Bebi šampon je veoma bitan za pravilnu negu i svežinu nežne bebine kože i kose. Otkrivamo koji je najbolji šampon za bebe. Lista proverenih.

 

Ukoliko želite najbolje za vašu bebu treba znati koje bebi šampone koristiti. Ono što ne biste smeli je da kupate bebu bilo kojim šamponom. A kako da znate koji je zaista dobar, kvalitetan i koji će vašoj bebi prijati?

Koža kod beba je jako tanka i osetljiva, neotporna i može se isušiti ili iritirati mnogo brže nego kod odraslih. Da se to ne bi dogodilo potrebno je koristiti isključivo bebi šampone, odnosno nežne i šampone prilagođene bebama, koji će sprečiti da im koža postane suva, da se peruta, da svrbi, ali i da se pojavi ojed kod beba.

 

Kako odabrati najbolji šampon za bebe?

 

Kada birate šampon za bebu, važno je znati zašto su bebi i dečiji šamponi drugačiji od šampona za odrasle. Šamponi za bebe su specijalno formulisani za upotrebu kod novorođenčadi i male dece.

Najvažnije od svega jeste sastav, što zapravo i određuje da li je šampon kvalitetan i bebzedan za dečiju kožu. Prilikom biranja šampona treba najbolji bebi šampon, a to je onaj koji će prijati koži vašeg deteta i koji ima organski i biljni sastav.

Takav neće izazvati osip ili ojed, već će pružiti vašoj bebi užitak tokom kupanja i ispuniti svoju glavnu namenu – da nežno i bez iritacija očiti kosu i kožu vaše bebe. 

U svom sastavu dečiji i šamponi za bebe ne bi trebalo da sadrže opasne hemikalije, već samo odabrane sastojke, zbog kojih se zapravo i razlikuju od šampona za odrasle. Jedna od najvažnijih karakteristika koju treba da ima bebi šampon jeste odsustvo sapuna.

Sapuni mogu biti odgovorini za iritaciju, peckanje očiju i samim tim plač bebe tokom pranja kose, ukoliko se desi da pena slučajno sklizne sa glave i završi na bebinom licu ili u očima. Zbog toga se i prave bebi šamponi bez sapuna, da ne bi iritirali oči.

Pored toga, postoje i drugi pokazatelji dobrog, kvalitetnog i bezbednog šampona za bebe.

To su formulisani šamponi za bebe, kao i šampon-kupka za za bebe (ujedno 2 u 1 šampon i kupka).

 

Bezbednost bebi šampona

 

Postoji više parametara koji se moraju uzeti u obzir prilikom odabira bebi šampona za kosu. Svi šamponi za bebe koriste se da nežno uklone nečistoće, suvu kožu, kao preperati za temenjaču, znoj i druge čestice sakupljene na nežnom bebinom skalpu. 

U nastavu smo izdvojili na šta sve morate obratiti pažnju kada kupujete šampon za svoju bebu i tako ćete znati koji je najbolji šampon za bebe:

 • poreklo mirisa u šamponu,
 • da sastojci budu organskog i biljnog porekla,
 • na opasne hemikalije u sastavu (da nema sulfate, veštačke boje, ftalate, bilo kakve iritanse, silikon…),
 • da li ima oznaku šampon za kosu bez suza ili nešto nalik “No more tears”,
 • da je hipoalergenska formula bebi šampona,
 • da ima neutralnu pH vrednost,
 • da je klinički testiran ili od strane dermatologa,
 • da se lako ispira sa kože i kose,
 • oznaka da je bebi šampon za decu ili za odrasle (da bebi šampon mogu i odrasli da koriste).

Mirisi – šamponi za bebe uglavnom lepo mirišu, a često zasluge nosi parfem. Međutim, ako je koža jako suva ili osetliva, parfem je može dodatno nadražiti, isušiti i pogoršati to stanje. Birajte bebi šampone sa prirodnim mirisima, koji umesto parfema koriste esencijalna ulja ili ekstrakte lekovitog bilja.

Opasne hemikalije u sastavu – misli se konkretno na parabene, sulfate, silikone, ftalate, fenoksietanol, formaldehid, alkohol, da nema veštačkih boja, mirisa, alkalija i drugih aditiva, koji se često nalaze u šamponima za odrasle. U šamponima za bebe ne smeju biti prisutni, zbog potencijalne iritacije jako osetljive bebi kože.

Formula “Bez suza” – ovo se odnosi na sastojke čije prisustvo u šamponu iritira oči. To su svakako sapuni. Dakle, šampon za bebu koji odaberete trebalo bi da ima oznaku “Bez suza” ili „bebi šampon za suve oči“  kako biste bili sigurni da formula neće nadražiti bebu ukoliko pena uđe u oko.

Hipoalergenska formula – ili Hypoallergenic, a označava da je šansa za nekom alergijom na neki od sastojaka iz proizvoda jako mala.

Neutralna pH vrednost – da održava prirodnu pH vrednost kože i da je ne narušava.

Lako ispiranje sa kože i kose – da se sapunica ne zadržava na površini kože i da se pena lako ispira.

 

POVEZANO, PROČITAJTE VIŠE:

 

najbolji sampon za bebe

 

POVEZANO – PROČITAJTE VIŠE:

 

Najbolji šampon za bebe

 

Predstavljamo u nastavku teksta listu dobrih šampona za bebe, koje slobodno možete koristiti za pranje kose i kupanje vaše bebe. Šamponi koje izdvajamo su:

 1. Dr Pilar šampon-kupka,
 2. Uriage prvi šampon za kosu za bebe,
 3. Johnson’s baby Gold šampon za bebe,
 4. Mustela Blagi šampon za bebe,
 5. Chicco šamponi za bebe.

 

Dr Pilar šampon & kupka

Dr Pilar šampon-kupka je 2 u 1 proizvod za kupanje i negu osetljive i nežne kože kao što je bebina. Radi se o organskom proizvodu i inovativnoj šampon kupki, za koju se može reći da je proizvod vrhunskog kvaliteta na našem tržištu.

Sastojci su ključni, a Dr Pilar šampon-kupka ima isključivo sastojke biljnog i organskog porekla, a koji su bezopasni, zdravi, hipoelargeni i potpuno bezbedni za bebinu/dečiju kožu.

Dr Pilar šampon kupka je nabolji šampon za bebe, jer pogoduje bebama, mlađoj i starijoj deci. Zbog svoje izuzetno kvalitetne inovativne kombinacije sastojaka, pogoduje i najmanjim bebama – tek rođenim (može se koristiti odmah po rođenju ili 0+).

Mogu da ga koriste i deca svih uzrasta, zbog toga što je nežan, prijatan i pogodan za osetljivu dečiju kožu i kosu.

 

Dr Pilar sampon kupka

 

Dr Pilar šampon odgovara bebama sa normalnom kožom, ali i sa osetljivom ili suvom kožom.

Zbog svog laganog i prijatnog dejstva, može da se koristi kao 2 u 1 kozmetički proizvod – i kao šampon i kao nežna kupka. Razlog je inovativni biljni sastav koji ne sadrži alergene, pa samim tim ne izaziva iritacije i alergiske reakcije u  na sastojke i miris.

Svi sastojci su organskog i biljnog porekla, ujedno biorazgradivi kao i ekološki prihvatljivi prema svetskim standardima. Glavni ključni sastojci koje sadrži Dr Pilar 2 u 1 šampon-kupka su:

 • ekstrakt nevena;
 • ekstrakt ovsa,
 • hidrolizovani pšenični protein,
 • bisabolol;
 • alantoin.

Zajedničkim dejstvom ovih sastojaka možete očekivati sledeće:

 • nežno i temeljno čistu bebinu kožu i kosu,
 • savršeno opranu kosu i uklonjene sve nečistoće sa bebinog skalpa (sa laganim uljem se može koristiti kao šampon protiv temenjače,
 • ne mrsi kosu;
 • pena ne iritira oči;
 • štiti kožu od isušivanja, iritacija i drugih reakcija na spoljne uticaje;
 • umiruje kožu ukoliko je prethodno ona odreagovala ili imala iritaciju;
 • hidrira kožu i čuva prirodnu vlažnost.

 

Dr-Pilar-sampon-kupka

 

Ostale prednosti zbog kojih Dr Pilar šampon treba biti odabir bebi šampona:

 • ne sadrži sintetičke dodatke, sulfate, ftalate i parabene;
 • nema silikon u sastavu;
 • sastav je bez veštačkih boja;
 • ne sadrži veštačke mirise;
 • ne izaziva peckanje očiju i plač (suze) tokom kupanja i pranja kose (formula bez suza);
 • mogu ga koriatiti i novorođenčad 0+;
 • odgovara i deci svih uzrasta;
 • lako se utrljava, odlično peni i lako se ispira pena sa kose tokom kupanja-tuširanja;
 • hipoalergen je, testriran.

Dolazi u beloj ambalaži sa zatvaračem i poklopcem, u količini od 250 ml. Na ambalaži su zelenim slovima ispisane osnovne karatkteristike šampona. Takođe je oslikan lik doktorke Svetlane Pilar, specijaliste pedijatrije, koja je idejni tvorac Dr Pilar kozmetike.

Pored beba, pogodan je za i decu sa normalnom ili osetljivom kožom, ali isto tako za decu koja imaju problematičnu ili suvu kožu. Može se reći da je razlog to što je dodatno ne isušuje, već hidrira i omekšava. Svojim dejstvom umiruje, štiti od isušivanja, neguje je i čini kožu zdravom, mekanom, zdravom, lepom i baršunastom na dodir.

Detaljnije informacije o ovoj šampon-kupki možete saznati direktno na sajtu Dr Pilar, a takođe je možete na njihovom sajtu i poručiti.  Ovo je link: https://doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/.

 

Dr Pilar sampon i kupka

 

Uriage šampon za bebe

Radi se o Uriage bebi šamponu, prilagođenom za prva kupanja i pranja kose kod novorođenčadi. Veoma je blag i umirujuć šampon za bebe i decu, koji nežno uklanja nečistoće sa osetljivog dečijeg skalpa.

Pun naziv ovog šampona za bebe je Uriage 1st Shampoo, odnosno Uriage prvi šampon za kosu za bebe. Dolazi u ambalaži oblika tube nežno ljubičaste boje, sa poklopcem na donjoj strani. Zapremina Uriage šamona za bebe je 200 ml.

Osnovne karakteristike: radi se o šamponu za pranje bebi kose, koja je jako mekana a koža osetljiva. Ne iritira vlasište, već ojačava zaštitnu barijeru vlasišta, zbog čega potpuno pogoduje nežnoj dečijoj koži. Blag je, ne mrsi kosicu i ne stvara čvoriće od tanke bebeće kose. Tokom šamponiranja kosa postaje mekša, sjajnija i češljanje bebe je olakšano.

Uriage šampon za bebe sadrži u sastavu Uriage termalnu vodu i hipoalergen je. Formula je bez parabena, bez fenoksietanola, nema silikona, sulfata i ftalata. Pogodna i za bebe i za decu, jer prati pH vrednost kože.

Lepo peni i lako se ispora nakon šamponiranja, blagog je i bebi mirisa, a najvažnije – ne peče ukoliko pena dođe u kontakt sa očima. Uriage je šampon bez sapuna i označen kao bebi šampon za kosu bez suza, što znači da ukoliko dođe u kontakt sa očima ne stvara se iritacija. Odnosno nema peckanja očiju od sapunice.

 

Johnson šampon za bebe

Za bebe postoji specijalna formula Johnson bebi šampona, koja odgovara nežnoj kosi i osetljivom vlasištu novorođenčadi. Dizajnirana je tako da odgovara mekanoj i tankoj bebinoj kosi kako bi bila još čistija, nežnija i sjajnija, a ujedno i osetljivoj koži.

Radi se o Johnson’s baby Gold šamponu za bebe, karakterističnom po svojoj žutoj boji, opuštajućem i slatkastom bebi mirisu. Naziv je Johnson’s baby shampoo.

Dolazi u providnoj ambalaži sa žutom nalepnicom, te se u flašici može videti koliko je šampona utrošeno. Mogu se naći pakovanja od 100 ml, od 300 ml, od 500 ml i od 750 ml. Ovaj poznati penušavi Johnson bebi šampon za kosu mogu da koriste i deca, a pogodan je i za odresle.

Johnson šamponi za bebe su bezbedni za bebe. Blagi su, ne dovode do iritacije kože, blagi su i za oči, hipoalergeni i pH izbalansirani. U sastavu nemaju sapun, veštačkih boja, parabena, sulfata, ftalata, niti alkohola.

Proizvođač ističe da je Johnson nežan šampon za bebe bez suza, odnosno, ukloko dođe u kontakt sa očima nema peckanja. Brzo i bogato peni, dobro pere kosu, lako se ispira sa glave, a kosa se ne mrsi i lako raščešljava.

 

najbolji sm<apon za bebe

 

Mustela šampon za bebe

Mustela u svojoj liniji bebi proizvoda izdvaja šampon za bebe koji je ujedno potpuno bezbedan i za najmlađe, odnosno za novorođenčad. Radi se o Mustela blagom šamponu, koji zapravo i nosi takav naziv – Mustela Blagi šampon za bebe.

Mustela bebi šampon može se koristiti za svakodnevno pranje kose, zbog toga što je jako nežan i čini kosu bebe mekanom, sjajnom i lepom. Ne isušuje vlasište, ne mrsi kosicu već ona postaje glatka i laka za češljanje. Mogu se kupati kako novorođenčad, tako i bebe stare nekoliko meseci. 

Formula je hipoalergena te su minimalne šanse od pojave alergijskih reakcija na koži. Ujedno, Mustela šampon za bebu ne sadrži sapun, parabene, ftalate i fenoskietanol. Prijatno i blago miriše, miris se zadržava na kosi i telu, lepo peni i lako se ispira. Šampon je svetlo krem boje i nije preterano gust.

Ukoliko prilikom pranja kose pena dođe u kontakt sa očina, proizvođač garantuje dobru podnošljivost. Formula Mustela blagog šampona za bebe je označena kao „šampon bez suza“ pošti u sastavu nema sapuna, što je svakako važna stavka prilikom kupovine šampona za bebe.

Mustela Blagi bebi šampon dolati u zaobljenoj ambalaži sa poklopcem. Pakovanje je bele boje, dok su opis, naziv i karakteristike ispisani plavim slovima. Može se naći u dve količine – od 200 ml i od 500 ml. 

Najvažniji sastojci su Avocado Perseose, kao patentirani sastojak Mustela kozmetike, kao i kamilica koja utiče da koža ostane mekana, zdrava i sjajna.

 

Chicco šampon za bebe

Kada je u pitanju Chicco kozmetika za bebe, izdvojili smo dva Chicco šampona za bebe. Iako ovaj brend ima veliki izbor 2 u 1 proizvoda – ujedno šampon i kupka za bebe, ovde se radi samo o šamponima za bebe:

 • Chicco bm šampon – Chicco bm šampon ili Chicco baby moments šampon, 
 • Chicco ns šampon – Chicco natural sensation baby šampon.

Prvi, Chicco baby moments šampon je pogodan za svakodnevno kupanje i pranje bebi kosice, počevši od samog rođenja. Na ambalaži je to i istaknuto oznakom 0+ i jako je prijatan za bebu. Dolazi u pakovanju od 200 ml sa poklopcem.

Lepog je i blagog mirisa, lepo peni i lako se ispira sa glave. Formula Chicco BM šampona za bebu je hipoalergenska i na bazi nevena, koji umiruje, osvežava i štiti kožu. Odgovara tankoj, nežnoj i osetljivoj bebi koži. Ne sadrži parabene, sulfate, veštačke boje, alkohol i navodi se da je bebi šampon za suve oči.

Drugi, Chicco baby šampon natural sensation šampon, odgovara takođe svakodnevnom kupanju bebe, ali se od prethodno opisanog razlikuje po sastavu – alojom, bademovim uljem i betainom. Takođe, klinički je testiran, hipoalergen je, odrava pH vrednost kože glave.

Chicco NS bebi šampon za kosu takođe nema parabene, ne sadrži fenoksietanole, u sastavu nema ni alkohola niti veštačkih boja. Šampon je bez sapuna, što dokazuje i oznakom na ambalaži NO TEARS.

Veoma je prijatan za bebu, nežan i idealan za kupanje jako tanke i osetljive bebi kosice. I ovaj Chicco šampon za bebe može da se koristi od samog rođenja deteta. Pakovanje je od 300 ml i ima pumpicu, a na ambalaži je oslikan medvedić kao i informacije o šamponu. Lepo peni, lako se ispira, ne mrsi kosu i olakšava češljavanje.

 

šampon za bebe - beba se kupa

 

Savet za kraj!

Koža kod beba je znatno osetljivija od naše, samim tim i podložnija iritacijama, osipu, perutanju, svrabu i drugim štetnim uticajima hemikalija. Zato, čitajte sastav i birajte samo najbolje za vašu bebu, a to podrazumeva da koristite proverene preparate i šampone.

Jedino zako ćete biti sigurni u proizvode nanosite na nežnoj koži vaše bebe.

Da li ste kotistili neki od navedenih šampona? Kakva su vaša iskustva? Voleli bi da ih podelite sa nama.

Ocenite tekst i šampone koje smo izdvojili, podelite sa nama iskustva o proizvodima kojima ste vi negovali kožu bebe ili preporučite drugi ukoliko nije na našem spisku.

Hvala na čitanju. ♥

 

POVEZANE RECENZIJE