Dr Viton vitamin C serum za lice – sledi detaljno uputstvo za upotrebu i vodič za anti age serum sa vitaminom C. Zašto da, a zašto ne!

 

Istina jeste da je vitamin C jedan od najmoćnijih sastojaka kada je u pitanju zdravlje i nega kože. Ali isto tako je istina da samostalno dejstvo vitamina C na kožu neće baš dati mnogo efekata.

Zato je ovaj vitamin danas u sastavu mnogih dobrih seruma za lice, u kojima formulacija svih sastojaka zajedno sa vitaminom C može biti pun pogodak. Ovo je i zvanično mišljenje mnogih dermatologa, plus rezultat brojih istraživanja.

 

bore baner Neborela

 

Zašto se koristi Dr Viton vitamin C serum?

 

Dr. Viton vitamin C serum za lice predstavlja višenamenski preparat za negu kože lica. Radi se o koncentrovanom serumu za lice, jer u svom sastavu sadrži visoku koncentraciju spomenutog glavnog sastojka – vitamina C.

Serum zapravo ima nekoliko namena koje duguje vitaminu C, a naravno i drugim sastojcima. Zato se može reći da ima više razloga zašto se može koristiti. 

Pored vitamina C,  različiti sastojci kojima je obogaćen Dr Viton serum sa vitaminom C su vitamin E, hijaluronska kiselina, ulje jojobe, ekstrakt aloja vere i drugi.

Može se koristiti u sledećim situacijama:

 • kao anti-age nega, zbog toga što vitamin C ima ulogu da podstakne obnovu kolagena u koži, te na taj način da utiče na manju vidljivost bora,
 • za posvetljivanje tonusa kože, iz razloga što vitamin C koji je u sastavu ovog seruma i služi za izbeljivanje tena, čineći kožu lepšom i zdravijom,
 • pomaže da se na licu smanje tamne fleke, odnosno da se fleke, pege i mrlje po licu izbele, a zatim i uklone,
 • pruža zaštitu od UV zračenja,
 • prevencija je protiv preranog starenja do kojeg dovodi stanje organizma i kože poznato pod nazivom oksidativni stres. Drugim rečima, serum pomaže da se uspori proces oksidacije kože i oštećenja, koja nastaju pod povećanim dejstvom slobodnih radilala (štetnih slobodnih faktora iz vazduha i generalno eksterne sredine);
 • može se koristiti kao hidrant, odnosno kao moistuizer ili preparat za hidrataciju, za povećanje vlažnosti i osvežavanje kože lica.

 

Kome se sve preporučuje Dr Viton Vitamin C Face serum?

 

Pobrojaćemo prvo kome se sve Dr Viton serum sa vitaminom C preporučuje, odnosno za koje probleme je namenjen:

 • osobama koje žele da osveže svoj izgled, izgledaju podmlađeno i odmornije,
 • osobama sa suvom kožom, kojima je potrebna dubinska hidriranost,
 • osobama koje žele da se izbore sa pigmentacijom kože, uključujući i fleke ili mrlje na licu,
 • osobama koje žele dodatnu zaštitu kože od UV zračenja,
 • osobama koje žele da izbele ožiljke ili fleke od akni,
 • odgovara svim tipovima kože, ali ne treba isključiti mere opreza po ovom pitanju.

 

Dr Viton vitamin C serum za fleke i ten

 

Kome se ne preporučuje i kada ne koristiti Dr Viton vitamin C anti age serum?

 

Izdvojićemo nekoliko situacija kada se ne preporučuje upotreba:

 • ukoliko imate preosetljivu kožu, znate da ste osetljivi ili alergični na neki od sastojaka, nemojte koristiti Dr Viton vitamin C serum (sadrži konzervanse i potencijalne alergene),
 • ako imate problem sa crvenilom kože, ekcem ili drugu kožnu iritaciju, ne smete koristiti serum zbog mogućih širenja infekcija,
 • ukoliko je vaša koža masna, sklona izbijanju bubuljica ili veoma problematična, postoji šansa da vam serum neće prijati (zbog novih akni koje mogu da izađu),
 • ako imate problem sa preparatima koji u sastavu imaju potencijalno komedogene sastojke, a znate da vam to neće prijati,
 • ako očekujete vidljive rezultate za mesec dana ili ako ne planirate redovnu (svakodnevnu) upotrebu, serum nije za vas,
 • ukoliko ste ljubitelj organskih i prirodnih krema za lice.

Marina i Vesna su čitateljke koje koriste jednu biljnu kremu za lice, a koja je ujedno krema protiv bora, krema protiv podočnjaka i tamnih fleka na licu. Koriste je jer im pomaže da zategnu bore, smanje podočnjake i da se izbore sa hiperpigmentacijom kože. Pročitajte njihova iskustva i kako im je ova inovativna biljna krema za negu lica pomogla https://kozmetickimagazin.com/krema-koja-brise-bore-i-podocnjake/ .

 

Značaj vitamina C u Dr Viton serumu

 

U kratkim crtama osvrnućemo se na kompletan značaj vitamina C. Odnosno, reći ćemo koji su to glavni benefiti ovog sastojka, kako biste bolje uvideli povezanost sa prethodno navedenim situacijama kada se preporučuje upotreba.

 

Vitamin C i obnova kolagena

Vitamin C je veoma značajan vitamin za kožu lica i jedan od neophodnih da se prirodno proizvede kolagen. On podstiče prirodnu biosintezu (obnovu) kolagena u koži, što je njoj potrebno, jer se prirodni nivo kolagena sa godinama smanjuje, odnosno slabije proizvodi. 

Rezultat toga su opuštenija koža, manje elastična i manje otporna na spoljne uticaje.

Zato je vitamin C jedan od ključnih antioksidansa potrebnih koži. Kao njen spasilac, ima pesudnu ulogu u održavanju ravnoteže između stanja mlade i zrele kože, jer bez vitamina C koža ne može prirodno da stimuliše sintezu kolagena.

 

Vitamin C u borbi protiv slobodnih radikala

Jedna od najboljih prednosti vitamina C je efikasnost u borbi protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali dolaze najčešće iz eksterne sredite (spoljni faktori) i tu spadaju zagađivači iz vazduha, izduvni gasovi, hemijske supstance u vazduhu, ali i UV zračenje.

Ovaj vitamin se kao moćan antioksidans bori sa slobodnim radikalima i brani kožu da ne dođe do oštećenja, što svakako može ubrzati proces starenja i stvaranja bora na licu.

 

Vitamin C i zaštita od UVA i UVB zračenja

Uticaj vitamina C je jako značajan za zaštitu kože od UV zračenja. Odnosno, preparati koji u sebi sadrže vitamin  C imaju sposobnodst da zaštite kožu od loših i opasnih uticaja UV zraka, kao i da neutrališu slobodne radikale nastale zračenjem.

To su UVA zraci i UVB zraci:

 1. UVA zraci smanjuju elastin u koži, kolagen i slabe odbrambenu prirodnu sposobnost kože,
 2. UVB zraci su opasniji, jer stvaraju opekotine, a i prekomerno izlaganje zračenju povećava šanse za stvaranjem raka kože. 

Obzirom da Vitamin C ima ulogu akntioksidansa, ona se sastoji u tome da se na koži spreče uticaji slobodnih radikala, ili makar da se smanje. Slobodni radikali su opasni za kožu jer mogu da izazovu oksidativni stres. 

Da ne ponavljamo objašnjenje pojma, setićete se – spominjali smo na početku, u delu zašto se koristi.

Oštećenja od sunca, recimo, predstavljaju jednu vrstu oksidativnog stresa za kožu i zato se kao zaštita od UV zračenja korste i antioksidanti. Međutim, važno je naglasiti da vitamin C kao zaseban nema samostalno dejstvo u preparatima, pa je za dublju zaštitu kože tokom sunčanja koristiti i dodatne preparate.

Konkretno, Dr Viton serum sa vitaminom C ima u svom sastavu ovaj antioksidans koji pruža UV zaštitu. Ali, serum nije alternativa za kreme za sunčanje, niti za dnevne kreme za lice sa zaštitnim faktorom. Efikasniji se kada se koristiti u kombinaciji sa drugim zaštitinim preparatima, jer samo tako daje bolji efekat zaštite kože.

 

Vitamin C i pigmentacija kože

Vitamin C u koži usporava proizvodnju melanina, pigmenta u koži koji utiče na boju kože. Nakupljanje melanina utiče na tamnjenje, što se neretko manifestuje u vidu hiperpigmentacije (uključujući i staračke fleke, kao i pege ili fleke od sunca). 

Uticaj vitamina C je značajan jer posvetljuje kožu, smanjuje hiperpigmentaciju, umanjuje vidljivost mrlja, prirodno ujednačava tonus i ten kože. Ujedno, zahvaljujući antioksidativnom dejstvu vitamin C pomaže prilikom neutralisanja slobodnih radikala.

 

Vitamin C protiv podočnjaka

Vitamin C je značajan saveznik u borbi sa podočnjacima, konkretno tamnim kolutovima. Svojim antioksidativnim dejstvom vitamion C oslobađa kožu od uticaja slobodnih radikala, dok je sa druge strane posvetljava. On pomaže da se oni smanje i izbele, odnosno da se povrati prirodni izgled kože oko očiju.

Nanošenjem preparata koji u sastavu imaju vitamin C podočnjaci se ojačavaju, pojačava kolagen, a koža postaje elastičnija, zdravija i osvežena. Ujedno, poboljšava se cirkulacija u predelu oko očiju.

 

Hidratacija

Vitamin C ima visoku sposobnost hidratacije kože, posebno suve, jer stvara uslove da koža bolje i duže zadrži vlažnost, te tako postane lepša, sveža, odnorna i mekana.

 

Ožiljci od akni

Vitamin C je odličan sastojak za sve one koji su imali akne i sada se bore sa tragovima koji su ostali “za uspomenu”. Tj. sa ožiljcima. Vitamin C obnavlja oštećenu kožu i pomaže joj da se oporavi nakon uklanjanja akni. Tačnije, pomaže da se posvetli oštećena koža, kao i umanji vidljivost tragova i ožiljaka koji su ostali nakon izbijanja i sušenja bubuljica.

 

Kako se koristi Dr Viton vitamin C Face serum?

 

Dr Viton vitamin C anti age serum treba koristiti pravilno i redovno, ukoliko želite da rezultati budu primetni. Treba ga nanositi najmanje mesec dana kako bi se uočile promene, a ukolilko je potrebno i duže.

 Kada se efekti postignu, potrebno je nastaviti sa svakodnevnom rutinom.

Dr Viton Vitamin C serum način upotrebe:

 • pre nanošenja seruma dobro očistiti lice od šminke, znoja, prljavštine,
 • dobro osušiti kožu nežnim peškirom,
 • na prste nakapajte nekoliko kapi seruma (ili direktno na lice), a zatim razmažite i dobro utrljajte u kožu (dve do tri kapi maksimalno, a to je sasvim dovoljno),
 • serum možete pre upotrebe malo ohladiti u frižideru, da vas osećaj prijatne hladnoće blago osveži (serum treba uvek čuvati na hladnijem mestu),
 • slobodno serum utrljajte i na okoloočnu regiju (oko podočnjaka),
 • sačekajte da se serum upije u kožu,
 • nakon što se serum osuši i sjedini sa kožom nanesite hidratantnu kremu za lice, da omekša kožu,
 • postupak ponavljajte jednom dnevno (bilo koje doba dana, možete i ujutro, ili ukoliko vam više odgovara večernja rutina nege lica, praktikujte uveče pred spavanje),
 • posle najmanje mesec dana možete očekivati promene na koži.

Isti postupak ponovite na predelu vrata ili na dekolteu, ukoliko ima potrebe da serum nanosite i na tim delovima tela.

 

Dr Viton Vitamin C serum iskustva

 

Iskustva za Dr Viton anti-age serum sa vitaminom C su meštovita. Ono što se jednoj grupi korisnika dopalo, drugoj nije. Zato smo izdvojili nekoliko najzanimljivijih iskustava, koja će vam sigurno pomoći ili rešiti još neke nedoumice.

 

Pohvale

Sanja je bila zadovoljna ovim serumom. Bila je uporna kada je rešila da ga koristi, jer je dobila dosta preporuka da isproba serum. U početku, koristila ga je svakodnevno i redovno tokom tri meseca, a priznaje da jeste primetila fine rezultate. Ten joj je bio ujednačen, a lice sveže, mekano i odmorno. Dopao joj se, koristi ga i dalje, ali sada u kombinaciji sa još jednim serumom i noćnom kremom.

 

Marina je takođe bila zadovoljna. Ona ima suvu kožu i svetlu put, ali voli da vreme provodi napolju. Posebno je tako kada dođe proleće i tokom letnjih meseci. Ne koristi ga kao zaštitu od sunčanja, ali ga koristi kao prevenciju od pojave pegice (sajedno sa zaštitnom SPF kremom za lice).

 

Kristina ga je koristila zbog podočnjaka, naročito dok se sprema za polaganje ispita u ispitnim rokovima. Pomaže joj da ublaži otok oko očiju, ali i da joj lice ne dobije “vampirski” izgled (tamni podočnjaci, bled ten). Zadovoljna je.

 

Andrea ga koristi kao preparat za dnevnu hidrataciju kože. Nanoosi ga ujutru ili pre nego što izađe napolje. Ne koristi pudere za dnevno šminkanje, ali voli BB kreme. Serum joj služi kao podloga za BB kremu. Dopada joj se što je lagan, što se lepo upija i brzo, koža joj nije masna i lepo se stapa sa toniranom kremom. Zadovoljna je.

 

Još nekoliko korisnica koristilo ga je kao prevenciju od hiperpigmentacije ili za izbeljivanje tena, kada je pigmentacija već uzela maha. Dopada im se tekstura, a još više što su zaista primetile da im je boja kože ujednačena, lice nije flekavo već lepo i prirodnog izgleda, bez potrebe da u toku dana maskiraju kožu puderom.

 

Kritike

Većina kritika odnosi se na akne, na mašnjenje kože, ali i na tragove bubuljica.

 

Dr Viton vitamin C serum oziljci od akni

 

Aleksandri nije odgovarao serum jer je primetila da joj se koža više masti od kako ga koristi. Ona ima kombinovani tip kože, pa joj ne prija nikakav dodatni sloj sebuma jer kako kaže “dovoljno je što mora da trpi prirodno svoj”. Odustala je od ovog preparata.

 

Ivana je nakon dve nedelje od korišćenja seruma primetila akne, najviše na čelu i na bradi. Problem je zapravo bio u tome što pre upotrebe seruma ona bubuljice nije imala. To joj je zasmetalo plus stvoriilo dodatnu obavezu da razmišlja šta protiv bubuljica da koristi. Prestala je da koristi serum, a akne su se povukle za oko desetak dana.

 

Slično iskustvo imalo je još nekoliko korisnica, kako sa bubuljicama tako i sa i dalje prisutnim ožicima. Iako znaju slučajeve da su se njihovim prijateljicama zaista povukle fleke i ožiljci od akni posle korišćenja seruma, nekoliko devojaka se ne može pohvaliti istim iskustvom. 

 

Ireni se serum ne dopada zbog toga što je običan. Voli mirisnu kozmetiku, a kod ovog seruma joj nedostaje užitak prepuštanja čulima arome. Slaže se da je serum prijatan na koži, primetila je i da su joj se neki ožiljci od akni malo posvetleli, ali sve to zanemaruje kod preparata ako joj se ne dopadne kako on miriše.

 

Dr Viton vitamin C serum cena

 

Dr Viton vitamin C serum može da se nabavi u skoro svim bolje snabdevenim apotekama, bilo da je reč o manjim ili većim apotekama. Takođe, može da se nađe i u većim drogerijama.

Može da se kupi lično, ali i da se poruči onlajn u bilo kom šopu koji ima omogućene opcije onlajn poručivanja ili kupovine.

Cena za Dr. Viton – Vitamin C Face Serum kreće se od 1.300 dinara do oko 1.800 dinara. Formirana cena zavisi od prodajnog mesta. Serum se često može navaviti po povoljnijim cenama, kada je na akciji.

 

Dr Viton vitamin C anti-age serum opis

 

Ambalaža Dr Viton Vitamin C seruma specifična je po belo-narandžastom dizajnu. To se odmah primeti kada ugledate pakovanje. Pun naziv seruma je Dr Viton Vitamin C FACE SERUM anti aging.

Dr Viton serum dolazi u braon staklenoj bočici, koja je sa pipetom (kada se otvori kapljice seruma se nanose pipetom). Bočica je mala, zgodna i zapremine 30 ml. Upakovana je u duguljastoj pravougaonoj belo-narandžastoj kutiji. Oblepljena je belom nalepnicom, na kojoj je ispisan naziv seruma narandžastom bojom.

Dizajn na kutiji je identičan kao i na bočici – bela boja sa narandžastim detaljima i slovima VITAMIN  C, a u dnu je istaknut dekorativni sivo-crni reckasti dizajn. Na ambalaži je napisan naziv seruma Dr Viton Vitamin C Face Serum anti aging, a ispod naziva ispisani su glavni aktivni sastojci i količina.

Serum ima neutralan miris, podseća na medicinski miris, ali ne sadrži alkohol i parfem tako da iz tog razloga može na prvi utisak delovati neobično. Ili previše obično.

Redak je, dosta vodenkast i providan. Nije lepljiv, već lagan. Brzo se upija u kožu nakon nanošenja. 

 

Dr Viton vitamin C serum sastav

 

Ukupan sastav serume čine sledeći sastojci:

Sodium Ascorbyl Phosphate, Hyaluronic Acid, Collagen, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Dimethyl Sulfone, Tocopherol, Ferulic Acid, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Glycerin, Arginine (Vitamin C, Organic Hyaluronic Acid, Collagen, Organic Aloe Vera, Vitamin E, Jojoba Oil, Ferilic Acid, MSM, L-Arginine).

Slede najosnovnije informacije o svakom sastojku:

 • vitamin C
 • organska hijaluronska kiselina – veliki hidrant i zaštitnik kože, ako anti age sastojak pomaže da se zadrži vlažnost i svežina lica, da koža ne bude suva, dehidrirana i da zadrži mladolikost;
 • kolagen – sastojak veoma važan u borbi protiv starenja, pomaže da koža postane lepa, čvrsta, glatka, osvežena i hidrirana;
 • organska aloe vera – pomaže u regenerisanju kože, u zarastanju rana i ima moć hidratacije;
 • vitamin E – ili tocopherol, omogućava fotozaštitu kože, odnosno zaštitu od sunca i prevremeno starenje, zaštita je od UVB zraka, a u kombinaciji sa vitaminom C deluje kao zaštita i od UVA zraka, omekšava kožu
 • ulje jojobe – neguje, omekšava i hidrira kožu, najsličnije je sebumu ljudske kože te se iz tog razloga koristi u kozmetici – za masnu kožu da uspostavi ravnotežu, a za suvu da formira tanak, nemasan i prirodni zaštitini sloj na koži;
 • ferulinska kiselina – antioksidans, pomaže kod oštečenja kože izazvanih UV zracima, u kozmetičkim preparatima kada je u kombinaciji sa vitaminom C pomaže u sprečavanju fotostarenja (fotozaštita)
 • MSM – organsko jedinjenje, ima značajne benefite za kožu jer poboljšava zdravlje kože, a bori se pritiv stvaranja vidljivih bora;
 • L-arginin – polu-esencijalna aminokiselina koja je unosi, jer je koži potrebna za razgradnju kolagena, ali i podstiče njegovu prirodnu proizvodnju, ujedno važan je hidrant jer pomaže u ubrzavanju zarastanaj rana
 • glicerin – služi za zaštitu kože, ovlaživač je jer upija i zadržava vlažnost u koži, ne izaziva alergije i nije komedogen samo kada je u malim koncentracijama u kozmetičkim preparatima;
 • fenoksietanol – konzervans koji se koristi u kozmetičlkim preparatima, koristi se kao antibakterijski sastojak i nekada može biti štetan ako se apsorbuje kroz kožu, posebno ako je osetljiva, u tom slučaju može da dođe do iritacije kože, predela oko očiju, ali i do stvaranja plikova;
 • etilheksil glicerin – koristi se kao konzervans u kozmetici, ali je označen i kao potencijalni alergen.

 

bore baner Neborela

 

Dr Viton vitamin C serum recenzija zaključak

Iako je proizvođač naglasio da postoji samo 5 benefita koja se mogu očekivati od Dr Viton vitamin C seruma, prednosti ima daleko više.

Kao i svaki preparat, tako i ovaj ima svoje i prednost, tj. dobre strane, ali imai i nedostatke. Sastav nije potpuno prirodni, organski, ali ne može se poreći da ima dobrih sastojaka. 

Nedostaci su to što sadrži konzervanse i potencijalne alergene, ali uticaj dobrih svakako govori i u prilog seruma. Iako odgovara svim tipovima kože, nije se toliko efikasno pokazao za masnu kožu zbog akni i dodatnog lučenja sebuma. Međutim, suvoj i normalnoj koži više odgovara, te se u tim slučajevima i mogu očekivati zadovoljavajući rezultati.