Šampon za bebe je vrlo bitan za pravilnu negu bebi kose i kože, naročito u prvim nedeljama po rođenju. Ukoliko se pitate koji je najbolji šampon za bebe sledi detaljna lista!

Ukoliko želite najbolje za vašu bebu treba znati koje bebi šampone koristiti. Ono što ne biste m+smeli je da kupate bebu bilo kojim šamponom. A kako da znate koji je zaista dobar i koji će vašoj bebi prijati?

Jer, koža beba je jako tanka i osetljiva, neotporna i može se isušiti ili iritirati mnogo brže nego kod odraslih. Da se to ne bi dogodilo potrebno je koristiti samo nežne i šampone prilagođene bebama, koji će sprečiti da im koža postane suva, da se peruta, da svrbi, ali i da se pojavi ojed kod beba.

 

Kako odabrati šampon za bebe?

 

Kada birate šampon za bebu, važno je znati zašto su bebi i dečiji šamponi drugačiji od šampona za odrasle. Šamponi za bebe su specijalno formulisani za upotrebu kod novorođenčadi i male dece.

Najvažnije od svega jeste da budu potpuno bezbedni za nežnu i tanku bebinu kožu. Zato je važno da prilikom biranja šampona odabereze najbolji bebi šampon, a to je onaj koji će prijati koži vašeg deteta. Tj. da neće izazvati osip ili ojed, koji će pružiti vašoj bebi užitak tokom kupanja i ispuniti svoju glavnu namenu – da nežno i bez iritacija očiti kosu i kožu vaše bebe. 

U svom sastavu dečiji i šamponi za bebu ne bi trebalo da sadrže opasne hemikalije, već samo odabrane sastojke, zbog kojih se zapravo i razlikuju od šampona za odrasle. Jedna od najvažnijih karakteristika koju treba da ima bebi šampon jeste odsustvo sapuna.

Sapuni mogu biti odgovorini za iritaciju, peckanje očiju i samim tim plač bebe tokom pranja kose, ukoliko se desi da pena slučajno sklizne sa glave i završi na bebinom licu ili u očima. Zbog toga su bebi šamponi bez sapuna, da ne bi iritirali oči. Pored toga, postoje i drugi pokazatelji dobrog, kvalitetnog i bezbednog šampona za bebe.

Za bebe postoje posebno formulisani šamponi za bebe, kao i šampon-kupka za za bebe, odnosno ujedno 2 u 1 šampon i kupka.

 

Bezbednost bebi šampona

 

Postoji više parametara koji se moraju uzeti u obzir prilikom odabira bebi šampona za kosu. Jer, svi šamponi za bebe koriste se da nežno uklone nečistoće, suvu kožu, temenjaču, znoj i druge čestice sakupljene na nežnom bebinom skalpu. 

U nastavu smo izdvojili na šta sve morate obratiti pažnju kada kupujete šampon za svoju bebu i tako ćete znati koji je najbolji bebi šampon:

 • poreklo mirisa u šamponu,
 • na opasne hemikalije u sastavu,
 • da li ima oznaku šampon za kosu bez suza ili “No more tears”,
 • da je hipoalergenska formula bebi šampona,
 • da ima neutralnu pH vrednost,
 • da je klinički testiran ili od strane dermatologa,
 • da se lako ispira sa kože i kose,
 • oznaka da je bebi šampon za odrasle (da bebi šampon mogu i odrasli da koriste).

Mirisi – šamponi za bebe uglavnom lepo mirišu, a često zasluge nosi parfem. Međutim, ako je koža jako suva ili osetliva, parfem je može dodatno nadražiti, isušiti i pogoršati to stanje. Birajte bebi šampone sa prirodnim mirisima ili šampone brendova prirodne kozmetike, koji umesto parfema koriste esencijalna ulja ili ekstrakte lekovitog bilja.

Opasne hemikalije u sastavu – misli se konkretno na parabene, sulfate, silikone, ftalate, fenoksietanol, formaldehid, alkohol, da nema veštačkih boja, mirisa, alkalija i drugih aditiva, koji se često nalaze u šamponima za odrasle. U šamponima za bebe ne smeju biti prisutni, zbog potencijalne iritacije jako osetljive bebi kože.

Formula “Bez suza” – ovo se odnosi na sastojke čije prisustvo u šamponu iritira oči. To su svakako sapuni. Dakle, šampon za bebu koji odaberete trebalo bi da ima oznaku “Bez suza” ili „bebi šampon za suve oči“  kako biste bili sigurni da formula neće nadražiti bebu ukoliko pena uđe u oko.

Hipoalergenska formula – ili Hypoallergenic, a označava da je šansa za nekom alergijom na neki od sastojaka iz proizvoda jako mala.

Neutralna pH vrednost – da održava prirodnu pH vrednost kože i da je ne narušava.

lako ispiranje sa kože i kose – da se sapunica ne zadržava na površini kože i da se pena lako ispira.

 

POVEZANO, PROČITAJTE VIŠE:

 

 

POVEZANO – PROČITAJTE VIŠE:

 

Najbolji šampon za bebe

 

Predstavljamo u nastavku teksta listu poznatih šampona za bebe, koje slobodno možete koristiti za pranje kose i kupanje vaše bebe. Šamponi koje izdvajamo su:

 • Uriage prvi šampon za kosu za bebe,
 • Johnson’s baby Gold šampon za bebe,
 • Mustela Blagi šampon za bebe,
 • Chicco šamponi za bebe,
 • Seba Med Baby shampoo,
 • Mixa micelarni bebi šampon.

 

Uriage šampon za bebe

 

Radi se o Uriage bebi šamponu, prilagođenom za prva kupanja i pranja kose kod novorođenčadi. Veoma je blag i umirujuć šampon za bebe i decu, koji nežno uklanja nečistoće sa osetljivog dečijeg skalpa.

Pun naziv ovog šampona za bebe je Uriage 1st Shampoo, odnosno Uriage prvi šampon za kosu za bebe. Dolazi u ambalaži oblika tube nežno ljubičaste boje, sa poklopcem na donjoj strani. Zapremina Uriage šamona za bebe je 200 ml.

Osnovne karakteristike: radi se o šamponu za pranje bebi kose, koja je jako mekana a koža osetljiva. Ne iritira vlasište, već ojačava zaštitnu barijeru vlasišta, zbog čega potpuno pogoduje nežnoj dečijoj koži. Blag je, ne mrsi kosicu i ne stvara čvoriće od tanke bebeće kose. Tokom šamponiranja kosa postaje mekša, sjajnija i češljanje bebe je olakšano.

Uriage šampon za bebe sadrži u sastavu Uriage termalnu vodu i hipoalergen je. Formula je bez parabena, bez fenoksietanola, nema silikona, sulfata i ftalata. Pogodna i za bebe i za decu, jer prati pH vrednost kože.

Lepo peni i lako se ispora nakon šamponiranja, blagog je i bebi mirisa, a najvažnije – ne peče ukoliko pena dođe u kontakt sa očima. Uriage je šampon bez sapuna i označen kao bebi šampon za kosu bez suza, što znači da ukoliko dođe u kontakt sa očima ne stvara se iritacija. Odnosno nema peckanja očiju od sapunice.

 

Johnson šampon za bebe

 

Johnson kozmeika za bebe i decu širom sveta poznata je više od jednog veka. Za bebe postoji specijalna formula Johnson bebi šampona, dizajnirana kao najblaža moguća formula, kako bi odgovarala nežnoj kosi i osetljivom vlasištu novorođenčadi. Dizajnirana je tako da odgovara mekanoj i tankoj bebinoj kosi kako bi bila još čistija, nežnija i sjajnija, a ujedno i osetljivoj koži.

Radi se o Johnson’s baby Gold šamponu za bebe, karakterističnom po svojoj žutoj boji, opuštajućem i slatkastom bebi mirisu. Naziv je Johnson’s baby shampoo.

Dolazi u providnoj ambalaži sa žutom nalepnicom, te se u flašici može videti koliko je šampona utrošeno. Mogu se naći pakovanja od 100 ml, od 300 ml, od 500 ml i od 750 ml. Ovaj poznati penušavi Johnson bebi šampon za kosu mogu da koriste i deca, a pogodan je i za odresle.

Johnson šamponi za bebe su potpuno bezbedni za bebe. Blagi su, ne dovode do iritacije kože, blagi su i za oči, hipoalergeni i pH izbalansirani. U sastavu nemaju sapun, veštačkih boja, parabena, sulfata, ftalata, niti alkohola.

Proizvođač ističe da je Johnson nežan šampon za bebe bez suza, odnosno, ukloko dođe u kontakt sa očima nema peckanja. Brzo i bogato peni, dobro pere kosu, lako se ispira sa glave, a kosa se ne mrsi i lako raščešljava.

 

 

Mustela šampon za bebe

 

Mustela u svojoj liniji bebi proizvoda izdvaja šampon za bebe koji je ujedno potpuno bezbedan i za najmlađe, odnosno za novorođenčad. Radi se o Mustela blagom šamponu, koji zapravo i nosi takav naziv – Mustela Blagi šampon za bebe.

Mustela bebi šampon može se koristiti za svakodnevno pranje kose, zbog toga što je jako nežan i čini kosu bebe mekanom, sjajnom i lepom. Ne isušuje vlasište, ne mrsi kosicu već ona postaje glatka i laka za češljanje. Mogu se kupati kako novorođenčad, tako i bebe stare nekoliko meseci. 

Formula je hipoalergena te su minimalne šanse od pojave alergijskih reakcija na koži. Ujedno, Mustela šampon za bebu ne sadrži sapun, parabene, ftalate i fenoskietanol. Prijatno i blago miriše, miris se zadržava na kosi i telu, lepo peni i lako se ispira. Šampon je svetlo krem boje i nije preterano gust.

Ukoliko prilikom pranja kose pena dođe u kontakt sa očina, proizvođač garantuje dobru podnošljivost. Formula Mustela blagog šampona za bebe je označena kao „šampon bez suza“ pošti u sastavu nema sapuna, što je svakako važna stavka prilikom kupovine šampona za bebe.

Mustela Blagi bebi šampon dolati u zaobljenoj ambalaži sa poklopcem. Pakovanje je bele boje, dok su opis, naziv i karakteristike ispisani plavim slovima. Može se naći u dve količine – od 200 ml i od 500 ml. 

Najvažniji sastojci su Avocado Perseose, kao patentirani sastojak Mustela kozmetike, kao i kamilica koja utiče da koža ostane mekana, zdrava i sjajna.

 

Chicco šampon za bebe

 

Kada je u pitanju Chicco kozmetika za bebe, izdvojili smo dva Chicco šampona za bebe. Iako ovaj brend ima veliki izbor 2 u 1 proizvoda – ujedno šampon i kupka za bebe, ovde se radi samo o šamponima za bebe:

 • Chicco bm šampon – Chicco bm šampon ili Chicco baby moments šampon, 
 • Chicco ns šampon – Chicco natural sensation baby šampon.

Prvi, Chicco baby moments šampon je pogodan za svakodnevno kupanje i pranje bebi kosice, počevši od samog rođenja. Na ambalaži je to i istaknuto oznakom 0+ i jako je prijatan za bebu. Dolazi u pakovanju od 200 ml sa poklopcem.

Lepog je i blagog mirisa, lepo peni i lako se ispira sa glave. Formula Chicco BM šampona za bebu je hipoalergenska i na bazi nevena, koji umiruje, osvežava i štiti kožu. Odgovara tankoj, nežnoj i osetljivoj bebi koži. Ne sadrži parabene, sulfate, veštačke boje, alkohol i navodi se da je bebi šampon za suve oči.

Drugi, Chicco baby šampon natural sensation šampon, odgovara takođe svakodnevnom kupanju bebe, ali se od prethodno opisanog razlikuje po sastavu – alojom, bademovim uljem i betainom. Takođe, klinički je testiran, hipoalergen je, odrava pH vrednost kože glave.

Chicco NS bebi šampon za kosu takođe nema parabene, ne sadrži fenoksietanole, u sastavu nema ni alkohola niti veštačkih boja. Šampon je bez sapuna, što dokazuje i oznakom na ambalaži NO TEARS.

Veoma je prijatan za bebu, nežan i idealan za kupanje jako tanke i osetljive bebi kosice. I ovaj Chicco šampon za bebe može da se koristi od samog rođenja deteta. Pakovanje je od 300 ml i ima pumpicu, a na ambalaži je oslikan medvedić kao i informacije o šamponu. Lepo peni, lako se ispira, ne mrsi kosu i olakšava češljavanje.

 

Sebamed šampon za bebe

 

Sebamed je reltivno noviji brend na našem tržištu, ali jako specifičan i karakterističan po svom nežnom i opuštajućem puderastom mirisu. Šampon za bebe dolazi u pakovanju od 150 ml, a pun naziv je Seba Med Baby shampoo.

Radi se o bebi Sebamed šamponu za nežnu kožu glave i kosu, koji mogu koristiti bebe od rođenja, kao i već starija odojčad. Naravno, mogu ga svakodnevno ili često koristiti i deca.

Jako je nežan, blagog sastava i važi za formulu bez suza. Odnosno, ne iritira oči, ne pecka i ne dovodi bebe do plača prilikom šamponiranja. Takođe, ne isušuje kožu i skalp bebine glave. 

Ne sadrži štetna jedinjenja, veštačke hemijske supstance, sulfate, parabene, alkohol niti sapune. Održava prirodnu pH vrednost kože i ne narušava je. Glavni sastojak Sebamed šampona za bebe je kamilica.

Sebamed šampon za bebe preporučuje se pretežno kod beba sa atopijskim ekcemom na koži, kod beba sa izuzetno osetljivom kožom ili u slučaju pojave psorijaze. Čisti vlasište nežno, jača otpornost kože, omogućava lako češljanje kosice, ne mrsi je već omekšava, a izuzetno suvu i osetljivu kožu čini mekanom, glatkom i zdravijom.

 

POVEZANE RECENZIJE ZA SEBAMED:

 

Mixa micelarni bebi šampon

 

Mixa kozmetika je poznata francuska kozmetika za mame i bebe. Majkama je poznat Mixa šampon za bebe, koji je u svari veoma blag i nežan micelarni šampon. Karakteriše ga specifičan sastav, zbog toga što sadrži micele pomoću kojih neguje kožu i otklanja nečistoće. 

Micele, odnosno micelarne čestice u Mixa micelarnom bebi šamponu su te koje igraju glavnu funkciju. Imaju sposobnost da istovremeno vrše dve radnje – privlače nečistoću za sebe i tope je (u isto vreme privlače i razlažu).

Na taj način ovaj Mixa šampon za bebu uklanja sve nečistoće sa nežne kose i kože beba. Sa druge strane, posle šamponiranja kosa je mekana na dodir i sjajna, a koža glatka i mirišljava.

Mixa micelarni šampon za bebe mogu i odrasli da koriste, tj. namenjen je i majkama (kao bebi šampon za odrasle). Odgovara jako osetljivoj i nežnoj koži. Krem-žute je boje, prijatnog i laganog mirisa, lako pravi bogatu penu i brzo se ispira sa kose. Zapremina pakovanja je 200 ml.

Ne sadrži sapune i hipoalergenski je šampon. Ne “štipa” i ne nadražuje oči ukoliko dođe do kontakta.

 

 

POVEZANE RECENZIJE ZA MIXA KOZMETIKU:

 

Ostali poznati bebi šamponi za kosu

Nabrojaćemo još nekoliko poznatih blagih šampona za bebe, koje možete koristiti kako bi vaša beba uživala u kupanju i imala čistu, gletku i mekanu kosu:

 • Bubchen šampon za bebe,
 • Nivea bebi šampon za kosu,
 • Šampon Hipp za bebe,
 • BabyMed šampon za bebe,
 • Becollino šampon za bebe,
 • Kosili Ultra Sensitive šamponi za bebe.

Bubchen bebi šampon sa kamilicom je bebi šampon sa umirujućim hidratantnim efektom i kamilicom u sastavu. Nivea baby blagi šampon je takođe ako blag i nežan šampon koji čisti teme glave i kosu, a odgovara nežnoj i osetljivoj koži kao što je bebina. Glavi sastojak je umirujuća kamilica.

Hipp Babysanft šampon za bebe je jako blag bebi preparat, pogodan za ekstremno za osetljivo teme i kožu glave. Pored dece i malih beba, mogu ga koristiti i odrasli sa osetljivim vlasištem. Nežno neguje kožu i kosu, ne iritira kožu i ne iritira oči. Glavni sastojak Hipp šampona za bebe je prirodni ekstrat badema, koji ojačava kosu i štiti kožu od novih otećenja.

BabyMed šampon za bebu spada u medicinske šampone, koji se preporučuje bebama i deci koja su sklon ekcemu ili atopijskom dermatitisu, zatim za negu kose, vlasišta i čišćenje temenjače. Mogu ga koristiti i bebe po rođenju. Najvažniji sastojci BabyMed šampona za bebe su ulje semenki divlje borovnice, ovas i avenantramid, koji zajednički umiruju nadraženu kožu i smanjuju zapaljenja.

Becollino bebi šamponom takođe mnoge mame kupaju za svoje najmlađe ukućane. Radi se o bebi šamponu za kosu koji je namenjen osetljivoj i nežnoj koži, kako ne bi bila iritirana već mekana, nežna, hidrirana i sveža. Neguje i čisti kosu, kao i temenjaču. Glavni sastojci Becollino šampona su pantenol i neven.

 

Kosili šampon za bebe

Kosili za najmlađe članove ima Kosili Ultra Sensitive šampone za bebe. Kosili je jako umijujuć šampon, poznat gotovo svakoj baki, mami, deci…

Radi se o nežnim, blagim, zdravim i bezbednom šamponima za bebe sa jako umirujućim blagotvornim dejtvom. Koriste se za nežnu negu osetlive bebi kože i tanke nežne kose. Najvažniji sastojci koje sadrži Kosili su: kamilica, komorač, matičnjak, hmelj, hajdučka trava, imela, alantoin i urea.

Kosili šamponi za bebe nežno održavaju kosicu, jačaju je u korenu i čine svilenkastom, a kožu opuštaju i umiruju, smanjuju iritacije, čineći je glatkom i zaštićenom. Kosili bebi šamponi dopstupni su u plavoj i roze ambalaži, identičnog sastava. Pakovanja su u količinama od 200 ml, 400 ml i 500 ml.

Kosili je takođe bebi šampon za odrasle. Ima neutralnu pH vrednost, pa ga mogu koristiti kako bebe, tako i deca, mame i cela porodica.

 

Savet za kraj!

Koža kod beba je znatno osetljivija od naše, samim tim i podložnija iritacijama, osipu, perutanju, svrabu i drugim štetnim uticajima hemikalija. Zato, čitajte sastav i birajte samo najbolje za vašu bebu, a to podrazumeva da koristite proverene preparate i šampone.

Jedino zako ćete biti sigurni u proizvode nanosite na nežnoj koži vaše bebe.

Da li ste kotistili neki od navedenih šampona? Kakva su vaša iskustva? Voleli bi da ih podelite sa nama.

Ocenite tekst i šampone koje smo izdvojili, podelite sa nama iskustva o proizvodima kojima ste vi negovali kožu bebe ili preporučite drugi ukoliko nije na našem spisku.

Hvala na čitanju. ♥

 

POVEZANE RECENZIJE