Ako imate masnu kožu i često problem sa bubuljicama, ali volite pudere, potrebno je da koristite odgovarajući puder za masnu kožu. Otkrivamo kako izabrati pravi!

 

Masna koža i puder su, na neki način, večiti neprijatelji. Zato biste trebalo znati koji je puder najbolji za masnu kožu, a koje pudere treba izbegavati.

Kao pripadnik masnog tipa kože, na ovu temu vam mogu reći da je ona košmar za nas. Večita potraga za puderom koji se neće prosijati, koji neće zapušiti pore i stvoriti bubuljice, koji će biti postojan.

Nije nam lako, je l da? Ali, ako ovaj tekst pročitate do kraja, mnogo toga će vam biti jasnije. Znaćete šta zapravo vašoj koži smeta i koji puder joj najviše odgovara. 

I mogu vam reći samo da vam zavidim, jer da je bilo nekoga da meni sve ovo ispriča pre desetak godina, bila bih mu večno zahvalna. Zbog pudera sam, između ostalog, vodila svakodnevnu borbu sa bubuljicama. 

Slično iskustvo sa bubuljicama od šminke i pudera dele Nevena i Jovana. Dugo su pokušavale da nađu neki proizvod koji bi im pomogao da očiste kožu od bubuljica. Ali, svaki pokušaj je bio uzaludan i to sve dok nisu pronašle losion za čišćenje lica i gel koji im odgovara i koji im je pomogao da očiste kožu. Njihova iskustva pročitajte u ovom tekstu na plavom linku https://kozmetickimagazin.com/ovo-je-najbolje-resenje-za-bubuljice-provereno/.

 

Koji puder je dobar za masnu kožu?

 

Pre svega, morate sa sigurnošću znati kom tipu kože pripadate. Da li je vaša koža kombinovana, masna ili suva. To je bitno zato što svaki tip kože podnosi odnosno ne podnosi neke vrste pudera, a i neke sastojke u puderima. 

Kao što biramo korektore za podočnjake prema tenu, tako isto biramo pudere za lice prema tipu kože. Za masan tip nam treba puder za masnu kožu.

Svaka od vas, koja ima masnu kožu, sigurno je mnogo eksperimentisala ili još uvek eksperimentiše sa puderima. A čak je i vrlo moguće da se vodite i onom zabludom da je tečni puder za suvu kožu, a kameni za masnu. 

Ali odmah ću vam reći da nije tako.

Ono što je zapravo najvažnije je da puder za masnu kožu ne sadrži neke “teške” sastojke koji će zapušiti pore. Ali i o tome ćemo detaljnije nešto kasnije. 

Dobar savet je i da probate da kombinujete pudere. Sasvim je u redu da koristite i tečni, a i da na kraju “matirate” sve sa nekim mat puderom. To će otežati da se puder brzo prosija.

Dakle, za masnu kožu je dobar samo puder koji je lagan. To ćete primetiti i kada uzmete tester u radnji. Kada ga stavite na ruku, već ćete primetiti kakve je strukture i da li će zapušiti pore. 

Takođe, mat puderi, koji mogu biti i tečni i u prahu, su dobar izbor. Ono je što je važno je samo da ne preterujete sa puderom za masnu kožu. Jedan fini sloj je sasvim dovoljan, i on kao takav neće zapušiti pore. 

 

 

Kako izabrati puder za masnu kožu?

 

Koji puder je za mene? Ovo se sigurno vrlo često pitate. 

Za vašu, masnu kožu, sasvim sigurno je najbolji izbor puder koji će kontrolisati prekomerno mašćenje kože. U skladu sa tim, kada kupujete puder birajte isključivo onaj na kome piše “kontrola sjaja”, ili “kontrola ulja”, ili “mat ten”. 

Varijacije toga ima, samo se vodite onime što karakteriše masnu kožu.

Za masnu kožu nije pogodan puder koji sadrži “shimmer”, tačnije one sitne, svetlucave čestice za kojima lude devojke. To morate da izbegavate jer svrha pudera za masnu kožu nije da izgledate kao disko kugla, već da vam se lice ne sija. 

Dakle, biramo puder na kome piše da je “mat”, jer će takav upiti višak sebuma, a u kombinaciji sa vašim prirodnim sjajem, ovakav puder će dati pirodan izgled licu. 

 

Puder za masnu kožu i bubuljice

 

Sasvim je nebitno da li imate akne zbog ciklusa, policističnih jajnika, ili bubuljice nastale zbog stresa, apsolutno sam sigurna da ne želite da vam šminka pogorša stanje kože. Korak pre svih koraka kada se radi o bubuljicama jeste da ih lečite. A sada, kada ste pristupile tome, možemo i da biramo puder za masnu kožu koja ima bubuljice.

Verovale ili ne, zaista nije bitno da li ćete koristiti tečan puder, ili puder u prahu ili čvrst puder. Ono što je od velikog značaja je da taj puder bude nekomedogen. 

Šta to znači? Pa to znači da vam taj puder neće začepiti pore. Prilično sam sigurna da znate da zbog zapušenih pora nastaju bubuljice na licu.

Znam da vam je majka savetovala ili vas još uvek savetuje da se ne šminkate, jer je uverena da vam bubuljice iskaču zbog toga. Ali ne, nemojte se slepo držati toga, iako znamo da mame sve pričaju iz najbolje namere. 

Šminkajte se, koristite puder, ali neka to bude umereno i koristite puder na kome piše da je namenjen za osetljivu kožu koja je sklona iritacijama.

U najboljem slučaju, birajte pudere koji uz sve ovo što sam vam do sada rekla, imaju još jednu savršenu karakteristiku, a to su aktivni sastojci. Aktivni sastojci u puderu za masnu kožu mogu vratiti ravnotežu koži i poboljšati izgled kože. 

 

Koji tečni puder koristiti za masnu kožu?

 

Kao što sam vam već pomenula, sigurno ste mislile da ako imate masnu kožu, ni slučajno vaš izbor ne sme da bude tečan puder. Međutim, to zaista nije tačno. Radi se o velikoj zabludi. Tačno je samo da nije svaki tečni puder dobar za masnu kožu.

Ono na šta biste trebale da obratite pažnju kada birate tečni puder za masnu kožu, jeste osnova tog tečnog pudera. Najbolje je da za masnu kožu koristite tečni puder čija je osnova voda, nikako ulje. Vrlo često ćete videti da se u sastavu tečnih pudera nalaze ulja, ali ako pripadate masnom tipu kože, onda nemojte birati takav tečni puder.

Sigurno ste čule da je za masnu kožu najbolji puder u prahu koji će matirati kožu. Ali da li ste znale da postoji i tečni puder za masnu kožu sa mat efektom? O da, i takav puder će takođe veoma dobro izgledati na masnoj koži.

 

Da li je za masnu kožu dobar puder u kamenu?

 

Puder u kamenu za masnu kožu se uglavnom koristi za “setovanje”. Setovanje kamenim puderom je odličan korak da bi se izbegao efekat kože koja se sija nakon tečnog pudera. Setovanje kamenim puderom je praktično zamena za maramicu kada se koža posle nekog vremena prosija, pa je dobro nositi ga sa sobom u svakoj prilici.

Za masnu kožu dobro je birati mineralni puder u kamenu. Mineralni puder u svom sastavu ima minerale koji će vam negovati kožu lica. Takođe, takav puder nije komedogen, pa neće zapušiti pore i sasim tim neće izazvati pojavu novih bubuljica na licu.

Puder u kamenu se, dakle, uglavnom ne koristi samostalno, već kao završni korak prilikom šminkanja – nakon tečnog pudera. Da ne vam ne bi lice izgledalo kao da ste lopatom nanosile puder u kamenu, puder nanosite četkicom. Tako ćete, takođe, sprečiti prekomerno nanošenje pudera, koje može nepovoljno uticati na kožu, a i izgleda veoma ružno.

 

 

Puder za masnu kožu sastojci 

 

Ako imate masnu kožu, onda znate od kolikog je značaja upoznavanje sa proizvodima koje ćete staviti na lice. Sastojci tu igraju glavnu ulogu, i zato je vrlo značajno da znate šta vašoj koži prija, a šta ne. I naravno treba znati šta, generalno, podnosi i ne podnosi masna koža lica.

Puder za masnu kožu u svom sastavu treba da sadrži sastojke koji se baziraju na cvetovima ili voćne sastojke. U tu svrhu sastojci poput kamilice, lavande, ruže, narandže, limuna su se pokazali izuzetno dobro. 

Cvetovi će lepo prekriti nesavršenosti, a neće izazvati prekomerno lučenje sebuma. Dok, citrusi poboljšavaju izgled tena, a ujedno i neguju masnu kožu lica. Kada se radi o puderima u prahu, sastojci poput pirinčanog praha ili praha bambusa su se odlično pokazali prilikom smanjivanja odsjaja masne kože.

 

Šta izbegavati od sastojaka u puderma?

Sada, kada sam vam rekla šta je dobro u sastavu pudera za masnu kožu, podjednako je važno i ono što treba izbegavati. 

Silikon je vrlo popularan u puderima za masnu kožu, jer matira kožu. Ali njega treba izbegavati, jer ukoliko ste alergične na silikon, ovo će vam doneti više štete nego koristi.

Ono što je veoma bitno, jeste da postoje puderi koji u svom sastavu imaju titanium-dioxide. Ovaj sastojak će vas zaštiti od štetnih UV zraka. Preko dana, bez obzira na godišnje doba, birajte uvek puder sa SPF-om, dok za noć birajte puder bez SPF-a jer loše ispada na fotografijama. 

 

Kako se pravilno nanosi puder na masnu kožu 

 

Masna koža je uglavnom vrlo sklona aknama, i samim tim je nanošenje pudera na takvu kožu komplikovanije. Puder se na masnu kožu nanosi drugačije da bi bio postojaniji, a i da bi bolje prikrio nesavršenosti. 

Zato ću vam sada detaljnije objasniti kako da nanesete puder na masnu kožu.

 

Čišćenje kože

Prvi i osnovni korak je svakako čišćenje kože. Čišćenje kože treba da bude osnovni korak kojeg ćete se držati uvek kada neki proizvod nanosite na kožu. Očistite kožu sredstvom za čišćenje koje je namenjeno masnoj koži ili micelarnom vodom.

Najbolje je da birate prirodna sredstva kao što su losioni za čišćenje lica, a jedan takav je Aknolin. Čak i ukoliko ste skloni pojavi bubuljica, losionom možete da čistite lice, posle skidanja šminke.

 

 

Priprema kože za puder

Pre nanošenja pudera na masnu kožu, dobro bi bilo da je pripremite na to. To ćete uraditi hidratacijom lica. Dobar izbor je pramer (podloga) ili neka hidratantna krema koja je i prajmer, a namenjena je i masnoj koži. Važno je da ne sadrži komedogene sastojke. 

Prajmer se nanosi pre pudera, jer poboljšava postojanost pudera. On takođe mora da odgovara masnoj koži, jer ima zadatak da matira kožu. Prajmer je vrlo koristan kada je T-zona izuzetno naglašena.

 

Četkica, prsti ili sunđer?

Čini mi se da se puder najčešće nanosi prstima od kada je počeo da se koristi, zapravo. I ne mogu da kažem da ja to nikad nisam radila. Ali, svakako, mogu da garantujem da to nije najbolja tehnika za nanošenje pudera. 

Kada prstima nanosite puder, vrlo je moguće da ćete pospešiti širenje bakterija. 

Zato je četkica bolji izbor ako želite da prikrijete ožiljke ili iritacije od akni, dok je sunđer dobar za “blendiranje”. Uz to, sunđer je dobar za masnu kožu zato što pomaže licu da bolje prihvati puder i dobija se onaj instant mat izgled.

 

Matiranje

Matiranje je nezaobilazan korak kada je masna koža u pitanju. Znate da se masna koža posle nanošenja pudera vrlo brzo prosija, pa će matiranje to sprečiti. Za matiranje se koristi najčešće puder u prahu, jer je najlaganije teksture. Ali i puder u kamenu, ako se nanosi četkicom, je dobar izbor za mat izgled kože.

 

Puder za masnu kožu 

 

Posle svega što je zapravo ključno za kada birate puder za masnu kožu, sada ću vam navesti pudere koji su vredni pažnje. Ipak, svako iskustvo je iskustvo za sebe, pa ćete morati da se upustite u avanturu isprobavanjem ovih pudera.

 

Clinique puder za masnu kožu

Clinique puder za masnu kožu se izdvaja od drugih pudera za masnu kožu je u svom sastavu ima vrlo koristan sastojak. Radi se o salicilnoj kiselini. A znate i same da je salicilna kiselina vrlo korisna u lečenju akni. Salicilna kiselina treba da upije višak sebuma i da smanji upalu.

Clinique puder se lako dozira, što je odlično za masnu kožu, jer znate da se na masnu kožu nanosi mala količina pudera, odnosno tanak sloj. Dobra odlika ovog pudera je i ta što matira kožu.

 

Pročitajte više:

 

Vichy puder za masnu kožu

Vichy ima liniju pudera koji su namenjeni problematičnoj koži. Vrlo je lagane teksture, odličan za letnje mesece i ima dobru prekrivnu moć. 

Može vam delovati da teško pre nego što ga upotrebite. Ali budite bez brige, u dodiru sa kožim Vichy puder za masnu kožu postaje tečan. Tako da je i ovaj puder dobar izbor za problematičnu, masnu kožu sklonu aknama..

 

Bourjois puder za masnu kožu

Bourjois puder za masnu kožu je postao u poslednje vreme vrlo popularan. Zapravo, ja sam za njega prvi put čula na Instagramu, i to od korisnice koja ima vrlo problematičnu kožu. Radi se o puderu Bourjois Healthy mix. 

Ovaj puder ima odličnu prekrivnu moć, vrlo je lagan i kao takav idealan za masnu kožu sklonu aknama. U svom sastavu ima hijaluronsku kiselinu i mix voća, pa je vrlo hranljiv. Ovaj puder će zasigurno voleti masna koža.

 

Pročitate više:

 

Nadam se da sam vam ovim tekstom rešila sve nedoumice vezane za puder za masnu kožu. Ne bojte se da se šminkate, iako imate problematičnu kožu, ali to radite oprezno.

Podelite ovaj tekst sa prijateljicama koje muče istu muku, sigurna sam da će im značiti.

A nama će značiti da tekst ocenite zvezdicama.