Sve šta treba da znate za pelenski osip kod beba, zašto se javlja, kada i gde, ali i šta pomaže! Izdvajamo 5 dobrih krema za pelenski osip!

 

Bebina koža je sama po sebi veoma osetljiva. Pored toga stalno je u dodiru sa pelenom koja je često vlažna. Takvo područje je izvor mnogih bakterija i gljvica. I oni najčešće dovode do pelenskog osipa kod beba.

Sve o pelenskom osipu kod beba, kao i koje kreme za pelenski osip provereno deluju, pročitajte u nastavku.

 

Šta je pelenski ojed kod beba?

 

Pelenski ojed je vrsta crvenila i ojeda na koži, koja se javlja u predelu ispod pelena kod beba. Uglavnom ne treba da brine roditelje. Skoro svaka beba, pa samim tim i roditelji, se suoči sa pelenskim ojedom.

Ono što je bitno kada je pelenski ojed u pitanju jeste da ga ne trebamo ignorisati i čekati da sam nestane. Moramo nešto preduzeti. Jer ukoliko ne preduzmemo, onda će se stanje sigurno pogoršati.

A i dobro je znati da postoje načini da našoj bebi pomognemo. Kada je u pitanju pelenski ojed, postoje kreme i masti koje nam mogu pomoći. Bitno je da krema za pelenski ojed bude prirodna i masna, odnosno da lek za ojed kod beba sadrži prirodne sastojke.

Bitno je i koje pelene koristimo. Potrebno je obratiti pažnju da pelene ne sadrže opasne supstance. Zato je uvek dobro informisati se pre nego što do problema dođe.

Takođe, neizostavno je spomenuti važnost šampona ili kupke koje koristimo za kupanje i negu kože naše bebe. Za negu bebine kože se podrazumeva da se koriste specijalno formulisani preparati prilagođeni potrebana bebi i dečije kože, koji nisu štetni i opasni za njihovu tanku i osetljivu kožu. Dakle, da su nežni, blagi, hidratantni i biljnog sastava.

Dr Pilar šampon kupka je inovativni biljni šampon za bebe i decu. Napravljen je specijalno za bebe i deci, tako da odgovara najmlađima svih uzrasta (i male bebe i nešto starije). Zbog blagog, mirisnog i nežnog sastava odgovara normalnoj koži, osetljivoj, kao i suvoj. Beznedan je za korišćenje kada beba ima ojed po telu, ili ukoliko je došlo do iritacija, nadražaja i pelenskog osipa.

Deluje tako što nežno čisti kožu, čini je omekšava je, umiruje ako je nadražena, hidrira i štiti od iritacija.

Potpuno je bezbedan jer nema štetne sastojke u sastavu. Ne sadrži silikone, sulfate, parabene, ftalate, aditive, parfeme i veštačke boje. Sastoji se od visoke koncentracije aktivnih sastojaka biljnog porekla: ekstrakt nevena, ektrakt ovsa, hidrolizovani pšenični protein, bisabolol i alantoin.

Naručivanje, kao i da saznate detaljnije informacije o Dr Pilar šampon-kupki moguće je preko interneta, tj. na njihovom sajtu. Kliknite na link https://doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/.

 

Dr Pilar kupka-sampon

 

Kada se pojavljuje pelenski osip?

 

Pelenski osip kod beba može se pojaviti u različitom uzrastu. Može se pojaviti odmah nakon rođenja, uglavnom po izlasku iz porodilišta. Ali moguće je kasnije i to najčešće između 6-og i 12-og meseca bebinog života.

Pelenski ojed najčešće se javlja:

 • u periodu kada beba pređe na čvrstu hranu,
 • ukoliko beba ima dijareju,
 • ukoliko je beba na terapiji antibioticima,
 • ukoliko bebu muče zubići i luči dosta pljuvačke,
 • ako ne redovno menjamo bebi pelene.

 

Krema za pelenski osip

 

Pelenski osip se javlja baš na predelu ispod pelena, na bebinim genitalijama. Ređe zahvata delove na prevojima bebinih butina.

Uglavnom slično izgleda, ali se delimično razlikuje u odnosu na to šta izaziva pelenski osip. Pa tako možemo prepoznati:

 1. Ukoliko je osip izazvan nadražajem urinom ili stolicom onda je ružičaste ili crvene boje u predelu koji je prekriven pelenom.
 2. Ukoliko je osip izazvala bakterijska infekcija onda je osip svetlo crvene boje, a mogu se javiti žute kvržice ili bubuljice.
 3. Ako je osip izazvan gljivičnom infekcijom onda se prepoznaje po ružičastim kvržicama ili bubuljicama. U nekim težim slučajevima može se desiti da se koža ljušti, peruta i mogu se javiti male ranice.
 4. Ako je u pitanju alergijska reakcija na neki od sastojaka u preparatima koje koristimo za negu bebe ili reakcija na neku supstancu iz pelene, onda ona izgleda kao alergija tj. osip crvene boje na svim delovima gde je koža došla u kontakt sa alergenom.

 

Zbog čega se stvara pelenski osip kod beba?

 

Postoji dosta razloga za pojavu osipa od pelena, a najčešći su:

 • ukoliko je koža dugo u kontaktu sa vlažnom pelenom (navlaženom urinom),
 • bakterijska infekcija,
 • gljivična infekcija,
 • alergijska reakcija,
 • ukoliko se beba znoji,
 • trenje kože o pelenu.

Ukoliko je pelena vlažna pogodno je tlo za razvoj mnogih mikroorganizama. Oni u dodiru sa nežnom bebinom kožom izazivaju reakciju i osip.

U bebinom urinu ili bebinoj stolici mogu se javiti bakterije koje kod bebe izazvaju osip. Mogu biti u pitanju bakterije koje se inače nalaze u bebinoj stolici, i kao takve nisu opasne, ali izazivaju osip na nežnoj bebinoj koži. Tada je veoma bitno na pravi način tretirati osip posebnim kremema i mastima.

Gljivice se razmnožavaju u pelenama koje su vlažne jer je to pogodno područje za njihov rast. Tada u kontaktu sa bebinom kožom izazivaju osip koji takođe tretiramo posebnim kremama koje su namenjene baš gljivicama.

Ukoliko je dosta toplo i dođe do znojenja, bitno je bebu raskomotiti. Jer prekomerno znojenje takođe može biti uzrok pojave osipa.

Ako je uzrok pojave ojeda alergijska reakcija trebamo razmisliti da li smo možda neki novi preparat uveli ili kojim šamponom-kupkom kupamo bebu, pa se javila reakcija na neki novi sastojak. Ukoliko shvatimo šta je bilo u pitanju, trebamo isključiti upotrebu tog preparata i preći na drugi – bezbedniji i prirodni (na biljnoj bazi – organski)!

 

Koji su najbolji proizvodi za lečenje pelenskog osipa?

 

Kada je u pitanju pelenski osip bitno je, kao što smo već napomenuli, obavezno preuzeti nešto. Jer u suprotnom može doći do još veće iritacije i osipa.

Najbolji proizvodi za lečenje pelenskog osipa su kreme i masti koje možete u ovom slučaju koristiti. Ako je to moguće, uvek je dobro birati prirodne kreme za negu bebine osetljive kože.

Kada je krema protiv ojeda u pitanju, pre svega treba obratiti pažnju da li je bezbedna. Jer i ako se ne pojavi reakcija na bebinoj koži to ne znači da neki preparat nema opasne supstance. Zato je bitno dobro istražiti i upoznati se sa svim sastojcima. Bebina koža svakako brzo apsorbuje supstance, (brže nego odrasli), iako nekada nema vidne reakcije odmah.

Takođe, bitno je da kreme budu dermatološki testirane.

Krema za ojed kod beba koji se javlja na pelenskoj regiji treba bebinu kožu da zaštititi od svih iritacija i infekcija. Zato krema za pelenski ojed MORA da bude masna (da stvara zaštitini film na koži tokom terapije lečenja osipa ili ojeda). Ali u isto vreme, krema treba biti hranljiva (bogata lekovitim i prirodnim sastojcima).

 

Najbolja krema za ojed kod beba

 

Kreme za ojed kod beba uglavnom imaju svojim aktivnim sastojcima provereno deluju kada je ovaj problem u pitanju. Takođe, za sve bebe najbolje je koristiti prirodnu kremu za ojed kod beba.

Najbolje kreme za ojed su sledeće:

 • Weleda krema za pelenski osip,
 • Mustela krema za ojed,
 • Uriage krema za pelenski osip,
 • Sudocrem krema protiv ojeda,
 • Bioderma krema za pelenski osip,
 • ostale kreme za osip i pelenski ojed.

 

Weleda krema za pelenski osip

 

Za negu osetljive kože bebe, a u isto vreme i protiv ojeda postoji Weleda Neven krema za područje pelena. Nalazi se u tubi od 75 ml belo žute boje, i cvetom nevena.

Krema za pelensku regiju protiv osipa pored blagotvorne biljke neven sadrži i kamilicu. Kamilica ima umirujuće dejstvo kada je iritirana koža u pitanju. Biljka neven sadrži flavonoide koji imaju protivupalno dejstvo. 

Pored ovih biljaka Weleda krema za pelenski osip u sebi sadrži i ulje badema i susamovo ulje. Ova ulja čuvaju prirodnu vlažnost kože.

Korišćenje Weleda kreme za pelenski osip se preporučuje i preventivno, jer ista stvara zaštitni sloj i štiti kožu od vlage. Ukoliko se pelenski ojed već pojavio, onda je dejstvo protivupalno i umirujuće. Kao i ostale kreme sa nevenom, tako i ova Weleda neven krema za pelensko područje deluje obnavljajuće na koži i podstiče proces brže regeneracije ako je itirirana.

Na očišćen i suvi predeo ispod pelena potrebno je naneti Weleda kremu za pelenski ojed. Krema sa nevenom je dermatološki testirana, i ono što je dobro ne sadrži konzervanse kao ni mineralna ulja.

 

 

Mustela krema za ojed

 

Od brenda Mustela postoji Mustela 1 2 3 krema. Naziv je dobila jer ima trostruko dejstvo i to:

 • preventivno deluje na osip,
 • smanjuje upale i iritacije i
 • regeneriše kožu koja je oštećena.

Postoji u pakovanju od 50 i 100 ml., a tuba u kojoj se nalazi je svetlo ljubičaste boje, sa belim poklopcem.

Mustela krema za pelenski osip sadrži cink oksid. U pitanju je krema sa cinkom za bebe. Pored cink oksida sadrži i avokado i suncokretovo ulje. Sastojci iz avokada su posebno dobri kada je nega osetljive kože u pitanju. Ulje suncokreta neguje i vlaži kožu.

Preventivno korišćenje podrazumeva nanošenje Mustela 1 2 3 kreme prilikom svake promene pelena, obavezno na prethodno očišćenu i suvu kožu bebe.

 

Uriage krema za pelenski osip

 

Poznata francuska marka Uriage ima kremu koja se koristi za negu i tretman pelenske regije. Ova krema se može koristiti preventivno ili ako se ojed već pojavio.

Kada je preventivno dejstvo u pitanju, Uriage krema za pelenski osip omogućava stvaranje zaštitnog sloja na bebinoj koži. Tako je koža žaštićena i mogućnost nastanka iritacije je znatno umanjena.

Ukoliko je osip već nastao onda Uriage krema za ojed kod beba deluje umirujuće i otklanja osećaj nelgodnosti koji beba ima kada je ojed prisutan. Uriage krema za pelenski osip kožu regeneriše, ali takođe i hidrira.

Kremu je potrebno nanositi nakon svake promene pelena, a ista ne ostavlja beli trag i lako se nanosi i brzo upija. U svom sastavu Uriage krema sadrži i Uriage termalnu vodu koja bebinu kožu hidrira i omekšava kao. Sadrži Poly 2P patentirani kompleks koji kožu bebe štiti od novih iritacija

Uriage bebe krema za pelenski osip se nalazi u tubi boje lavande od 100 ml. 

 

Sudocrem krema protiv ojeda

 I Sudocrem je krema sa cinkom za bebe jer se koristi i kao krema protiv ojeda. Pisali smo recenziju koje sve probleme kod beba može rešiti – Sudocrem krema za bebe.

Sudocrem krema za bebe je ustvari krema koju mogu koristiti svi koji imaju problema sa kožom. Kod beba se koristi preventivno jer Sudocrem krema protiv ojeda stvara zaštitni sloj na bebinoj koži koji je štiti od iritacija i ojeda.

Ali i kod mnogih drugih promena na koži možemo koristiti Sudocrem jer je delotvoran kod blagih opekotina, akni, ogrebotina, ekcema i iritacija. Preporučuje se za sve tipove kože i sve uzraste. Pisali smo o problemu lica kod odraslih i zbog čega je tu upotreba Sudocrem-a sobra – Sudocrem protiv akni.

Sudocrem krema za bebe sadrži cink oksid, tako da je i ovo poznata krema za ojed sa cinkom. Cink oksid štiti kožu od oštećenja i sprečava isušivanje kože. U sastavu je i lanolin koji ustvari predstavlja očišćeni vuneni vosak koji hidrira bebinu kožu.

Sudocrem je masna krema, gusta i pogodna za svakodnevnu upotrebu. Može se koristiti kao kožna zaštita, ali i ukoliko osip postoji. Tada deluje tako što kožu regeneriše.

U sivoj je tubi a postoji pakovanje od 60 i 125ml.  

 

Bioderma krema za pelenski osip

 

Bioderma u plavoj tubi sa belim poklopcem ima ABCDerm obnavljajuću kremu za pelenski osip. Tuba sadrži 75 grama kreme.

Bioderma krema za pelenski osip deluje tako što:

 • kožu stiti,
 • smanjuje crvenilo izazvano iritacijom u peleni,
 • obnavlja delove kože koji su nadraženi.

U svom sastavu Bioderma krema za pelenski osip ima D pantenol, cink oksid, glicerin. Svi ovi sastojci neguju iritiranu kožu i smanjuju iritaciju. Stvaraju zaštitini sloj na koži ali u isto vreme dozvoljavaju da koža diše.

Krema se lako razmazuje i ima strukturu vodene paste. Može se nanositi nekoliko puta dnevno i kod već postojećeg osipa ali i preventivno. Nanosi se na prethodno čistu i suvu kožu, u debljem sloju.

 

Ostale kreme za osip i pelenski ojed

 

 

Sve prethodno navedene kreme se mogu koristiti preventivno, ili ukoliko se pojavi blaža iritacija. Međutim, ako ojed vaše bebe ne prolazi nekoliko dana od pojavljivanja onda je najbolje konsultovati pedijatra, eventualno da prepiše lek za pelenski ojed.

U tom slučaju postoje kreme tj, masti koje se koriste kao lek.

U pitanju su kreme koje su po teksturi masnije od krema. One se dobojaju uz savet lekara i deluju na otklanjanje iritacije brže i efikasnije.

Kreme koje vam vaš pedijatar može preporučiti su:

 • Jekoderm krema za ojed,
 • Daktanol krem za osip (pisali smo recenziju),
 • Triderm mast-krema,
 • Elocom krema za bebe,
 • Hiper Jeko – Zn mast.

 

Za kraj!

Jeste da ojed kod beba može biti za bebu neprijatan i bolan, a za roditelje strašan, dobro je da postoji delotorvno rešenje. Ono što će sigurno pomoći da osip postane blaži jeste da često menjamo pelene bebi, da ne koristimo bebi puder, da izbacimo vlažne maramice i da joj koža bude čista. To znači da je kupamo šamponom za bebe, kada koža malo ojača da koristimo kupke za bebe i tako se potrudimo da bebina koža uvek bude čista i suva.

Da li je i vaša beba imala ovaj problem? Da li ste joj probali neku od ovih krema za pelenski ojed? Ili neku drugu?

 • Kakva su vaša iskustva? Ocenite ove kreme zvezdicama na skali od 1 do 5, i podelite svoje utiske u komentaru ispod teksta. Značiće svima nama, kao i drugim mamama.