Izdvojili smo koji su najbolji gelovi za vene koji definitivno pomažu kod proširenih i otečenih vena. Saznajte koji su i kako pomažu da tegobe sa kapilarima i venama nestanu.

Takođe, možete pročitati kada se one javljaju, kakve simtome možete primetiti i kako da razlikujete varikozne od paučinastih vena.

 

Šta su varikozne vene i šta su paučinaste vene

 

Varikozne vene su uvećane, dugačke i krivudave pomodrele vene. Varikozne, odnosno patološki proširene vene mogu se pojaviti na bilo kom delu tela, ali kao što svi znamo najčešće se pojavljuju na nogama. Uvećane vene se pojavljuju iz različitih razloga, a između ostalog i kao posledica slabe cirkulacije. Tada dolazi do slabljenja zidova vena i krvnih sudova.

Sa druge strane, proširene vene mogu imati izgled paukove mreže i najčešće su manje. Izgledaju kao crveno-ljubičasti isprepletani popucali krvni sudovi na nogama – nalik paukovoj mreži. Zato su ovakve vene poznatije i pod nazivom paučinaste vene. One su ipak nešto blaže nego varikozne jer ne bole i ne otiču. Estetski svakako ni one nisu prijatne za oko i mogu smanjiti samopouzdanje, pa su možda više kozmetička i estetska briga nego bolest.

Varikozne vene mogu biti opasne, zbog toga što često dovode do oticanja nogu i bolova, zatim do grčeva u nogama i jako loše cirkulacije. U težim slučajevima mogu dovesti i do ozbiljnijih problema poput trombocita i stvaranja krvnih ugrušaka unutar venskih kanala.

Potrebno je da se krene sa adekvatnom negom kože, koja uključuje bezbedne i prirodne metode ublažavanja simptoma i uklanjanja vena. Konkretno mislim na preparate, najbolje gelove za vene ili druge prirodne proizvode – poput melema, krema za vene, gelova za vene i balzama.

 

Zašto gel za vene i kako izabrati odgovarajći

 

Gel za proširene vene je uvek prvi korak pre odluke o krajnjem i samo ako mora, invazivnom tretmanu – njihovom uklanjanju. Tretmani uključuju lečenje vena i upotrebu lekova – venotonika, skleroterapija vena i kapilara, zatim klasične operacije i hiruške zahvate, u složenijim slučajevima laserske zahvatie kao i druge metode uklanjanja vena.

U tom slmislu, jako su efikasni i delotvorni za smanjivanje vidljivosti vena, povlačenje ispucalih kapilara i smanjenje oštećenja na koži.

Najbolji gelovi za vene u svom sastavu sadrže prirodne i lekovite sastojke koji na prirodan način mogu pomoći da se proširene vene i ispucali kapilari na nogama prirodno izleče.

To su divlji kesten, neven, gavez (alantoin), kokotac, ruzmarin, kofein, menta i mentol, heljda, čajevac i mnogi drugi.

 

Najbolji gelovi za vene i kapilare

 

Ukoliko imate problem sa proširenim venama i tražite prirodno rešenje, dole u nastavku su najbolji gelovi za vene i kapilare.

 

Venoklar gel za proširene vene i ispucale kapilare

 

Venoklar je gel za proširene vene je najboli gel za vene zbog toga što je potpuno prirodnog sastava! U sebi ne sadrži nikakve veštačke aditive – mislim na miris i boju. Svi sastojci su prirodni, u bogatoj koncentraciji i zato ovaj gel pomaže odmah.

Pisali smo detaljnu recenziju i iskustva o Venoklar gelu za proširene vene. Pročitajte celo uputstvo o njemu – kako se koristi, koliko, kako, kako pomažu svi sastojci i najbolja iskustva. Link do teksta je – Iskustva za Venoklar gel za vene i kapilare i gde kupiti. Proizvođač gela za vene Venoklar je brend Ovotaris.

Rekli smo da odmah deluje. Ali ono najbolje je da dejstvo nije samo trenutno, već se redovnim mazanjem cirkulacija poboljšava, kapilari vidljivo smanjuju, a vene povlače. Što se tiče efikasnosti, mogu reći samo reči pohvale iako je relativno nov proizvod na našem tržištu.

Redovnom upotrebom smanjuje kapilare i utiče na povlačenje vidljivih vena, ojačava ih, poboljšava cirkulaciju u nogama, olakšava noge i uklanja osećaj teških listova.

Deluje preventivno i sprečava da se vene šire, kao i da oslabljeni kapilari ubuduće više ne pucaju. Preporučuje se svim osobama koje imaju probleme sa venama da koriste ovaj Venoklar jer deluje preventivno, vraća elastičnost i čvrstinu u nogama i venama. Takođe, smanjuje oticanje nogu samim tim i bolove.

U pakovanju tubice ima 100 ml gela, koji je jako prijatnog biljnog mirisa. U prvi mah podseća na mentu, ali je to zapravo miris ruzmarina. Dakle, prirodan sastav čini: ekstrakt divljeg kestena, ekstrakt kokotca, etarsko ulje ruzmarina, alantoin i kofein.

 

 

Tuba je belo ljubičastog dezena, sa naslikanim nogama i korakom lakim kao pero. Venoklar može da se kupi samo na istoimenom sajtu proizvođača. Gel se šalje svuda u Srbiji, u Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini.

 

Reaven-P gel za vene

 

Reaven-P je prirodni preparat protiv proširenih vena i ispucalih kapilara, koji mogu koristiti svi bez obzira na starost i pol. Poznat je i kao gel za proširene vene Dr. Josif Pančić.

Namenjen je svima koji žele da otklone tegobe sa proširenim venama ili imaju problem otečenih nogu.

Ovaj prirodni gel poboljšava cirkulaciju u nogama i uklanja tegobe, bol i umor. Rashlađuje otoke i smanjuje ih, sprečava umaranje nogu, ponovno širenje i oticanje vena, pritom dodatno ojačava krvne sudove, što sprečava pucanje kapilara.

Tubica Reaven-p gela je bele boje sa zelenom folijom, a u pakovanju ima 75 ml gela. Ovo je proizvod koji hladi vene i veoma prijatno miriše. Pravilno se koristi dva do tri puta dnevno, svakoga dana i bez prekida. Idealno je mazanje jednom ujutru i jednom uveče, ali ne može škoditi i mazanje tokom dana.

Najvažniji sastojci u sastavu gela su:

 • divlji kesten – za bolju cirkulaciju i jačanje vena, 
 • heljda – jača oštećene zidove krvnih sudova i zbog protivupalnih svojstava, 
 • gavez – ima protivupalna svojstva, umiruje otečena mesta i poboljšava cirkulaciju.

 

Sofija krema za vene

 

Sofija je ruska krema za vene i proizvod koji takođe možete koristiti ako imate problem sa ispucalim kapilarima ili proširenim venama. Ima je u gotovo u svim apotekama, a veliku popularnost je dobila kada se pročulo da u sastavu sadrži pijavicu.

Zašto pijavica zaboga, možda se pitate?

Zato što pijavica svojim pljuvačnim žlezdama pomaže da se smanje otoci vena i ublaže svi simptomi. Ekstrakt pijavice se već dugi niz godina koristi u tretmanima uklanjanja, smanjenja vidljivosti i otečenosti proširenih vena.

Ova prirodna krema neobičnog sastava u sebi sadrži kako pijavicu, tako i gomilu drugih prirodnih sastojaka (kada sam pročitala pomislila sam da je cela livada ubačna u sastav kreme 🙂 ). Zbog toga se i razlikuje od svih drugih krema.

Sofija ili ruska krema za vene upakovana je u narandžasto-žućkastu kutiju, koja je zapravo istog dizajna kao sama krema. Postoje tri pakovanja ove kreme, koja se razlikuju po upakovanoj količini proizvoda – od 75 ml, zatim od 125 ml i 200 ml.

Koristi se klasično kao druge kreme za noge. Možete je mazati isto kao druge kreme, dva ili tri puta dnevno u zavisnosti od potrebe. Najbolje je da je nanosite ujutru odmah nakon ustajanja, kao i uveče posle tuširanja (a pre odlaska na spavanje).

Pored pijavice, u sastav Sofija kreme ulaze kamilica, šipak, divlji kesten, ulje čajevca, gavez, breza, čičak, voda obogaćena srebrnim jonima, arnika, ruzmarin i i drugi prirodni lekovi.

 

Najbolje kreme i gelovi za vene

 

Crveni Alpski balzam za vene

 

Sigurno ste čuli za ovaj balzam – kako plavi tako i crveni!?! Samo je pitanje koji odabrati!

Nisu isti – plavi Alpski balzam je za zglobove i bolove, a crveni Alpski balzam je za vene i cirkulaciju.

Mada, zajedničkim delovanjem daju najbolji efekat, a posebno po vene. Plavi gel hladi, a crveni greje. Mi ćemo sada objasniti ukratko crveni, o kome smo pisali recenziju, pa nije loše ni da se podsetimo.

Alpski balzam za proširene vene je veoma poznat nemački balzam za vene. Spomenuli smo da postoje dve vrste alpskog balzama – u crveno zelenom pakovanju i plavo zelenom pakovanju. Crveno pakovanje je melem za proširene vene, kapilare i cirkulaciju, a plavi za zglobove, bolove, cirkulaciju i otečene noge. Iako je crveni predviđen za tegobe sa venama, mnogi korisnici koriste i ovaj drugi balzam kao preventivu za proširene vene – zbog toga što ima mentu i dodatno hladi.

Alpski balzam je upakovan u crveno – zelenoj duguljastoj tubi, gde staje 200 ml proizvoda. Tekstura je jako lagana, prija na koži jer takođe hladi, lako se nanosi i prijatnog je mirisa.

Alpski balzam za vene Alpenkrauter je balzam na bazi lekovitog bilja sa Alpa, obogaćen prirodnim i lekovitim esencijalnim uljima. Pomaže kod oslabljene venske cirkulacije, smanjuje proširene vene, ispucale kapirale, uklanja modrice sa nogu i smanjuje upale.

U sastavu sadrži divlji kesten, ulje sibirske jele, mentu, mentol, ekstrakt vinove loze i ekstrakt gaveza. Što se tiče upotrebe, nije precizirana stroga i tačna satnica za mazanje, ali je preporuka više puta dnevno nanositi ga na bolna i mesta vidljiva venama. To je od dva do tri puta dnevno, prema potrebi.

Pisali smo detaljnu recenziju. Pročitajte ceo vodič, uputsvo i iskustva za crveni alpski balzam za vene.

 

Venosil krema za vene

 

Venosil je krema za vene dostupna za tržište Bosne i Hercegovine. Koristi se i preporučuje zato što smanjuje osećaj umora u nogama, zaustavlja osećaj teških nogu i smanjuje oticanje zglobova, koje je nastalo kao posledica umora i opterećenja nogu.

Pošto je tema teksta proširene vene, krema je prilagođena i spomenutom problemu.

Jako je korisna kada se dođe do širenja vena tokom stanja trudnoće, zatim zbog viška kilograma, zbog genetike (kada primetite na vreme, ali i ukoliko sedite ili hodate veći deo dana. Iako zvuči čudno, itekako je moguće da imate proširene vene zbog predugog sedenja u jednom položaju.

Venosil hladi i osvežaa. Zato je veoma prijatna na nogama, posebno ako imate lošu cirkulaciju. Lako se nanosi i nije leplive teksture. Miriše prijatno, na mešavinu sastava u kome dominira menta, jela i neven.

Ako niste znali, Venosil se izdvaja po svom sastavu iz više razloga. Prvi je što je aktivni sastav bogat uljem kanabisa, a drugi je što su ostale materije takođe prirodnog porekla. Izdvajaju se: ulje konoplje (kanabis), menta, neven, Sibirska jela, rutin, gavez, anika, komorač.

Kutija i tuba imaju identičan dizajn – bela boja sa narandžastim i zelenim opisima. Po sredini je narandžasta traka, a na dnu prednje strane zelena traka. U tubi ima 100 ml kreme. Koristi se isto kao drugi preparati za proširene vene.

 

 

Gel za vene Dr.Theiss

 

Radi se o gelu koji je poznat i pod nazivom Venen gel za proširene vene (mada, poznatiji je kao gel za vene Dr.Theiss). Proizvođač ovog proizvoda protiv proširenih vena je nemačka kompanija Dr. Theiss Naturwaren, koja je u okviru svoje matične grupacije prisutna na našem tržištu više od 10 godina.

Gel za vene Dr.Theiss može da pomogne kod proširenih vena, ispucalih kapilara, da poboljša cirkulaciju krvi u nogama i da smanji težinu ili umor. Sprečava stvaranje upala, olakšava umor u nogama i dobar je za bolju cirkulaciju. Takođe, vraća tonus koži i ojačava krvne sudove – jača vene i obnavlja ispucale kapilare.

Deluje snažno zbog toga što u sastavu sadrži visoke koncentracije ekstrakta semena divljeg kestena, kao i ekstrakt cveta nevena. Za sva navedena blagotvorna svojstva zaslužan je neprocenljivi divlji kesten.

Tuba i kutija su jednostavnog i prijatnog dezena, belo – plava nijansa sa narandžastim i plavim slovima. U tubi ima 100 ml gela. Ne bi trebalo da se nanosi više od dva puta dnevno, što znači da može i jednom. Nije potrebna velika količina jer se jako lepo razmazuje i upija u kožu. Važno je da se nanese za konkretno područje (gde su vene, kapilari, modrice…) i masiranjem dobro utrlja.

 

Simptomi proširenih vena i kapilara

 

Iako su proširene vene često praćene bolom, grčevitim i utrnutim osećajem, u početnoj fazi situacija nije tako alarmantna. Problemi sa venama lako se prepoznaju po karakterističnim simptomima:

 • vene su tamnije boje, najčešće ljubičaste ili modro plave,
 • iskrivljene su i vijugave, dugačke i ispupčene (napumpane).

Ukoliko se u nekom trenutku oseti bol, ovo je svakako još jedan jasan znak da se radi o proširenim venama ili ispucalim kapilarima.  Pored bola, mogu se osetiti još i:

 • težak osećaj tereta i bola u nogama,
 • grčenje mišića, peckanje kože i vena,
 • oticanje nogu,
 • bol u listovima i na butinama tokom sedenja, kao i neprijatan osećaj ili bol tokom stajanja
 • svrab kože oko vena i ispucalih kapilara,
 • promena boje kože.

Paučinaste vene razlikuju se od varikoznih po boji – crvene su, manje su, bliže površini kože i nisu nabubrele kao duboke proširene. Svi navedeni simptomi su jasan signal da ne treba čekati da dođe do još većeg proširenja vena ili pucanja kapilara.

Najbolje kreme i gelovi za vene

 

Za kraj!

 

Prirodni proizvodi i najboli gelovi za proširene vene imaju sposobnost da apsorbuju prirodne sastojke u dubinu kože, kako bi smanjile dalje oticanje proširenih vena. Pritom svojim lekovitim sastavom vraćaju tonus koži, ojačavajući zidove vena i oštećenih ispucalih kapilara. Dodatno, smanjuju oticanje nogu, ublažavaju neprijatne bolove, hidriraju kožu i eliminišu neprijatan svrab.

 

Da li ste probali neko od ovih proizvoda? Podelite sa nama vaše iskustvo ili ako ste koristili neki drugi.

Bilo bi nam drago da podelite svoje mišljenje ako ste koristili neki od preparata koje smo izdvojili za vas.

Na kraju teksta ocenite ove proizvode za proširene vene ocenom od 1 do 5 – da li ih preporučujete ili ne!