Ako vaša beba ima pelenski ojed, osip ili ekcem, Sudocrem za bebe je tretman za pelensku regiju. U recenziji dajemo odgovore na česta pitanja o Sudocrem kremi i koje sve probleme rešava.

 

Već smo pisali da se Sudocrem može koristiti kao krema protiv bubuljica i akni, što najčešće imaju problem odrasli, ali pored toga, Sudocrem se može koristiti i kao krema za ojed kod beba.

Koje sve probleme rešava Sudocrem za bebe i u kojim sve situacijama se može koristiti otkrivamo vam u nastavku.

U ovoj recenziji dobićete odgovore na mnoga pitanja pa ćete biti sigurni kada je pravo vreme da počnete sa korišćenjem Sudocrem kreme za bebe. 

 

Kada se preporučuje upotreba Sudocrem kreme za bebe?

 

Sudocrem krema za bebe se preporučuje da se koristi kod:

 • pelenskog ojeda,
 • iritirane bebine kože,
 • ekcema na bebinoj koži (na pelenskoj regii, po telu ili na licu).

Kod pelenskog osipa i ojeda

Pelenski osip se javlja na predelu ispod pelena kod beba i u tom slučaju naadekvatnija zaštita za bebu su kreme protiv pelenskog osipa.

Najpre se na koži javlja crvenilo, a kasnije se može razviti i jača upala. Sudocrem krema za bebe štiti kožu koja je prekrivena pelenama od stvaranja crvenila, upala i ojeda. Ona smanjuje mogućnost prodiranja bakterija iz bebine mokraće i stolice.

Kod iritacija

Ukoliko je bebina koža već iritirana ili ukoliko se javila iritacija od znoja, trenja ili možda neke druge vrste iritacije, Sudocrem krema za bebe može pomoći tako što će ublažiti iritaciju. Ubrzava proces zarastanja, epitelizacije i regeneriše kožu.

Kod ekcema

Kod ekcema kože Sudocrem za bebe deluje zahvaljujući svojim masnijim i hranljivim sastojcima koji vlaže kožu. Najvažniji je cink, jer ima antibakterijsko i protivupalno dejstovo.

Sudocrem za bebe pomaže u zadržavanju vlažnosti kože, posebno tamo gde se više znoji ili gde se kvasi (beba balavi i dodiruje lice ručicama).

 

Da li Sudocrem krema sprečava pelenski osip?

 

Da. Sudocrem krema utiče na uklanjanje pelenskog osipa, ukoliko se osip već pojavio. Ali isto tako krema će uticati na smanjenje mogućnosti nastanka pelenskog osipa.

 

 

Pre svega to se dešava jer Sudocrem za pelenski osip stvara zaštitni sloj na bebinoj koži pa će postojati manja mogućnost pojave. Sastojci iz kreme neguju bebinu kožu i vlaže je.

 

Na koji način deluje Sudocrem tretman za pelenski osip?

 

Sudocrem mnoge patronažne sestre preporučuju kao tretman za pelenski osip, odnosno kao lek za ojed kod beba. On deluje dvostruko i to:

 • uklanja već nastali pelenski osip i 
 • deluje preventivno da do pojave osipa ne dođe.

Sastojci iz kreme deluju na smanjenje gubitka tečnosti kada je regeneracija kože u pitanju. Takođe, utiču na ubrzanje procesa zarastanja i omekšavaju kožu.

 

Da li se Sudocrem krema može koristiti sa drugim kremama protiv osipa?

Sudocrem krema za bebe je krema koja se koristi i namenjena je svakodnevnoj nezi bebine kože dok beba ima iritaciju. ekcem ili osip.

Međutim, ukoliko vam vaš pedijatar prepiše neku kremu koja je jača, ili je možda u pitanju kortikosteroid, kod jakih osipa ili ojeda, onda je bolje ne koristiti zajedno sa Sudocrem kremom za bebe. 

Na taj način isključićemo mogućnost da dođe do neke neželjene reakcije.

 

Da li Sudocrem krema za bebe smanjuje moć upijanja pelena?

 

Sudocrem je krema koja se nanosi na čistu i suvu bebinu kožu. Ako vas brine da li  krema utiče na moć upijanja pelena, ne brinite. Ne utiče i ne smanjuje moć upijanja pelena. Pelene će i dalje isto upijati.

 

 

Ono čemu će Sudocrem za ojed kod beba doprineti jeste zaštita kože od vlage koja se u pelenama stvara od mokraće i stolice.

 

Da li Sudocrem mogu koristiti tek rođene bebe?

 

Postoji i druga Sudocrem Care & Protect krema koja je namenjena nezi nežne bebine kože i koja se može koristiti za tek rođene bebe. 

Može se koristiti svakodnevno. Nalazi se u tubi, za razliku od obične Sudocrem medicinske kreme za ojed koja je u okruglom pakovanju (to je Sudocrem za svakodnevnu zaštitu kože). Kod nje nije naznačeno da mogu koristiti tek rođene bebe.

Postoji preporuka nekih pedijatara da se tek rođene bebe samo brišu i da se ne mažu ničim. Neki pedijatri se slažu da obratimo pažnju na sastav i da za tek rođene bebe koristimo samo prirodnu kozmetiku.

 

Da li Sudocrem mogu koristiti bebe sa izuzetno osetljivom kožom?

 

Ukoliko je koža vaše bebe osetljiva na neki od sastojaka, koji ćemo vam detaljno u nastavku objasniti, onda nemojte koristiti Sudocrem za bebe. 

Kako sadrži neke sastojke koji se ne preporučuju osobama sa osetljivom kožom, a koža vaše bebe je upravo takva onda je bolje pre upotrebe konsultovati pedijatra.

Kako sadrži Benzyl alcohol i još par drugih diskutabilnih sastojaka, ona može da nadraži ili da isušuje više osetljivu kožu. U tom slučaju ga treba izbegavati kod veoma osetljive kože.

 

Da li se Sudocrem sme koristiti za lice kod beba?

 

Ako se bebi pojavio blaži oblik ekcema na licu, tada se za bebino lice može koristiti Sudocrem za bebe. U ovom slučaju krema deluje protivupalno i pomaže da se ublaži ekcem na licu.

 

 

Sudocrem ima i hidratantna svojstva, pa i tako ubažava lakše oblike ekcema.

 

Sudocrem za bebe upotreba i kako se pravilno nanosi?

 

Kremu za bebe Sudocrem možete mazati svojoj bebi svakodnevno, dok ima ojed.

Preporučuje se nanošenje 3 do 5 puta dnevno, sasvim je dovoljno. 

Kada nanosimo kremu najbolje je ispoštovati sledeće korake, tj. postupak pravilnog nanošenja za bebe:

 1. najpre se uverite da su vaše ruke čiste i suve,
 2. bebina koža takođe treba biti čista i suva,
 3. okupajte bebu pre nanošenja ili joj operite pelensku regiju blagim bebi šamponom ili bebi kupkom,
 4. nanesite malu količinu kreme jer je kod Sudocrem kreme za bebe važi pravilo manje je više,
 5. laganim kružnim pokretima nanesite na deo zahvaćen ojedom bez jakog utrljavanja,
 6. potrudite se da na koži ostane providan zaštitini film, ukoliko ima belih tragova, sledeći put nanesite manje kreme,
 7. ako je mažete na lice bebe, pazite da ne dođe u kontakt sa očima.

Bebi šampon ili kupka koju koristite za kupanje bebe moraju biti blagi, bezbedni i nežni za osetljivu kožu. To su specijalno formulisani šamponi ili kupke za bebe i nežnu, tanku i osetljivu kožu, odnosno tanku, slabu i svilenkastu bebi kosu.

Dr Pilar šampon kupka je bogat hidratantni biljni bebi šampon, formulisan za nežnu, osetljivu, tanku i krhku kožu i kosu poput bebine. Bezbedan je kako za decu, tako i male bebe (i za najmlaže – od prvog dana rođenja) jer ne sadrži aditive, alergene, iritanse i niti druge štetne sastojke (sulfate, parabene, ftalate, parfeme, sintetičke boje, silikone). Vodeći aktivni sastojci su biljnog porekla i to su ekstrakt nevena, ekstrakt ovsa, hidrolizovani protein pšenice, bisabolo i alantoin.

Sve informacije vezane za Dr Pilar 2 u 1 šampon-kupka možete saznati online na njihovom sajtu, gde se može i nabaviti. Link je https://doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/.

 

Dr Pilar kupka i sampon

 

Za šta se sve koristi Sudocrem krema?

 

Sudocrem nije samo krema za bebe. I to je odlično jer rešava mnoge problem sa kožom. Krema za bebe Sudocrem se može, pored zaštite kože beba i uklanjanja pelenskog ojeda i osipa,  koristiti i u sledećim slučajevima:

 • kao tretman za akne,
 • kod ujeda komaraca,
 • kod blažih opekotina, od sunca na primer,
 • kod ogrebotina,
 • nakon brijanja i depilacije,
 • kod ekcema,
 • za negu kože kod starih nepokretnih osoba.

 

Sudocrem krema opis

 

Sudocrem proizvodi kompanija Forest Tosara Ltd iz Irske. Nalazi se u ambalaži sive boje, u kutijama od 60 gr, 125 gr i 250 grama.

Na sivoj okruglo ambalaži je etiketa na kojoj je naznačeno da je u pitanju krema za svakodnevnu negu kože. U crvenom pravougaoniku je belim slovima ispisan naziv Sudocrem, a ispod toga je napisano crnim slovima “Za svakodnevnu zaštitu kože”. 

Puni naziv kreme je Sudocrem Antiseptic Healing Cream.

Teksura kreme je dosta gusta i vema masna. Kada se otvori oseti se blago parfemisan miris, ali kada se maže može se reći kao da je bez mirisa. Potpuno bele je boje. Zbog veoma guste teksture kremu je potrebno lepo razmazati kako se ne bi sakupljala već ravnomerno rasporediti u tankom sloju.

 

 

Sudocrem krema sastojci

Kada su sastojci Sudocrem kreme za bebe u pitanju, znamo da su vam jako bitni, i da ne biste svojoj bebi mazali kremu koja sadrži loše ili opasne sastojke. Zato vam u nastavku nabrajamo sastojke i potrudićemo se da vam objasnimo neke od dobrih, ali i one koji to nisu.

Svi sastojci Sudocrema za bebe su:

Voda, Tečni parafin, Cink Oksid, čvrsti parafin, Lanolin, Mikrokristalni vosak, Sorbitan Seskvioleat, Benzil Benzoat, Beli vosak, Benzil Alkohol, Linalil acetat, Propilen glikol, Benzil Cinamat, Ulje lavande, Limunska kiselina, BHA.

Oni sastojci koji se mogu izdvojiti kao dobri su:

 • Cink oksid koji je glavni sastojak i koji doprinosi brzom zarastanju rana, regeneraciji kože i zalečenju rana.
 • Benzyl benzoate – organska komponenta koja se koristi radi poboljšanja mirisa, kao vrsta konzervansa, zatim kao fiksator proizvoda. Nije opasan, ali osobe sa osetljivom kožom trebaju izbegavati proizvode gde ga ima u sastavu.
 • Lanolin – vosak i prorodna mast, koja omekšava kožu, hidrira je i duže zadržava vlagu.
 • Sorbitan Seskvioleat – koristi se da smanji iritacije, crvenilo, upalu, ojed i osip na koži.
 • Propilen glikol u preparatima je namenjen omekšavanju kože i bezbedan je za upotrebu.

Oni ne tako dobri sastojci su:

 • Tečni i čvrsti parafin – tečni parafin je proizvod na bazi nafte i predstavlja mineralno ulje. Parafin ne daje koži nikakvu hranljivu vrednost a pritom nije dobar za kožu jer zapušuje pore.
 • Benzil alkohol u sastavu je još jedan od diskutabilnih sastojaka koji može isušiti bebinu kožu.
 • Linalil acetat – sintetički dodatak za aromu.
 • Mikrokristalni vosak – dobija se iz nafte, što je daleko od organskog sastojka, a u kozmetici služi kao zaštitini sloj i da učvrsti kožu.

 

Da li je Sudocrem bezbedna krema za bebe?

Sudocrem krema jeste bezbedna za bebinu kožu, zbog toga što je medicinska krema, hipoalergena formula i jeste dermatološki testirana. 

Međutim, benzil alkohol u sastavu ponekad ne odgovara bebinoj nežnoj koži, može izazvati dodatne iritacije i u tom slučaju ne treba je koristiti. 

U suštini, preporuka je da se za bebe koristi prirodna kozmetika koja u sebi nema alkohola, iritanasa i drugih opasnijih sastojaka.

 

 

Sudocrem za bebe iskustva

 

Da li roditelji i u kojim slučajevima koriste Sudocrem za bebe najbolje će vam pokazati iskustva. Zato vam otkrivamo ona dobra i ona koja to nisu.

 

Pozitivna iskustva

Mama jedne bebe od 2 meseca, prvi put se susrela sa osipom kod bebe. Ovo za nju nije bilo ni malo lako iskustvo jer je beba bila uznemirena i plakala je. Kada se pojavio, ona se odmah javila pedijatru. Nakon pregleda, pedijatar joj je preproučio da koristi Sudocrem za ojed kod beba i da obavezno dobro razmaže kremu. Već nakon 2 dana, osip se povukao. A kako je moguće kremu koristiti i prevetnitvno ona će nastaviti jer je u pitanju krema za svakodnevnu upotrebu. Mama je sigurna da će krema biti odlična preventiva da se osip ne pojavi opet.

 

Jedna iskusna mama Vesna je imala devojčicu od 3 godine i dobila je još jednu devojčicu. Kako je prvoj uvek kod ojeda mazala Sudocrem za osip tako je nastavila i sa drugim detetom. Beba je odmah nakon porodilišta dobila jak ojed. Patronažna sestra je rekla da se trudi da bebi što više bude skinuta pelena, a da nakon kupanja namaže malo Sudocrem kreme. I nakon nekoliko dana, ojed koji je izgledao zaista loše je nestao.

 

Mama Tijana je podelila svoje iskustvo sa drugim mamama i rekla da po njoj ne postoji bolja krema za pelenski osip od Sudocrem kreme za bebe. Sve su probali kada je beba dobila osip ali ništa nije bilo tako delotvorno. Zato ona svima preporučuje kremu. Takođe se desilo da je bebu komarac toliko izujedao da je izgledalo kao da svuda po telu ima pečate. Kada je namazala kremu na mesto ujeda svi pečati su se za nekoliko sati smanjili i bili jedva primetni. Ovo je mamu još više oduševilo jer krema ima više namena.

 

Anonimna mama je rekla da ona nije znala za Sudocrem jer je prvom detetu mazala drugu kremu. Istu tu kremu je probala i kada je došla druga beba. Međutim ojed je nekako bio jak, i krema koja je delovala kod provog deteta kod drugog nije. Tada su joj u apoteci preporučili Sudocrem kod beba. Mamu je oduševila brzina delovanja jer se ojed veoma brzo povukao.

 

Negativna iskustva

Jedna mlada mama je isključiva kada su preparati koji koristi za bebu u pitanju. Još u trudnoći, ona je pročitala i istražila sve. Rešila je da za svoju bebu koristi samo prirodnu kozmetiku. Ali kada se beba rodila, dobila je pelenski osip. Patronažna sestra joj je preporučila Sudocrem za bebe ali je mama morala da prvo dobro istraži. Našla je listu sastojaka. Kada je videla da krema sadrži neke sastojke koji su diskutabilni, tu nije bilo dileme. Ispitaće sve samo da nađe prirodno rešenje za problem koji njena beba ima. I dalje ostaje pri tome da neće koristiti bilo koji preparat koji sadrži sastojke koji su za nju neprihvatljivi.

 

Sofija ima bebu od 7 meseci. Nakon što je uvela čvrstu hranu beba je dobila jak osip. Drugarica joj je preporučila Sudocrem za bebe i ona je rešila da proba. Nekoliko dana, i nema nekog pomaka, i dalje tu. Možda malo blaži, ali ona će morati kod pedijatra. Kada je pregledao bebu pedijatar je prepisao neke jače kreme. Te kreme su delovale, ali Sudocrem nije. Mama Sofija nije zadovoljna.

 

Goca je dosta kasno dobila bebu, i sama priznaje da je dosta toga plaši kada je beba u pitanju. A tek kada je dobila prvi pelenski osip, to je za nju bio potresan trenutak. Prvo nije znala kako da reaguje, šta da koristi. U apoteci su joj preporučili Sudocrem za ojed i ona je probala. Koristila je po uputstvu kremu ali su rezultati izostali. I mama Goca je rešila da se posavetuje sa pedijatrom. I pedijatar joj je rekao za Sudocrem ali je ona rekla da nije pomogao, tada je doktor preporučio drugu terapiju. Tek tada se sve smirilo.

 

Nadamo se da smo vam odgovorima na mnoga pitanja približili Sudocrem za bebe. Vi ćete svakako odlučiti da li ćete kremu koristiti za svakodnevnu negu kože vaše bebe ili samo u nekim situacijama.

Da li ste vi probali Sudocrem? Da li je krema pomogla vašoj bebi i da li ste zadovoljni?

 • Ocenite ovu recenziju zvezdicama i ostavite nam vaše iskustvo ili utiske u komentau ispod. Hvala na čitanju.