Da je kosa je oduvek bila strast svedoče brojne borbe žena da je održe dugom, zdravom i sjajnom. Prvi na borbeno polje dolaze šamponi bez sulfata. Evo zašto nam trebaju!

Zaslepljeni ciljem o raskošnoj kosi često pravimo greške u koracima. Tako samo odabir pogrešnog šampona može umnogome otežati put do lepe i negovane kose, a da to i ne znamo. I dok se s jedne strane trudimo da pružimo najbolje kosi, upotrebom šampona sa sulfatima vrtimo se u krug, jer joj s druge strane oduzimamo ono najbitnije. 

Ako se pitate da li šamponi bez sulfata mogu da očiste kosu kao oni koji sadrže sulfate, odgovor je DA!  Zato nema nikakve potrebe žrtvovati kosu i uzalud je izlagati rizičnim preparatima  jer je ovo bolja varijanta pranja kose.

 

perut Vlasilan opsti

 

Zašto koristiti šampon bez sulfata?

 

Šampon koji trenutno koristite odgovara Vam pa ne vidite potrebu zašto da ga menjate za onaj koji ne sadrži sulfate. Međutim, ako niste obratili pažnju na neke znake koje Vam kosa šalje i prepoznali ih kao upozorenje, vreme je da se malo detaljnije pozabavite ovim problemom. 

Pre nego što vam određenije predstavim sulfate i njihovu ulogu, moram napomenuti da se bez njih i te kako može. Čak je vrlo poželjno izbegavati ih. Šamponi bez sulfata postaju apsolutni hit u kozmetičkom svetu, posebno kada je u pitanju prirodna kozmetika, a ova inovacija donosi niz benefita za kosu i kožu glave. Upravo zato što narušavaju zdravlje dragocene nam kose i kože, postali su poznati i omiljeni među korisnicama. 

Šamponi bez sulfata koriste se kako bi postigli isti cilj prilikom pranja kose, a to je oslobađanje kose od prljavštine i masnoće, ali na zdraviji način. Upotrebom šampona koji u svom sastavu ne sadrže sulfate, na nežan način čistite dubinski kosu, štedeći je od jakih hemijskih supstanci koje rade isti posao. Pomažu ujedno da kosa bude jaka i gusta, da nije masna, da nema perut i to sve na potpuno prirodan način.

Pranje kose šamponom bez sulfata preporučuje se svima. Mogu ga koristiti svi tipovi kose. Savetuje se upotreba i osobama sa masnom kosom jer će delotvorno ukloniti višak masnoće. 

 

Šta su sulfati?

 

Kada pomislite na sulfate, verovatno vam naziv deluje previše hemijski i ne možete ni da pretpostavite šta se krije iza njega. Odgovor je ipak mnogo jednostavniji. 

Sulfati su sintetički proizvedene materije koji se koriste u preparatima za uklanjanje nečistoća i masnoća u celokupnom domaćinstvu i kozmetici. Nalaze se i u preparatima za čišćenje kuće zbog svoje snage da dubinski otklone masnoću i prljavštinu. 

Da li ima potrebe nešto tako okrutno stavljati na kosu i kožu? Naravno da ne, zato i postoje šamponi koji ne sadrže sulfate. Oni savršeno rade isti posao, ali na veoma povoljan i manje ugrožavajući način. 

Funkcija sulfata je da očiste kosu, odnosno odstrane masnoću i prljavštinu koja se nakupila na kosi. Kako bi to uspeli deluju prilično oštro, pa sa sobom odnose i prirodna ulja kose i kože glave. 

To dovodi do isušivanja, slabljenja i urušavanja zdravlja vlasišta koje sa sobom nosi niz problema. Kosa postaje krhka, suva, podložna lomljenju i opadanju, ostaje bez sjaja i gubi boju. Mogu izazvati neprijatan svrab, osip, crvenlo, a dlaku učiniti grubom ii krutom na dodir.

Iskustva za prirodni šampon bez sulfata podelili su Kristina i Dejan. Dok nisu počeli redovno da koriste prirodne preparate za negu kose oni su imali problem sa konstantnom peruti, svrabom glave i brzim mašćenjm kose, a sada konačno te brige više nemaju. Pročitajte nihova iskustva u tekstu na plavom linku https://kozmetickimagazin.com/kako-se-resiti-peruti-u-kosi-licna-iskustva/.

Sulfate u šamponima ćete pronaći već među privim sastojcima na listi, a prepoznaćete ih pod sledećim nazivima:

Pored ovih postoje i drugi oblici sulfata u kozmetičkim preparatima. Iako je uvreženo mišljenje da stvaraju bogatu penu, što se pogrešno tumači kao dobra efikasnost šampona u uklanjanju nečistoća, to ipak nije tako. Postoje šamponi bez sulfata koji isto mogu da pene, a svakako besprekorno čiste kosu. 

 

 

Upotreba šampona sa sulfatima zbog hemijske jačine posebno se ne preporučuje osobama sa osetljivom kosom i kožom. Mogu izazvati niz iritacija i urušiti zaštitnu barijeru kose, što dovodi do potencijalnih oštećenja.

 

Kako se pravilno korisite šamponi bez sulfata?

 

Nedajte se zbuniti da ukoliko neki šampon koji nema sulfate ne peni, da ga pogrešno koristite ili da nije pouzdan. Pranje kose šamponom bez sulfata najpravilnije je koristiti prema načinu upotrebe koji je naglašen na ambalaži. Svakako princip je isti kao i kod pranja kose običnim šamponom.

Na mokru kosu nanesite odgovarajuću količinu šampona shodnu dužini i gustini kose. Umasirajte je u teme i rasporedite niz dužinu kose. Sačekajte minut-dva da deluje, potom dobro isperite. Po potrebi postupak ponovite. 

 

Najbolji šamponi bez sulfata

 

Kada se odlučite da počnete koristiti šampon koji nema sulfate, skratićemo vam i olakšati potragu za odgovarajućim šamponom. Na listi se nalaze najbolji šamponi bez sulfata, gde možete pronaći neki koji odgovara vašem tipu kose. 

Tako možete odabrati šampon bez sulfata za masnu kosu, šampon bez sulfata za suvu kosu, šampon bez sulfata za farbanu kosu ili šampon bez sulfata protiv peruti.

Najbolji šamponi bez sulfata:

  1. Vlasilan šampon bez sulfata;
  2. Insight šamponi bez sulfata;
  3. Loreal šamponi bez sulfata;
  4. Revlasin šampon bez sulfata;
  5. Revlon šampon bez sulfata;
  6. Garnier Fructis šamponi bez sulfata;
  7. Karagen Smoot šampon bez sulfata;
  8. Alfaparf šampon bez sulfata;
  9. Revuele šamponi bez sulfata;
  10. Free Limix Kerayonic šampon bez sulfata.

 

Vlasilan šampon za bez sulfata 

 

Vlasilan šampon bez sulfata, parabena i silikona sa ponosom se predstavlja kao apsolutno najzdraviji i prirodni šampon za negu i oporavak kose. Kao najbolji šampon bez sulfata za masnu kosu ima blago umirujuće dejsto pa se preporučuje i za negu svih tipova kose. Vlasilan šampon bez sulfata za farbanu kosu postiže izuzetne rezultate u regeneraciji hemijski tretirane kose i održava boju postojanom. 

Bogastvo prirodnih biljnih sastojaka sadržanih u Vlasilan šamponima obnavljaju kosu od korena do vrha. Tako postoje dve formule Vlasilan šampona.

Vlasilan A formula koncentrisana je na temeljno uklanjanje nečistoća kose i kože glave. Hranljivim supsatancama jača i štiti kosu sprečavajući prerano opadanje. Vlasilan šampon bez sulfata protiv peruti smiruje iritiranu kožu glave uklanjajući perut i sprečavajući ponovno pojavljivanje.

Vlasilan B formula prodire u teško dostupne slojeve dlake oporavljajući je od oštećenja. Kosa postaje ojačana u korenu, što produžava period rasta dlake. Redovnom upotrebom postiže se vidljiv napredak u rastu kose. 

Pročitajte kakva su iskustva korisnika i zašto je ocenjen kao najbolji šampon bez sulfata u recenziji za Vlasilan šampon bez sulfata, silikona i parabena.

 

 

Insight šampon bez sulfata 

 

Insight je profesionalna kozmetička linija preparata za negu kose i kože. U pitanju je italijanski brend koji u svom asortimanu sadrži čitav spektar preparata za kosu koji su bazirani na prirodnim organskim sastojcima. Insight šamponi za kosu ne sadrže sulfate, silikone, parabene, mineralna ulja, veštačke boje i mirise kao ni konzervanse. 

Namenjeni su različitim tipovima kose, a ovo je lista Insight šampona bez sulfata:

  • Insight šampon za suvu kosu;
  • Insight šampon za protiv opadanja kose;
  • Insight šampon za masnu kosu i regulisanje sebuma;
  • Insight šampon za često pranje kose;
  • Insight šampon protiv peruti;
  • Insight šampon protiv neželjenih žutih tonova;
  • Insight šampon protiv statičkog elektriciteta;
  • Insight šampon za oštećenu kosu;
  • Insight šampon za obnavljanje kose;
  • Insight šampon za dubinsko pranje kose;
  • Insight šampon za ispravljenu kosu;
  • Insight šampon za osetljivu kožu glave;
  • Insight šampon za farbanu kosu.

 

Loreal šampon bez sulfata 

 

Loreal nam donosi kolekciju Elseve Low šampona. Loreal šampon za volumen bez silikona, sulfata i parabena ne peni prilikom nanošenja, što može biti slučaj šampona koji nemaju sulfate u sastavu. Bazira se na formuli 3 u 1 što se odnosi na šampon, regenerator i negu kose. Pakuju se u plastičnu ambalažu sa pumpicom, zapremine 400 ml. 

Kolekciju čine:

  • Loreal Elseve Color Vive low šampon za farbanu kosu bez sulfata;
  • Loreal Elseve Extraordinary Oil šampon za suvu kosu bez sulfata;
  • Loreal Elseve total Repair 5 Low šampon za oštećenu kosu bez sulfata;

Pisali smo recenziju za Loreal Elseve 3 u 1 šampon za oštećenu kosu koja do tančina opisuje ovaj preparat. 

 

Revlasin šampon za suvu kosu bez sulfata

 

Revlasin je šampon za suvu kosu, odnosno šampon za negu suve i oštećene kose, čija je glavna uloga njen oporavak. Takođe, koristi se i kao šampon za tretiranu i farbanu kosu.

Revlasin šampon je potpuno prirodna formula jer ima potpuno prirodni aktivni sastav, bez sulfata, silikona, parabena i drugih veštačih aditiva. Svojim prirodnim i zdravim sastavom pomaže da se oštećena kosa u što kraćem roku opovi i da postane jača.

Takođe, zahvaljujući organskoj formuli na bazi biljnog i prirodnog sasatva šampon Revlasin omogućava da kosa ponovo bude sjajna, lepršava, jaka i zdrava.

Revlasin u svom sastavu sadrži veliku koncentraciju prirodnih aktivnih supstanci. Tu spadaju ulje pirinča, protein pšeničnih klica, ulje semenki grožđa, pantenol, kopriva, ricinusovo ulje, argnovo ulje. Iz celokupnog sastava se može videti da Revlasin nema sulfate, ali zahvaljujući organskoj formuli sjajno peni i odlično se utrljava u kosu.

Revlasin ojačava dlaku i regeneriše je, jača njenu strukturu, čini je otpornijom i debljom. Hrani je, omekšava i sprečava da se isuši. Takođe, vraća kosi elastičnost, prirodni sjaj i nadoknađuje hidriranost.

 

 

Revlon šampon bez sulfata

 

Revlon Uniq One šampon bez sulfata bazira se na konceptu “sve u jednom”. To omogućava da u jednom šamponu dobijete kompletnu negu kose. Kao glavni sastojak navodi se soja, a pored toga sadrži keratin i pantelol. 

Deset pogodnosti koje priža možete pročitati na prednjoj strani preparata i jasno su naglašene. Neke od njih su da nežno čisti kosu, smanjuje grubost vlasišta, vraća prirodni sjaj, olakšava stilizovanje, sprečava cvetanje krajeva. 

Dostupan je u ambalaži od 300 ml i to u dve mirisne note. Bela boca sa kokosom na etiketi naglašava mirisnu notu kokosa, dok je crvena ambalaža klasik varijanta. 

Postoje i Revlon R45 šamponi bez sulfata namenjeni farbanoj kosi. Nalaze se u tubi od 275 ml, a razlikuju se:

  • Revlon R45 šampon za sprečavanje lomljenja vlasi farbane kose; 
  • Revlon R45 šampon za crvene tonove;
  • Revlon R45 šampon za toplu plavu boju; 
  • Revon R45 šampon za riđe tonove;
  • Revlon R45 šampon za crne nijanse.

 

Garnier Fructis šampon bez sulfata

 

Garnier Fructis Curl Nourish šampon bez sulfata, silikona i parabena namenjen je kovrdžavoj kosi. Sadrži aktivne sastojke kao što su glicerin i kokosovo ulje koji hranljivo deluju na kosu, ne isušujući joj prirodnu vlagu. 

Garnier Fructis šampon deluje tako što nežno čisti kosu i kožu glave, istovremeno pružajući joj neohodnu negu. Kosa ostaje nežna, lokne definisane i meke na dodir. 

Ambalaža se menjala, ranije je bila jako žute boje, a sada se može pronaći u svetlo zelenoj plastičnoj ambalaži od 370 ml. Na boci se nalazi kokos kao jedan od glavnih sastojaka. 

 

Šampon bez sulfata za ispravljenu kosu KERAGEN Smooth

 

Karagen Smooth šampon za ispravljenu kosu bez sulfata koristi se za kosu koja je tretirana keratinskim tretmanima. Karagen Smooth šampon upotrebljava se za negovanje ispravljene kose kako bi održali rezultati tretmena što duže. Šampon Karagen Smooth u cilju produžavanja efekta tretmana sadrži keratin koji dopunjuje ovaj tretman. 

Pored toga u sastav ulazi pantenol, vitamini i esencijalnih ulja kao što je ulje jojobe, koji blagotvorno deluju na ravnu kosu. Bela ambalaža sa crnim poklopcem sadrži interesantnu količinu šampona i to 298 ml. 

 

Alfaparf sampon bez sulfata 

 

Alfaparf Lisse Desing Keratin Therapy je pun naziv šampona koji se koristi da produži profesionalne keratinske tretmane kojim je kosa podvrgnuta. Alfaparf šampon sadrži babasu ulje, kao i keratin i kolagen kompleks. Babasu ulje organskog porekla dobija se od semenki istoimene palme. Ima izražena antioksidativna, regenerišujuća i hidratana svojtva. 

Šampon ne sadrži sulfate, parabene i soli, a preporučuje se normalnom tipu kose. Nalazi se u boci bledo ljubičaste boje od 250 ml. 

 

 

Revuele šamponi bez sulfata

 

Revuele ima priličan broj šampona za koje se navodi da ne sadrže sulfate. Izdvojili smo u nastavku za svakog Revuele šampona bez sulfata ponešto.

 

Revuele šampon bez sulfata za oštećenu kosu 

 

Revuele Perfect Hair Repair šampon za oštećenu kosu bez sulfata namenjen je za negu suve, oštećene i lomljive kose. Deluje direktno na strukturu vlasi, ojačavajući je, hraneći i obnavljajući oštećene krajeve. Šampon bez sulfata za oštećenu kosu Revuele u sastavu ima ulje makadamije, pšenično ulje,  glicerin, vitamin PP i biohijaluron. 

Glavni sastojci zadržavaju prirodnu vlažnost kose i sprečavaju isušivanje. Štite kosu od spoljašnjih uticaja koji je mogu oštetiti jačajući zaštitnu barijeru. Dolazi u braon tubi od 250 ml sa žutim delovima etikete.

 

Revuele šampon bez sulfata za farbanu kosu 

 

Revuele Perfect Hair Color šampon bez sulfata za farbanu kosu koristi se za održavanje boje na kosi. Deluje tako što sprečava bledenje i ispiranje boje, a samim tim produžava period između dva farbanja. 

Upotrebom šampona za farbanu kosu bez sulfata, parabena i glutena pored održavanja boje  kosa zadržava svoj sjaj i ne gubi željenu pigmentaciju. Kolagen, kinoa proteini, bio betain i UV filter kompleks kao aktivni sastojci štite kosu i doprinose obnavljanju oštećenja nastalih na vlasištu. Ljubičasta sjajna tuba od 250 ml daje šamponu vrlo moderan dizajn.

 

 

Šampon bez sulfata za rekonstrukciju kose sa keratinom

 

FREE LIMIX Kerayonic šampon za rekonstrukciju kose sa keratinom bez sulfata namenjen je rekonstruisanju, odnosno oporavku tretirane kose. Iako je jasno navedeno da ne sadrži sulfate ipak na listi sastojaka se mogu naći ni sulfati, manje agresivniji. 

Obnavljanje kose započinje se najpre upotrebom šampona sa keratinom i hijaluronskom kiselinom koji ima dubinski efekat oporavka strukture dlake. 

Šampon dugotrajno utiče na elastičnost i otpornost kose, smirujući naelektrisanost. Ne  sadrži agresivne sulfate koji onemogućavaju revitalizaciju kose. Pakuje se u beloj boci od 250 ml, a sa pumpicom ga možete naći u boci od 500 ml i 1000 ml. 

 

Da zaključimo..

 

perut Vlasilan opsti

 

Čistoća kose se može postići prirodnim putem i bez hemijskih čistača koji ugrožavaju stanje kose. Istražili smo za vas koji su najbolji šamponi bez sulfata. 

Da li biste neki dodali na ovu listi i kakva su vaša iskusta u korišćenju šampona koji su oslobođeni prisustva sulfata u sastavu?

Molim vas dajte nam svoje mišljenje i ocenite gore pomenute šampone ukoliko ste ih koristili.