Pravilna nega masne kože lica je put do savršeno lepog i čistog lica. Saznajte danas zašto vam se lice masti, kako da pravilno negujete masnu kožu lica i koji preparati su najbolji za negu masne kože.

Masna koža je glavni uzrok svih problema koji vam se javljaju na licu. Devojke sa masnom kožom znaju da nije problem samo koža koja se sjaji i zbog toga izgleda ružno. Masan tip kože lica je glavni krivac za uporne akne i mitisere.

A akne i mitiseri su ozbiljan problem, koji osim što ne izgleda lepo, vrlo često i bole.

Zato je nega kože nezamislivo mnogo važna za zdravlje kože. Još bitnie, nega masne kože lica mora biti pravilna i redovna.

Zato, pročitajte ovaj tekst do kraja. Saznajte zašto vam se koža lica masti, zašto vam iskaču bubuljice, kakva treba biti nega masne kože. 

Sigurni smo da ćemo vam mnogo pomoći, i zbog toga obratite pažnju na sve što sledi.

 

Masna koža simptomi i uzroci

 

Masan tip kože ćete lako prepoznati. Ako vam koža stalno izgleda sjajno, kao da je ulje po njoj, znaćete da imate ovaj problem. Čak i ako očistite kožu, a posle vrlo kratkog vremena vidite da vam koža na dodir masna, lepljiva, znajte da se radi upravo o masnoj koži lica.

Uzroci masne kože mogu biti genetske prirode, i na to teško možete uticati. Ali mogu imati veze i sa negom, mestom gde živite, kako živite, kakva je klima, itd. 

Važno je da obratite pažnju na svaki mogući detalj vaše nege, jer ukoliko nešto ne radite kako treba veoma može biti „pogubno za vaše lice“. Takve situacije nisu neuobičajene, a zašto to kažemo možete da pročitate u sledećem tekstu. Nevena i Jovana su sa nama podelile svoja iskustva o bubuljicama i šta im je najviše pomoglo da ih unište. U tekstu na crvenom linku možete da pročitate šta je njihovo rešenje za masnu kožu i bubuljice https://kozmetickimagazin.com/ovo-je-najbolje-resenje-za-bubuljice-provereno/.

 

Genetika 

Genetika je ono gde se ne pitamo mnogo. Ako neko od vaših roditelja ima masnu kožu, onda velika je verovatnoća da je uzrok vašeg tipa kože upravo to. To ne mora biti roditelj, ako svakako neki bliži rod. 

Godine starosti

Kako starimo, tako nam se menja koža. U nekom periodu života koža može više ili manje da se masti. Mlađa koža će se više mastiti, jer su lojne žlezde aktivnije. Ali, kako budete starili, tako će se i lojne žlezde usporavati, pa će se koža manje mastiti. Jedna super stvar, tačnije jedina super stvar kod masne kože je ta što se na njoj bore manje primećuju. 

Godišnja doba i klima

Sigurno ste nekada čule ili čak osetile na svojoj koži, u pravom smislu te reči, da vam koža reaguje loše na nekom putovanju ili ako ste se preselile negde. Tamo gde je klima vlažnija, tu je moguće da se koža više masti. 

Isto važi i za godišnja doba. Ako vam se tokom zime koža manje masti, a tokom leta više, onda je uzrok godišnje doba. Iako na klimu i godišnja doba ne možete da utičete, svoju negu možete da prilagodite tome i da rešite probleme.

Proširene pore

Proširene pore se javljaju zbog mnogo faktora. Nekada se radi o hormonskim promenama, nekada o nekim problemima sa kožom, nekada zbog telesne težine, a nekada i zbog starosti. Teško se utiče na smanjivanje pora, ali adekvatnom negom tog dela gde su pore proširene, znatno se može uticati i na taj uzrok masne kože.

Loša nega masne kože lica

Ovo je najčešći uzrok za masan tip kože lica. Morate prepoznati svoj tip kože i morate da naučite kako da pravilno negujete masnu kožu. Ako ste pažljivo pročitale početak ovog dela teksta, gde smo naveli kako ćete prepoznati masnu kožu, onda morate sada da naučite i kako da je negujete. Ne smete, nipošto, da koristite teške kreme, preparate koji su namenjeni nekom drugom tipu kože, pudere za lice koji nisu za masnu kožu. Nega masnog tipa kože je veoma važna.

Preterana nega masne kože lica

Nega masne kože sklone aknama je obavezna, ali preterivanje ne sme da se dogodi. Prečesto pranje lica, prečest i prejak piling lica, agresivni preparati, sve to samo pogoršava problem. Kada sa negom preterate, tada skidate svo ulje sa kože, a to nije dobro. Kada se sa kože lica skine i ona korisna količina sebuma, onda lojne žlezde počinju da rade pojačanim tempom, da bi nadoknadile manjak prirodnog ulja. A to ne želimo da postignemo.

Izostavljanje hidratantne kreme za masnu kožu sklonu aknama

Velika je zabluda da hidratantna krema za masnu kožu sklonu aknama podstiče kožu da se masti. Naprotiv, ako koristite preparate koji sadrže salicilnu kiselinu ili benzoil peroksid za akne, hidratantne kreme za masnu kožu sklonu aknama su obavezne. Suština je samo da pronađete odgovarajući hidratantnu kremu za masnu kožu sklonu aknama.

Malo smo se više zadržali na uzrocima masne kože, ali to je bilo neophodno kako biste identifikovali uzrok vašeg problema i kako bi, samim tim, nega masne kože lica bila uspešnija.

 

 

Masna koža i bubuljice

 

Da li ste znale da je masna koža usko povezana sa bubuljicama? Kada koža počne da luči preveliku količinu sebuma, tada koža ne može da diše, zapušavaju se pore i često nastaju bubuljice. Tada se prirodna ravnoteža kože narušava i nastaje upala koja izgleda kao upaljene bolne bubuljice. Plus, one konstantno izbijaju.

Zašto je ova veza važna? Prilično smo sigurni da ste pojavu akni povezivali sa svim i svačim, osim sa tipom vaše kože. Sada, kada znate da imate masnu kožu, i kada znate da vam zbog toga izbijaju bubuljice, znaćete kako da regujete. Odnosno, sada znate da je nega masne kože lica u osnovi rešenje za te bubuljice i mitisere.

 

Zašto je važna pravilna nega masne kože lica?

 

Nega masne koža lica je zahtevnija od nege suve kože, iako to ne izgleda tako. Masna koža izaziva mnoge probleme na licu, koje nije lako rešiti. Zato je važno ono staro: bolje sprečiti, nego lečiti. A sprečićemo probleme ako nam nega masne kože sklone aknama bude pravilna.

Važno je da uspostavite neku rutinu kada je nega masne kože lica u pitanju. Ta rutina mora da podrazumeva čisto i negovano lice. Dakle, ni slučajno ne smete otići na spavanje, a da pre toga ne skinete šminku. Ali treba znati i kako pravilno skinuti šminku i kojim proizvodom. Ali o proizvodima ćemo kasnije.

Ono što treba napomenuti sada, jeste to da ne koristite nešto što će naglo isušiti kožu. Dakle, sapun ni slučajno! Iako vam se čini da ćete isušivanjem kože reštiti problem mašćenja kože, verujte da je to skroz kontraproduktivno. 

Umesto sapuna možete skidati šminku micelarnim vodama. Ipak, budite oprezne kada je nega masne kože u pitanju. Nepravilnom negom kože možete da napravite još veći problem, odnosno da pogoršate već loše stanje lica. 

 

Nega masne kože leti

Nega masne kože leti je nešto kompleksnija i zahtevnija nego u ostalim godišnjim dobima. Rekli smo već da se leti koža više masti, pa je samim tim i osetljivija. Negu masne kože lica posebno trebamo prilagoditi leti.

Pre svega, morate da smanjite šminku tokom letnjih meseci. Visoke temperature već dovoljno teško padaju masnoj koži, nemojte je opterećivati i šminkom. Znači, što manje šminke, što manje proizvoda na koži. 

Kada se koža u letnjim mesecima već ionako mnogo znoji, pokušajte da joj olakšate. Odnosno, pokušajte da joj ne otežavate. A to ćete uraditi tako što rukama nećete dirati lice i sklonićete kosu sa lica. Dozvolite koži da diše i nemojte joj nanositi nečistoće prstima i noktima.

Ako se osvrnemo na negu masne kože, birajte gelove za akne, umivanje i čišćenje lica koji su lagane teksture, a koji će skinuti samo višak ulja sa kože lica. Naravno, bitno je da gel bude prirodan. Tonik i dnevna hidratantna krema, nakon gela, držaće lučenje sebuma po kontrolom. 

Piling za čišćenje lica kao i maske za lice su poželjni, ali ne prečesto. Nosite sa sobom uvek papirne maramice, kojima ćete u svakom trenutku moći da pokupite višak ulja sa kože i omogućiti koži da diše.

 

Nega masne kože zimi 

Iako ste sada pomislile kako je samo leto problematično, moraćemo da vas razočaramo. I zima je za sve koji imaju masnu kožu lica poseban izazov. Nega masne kože tokom zime zahteva neke dodatne korake u rutini, pa je vreme da saznate i to.

U zimskom periodu niske temperature i vetrovi mogu isušiti kožu lica, a to nikako nije dobro za masnu kožu lica. Zato je vrlo važna hidratacija kože. Kada je koža dobro hidrirana, tada je i kontrola nad lučenjem sebuma uspostavljenja. 

U letnjim periodima smo pričali da su preporučljivi proizvodi gelaste teksture, međutim u zimskim mesecima i proizvodi kremaste teksture dolaze u obzir. Ako se koža preterano suši često gelovi nisu dovoljni, pa će proizvod kremaste teksture bolje hidrirati kožu.

 

Čišćenje masne kože lica

 

Čišćenje masne kože zahteva posebnu pažnju. A to moramo shvatiti ovako: što više pokušavamo da uklonimo sebum čišćenjem, to će ga koža više stvarati. Zato je neophodno da masnu kožu lica čistite adekvatnim proizvodima koji su namenjeni masnoj koži lica.

Ono što je takođe važno da napomenemo, je da ne smete pretarano ni da čistite kožu lica. Sasvim je dovoljno da to uradite ujutro i uveče, pre spavanja. Micelarne vode, mleka za čišćenje koja se ispiraju vodom su dobar izbor, kao i prirodni gelovi, losioni i tonici za lice, jer nisu agresivni. Imajte na umu da čišćenje treba da bude vrlo nežno.

 

 

Masna koža lica preparati

 

Nekoliko puta do sada smo napomenuli da je nega masne kože lica od krucijalne važnosti. Adekvatna nega masne kože sklone aknama je rešenje za taj problem. Nega masne kože uključuje određene preparate za masnu kožu lica poput losiona protiv bubuljica za čišćenje lica i sličnih, koji su neophodni da bi se održalo zdravlje kože.

Pri odabiru preparata za masnu kožu lica moramo biti oprezni, jer moramo da biramo preparate koji su namenjeni masnoj koži. Ti preparati ne smeju isušivati lice, ne smeju biti agresivni. Poželjno je da budu 100% prirodni. 

U nastavku teksta nabrojaćemo koji su preparati za negu masne kože lica sjajni. Objasnićemo vam kako deluju i kako biste trebali da ih koristite.

 

Losion za masnu kožu

Losion za masnu kožu lica namenjen je dubinskom čišćenju lica. Zadatak losiona za lice je da očisti sebum, da očisti pore i kompletno lice od nečistoća koje su se tokom dana nastanile na licu. 

Losion za čišćenje lica za masnu kožu koristi se nakon umivanja toplom vodom. Ukoliko se losion za čišćenje lica redovno koristi, mitiseri se značajno smanjuju. Ako se losioni ukombinuju sa kremama protiv bubuljica, možete da se nadate koži bez akni i mitisera.

Umesto losiona ok je i tonik za masnu kožu. Tonik je neizostavan deo kada je nega masne kože sklone aknama u pitanju. Tonik se nanosi ujutru i uveče tapkanjem, i to na kritičnim delovima kože lica, koji se najviše maste. 

Tonik treba da reguliše lučenje sebuma i da suzi proširene pore. Poželjno je korišćenje prirodnih tonika. Ako nakon nanošenja tonika primetite crvenilo ili peckanje na koži, to znači da ste iritirali kožu i moguća je veća proizvodnja sebuma.

Za čišćenje mitisera povremeno možete koristiti i preparate za čišćenje lica od mitisera.

 

PROČITATE VIŠE:

 

Gel za masnu kožu 

Nekoliko puta do sada smo rekli, pa verujemo da ste shvatili da je gel za lice zbog svoje teksture odličan izbor za masnu kožu lica. Nega masne kože sklone aknama zahteva da proizvodi budu što lakši i da ih koža što bolje prihvata i upija. Upravo iz tog razloga, gel za umivanje ili gel za akne su idealani preparati za masnu kožu lica.

Napomenula sam više puta da – gel za umivanje za masnu kožu, odnosno čišćenje lica i gel protiv bubuljica. Gel za umivanje za masnu kožu se koristi dva puta dnevno, ujutru i uveče, uklanja sve nečistoće sa lica i reguliše lučenje sebuma. Što se tiče gela protiv bubuljica, on se koristi direktno na delu lica koji je zahvaćen infenkcijom, odnosno bubuljicama. Gel protiv bubuljica koji je bogat aktivnim sastojcima je odličan saborac u borbi protiv bubuljica.

Gel za bubuljice je znatno lakše teksture od krema i masna koža ga mnogo bolje prihvata. Gel je vodenastiji, lakši, lice ga brže upija, što znači da gel počinje brže da radi svoj posao.

PROČITAJTE VIŠE:

 

Serum za lice masna koža

Serum za masnu kožu je odličan izbor kada treba hidrirati kožu lica. Serum za lice mogu da budu dobri za masnu kožu lica jer dubinski prodiru u kožu i svojim aktivnim sastojcima rešavaju probleme koje ima koža. 

Serumi za masnu kožu lica takođe utiču i na sužavanje pora. Bitno je napomenuti da serumi za proširene pore nisu zamena za hidratantnu kremu za akne. Serum ima hidrirajuće sastojke, ali hidratantna krema ipak ima bogatiju teksturu.

 

Krema za masnu kožu 

Sigurno su mnoge od vas izbegavale da koriste kremu zato što su mislile da će krema da im pogorša stanje, zbog svoje teksture. Međutim, kao što smo vam već rekli, hidratantna krema za masnu kožu i bubuljice je važan deo nege masne kože lica. Naravno, važno je da ta krema za masnu kožu sklonu aknama bude i namenjena masnom tipu kože.

PROČITAJTE VIŠE:

 

 

Piling za masnu kožu lica

Piling za lice za masnu kožu je odličan, jer uklanja višak kože odnosno izumrle ćelije. Međutim, to je i agresivan tretman i sa time morate biti oprezni. Piling za masnu kožu lica se ne preporučuje više od dva puta nedeljno. Nekima je čak i to mnogo, ali to će vam koža najbolje pokazati.

Prirodan piling za lice za masnu kožu je dobar izbor, ali budite pažljivi. Jednom nedeljno je možda najbolje da praktikujete ovaj tretman. Prekomerno uklanjanje sebuma sa masne kože može izazvati iritiaciju, a to će samim tim naneti više štete nego koristi.

PROČITAJTE VIŠE:

 

Ulja za masnu kožu lica

Ko bi rekao da je ulje pomoć koži koja je već masna. Ali i to smo već pomenuli. Kada koža ne sebi nema dovoljno ulja, ona šalje signal da je suva i onda kreće prekomerna proizvodnja sebuma.  Zato je bolje u negu masne kože uvrstiti ulje za masnu kožu, i tako koži dati ulje koje neće zapušiti pore.

Kada birate ulja obratite pažnju da to da budu što čistija. Dobra ulja za masnu kožu su ona od argana, jojobe, šipka, smena kajsije, avokada, nevena, itd. Za ova ulja kažu da vrede svaki dinar i da je potrebno samo kap-do dve, pa traju dugo.

 

Aknolin gel i losion

 

Aknolin je prirodan tretman koji je odličan u uklanjanju akni, mitisera i bubuljica. Aknolin čisti lice dubinski, uklanja višak sebuma i dezinfikuje kožu. Ovaj tretman ima takvu kombinaciju prirodnih, aktivnih sastojaka i tako umiruje upalu i pomaže u uklanjanju bubuljica. 

Aknolin tretman se sastoji od Aknolin gela i Aknolin losiona. Aknolin gel za čiscenje lica za masnu kožu smanjuje upalne procese na koži, smanjuje pojavu bubuljica i regeneriše kožu. Aknolin losion namenjen je za dezinfekciu i čišćenje lica. Potpuno prirodna formula koja dubinski čisti pore, uklanja višak sebuma, dezinfikuje i hidrira kožu. Rezultat Aknolin tretmana je čisto lice, bez bubuljica za 4-6 nedelja.

Pisali smo recenziju za Aknolin gel i losion.

 

aknolin gel i losion

 

Sofi hamamelis krema

 

Sofi krema za negu masne kože lica sadrži 11 prirodnih sastojaka. Ključni sastojak Sofi kreme je Hamamelis. Koristi se za sužavanje pora i smirivanje kože. Preporučuje se protiv bubuljica, jer sprečava širenje bakterija. 

Shea buter, jojobino ulje, ulje semenki grožđa i kaprilno/kaprinski trigliceridi omekšavaju kožu, bez stvaranja masnog filma. Glicerin hidrira kožu. Destilat hamamelisa sužava pore i smanjuje količinu sebuma na površini kože.

 

Eucerin krema za akne i masnu kožu

 

Eucerin DermoPure Matirajući fluid namenjen je masnoj i problematičnoj koži. Ova formula deluje protiv mitisera i bubuljica i vrlo je slična kremi. Formuliše se i kao umirujuća krema za masnu kožu sklonu aknama. Ublažava iritacije i garantuje 8h dubinske hidratacije.

Eucerin matirajući fluid sadrži dva aktivna sastojka – salicilnu kiselinu i Likokalkon A. Oni ublažavaju iritaciju i zapaljenje kože, smanjuju crvenilo, i daju koži mat izgled. Iz Eucerina poručuju da je ovaj matirajući fluid dobar i kao podloga za šminku.

 

Eucerin dermopure gel

 

Eucerin dermopure gel je gel koji je namenjen za čišćenje masne i problematične kože. Pogodan je za svakodnevnu upotrebu za nežno uklanjanje viška sebuma, nečistoće i šminke. Bezbedan je za svakodnevnu upotrebu, i namenjen za osetljivu kožu. Ne sadrži sapune i mirise.

Eucerin dermopure gel je nekomedogen, odnosno ne zapušava pore. Ima antibakterisko svojstvo, tako oslobađa kožu od bakterija i sprečava njihovo razmnožavanje. Nije namenjen za skidanje šminke. 

Pisali smo recenziju za ovaj proizvod – Eucerin DermoPure gel za čišćenje kože.

 

Garnier Botanical krema za masnu kožu

 

Garnier krema za hidrataciju i matiranje kože sa ekstraktom zelenog čaja vraća koži prirodni balans, čisti je i matira. Garantuje hidrataciju tokom 48h. Posle korišćenja koža je hidrirana i mekana na dodir. 

Garnier botanical krema sa zelenim čajem nanosi se ujutru i uveče na lice. Formula je testirana i pogodna je za osetljivu kožu lica. Garnier botanical krema za masnu kožu sa ekstraktom zelenog čaja ne sadrži silikone i veštačke boje. 

 

Mixa gel za lice

 

Mixa anti-imperfection gel za čišćenje lica za masnu kožu napravljen je tako da nežno uklanja nečistoće i višak sebuma. Ovaj gel za čišćenje lica za masnu kožu obogaćen je pročišćavajućim cinkom, koji čisti pore i kožu. Ne sadrži sapun i ne izaziva alergijske reakcije. 

Nixa gel se nanosi na lice dva puta dnevno, ujutru i uveče. Rukama uz pomoć vode treba napraviti penu na licu, tako nežno utrljavati, i odmah isprati mlakom vodom. Preporučuje se za masnu kožu i kožu sklonu bubuljicama i aknama. 

Pisali smo iskustva i recenziju za Mixa gel – Mixa anti imperfection gel.

 

Mixa 3 u 1 maska za lice

 

Mixa anti-imperfection 3u1 maska za lice obogaćena je pročišćavajućim cinkom i voćnim kiselinama. Maska čisti, otčepljuje pore i uklanja mrtve ćelije kože. Iz Mixe obećavaju za 4 nedelje manje mitisera, lepša tekstura kože i nema masnog sjaja.

Primena Mixa 3i1 maske za lice je dvostruka. Može se upotrebljavati kao maska, dva puta nedeljno. Nanosi se na suvu kožu, ostavlja se da deluje 5 minuta, pa je zatim treba isprati. A može se upotrebljavati i za svakodnevno čišćenje kože. Tada se nanosi na vlažnu kožu, umasira se, pa se odmah ispere.

O ovoj maski možete više pročitati u recenziji – Mixa maska za lice.

 

Bioderma Sebium losion

 

Bioderma Sebium losion za masnu kožu balansira kožu dubinski i naročito je pogodan za osetljivu kožu. Sadrži aktivne sastojke koji sprečavaju nastanak nepravilnosti – salicilnu kiselinu, agaričnu kiselinu, glicerin, cink i vitamin B6. Glicerin hidrira kožu, Cink i vitamin B6 regulišu proizvodnju sebuma.

Zanimljivo je da se Bioderma Sebium losion preporučuje i deci iznad 10 godina starosti, kao i odraslima. Takođe, pogodan je i za muškarce, za upotrebu posle brijanja. Bioderma Sebium losion je nekomedogen proizvod.što znači da neće izazvati pojavu komedona, odnosno mitisera i da ne zapušava dodatno pore. 

Pisali smo iskustva i recenziju za ovaj losion – Bioderma losion za lice za masnu kožu.

 

 

La Roche-Posay Hyalu B5 serum

 

La Roche-Posay Hyalu B5 serumi za masnu kožu lica nanose se ujutru i uveče, a može i samo jednom dnevno, na lice i vrat. Nemenjen postizanje punoće osetljive kože. Formula za obnovu kože, koja sadrži čistu hijaluronsku kiselinu, vitamin B i madekazozid, doprinosi ispunjenijem izgledu kože i pospešuje obnovu kože.

Iz La Roche-a obećavaju da će koža trenutno obnaviti gipkost, elastičnost i zdrav, svež ten. Bore i tanke linije će biti manje vidljive. Ovaj serum za masnu kožu je vodenaste strukture, tako da sigurno neće izazvazi nove probleme masnoj koži. 

 

PROČITAJTE VIŠE:

 

Ovaj tekst možemo nazvati i vodičem za negu masne kože lica. Pa se nadamo da smo vam pomogli i da ćete pridržavati smernica i saveta iz ovog teksta.

Ako imate iskustva sa ovim preparatima za negu masne kože lica, želeli bismo da to podelite sa nama. A ako vam se tekst dopada, ocenite nas zvezdicom.