Maska za lice je sastavni deo obaveznog “beauty” rituala većine žena. A da li znate koje su najbolje maske za lice? Šta su, ustvari, maske za lice? I kako nam one pomažu?

 

Verujem da ste i vi jedna od onih žena koja ima čitav spisak preparata koje koristi za lice. 

Jedan spisak za jutro, jedan za veče. Kada je nega kože u pitanju, nekako ne uspevamo da se vodimo onom poznatom mudrošću da je manje ustvari više. Gomilu proizvoda svakodnevno “trpi” naša koža, a mi ipak imamo samo najbolju nameru.

U gomili tih proizvoda sigurno vam se nalazi i neka maska za lice. Oduvek je poznato da su maske za lice izuzetno delotvorne. Ali da li znate da je od ključne važnosti da pronađete adekvatnu masku za lice koja odgovara vašoj koži? I da li znate da je ravno tome bitno i da znate pravilno da upotrebljavate masku za lice?

Danas vam rešavam rebus i upoznajem vas sa proizvodom koji koristite sigurno godinama. Takođe, reći ću vam i koje su najbolje maske za lice i naravno bićete upoznate sa svakom ponaosob.

 

Šta su maske za lice?

 

Verovale ili ne, maske za lice su poznate još iz starih vremena kao najbolji put do savršeno negovanog lica. Doduše, ranije su to bile maske koje su žene pravile od kuhinjskih sastojaka. Danas toga ima manje. 

Žene danas koriste prave kozmetičke maske za koje možemo reći da su to preparati koji se nanose na kožu određeni vremenski period sa ciljem da reše neki problem. Ali ne mora uvek to ni biti neki problem, postoje maske za lice koje se koriste samo da bi održale hidratantnost kože. 

Ovde se već nameće pitanje kome su namenjene maske za lice, odnosno ko ih sme koristiti. Takoreći, manje-više maske za lice se preporučuju svima. Naravno, bitno je izabrati pravu masku za lice u skladu sa tim koji problem ima vaša koža. I važno je ne preterivati sa korišćenjem agresivnih maski za lice.

 

Kako odabrati pravu masku za lice?

 

Kao što sam vam već rekla, od krucijalnog značaja je odabrati pravu masku za lice. Ako budete koristili masku koja ne odgovara vašem licu, možete imati više štete nego koristi. Zato, da vas ne bi bolela glava i da bi vaša koža uživala, pratite instrukcije.

Pre svega morate da odredite kom tipu pripada vaša koža i u skladu sa time da koristite masku za taj tip kože. Logično, maska za suvu kožu neće odgovarati masnoj koži, i obratno.

I druga, jako bitna stvar pri odabiru maske za lice je identifikovanje problema. Koncentrišite se na problem koji muči vašu kožu, i birajte masku koja će tretirati te probleme, bilo da su to akne, crvenilo, šta god.

U nastavku teksta reći ću vam reći kako da pronađete masku za lice koja će savršeno odgovarati vašem tipu kože.

 

Maske za lice za suvu kožu

 

Sve žene čija koža pripada ovom tipu kože, znaju šta znači imati suvu kožu. Ako vam je koža suva, to znači da joj je neophodna dobra hidratacija. U skladu sa tom činjenicom, neophodno je birati hidrirajuće maske za lice. Hidrirajuća maska ima zadatak da koži povrati izgubljenu vlagu.

Sastojci hidrirajućih maski su od ključnog značaja za delotvornost maske, pa obavezno obratite pažnju na to. Maska za suvu kožu bi trebala da sadrži neki od sledećih sastojaka: aloja vera, glicerin, hijaluronska kiselina. 

Tekstura maske je takođe bitna kada se radi o suvoj koži. Pa zato radije birajte maske koje su kremaste teksture i koje u svom sastavu imaju ulje makadamije, shea puter, surutku, ulje argana, ulje jojobe, dekspantenol, alantoin, itd.

Hidrirajuće maske za lice obično odgovaraju svim tipovima kože, jer je svakoj koži neophodna hidratacija. Ali suvoj koži će odgovarati samo ovakva maska. S obzirom na to da je suva koža izrazito osetljiva, izbegavajte maske za lice koje u svom sastavu imaju glinu, benzol-peroksid, voćne kiseline, limun, itd. Ti sastojci će dodatno isušiti kožu i napraviti vam veći problem od onog koji je već prisutan.

Idealno je da koristite maske, ali možete ponekad naići na proizvod koji je istovremeno i krema i maska. Pisali smo recenziju za jednu kremu koju dvojke mnogo vole jer je prajmer, krema, maska i podloga za šminu – to je Clinique krema. Recenija i iskustva na linku – Clinique moisture surge krema za lice recenzija

 

Maske za lice za normalnu kožu

 

Mislim da imamo puno pravo da budemo ljubomorne na sve vas koje ste vlasnice ovog tipa kože! Ali biću dobra i daću savete i vama za biranje maski za lice. Ono što biste trebale da uvrstite u vašu kozmetičku rutinu, jesu hidrirajuće maske za lice. Koža će vam izuzetno zahvalna ako je jednom nedeljno počastite ovakvim tretmanom.

Pravi izbor za vas su takozvane “sheet maske” za lice. To su one maske za lice koje su sada veoma popularne. Dolaze nam u maramici, natopljene hidratantnim serumom. Najbitniji sastojci ovih maski su: hijaluron, prirodni ekstrakti, aloja vera, itd.

Normalnoj koži odgovaraju i gel maske. Pored hidratacije, ovakve maske će koži pružiti i neophodne vitamine, minerale i antioksidante. Takva maska je naročito pogodna za ove zimske dane, kada su koži potrebni vitamini.

 

Pročitajte recenziju zi iskustva za jednu takvu, pritom itekako popularnu sheet masku! – MBeauty zlatna maska Gold Foil, kako se koristi i iskustva.

 

najbolje maske za lice

 

Maske za lice za masnu kožu

 

Vlasnicama masnog tipa kože nećemo zavideti. Problemi sa kojima se bori njihova koža su uporno, prekomerno lučenje sebuma, proširene pore, mitiseri, akne… I maska za lice mora biti koncentrisana upravo na tretiranje tih problema.

Sastojci koji su poželjni u maski za lice za ovaj tip kože su salicilna kiselina, limun, glina, aktivni ugalj, cink, itd. Ova sastojci će upiti višak sebuma i očistiti pore.

Masnoj koži nikako ne odgovaraju kremaste maske za kožu. Takve maske će dodatno zapušiti pore i napraviti još veći problem. Gel maske su pravi izbor za masnu kožu. One će umiriti kožu i delovati protiv upalno. 

Sigurno ste čule i da je aktivan ugalj veoma poželjan kada je nega masne kože u pitanju. U vezi sa time, sigurno ste ispratile popularnost crnih peel-off maski za lice na bazi aktnivnog uglja. One se jednostavno nanesu na lice, osuše se, i odlepe sa lica. Sa tim odlepljivanjem maske, odlepe se i nečistoće sa lica, iz pora. 

 

Pročitajte iskustva i recenziju za jednu noviju crnu masku – Malo poznatih činjenica za Sofi masku sa aktivnim ugljem.

 

Maske za lice za kombinovanu kožu

 

Kao što već možete da pretpostavite, kombinovana koža je jako zahtevna što se tiče nege kože. Masna T-zona (čelo, nos, brada), a uglavnom suvi obrazi zahtevaju zaista posebnu negu. Jasno vam je da ne možete naneti istu masku na kožu koja nije svuda ista.

Zbog toga, ovom tipu kože se preporučuje kombinovanje maski za lice. Dakle, na predelu masne T-zone koristiti maske namenjene masnom tipu kože, a na obrazima nanositi maske namenjene suvoj koži.

Bitno je samo da ne koristite agresivne maske za lice. Ovde je bitno postići balans, odnosno izjednačiti T-zonu sa suvim delom lica.

 

Najbolje maske za lice 

 

Bez obzira na sve što ste saznale u ovom tekstu, sigurno ćete se naći u dilemi pri kupovini maske za lice. Na našim prostorima postoji ogroman izbor ovih preparata, ali podrazumeva se da nisu sve maske za lice podjednako efikasne. Ali zahvaljujući preporukama dermatologa i iskustava korisnica, taj izbor možemo značajno suziti.

U nastavku teksta nabrojaću vam maske za lice sa kojima nećete pogrešiti, i ukratko ću vas upoznati sa svakom ponaosob.

Ovo su, prema našim preporukama, najbolje maske za lice koje morate da probate.

 

Skin Republic Maska za lice sa hijaluronskom kiselinom

 

Skin Republic maska za lice sa hijaluronskom kiselinom je jedna od onih “sheet” maski za lice o kojima sam vam već pisala. Ova maska za lice sadrži hijaluronsku kiselinu i kolagen. Preporučuje se za smanjenje znakova starenja, odnosno za podmlađivanje kože.

Pre upotrebe ove maske obavezno je prvo dobro očistiti kožu. Zatim masku izvući iz pakovanja i odmah je aplicirati na lice. Ostaviti da deluje 15-20 minuta. I kožu ne ispirati nakon završenog tretmana. 

Jedna mala napomena što se tiče ovih sheet maski za lice: kada masku izvadite iz pakovanja, morate je odmah upotrebiti, ne smete je držati van pakovanja, jer će se tako isušiti esencijalni sastojci. 

 

Bioten Peel Off maska za lice

 

Bioten Peel Off crna maska za lice sadrži aktivni ugalj koji čisti i matira kožu. Preporučuje se za normalnu i masnu kožu. Masnoj koži je svakako neophodna, jer je ova maska jedna od onih koja će očistiti pore, i tako sprečiti nastanak mitisera.

Upotrebljava se tako što se u tankom sloju nanese na čistu kožu, izbegavajući predeo oko očiju, usana i obrva. Ostavlja se da deluje oko 20 minuta. Za to vreme će se maska potpuno osušiti. Kada istekne to vreme, i maska se osuši, skinućete je tako što ćete uhvatiti spoljne ivice maske i lagano povlačiti. Ono što ostane, ako ostane, možete isprati.

 

Pure Natural kurkuma maska za lice

 

Pure Natural kurkuma maska za lice je namenjena svim tipovima kože. Uklanja višak sebuma, izbeljuje sitne flekice, smanjuje pore i sprečava nastanak mitisera. Osvežava lice, bez hiperpigmentacije. 

Način upotrebe je jednostavan. Na vlažno lice naneti željenu količinu maske, ostaviti da deluje 15 minuta, nakon toga isprati mlakom vodom. Ovaj preparat možete koristiti 2-3x nedeljno. I poželjno je nanosti uz blagu masažu. 

Extra savet za ovu masku: nanostiti uveče, jer ostaju blago žuti tragovi na licu. Te tragove ćete lakše skinuti klasičnim, jutarnjim umivanjem.

 

Pročitajte recenziju i iskustva:

Pure Natural kurkuma maska za lice,za kojom ludi instagram!

 

Mixa Anti imperfection 3 u 1 maska za lice 

 

Sledeća maska koja je vredna vaše pažnje je Mixa Anti Imperfection maska za lice. Ova maska je bogata cinkom i voćnim kiselinama. Ako ste pažljivo čitale tekst, po ovim sastojcima ćete shvatiti da se radi o maski koja je namenjena masnoj koži.

Nežno čisti lice, uklanja mrtve ćelije kože i otpušava pore. Osetljiva koža nakon upotrebe izgleda dosta zdravije, a i mitiseri su vidno smanjeni. 

Upotrebljava se tako što se nanese na suvu kožu, ostavi se na koži da deluje 5 minuta i temeljno se ispere sa kože. Ova maska se koristi 2 puta nedeljno.

Bonus informacija: Ovaj preparat možete koristiti i za svakodnevno čišćenje lica.

 

Pročitajte recenziju i iskustva:

Otkrijte šta sve može Mixa anti imperfection gel!

 

najbolje maske za lice

 

Loreal Paris Age Specialist 55+ maska za lice

 

Pažnju nešto starijih dama bi trebalo da dobije ova maska za lice. Učvršćuje kožu, hidrira je, umanjuje bore, poboljšava tonus kože. Sve što jednoj gospođi u tim godinama treba.

I ova maska nam dolazi u maramici, što olakšava njenu upotrebu. Obogaćena je kompleksom ulja, adenozinom, hijaluronskom kiselinom. 

Maska se pažljivo nanosi na čistu kožu, prilagođava se konturama lica. Ostavlja se da deluje 15 minuta. Po skidanju maramice, ostatak maske bilo bi poželjno utrljati u kožu.

 

Nivea Urban Skin Detox 10-minutna Sheet maska za lice

 

Savršena maska za urban stil života. Sve što pokupimo napolju, Nivea Urban Skin Detox maska će skinuti. Dubinski čisti kožu od zagađujućih materija koje svakodnevno pokupimo napolju. Ovu masku možete iskoristiti i kao priliku da malo predahnete. Odvojite 10 minuta za uživanje.

Ova sheet maska je natopljena zelenim čajem i crnim ugljem. Koristi se kao i sve druge sheet maske za lice, jednostavno se izvadi iz pakovanja i stavi na lice. Posle 10 minuta se skine sa lica. Ovu masku možete koristiti dva puta nedeljno.

Bonus savet: za potpun ugođaj masku pre upotrebe držite u frižideru.

 

Loreal Pure Clay maska za lice

 

Kombinacija tri gline sa ekstraktom morskih algi pročistiće kožu detaljno, ali je neće isušiti. Ova stvarno posebna kombinacija dovodi kožu obećava besprekorno čistu kožu, koja će delovati osveženo i bez masnog sjaja.

Nanosti se tanak sloj na očišćenu kožu lica, dva puta nedeljno. Ostavlja se dok se osuši, 5-10 minuta, i skida se sa lica mlakom vodom. Kao i sa svakom maskom, treba izbegavati predeo oko očiju, usana i obrva.

A na kraju ovog teksta, htela bih da vas podsetim da maska za lice nije samo deo nege kože. Ona je jedno od onih malih posebnih užitaka u životu. Slično ispijanju kafe u miru i tišini, ili ispijanju vina uz omiljeni film. 

 

Pročitajte recenzije i iskustva za još neke maske o kojima smo pisali:

Sephora zelena maska za lice u stiku sa ekstraktom bambusa

Čuvena korejska J luna maska sa kolagenom! Najbolja iskustva!

Koliko je MBeauty srebrna maska za lice zaista moćna!

 

Zaključak

 

Svaka žena bi trebala da odvoji bar 10 minuta dnevno za sebe. Da pusti kožu da se odmori, revitalizuje, a ona da uživa u toj činjenici da je sebi priredila neko zadovoljstvo.

Ipak, koliko god delovalo bezazleno, tih 10 minuta moraju biti kvalitetni i pravilno odabrani. Zato sam i napisala ovaj tekst, u želji da vam pomognem pri odabiru maske za lice koja će odgovarati vašem licu. A želela sam i da vas informišem na tu temu, da znate šta se zapravo dešava kada vam ta mazalica završi na licu.

Nadam se da vam se dopao tekst, očekujem vaše komentare. Takođe, ako imate iskustva sa nekom maskom za lice, bilo da su pozitivna ili negativna, značilo bi da podelite to sa nama. 

A kada pročitate ovaj tekst, verujem da ćete shvatiti koliko je važna nega, i da ćete upotrebu maske za lice uvrstiti kao nešto ozbiljno u vaš nedeljni plan.