Krema za pelensku regiju kod beba je obavezna za negu osetljive kože ispod pelena. Saznajte kakve sve postoje i za koje iskustva kažu da su najbolje.

 

Koža bebe je mekana i glatka pa roditelji lako primete i najmanju promenu, obzirom da je pelenska regija osetljiva i posebno podlžna nastanku ojeda. Zbog toga što je u toku celog dana prekrivena pelenama često postaje pogodno tlo za razvoj bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama.

 

Žašto bebama trebaju kreme za pelensku regiju?

 

Zašto koristiti kremu za pelensku regiju? I kada početi (kada početi sa korišćenjem)? Ovo su glavna pitanja na koja svaki roditelj mora znati ispravan odgovor.

Jedan od razloga zašto je – iritacija na pelenskoj regiji.

Ali, da li je u redu odmah krenuti sa korišćenjem krema za područje pelena ili je možda to bolje i pre nego što se pojavi ikakva iritacija? Najtačniji odgovor je sledeći.

Krema za pelensku regiju treba da se koristi u dva slučaja, a to su:

 1. preventivno – kako do pojave ojeda ne bi došlo. Adekvatna krema za pelensko područje će regiju ispod pelena zaštiti od mogućih iritacija. Ona ustvari stvara zaštitni sloj na bebinoj koži. Na taj način smanjiće se mogućnost pojave iritacije.
 2. za lečenje pelenskog ojeda (kao krema lek protiv osipa ili ojeda) – ukoliko se osip ili ojed već pojavio, pa na koži ispod pelene već postoji iritacija. U tom slučaju, koristi se da utiče na smanjenje iritacije. Zahvaljujući svojim sastojcima, kreme za pelensku regiju prodiru unutar kože i oporavljaju je. Uglavnom su to sastojci koji u isto vreme hidriraju i umiruju.

 

Žašto je važno da koža ispod pelena bude suva?

 

Odgovor na pitanje zašto pelenska regija treba da bude suva takođe svaki roditelj treba da zna. Pelenska regija kod beba mora biti suva jer se na taj način štiti i brani. Tako neće uopšte ni doći do pojave iritacija.

Takođe, podrazumeva se da pri upotrebi kreme koža mora biti i čista.

Naime, topla i vlažna sredina pogoduje razvoju mikroorganizama, bakterija, gljivica i raznih infekcija. Pelene su pogodne jer beba nekontrolisano piški, a roditelji ne mogu znati koliko će to puta biti u toku dana. 

Ukoliko je predeo ispod pelena suv, što svakako zavisi i od kvaliteta pelene, smanjiće se mogućnost za razvoj svih navedenih infekcija.

Baš zato krema za pelensku regiju omogućava da se deo ispod pelena održi suvim. To se dešava na taj način što krema stvara nekada masniji zaštitni sloj na bebinoj koži, pa na taj način koža biva zaštićena od direktnog kontakta sa potencijalnim bakterijama i gljivicama.

 

krema za pelensku regiju na cistu kozu

 

Kada početi sa upotrebom kreme za pelensku regiju?

 

Dva su odgovora na ovo drugo značajno pitanje – kada početi sa upotrebom krema za područje pelena:

 1. može i odmah – neki roditelji se odluče da krenu sa korišćenjem kreme za pelensku regiju preventivno, kada do pojave infekcije nije ni došlo;
 2. po problemu – mnogi roditelji počinju sa korišćenjem krema za pelensko područje tek kada primete da su se pojavili neki simptomi infekcije. U tom slučaju, bolje je koristiti samo preporučene preparate i kreme. Konkretno, bebi puderi nisu dobra opcija za pelenski ojed ili kada postoji iritacija, pa ih je tada najbolje izbegavati dok se koža ne oporavi.

Kada je u pitanju preventiva, uvek je više preporučljivo uvesti kreme u dnevnu rutinu nege. To su u praksi sledeće situacije:

 • kada nema osipa ili ojeda (obavezno ako je beba već dobila osip),
 • ukoliko su se pojavili manji prvi znakovi crvenila tj. iritacije,
 • ako je bebina koža osetljiva i sklona infekcijama,
 • ako beba ima dijareju, jer postoji povećana mogućnost za iritaciju,
 • ukoliko bebi niču zubići ili trenutno pije antibiotik.

 Koristite je na sledeći način:

 1. nakon presvlačenja pelene beni operite joj guzu i pelensku regiju čistom toplom vodom kvalitetnim šamponom ili kupkom za bebe (u toku dana ili pridveče, kada je pripremate za spavanje);
 2. dobro osušite mekanim peškirom;
 3. nanesite kremu na pelensku regiju, raznmažite lepo i stavite bebi ponovo drugu čistu pelenu.

Kada birate šampon ili kupku, preporuka je da uvek koristite biljne i organske kozmetičke preparate. Da li je bezbedan i koji su glavni aktivni sastojci znaćete kada pročitate deklaraciju. Jedan takav, koji sve više mama hvali je Dr Pilar šampon-kupka na biljnoj bazi.

Radi se o potpuno biljnom šamponu, čiji su sastojci organskog porekla i koji ne sadrži ništa štetno – nema sulfata, silikona, ftalata, aditiva, sintetičkih boja, veštačkih mirisa i drugih opasnih ili štetnih sastojaka. Mogu ga koristiti sve bebe (i one najmlađe), kao i deca.

O ovom šamponu više informacija možete saznati na sajtu Dr Pilar. Takođe, može se i kupiti onlajn isto na njihovom sajtu. Posetite sledeći link https://doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/.

 

Dr Pilar kupka i sampon

 

Kakva krema za pelensku regiju je bezbedna za bebu?

Kada biramo kozmetiku za negu bebine nežne kože onda je veoma bitno obratiti pažnju na listu sastojaka. Konkretno, kreme za pelensko područje trebaju sadržati prirodne sastojke ili što veću koncentraciju aktivnih supstanci prirodnog porekla. 

U suštini, to nepisano pravilo se odnosi na svu bebi kozmetiku, pa tako i na kreme za negu bebine kože.

Odlično bi bilo da krema za pelensku regiju bude organska. Obratite pažnju na to. Ali, svakako pre svega ne sme da sadrži bilo kakve alergene (pčelinji vosak, kokosovo ulje, neka mineralna ulja).

Ukoliko ste vi alergični na neki sastojak onda postoji mogućnost da i vaša beba bude alergična.

Kao poželjni sastojci u kremama za pelensku regiju navodimo sledeće:

 • bademovo ulje,
 • suncokretovo ulje,
 • linalol, 
 • cink oksid,
 • glicerin, 
 • avokado,
 • neven, 
 • kamilicu,
 • lanolin.

 

Po čemu se razlikuju kreme za pelenski ojed kod beba?

Postoji razlika među kremama za pelensko područje. Postoje obične, koje samo neguju ovaj deo kože beba ali ne rešavaju problem ojeda. Postoje i specifične kao lekovi, koje su konkretno koncipirane kao kreme za pelenski ojed. Pisali smo detačjno o njima i izdvojili nekoliko dobrih – kreme protiv pelenskog osipa ili ojeda.

Kada birate takve, treba znati da postoje:

 1. kreme za svakodnevnu upotrebu i to su nežne kreme za područje pelena,
 2. kreme koje su namenjene za umeren ili za teži pelenski osip,
 3. lekovi tj. kreme ili masti koje preporučuje pedijatar u slučaju pojave osipa, ojeda, pa i ekcema nekad.

PrveKreme za bebe koje su namenjene za svakodnevnu upotrebu su nežne. Sadrže sastojke koji vlaže kožu bebe, preventivno deluju i štite od pojave pelenskog osipa.

Druga vrsta – Namenjene su uklanjanju već nastalog osipa bebe. To mogu jer u sebi sadrže sastojke koji će ukloniti iritaciju i smanjiti upalu.

Treći tip – Kada su u pitanju one koje preporučuje pedijatar, to se uglavnom odnosi na jače masti ili na medicinske kreme koje u sebi sadrže medicinske sastojke. Kortikosteroidi su najčešće u sastavu ovih, a za takve se preporučuje upotreba samo nekoliko dana.

Treba spomenuti još jedan kriterijum po kojem se kreme za pelenski ojed razlikuju od običnih krema za pelensku regiju. Radi se o tome kada početi sa upotrebom:

 • postoje takve koje se mogu korsititi od prvog dana,
 • postoje i takve za koje se upotreba striktno savetuje malo kasnije.

 

Najbolje kreme za pelensku regiju

 

Najbolje kreme za pelensko područje su prirodne i biljne, koje ne štete bebinoj koži. Prema iskustvima, izdvajaju se nekoliko jer su namenjene različitim situacijama. Najbolje i najkvalitetnije su sledeće kupovne:

 1. Uriage Bebe prva krema za pelensku regiju,
 2. Mustela zaštitna vitaminska krema
 3. Weleda krema za pelensko područje od nevena,
 4. Sebamed baby krema protiv ojeda,
 5. Hedera Vita mast za bebe za pelensku regiju,
 6. Pavlovićeva krema,
 7. Baby Skin za pelensku regiju.

 

dobra krema za pelensku regiju

 

Uriage bebe prva krema za pelensku regiju 

Francuski brend Uriage u prepoznatljivoj plavoj ambalaži u obliku tube ima svoju Uriage bebe kremu za pelensku regiju. Naznačeno je na ambalaži da je 1st krema (noci i u nazivu reč prva), što znači da je mogu koristiti novorođenčad.

Urage bebe prva krema za pelensko područje se koristi u sledećim situacijama:

 • preventivno za negu pelenske regije,
 • za smirivanje nastalih iritacija,
 • za uklanjanje znakova ojeda.

U svom sastavu ima:

 • Uriage termalnu vodu – koja hidrira kožu i ublažava iritacije,
 • Patentirani Poli-2P  kompeks – koji obnavlja oštećenu kožu i stvara zaštitni sloj,
 • Fitoskvalani i fitosteroli – koji obnavljaju oštećenja i dobrinose uklanjanju iritacije,
 • Glicerin – ovaj sastojak utiče na dubinsku hidrataciju kože.

Kada je u pitanju upotreba onda je potrebno kremu naneti na čistu i suvu kožu, u debljem sloju. Krema ne ostavlja mastan trag i brzo se upija. Moguće ju je nanositi svakodnevno, kao i prilikom svake promene pelena.

Uriage bebe prva krema za pelensku regiju nalazi se u tubi od 100 ml.

 

Mustela zaštitna vitaminska krema 

Mustela bebe 123 – zaštitna vitaminska krema je poznata po trostrukom dejstvu, a to su:

 • 1 – preventivno deluje da do pojave pelenskog ojeda ne dođe, štiteći kožu,
 • 2 – umiruje ukoliko se iritacija već pojavila,
 • 3 – oporavlja kožu od nastalih oštećenja.

Mustela zaštitna vitaminska krema može se koristiti svakodnevno i prilikom svake promene pelena. Nanosi se na suvu i čistu kožu. Potrebno ju je naneti u debljem sloju. Lako se upija i lako se ispira.

Mogu je korsititi bebe od prvog dana, uključujući i prevremeno rođene bebe. Ambalaža ima oblik tube, a količine su od 50 ml, od 100 ml i od 150 ml. Razlikuju se zapremine, ali je boja na svakoj ista – svetlo ljubičasta.

U svom sastavu od najvažnijih sastojaka Mustela zaštitna vitaminska krema ima sledeće:

 • Avokado – pomaže da koža zadrži hidrataciju,
 • Cink oksid – štiti kožu od iritacija,
 • Suncokretovo ulje  – predstavlja antioksidans koji sadrži vitamin E.

 

Weleda krema za pelensku regiju od nevena

Ambalaža na kojoj je cvet nevena i kamilice, belo narandžaste boje je opis za jednu Weledinu kremu za bebe. To je Weleda krema za područje pelena. 

Weleda krema za pelensku regiju od nevena se koristi u sledećim slučajevima:

 • za ublažavanje crvenila i iritacije,
 • za regeneraciju oštećene kože,
 • za zaštitu kože od zadržavanja vlažnopsti iz pelena.

Kao što i naziv kaže, u sastavu je neven i to je glavni aktivni sastojak jer ima prirodno protivupalno dejstvo. Od ostalih, Weleda krema za područje pelena sadrži:

 • kamilicu – koja smanjuje upale, omekšava kožu i obnavlja je,
 • ulje badema – koje pomaže u uklanjanju oštećenja,
 • ulje susama – jer smanjuje upale na koži.

Isto kao i druge kreme za pelensku regiju, tako se i Weleda krema za područje pelena sa nevenom nanosi na suvu i čistu kožu. U debljem sloju se maže, ali je potrebno dobro razmazati. Pogoduje i bebama koje imaju veoma osetljivu kožu.

Tuba sadrži 75 ml kreme.

 

Sebamed baby krema protiv ojeda

Sebamed brend u svojoj ponudi ima Sebamed baby kremu protiv ojeda. To je krema koja je namenjena protiv pelenskog ojeda, ali i da posluži kao obična zaštitna krema za pelensku regiju.

Ona jako prija bebinoj nežnoj koži, a koristi se u situacijama:

 • za negu bebine kože na pelenskoj regiji,
 • kada je potrebna zaštita kože od iritacija,
 • kada je neophodno da se oštećena koža obnovi.

Sebamed baby krema za pelensku regiju protiv ojeda dolazi u beloj tubi sa plavim poklopcem i ambalaži od 100ml. U svom sastavu sadrži:

 • titanium dioksid – predstavlja mineral koji se koristi za zaštitu kože,
 • pantenol – ovaj sastojak ima protivupalno dejstvo, ali takođe kožu hidrira i čini je glatkom,
 • bisabolol – on smanjuje iritacije i predstavlja jak antioksidans,
 • prirodni alantoin – jer omekšava kožu i čini je glatkom.

Nanosi se na čistu i suvu kožu, a nakon nanošenja potrebno ju je lepo utrljati. Mogu je koristiti bebe od prvog dana.

 

Hedera Vita mast za bebe za pelensku regiju

Hedera Vita mast za bebe je preparat za negu pelenske regije kod beba, a može se koristiti u više situacija:

 • za negu suve kože bebe,
 • kao prevencija od nastanka iritacija i osipa,
 • da umiri bebinu iritiranu kožu.

Glavni aktivni sastojci ove masti za bebe su:

 • lanolin – jer hidrira kožu i omekšava je,
 • vazelin – koji štiti osetljivu kožu i utiče na zaceljivanje oštećenja,
 • bademovo ulje – ono neguje oštećenu kožu,
 • bademova voda – ima veliko protivupalno dejstvo.

Hedera Vita mast za bebe za pelensku regiju nanosi se na delovima ispod pelena laganim pokretima, klasično kao većina krema. Nalazi se u okruglom pakovanju, a na zatvaraču je etiketa roze boje na kojoj je beba. Mast je u pakovanju od 100 ml.

 

Pavlovićeva krema za pelensku regiju

Originalna Pavlovićeva mast za bebe je ujedno i krema za negu kože ispod pelena, a koju svi pamtimo još od detinjstva. To je tip masnije kreme koju mogu koristiti kako bebe, tako i deca i odrasli.

Kao krema za pelensku regiju koristi se za svakodnevnu negu bebine kože ispod pelenske regije. Neguje i stvara mastan zaštitni sloj na koži koji štiti od svih bakterija, mikroorganizama kako iz urina, tako i iz bebine stolice.

U njenom sastavu su:

 • vazelin, koji hidrira i zadržava vlažnost kože,
 • cink oksid, jer deluje umirujuće i stvara zaštitni sloj na koži,
 • lanolin, koji kožu čini mekanom i glatkom.

Pavlovićevu mast za bebe mogu koristiti bebe od prvog dana. Nanosi se na suvu i čistu kožu u tankom sloju i laganim pokretima. Dolazi u beloj kutiji sa svetlo narandžastim poklopcem od 100 ml.

Pisali smo recenziju i kakva su iskustva. Pričitajte više – Pavlovićeva mast za bebe.

 

Baby skin krema za pelensku regiju

Od brenda MaiLab postoji krema koja se naziva Baby skin krema za pelensku regiju za osetljivu bebinu kožu. Koristi se za:

 • negu bebine osetljive kože,
 • da omekšava i kožu čini elstičnom,
 • da zaštiti bebinu kožu od oštećenja.

U svom sastavu ponosi se na lanolin i njegovu zaštitnu funkciju. Kao glavni sastojak lanolin u BabySkin kremi doprinosi povećanju elastičnosti kože i zadržavanju vlažnosti. Takođe, u sastavu je i cink oksid.

Nanosi se svakodnevno, na čistu i dobro osušenu bebinu kožu. Kada se koristi poželjno je da to bude prilkom svake promene pelena. Potrebno ju je lepo razmazati kako bi je koža pravilno i dubisnki apsorbovala, pošto je ova krema svetlo krem boje, jako gusta i dosta masna.

Dolazi u dva pakovanja, a ova su okruglog oblika. Različite su zapremine – manja je od 100 ml i veća od 300 ml.

 

Zaključak

Ako želite da koža vaše bebe uvek bude lepa, zdrava i suva ispod pelena, onda su kreme za pelensku regiju zaista obavezne jer mogu osetljivu kožu negovati na pravi način. Ukoliko odlučite da istu koristite preventivno možete zaobići uporne ojede koji stvaraju nelagodu vašoj bebi, a i vama kao roditeljima.

Svakako, prilikom izbora obavezno se vodite listom sastojaka kako ne bi došlo do greške. Znamo da birate najbolje za vašu bebu.