Exoderil krema za gljivice je preparat koji se koristi protiv kožne i gljivične infekcije na noktima. Saznajte da li je efikasna i koliko, da li pomaže i kako se koristi.

 

Zima, leto, nebitno koje je godišnje doba, gljivice su tu i stvaraju neugodan osećaj. Neprijatan miris, neuredni nokti, crvenilo i svrab kože su samo neki od simptoma sa kojim se suočavate.

To vam je postalo nepodnošljivo i želite da se oslobodite tog neprijatnog osećaja. Priznajemo, nije se lako nositi sa gljivicama, jer su veoma uporne i prilično frustrirajuća pojava.

U tom slučaju, važno je da budete istrajni i pronađete odgovarajući preparat kako bi ih izlečili.

 

stopalin sprej i sapun

 

Zašto se koristi Exoderil krema?

 

Prvo o tome zašto se koristi, jer je važno da znate pre nego što bilo šta pročitate o njoj.

Pre svega, Exoderil krema je lek koji se koristi za lečenje gljivičnih infekcija kože na stopalima, ali i na koži ruku (na šakama) i nogu. Ovo je krema koja ima antigljivično dejstvo i kao takvo postepeno leči gljivice na koži. Može da se koristi i kao krema za gljivice noktima (na nokatnoj ploči, ispod nokta).

Gljivice na jednom noktu mogu brzo da se prošire i na nokte na ostalim prstima. Tada počinje prava ‘’žurka’’, a nju nije tako lako prekinuti kao što izgleda na prvu.

Pored gljivica na noktima, ova krema za gljivice se koristi i za:

 • gljivičnih infekcija kožnih nabora (prepoznatljive po crvenilu i ljušćenju kože),
 • gljivičnih infekcija između nožnih prstiju,
 • upalnih gljivičnih infekcija kože (sa i bez svraba),
 • atletskog stopala (gljivična infekcija na stopalima koja je zarazna i čijem razvoju pogoduje vlažna sredina).

 

Kome se preporučuje Exoderil krema za gljivice?

 

Exoderil krema protiv gljivica se preporučuje samo osobama koje imaju gljivičnu infekciju na koži ili na noktima. Mogu je koristiti i muškarci i žene, bez obzira na godine (kako u dvadesetim, tako i u poznijim godinama).

Za primenu ove kreme nije važno kom tipu pripada vaša koža. Nevažno je da li je koža suva, normalna ili kombinovana, jer uloga kreme je da izleči gljivice i ublaži upalu.

Takođe, mogu da je koriste i osobe koje imaju probleme sa kožnim oboljenjem kao što su: kvasnice i plesni.

Generalno, mogu skoro svi da je koriste kao propisano medicinsko sredstvo. Nije prirodna biljna krema već vrsta leka za gljivičnu infekciju.

Ali, postoje i situacije u kojima njenu upotrebu treba izbegavati. U nastavku pišemo o tome kome se ne preporučuje njena primena, tj. u kojim okolnostima bi je trebalo preskočiti.

 

Kome se ne preporučuje Exoderil krema?

 

Exoderil krema za gljivice se ne preporučuje osobama koje su alergične na neke od sastojaka kreme. To  mogu biti glavna supstanca naftifin-hidrohlorid, benzilalkohol (konzervans) ili neki drugi sastojak. Isto ne bi trebalo ako znaju da će se pojaviti preosetljivost ili neka reakcija.

Zato vam preporučujemo da se pre upotrebe konsultujete sa još nekim stručnim licem i izbegnete neprijatnu situaciju. Nije pametno koristiti je ukoliko imate otvorenu ranu na koži, jer može samo dodatno da ugrozi njeno stanje.

Da li je smeju koristiti trudnice?

Trudnice i dojilje ne bi trebalo da je koriste, ali je najbolje posavetovati se pre upotrebe. Mada, kao mera opreza, savetujemo vas da ipak izbegnete upotrebu kreme u toku trudnoće i dojenja.

Važno je da znate takožđe da se krema ne preporučuje deci mlađoj od 12 godina.

Iskustva su pokazala da biljni i preparati na bazi prirodnih sastojaka mogu poslužiti kao pomoć u smanjenju tegoba kao što su gljivice na noktima, uvećano znojenje nogu, kao i neprijatan miris stopala.  O tome svedoči i Jovana. Ona je sa nama podelila svoje svoje utiske i rekla kako je uspela da se izbori sa velikim blamom zbog problema u kome se našla. Šta je njoj POMOGLO možete pročitati u tekstu na plavom linku – https://kozmetickimagazin.com/lak-nacin-protiv-neprijatnog-mirisa-nogu-ona-koristi-ovo/.

 

Exoderil krema upotreba

 

Exoderil krema je namenjena samo za spoljašnju upotrebu i koristi se samo na površini kože ili na noktima.

Inače, sama primena kreme je stvarno laka i brza. Važno je da pre nanošenja koža zahvaćena infekcijom obavezno bude čista i suva. Uputstvo:

 • u okolnostima kada se nanosi na stopala, odnosno na kožu preporučuje se da se koristi jednom dnevno;
 • kada je reč o gljivicama na noktima, tada se krema Exoderil za gljivice može koristiti dva puta dnevno;
 • nanosi se u tankom sloju nežnim pokretom prstiju na celu regiju koja je zahvaćena gljivicama;
 • utoku nanošenja kreme izbegavajte kontakt sa očima;
 • posle mazanja se ne ispira;
 • maže se u toku 2 do 4 nedelje.

Ako se simptomi brzo povuku, recimo za desetak dana, treba nastaviti još dve nedelje mazanje. Međutim, nema potrebe da mažete duže od toga (duže od četiri nedelje). Ali ukoliko je to neophodno, posavetujte se sa doktorom.

Exoderil krema za gljivice treba da se koristi minimum dve nedelje kako bi se primetili prvi rezultati. Rezultata neće biti odmah, posebno ako se radi o težem gljivičnom oboljenju, ali važno je da nastavite sa korišćenjem.

 

Exoderil krema dodatni saveti za upotrebu

 

Objasnili smo vam ukratko kako se koristi krema Exoderil za gljivice, ali želimo da podelimo da vama još neke dodatne savete. Ti saveti bi trebalo da vam pomognu da lakše i brže eliminišete gljivičnu infekciju i da manje brinete oko ovoga.

Inače, što se tiče samog leka, važno je da znate i ovo:

 • Možda vam se desi da uzmete više leka nego što je to propisano, ali nemate razloga za brigu. Ne bi trebalo ništa loše da vam se dogodi.
 • Kako biste sprečili da ponovo dođe do infekcije, možete kremu da koristite još dve nedelje nakon što su se povukli simptome infekcije. Time se na efikasniji i intenzivniji način suzbijaju gljivice i samim tim koža je u toj regiji zdravija. Pisali smo o tome u delu uputstvo za upotrebu. 
 • Ako vam se desi da zbog brojnih obaveza zaboravite da nanesete Exoderil kremu, ne paničite. Ništa strašno se neće dogoditi. Nanesite je što pre na problematično područje i nastavite sa klasičnom primenom.
 • U toku primene, pridržavajte se uputstva. Takođe, trudite se da ne izostavljate tretman, jer često prekidanje može da dovede do ponovne pojave infekcije.
 • Kada mažete kremu, menjajte čarape svakodnevno da ne bi došlo inficirano područje ponovo u kontakt sa mikroorganizmima zadržanim na odeći.
 • Nosite širu odeću i suvu, nikako vlažnu i preterano usku, jer je vlažna sredina pogodno tlo za razmnožavanje gljivičnih infekcija.

 

Exoderil krema iskustva

 

Iskustva nam nekako najviše govore o tome kakav je preparat koji želimo da koristimo. Naravno, ne treba generalizovati i nikada ne možete 100 % biti sigurni u nešto dok se u to sami ne uverite. Svakako, mogu da pomognu oko vaše odluke.

U nastavku pišemo kakva su Exoderil krema iskustva korisnika. Otkrićemo vam da li su neki korisnici imali zamerku, da li im je krema za gljivice pomogla ili nije.

 

Pozitivna iskustva

Jedna Isidora u dvadesetim godinama je od pedikira dobila gljivice na nogama. Prvi simptomi su bili svrab i ljuštenje kože oko prstiju i to nije uopšte izgledalo lepo. Pritom, Isidora redovno vodi higijenu o stopalima i baš se iznenadila ovim neprijatnom pojavom. Na preporuku je počela da korisit kremu Exoderil jednom dnevno i to da traje minimum mesec dana. Posle mesec dana primetila je poboljšanje na koži stopala, a svrab je postepeno nestao. Zadovoljna je rezultatima i preporučuje osobama koje imaju problem sa gljivicama.

 

Od kada je krenuo redovno da trenira, jednom studentu su se pojavile gljivice na stopalima. Posle svakog treninga stopala su bila upaljena, crvena i strašno su svrbela. Gljivice su uzela maha po celom stopalu, pa je dečko morao da se obrati za pomoć lekaru. U svakom slučaju, od kada je počeo da koristi ovu kremu za gljivice, oseća se mnogo bolje! Stopala više nisu upaljena, a gljivice su skoro pa uništene.

Zbog čestog odlaska na bazen, Snežani su se pojavile gljivice na noktima. Za nju je to bilo strašno za gledati i odmah je odlučila da reši ovaj problem! Drugarica joj je preporučila kremu koja joj je pomogla da smanji ovaj problem.

Još jedno pozitivno iskustvo sa kremom podelio je sa nama jedan devetnaestogodišnjak. Isprobao je razne kreme i masti protiv gljivica na noktima, ali slabo je bilo efekta. Jednoga dana je zajedno sa mamom otišao kod dermatologa. Dermatolog im je preporučio da koristi ovu kremu u narednih nekoliko dana i da mu se obavezno javi sa rezultatima. Zanimljivo, posle nekoliko dana, svrab se postepeno ublažio, a i gljivice su bile manje vidljive.

 

Bojan u tridesetim godinama u zimskom periodu uvek ima problem sa gljivicama. Od kada je probao Exoderil kremu zadovoljan je jer mu trenutno pomaže.

 

Negativna iskustva

Kako nije pažljivo pročitala sastav kreme, jednoj Letici se na koži nakon nekoliko upotreba pojavio kontaknti dermatitis. Ovim je samo dodatno pogoršala stanje kože, pa u tom slučaju mora da potraži pomoć dermatologa. Ovo joj je bila lekcija da obavezno pročita sve o preparatu pre nego što krene sa korišćenjem.

 

Još jedno neprijatno iskustvo sa lekom imao je jedan Dejan. Zbog stalnih poslovnih sastanaka i obaveza uvek je u zatvorenoj obuči tokom celog dana. To se loše odrazilo na njegova stopala. Stopala su postala upaljena i pojavila se gljivična infekcija, ali ovaj lek mu nije pomogao. Naprotiv, javila se iritacija kože praćena intenzivnijim svrabom i peckanjem. Prestao je sa upotrebom.

 

Ni Aniti ova Exoderil krema protiv gljivica nije pomogla. Iako je silno želela da se reši gljivica na noktima, nije uspela sa ovom kremom! Prestala je sa upotrebom posle nekoliko nedelja.

 

Nakon dvodnevne upotrebe Exoderil kreme koju je mazao na nokte na nogama, jednom Mihajlu se pojavio mali osip na koži. Ispostavilo se da mu krema ne odgovora, pa je prestao sa upotrebom.

 

Exoderil krema sastav 

Exoderil krem u svom sastavu ima prilično dobre sastojke koji imaju lekovito dejstvo. Sa druge strane, sadrži i nekoliko sastojaka koji mogu da izazove neželjene reakcije na koži. 

U svakom slučaju, u nastavku pišemo o aktivnoj supstanci naftifin hidrohloridu i ostalim sastojcima kreme.

Ovo je lista sastojaka sa kratkim objašnjenjem:

 • Naftifin-hidrohlorid je supstanca koja se koristi za lečenje gjivičnih infekcija kože. U ovoj kremi, u 1 g kreme ima 10 mg naftifin-hidrohlorida.
 • Natrijum-hidroksid dezinfikuje kožu i održava je čistom i urednom.
 • Benzilalkohol se koristi kao konzervans, ali istovremeno i za zaštitu kože od bakterija i gljivica. Ukoliko se koristi u niskoj koncentraciji, smatra se ispravnim sastojkom. U suprotnom, može da isuši kožu i da izazove peckanje i iritaciju.
 • Sorbitanstearat je emulgator i koristi se da stabilizuje i lakše omogući mešanje ulja i vode.
 • Cetilpalmitat se koristi kao zgušnjavač u kozmetici, ali i održava kožu glatkom i mekom.
 • Cetilalkohol održava teksturu preparata gušćom i ima funkciju da kožu čini mekšom. Međutim, neprimerena ili prekomerna upotreba može da dovede do iritacije.
 • Stearilalkohol se koristi u preparatima za davanje konsistentnosti, ali u većoj koncentraciji može da izazove iritaciju.
 • Polisorbat 60 je emulgator i smatra se dobrim sastojkom u kozmetici.
 • Izopropil Miristat je omekšivač, koji ubrzava upijanje proizvoda u kožu i održava je glatkom.
 • Voda u sastavu ovog leka je prečišćena i koristi se za bolju viskoznost preparata.

 

U kojim oblicima je dostupan lek Exoderil? 

Ukoliko razmišljate da date šansu Exoderil kremi, moramo da vam spomenemo još nešto. Exoderil kao lek je dostupan u dva oblika, a vi možete da izaberete onaj koji vam više odgovara. 

Exoderil lek je dostupan kao:

 • Exoderil krema za gljivice – koja je tema recenzije,
 • Exoderil kapi za gljivice, koji se naziva i rastvorom i koristi se za lečenje gljivičnih infekcija noktiju.

 

Kada se još može koristiti Exoderil krema?

Exoderil krema za gljivice može da se koristi i za lečenje još nekih oboljenja. Navešćemo ih u nastavku recenzije.

Ovo su situacije u kojima se može koristiti:

 • Kandidijaza kože (ovo oboljenje izaziva bakterija kandida, a manifestuje se crvenim pločama na čijoj površini se vide mehurići i kvasnice),
 • Onihomikoza noktiju – pogoršana gljivična infekcija noktiju sa simptomima zadebljanja nokta i promena boje.
 • Kožna mikoza je infekcija kože koja se javlja na koži, na noktima, pa čak i na dlaci.
 • Razne bakterije na koži i noktima koji se javljaju zajedno sa gljivičnom infekcijom.

 

Neželjena dejstva upotrebe Exoderil kreme

 

Exoderil krema za gljivice može da izazove kontraindikacije ukoliko se ne koristi na primeren način ili ako ste alergični na neke od sastojaka. Obratite pažnju na njih, jer je svakako važno da budete upoznati i sa dobrim i lošim stranama kreme.

Kontraindikacije:

 • intenzivan svrab kože i jaka upala,
 • osip,
 • iritacija kože (suvoća, peckanje),
 • hiperemija kože (crvenilo),
 • urtikarija ili koprivnjača,
 • alergija,
 • iritacija očiju ako dođe u kontakt sa njima,
 • kontaktni ili seboroični dermatitis.

 

Exoderil krema za gljivičnu infekciju opis (ambalaža, količina, miris, boja…)

Exoderil krema za gljivičnu infekciju se prodaje u kartonskoj kutiji. Unutar kutije je aluminijumska tuba sa plastičnim belim zatvaračem. I kartonska kutija i aluminijumska tuba su istog dizajna.

Exoderil krema za gljivice dostupna je u pakovanju od 15g.   

Exoderil krema za gljivice je bele boje i homogene konzistencije. Lako se razmazuje zbog blago kremkaste granulacije. 

Brzo se upija i ne prlja odeću. Miris je blag i karakterističan, ali slab i skoro pa da se i ne oseti kada se namaže na određeno područje.

 

Ostale karakretistike Exoderil kreme i zaključak

 

Rok upotrebe Exoderil kreme za gljivičnu infekciju je pet godina. Od trenutka otvaranja rok upotrebe je mesec dana. To je sasvim dovoljno vremena da krema reaguje na infekciju i da je postepeno smanji. 

Preporučuje se da se otvorena krema čuva na sobnoj temperaturi do 25ºC, a ne otvorena na temperaturi do 30ºC.

Ovo je bilo sve o Exoderil kremi protiv gljivica. Na kraju recenzije možemo ukratko da sumiramo sve ono što smo do sada napisali.

Exoderil krema protiv gljivica je okej krema kojima je mnogo pomogla oko gljivičnih infekcija. Ima i slučajeva kod kojih nije imala skoro nikakvog efekta, čak je i pogoršala stanje. 

To ne znači da je ona loša. U svakom slučaju, isprobajte je sami, pa se uverite da li će vama pomoći ili ne. Ukoliko nešto krene po zlu uvek možete preći na prirodne preparate, jer su biljni i zdraviji, bezbedniji za kožu i bolji, kvalitetniji i bezbedniji.

 

stopalin sprej i sapun

 

Da li ste vi isprobali Exoderil kremu protiv gljivica? Da li je vama pomogla? Nadamo se da vam se dopala naša Exoderil krema za gljivice recenzija. Ocenite je zvezdicom na skali od 1 do 5.

Hvala na čitanju.