Ojed kod beba zaista može uznemiriti. Dobra strana je što postoji lek za ojed kod beba, a mi vam u nastavku nabrajamo najbolje preparate za ojed.

 

I mala promena na bebinoj koži je nešto što svaki roditelj odmah primeti. Nekada se desi da previše burno reagujemo na svaku sitnicu, ali je briga sastavni deo roditeljstva.

Ojed kod beba sa razlogom uznemirava roditelje, a pogotovo ako je beba uznemirena i reaguje plačem. Ojed se može javiti na različitim mestima.

Zato sve o ojedu kod beba, kao i koji su preparati i prirodni načini da izlečite ojed najbolji navodimo vam u nastavku.

 

Kako dolazi do ojeda kod beba?

 

Ako se bebi pojavi ojed, to ne znači odmah da smo održavali lošu higijenu naše bebe. Ne.

Ojed u stvari predstavlja iritaciju koja se javlja na bebinoj koži. Može se javiti i u prvim danima, kada je beba novorođenče. A može se javiti i kasnije.

Ojed se može javiti iz više razloga. Glavni razlozi:

 • vlažna koža ispod pelena,
 • neodgovarajuće pelene,
 • urin, 
 • mekana stolica,
 • stolica kada beba pređe na čvrstu hranu,
 • znoj i toplo vreme,
 • trenje,
 • kozmetika.

Do ojeda kod beba najčešće dolazi u predelu ispod pelena. Razlog je taj što je pelenska regija često mokra, pa samim tim i koža podložna pojavi ojeda. Koža ispod pelena ne može da diše, pa je to jedan od razloga. Bebina koža je sama po sebi dosta osetljiva i nežna.

Ojed ispod pelena može biti ojed od urina ili ojed od bebine stolice.

Međutim, ojed kod beba se može pojaviti i na drugim delovima tela, i to najčešće na prevojima, na vratu, ispod pazuha.

Ako dolazi do znojenja, na bebinoj koži se može pojaviti ojed. Kako je bebina koža nežna i osetljiva, ako je toplije vreme, na prevojima se može pojaviti ojed.

Trenje je još jedan od načina koji može izazvati pojavu ojeda. Nežna bebina koža u dodiru sa prevojima na peleni može biti iritirana, ili se može pojaviti ojed.

Kada biramo kozmetiku za našu bebu, bitno je da šamponi za bebe , kreme, kupke i sve ostalo ne sadrži alergene, agresivne sastojke, koji mogu ugroziti nežnu kožu bebe. Preporučuje se blaga kozmetika, šamponi, bebi sapuni, kreme za bebe,obične nežne kupke za bebe, pene, kao i uljane kupke za decu i bebe.

Sva kozmetika mora biti namenjena isključivo bebama

Za sve vrste ojeda kože, kreme i masti su najbolji prirodni lek za ojed kod beba.

 

 

Vrste ojeda kod beba

 

Ojed kod beba se može javiti veoma rano, i to u prvim danima nakon rođenja. Češće se javljaju kasnije između 8. i 12. meseca.

U zavisnosti od toga kako dolazi do ojeda, razlikuju se sledeći ojedi kod beba:

 • pelenski ojed kod beba,
 • ojed usled trenja,
 • ojed na prevojima kod beba,
 • ojed izazvan gljivičnom infekcijom,
 • ojed izazvan bakterijama.

Uzrok pojave pelenskog ojeda ili pelenskog ojeda jeste nadražaj bebine osetljive kože ispod pelena. Infekcija se može javiti od samih pelena, od urina ili stolice.

Ojed usled trenja uglanom se javlja na delovima gde pelena dodatno pritiska bebinu nežnu kožu, pa se može javiti crvenilo.

Ispod vrata, ispod pazuha, i na ostalim delovima tela gde beba ima prevoje, može se javiti crvenilo ili pravi ojed od znojenja.

Ojed izazvan gljivičnom infekcijom uglavnom izaziva gljivica kandida. U pitanju je veoma uporna gljivica. Ako je u pitanju ova vrsta ojeda, koža bebe je crvena sa sitnim bubuljicama.

Kada je u pitanju ojed izazvan bakterijama, tada se najčešće javljaju stafilokoka i streptokoka.  Streptokoka je bakterija koja je visoko zarazna. I jedna i druga bakterija izazivaju pojavu plikova.

Koji god da je ojed u pitanju, zna uzmeniriti roditelje. Nije lako kada vidimo da se naša beba ne oseća dobro. Roditelji će svakako preduzeti nešto kako bi bebi olakšali i problem sa ojedom rešili.

 

 

Pelenski ojed kod beba

 

Kao što i sam naziv kaže, uzroci pojave ojeda kod pelenskog ojeda kod beba su različiti.

 1. Pelenski ojed kod beba se javlja od urina, veoma često, i u pitanju je urinski ojed. Jednokratne pelene su brzoupijajuće ali je ipak, bebina koža veoma često vlažna. Takva sredina je pogodna nastanku mnogih gljivica i bakterija. I to su najčešći razlozi pojave ovog ojeda kod beba.
 2. Bebina stolica je takođe veoma čest uzrok pojave ojeda. Nakon uvođenja tvrde hrane, obično u 7.mesecu, može doći do pojave ojeda. To je normalno jer se bebina stolica menja, menja se struktura a i PH vrednost stolice.
 3. Pelenski ojed se javlja jer koža ispod pelena ne može da diše. Pelene su zatvorene, a bebina koža već sama po sebi osetljiva. I to može biti još jedan uzrok pojave pelenskog ojeda kod bebe.

 

POVEZANO:

 

Prevencija protiv ojeda kod beba, kao prirodni lek za ojed

 

Prevencija protiv ojeda kod beba je nešto što je veoma bitno svakom roditelju. Jer će svaki roditelj nesumnjivo uraditi sve da svojoj bebi pomogne.

Ukoliko je u pitanju ojed od pelena kod beba, ono što je na prvom mestu jeste da probamo da promenimo pelene. Savetuje se da potrežimo pelene koje su što neutralnije, ne budu parfemisane, da ne sadrže sastojke koji će dodatno iritirati bebinu kožu. Savetuje se da potrežimo pelene koje “dišu” i propuštaju vazduh.

Kada tražimo odgovarajuće jednokratne pelene za bebu, trebamo obratiti pažnju da su napravljene od kvalitetne celuloze, da ne sadrže previše PVC-a. Bitno je ne propuštaju vazduh (da budu aero propustljive) i da budu brzoupijajuće (da brzo apsorbuju urin).

Postoje i višekratne pelene, koje su sve više popularne među mamama. U pitanju su pelene od bambusa, kao i dobro poznate višekratne platnene pamučne pelene. 

Takođe, pelenski ojed kod beba ćemo preduprediti ukoliko pelene češće menjamo. Na taj način ćemo sprečiti da bebina koža bude mokra. I tako će se smanjiti mogućnost da se bakterije i gljivice razmnožavaju u peleni, jer se u toploj sredini one brže šire.

 

 

Kada je ojed od trenja u pitanju dobro je da kada bebi namestimo pelenu, proverimo da li je bebi pelena dobro i bez stezanja zalepljena.

Ojedi na drugim delovima se javljaju ređe. A ako se beba dosta znoji, ili je previše toplo, bebu je potrebno raskomotiti i tako će se izbeći mogućnost nastanka ojeda.

 

Najbolji lek za ojed kod beba

 

Ako je do ojeda došlo, onda je bitno bebinu kožu tretirati na pravi način. Prva stvar koja je veoma bitna jeste ne koristiti agresivna sredstva za pranje bebine kože na kojoj se ojed pojavio.

Potrebno je vodom i veoma blagim sredstvima oprati bebinu kožu. Nežno obrisati i dobro osušiti. A zatim odabrati najbolji prirodni lek za ojed kod beba, kao što su kreme protiv ojeda ili masti za ojed od beba. 

Dodatne preporuke:

 • ne savetuje se korišćenje vlažnih maramica jer one sadrže alkohole i druge sastojke koji mogu dodatno oštetiti bebinu kožu;
 • kada biramo sapun ili kupku, kao i šampon za bebu koji u svom sastavu imaju alergene, jake i opasne sastojke, moramo obratiti pažnju jer takvi preparati ne prijaju bebinoj koži;
 • ne preporučuje se ni korišćenje bebi pudera kod ojeda jer su neka istraživanja pokazala da su kancerogeni, i dodatno zatvaraju pore, pa kože ne može disati;
 • potrebno je izbegavati i losione kao i mleka za bebe ako već postoji problem sa ojedom.

Ako konkretni problem ne postoji onda obavezno birati losione i mleka koja su prirodna, nežna, bez parabena, sulfata. Potrebno je da biramo preparate gde je naglašeno da su namenjeni 0+ uzrastu.

6 najboljih lekova za ojed kod beba su:

 • Sudokrem za ojed,
 • Jekoderm za ojed kod beba,
 • Daktanol za ojed kod beba,
 • Triderm krema za ojed,
 • Sebamed za ojed,
 • Pantenol za ojed kod beba.

 

Sudocrem za ojed

 

Sudocrem je irska krema za zaštitu kože od proizvođača Forest Tosara Ltd. Nalazi se u sivom pakovanju, koje podseća na teglicu. Masna je i bele je boje. Postoje Sudocrem pakovanja od 60 ml i 125 ml.

U pitanju je krema koja se uopšteno može koristiti za svakodnevnu zaštitu kože, i kod odraslih i kod beba. Ali se pokazala kao veoma delotvorna i kod ojeda kod beba. A istovremeno predstavlja zaštitu od iritacija, ogrebotina, pelenskog osipa, ekcema.

Više o njenom kompletnom dejstvu za kožu beba i kako se sve može za bebe koristiti smo pisali u recenziji za Sudocrem kremu. Pročitate više – Sudocrem krema za bebe.

Sudocrem krema se može koristiti svakodnevno, 3 do 5 puta na dan. Ono što je bitno jeste kremu dobro utrljati kako bi se na koži dobio providni sloj kreme.

Glavni sastojci su:

 • Cink oksid – Cink oksid u kremama sprečava isušivanje kože, štiti ćelije kože od oštećenja. Pored toga smanjuje gubitak tečnosti kod regeneracije kože što ubrzava sam proces zarastanja oštećene kože;
 • sadrži još i Benzil Benzoat koji ubrzava proces oporavka kože;
 • u sastavu je Lanolin koji omekšava kožu.

Spomenuli smo da se može koristiti i za odrasle, odnosno za negu lica osoba koje imaju problem sa nepravilnostima poput akni. Pisali smo o tome i kako se bori protiv akni u tekstu Sudokrem za akne.

 

Jekoderm za ojed kod beba

 

Jekoderm mast za ojed kože proizvodi Galenika. Nalazi se u beloj kutiji sa plavim morem i suncem. Tuba je isto dizajnirana i sadrži 25 gr kreme.

Jekoderm mast za epitelizaciju i negu kože se koristi za ojed kod beba, ali i uopšte za negu kože. Posebno ukoliko su se pojavile opekotine od sunca, za negu zdrave ali osetljive kože, irtirane kože koja je na pregibima dobila iritaciju. Pogodan je i za suvu i ispucalu kožu kao i za kožu koja se peruta,koja je podložna ojedu i iritacijama .

Jekoderm za ojed kod beba sadrži riblje ulje koje je veoma blagotvorno za negu osetljive bebine kože. Takođe pospešuje proces epitelizacije kože. Koži daje glatkoću i sjaj i povećava elastičnost kože.

Jekoderm se može koristiti 2 do 4 puta dnevno. Mast se nanosti na deo kože koji je potrebno regenerisati, na čistu i suvu kožu.

 

Daktanol za ojed kod beba

 

Daktanol je lek koji proizvodi Galenika, a razlikuje se Daktanol gel (ili Daktanol oralni lek), Daktanol krem. Daktanol krem je u tubi od 30 ili 40 grama.

Daktanol krem spada u grupu lekova koji se koriste kod infekcija koje izazivaju gljivice ili neke bakterije. I kod ojeda kod beba se pokazao kao dosta delotvoran, iako nije preporuka da ga koriste deca mlađa od 2 godine.

Ukoliko postoji ojed kod beba, Daktanol krem možete naneti čistim rukama na deo koji je zahvaćen ojedom, najvieše dva puta dnevno. Mesto ojeda je potrebno oprati i lepo osušutu pre nego što nanesemo Daktanol.

Preporuka je krem koristiti nedelju dana (od 5 do 7 dana). Daktanol krem sadrži Mikonazol-nitrat.

Pisali smo recenziju za Daktanol krem – Daktanol za ojed kod beba.

 

Triderm krema za ojed

 

Triderm kremu (mast) za ojed kod beba proizvodi Schering Plough. Nalazi se u tubi od 15 grama. Dobija se na recept koji dobijemo od lekara, a može se kupiti i samostalno.

Triderm je lek u vidu kreme ili u vidu masti, koji sadrži 3 aktivne supstance – jedan kortikosteroid, jedan antibiotik i jedan lek protiv gljivičnih infekcija.

Lek Triderm se mora koristiti isključivo po preporuci lekara. Pojedini pedijatri ne preporučuju korišćenje Triderm kreme za ojed kod beba. Ali se delotvornost kod ojeda, zapaljenja kože kao i kod ekcema ne može negirati.

Kod ojeda, Triderm je potrebno naneti na čistu i suvu kožu, jednom do dva puta dnevno u razmaku od 12 sati. Triderm je potrebno koristiti od 5 do 7 dana.

Zamena za Triderm može da bude Elokom krema za bebe.

 

Sebamed za ojed

 

Sebamed baby krema protiv ojeda je krema koja se koristi za pelenski osip kod beba. Dolazi u beloj tubi sa plavim poklopcem, sa količinom od 100 ml.

Sebamed krema za ojed je ustvari zaštitna kerma koja se koristi za negu bebine nežne kože koju štiti od ojeda. U pitanju je krema koja je posebno dizajnirana za zaštitiu kože ispod pelena.

Najvažniji sastojci koje sadrži su:

 • Titanijum dioksid – koji štiti osetljivu kožu bebe;
 • pantenol – koji stimuliše regeneraciju kože i veoma je blagotvoran za negu kože uopšte; 
 • prirodni alantoin – koji kožu čini elastičnom;
 • kamilica koja ublažava iritacije kože.

 POVEZANE RECENZIJE ZA SEBAMED:

 

Pantenol za ojed kod beba

 

Postoji dosta proizvođača Pantenol kreme, kao i Pantenol masti. Pantenol kao krema je uglavnom u tubi od 30 ili 40 grama.

Što se tiče nege kože, pa tako i ojeda kod beba, svaka Pantenol krema se koristi za relativnu sličnu namenu. Konkretno, za brže zarastanje povreda kao što su ogrebotine, blaže opekotine, kod mnogih oblika crvenila kože. 

Takođe, dojilje mogu koristiti Pantenol kremu za bradavice. Upravo zato se i koristi Pantenol za ojed kod ojeda beba. Može se koristiti i kod suve, ispucale kože.

Regenerativna svojstva Pantenola su dosta poznata. Krema se na oštećenu kožu nanosi 2 do 3 puta dnevno u tankom sloju, posebno tamo gde je ojed – na guzi, na pelenskoj regiji, ispod stomačića. 

Kod ojeda beba se koristi na suvu i prethodno opranu kožu. Najvažnije je što Pantenol krema uspostavlja prirodnu elastičnost i vlažnost kože. Osetljivu kožu bebe neguje na pravi način.

Pantenol krema sadrži aktivni sastojak Dekspantenol koji se na koži transformiše u vitamin B5 koji je veoma blagotvoran za našu  kožu. Sadrži i koenzim A.

Što se proizvođača tiče, pored najpoznatije Galenike koja proizvodi Pantenol kremu, postoje i druge. Pa tako postoji i Fitogal Pantenol krema, Crystal Derma Pathenol krem gel. Lilly ima svoju Pantenol kremu VZK.

 

 

Savet za kraj

Iako je ojed kod beba čest, nemojte biti uplašeni, jer lek za ojed kod beba postoji. Nadamo se da smo vam tekstom pomogli da odaberete najbolje rešenje za ojed kod beba, kao i kremu za ojed koja će prijati vašoj bebi.

Ako je ojed na koži bebe samo blago crvenilo neka od krema će sigurno pomoći vašoj bebi. Ali ako su se pojavili plikovi i bubuljice, pedijatar će vam najviše pomoći. 

Ukoliko ste neku od krema za ojed koristili po uputstvu i u trajanju koje se preporučuje, a ojed je i dalje tu, najbolje je posetiti pedijatra.

Da li vaša beba često dobija ojed? Da li ste neku od gore pomenutih krema probali? Koja je dala rezultat? Mame će vam biti zahvalne ukoliko vaše iskustvo podelite sa nama.