Ducray šampon protiv peruti je jedan od šampona kreiran da se izbori sa ovim problemom. Koje su njegove karakteristike i da li daje rezultate saznaćete u nastavku teksta.

Uklanjanje peruti nije tako jednostavno. Dok tragate za odgovorom kako se rešiti peruti, sigurno ćete naići na more šampona koji govore da mogu pomoći.

Nisu svi šaponi protiv peruti podjednako delotvorni i nije svakome uzrok stvaranja peruti isti. Pre bilo koje istrage kako da rešite neki od problema u vezi sa kožom ili kosom, bitno je da pre svega dobro upoznate sa svojim problemom. Biće vam jasnije zašto treba koristite adekvatne preparate i šampon protiv peruti.

Neka od pitanja koja bi mogla da Vam pomognu u ovom slučaju su sledeća:

  • Da li vam je teme suvo ili masno? 
  • Da li Vam je koža glave osetljiva i da li svrbi? 
  • Da li uz period imate problema i sa saboreičnim dermatitisom? 

Ukoliko ne znate tačno protiv čega se borite, teže ćete pronaći odgovarajuće “oružje”. 

 

perut Vlasilan opsti

 

Različite vrste peruti

 

Kada ste ustanovili odlike Vaše kože glave i vrstu peruti, istražite koji se proizvodi na tržištu bore baš sa vašim simptomima. Ukoliko niste baš sigurni oko svega ovoga, objasnićemo Vam glavne razlike između suve i masne peruti i saboreičnog dermatitisa.

Da li ste znali da postoje različite vrste peruti i da  drugačije izgledaju i različito se tretiraju?

Suva perut je obično ona perut koju ćete primetiti na ramenima vaše odeće. Dakle, suva je, lagana, ne lepi se za kožu glave, već veoma lako ispada pri češljanju i diranju kose. Ljuspe su blede i male. 

Masna perut je pratilac masnog tipa kose. Tj. ako imate pojačano lučenuje sebuma, a uz to vam se koža peruta, imate problema sa masnom peruti. Za razliku od suve, ova perut se “lepi” za teme glave i teže se skida. Ljuspice su deblje, veće i masnije. Ova perut je upornija i teže se čisti. Dovodi i do sve većeg mašćenja kože jer zapušava pore. 

Saboreični dermatitis sa treće strane ima za posledicu i perut (pored ostalih simptoma), ali tu je u osnovi zapaljenski proces na koži koji kod “obične” peruti ne mora da bude pratilac. Područje zahvaćeno ovim upalnim procesom je crveno i peruta se. 

Ne mora se javiti samo na vlasištu, već i na licu, naročito oko očnih kapaka. Osobe sklone ovom problemu često uz šampone moraju koristiti i još neke preparate i lekove da bi se oslobodile vidljivih simptoma. 

Šamponi brenda Ducray upravo zbog ovakvih specifičnosti imaju dva proizvoda za rešavanje uporne peruti. Tu su Ducray šampon protiv suve peruti i Ducray Squanorm šampon protiv masne peruti.  

 

Delovanje Ducray šampona protiv suve peruti

 

Kao što smo već napisali, ovaj Ducray šapon je specijalno kreiran za treitiranje problema suve peruti. Aktivni sastojci u njemu, među kojiima se posebno izdvajaju Selen disulfid 1% i Ihtiol 1%, umiruju i čiste vlasište. 

Šampon ne samo da odlično deluje na rešavanje navedenog problema, već blagotvorno deluje i na stanje kose. Blaga formula ostavlja kosu mekom na dodir i sjajnog izgleda. 

Isto dejstvo imaju i prirodni šamponi protiv peruti. Da je zaista tako i da oni uklanjaju perut (čiste vlasište) možete pročitati u iskustvima Kristine i Dejana. Oni su uspeli da očiste perut zauvek, a kako i šta im POMAŽE možete pročitajte u tekstu https://kozmetickimagazin.com/kako-se-resiti-peruti-u-kosi-licna-iskustva/.

 

Pročitajte recenziju za Allin šampon protiv peruti koji u svom sastavu ima beli luk.

 

Ducray Squanorm šampon protiv masne peruti

 

Ukoliko ste prepoznali da je vaš problem u vezi sa masnom peruti, onda bi dobro bilo probati sa Ducray Squanorm  šamponom za masnu perut.

Ovaj šampon deluje protiv pojačanog lučenaja sebuma i omogućava temeljno i detaljno čišćenje temena glave. Ciljano je napravljen za tretiranje masne peruti i lakšeg čišćenja ljuspica kože koje su slepljene za kožu glave. 

Pakovanje šampona je 50 ml veće od onog u kome je šampon za suvu perut. 

Ducray šampon za masnu perut sadrži Kertyol. To je patentirani aktivni sastojak stvoren u Ducray laboratorijama, koji čini ovaj proizvod jedinstvenim. Deluje tako što smanjuje stvaranje ljuspi peruti i smiruje svrab i crvenilo vlasišta.

 

Ducray šampon protiv peruti

 

Neki od sastojaka Ducray šampona protiv suve peruti

 

Kvalitet svakog kozmetičkog preparata uslovljen je njegovim sastavom, tj. pažljivim odabirom sastojaka od kojih je načinjen.  

 

Sodium laureth sulfate

 

Sodlijum lauret sulfat (SLS) jeste sastojak većine proizvoda namenjenih za pranje kose, tela, zuba. Mnogi izvori sulfate navode kao sastojke koje treba izbegavati jer štetno utiču na kožu i kosu. Sa druge strane, budući da su upravo oni zaduženi za čišćenje kože, teško je da ćete naći proizvod za pomoć kod peruti koji ih neće sadržati. 

Sulfati omogućavaju “dubinsko” pranje kose. Pa bi, naročito ako koristite silikone ili slične preparate koji se dugo zadržavaju na kosi, trebalo da bar ponekad koristite šampone sa ovim sastojkom.

Ipak, ukoliko spadate u grupu ljudi koja ne želi da koristi šampone sa sulfatima, ovaj šampon nije za vas.

 

Gvandin glikiolat

 

Gvantin glikolat je sastojak koji sprečava formiranje ljuspica na glavi. Umiruje crvenilo kod upaljene kože. 

 

Decyl glucoside

 

Decil glukosit je prirodni sastojak koji veoma dobro peni, a sprečava suvoću kože. Hidrira koži i sprečava svrabež. Decil glukosit je veoma nežno sredstvo za čišćenje. 

Nema poznatih štetnih dejstava na čovekov organizam. To ga čini idealnim površinskim aktivnim sredstvom za sve ljude koji imaju osetljivu kožu glave.

 

Glicerol

 

Glicerin, Glycerol ili Glycerin pre svega ima ulogu da ugusti šampon. Pored toga,  vlaži kosu, a sa druge strane smiruje iritacije i svrab na koži glave. Takođe čini kosu mekom na dodir. 

 

Cink pirition

 

Cink pirtion (zinc pyrithione) je jedan od aktivnih sastojaka ovih šampona, koji zapravo uopšte nije redak u šamponima koji se bore sa perutom. Cink piriton se bori protiv razvijanja određenih grupa gljivica koje stvaraju perut. On je antimikotik koji je veoma značajan sastojak ovog šampona. 

Odličan je i u borbi sa saboreičnim dermatitisom i čest je sastojak proizvoda koji se bore sa ovim problemom.

 

Selen disulfid 1%

 

Selenijum sulfid je sastojak koji se koristi za lečenje problema perutanja, kao i kod upala vlasišta. Između ostalog, deluje na saboreični dermatitis. Ovo je “zlatni sastojak” Ducray šampona koji ga i čini toliko efikasnim u rešavanju problema suve peruti.

Veoma dobro suzbija svrab, iritaciju i crvenilo vlasišta. Deluje tako što usporava gljivice koje izazivaju infekciju. 

Ovaj sastojak može delovati loše na boju kose, u smislu da je brže skida. 

Pre nego što upotrebljavate proizvode sa ovim sastojkom, potrebno da je da skinete sav nakit koji bi mogao da dođe u kontakt sa njim. Selen disulfid može da deluje i na nakit tako što će ukloniti boju sa njega, tj. oštetiti ga. 

 

Ihtiol 1%

 

Inhitol (ihtamol, girodalat) je medicinski naziva za prirodni sastojak dobijen od rudnog materijala nastalog vekovnim taloženjem algi i biljaka. 

Ovaj sastojak deluje višestruko. Antiupalno, antibakterijski, antigljivično. Zbog ovakvog svog delovanja, koristi se za lečenje mnogih kožnih problema. A šta je problem sa perutom do kožni problem. 

Dakle, njegova je uloga u ovom šamponu umirujuća.

Inhitol 1% se čak može koristiti kao obloga na upaljenoj koži sa bubuljicama i crvenilom. Ovaj njen umirujući efekat je jedno od najvažnijih svojstava zbog koga se nalazi u šamponu koji je namenjen suvoj peruti.

Ducray šampon protiv peruti ne sadrži parabene. 

 

Kako se upotrebljava Ducray šampon za suvu perut

 

Nakvasite dobro kosu i skalp i nežno umasirajte šampon u kosu. Isperite i ponovo utrljajte manju količinu šampona. Masirajte dva do tri minuta da sastojci mogu dobro da dođu do svih delova kože i da deluju.

Nakon toga, veoma temeljno isperite. Dobro ispiranje kose je zaista važno. Navedeni sastojci šampona ne bi trebalo da ostanu na Vašem skalpu nakon pranja. Duže zadržavanje i  delovanje na koži Vam neće pomoći, a posledice mogu biti loše. 

U početku je potrebno koristiti Ducray šampon redovno. Najmanje dva do tri puta nedeljno, a po potrebi i češće. Kada budete ostvarili željene rezultate, možete ga koristiti s vremena na vreme, preventive radi.

Pri upotrebi šampona, izbegavajte kontakt sa očima, ustima, nosem, oštećenom kožom. Sastojci koji ovog šampona koji se odlično bore sa perutom mogu delovati iritirajuće na ove delove tela. 

 

Ducray šampon protiv peruti

 

Karakteristike Ducray šampona protiv peruti

 

Šampon je kremaste strukture. Naći ćete ga u bočici od 125ml koja je upakovana u  kartonsko pakovanje.

Kao što vidite, pakovanje nije baš veliko, mada šampon dobro peni i nije potrebna velika količina za jedno pranje. 

Bočica je bela i na njoj ćete uočiti naziv proizvođača Ducray i velikim slovima natpis SQUANORM kao i  namenu šampona ( anti-dandruff). 

Miris Ducray šampona je blag i prijatan. Budući da prirodni miris njegovih sastojaka, naročito inhitola nije baš prijatan, šampon sadrži parfem. Međutim, on nije ni jak ni u velikoj količini. 

Ono što je dodatni plus ovog šampona jeste to da i pored toga što temeljno čisti vlasište, ne deluje agresivno na boju kose. Dakle, pored toga što dobro peni i ostavlja kosu čistom, ne dovodi do većeg ispiranja farbe sa kose.

 

Pročitajte recenziju ui iskustva za jedan takođe poznat šampon – Vichy šampon protiv peruti za masnu kosu.

 

Rezultati redovne upotrebe Ducray šampona za suvu perut

 

Za vidljive rezultate potrebno je koristiti šampon najmanje šest nedelja. Nakon ovog vremena, vlasište bi trebalo da je vraćeno u ravnotežu. Upale temena smirene, a kosa sjajna i meka. 

Ne bi trebalo da više imate potrebe za stalnim češkanjem jer svrab nestaje zajedno sa upalama kože. Neprijatna suvoća kože glave kao i perut na odeći više nisu deo Vašeg problema. 

 

Ducray šampona za suvu perut iskustva

 

I pored sastava, preporuka proizvođača i sličnih informacija koje nalazimo na pakovanju i na internetu, iskustvo ipak bude uglavnom najmerodavnija referenca. 

Uz uobičajeno upozorenje da smo svi različiti i da nema univerzalnih kozmetičkih proizvoda koji bi svima odgovarali, ipak pročitajte šta statistika iskustava kaže o Ducray Squarnom šamponu protiv suve peruti. 

 

Jedna od zadovoljnih korisnica je izjavila: “Ducray šampon za suvu perut je “zmaj” od šampona! Saznala sam za njega preko foruma i spasio me je!”

 

Iskustvo još jedne od korisnica je da je nakon prvog pranja koža je još više peckala, a perut povećala. Međutim, nakon trećeg pranja, pošto se prvi sloj isčistilo išlo je samo na bolje. 

 

Još jedno iskustvo je sledeće: Šampon odlično peni. Miris je blag i prijatan. Perut je nestala, ali na žalost, sa njim, i boja kose. Međutim, kad se pogledaju rezultati, itekako vredi.

 

Korisnica koja je duže vreme imala problema sa perutom koji pada sa glave “poput pahuljica” i sa temenom koji svrbi, tvrdi da je ovaj problem rešila Ducray šamponom protiv suve peruti. 

 

Iskustvo još jedne zadovoljne korisnice je takvo da je nakon gomile promenjenih proizvoda rešila dugotrajni problem peruti koja je stalno bila vidljiva, naročito na tamnijoj odeći. Ona ga preventivno koristi s vremena na vreme i svima preporučuje ovaj proizvoid.

 

Preporuka dolazi i sa još jedne strane. Korisnica koja ima problema sa crvenilom i svrabom koje prati suva perut kaže da se napokon oslobodila ovih neprijatnih simptoma. Ona je zbog češkanja glave umela sebi da napravi rane na koži glave, ali Ducray šamponom se oslobodila ovih neprijatnosti.

 

Pravilo da nisu uvek svi korisnici zadovoljni ni ovaj put nije izuzetak.

 

Korisnica koja je iskoristila jedno pakovanje šampona smatra da je njoj tek malo umirio teme. Međutim, smatra da ima mnogo jeftinijih šampona koji pružaju slične rezultate, poput Biomelem šampona za suvu perut.

 

Zbog pojačanog peckanja i svraba, jedna korisnica je odustala da koristi Ducray šampon protiv peruti.

 

perut Vlasilan opsti

 

Da li ste i vi probali Ducray šampon za suvu perut?  Da li su i vaša iskustva sa ovim proizvodom slična kao navedena? 

Da li biste, nakon pročitanog teksta, odlučili za upotrebu ovog šampona?

Ostavite nam Vaš komentar. Svako vaše iskustvo je dragoceni deo naših recenzija! 

Do sledećeg čitanja i novih proizvoda!