Krema za gljivice na noktima može pomoći ako želite da se rešite gljivične infekcije na nogama. U ovom vodiču otkrivamo kako i koje su to kreme.

 

Gljivice na nogama je problem sa kojim se susreće veliki broj ljudi. Lečenje može biti dugo i gljivice, jednostavno, neće same od sebe nestati. Verujemo da želite da se rešite ove uporne napasti i da se konačno osećate prijatno u svojoj koži.

 

stopalin sprej i sapun

 

Zašto se koriste kreme za gljivice na noktima?

 

Za lečenje gljivica na noktima kao tretman često se koriste kreme protiv gljivica. Kreme za gljivice na noktima su lekoviti kremasti preparati koji blagotvorno deluju u cilju saniranja gljivičnih infekcija na noktima (nokatnoj ploči, ispod nokta).

Konkretno, ovakva krema smanjuje gljivičnu infekciju na noktima tako što:

 • odstranjuje oštećene delove nokta i kože koji su zahvaćeni gljivicama,
 • obnavlja i regeneriše oštećenu kožu,
 • normalizuje boju noktiju (smanjuje žutilo nokatne ploče),
 • čisti kožu oko noktiju,
 • neguje i održava je urednom,
 • za infekciju na koži između prstiju nogu,
 • za olakšavanje svraba i peckanja,
 • za atletsko stopalo,
 • protiv gljivice kandide – koja se osim na noktima, pojavljuje i na drugim delovima tela.

Kada govorimo o ovom preparatu, dodala bih i to da se neke od krema za gljivice na nogama mogu koristiti i za druge probleme. Na primer, neke pomažu i u lečenju ginekoloških gljivičnih infekcija ili gljivičnih infekcija prepona.

 

Onihomikoza noktiju

 

Istina je da gljivična infekcija može da zahvati bilo koji deo tela i da borba sa njom nije laka. Osobe koje imaju problem sa gljivicama na nogama to znaju veoma dobro.

Gljivična infekcija nokta bilo na rukama ili stopalima što uključuje i na noktima, naziva se onihomikoza noktiju. Ovo gljivično oboljenje može biti bolno, brzo se prenosi na druge osobe, ali i na druge nokte. 

Najčešće obolevaju starije osobe, nakon 40-te godine, i to oba pola. Veoma retko se javlja kod dece.

Onihomikoza noktiju najčešće nastaje usled znojenja nogu i stopala ili često od tople i vlažne okoline, gde se bakterije i mikroorganizm i razmnožavaju. Veliku ulogu u pojavi ovog oboljenja ima i genetika. 

Zanimljivo je da se osobe mogu zaraziti ovim oboljenjem i putem pribora za higijenu noktiju u kozmetičkim salonima tokom pedikira.

Najčešći simptomi onihomikoze su:

 • zadebljanje nokta,
 • pojava belih ili žutih linija na noktu,
 • lomljivi krajevi noktiju,
 • bela ili žuta područja pri korenu nokta,
 • gubitak noktiju,
 • neprijatan miris noktiju.

 

krema za gljivice na noktima i nokti

 

Mast ili krema za gljivice na noktima nogu – da li je isto?

 

Iako su mast protiv gljivica na noktima na nogama i krema dosta slični preparati, postoji razlika između njih. To su sledeće:

 • mast za gljivice na noktima je masnije i teže teksture od kreme, koja ima laganiju teksturu; 
 • dok kremasta podloga sadrži 50:50 ulja i vodu, mast sadrži mnogo više ulja nego vode;
 • mast se mnogo teže upija u kožu i razmazuje u odnosu na kremu;
 • mast za gljivice na noktima koristi se za površinske tretmane, dok pojedine kreme mogu da se koriste i za unutrašnje probleme;
 • mast za gljivice deluje brzo,  najčešće posle nedelju dana, dok je za kremu potrebno mnogo više vremena.

Za koju god preventivu da se odlučite, treba da znate da morate da budete uporni. Osim toga, biće neophodno da promenite i neke navike koje su izazvale tu upornu napast na noktima. 

Pre nego što se odlučite za neku kremu ili mast za gljivice na noktima, raspitajte se za iskustva i posavetujte se stručnim licem ako se radi o leku.

Iskustva su pokazala da biljni preparati mogu poslužiti kao pomoć u smanjenju tegoba kao što su gljivice na noktima, uvećano znojenje nogu, kao i neprijatan miris stopala.  O tome svedoči i Jovana. Ona je sa nama podelila svoje svoje utiske i rekla kako je uspela da se izbori sa velikim blamom zbog problema u kome se našla. Šta je njoj POMOGLO možete pročitati u tekstu na plavom linku – https://kozmetickimagazin.com/lak-nacin-protiv-neprijatnog-mirisa-nogu-ona-koristi-ovo/.

 

Kakvo dejstvo ima krema za gljivice na noktima?

 

Krema za gljivice na noktima ima antibakterijsko, antimikotičko i antigljivično dejstvo. Takva krema treba da sadrži aktivne supstance koje su značajne za uklanjanje gljivica na noktima i stopalima. 

Neke od njih sadrže prirodne sastojke, koji eliminišu simptome gljivične infekcije i neprijatnog mirisa, pa tako održavaju nokte zdravim i urednim. Sa druge strane, sadrže i medicinske sastojke.

Takođe, dejstvo se odnosi i na sledeće. 

Krema za gljivice na noktima nogu olakšava svrab i peckanje kože svuda oko noktiju. Između ostalog, utiče i na održavanje prirodne boje noktiju i sprečava njihovo lomljenje ili ispadanje. 

 

Kako se koristi krema protiv gljivica na noktima?

 

Krema protiv gljivica na noktima nije zahtevna za upotrebu, ali treba se pridržavati pravila. Pre korišćenja, koža na stopalima ili rukama treba da bude čista i nikako vlažna. 

Može da se koristi dva puta dnevno, ili samo ujutro ili uveče. To zavisi od vas, vaših obaveza i naravno samog stanja obolelog područja.

Inače, krema protiv gljivica na noktima se nanosi lokalno, na površini kože, i to u malim količinama kako bi se lepo razmazala. Nakon što ste ovo odradili, operite ruke kako se infekcija ne bi proširila na vas ili na druge osobe. 

Poželjno je da se odradi i ovo: pre nanošenja kreme isecite nokte, a zatim ih isturpijajte po površini nokatne ploče. 

Tretman lečenja gljivica na noktima ne bi trebalo da potraje duže od mesec dana.

 

Krema za gljivice na noktima preporuka

 

Krema protiv gljivica na noktima može da vam pomogne u lečenju ovih gljivičnih infekcija. Ali, kako znati koje su dobre? 

U nastavku teksta, delimo sa vama, po našem mišljenju, najbolje kreme za gljivice na noktima.

Ovo je naša preporuka:

 • Daktanol krema za gljivice na noktima,
 • Mikozil krema protiv gljivica na noktima,
 • Canesten krema za gljivice na noktima,
 • Rojazol krema za gljivice na noktima,
 • Lamisil krema za gljivice na noktima,
 • Exoderil krema protiv gljivica na noktima,
 • Canespor krema.

 

krema za gljivice na noktima i stopalima

 

Daktanol krema za gljivice na noktima

 

Daktanol krema za gljivice na noktima je lek u formi kreme, koji se koristi za lečenje gljivičnih oboljenja na rukama, stopalima, spoljašnjem uhu (ušna školjka, spoljašnji ušni kanal i bubna opna), kao i na preponama. Može da se koristi i za lečenje gljivice na noktima, kao i za lečenje inficiranog osipa izazvanog pelena (za ojed kod beba).

Glavni sastojak je mikonazol, antimikotik koji deluje protiv bakterija i gljivičnih infekcija na koži.

Lako se koristi, a postupak je sledeći:

 • inficirani deo na telu pre korišćenja kreme dobro oprati,
 • blagim kružnim pokretima kremu utrljati na regiju koja je zahvaćena infekcijom.

Daktanol krema za gljivice ne preporučuje se osobama koje su alergične na neke od sastojaka. U tom slučaju može doći do osipa, svraba, crvenila i otoka. 

Ne preporučuje se deci koja su mlađa od 2 godine, ali kada se koristi za ojed ili osip to je samo i jedino po preporuci pedijatra. 

Trudnice mogu da je koriste, ali uz odobrenje lekara.

Belo-žućkaste je boje i prodaje se u tubi od 30g. Prodaje se u apotekama, i može se dobiti isključivo uz lekarski recept za spoljašnju upotrebu. 

Rok korišćenja je 3 godine, ali nakon otvaranja mora se potrošiti u roku od mesec dana. Mora se čuvati na temperaturi na 25°C.

Prvi rezultati su vidljivi posle nekoliko dana.

 

Mikozil krema protiv gljivica na noktima

 

Mikozil krema protiv gljivica na noktima je prirodna krema koja takođe bezbolno eliminiše gljivice na noktima. 

Sadrži ekstrakte 5 biljaka, maslinovo ulje, eterična ulja i pčelinji vosak. Ovi sastojci normalizuju boju noktiju, podstiču njihov zdrav rast i smiruju inficirane delove. 

Mikozil krema deluje tako što obnavlja oštećene nokte i kožu i leči gljivično oboljenje stopala poznato kao „atletsko stopalo“.

Koristi se dva puta dnevno, ujutro i uveče pred spavanje. Rok upotrebe je dve godine od datuma proizvodnje. Posebno se preporučuje osobama koje često odlaze na tretmane manikira i pedikira.

Mikozil ne bi trebalo da izaziva neželjena dejstva. Ne peče, ne svrbi i ne izaziva oštećenja okolnog tkiva. Prodaje se u beloj maloj kutiji, u količini od 30g.

Rezultati su vidljivi posle nekoliko nedelja: koža i nokti su obnovljeni. Očekuje se da gljivična infekcija bude smanjena, a nokti da izgledaju zdravo, oporavljeno i uredno.

 

Canesten krema za gljivice na noktima

 

Canesten krema za gljivice na noktima je jedna od poznatijih krema za lečenje gljivica na noktima. Tačnije, to je vrsta leka u formi krema.

Koristi se za lečenje gljivične infekcije na stopalima, na tabanima, na koži između prstiju. Može da se koristi i za vaginalne infekcije kod žena, kao i kod infekcija muških polnih organa.

Sadrži klotrimazol, antibiotik koji efikasno leči razne gljivične infekcije. Bele je boje, a prodaje se u pakovanju sa crvenim naslovom proizvoda. 

Ambalaža je od 20g i izdaje se bez lekarskog recepta. Može da se koristi čak tri puta dnevno. 

Sama primena je jednostvna i nimalo zahtevna. Nanosi se samo na oštećenom delu i to u tankom sloju. 

Inače, Canesten krema za gljivice na noktima se ne preporučuje trudnicama i dojiljama. Razlog je upravo klotrimazol, koji može da negativno utiče na bebu. 

Takođe, ne preporučuje se ni osobama koje su alergične na sastojke koje krema sadrži.  

Pisali smo recenziju za Canesten kremu protiv gljivica na noktima sa iskustvima i sastavom.

 

Rojazol krema za gljivice na noktima

 

Rojazol krema za gljivice na noktima je još jedna krema koja služi za lečenje infekcije kože (na nogama) i noktiju izazvanih gljivicama. Koristi se za lečenje atletskog stopala, ali i za lečenje gljivica koje se pojavljuju na preponama.

Glavni sastojak kreme je mikonazol – nitrat koji ima antimikotično i antifungalno dejstvo. Samim tim, Rojazol krema za gljivice ima i antibakterijsko, antigljivično i antimikotično dejstvo. 

Inače, krema se koristi po preporuci lekara i koristi se samo kao lek za spoljašnji tretman.

Iako nije toksična, trudnice i dojilje bi trebalo da se posavetuju sa svojim lekarom oko njene upotrebe. Rojazol kremu za gljivice na noktima treba da izbegavaju osobe koje su alergične na mikonazol-nitrat ili na neki drugi sastojak leka.

Koristi se dva puta dnevno. Za postizanje rezultata, važno je da se koristi redovno i onako kako piše u uputstvu.

 

Lamisil krema za gljivice na noktima

 

Lamisil krema za gljivice na noktima je još jedna krema koja se koristi za lečenje gljivičnih infekcija kože i noktiju. Posebno je dobra za lečenje gljivica na noktima na nogama ili na rukama. 

Njeno dejstvo je takvo da sprečava dalje širenje infekcije, a istovremeno leči već postojeće stanje.

Glavni aktivni sastojak kreme je terbinafin-hidrohlorid, kojeg ima po 10mg na 1g kreme. Ovaj sastojak je antimikotik, koji pomaže da se izleče obolele regije na koži zahvaćene gljivicama ili bakterijama. 

Prodaje se u tubici u količini od 15g, bele je boje i kremaste teksture. Preporučuje se da se čuva na temperaturi do 25°C.

Što se tiče toga ko je može koristiti, žene tokom perioda dojenja ne bi trebalo da je koriste. Sa druge strane, one trudnice koje su ipak koristile Lamisil kremu za gljivice na noktima nisu imale neželjena dejstva. U svakom slučaju, bolje je konsultovati se sa lekarom.

Kao neželjena dejstva javljaju se svrab, peckanje, crvenilo i perutanje kože, zato se preporučuju mere opreza prilikom korišćenja. 

 

Exoderil krema protiv gljivica na noktima

 

Exoderil krema protiv gljivica na noktima je sledeća krema koju smo izdvojili.

Isto može da se koristi za lečenje različitih infekcija kože na stopalima, ali i na rukama. Leči bolest atletskog stopala, smanjuje znoj, eliminiše gljivice na noktima i slična oboljenja. 

Specifičnost kreme je u tome što ona dodatno omekšava, vlaži i regeneriše kožu na onoj regiji na kojoj se nanosi. Ima antibakterijsko i protivupalno dejstvo, pri čemu umiruje kožu zahvaćenu infekcijama i iritacijama.

Exoderil krema protiv gljivica na noktima može u apotekama da se pronađe i u obliku kapi. Dejstvo je isto. Najbolji rezultati se postižu kombinacijom i kreme i kapi. Može da se kupi bez lekarskog recepta.

Prodaje se u količini od 15g i 30g. Ne preporučuje se za upotrebu kod dece. Ukoliko ste alergični na sastojke kreme, nemojte je koristiti. 

Nuspojave mogu biti: alergija, suva koža, perutanje i crvenilo. Ne treba koristiti Exoderil kremu protiv gljivica ukoliko imate otvorene rane na regiji kože gde želite da je nanesete.

 

Canespor krema

 

I poslednja koju smo izdvojili je Canespor krema. 

Ova krema je namenjena za lečenje gljivičnih infekcija kože, kao i gljivičnih oboljenja noktiju. 

Može da se kupi u apotekama bez lekarskog recepta. Može da se koristi u periodu trudnoće, ali se ne preporučuje dojiljama. 

Ima laganu teksturu, koja se brzo upija na područje zahvaćeno gljivičnim oboljenjem. Osim što je antimikotik, Canespor krema ima i protivupalno dejstvo.

Primena je laka. Koristi se jednom ili dva puta dnevno i to se mala količina kreme nanese na inficirano područje. Ukoliko se primete neke reakcije, poput svraba i peckanja, preporučuje se da se prekine upotreba.

Redovnom upotrebom Canespor kreme, očekujte da se gljivična infekcija na koži i noktima smanji i izlečiti.

 

Onihomikoza lečenje kao prirodno rešenje

 

Gljivice na noktima nogu mogu da se izleče i prirodnim putem. Narodni ili takoreći prirodni lekovi za lečenje gljivičnih oboljenja noktiju na nogama su uvek dobar izbor. 

Prirodni i lekoviti sastojci su dosta delotvorni, a pritom većina njih ne izaziva nikakve nuspojave. Oni se najčešće nalaze u sastavu prirodnih melema, ulja, masti, krema, maski i sličnih preparata za negu stopala i noktiju na nogama. 

Koju su to sastojci?

Sigurni smo da većinu njih imate kod kuće i da već danas možete da ih iskoristite.

To su:

 • jabukovo sirće,
 • soda bikarbona,
 • ulje čajevca,
 • kantarion,
 • limunov sok,
 • đumbir,
 • beli luk,
 • propolis,
 • ricinusovo i kokosovo ulje.

 

Stopalin tretman protiv gljivica na noktima

 

Stopalin tretman protiv gljivica na noktima je potpuno prirodni tretman koji deluje antibakterijski i antigljivično. Tretman podrazumeva dva proizvoda na prirodnoj bazi – Stopalin sapun i Stopalin sprej. 

 

 

Pisaćemo prvo o sapunu.

Stopalin sapun je sapun za noge koji pomaže u uklanjanju gljivica na nogama, atletskog stopala, prekomernog znojenja i neprijatnog mirisa nogu. 

Osim toga, dezinfukuje kožu stopala, neguje je i održava je urednom i čistom. Prilikom pranja nogu on omekšava suvu kožu stopala, sprečava da pucaju pete i poboljšava cirkulaciju u stopalima.

Stopalin sprej je sprej za noge koji neutrališe neprijatan miris nogu i obuće, ali pomaže i u uklanjanu gljivica na nogama i noktima. Regeneriše kožu, dobro je dezinfikuje i potpomaže rast zdravih noktiju. Koži na stopalima vraća vitalnost i mekoću.

Najbolji rezultati protiv gljivica na noktima nogu postižu se istovremenim korišćenjem Stopalin sapuna i Stopalin spreja. Rezultat redovne upotrebe su zdrava, uredna i mekana stopala bez gljivica na koži i noktima.

 

Za kraj!

 

stopalin sprej i sapun

 

Ovo je bila naša preporuka najboljih krema za gljivice na noktima, a preporuka je da uvek birate šta je bezbednog i proverenog sastava. Posebno važi ako imazte neki ozbiljniji problem.

Nadamo se da su vam se dopali naši predlozi. Da li ste isprobali neke od ovih krema za gljivice na noktima? Ako jeste, podelite iskustva sa nama.

Hvala na čitanju!