Saznajte zašto vam treba krema protiv bora i kako izabrati pravu. Dajemo preporuke za najbolje kreme za bore koje možete koristiti.

 

Iako ne želimo se godine na našem licu vide, bore se pre ili kasnije pojavljuju. Starenje se ne može izbeći i to je scenarijo koji svakoga od nas čeka.

Neki od najvažnijih simptoma (znakova) starenja uključuju sledeće:

 • na koži se pojavljuju fine linije i prve bore,
 • koža lica postaje gruga, više suva i svrbi,
 • lice polako počinje da se opušta, nije čvrsto i zategnuto,
 • primećujete da vam se koža istanjila
 • više je osetljiva, nežnija i sklona iritacijama,
 • može postati svetlija i izbledela, tako da sve promene se na licu lakše vide (modrice, kapilari, podočnjaci, fleke).

Međutim, rešenja naravno ima, jer danas na tržištiu postoje zaista sjajni protizvodi za negu kože protiv starenja poput krema za bore.

Zapravo, krema protiv bora nam je definitivno potrebna i kada želimo da sprečimo/usporimo ranije pojavljivanje na licu. Najvažniji razlog zašto ih treba koristiti je što mogu usporiti (odložiti) početak starenja kože, tako da lice dugo zadrži lep i mladolik izgled.

U nastavku sledi više o tome – kako da izaberete onu koju će odgovarati potrebama vaše kože i za koje smatramo da zaista jesu najbolje kreme protiv bora.

 

bore Neborela

 

Šta su kreme protiv bora?

 

Kreme protiv bora su preparati za negu kože protiv starenja imaju za cilj da poboljšaju izgled kože. To su zapravo vrste hidratantnih krema za lice obogaćene dodatnim aktivnim sastojcima koji nude dodatne prednosti za kožu lica.

Pored osnovne funkcije, a to je ovlaživanje, tj. hidratacija, formulisane su tako da privremeno popunjavaju kožu i čice bore manje vidljivim. Takođe, popravljaju tonus kože (zatežu je), poboljšavaju teksturu lica, ublažavaju fine linije i sprečavaju stvaranje dubokih bora.

Dodatne sastojke čine voskovi, ekstrakti ulja, proteini, voskovi, voćne kiseline i mnogi drugi. Najčeći su:

 • hijaluronska kiselina,
 • glicerin,
 • retinol (vitamin A, retinolna tj. retinoična kiselina),
 • vitamin B (niacinamid ili B3),
 • vitamin C,
 • alfa hidroksilne kiseline (AHA kiseline – glikolna kiselina, limunska kiselina, mlečna kiselina),
 • beta hidroksilne kiseline (BHA – salicilna kiselina, tropinska kiselina, trethokanska kiselina),
 • koenzim Q10,
 • kolagen,
 • peptidi,
 • zeleni čaj, crni čaj,
 • ekstrakt semenki grožđa,
 • maslinovo ulje,
 • shea buter (ši buter)
 • urea i drugi.

Efikasnoist krema podjednako zavisi kako od dejstva aktivnih sastoijaka, od tipa kože koje je namenjena, ali i od perioda (godina) kada se počne sa upotrebom.

Čitateljke Marina i Vesna su nam javile da koristile jednu prirodnu kremu za bore, podočnjake i tamne fleke, koja im je pomogla da reše sve navedene probleme. Posebno bore! Istu kremu možete probati i vi! Pročitajte njihova iskustva i kako i im je krema pomogla https://kozmetickimagazin.com/krema-koja-brise-bore-i-podocnjake/ .

 

Kada početi sa korišćenjem kreme za bore?

 

Pravo je vreme da se krema protiv bora koristi onda kada je lice i dalje mladoliko, odnosno dok ste još u mlađim godinama i pre nego što primetite prve bore. To je otprilike negde već sa 25 ili 30 godina. Do tad, dobra preventiva i prevencija borama (dok se još ne pojave na koži) mogu biti hidratantne kreme za lice.

Ukoliko mislite da je to možda prerani, zapravo nikada nije preparano početi sa upotrebom kreme za bore. Razlog je to da, ukoliko se ne krene na vreme onda može biti kasno.

Istraživanja pokazuju da koža polako počinje da stari već sa oko dvadeset godina. Nekada se to ne primećuje odmah i lako, ali je ta promena deo prirodnog procesa starenja. 

Iz tog razloga i mnogi stručnjaci daju preporuke za upotrebu proizvoda protiv starenja već u dvadesetim godinama, preventivno. Što se pre krene sa korišćenjem krema protiv bora, manja je verovatnoća da će se one pojaviti ranije, ali i brzo produbiti i postati više vidljive.

To se naravno odnosi i na opuštanje kože, na fleka, na pojavu tamnih mrlja na koži i hiperpigmentacije.

Na proces starenja utiču mnogi faktori, kako unutrašnji tako i spoljašnji. Unutrašnji su prirodno starenje, genetika, zdravstveno stanje (način života), a spoljašnji zagađenje, UV zračenje, izlaganje suncu, pušenje, stres, životne ili poslovne navike, okruženje, tempo života i mnogi drugi. 

Obzirom da ovi faktori mogu ubrzati stvaranje bora na licu, ali i pogoršati stanje, odnosno starenje kože lica, proizvodi protiv starenja imaju mnogo značajniju ulogu. Tu do izražaja dolaze kreme za bore jer dugo mogu pomoći koži lica da sačuva svež, prirodni i mladolik izgled.

 

Kako pronaći najbolju kremu protiv bora?

 

Kada je u pitanju pronalaženje prave i najbolje kreme za bore, pre svega, potrebno je dobro razlisliti kada planirate da je koristite.

 

krema protiv bora kako izabrati

 

Recimo, da li vam treba dnevna krema protiv bora ili je vašoj koži više potrebna noćna nega i noćna krema protiv bora.

Ukoliko je dnevna, da li planirate da je koristite ujutru pre nego što izađete napolje ili tokom dana. U tom slučaju zahteva se da bude ujedno i hidratantna, kao i da ima SPF zaštitini faktor ili drugi spektar zaštite od UV zračenja. Ukoliko nema, svakako možete zasebno koristiti i kremu za lice za sunčanje.

Ukoliko želite da je koristite noću, onda treba odabrati noćnu kremu koje se od dnevnih razlikuju po tome što imaju masniju i težu formulu. Ona se svakako lako upija u kožu lica dok mirujete, odnosno dok spavate kada se koža regeneriše.

Takođe, kada birate kozmetičke preparate za negu kože kao što je krema protiv bora, neophodno je da vodite računa o sledećim stvarima:

 • da se radi o visokokvalitetnim kozmetičkim proizvodima (da su sastojci bezbedni za kožu, zdravi, prirodnog porekla i organski),
 • da su koncentracije visoke, jer tako daju dugoročne rezultate,
 • birajte proverene brendove (kako poznate, tako i manje domaće kojima je fokus kvalitet i što bolji prirodniji sastojci)
 • pročitajte nekoliko recenzija o istim, jer će vam različita iskustva drugih korisnika mogu pomoći da donesete najispravniju odluku.

 

Nejbolje kreme za lice protiv bora

 

U nastavku sledi vipe o tome koja je anjbolja krema za lice protiv bora. Izdvojili nekoliko koje daju najbolje dugoročne efekte:

 • Neborela krema protiv bora,
 • Mixa krema protiv bora,
 • Nivea Q10 krema za bore sa zaštitnim faktorom (Q10 dnevna i Q10 noćna),
 • Bioten krema za bore.

 

Neborela

Neborela je prirodna krema koja istovremeno ima tri funkcije:

 • da smanji vidljivost bora, sitnih linija i zategne opuštenu kožu,
 • da ujednači ten i ublaži vidljivost (spreči pojavu) tamnih fleka na licu,
 • da posvetli i ublaži vidljivost podočnjaka.

Radi se o inovativnoj kremi koja u svom sastavu ima jako visoku koncentraciju prirodnih i najkvalitetnijih supstanci organskog porekla, koji pomažu da se lice podmladi i popravi izgled kože.

Takođe, iskustva kod ove kreme protiv bora su pokazala da zaista daje dugoročne rezultate i da pomaže kako protiv stvaranja prvih bora, tako i protiv dubokuih. Tj. sjajna je za dame u zrelim godinama jer umanjuje znakove starenja (bore) i pomaže da koža bude odmorna, zategnutija i čvršća.

Može se koristiti kako za jedan od navedenih problema, tako i za sva tri odjednom. 

Najvažniji sastojci su hijaluronska kiselina, Neodermyl (inovativni organski sastojak i prirodna zamena za kolagen), Ekstrakt korena sladića i rabarbare (pomažu protiv hiperpigmentacije i tamnih fleka), maslinovo ulje, ši buter i vitamin E.

Neborela je upakovana u kartonskoj ambalaži svetlo zelene boje, unutar koje se nalazi i pakovanje same kreme. Što se tiče mirisa i boje kreme, ističemo da je miris jako prijatan, ne nametljiv i opuštajući. Boja je bela.

Umereno je masna tekstura i pogodna za sve tipove kože (suva, normalna-kombinovana, kao i masnma). Zapremina je 30 ml. Pun naziv je Neborela krema za bore, podočnjake i fleke na licu.

Neborela je krema domaćeg (srpskog brenda) Ovotaris. Ne može se nabaviti u apotekama, već je ona dostupna samo preko interneta, odnosno nabavlja se poručivanjem preko sajta proizvođača.

Pisali smo recenziju i iskustva za Neborela kremu za bore.

 

Krema Neborela

 

Mixa krema protiv bora

Mixa iz svog asortimana ističe kremu protiv starenja koja je namenjena damama nakon 45-te godine. To je krema kako za dnevnu, tako i za noćnu negu. Tj. može da se koristi za dnevnu hidrataciju kože u borbi sa starenjem i borama, a može i kao noćna krema protiv bora. 

Veoma efikasno deluje na zatezanje kože, umanjivanje vidljivosti bora i borbi protiv brzih znakova starenja. Sadrži retinol, glicerin, pirinčano ulje, kukuruzno ulje, biotin, ekstrakt soje, liminska kiselina što se tiče poznatijih sastojaka efikasnih za negu kože lica.

Prilagođena je za osobe sa osetljivom kožom, a takođe odgovara i onima sa suvim tipom kojima je potrebna dodtna doza hidratacije. Upravo je i to razlog, brzoupijajuća tekstura, lagana i hidratantna svojstava ove kreme pomažu u umanjivanju vidljivisti bora koju nudi ovaj poznati francuiski brend medicinske kozmetike za negu lica i tela.

Dolazi u ambalaži sa prepoznatljivim crveno – narandžastim logoom. Bočica kreme je upakovana u kartonsku kutiju bele boje, duguljastog oblika. Takva je i sama ambalaža kreme – bočica sa aplikatorom i poklopcem. Ukupna dostupna količina je 50 ml.

Pun naziv je Mixa Antiwrinkle and Firmness Optimal Tolerance krema za bore. Pisali smo iskustva i recenziju o ovoj Mixa kremi za dnevnu i noćnu negu.

 

Nivea Q10 krema za bore

Brend Nivea ima više različitih Nivea krema za bore, koje se pretežno razlikuju po godinama kome su namenjene. Takođe, značajna razlika u pojedinim linijama koje su namenjene rešenju istog problema su upravo sastojci.

Kada je u pitanju sastojak koenzim Q10, postoji nekoliko sjajnih preparata. To su Nivea Q10 Power dnevna krema protiv bora i za zatezanje kože sa zaštitnim faktorom, kao i Nivea Q10 Power noćna krema protiv bora i za zatezanje kože.

 

Nivea Q10 dnevna krema za bore

Prva Nivea Q10 je anti age krema koja u svom sastavu pored koenzima Q10 sadrži i sastojak kreatin. Oni su zaslužni sa sačuvaju mladolikost kože, da je zategnu i umanje vidljivost bora. Takođe, pomažu da se uspori pojava novih i daruju koži svežinu, hidriranost, mladolik i mekan izgled.

Pored glavnih sastojaka velika prednost je što sadrži i zaštitni faktor od sunca i UV zračenja. Iz iste linije dolaze dve identične kreme, a koje se razlikuju jedino po jačini SPF faktora. Jedna je sa SPF 15, a druga ima SPF 30.

Pun naziv je Nivea Q10 Power Anti-Wrinkle + Firming Day Cream. Dolazi u beloj ambalaži zapremine 50 ml. Odgovara svim tipovima kože.

Pisali smo recenziju. Pročitajte – Nivea Q10 Power dnevna krema.

 

Nivea Q10 noćna krema za bore

Nivea Q10 noćna krema za zatezanje kože je veoma slična kao dnevna, po nameni. Razlikuje po moći hidratacije koju pruža, dejstvu sastojaka na koži (koenzim Q10 i kreatin), i po tome što ne sadrži zaštitini faktor. 

Radi se o nešto masnijoj i gušćoj kremi, koja je kao i sve noćne kreme prilagođena za noćnu negu i regeneraciju kože u toku noći.

Pun naziv je Nivea Q10 Power noćna krema protiv bora i za zatezanje kože (Nivea Q10 Power Anti-Wrinkle + Firming Night Cream). Ambalaža je plave bore, a zapremina takođe 50 ml.

Pročitajte recenziju i ovoj kremi: Nivea Q10 noćna krema.

 

Bioten krema za bore

Brend Bioten od krema za negu kože protiv starenja ima takođe više razičitih preparata, koji su namenjeni različitim starosnim dobima. Samim tim, potrebama kože koju ona zahteva u zavisnosti od godina kada počne da se koristi.

Za zrelu kožu konkretno postoji Gold linija +, odnosno Bioten Hyaluronic Gold krema. Za mlađe i osobe sa oko trideset, trideset pet godina postoje i druge.

Obzirom da je značaj hijaluronske kiseline na popunjavanje bora i zaglađen izgled kože danas od neprocenljivog značaja, ne treba začuditi što se ona i nalazi u sastavu mnogih krema protiv bora. 

Ova krema je upravo takva, Bioten Hyaluronic 3D, odnosno dnevna hidratantna krema za lice protiv bora sa trenutnim i produženim dejstvom, kao i zaštitnim faktotom. U nastavku sledi detaljnije o tome šta u ovoj kremi predstavlja trenutno, a šta produženo dejstvo.

Formula Bioten hyaluronic 3D kreme uma tri sistema hijalurosnke kiseline, koje zapravo ostvaruju učinak kreme:

 1. Filer hijaluronske kiseline – dodatak koji deluje površinski na kožu, koji se upija u dermis, a zatim daje trenutno dejstvo i vidljivo zaglađenu kožu nakon nanošenja.
 2. Hijaluronska kiselina male molekulske težine (mase) – obnavlja ćelije kože jer prodire do dubljih slojeva kože ispod dermisa (do epidermisa), bolje veže vodu – pojačava hidrataciju, utiče na bolju elastičnost kože i omogućava koži lica da bude čvršća, zategnutija i mladolika (sa manje vidljivih bora).
 3. Stimulator proizvodnje hijaluronske kiseline – ima ulogu da stimuliše dejstvo i da podstakne prirodan proizvodnje hijaluronske kiseline u koži, kako bi ona ostala osvežena, otporna, zategnuta i sa što manje vidljivih bora.

Pun naziv je Bioten Hyalouronic 3D dnevna krema za lice protiv bora (Bioten Hyaluronic 3D Antiwrinkle day dream). Sadrži zaštitini faktor SPF 15. Dolazi u belo – plavoj elegantnoj ambalaži, zapremine 50ml.

 

Zaključak

Nemojte zanemarivati vaš izgled, jer je starenje kože potpuno prirodan proces. Isto tako, nemojte misliti da su vam protizvodi za negu kože nepotrebni, pošto jesu.

Da bi se bore na licu zagladile, odnsosno popunile, ublažile i malo smanjile, treba na vreme početi sa korišćnejm dobrih preparata. Isto je u slučaju kada želimo da sprečimo njihovo formiranje. Najboljeje da to bude dobra i kvalitetna kozmetika kao što su kreme protiv bora, pa čak nekada i serumi za bore.

Ukoliko ste još uvek mladi pravo je vreme da počnete sa korišćenjem preparata i krema protiv starenja preventivno, već sa oko dvadeset godina. Ukoliko ste u tridesetim, imate zrelu kožu ili ste pak stariji, bez panike. Opet možete imati dugoročnu korist od proizvoda protiv starenja, bez obzira na godine samo ako ih svakodnevno koristite. 

 

bore Neborela

 

Važno je samo da to budu prave (adekvatne) kreme protiv bora i da se pridržavate redovne rutine. Takođe, od značaja je i koje kreme koristite:

 • prema tipu kože lica, 
 • da budu formulisane na bazi prirodnog sastava, 
 • da su bogate jakom koncentracijom aktivnih supstanci biljnog porekla koje doprinose lepšem i mladolikom izgledu kože, 
 • da su njihgovi sastojci pažljivo odabrani i prilagođeni potrebama kože,
 • da se radi o organskim sastojcima ili sastojcima prirodnog porekla,
 • da ne sadrže štetne sastojke, opasne po zdravlje kože,
 • da nemaju veštačke (sintetičke) sirovine, a ukoliko pak sadrže da je njiohova koncentracija svedena na minimum.