Kada postoji ozbiljniji problem sa kosom u pomoć priskaču medicinski šamponi za kosu. Izdvojili smo nekoliko dobrih medicinskih šampona!

 

Kada se na kosi pojavi neki problem, potrebno je koristiti odgovarajući šampon tj. preparat koji odgovara tom problemu. Među tim preparatima nalaze se i medicinski šamponi za kosu.

Medicinski šamponi mogu biti jako kvalitetni, pa samim tim imaju svoje prednosti, ali i mane. 

U nastavku pročitajte sve o medicinskim šamponima za kosu – koja je njihova namena, kakvi sve postoje, kako izabrati medicinski šampon i koji su najbolji.

 

rast kose opsti

 

Šta su medicinski šamponi za kosu?

 

S obzirom da je svaka kosa različita (masna, suva, tanka, gusta), svako od nas treba da pronađe šampon koji mu odgovara.

Pri odabiru odgovarajućeg šampona za kosu, bilo da se radi o medicinskom ili biljnom, važno je da on zaista odgovara vašem tipu kose. Jedino tako može da pomogne u rešavanju ili otklanjanju problema koji imate sa kosom ili sa vlasištem. 

Što se tiče medicinskih šampona, oni pre svega otklanjaju problem koji postoji sa kosom ili vlasištem (perut, seboreja, masna kosa, olpadanje kose, psorijaza glave…). Namenjeni su rešavanju određenog problema kose, kako bi kosa postala zdrava, jača i oporavljena. 

Važno je naglasiti i da se svaki medicinski šampon razlikuje po sastavu. Tj. svaki ima svoju jedinstvenu formulu. Naravno, u zavisnosti od sastava dobija i svoju namenu.

Zajednička karakteristika svih medicinskih šampona je laboratorijski sastav, koji nekada može sadržati i jača sredstva, medikamente i posebne sintetičke formule, pa se zbog toga razlikuju od prirodnih šampona.

Kada su u pitanju prirodni šamponi za kosu, predlažemo da pročitate iskustva Svetlane i Mile, koje su upravo prirodnim šamponom uspele da smanje opadanje kose. Odluka da koriste jeftine i nekvalitetne šampone za kosu ih je koštala gubitka kose. Međutim, kada su promenile šampon i počele da koriste prirodne preparate za kosu, veoma brzo im se kosa oporavila, a zatim počela zdravije i brže da raste. Sada imaju LEPU, ZDRAVU I BUJNU KOSU, a u to se možete uveriti u tekstu klikom na link https://kozmetickimagazin.com/ovo-je-sampon-koji-zaustavlja-opadanje-kose/.

 

Zašto se sve koristi medicinski šampon za kosu?

 

Medicinski šampon za kosu može da se koristi za više namena. Jedna od njih je da očisti kožu glave i kosu od gljivica, infekcije, ali i da reguliše proizvodnju sebuma kako se kosa ne bi brzo mastila. Zatim, mogu se koristiti da spreče razvoj gljivica, eliminišu perut, obnove i ojačaju koren dlake, ali i da pomažu protiv opadanja kose i stimulacije rasta.

Medicinski šamponi su obogaćeni hranljivim sastojcima, a najčešće su to ulje jojobe, ricinusovo ulje, pantenol, ekstrakt mente, limuna. Oni zajedno sa farmacetskim sastojcima jačaju strukturu kose, dajući joj čvrstoću i elastičnost. 

U zavisnosti od problema koji imate, medicinski šamponi za kosu se mogu koristiti:

 • protiv peruti,
 • protiv opadanja kose,
 • za masnu kosu,
 • za seboreju, psorijazu,
 • za rast kose.

 

medicinski samponi za kosu

 

Medicinski šampon protiv peruti

 

Perut može da ima svako, bez obzira na godine. Najčešće ga imaju muškarci, ali se javlja i kod žena. Perut se može pojaviti u dva oblika: suva i masna perut.

Najčešći sastojci medicinskih šampona protiv peruti su: katran, salicinska kiselina, cink, selenijum sulfit. Ovi sastojci imaju antibakterisko dejstvo, koji pomažu koži glave i kosi.

Medicinski šampon protiv peruti uklanja postojeću perut, smanjuje perutanje vlasišta, ublažava svrab i peckanje, ali i sprečava pojavu nove peruti.

 

POVEZANO:

 

Medicinski šamponi bez sulfata

 

Poznato je da sulfati mogu da isuše kosu, a tako i da oštete prirodnu odbrambenu barijeru kože glave i strukture kose. Takođe, mogu da iritiraju kožu, pa se osobe sa osetljivom kožom odlučuju za medicinske šampone bez sulfata.

Medicinski šamponi bez sulfata održavaju prirodna ulja na vlasištu i kosi, ali neminovno je da se može primetiti razlika. Odnosno, medicinski šamponi bez sulfata stvaraju manje pene, pa je potrebno staviti nekada više šampona kako bi temeljno očistili kožu glave i kosu. 

U tom slučaju, bez obzira što se po dejstvu radi o jačim šamponima, medicinski šamponi mogu biti i bez sulfata. Doduše, nema ih puno.

Umesto sulfata, mogu u sastavu imati sastojke koji deluju zamenski i sprečiti isušivanje kose, a opet fino peniti. To su vitamini, ulje jojobe, čajevca, ulje makadamije.

 

POVEZANO:

 

Medicinski šampon protiv opadanja kose

 

Medicinski šampon protiv opadanja kose koristi se da spreči prekomerno gubljenje vlasi. On pospešuje cirkulaciju koži glave, hrani dlaku, jača je i stimuliše rast kose, obnavlja volumen kose.

Dodatnim prirodnim sastojcima, kao što je ulje jojobe, čajevca, ekstrakt mente, salicinska kiselina jačaju kosu i održavaju je gustom.

 

POVEZANO:

 

Medicinski šampon za masnu kosu 

 

Medicinski šampon za masnu kosu koristi se za kosu koja se brzo masti, tj. za masnu kosu koja kao takva izgleda neuredno i slepljeno. 

Medicinski šampon za masnu kosu reguliše povećanu proizvodnju sebuma, pa na taj način usporava proces mašćenja vlasišta. Odnosno, jače topi masnoću koja se taloži na koži glave.

 

POVEZANO:

 

Medicinski šampon za seboreju

 

Medicinski šampon za seboreju ima atifugalne i antibakteriske sastojke – katran, salicinska kiselina, cink, pirition, ketokonazol koji pomažu vlasištu da se oporavi. Svojim sastavom snažno deluje u borbi protiv gljivica na koži glave. 

Ovaj šampon čisti kožu od nataloženih masnih naslaga i ljuspica sa površine kože, smanjuje iritaciju, seboroični dermatitis i uklanja neprijatan svrab. 

 

POVEZANO:

 

Medicinski šampon za rast kose

 

Medicinski šampon za rast kose treba da sadrži aminokiseline i antioksidante, vitamin B, cink i kofein. Sadrže naravno i pojedine organske sastojke koji hidriraju i hrane kosu, pa tako podstiču rast kose.

Medicinski šampon za rast kose ne bi trebalo da sadrže parabene, silikone i sulfate kako ne bi dodatno oštetili kosu. 

Njegova glavna uloga je, kao i kod svih šampona za rast kose, da se ojačaju folikuli dlaka u korenu kose, kako bi ona počela zdravo da raste. Pritom, utiču na to da joj se vrati gustina.

 

POVEZANO:

 

Da li se medicinski šamponi za kosu mogu koristiti svakodnevno?

Mnoge zanima da li su medicinski šamponi namenjeni za svakodnevno pranje kose? Otkrivamo sada.

Ukoliko imate potrebu za svakodnevnim pranje kose, da, medicinski šampon se može koristiti svakodnevno.  U tom slučaju, takav šampon za svakodnevnu upotrebu treba da bude blage formulacije.

Ne treba da sadrži štetne sastojke, parabene, silikone kako ne bi oštetili ili isušili kosu zbog stalnog pranja.

 

Preporuka za 5 dobrih medicinskih šampona

 

Kada smo se upoznali kakve sve probleme rešava medicinski šampon za kosu, predlažemo vam neke od najkvalitetnijih.

Lista najboljih medicinskih šampona:

 • Rigenforte šampon protiv peruti
 • Alpecin šampon protiv opadanja kose
 • Eucerin šampon protiv masne kose
 • Fitoval šampon protiv opadanja kose
 • Nerilex šampon

U nastavku vam detaljno opisujemo ove šampone, njihov sastav, kao i druge značajne karakteristike. Pored medicinskih šampona za kosu, izdvajamo potpino prirodan šampon Vlasilan. Više reči sledi u nastavku.

 

medicinski samponi za kosu

 

Rigenforte šampon protiv peruti


Rigenforte šampon protiv peruti je medicinski šampon za kosu, koji se proizvodi u Italijanskoj kompaniji ESI Rigenforte.

Rigenforte šampon protiv peruti sprečava perut (bez obzira da li imate suvu ili masnu perut), pored toga smanjuje crvenilo i svrab. Zahvaljujući svojim sastojcima nežno i prijatno deluje na kožu glave. 

Jedan od glavnih sastojaka je Pirokton oliamin koji ublažava svrab, koji čisti nečistoće sa kože glave. U sastavu ima: ulje čajevca, pantenol, propolis koji neguju kosu i podstiču rast dlake. Pogodan je za sve tipove kose i kože, jer ne sadrži parabene, veštačke boje i sulfate. 

Uprkos tome što nije agresivan temeljno čisti kosu tako da Rigenforte šampon protiv peruti može se svakodnevno koristiti. Stvara meku penu koja daje prijatan osećaj savršenog čišćenja, a i lako se ispira sa glave.

Rigenforte šampon se nalazi u beloj kutiji u količini od 200ml. Unutar kutije se nalazi šampon u plavoj tubi sa sivim zatvaračem. Šampon je vodenkast, miriše lepo i osvežavajuće.

Pisali smo recenziju – Rigenforte šampon protiv peruti.

 

Alpecin šampon protiv opadanja kose


Alpecin je brend za negu kose na bazi kofeina. Među proizvodima se nalazi njihov medicinski šampon pod nazivom Alpecin šampon protiv opadanja kose. 

Pored toga što je kofein odličan za jutarnje buđenje, glavni je sastojak Alpecin šampona protiv opadanja, jer ima dobar efekat na proređivanje i opadanje kose. Alpecin šampon protiv opadanja kose pomaže da se zaustavi gubitak kose, poboljšava cirkulaciju vlasišta i obnavlja kosu od korena do vrha.

Alpecin šampon ja pre svega namenjen muškarcima, naročito nakon naslednog gubitka kose ili usled poremećaja hormona. Pored glavne funkcije koje ima, a to je da se bori protiv opadanja kose, ima još nekoliko uloga – da ukloni perut sa vlasišta, smanji crvenilo i svrab i spreči ponovno pojavljivanje peruta. Radi se o više različitih šampona.

Pisali smo recenziju o ovom medicinskom šamponu – Alpecin šampon protiv opadanja kose za muškarce.

 

Eucerin šampon protiv masne kose


Eucerin šampon protiv masne kose, kao medicinski šampon, izdvojili smo jer pomaže kada je potrebno izboriti se sa masnom peruti i seboroičnim dermatitisom. Odstranjuje žućkaste ljuspice koje se lepe na vlasište i na kosu. 

Šampon ne sadrži parabene, alkohole, ni silikone, ali u svom sastavu sadrži sulfate. Svojim aktivnim sastojcima, kao što su Pirokton olamin, klimbazol i Polidokanol dejstvo je pojačano. Njihova zajednička uloga je da spreči dalji raazvoj gljivica i otkloni masnu perut. 

Smanjuje crvenilo, smiruje vlasište i pomaže da se smanji seboroični dermatitis. Tačan naziv šampona je Eucerin Dermo Capillare Anti- Dandruff Gel Shampoo. Nalazi se u plastičnoj beloj boci koja iznosi 250ml. Šampon je bezbojne teksture, blage formule.

Pisali smo recenziju – Eucerin šampon protiv masne peruti i uporne seboreje.

 

Fitoval šampon protiv opadanja kose


Još jedan medicinski šampon protiv opadanja kose iz Slovenačke laboratoje Krka je Fitoval šampon protiv opadanja kose. Iz samog naslova možemo odmah zaključiti da ovaj šampon sprečava opadanje kose.

Osim što štiti kosu od gubitka, on je ojačava, neguje i hrani kosu svojim hranljivim sastojcima. Šampon sprečava proređivanje kose i obnavlja je celom dužinom. Ovaj šampon mogu da koriste muškarci i žene.

Sadrži takođe i biljne i lekovite sastojke, a jedan od njih je ruzmarin koji hrani kosu. Tu je i glikogen koji ubrzava rast kose i smanjuje gubitak kose. Sadrži i druge značajne sastojke koji imaju pozitivan efekat na kosu. 

Tuba za Fitoval šampon protiv opadanja kose se nalazi u kartonskoj kutiji žute boje. Postoji manje pakovanje od 100ml, i veće od 200ml. Šampon je bezbojne i retke teksture, miris je prijatan i blag.

Pisali smo recenziju – Fitoval šampon protiv peruti.

 

Nerilex šampon


Jedan od poznatijih medicinskih preparata protiv opadanja kose je Nerilex šampon. Proizvodi ga Zdravlje kozmetika iz Leskovca. 

U sastavu Nerilex šampona ulaze aminokiseline i esencijalne masne kiseline. Ovi aktivni sastojci temeljno čiste vlasište, jačaju koren kose, uklanjaju višak masnoće.

Šampon ima pH vreednost koja je prilagođena kosi i iznosi 5.5. Nije agresivan, ne izaziva iritaciju niti crvenilo.

Nerilex medicinski šampon osim što sprečava gubitak kose može se koristiti:

 • protiv peruti (suve peruti, tj. belih ljuspica),
 • da eliminiše postojeću perut, 
 • da sprečava njeno ponovno pojavljivanje,
 • da umanjuje opadanje kose,
 • da podstiče rast novih vlasi,
 • može se koristiti i kao preventiva protiv opadanja kose.

Pisali smo recenziju i uputstvo – sve šta treba da znate za Nerilex šampon protiv opadanja kose.

 

Vlasilan šampon


Za kraj izdvajamo šampon Vlasilan, za koji se po sastavu može reći da ne spada u medicinski, već u biljne. Ali, našao se na listi jer ima dejstvo nalik medicinskim, s tim što se razlikuje značajno po sastavu.

Vlasilan je organski i biljni šampon koji dolazi od srpskog brenda Ovotaris. Postoje dve vrste šampona:

 • Vlasilan formula A,
 • Vlasilan formula B.

U svom sastavu ova dva šampona sadrže različite biljke koje različito deluju na kosi, pa tako i otklanjaju određen problem.

 

 

Vlasilan formula A

Vlasilan formula A je šampon čije sastojke koža dobro upija i dubinski je čisti od prljavštine (znoj, lak, gel), otklanja toksine i mrtve ćelije sa vlasišta. Osim toga, reguliše proizvodnju sebuma i bori se protiv peruti.

Ova formula ima prirodno antibakterisjko dejstvo, smanjuje svrab i otklanja gljivice. Ne sadrži parabene, silikone, sulfate, a namenjen je protiv peruti, za masnu kosu i da smanjuje opadanje kose.

Vlasilan formula A sadrži: kakao buter i ulje pšeničnih klica, alantoin, piroctone olamine, lavandu, kamilicu i mentu, hamamelis i ulje shea drveta.

 

Vlasilan formula B

Vlasilan formula B je šampon koji neguje i jača koren kose, regeneriše strukturu dlake i stvara zdravu sredinu za rast nove kose. Oštećena kosa se obnavlja i dobija mekoću, gustinu i zdrav izgled.

Vlasilan formula B sadrži: kakao buter i ulje pšeničnih klica, ekstrakt svile sa jezera Komo, ulje makadamije, arniku, koprivu, hajdučku travu i rastavić. Kombinacija ovih sastojaka blagotvorno deluje na kožu glave, a samim tim i na kosu.

Pisali smo iskustva i recenziju za Vlasilan – Vlasilan,najbolji biljni šampon protiv peruti i opadanja kose

 

Da li je medicinski šampon dobar za kosu?


Medicinski šampon koji je dermatološki testiran, da, jeste dobar šampon. Oni se koriste po savetu dermatologa, farmaceuta u apotekama, lekara, ali ga možete i sami nabaviti u paotekama, drogerijama bez preporuke stručnog lica. 

Kada birate medicinski šampone za kosu pažljivo pročitajte sastav, jer ponekad mogu da sadrže sintetičke dodatke ili sadrže jake hemikalije, koje umeju agresivnije delovati na koži.

 

Da li su bolji prirodni šamponi za kosu ili medicinski?


Prirodni šamponi imaju brojne prednosti u odnosu na medicinske šampone za kosu. Prirodni šamponi su potpuno bezbedni, jer ne sadrže jake hemikalije ni veštačke materije, konzervanse, alkohole, sulfate, ftalate i slične aditive.

Takvi šamponi su šamponi sa biljnim, organskim (često inovativnim) i zdravim sastojcima. Sadrže minerale, vitamine i prirodne kiseline koje neguju kosu. 

Zbog toga ih mogu koristiti i osobe sa osetljivom kožom, jer ne stvaraju iritaciju ni crvenilo. Tako su bezopasni za upotrebu.

 

rast kose opsti

 

Na osnovu svega navedenog, možemo zaključiti da prirodni šamponi nežnije deluju na kosi i koži glave.

Mogu podjednako dobro i najvažnije – ZDRAVIJE – ukloniti isti problem koji se rešava medicinskim šamponom za kosu.