Bebi puder za bebe ima mnogo namena. Saznajte za šta sve može pomoći i u kojim situacijama se upotreba ne preporučuje.

 

Bebi puder za bebe mogu koristiti kako deca, tako i bebe i odrasli. Zaštita i ojed su samo neke od namena, ali postoje i mnoge druge.

 

Šta je tačno bebi puder?

 

Bebi puder je zapravo mirisni prah koji se koristi u različite kozmetičke svrhe za negu i zaštitu osetljive kože, kada je beba u pitanju. Može zaštiti kožu od oštećenja i takođe u isto vreme negovati je.

Pudere za bebe mogu koristiti i odrasli, pored beba i dece. Iako nosi naziv da je u pitanju proizvod za najmlađe, to ne znači da je upotreba ograničena i da se mora koristiti samo u tim slučajevima.

Kada je upijanje vlage u pitanju, onda su puderi za decu i bebe dosta dobri, jer baš na taj način mogu zaštiti kožu. Znamo da je vlažna sredina odlična za širenje i razmnožavanje mikroba. Zaštita od vlage upravo sprečava taj proces.

Prah pudera se uvek nanosi na površini kože bebe, pa je obavezno upoznati se sa listom sastojaka, kao i sa samim proizvodom. Sve što dođe u dodir sa kožom vaše bebe završi u njenom telu. pa treba birati preparat isključivo po sastavu.

 

Zašto se koristi bebi puder kod novorođenčadi?

 

U nastavku sledi detaljna lista čemu sve služi i u kojim sve situacijama se puderi za decu i bebe mogu koristiti. Konkretno, dečiji puder kod novonovorođenčad ima ulogu da:

 • zaštiti kože od trenja,
 • zaštiiu kože od osipa,
 • upije vlagu sa kože,
 • pomaže oko lečenja pelenskog osipa,
 • neguje kožu,
 • smiruje nadraženu kožu ako je došlo do upale,
 • smanji svrab.

Koja god namena bila, bitno je da se pravilno nanosi. Ne treba ga stavljati u neograničenim količinama jer se može nakupljati i taložiti, te na taj način zatvoriti pore.

 

bebi puder za bebe

 

Da li je za negu kože bebe zaista potreban bebi puder?

 

Više je odgovora, u zavisnosti od situacija.

 1. Ukoliko je koža vaše bebe normalna, u prvim mesecima ne morate uvrstiti bebi puder za bebe kao jedan od obaveznih kozmetičkih proizvoda. Ukoliko ste ipak odlučili da ga koristite, nemojte da ga praškate po celom telu.
 2. Ako se već odlučite da ga korstite od samog rođenja ili ako procenite da je vašoj bebi potreban, onda malu količinu koristite u sledećim situacijama:
 • kako biste sprečili trenje od pelena i pelenski osip – predeo ispod pelena;
 • kako biste sprečili pojavu ojeda – oko i ispod vrata,
 • da sprečite nastanak iritacija – ispod pazuha.

Nemojte praškati bebu po celom telu, tj. nemojte direktno na kožu da nanosite tako što ćete bocu okrenuti i sipati. Postoji pravilan način nanošenja, a objasnićemo u nastavku zašto.

 

Da li je tačno da su bebi puderi štetni za odojčad?

 

Kada se govori o štetnosti, tu se pre svega misli na štetnost od udisanja samog pudera. Kako je po teksturi sastavljen od sitnih čestica, kada se raspršti u vazduhu beba ga svakako može udahnuti.

Međutim, ovo nikako ne prija bebi i njenim nejakim plućima, posebno kada je beba mala, nerazvijena i još uvek nema dovoljno jak respiratorni sistem. U suštini, sitne čestice ne prijaju ni odraslim osobama kada se udahnu naročito ako već postoje problemi sa disajnim putevima.

Takođe, pored udisanja, kao što smo naveli, veoma bitna je i lista satojaka koje dečiji puderi sadrže. Podsećamo, čitajte listu sastojaka i informišite se.

Najčešće je bebi puder sastavljen od talka (puder na bazi talka), što ne predstavlja dobru stranu, jer on ima neke značajne mane. Ako ih već koristite, onda birajte puderi za bebe koji ne sadrži talk. Razlog je taj što talk u sebi može sadržati azbest koji predstavlja kancerogenu supstancu.

Dve su teorije:

 1. Postoje istraživanja koja dokazuju da postoji povezanost između raka jajnika i bebi pudera, a upravo je za veza puder na bazi talka. Ne može se reći da je u pitanju direktna veza, već samo dokazi koji ukazuju na povezanost. Iz tog razloga se posebno ne preporučuje nega kože genitalnog područja beba, kao i devojčica.
 2. Ukoliko beba ima problem kao što je astma ili problem da disajnim putevima onda korišćenje pudera na bazi talka može dovesti do oštećenja pluća. Ukoliko beba udahne puder može doći do plitkog daha, kašlja ili hronične iritacije pluća.

 

bebi puder za bebe

 

Isto tako ne treba isključiti dejstvo drugih sastojaka koji nisu preporučljivi za kožu. Već znamo da su parabeni, sulfati, konzervansi, boje, silikoni, parafini nešto što nije poželjno videti u listi sastojaka.

 

Da li je tačno da je bebi puder kancerogen (da li dovodi do pojave raka)?

 

Kada su u pitanju rak i bebi puder, neka istraživanja potvrđuju da ukoliko on sadrži talk onda takav preparat povećava šanse za pojavu kancerogenih bolesti. Talk u svom sveukupnom sastavu može sadržati azbest. Konkretno, azbest je kancerogena supstanca i ukoliko ga bebi puder sadrži, preventive radi poželjno je zaobići ga.

Istraživanja ukazuju na to da ukoliko se nanosi direktno na genitalnu regiju, naričito važi za devojčice, onda može dovesti do pojave raka jajnika u kasnijim godinama. To se svakako ne dešava uvek io ne znači da će se desiti, ali postoje studije koje potvrđuju da postoji veza između raka jajnika i upotrebe pudera za bebe na bazi talka. 

 

Da li uvek treba koristiti bebi puder prilikom menjanja pelena bebama?

 

Ukoliko ste odlučili da koristite bebi puder za zaštitu pelenske regije od ojeda, onda je u tom slučaju veoma bitno pravilno nanošenje na kožu. To podrazumeva:

 1. prilikom promene pelene prvo dobro čistom vodom operite bebinu kožu i pelensku regiju, da se ispere prethodno nanešen prah koji se možda nakupio u naborima ili u prevojima,
 2. dobro obrišite i osušite taj deo ispod pelene,
 3. nanesite prvo puder na svoju ruku i to samo malu količinu, pa tek onda odatle na bebinu kožu.

Ukoliko se koristi za zaštitu od osipa onda se može nanositi prilikom svake promene pelena, ali samo mala količina i to isključivo na gore naveden način.

 

Od čega se sastoji bebi puder za bebe?

 

Puder za bebe se može sastojati od prirodnog minerala talka, koji je stino mleven. Takav, bebi puder sa talkom sadrži veoma sitne čestice koje se veoma lako mogu udahnuti. Pored toga, u sastavu često sadrži i cink oksid, koji je preporučljiv za negu osetljive kože. Takođe, neretko je prisutan i parfem, odnosno mirisni dodaci.

Kada je u pitanju talk, on sadrži elemente kao što su kiseonik, mineral magnezijum i silicijum. Na koži smanjuje trenje te je štiti od osipa, što je svakako razlog njegove primene u sastavu.

Sa druge strane, sve je više onih bebi pudera koji uopšte ne sadrži talk. Oni sadrže drugu vrstu zdravijeg (bezbednijeg praha) koji ima istu namenu, a taj sastojak je kukuruzni skrob. Dobra strana je svakako to što i bebi puder na bazi kukuruznog skroba prirodno upija vlagu sa kože. Ali, oni takođe u svom sastavu imaju od sastojaka mirise i parfem.

Poslednjih godina su se mnogi brendovi okrenuli ka protizvodnji pudera za bebe na bazi kukuruznog skroba. Razlog je taj što kukuruzni skrob sadrži nešto krupnije čestice u odnosu na talk, koje se teže udišu i ne mogu da stvore respiratorne probleme.

 

Kakve vrste bebi pudera postoje?

S obzirom na to da puderi za bebe sadrže ili talk ili kukuruzni skrob, razlikuju se dve vrste bebi pudera. To su:

 1. bebi puder od kukuruznog skroba,
 2. bebi puder sa talkom.

 

Konkretno – koja vrsta bebi pudera je bezbedna za bebu?

Bebi puder bez talka jer je bezbedniji i sigurniji za upotrebu, naveli smo prethodno razloge.

 

bebi puder za bebe talk

 

Kako smo nepomenuli, talk može imati u svom sastavu opasne sastojke koji mogu izazvati respiratorne probleme ili vremenom izazvati rak jajnika. Zato birajte onaj na bazi kukuruznog skroba.

Svakako trebate znati i sledeće.

Ukoliko se odlučite za puder za bebe na bazi kukuruznog skroba mogu se naći istraživanja koja pokazuju da i on može dovesti do pogoršanja pelenskog osipa, ali uzrokovanog na drugi način. Tačnije, kandidom.

 

Dodatni saveti prilikom korišćenja bebi pudera na bebi

Ispravan način korišćenja dečijeg pudera je pola posla prilikom nege osetljive kože. Bebi puder se nanosi na čistu i suvu kožu, a način upotrebe je sledeći:

 • uvek prvo nensite puder na svoj dlan, a tek potom na mesto koje tretirate,
 • nanesite malu količinu praha,
 • nemojte puder rasprašivati u vezduh jer će beba svakak manje ili više da udahne,
 • uvek držite prah podalje od bebe i dece.

 

Da li se osip kod beba može i treba lečiti bebi puderom?

 

Iako postoje roditelji koji će se odlučiti da koriste dečiji puder za sprečavanje osipa od pelena, znajte da za to postoje mnogi drugi preparati. Oni su prema nameni prilagođeni da budu lek protiv ojeda ili nekog drugog osipa kod beba. Recimo, krema protiv pelenskog ojeda i osipa.

Bebi puder nije toliko efikasan kao neki drugi preparati za ovu namenu. Pa kad već postoji alternativa, onda se dobro informišite pre nego što odlučite da svakodnevno koristite dečiji puder za negu i zaštitu kože vaše bebe, naročito ako je osetljiva i ako joj ne prija sve i svašta.

Ukoliko ipak birate bebi puder za ojed, onda neka bude što prirodniji, jer je sigurniji, zdraviji i bolji za nežnu osetljivu kožu.

 

Za šta se sve može koristiti bebi puder u prahu?

 

Još na samom početku smo vam rekli da je puder za bebe i decu višenamenski kozmetički proizvod. Pre svega, može se koristiti kod beba, ali ga mogu koristiti i odrasli.

Evo u koje sve svrhe možete koristiti bebi puder:

 • zaštitu bebine kože od iriracija i crvenila,
 • zaštitu od pelenskog osipa ako je pelena dugo mokra,
 • svakodnevnu negu bebine kože prilikom menjanja pelena,
 • za prijatan miris čistoće i svežine bebeće kože,
 • kod starijih za isušivanje bubuljica i akni,
 • za “suvo” pranje kose (masne kose), takođe kod starijih,
 • prilikom depilacije nogu i ruku (leđa, grudi…),
 • za duže trajanje karmina na usnama,
 • može poslužiti kao pomoć da trepavice izgledaju bujnije (malo se nanese puder pre maskare na trepavice),
 • ukoliko se previše znojite, može malo pomoći tako što će upiti znoj i vlagu.

 

Zaključak – da li je bebi puder za bebe bezbedan za upotrebu?

 

Ako birate puder sa prirodnim sastojcima, odnosno onaj koji ne sadrži talk, u tom slučaju takav bebi puder jeste beznednija varijanta za vas ili za vašu bebu.

Ukoliko vidite da je lista sastojaka neprhvatljiva i ako sadrži loše supstance za koje znate da nisu dobre ili preporučljive, nemojte se dvoumiti već izbegnite dečiji puder.

Na kraju krajeva, ako vam treba prevencija ili rešenje za ojed rekli smo da postoje mnoge kreme protiv pelenskog ojeda, ali i masti takođe. Neki su na bazi prirodnih sastojaka, dok ima i onih medicinskih, koje preporučuju predijatri.

Takođe, alternativa za bebi puder su i mnogi kozmetički preparati. Svakako se oni razlikuju u zavisnosti od toga za šta je potreban:

Ono što jeste primetno da je bebi puder za bebe, konkretno, prethodnih decenija bio mnogo više popularan i korišćen od strane roditelja. Ali,zahvaljujući tvrdnjama i ispitivanjima njegova popularnost među roditeljima je u poslednje vreme (poslednjih godina) značajno opala.

Puderi za bebe na bazi kukuruznog skroba:

 • Nivea “Soothing” bebi umirujući puder,
 • Johnson’s ® Cornstarch Baby Powder,
 • Koloid Baby powder.

Izvorhttps://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/talcum-powder-and-cancer.html