Bubuljice na vratu su znak da nešto “ne valja”. Sada morate saznati kako ih sprečiti i kako ih se rešiti jednom zauvek.

 

Bubuljice su podjednako ružne i neprijatne gde god da se pojave. Možete ih prikrivati, maskirati, praviti se da ih ne vidite, ali to su kratkoročna rešenja. Bubuljice na vratu nisu bezazlena pojava i tako ih ne smete ni slučajno posmatrati. 

Bubuljice ili akne na vratu se mogu pojaviti kako u pubertetu (poznate kao tinejdžerske ili pubertetske bubuljice), tako i u srednjim godinama. Osim što ne biraju kada će se pojaviti, ne biraju ni pol. Bubuljice po vratu pogađaju jednako i žene, a i muškarce. 

No, nemojte očajavati, jer od toga nemate ništa. Umesto toga, sednite, opustite se i pročitajte ovaj tekst i saznajte kako da uklonite bubuljice na vratu.

 

Zašto se javljaju bubuljice po vratu?

 

Bubuljice po vratu veoma podsećaju na bubuljice na licu. Kao što bubuljice na licu nastaju zbog nekog problema, tako i bubuljice na vratu imaju svoj uzrok nastanka. Zbog toga je zaista vrlo važno da ih ne shvatate olako.

Ukratko o razlozima:

 • Bubuljice na vratu hormoni – Uticaj hormona na pojavu bubuljica na vratu je možda i najčešći razlog zbog kojeg se javljaju bubuljice po vratu. Hormonski disbalans dovodi do pojačanog lučenja sebuma, pa samim tim na taj način nastaju akne na vratu. Takođe, i primena oralnih kontraceptiva može dovesti do pojave bubuljica po vratu.
 • Bubuljice na vratu stres – Neraskidiva veza između bubuljica i stresa. Ni akne na vratu u ovom slučaju nisu izuzetak. Pa tako ako ste student, ako radite stresan posao, ili se iz nekog drugog razloga pod stresom, možda od nervoze pipkate bradu svaki čas, verovatno se akne na vratu pojavljuju zbog toga.
 • Bubuljice na vratu šminka – Neretko i šminka utiče na pojavu bubuljica. Ako koristite komedogenu šminku koja začepljuje pore, pojaviće vam se i bubuljice po vratu. Osim šminke, kozmetika koja ne odgovara vašoj koži ili omekšivač, deterdžent, mogu biti uzrok bubuljica na vratu.
 • Bubuljice po vratu ishrana – Da je hrana kojom se hranimo vrlo važna, opominju i akne na vratu. Hrana bogata ugljenim hidratima ili mlečni proizvodi mogu izazvati pojavu bubuljica na vratu. Pa obratite pažnju i na to.
 • Bubuljice na vratu mrtve ćelije kože – Verovatno znate da mrtve ćelije kože mogu biti veliki neprijatelji. I da, i zbog njih nastaju bubuljice po vratu. Kada se te mrtve ćelije zadrže u porama, blokiraju njihovo otvaranje i eto idealnih uslova za nastanak bubuljica.

 

Bubuljice, kako na licu tako i na vratu ponekad, imale su i Nevena i Jovana, ali je važno to da su uspele da ih se reše. Dugo su pokušavale da nađu neki proizvod koji bi im pomogao da očiste kožu od, ali ništa nije pomagalo dok nisu pronašle losion za čišćenje lica i gel koji im odgovara. Njihova iskustva pročitajte u ovom tekstu https://kozmetickimagazin.com/ovo-je-najbolje-resenje-za-bubuljice-provereno/.

 

Gde se najviše pojavljuju bubuljice na vratu?

 

Prednji deo vrata, zadnji deo vrata, ili par grupisanih bubuljica tik ispod vilice. Ili one crvene ispod ušiju? Bogami, ima mnogo mesta na kojima se mogu pojaviti bubuljice po vratu. A ono što je bitno, i ta mesta na kojima se javljaju bubuljice na vratu, nešto označavaju. 

 • Bubuljice na zadnjem delu vrata – Vrlo često se zapravo akne na vratu pojavljaju baš na zadnjem delu vrata. Još ako vam je kosa duga i često se masti, mogućnost da se pojave akne na vratu je utoliko veća. Osim toga, losioni, kreme, balzami, neodgovarajući šamponi, mogu uzrokovati nastanak bubuljica po vratu. Takođe, i hormoni dosta utiču da se pojave akne na zadnjem delu vrata (kod muškaraca).
 • Bubuljice ispod brade – O da, akne tik ispod brade su takođe česta pojava. Uzrok nastanka ovakvih bubuljica na vratu je uglavnom neka bakterijska infekcija. Takođe, kod muškaraca često posle brianja mogu da izbiju bubuljice ispod brade, jer zbog brijanja dolazi do urastanja dlaka.
 • Bubuljice na viličnoj kosti – Ako primetite da su vam se pojavile bubuljice duž vilične kosti, to znači da vam je organizam u disbalansu. Najčešće se radi o hormonskom disbalansu. Takođe, na viličnoj kosti izbijaju bubuljice od znojenja ili ako često dirate taj deo lica prstima.
 • Bubuljice sa strane vrata – Ovakve bubuljice po vratu su najčešće signal da imate neki stomatološki problem ili da negde u ishrani grešite. Takođe mogu izbiti i ako dirate rukama kožu.

 

 

Kakve mogu biti bubuljice po vratu?

 

Kakve god da su, bubuljice pa čak i one na vratu mogu bitno uticati i na samopouzdanje, i samim tim na kvalitet života. Osim toga, pri nekim sasvim normalnim aktivnostima bubuljice po vratu mogu stvarati probleme, posebno ako bole ili svrbe.

Ukratko o svima i kakve mogu biti akne na vratu:

 • Velike bubuljice po vratu – Vrlo neugodna pojava, a signal zdravstvenog problema. Velike bubuljice ukazuju na sindrom policističnih jajnika. Sindrom policističnih jajnika često je uzrok poremećaja hormona i upravo zbog toga nastaju bubuljice po vratu. 
 • Sitne bubuljice na vratu – Sitne, beličaste ili bubuljice koje su pune gnoja ukazuju da je u pitanju neki osip. Ovakav osip se neretko proširi i po ramenima i glavi.
 • Cistične bubuljice po vratu – Cistične bubuljice se obično pojavljaju usled hormonskoh disbalansa, a nastaju zbog infekcije kože. Prepoznaćete ih zato što su veće od klasičnih akni. A nakon njih mogu ostati i ožiljci.
 • Bolne bubuljice na vratu – Ovakve bubuljice su posebno iritatne i nezgodne. Takođe mogu nastati zbog hormonskog disbalansa ili kod žena zbog promena u ciklusu. 
 • Potkožne bubuljice po vratuPotkožne bubuljice po vratu su vrlo teške za lečenje u odnosu na druge tipove bubuljica po vratu. Tu se radi o dubokim, potkožnim cistama. Potkožne bubuljice se najviše javljaju na zadnjem delu vrata, i razlog tome je to što je na tom delu vrata koža deblje i lučenje znoja je pojačano.
 • Bubuljice na vratu od znoja – Bubuljice na vratu od znoja javljaju se usled pojačanog lučenja sebuma. One nastaju kada se sebum u porama pomeša sa prljavštinom.
 • Bubuljice na vratu od brijanja – Brijanjem se skida površinski sloj kože, tada nastaju rupice po koži. Ako se te rupice ne dezinfikuju odmah, nastaju bubuljice na vratu zbog brijanja, i uzrok tome je nastanak iritacije. 
 • Bubuljice na vratu od vrućine – Previsoke, letnje temperatu, mogu izazvati bubuljice po vratu. Te bubuljice po vratu su najčešće bele  i pri pucanju iz njih izlazi žućkasti gnoj.

 

Bubuljice na vratu kod muškaraca 

Bubuljice na vratu kod muškaraca su vrlo česta pojava. Njihov problem je utoliko veći, jer ne mogu nikako da ga sakriju. Nemaju dugu kosu, majicom ne mogu da sakriju bubuljice po vratu, pa to izuzetno utiče na samopouzdanje kod muškaraca.

Akne na vratu kod muškaraca su često bele, gnojne i sitne. Takve bubuljice nastaju zbog znoja uglavnom. Kada se znoj pomeša sa nečistoćama, nastaju bubuljice. Takve bubuljice često prolazr vrlo brzo, neke čak i posle tuširanja.

Bubuljice na vratu kod muškaraca često nastaju i zbog brijanja. Bubuljice zbog brijanja su uglavnom crvene, što znači da su nastale zbog neke iritacije. Brijanjem se skida površinski sloj kože, pa to može izazvati iritaciju. Takođe, prečestim brijanjem ili zbog loših brijača, ako su pritom jake dlake, lako dolazi i do urastanja dlaka.

Osim toga, i brijanje u suprotnom smeru od rasta dlake dovodi do pojave rupica, koje je potrebno dezinfikovati. Ako se ne uradi dezinfekcija, nastaju bubuljice po vratu.

Pored svega ovoga, kod muškaraca se javljaju i bubuljice na vratu od vrućine. Takve bubuljice su obično sitne i beličaste. Takve bubuljice po vratu se često javljaju na letovanju, pa se nemojte čuditi ako ih ugledate.

 

Bubuljice na vratu kod žena

Bubuljice na vratu kod žena mogu označavati neki zdravstveni problem, a mogu se javiti i iz nekog bezazlenog razloga. Svakako, sigurno izazivaju veliku brigu, posebno ako su to bolne bubuljice, ako se pojavljuju često ili ako ne možete nikako da ih se rešite. 

Akne na vratu kod žena su često crvene, odnosno one upalne, i to označava da je posredi toga neka infekcija. Ta infekcija je uzrokovana nekom bakterijom, agresivnom kozmetikom, ili neadekvatnom negom.

Osim toga, hormonski disbalans, problemi povezani sa mentsrualnim ciklusom mogu biti uzrok nastanka bubuljica na vratu. Osim toga, i jajnici često mogu izazvati ovaj problem.

Bubljice po vratu kod žena mogu nastati i usled starenja kože. Odnosno u četrdesetim godinama, koža stari, pa su samim tim i ćelije osetljivije, pa to pogoduje bakterijama. Bakterije tada lakše napadaju i nastaju bubuljice po vratu.

 

bubuljice na vratu

 

Kako ukloniti bubuljice na vratu?

 

Znam da vas ovaj deo najviše zanima. Kako se rešiti bubuljica po vratu je često postavljano pitanje. Ono što je važno, jeste da identifikujemo uzrok nastanka. A kada to uradimo, moramo da damo sve od sebe da izbegnemo sve što bi moglo da uzrokuje nastanak bubuljica po vratu.

Metodu stiskanja bubuljica izbegavajte. To nikome dobro nije donelo. Akne na vratu se ne rešavaju na taj način, i ceđenje takvih akni može samo dodatno pogoršati stanje. 

Ceđenjem bubuljica dolazite u opasnost širenja bakterija, i tada će akne na vratu izgledati još gore. Pogoršaće se ceo proces, a nastaće i nove bubuljice zbog toga.

 

Krema za bubuljice na vratu

Krema za bubuljice po vratu ima zadatak da hidrira celo područje vrata i da isuši bubuljice. Kada koža dobije dovoljnu dozu vode i vitamina iz kreme za bubuljice, tada je verovatnoća stvaranje novih bubuljica manja. 

Međutim, obratite pažnju na sastav kada kupujete kremu protiv bubuljica na vratu. Birajte prirodne proizvode, jer će vam jedino oni pomoći na pravi način. Prirodna kozmetika uvek treba da bude vaš izbor.

 

Bubuljice po vratu čišćenje

Ako imate ove muke koje liče na one koje imate na licu, onda će čišćenje vrata dobro odratiti posao. Čišćenje vrata treba da izgleda kao čišćenje lica, i treba ga obavljati dva puta dnevno. 

Za čišćenje vrata i lica uvek birajte prirodne proizvode. Tonik, losion za čišćenje lica, zatim gelove za sušenje akni i sve što je potpuno prirodno je uvek dobar izbor. Akne na vratu su znak upalnog procesa na koži i imajući to u vidu, morate se pažljivo ophoditi prema njima.

Zbog toga uvek birajte potpuno prirodne preparate za bubuljice, jer sa njima nema greške.

 

Bubuljice na vratu preparati

 

Priroda, priroda i samo priroda! Znate da smo veliki zagovornici prirodnih preparata. I koliko god vama možda delovalo da smo dosadni, to radimo sa najboljom namerom. 

Prirodni preparati za bubuljice su najbolji izbor za osetljivu kožu koja je više nego inače podložna bubuljicama. Samim tim dobri i za ove akne, jer  prirodno pomažu da se rešite bubuljica po vratu.

 

Aknolin

Aknolin je pokupio brojne pohvale i to za lečenje najproblematičnijih bubuljica po licu i vratu. Aknolin je potpuno prirodan tretman koji je vrlo efikasan u lečenju i mitisera, i akni i bubuljica. Aknolin odlično čisti kožu i sjajno je dezinfikuje, samim tim na taj način se reguliše i lučenje sebuma. 

Tretman Aknolinom sastoji se od upotrebe Aknolin losiona i Aknolin gela. Upotrebom oba proizvoda postižu se fantasnični rezultati koji su vidiljivi već posle 4-6 nedelja. Kombinacija potpuno prirodnih sastojaka u Aknolin gelu i losionu deluje protivupalno i antibakterijski. I na taj način leče se postojeće bubuljice, a i sprečava se nastanak novih bubuljica.

Ekstrakt biljke Tamarinda, šafranika, alantoin, aloe vera, samo su neki od sastojaka zbog koijih je Aknolin toliko moćan. Prirodni sastojci su zaista nešto što treba da vam bude od presudnog značaja kada birate proizvod za lice.  

Pisali smo detaljnu recenziju i iskustva za Aknolin – Aknolin gel i losion protiv bubuljica.

 

aknolin gel i losion

 

Mixa 2 u 1 krema protiv nesavršenosti

Mixa 2u1 krema protiv nesavršenosti namenjena je za lečenje bubuljica, mitisera i za sužavanje pora. Ova krema je vrlo lagana i dobra za letnje mesece. Spada u red medicinskih krema za negu osetljive kože. 

Mixa 2 u 1 krema za bubuljice ima u svom sastavu dva glavna saveznika, i to: cink i salicilnu kiselinu. Mixa 2u1 krema protiv nesavršenosti je namenjena masnom tipu kože, jer kontroliše lučenje sebuma. Osim toga ova krema i dobro hidrira kožu.

Pisali smo recenziju za ovu kremu – Mixa krema za lice protiv nepravilnosti i bubuljica.

 

Biologique Recherche losion p50W

O Biologique recherche losionu p50W već dugo unazad pričaju ljudi širom sveta. Za njega kažu da je vrlo opasan neprijatelji bubuljicama. Međutim, Biologique recherche losion p50W nije namenjen svima, zapravo nije pristupačan svima.

Kombinacija kiselina u ovom losionu deluju kao hemijski piling. Zbog toga, Biologique recherche losion p50W ne prija baš svima, odnosno za neke je i agresivan. Upotrebom ovog losiona postiže se normalna pH vrednost kože i na taj način se smanjuje mogućnost nastanka bubuljica. Osim toga, Bioloži rešerž losion ima protivupalna i antibakterijska svojstva. 

Pisali smo recenziju za ovaj losion – Biologique Recherche losion p50W.

 

Klindamicin gel

Klindamicin gel za akne je poznata mast za bubuljice. Namenjen je problematičnoj koži koja je sklona bubuljicama. Klindamicin gel spada u red antbiotika, pa samim tim mislim da vam je jasno da ovaj gel ne smete uzimati “na svoju ruku”. Deluje antibakterijski i zadatak mu je da dubinski deluje i tako reši problem.

Klindamicin gel za akne se maže da sasuši i ukloni bubuljice. Deluje tako što uklanja bakterije i tako smanjuje rizik od nastanka novih bubuljica. Klindamicin mast je dobra i za potkožne bubuljice koje su bolne na dodir.

Pisali smo recenziju za Klindamicin – Klindamicin gel i losion.

 

Sa preparatima završavamo ovu delikatnu i problematičnu temu. Nadam se da sam vam pomogla i da sada imate više volje da zauvek uklonite bubuljice na vratu.

Ako imate iskustva sa nekim preparatom ili nekom drugom metodom za uklanjanje bubuljica na vratu, pišite nam. A ovaj tekst ocenite zvezdicama i podelite sa prijateljima koji imaju istu muku kao i vi.