Ako imate problem sa oštećenom kosom, postoje preparati koji se koriste da kosa ojača i bude zdravija. Šampon za oštećenu kosu je jedan od njih, a u nastavku su najbolji.

Svaka žena je uzenemirena kada se kosa ošteti. Da li od previše tretiranja ili je oštećena od slane vode i sunca, treba nešto preduzeti. Najbolje je poći od šampona koji je dizajniran baš za oštećenu kosu, a svakako da možemo dodati još neki preparat.

 

revlasin opsti 1

 

Zašto treba koristiti šampon za oštećenu kosu?

 

Kada je kosa oštećena, posebna nega je ono što se podrazumeva. Razloga za oštećenu kosu ima više, a biće ukratko i o njima reči.

Najčešči je naravno farbanje, odnosno tretmani nad kosom. 

Kako postoje šamponi koji su namenjeni kosi koja je oštećena, nega podrazumeva najpre izbor dobrog šampona za oštećenu kosu.

Šampon za oštećenu kosu treba koristiti pre svega jer su ovi šamponi namenjeni da kosu omekšaju, ojačaju, učine je otpornijom i zdravom. 

Takođe, daju poseban sjaj kosi tako da ne izgleda oštećeno već da krajevi izgledaju zaglađeno.

Najviše verujemo kozmetici kada čujemo i vidimo da je neko bio zadovoljan šamponom koji koristi. A Nina je svoje iskustvo o šamponu i oporavku svoje kose želela da podeli sa drugim devojkama. Ona je imala veoma oštećenu, suvu i ispucalu kosu, ali je pomoću pravog preparata uspela da je oživi – da bude mekana, lepa, sjajna, zdrava i oporavljena. Kako sada njena kosa izgleda i šta joj je tačno pomoglo pročitajte u tekstu na linku https://kozmetickimagazin.com/resenje-za-oporavak-suve-i-ostecene-kose-licno-iskustvo/.

 

Oštećena kosa razlozi

 

Mnogo je razloga zašto kosa postaje oštećena. I mogu biti zaista različiti. Kada se kosa ošteti, dobro bi bilo najpre preispitati čime se hranimo. Vitamini koje unosimo kroz hranu ili kao vitamine za kosu kroz suplemente i te kako utiču na kvalitet naše kose.

Među razlozima javljaju se:

 • hemijsko tretiranje kose (farbanje, blajhanje),
 • korišćenje različitih aparata koji kosu ispravljaju ili uvijaju,
 • sunce,
 • slana voda,
 • voda u bazenima sa više hlora može takođe oštetiti kosu,
 • stres,
 • hormonska terapija,
 • stalno vezivanje kose,
 • genetika.

Koji god da je razlog u pitanju, ako je kosa oštećena i suva, imamo razlog za alarm. Moramo nešto pothitno preduzeti.

 

 

Kako pomaže šampon za oštećenu kosu?

 

Šamponi koji su posebno namenjeni oštećenoj kosi u svom sastavu sadrže sastojke koji pomažu oštećenoj kosi. Pomažu na taj način što kosu jačaju, hrane dlaku dubinski, a na taj način štite od daljih oštećenja.

Oštećena kosa je često i suva kosa, pa joj je potrebna dodatna hidratacija. I upravo šamponi za oštećenu kosu dubinski hidriraju kosu i vraćaju joj prirodni sjaj.

Kod šampona za oštećenu i suvu kosu bitno je šta sadrže od aktivnih sastojaka. Ukoliko je šampon namenjen oštećenoj kosi, a sadrži opasne sastojke, da li je rešenje koristiti isti?

Ne! Treba koristiti prirodni šampon za oštećenu kosu!

 

Kakvi sve šamponi za oštećenu kosu postoje?

 

Postoje različiti šamponi za oštećenu kosu, koji su mahom isi. Ali, postoje neke sitne razlike među njima. Razlikuju se zbog sastojaka, odnosno koliko koji pomaže prema stepenu oštećenja i načinu kako je do tog oštećenja slake došlo.

Tako da šampone za oštećenu kosu možemo podeliti na:

 • šampon za suvu kosu,
 • šampon za farbanu kosu i regeneraciju kose zbog hemijskih oštećenja (farbanjem, blajhanjem),
 • šampon za regeneraciju kose koja je oštećena jer se pegla, ispravlja ili uvija,
 • šampon za regeneraciju kose koja je oštećena delovanjem spoljnih štetnih faktora (niske temperature, visoke temperature i zračenje, slana voda, visok stepen hlora, vetar, zagađenje…),
 • šampon za regeneraciju kose koja je oštećena jer se uzimaju neke terapije lekovima.

Bilo koji razlog oštećenja da je u pitanju, kada birate šampon za kosu koja je oštećena, uvek neka to bude prirodni šampon za oštećenu kosu. Dakle, šampon bez sulfata i parabena, ako i bez drugih veštačkih sastojaka.

 

POVEZANI TEKSTOVI:

 

Najbolji šamponi za oštećenu kosu

 

U nastavku vam detaljno opisujemo 9 najboljih šampona za oštećenu kosu u nadi da ćete pronaći onaj koji vama najviše odgovara. 

Verujemo da će vam ovo značiti jer postoji zaista više šampona namenjenih oštećenoj kosi.

Najbolji šamponi za oštećenu kosu su:

 • Revlasin šampon za suvu i oštećenu kosu,
 • Natura Siberica šampon,
 • Arganine Resist šampon za jačanje oštećene kose,
 • Syoss šampon sa keratinom za suvu i oštećenu kosu,
 • Elseve Total Repair 3 u 1 šampon za oštećenu kosu,
 • Sebamed šampon za obnovu oštećene kose,
 • Fitoval šampon za oštećenu kosu,
 • Pantene Repair and Protect šampon,
 • Garnier Fructis Sos Repair šampon.

Od ovih šampona sigurni smo da će vam neki pomoći da obnovite ili ojačate svoju oštećenu kosu.

 

Revlasin šampon za suvu i oštećenu kosu

 

Ako ste od onih koji preferiraju prirodne šampone, tj. one koji predstavljaju skup prirodnih sastojaka onda obavezno probajte Revlasin šampon za suvu i oštećenu kosu. Konačno jedan šampon za suvu i oštećenu kosu bez hemikalija (bez silikona, bez parabena, bez sulfata, bez dodataka i konzervanasa…).

U okviru Revlasin seta za suvu i oštećenu kosu nalazi se Revlasin šampon, Revlasin maska za suvu i oštećenu kosu i dvofazni serum za ispucale i suve krajeve.

Revlasin šampon za suvu i oštećenu kosu dolazi od brenda Ovotaris. Prodrazumeva potpuno revolucionarnu prirodnu negu kose.  Na kosu uriče tako što vraća prirodni sjaj i daje dubinsku hidrataciju. Nalazi se u providnoj ambalaži, a šampon je puder roze boje. 

Na ambalaži je slika na kojoj se nalaze biljke oko glave devojke, koje odmah asociraju na prirodni sastav. Pakovanje je od 200 ml.

Prirodni sastojci su ono čime se Revlasin šampon za suvu i oštećenu kosu ponosi. Sadrži hijaluronsku kiselinu namenjenu regeneraciji kose, kao inovativnu formulu. Takođe, sadrži ulje pirinča, protein pšeničnih klica, ulje semenki grožđa, pantenol, ekstrakt koprive, ricinusovo ulje, arganovo ulje. 

Da li je potrebno govoriti o delotvornosti svih ovih sastojaka? Verujem da su svima veoma dobro poznati.

 

 

Natura Siberica šampon za oštećenu kosu

 

Od brenda Natura Siberica imamo šampon koji je namenjen takođe kosi koja je oštećena. Ono što Natura Siberica Oblebhika šampon za oštećenu kosu čini jeste zaglađivanje krajeva i obebeđivanje zaštitnog sloja koji kosu štiti.

Natura Siberica šampon za oštećenu kosu nalazi se u plavom pakovanju. Na prednjoj strani šampona je etiketa koja zauzima veliki deo ambalaže, a koja je cvetna, što opet ukazuje na prirodne sastojke. Šampon je u pakovanju od 400 ml.

Ovaj šampon sadrži dosta vitamina, amino kiseline, čuvenu Sibirsku bobicu. Dobrobit koju Sibirska bobica ima i moć koju ova biljka ima je nešto što predstavlja pravo prirodno blago za negu kose.

Od brenda Natura Siberica postoji još jedan šampon namenjen takođe oštećenoj kosi i to je Natura Siberica Sertifikovani organiski šampon za regeneraciju i zaštitu oštećene kose. Takođe je u ambalaži od 400ml, ali je ambalaža nežno ljubičaste boje. Sadrži sibirski kedar, vrsta drveta veoma blagotvornog za kosu i zlatni koren.

 Pisali smo recenziju i iskustva za ovaj šampon – Natura siberica šampon.

 

Arganine Resist šampon za jačanje oštećene kose

 

Od brenda Loreal imamo Loreal Paris Arganine Resist x3 šampon koji je namenjen regenerisanju oštećene kose sklone opadanju. Sadrži arganine koji prodire u folikul dlake, jačajući kosu iz korena. Pored arganina, šampon sadrži vitamin B5 i biotin.

Otuda u nazivu da 3x, odnosno naznaeno je da ima trostruko ojačano dejstvo. Poznati brend Loreal je dizajnirao ovaj šampon koji se nalazi u crnoj ambalaži sa poklopcem jako roze boje i može se naći pakovanje od 250 ml ili 400 ml.

Pisali smo iskusstva i recenziju – Loreal Arginine Resist šampon za jačanje kose.

 

Syoss šampon sa keratinom za suvu i oštećenu kosu

 

Kada je nega oštećene kose u pitanju, i Syoss ima rešenje ako preferirate njihove proizvode. Syoss šampon za kosu keratin je specijalno dizajniran jer sadrži keratin koji prodire duboko u kosu.

Keratin postoji i kao tretman u salonima, a ovaj Syos šampon sa keratinom je pomoć koju možete priuštiti sebi kod kuće. Keratin je protein koji je inače prorodni sastojak kose i kože. Korišćenjem šampona koji sadrži keratin, kosa dobija svoj prirodni sastojak.

Syoss šampon sa keratinom se nalazi u ambalaži od 500 ml, a boja pakovanja je braonkasto-zlatna, veoma privlačna na oko.

Syoss šampon sa keratinom za suvu i oštećenu kosu, kosu obnavlja tako što je čini gipkijom i punijom. U okviru iste linije postoji i regenerator. Ono što dobijamo korišćenjem ovog šampona jeste sjajnija kosa koja odmah izgleda i zdravije.

Pisali smo tekst o ovom šamponu – Syoss šampon sa keratinom za suvu i oštećenu kosu.

 

Elseve Total Repair 3 u 1 šampon za oštećenu kosu

 

Još jedna preporuka od brenda Loreal jeste Loreal Paris Total Repair 5 – 3 u 1 negujući šampon. Kao kompletna nega oštećene kose, nastao je ovaj šampon za oštećenu kosu. Naime, namenjen je suvoj i oštećenoj kosi.

Pohvala za Elseve Total Repair šampon je što ne sadrži sulfate. Kremaste je teksture. Nalazi se u ambalaži od 400 ml, bele boje sa crvenim poklopcem tj. dozerom.

Kako je u pitanju šampon Elseve šampon za oštećenu kosu 3 u 1, to se ustvari odnosi da on deluje trostruko. Znači da podrazumeva čišćenje kose, lako raščešljavanje i intenzivnu obnovu kose.

Ukoliko ste neko ko voli šampone koji ne sadrže sulfate i parabene, Elseve Total Repair je šampon koji može prijati vašoj kosi. Obuhvatiće celokupni tretman kose, samo uz pomoć šampona, a to je zaista pohvalno.

Više o ovom šamponu pročitajte u recenziji – Elseve Total Repair 3 u 1 šampon.

 

 

Sebamed šampon za obnovu oštećene kose

 

Kao jedan od boljih šampona koji se mogu naći na našem tržištu, a namenjen nezi oštećene kose, jeste Sebamed šampon za obnovu oštećene kose.

Sebamed je medicinska linija proizvoda. Šampon se nalazi u beloj ambalaži od 200 ml.

Sebamen šampon za obnovu oštećene kose sadrži aktivne sastojke biljnog porekla. Detaljno čisti teme glave i neguje kosu od korena do vrhova, stvarajući zaštitni sloj.

Ne sadrži aditive i veštačke boje. Deluje čak i kod jako oštećene kose, odnosno kod kose koja je tretirana, farbana, uvijana, stilizovana i tome slično.

 

Fitoval šampon za oštećenu kosu

 

Od Krka kozmetike dolazi celokupna linija za negu i oporavak oštećene kose. U okviru linije nalazi se Fitoval šampon za oštećenu kosu. Ovaj Fitoval šampon nalazi se ambalaži tamno crvene boje i količini od 200 ml.

Šampon je specijalno dizajniran tako da prodire u dlaku i hrani je iznutra. Tome doprinose i njegovi sastojci. Od najvažnijih to su lecithin, protein pšenice, pantenol, ekstrakti koprive i žalfije.

Suva i oštećena kosa se često tretiraju isto. Na takvoj kosu ujedno su iskrzani i krajevi, pa izgledaju beživotno. Zato, nije ni čudo da joj treba poseban šampon. Fitoval šampon za oštećenu kosu čini kosu zdravijom, mekšom na dodir, a sa druge strane jačom i manje podložnom lomljenju.

 

Pantene Repair and Protect šampon

 

Pantene je brend koji ima zaista dugu tradiciju. Kao jedno od mogućih rešenja za vašu jačanje oslabljene i suve kosu, možete probati Pantene Pro-V Repair and Protect šampon, kao i Protect and Repair masku za kosu iz iste linije.

Prepoznaćete ga po beloj ambalaži, sa zlatnim detaljima. U plavom pravougaoniku je napisano da je u pitanju Repair & Protect linija. Pakovanje je od 250 ml.

Šampon sadrži antioksidanse i Pro-V hranljive sastojke koji hrane i štite kosu. Kosa nakon korišćenja postaje jača i otpornija. Ovaj šampon sadrži sulfate, tako da je to ono što mnoge korisnike odbija.

Takođe, korišćenje Panten Repair and Protekt šampona dovodi do manjeg lomljenja kose. Beživotna i suva kosa dobija dozu hidratacije koja se dugo zadržava. Namenjen je svim tipovima kose, a dobro je što ne sadrži parabene i aluminijum.

Pisali smo recenziju – Pantene Repair and Protect šampon.

 

Garnier Fructis Sos Repair šampon za oštećenu kosu

 

I još jedan šampon koji može pomoći vašoj kosi dolazi od brenda Garnier. Kako svi Fructis proizvodi neodoljivo mirišu na voće, prva asocijacija je da su prirodni.

Garnier Fructis Sos Reapir šampon za oštećenu kosu nalazi se u ambalaži od 250 ml, ali postoji i veće pakovanje od 400 ml. Pakovanje je narandžaste boje. U okviru iste linije nalazi se maska, regenerator i serum, za komplatnu negu oštećene kose.

Ono što Gariner sadrži jesu voćni proteini koji su najpribližniji prirodnim proteinima od  kojih je kosa sastavljena. Sadrži takođe vitamine B3 i B6, zatim ekstrakt ulja indijskog grožđa i kerafil.

Koristi se kod svih vrsta oštećenja kose. I kod tretirane kose, farbane, blajhane, i toplotom oštećene kose.

Nakon pravilne upotrebe Garnier Fructis Sos Repair šampona kosa je znatno ojačana. Dubinsko dejstvo je ono što upotreba omogućava, pa je unutrašnji proteinski keratin obnovljen. Kosa bi trebalo da postane jača, mekša na dodir i na izgled sjajna.

Ako niste ljubitelj silikona, onda vam se ovaj šampon neće dopasti jer ih sadrži.

 

Za kraj!

 

revlasin opsti 1

 

Ako se i vi pitate kako oporaviti oštećenu kosu, verujemo da je šampon prva stvar odakle trebate krenuti. Pored šampona, adekvatna ishrana je takođe veoma bitna jer se svaki nedostatak vitamina vidi i na našoj kosi. 

Na taj način nam telo daje signale da nešto moramo promeniti.

Nakon izbora ovih 9 šampona koji su namenjeni oporavku oštećene kose, a koji daju najbolje rezultate, nadamo se da smo vam pomogli da odaberete jedan od njih. Sigurni smo da će vam bar jedan od šampona biti od koristi i da vam može pomoći da oporavite svoju kosu.

Naša preporuka je da uvek prednost dajete prirodnim šamponima i generalno, prironim preparatima za kosu.

Da li ste možda već imali iskustva sa nekim od šampona? Da li vam znače recenzije koje pišemo o proizvodima da vam olakšamo izbor prilikom kupovine? Ocenite ove šampone koje smo izdvojili i ocenite ih zvezdicom. Podelite u komentarima vaša iskustva.