Bubuljice u pubertetu su veliki problem tinejdžera i to sa razlogom. Ipak, pubertetske bubuljice se mogu izlečiti prirodnim putem, bez da ostanu fleke i ožiljci!

 

Nelagodnosti i bol koje pubertetske bubuljice i akne donose iritira oba pola, svih uzrasta. Niko nije ravnodušan, ali stiče se utisak da tinejdžeri najteže podnose ove promene na koži. Koliko god polagali na higijenu, lice može izgledati neodržavano pa su im i osećanja ranjiva. 

Sledi tekst sa preporukama i savetima, kao i predlozima koji preparati za bubuljice i pubertetske akne mogu pomoći da se one očiste i prevaziđu tegobe koje uzrokuju.

 

Pubertetske akne uzrok 

 

Kada dođe period puberteta pojava puberteskih bubuljica na koži je gotovo očekivana, ali ne i dobrodošla. Retki su samo pošteđeni ovog oboljenja kože. Akne i bubuljice u pubertetu mogu biti blažeg, srednjeg ili težeg oblika. Pojavljuju se na licu, vratu, dekolteu, a često i na ramenima i leđima. 

Za uzrok pojave akni i bubuljica u pubertetu okrivljujemo:

 • Hormonske promene (hormonski disbalans koji počinje u ovom periodu);
 • Genetiku (nasleđena sklonost ka dobijanju akni i bubuljica);
 • Stres (ovaj period može biti veoma stresan za pubertetlije );
 • Nepravilnu ishranu (neke namirnice pojačano deluju na pojavu akni i bubuljica);
 • Neadekvatnu higijenu (izostanak navike održavanja higijene i detaljnog čišćenja lica).

Hormonske promene su glavni i odgovorni faktor nastanka promena na koži u pubertetu, pa tako i za pubertetske bubuljice. Međutim ostali navedeni faktori rizika udruženi samo pospešuju i produbljuju ovaj problem. Otkrivanje i otklanjanje potencijalnih razloga može pomoći u rešavanju problema pubertetskih akni.

Naše čitateljke, Marija i Ivona imale su mnogo bubuljica po licu, ali su uspele da ih potpuno uklone. Nedavno su podelile svoje utiske o tome šta im je pomoglo da ponovo imaju čisto lice i želele drugim devojkama da prenesu kako mogu izbegnu neprijatnosti koje donose bubuljice. U tekstu https://kozmetickimagazin.com/ovo-je-proizvod-koji-cisti-lice-od-bubuljica/ pročitajte šta im je POMOGLO i kako može POMOĆI I VAMA!

 

Hormonske promene na koži u pubertetu 

 

Tinejdžeri se susreću sa raznim novim hormonskim promenama na koži koje se odvijaju u telu tokom puberteta. I dok su jedne vidljive, druge se skrivaju u unutrašnjosti organizma. Iako se hormonske promene odvijaju latentno, njihovo prisustvo postaje vidljivo na koži. Šalju nam znake u vidu akni, bubuljica i drugih bolnih upalnih porcesa. 

Hormonskih promena nisu oslobođeni ni dečaci niti devojčice. Čak se u nekim studijama pokazuju dečaci kao skloniji nerpijatnostima na koži kao što su pubertetske bubuljice. Mada, akne i bubuljice u pubertetu su relativno podjednako zastupljene kod oba pola. 

Zašto? Ogrovor je jednostavan.

Glavni odgovorni su muški polni hormoni koji se nalaze kod oba pola. U periodu puberteta dolazi do pojačanog lučenja androgena, muškog hormona koji je zaslužan za povećanu proizvodnju sebuma. Veće količine sebuma nailaze na prepreke koje zapušavaju pore i tada nastaju upalni procesi koji rezultiraju pojavom pubertetskih akni. 

 

 

Lice izgleda neugledno, a samopouzdanje pubertetlija očigledno poljuljano.

Hormonske promene na koži u pubertetu u najvećoj meri se pojavljuju na licu i mogu zahvatiti celo lice. Pojavljuju se  kao:

Često se akne pojavljuju na vratu i to u predelu podbradka i dela oko ušiju, na dekolteu, ramenima i na leđima.

Često na izgled deluju vrlo bolno, neprijatno i odbojno. Gotovo da se u nekim slučajevima stiče utisak da se pojavljuju jedna preko druge, sa crvenim ili belim gnojnim ispunjenjima.

 

Pubertske akne lečenje

 

Akne i bubuljice u pubertetu mogu delovati mnogo ozbiljnije nego što izgledaju, pa se ovo stanje kože ne sme tek tako zanemariti. Zato je od izuzetnog značaja pronaći pravi način kako ukloniti pubertetske akne. Iako je ovo oboljenje kože stari i dobro poznat izazov puberteta, sve je više metoda i tehnika koje se u savremenijoj medicini koriste za rešavanje problema.

Metode, tehnike i terapije za lečenje bubuljica i akni u pubertetu:

 • Terapija antibioticima (ovaj vid terapije isključivo prepisuje lekar, nije prirodno lečenje ali ponekad može biti od pomoći);
 • Hormonska terapija (terapija hormonima i kontraceptivnim pilulama se u najvećem broju slučajeva primenjuje kod žena);
 • Tretman čišćenja lica (profesionalni tretmani koji se najčešće rade u kozmetičkim salonima);
 • Laserska terapija (metoda uklanjanja akni i bubuljica laserom vrši se u specijalizovanim poliklinikama);
 • Benzoil peroksid (u pitanju je sintetička supstanca koja se koristi u terapiji lečenja akni i bubuljica posredstvom raznih preparata);
 • Salicilna kiselina (jedna od najčešćih prirodnih supstanci za tretmanima za prirodno lečenje problematične kože, jer čisti, odmašćuje i neguje kožu uklanjajući akne i bubuljice)
 • Retinoli i retinoidi (su vrste vitamina A koje regulišu lučenje sebuma, smiruju iritacije i uspešno uklanjaju akne i bubuljice, a obavezno je savetovanje lekara pre upotrebe retinoida)
 • Tretman voćnim kiselinama (treman za prirodno lečenje pubertetskih bubuljica koji skida površinski oštećen i odumrli sloj kože, ožilje od akni i bubuljica i podmlađuje kožu);
 • Mlečne kiseline (deluju protivupalno i umiruju crvenilo i iritacije na problematičnoj koži, ujednačavajući pigmentaciju).

Lečenje pubertetskih akni i bubuljica u kozmetičkim salonima ili dermatološkim klinikama često predstavlja dugortajni proces i može biti iscrpno. Nesporno je da za sobom iziskuje i dosta novca, a može trajati mesecima, pa čak i mnogo duže.

Shodno tome, pubertetlije se radije odlučuju za stare metode lečenja korišćenjem kreme za bubuljice za tinejdžere, gelovima, losionima za čišćenje lica i ostalih preparata.

 

Sumporni sapun za bubuljice

 

Sumpor je od davnina prepoznali kao značajan i lekovit mineral za očuvanje zdravlja ljudskog organizma, pa tako i za čišćenje lica od pubertetskih bubuljica. Jedan od benefita koje ima svrstava ga kao delotvoran lek za akne i bubuljice. 

Sumpor ima antibakterijska svojstva, uklanja bakterije i gljivice pa se često nalazi u preparatima za tretman problematične kože. Sadrže ga kreme za bubuljice za tinejdžere, ali dolazi i u obliku sapuna. 

Sumporski sapun za bubuljice jedan je od popularnijih sapuna koji se koriste za uklanjanje ovog problema sa pubertetskim aknama. Deluje tako što ubija bakterije i glivice koje udružene sa viškom sebuma zapušavaju pore. To dovodi do upalnog procesa koji izaziva nastanak akni. 

Sumporni sapun za akne eliminiše bakerije i izumrle ćelije koje se sakupljaju na površini kože i omogućava koži da prodiše i izbaci višak toksina na površinu. Sapun od sumpora se koristi za umivanje, odmosno pranje lica, i to najbolje ujutru. Obzirom da ima efekat isušivanja bubuljica, za čišćenje lica kod dece koja imau pubertetske bubuljice, preporučuje se blaga upotreba sapuna sa sumporom. 

 

Kako ukloniti bubuljice u pubertetu?

 

Pubertetski period sam po sebi karakterišu mnoge promene, a najteže padaju one promene koje se nalaze na licu, pubertetske akne. U cilju bržeg i boljeg uklanjanja bubuljica koje ruže izgled, nude se razni kozmetički i medicinski tretmani koji zahtevaju dosta novca, vremena, a mogu biti i bolni. Ali tu nije kraj, postoje lakši načini u lečenju akni i bubuljica u pubertetu.

Na pitanje, kako ukloniti pubertetske bubuljice na bezbolan način, odgovor leži u specijalno formulisanim preparatima za negu kože. Za mladu i nežnu kožu koju u periodu puberteta obuhvata akne i bubuljice ohrabrujuće je to da postoji veliki broj preparata koji mogu pomoći u rešavanju problema pubertetskih akni. 

U pitanju su kozmetički proizvodi za negu lica na prirodnoj bazi ili medicinski preparati. 

Izdvajaju se sledeći preparati za bubuljice:

 • kreme za pubertetske bubuljice;
 • gelovi za akne i bubuljice u pubertetu;
 • losioni za problematičnu kožu;
 • mast za bubuljice i akne.

Pomenuti preparati za bubuljice neguju problematičnu kožu i oslobađaju je akni i bubuljica. Njihovom upotrebom čisti se koža od bubuljica, a samim tim i leči lice na mnogo jednostavniji i bezbolniji način.

Krema za isušivanje bubuljica i drugi preparati ne samo da uklanjau uzroke nastanka pubertetskih akni i bubuljica, već obnavljaju i oporavljaju kožu od oštećenja. 

 

 

Preparati za pubertetske bubuljice

 

Pubertetske bubuljice mogu postati ozbiljan problem kod velikog broja tinejdžera. Površnom ili slabom negom i higijenom problem se produbljuje i za sobom ostavlja ružne i trajne ožiljke. 

Lek za akne i bubuljice u pubertetu tada je najbolje potraziti u kozmetičkim proizvodima za problematičnu kožu. 

Najbolji preparati za pubertetske bubuljice i koji mogu pomoći da se uklone pubertetske akne su:

 • Aknolin gel i Aknolin losion;
 • Cinkova pasta ili cinkova mast;
 • Klindamicin gel za bubuljice;
 • Eucerin krema za akne i bubuljice;
 • Flogocid mast za bubuljice;
 • Esi Acknes gel za akne i bubuljice;
 • Skinoren krema za bubuljice i akne.

 

Aknolin gel i losion protiv akni i bubuljica

 

Više je parametara po kojima su Aknolin gel i Aknolin losion ocenjeni kao najbolji preparati za prirodno lečenje pubertetskih bubuljica, odnosno kao prirodni tretman kože protiv akni i bubuljica. Sud o njihovoj efikasnosti daju mnogobrojni korisnici, uključujući i pubertetlike, koji su uspešno rešili slučaj problematične kože. 

Aknolin tretman čine Aknolin gel i Aknolin losion koji su sastavljeni od vešto biranih prirodnih sastojaka, čija mešavina deluje kao melem za kožu. Aknolin je namenjen svim tipovima kože, jer losion i gel mogu koristiti i muškarci i žene. Odlične rezultate su postigli u uklanjanju i prirodnom lečenju pubertetskih akni i bubuljica.

 

Aknolin gel za bubuljice

 

Aknolin gel za akne i bubuljice koristi se za uklanjanje akni i bubuljica, nežno negujući problematičnu kožu. Deluje umirujuće na upale, crvenilo i iritacije ublažavajući napetost osetljive kože lica. Redovnom primenom regeneriše i obnavlja kožu, otklanjajući ožiljke i fleke od bubuljica. Ostavlja kožu mekom, glatkom i osveženom.

Sastav Aknolin gela protiv bubuljica i akni čini: ekstrakt biljke tamarinde, ekstrakt smole primorskog bora, šafranika, D-panthenyl triacetate, alantoin, aloe vera, diglicerin, honey sun flower.

 

Aknolin losion za čišćenje lica

 

Aknolin losion za čišćenje lica je preparat za čišćenje i negu problematične kože lica. Koristi se za uklanjanje nečistoća, mrtvih ćelija na površini kože i masnoća koje na licu uzrokuju pojavu akni i bubuljica začepljenjem pora. 

Aknolin losion za lice deluje tako što prodire u kožu, otklanja nečistoće, otpušava pore i dozvoljava koži da diše. Regulacijom sebuma i dezinfekcijom kože sprečava pojavu novih akni i bubuljica, a istovremeno hrani i hidrira kožu. 

U sastav Aknolin losiona za čišćenje bubuljica i akni ulaze: cytofruit water, ekstrakt smole primorskog bora, etarsko ulje čajevog drveta, ekstrakt kore hrasta, alantoin, aloe vera i ulje pamuka. 

Kako se koriste i kakva su iskustav korisnika pročitajte u  recenziji za Aknolin tretman protiv akni i bubuljica koja najbolje opisuje ove preparate. 

 

Aknolin gel i losion za bubulice

 

Cinkova mast ili cinkova pasta za bubuljice

 

Cink je prirodni mineral koji najčešće možemo pronaći u raznosvrsnim namirnicama. Cink oksid pored raznih funkcija očuvanja zdravlja organizma, poznat je i kao lek za razne kožne bolesti i iritacije. Njegova uloga u lečenju akni i bubuljica je višestruka, a može se naći u vidu cinkove paste ili cinkove masti.

Cinkova mast ili cinkova pasta za pubertetske bubuljice koriste se za čišćenje i negu lica problematične kože. Ima blago hidratantno dejstvo, pročišćava kožu i na površini stvara zaštitnu barijeru kako bi se zaštitila koža od iritacija. Cinkova mast ili pasta deluje i antibakterijski, jer uklanja bakterije koje izazivaju akne i bubuljice, potom smiruje kožu lica. 

Cinkova pasta i cinkova mast su preparati za negu lica namenjeni svim tipovima kože. Mogu se koristiti i za tretman kože najmlađih i pubertetlija, odnosno za uklanjanje bubuljica u pubertetu. 

Kako deluje i za šta je sve dobra pročitajte u u tekstu za Cinkovu mast i Cinkovu pastu protiv bubuljica.

 

Klindamicin za bubuljice 

 

Poznat preparat za pubertetske bubuljice za koji su gotovo svi čuli su upravo Klindamicin gel za bubuljice i Klindamicin losion. Poznatiji je gel Klindamicin ili Clindasome.

Za Klindamicin gel možemo reći da je antibiotik i medicinski preparat za lečenje akni i bubuljica, kao i drugih iritacija na koži izazvanih prisustvom bakterija. Pošto Klindamicin gel za akne i bubuljice pripada grupi antibiotika, pa se pre upotrebe savetuje konsultacija sa lekarom. 

Ovaj antibiotik za bubuljice deluje tako što dubinski prodire u slojeve, do potkožnih bubuljica koje su okidači za nastanak akni na licu. Uklanja uzročnike infekcija i leči kožu, a bubuljice sasušuje do potpunog eliminisanja.

Klindamicin losion takođe ima antibakterijsko dejstvo i leči kožu od bakterija koje stvaraju akne i bubuljice. Nanosi se tupferom na lice, a u zavisnosti od stanja kože može se koristiti dva do tri puta dnevno. 

Klindamicin mast ili losion za lečenje problematične kože lica nanose se isključivo na čisto lice i to samo na problematičnu regiju. Obzirom da isušuje bubuljice, ima snažnije dejstvo, pa ga nemojte koristiti na zdravu kožu lica.

Kako tačno deluje i koje su mu prednosti i mane otkriva recenzija za Klindamicin za akne i bubuljice koju savetujem da obavezno pročitate pre upotrebe.

 

Eucerin krema za akne

 

Eucerin DermoPure linija formulisana je za negu masne i problematične kože. U svom asortimanu ima niz preparata koji se koriste za tretman masne kože zahvaćene aknama i bubuljicama. 

Eucerin krema za akne je u stvari proizvod Eucerin DermoPure Mattifying Fluid, koji se koristi za regulaciju sebuma, smirivanje crvenila i iritacija na koži. Takođe, upotrebljava se i za ublažavanje vidljivosti i pojave novih akni i bubuljica.

Eucerin Dermopure Matirajući Fluid kao aktivni sastojak sadrži salicilnu kiselinu, kao jedan od efikasnijih sastojaka koji se bore protiv nepravilnosti na koži. Pored toga u sastav ulazi još i alkohol, likolkalkon A, glicerin, karnitin i dr. 

Dolazi u plastičnoj bočici zapremine 50 ml sa dozerom na vrhu. Eucerin krema za akne i bubuljice je kremaste gušće teksture i bledo žute boje. Možete pročitati u tekstu recenzija Eucerin DermoPure gel za čišenje lica u okviru ove kolekcije, o kojem smo pisali. 

 

Flogocid za bubuljice

 

Flogocid za bubuljice je višenamenska mast koja se koristi, kako proizvođač kaže, za ublažavanje upalnih procesa na koži. Upotrebljava se za saniranje višestukih procesa koji izazivaju oštećenja i nepravilnosti. Flogocid mast za bubuljice deluje protivupalno, umiruje nadraženu kožu, pa se između ostalog upotrebljava i za pubertetske bubuljice i akne koje prate upale. 

Na potkožne bubuljice Flogocid deluje tako što ubrzava njihov proces pojavljivanja na površinu i potom ih eliminiše. Eterična ulja poljskog cveća i ulja lavande koja se nalaze u sastavu Flogocid masti utiču na regeneraciju tkiva i obnavljaju dubinski strukturu kože. 

Flogocid mast za pubertetske bubuljice se nanosi direktno na bubuljicu, a mogu je koristiti i muškarci i žene. Može se naći u tubi od 50 g i 20 g u apotekama i drogerijama. 

 

Esi Acknes gel za bubuljice

 

Acknes gel protiv bubuljica i akni koristi se za suzbijanje akni i bubuljica i sprečava pojavu novih iritacija na koži. Uspešan je u uklanjanju ožiljaka i fleka nastalih na koži od bubuljica. 

Esi Acknes gel za bubuljice je antibakterijski gel dermatološki ispitan i ne sadrži parabene, silikone i parfeme. Preporučuje se osobama sa mešovitom i masnom kožom. Tokom procesa isušivanja bubuljica Acknes gel može isušiti prirodnu vlažnost kože, pa se savetuje upotreba hidratantne kreme.

Pisali smo i recenziju za Acknes gel za akne i bubuljice koja otkriva koje rezultate možete da očekujete i kako deluje ovaj gel.

 

Skinoren krema za akne

 

Skinoren krema za akne je medicinski preparat za bubuljice, posebno namenjen za tretman kože zahvaćene aknama, bubuljicama i pojačanim flekama. Skinoren krema kao glavni sastojak u velikom procentu sadrži azelatnu kiselinu koja se koristi u lečenju akni. Deluje tako što oslobađa zapušene pore od sebuma i prljavštine. 

Skinoren krema za isušivanje bubuljica deluje tako što eliminacijom sebuma onemogućava razvoj bakterija koje se njime hrane, a koje su odgovorne za nastanak akni i bubuljica. Skinoren krema za bubuljice i akne nanosi se dva puta dnevno u tanjem sloju direktno na problematično područje. Pakuje se u tubu od 30 g i dostupna je u apotekama. 

 

Da zaključimo…

 

Za pubertetske bubuljice i akne nema apsolutno uspešnog preventivnog delovanja, ali ima efikasnih načina lečenja. Najbolji preparati za akne i bubuljice u pubertetu olakšaće vam period puberteta i pomoći u savladavanju nadraženosti kože. 

Na koji način rešavate problem pubertetskih akni i bubuljica? Koje kozmetičke preparate za pubertetske bubuljice i akne koristite? Voleli bismo da podelite sa nama svoje utiske i ocenite zvezdicama navedene preparate.