Čuli ste za Pavlovićevu mast. Znate li zbog čega je sve dobra? Ima široku primenu, pa zato sledi recenzija i detaljno Pavlovićeva mast za šta je dobra da se koristi.

 

Čuvena Pavlovićeva mast je od davnina poznata i za mnogo toga je dobra da se koristi. Ima višestruku primenu u zaštiti i očuvanju kože. Ali, ipak mnogi joj zameraju prisustvo spornog sastojka. 

Pavlovićevu mast izumeo je dr Živorad Pavlović, a kasnije je njegov sin zaštitio pantent i započeo proizvodnju originalne Pavlovićeve masti. 

Koliko je delotvorna, kome je i za šta namenjena, da li sadrži štetne supstance Pavlovićeva mast recenzija u nastavku daje odgovore. 

 

bore fleke podocnjaci fleke Neborela

 

Pavlovićeva mast za šta je dobra 

 

Original Pavlovićeva mast ima zaštitni, protivupalni i umurijuć efekat na koži zbog kamilice u sastavu. Aktivni sastojci joj obezbeđuju antibakterijsko i antigljivično dejstvo.

Pavlovićeva mast sa kamilicom u sastavu deluje dobro na iritacije kože, izazvane crvenilom i osipom, smirujući kožu i sprečavajući dalje proširivanje. Ovo je jedan od glavnih razloga što se koristi za bebe.

Dobra je takođe kod blagih opekotina, deluje hranljivo i zalečuje kožu. Međutim, na otvorene rane i veće opekotine nije preporučljivo nanositi je bez saveta lekara. 

Pored navedenog, Pavlovićeva mast za suvu kožu štiti je od UV zraka, ako ne kao krema za sunčanje. Ona ne sadrži zaštitni faktor, tako da nemojte očekivati da može biti zaštita od sunca u tom smislu. Biće detaljnije o zaštiti koju pruža!

Po teksturi je vrlo masna, pa je zato i Pavlovićeva mast za suvu kožu lica dobra za kožu koja je sklona pucanju i perutanju. Nije za bore niti zamena za slične kreme.

MIRA I LILE podelile su sa nama svoja iskustva o jednoj prirodnoj kremi za bore. Ova krema im je pomogla da izgledaju mlađe, da smanje bore, a takođe da umanje podočnjake i fleke. Krema može POMOĆI I VAMA. Pročitajte njihova iskustva i kako sada izgledaju – https://kozmetickimagazin.com/sa-ovom-kremom-izgledacete-odlicno-i-10-godina-mladje/.

 

Pavlovićeva mast sa ekstraktom kamilice za šta se koristi

 

Pavlovićeva mast ima višestruko dejstvo i koristi se u mnoge svrhe. Iako je mnogi smatraju da je jedino Pavlovićeva mast za bebe namenjena, zapravo – ona je namenjena svima. Ne samo najmlađim korisnicima. 

 

 

Navešću vam nekoliko primera Pavlovićeva mast za šta je doba da se koristi. 

 • Za negu bebine kože – Koristi se za negu beba, štiteći i umirujići osetljivu bebi kožu, koje je iziritirana ili ojedena upotrebom pelena.
 • Za negu dečije kože – pored nege beba Pavlovićeva mast koristi se i za negu dečije kože, koja ume biti dosta suva ili iritirana na intimnim regijama. Pored toga, deca su sklona padovima pa im se često pojave otekline u vidu čvoruga. Dosta je masna i smiruje povređeni deo, pa se može koristiti kao Pavlovićeva mast za lice i telo.
 • Pavlovićeva mast za pete i suvu kožu – Pavlovićeva mast kao krema za suvu kožu koristi se zbog bogatog hidratantnog dejstva. Suva koža izaziva pucanje i perutanje, pa se koristi i kod ispucalih peta, laktova, perutanja kože. 
 • Za iritacije i crvenilo na koži – Depilacija i brijanje mogu izazvati iritacije na koži, pa se mast koristi za smirivanje kože i ublažavanje crvenila.
 • Za tvrdu kožu – Dobra je za pete ili za kožu kolena, jer je omekšava i vlaži.
 • Za ispucalu kožu oko nosa – Kod prehlade i kijavice često je regija nosa usled upotrebe maramica iziritirana i  crvena, pa zateže i boli. Pavlovićeva mast sa kamilicom u tom slučaju smiruje nežnu kožu i hidrira je.
 • Za ispucale usne – Kao u prethodnom slučaju, isto dejstvo pokazuje i kod ispucalih usana, omekšava ih i regeneriše tanku kožu.
 • Za negu ruku – Ruke su često izložene i hemijskim i dezinfekcionim sredstvima, koje mogu isušiti kožu, dovesti do zatezanje i hrapavosti. Pavlovićeva mast vlaži i omekšava kožu.
 • Pavlovićeva mast za zanoktice – Umiruje predeo zanoktica usled listanja i pucanja kože. 
 • Pavlovićeva mast za negu kože u trudnoći – Evo još jednog primera Pavlovićeva mast za šta je dobra da se koristi. Pavlovićeva mast u trudnoći pokazala je rezultate u hidriranju i omekšavanju kože, čineći je elastičnom. Neke žene je koriste i za strije, iako nije krema protiv strija. Takođe se koristi i masiranju dojki ukoliko se pojave regade kod mladih majki, zbog neiskustva sa dojenjem dece.
 • Pavlovićeva mast za hemoroide – Pavlovićeva mast ookazala se efikasnom i u zalečivanju hemoroida zbog svog smirujućeg dejstva. 
 • Pavlovićeva mast za psorijazu – Psorijaza je izuzetno neprijatno oboljenje kože, a kada govorimo sve Pavlovićeva mast za šta je dobra, možemo reći da je pogodna i za kožu koja je zahvaćena psorijazom.  
 • Pavlovićeva mast za kosu – iako čudno zvuči, znajte da krema Pavlovićeva mast može da se koristi i za suvu i svetlu kosu kojoj treba zaštita i hidratacija. Ali, ne po celoj površini kosi pošto je dosta masna. Možete je naneti na samo krajeve pre pranja i držati neko vreme, potom lepo isprati.

 

Pavlovićeva mast za bebe 

 

Kada nabrajamo Pavlovićeva mast za šta je dobra da se upotrebljava, prvo nam na pamet pada da je namenjena za negu beba. To je istina, a kao što sam navela, pogodna je i za odrasle. 

Za negovanje bebine kože koristi se posebno u predelu tela koji je pokriven pelenom, odnosno oko pelenske regije. Usled znojenja i punjenja pelene, dečija osetljiva koža podložna je osipu i ojedu, te je potrebno koristiti isključivo bebi kozmetiku. Pored Pavlovićeve kreme, odnosi se to i na sve druge preparate kao što su masti, mleka za bebe, kupke i šamponi za bebe.

Pavlovićeva mast ima protiv upalno dejstvo i štiti kožu. Sprečava znoj i urin da oštete osetljivu kožu. 

Pavlovićeva mast se proizvodi u tri formule: 

 • Originalna Pavlovićeva mast za bebe,
 • Originalna Pavlovićeva masta porodična,
 • Originalna Pavlovićeva mast Imuno & UV zaštita.

 

Originalna Pavlovićeva mast za bebe

Originalna Pavlovićeva mast za bebe sa ekstraktom kamilice namenjena je nezi beba. Štiti kožu beba od štetnih uticaja urina, fecesa (do presvlačenja, pošto se mekana bebi stolica zadrži u peleni do presvlačenja) i znoja, tako što stvara masni zaštitni sloj. 

Pogodna je za kožu celog tela, ne samo pelenske regije, već i lica beba. Nanosi se na čistu i suvu kožu, u tankom sloju. Dolazi u plastičnoj beloj kutiji sa poklopcem roze puder boje od 100 ml.

 

Originalna Pavlovićeva mast porodična

Original Pavlovićeva porodična mast razlikuje se od druge dve jer dolazi u kutiji sa plavim poklopcem i plavom etiketom, zapremine je 100 ml. Koristi se za svakodnevnu negu dece starije od 3 godine i odraslih. Može se nanositi na lice i telo.

Kod mlađe dece deluje tako što štiti kožu i i sprečava stvaranje ojeda i osipa. Odrasle osobe je koriste za hidrataciju ispucale i suve kože. Trudnice i mlade majke je upotrebljavaju za zaceljivanje ragade na dojkama, hidrataciju kože u cilju sprecavanja pucanja kože i nastanka strija.

 

Originalna Pavlovićeva mast Imuno & UV zaštita 

Najnovija među njima je original Pavlovićeva mast Imuno & UV zaštita koja se takođe koristi za negu kože lica i tela. Pavlovićeva mast sa UV zaštitom namenjena je i bebama i odraslima. 

Od prethodne dve je razlikuje sastojak Ectoin. Ectoin se zbog svoje zaštitne funkcije koristi u kozmetičkim preparatima. Ima ulogu da zaštiti kožu od štetnih sunčevih zraka, kada je koža izložena. Takođe, ovaj sastojak je veliki ovlaživač kože. 

Pakuje se takođe u plastičnoj beloj kutiji zapremine 100 ml, sa braon poklopcem. 

 

 

Da li je Pavlovićeva mast dobra za lice

 

Pavlovićeva mast se preporučuje za negu i zaštitu lica. Namenjena je svim tipovima kože i svim uzrastima. Hrani kožu, ima protivupalno i zaštitno dejstvo. 

Zbog svoje masne teksture, možda neće prijati masnom tipu kože, jer će lice dodatno mastiti. Međutim svakako će biti učinkovita i istom merom štititi i negovati lice. 

Ukoliko vas zanima da li je Pavlovićeva mast za bubuljice dobra krema, znajte da nije. To je masnija krema za hidrataciju i negu kože, posebno nežne, ali nije krema za bubuljice.

 

Palovićeva mast za suvu kožu lica

 

Šuva koža lica podložna je iritacijama i oštećenjima više nego bilo koji drugi tip kože. Nedostaje joj vlage, sklona je pucanju, perutanju, hrapavljenju i nastanku nepravilnosti. 

Pavlovićeva mast posebno je pogodna za negovanje suve kože lica. Dubinski prodire u kožu, ostavlja masni zaštitni film i aktivnim supstancama je hidrira i hrani. 

Na površini kože stvara zaštitni sloj kojim sprečava gubitak vode iz kože. Pored toga nedozvoljava negativnim uticajima iz okoline da oštećuju kožu. 

Kada su u pitanju bore, znajte takođe da nije Pavlovićeva mast krema za bore. Odnosno ova krema ne smanjuje i ne zateže lice, kao što to rade anti age kreme. Pavlovićeva mast može da se koristi kao krema za hidrtaciju kože.

 

pavlovićeva mast

 

Pavlovićeva mast u trudnoći

 

Trudnoća podrazumeva definitivno drugačije stanje organizma u odnosu na uobičajeno. Primećuju se promene, koža postaje osetljivija i podložnija negativnimm uticajima. 

Primena Pavlovićeve kreme u trudnoći je dozvoljena, čak i preporučljiva. Posebno kod zalečivanja kože i preventivne zaštite. Koži je potrebna elastičnost usled rasta stomaka i povećanog broja kilograma.

 

Pavlovićeva mast za strije

Strije u trudnoći su česta pojava. Rastezanjem kože dolazi do pojave strija, a one su posebno u predelu stomaka naglašene. Mada, mogu da se pojavljuju i u predelu butina i zadnjice. 

Da je korisna Palvovićeva mast za strije u trudnoći dobra krema iskustva korisnica su podeljena.

Ono što zapravo ona čini je dobra hidratacija kože. Bogata masnom teksturom Pavlovićeva mast protiv strija u trudnoći pomaže tako što omekšava kožu i čini je elastičnom. 

Pavlovićeva mast za strije jedino to i čini, omekšava kožu i čini je elastičnom, ali neće uspeti u suzbijanju strija. 

Za strije u trudnoći postoje druga rešenja. To su preparati protiv strija (kreme, ulja, prirodni melemi) koji najbolje utiču na se smanji ili ublaži njihova vidljivost ka koži.

 

Pavlovićeva mast za sunčanje

 

Štetni uticaj sunca mogu izazvati opekotine i iritscije na koži, kako dece tako i odraslih. Uvek je potrebno pre izlaska napolje zaštititi kožu od UV zraka. 

Pavlovićeva mast se preporučuje za zaštitu kože pre izlaganja suncu, naročito leti. Ali oprezno, Original Pavlovićeva mast ne sadrži zaštitni faktor, tako da nije dovoljna zaštita od sunca prilikom sunčanja. 

Pavlovićeva mast za sunčanje koristi se da smanji uticaj negativnih ultraljubičastih zraka, ali jako sunce može izazvati opekotine i crvenilo, pa je potreban zaštitni faktor. 

 

Pavlovićeva mast sastav 

 

Pavlovićeva mast za šta je dobra

 

Poznato je da postoje tri vrste Original Pavlovićeve masti. Zajednički sastojci za sve tri formule su sledeći:  Petrolatum, Lanolin, Paraffinum liquidum, Aqua Amygdalae amarae, Zinc oxide, Talc.

Dodatno:

 • Original Pavlovićeva mast sa kamilicom pored navedenih sastojaka sadrži i Bisabolol i Acidi citric;
 • Originalan Pavlovićeva mast porodična pored gore naznačenih zajedničkih sastojaka sadrži i Boric acid;
 • Originalana Pavlovićeva mast Imuno & UV zaštita pored osnovnih sastojaka sadrži i Ectoin. 

 

Petrolatum (Vazelin)

Vazelin je bezbojna do bledo žuta masa koja se koristi u medicini i kozmetici. Bezbedan je za upotrebu, a može se naći kao sastojak krema, šampona, šminke i dr. 

U Original Pavlovićevoj masti ima zaštitnu ulogu jer štiti kožu od spoljašnjih štetnih uticaja. Takođe, zadužen je da uspori gubitak transepidermalne vode tako što stvara zaštitnu barijeru na površini kože. Posebno se preporučuje za negu suve kože.

Lanolin

Lanolin je prirodna supstanca, masne teksture i žute boje. Proizvode je uljane žlezde u ovčjoj koži, a nalazi se u vuni, tako što je oblaže. 

Koristi se u kozmetičkim preparatima da ovlaži, izgladi i omekša kožu. Pored toga u Pavlovićevoj masti ima snažno antibakterijsko i antigljivično dejstvo.

Tečni Parafin (Paraffinum liquidum)

U pitanju je mineralno ulje čija je primena u kozmetici veoma duga. Iako se često može naći kao sastojak krema i losiona, podeljena su mišljenja o tome da li je štetan ili ne. 

Nekomedogeno je i ne iritantno sredstvo, mada se kozmetičke kompanije trude da mu nađu zamenu. Kao sastojak Pavlovićeve masti utiče na sprečavanje gubitka vode iz kože, zadržavajući se na površini kože.  

Aqua Amygdalae amarae

Voda gorkog badema poznato je da deluje kao sedativ. U kozmetici se koristi za izradu masti, krema i melema. U kozmetičkim preparatima je označena kao bezbedna za upotrebu i nalazi se u manjoj količini. Kao sastojak Pavlovićeve masti možete je prepoznati po mirisu kreme na badem. 

Cink oksid (Zinc oxide)

Cink oksid se koristi u raznim kozmetickim preparatima, a najčešće je prisutan u kremema za zaštitu od sunca. Ima zaštitnu funkciju, ne dozvoljavajući UV zracima da nanesu štetu koži. 

Upotreba Cink oksida u kozmetici je označena kao bezbedna, ali može izazvati osip ili blage iritacije. Koristi se i u kremama za negu kože od pelenskog osipa. Pavlovićeva mast ga koristi jer efikasno utiče na regeneraciju ćelija kože, eliminiše upale, iritacije i nepravilnosti na koži. 

Talk

Talk je vrsta mekog minerala koji je našao primenu u proizvodnji kozmetike, ali i hrane i industrijske proizvodnje. Polemisalo se dosta o njegovoj bezbednosti u upotrebi, o tome da je toksičan. 

Označen kao bezopasan u količini i načinu na kojoj se primenjuje. Koristi se u kozmetici kao upijajuće stredstvo, ali i za poboljšanje teksure proizvoda. 

Bisabolol

Bisabolol je prirodna supstanca bezbojne boje, dobijena iz esencijalnog ulja kamilice. Ima višestruko dejstvo i decenijama se koristi u kozmetici. U Pavlovićevoj masti se koristi zbog svog umirujućeg i zaceljujućeg dejstva. 

Pored protivuplanog svojstva, dobar je i antioksidans. Pomaže ostalim aktivnim sastojcima sadržanim u kremi da se bolje apsorbuju u kožu. 

Limunska kiselina (Acid citric) 

Limunska kiselina se takođe često primenjuje u proizvodnji kozmetičkih preparata. Može biti prirodno proizvedena iz voća, ali može se i sintetički proizvesti. 

Efiksna je u stimulaciji proizvodnje kolagena, pa tako i u smanjivanju bora i finih linija. Koži daje gladak i čvrst izgled. U koncentraciji kojoj se koristi u kozmetičkim preparatima nema neželjenih reakcija i iritacija. 

Borna kiselina (Boric acid)

Najsporniji sastojak Pavloviceve masti je borna kiselina. Nalazi se samo u Original Pavlovićevoj porodičnoj masti, ali ima dosta zagovornika da je štetna za upotrebu. 

I dok jedni navode da je kancerogena, drugi podsećaju da se koristi i za ispiranje oka, a i da je prisustvo borne kiseline dozvoljeno u kozmetičkim preparatima u određenom procentu.

U koncentraciji manjoj od 3 procenta smatra se bezopasnom, a u Pavlovićevoj masti porodičnoj je sadržana manje od jednog procenta. Borna kiselina ima antibakterijsko dejstvo, koristi se kao emulgator, konzervans, ali i za kontrolu pH vrednosti kože. 

Ectoin

Ektoin je sastojak Original Pavlovićeve masti Imuno & UV zaštita. Služi u održavanju hidratacije kože, čini je mekom i glatkom. Pored jakog hidratantnog dejstva, efikasno štiti kožu od štetnih uticaja UV zračenja.

Sve ovo ga svrstava u sastav Pavlovićeve masti. Do sada nema registrovanih neželjenih efekata koje je izazvao ektoin. 

 

 

Kada se ne preporučuje Pavlovićeva mast 

 

Gotovo da nema osobe koja nije koristila ili kojoj mame ili bake nisu rekle Pavlovićeva mast za šta je dobra da se koristi. 

Mada, postavlja se realno pitanje da li se preporučuje uvek i svima?

Pavlovićeva mast je namenjena za negu kože svih uzrasta. Od beba i dece pa do starijih ljudi, takoreći nema starosnu granicu. Preporučuje se svima, posebno osobama sa suvom i iritiranom kožom, ali ima i situacije kada nije preporučljiva.

Pavlovićeva mast nije preporučljiva za upotrebu ako ste neki od sastojaka prepoznali kao alergen ili vam njegovo prisustvo ne prija. 

Ukoliko nakon upotrebe primetite pojavu osipa ili bilo kakavog drugog vida iritacija, prestanite sa upotrebom. 

 

Da li je Pavlovićeva mast štetna

 

Upotreba Pavlovićeve masti pokazala je izvanredne rezultate u nezi suve, osetljive i iritirane kože. U svom sastavu ne sadrži štetne supstance, odnosno i potencijano štetne supstance kao što je borna kiselina, sadrži u veoma niskom procentu. 

Tako da ne može izazvazi oštećenja na koži. Mada uvek se može naći neko kome neće prijati. Međutim, borna kiselina je svakako za izbegavanje. 

Do sada nije zabeleženo da je izazvala neke neželjene pojave, sem možda što nekom nije posebno prijala. Svakako ukoliko primetite da izaziva reakcije i iritacije na koži, prestanite sa upotrebom. 

 

bore fleke podocnjaci fleke Neborela

 

Pavlovićeva mast zaključak

Nadam se dam Vam se dopala recenzija i da ste otkrili Pavlovićeva mast za šta je dobra sve da se koristi.