Koliko opadanje kose kod žena može biti neprijatno, najbolje znaju one koje svakodnevno gube dragocene vlasi. U nastavku vam donosimo odgovore na pitanja zašto nastaje i kako sprečiti gubitak kose.

Najčešće su četke glavni pokazatelji količine kose koja opada. Kada počne prevremeno i prekomerno da opada, dlake možemo naći svuda, ne samo na četki. To je dovoljan i jasan signal da nešto nije u redu i pažnja nam je preokupirana opravdano. 

Poslovica “Bolje sprečiti nego lečiti” u ovom slučaju ima smisla i potrebno je detaljno pristupiti problemu. Istraži smo koji su uročnici opadanja kose kod žena, ali i pronašli rešenja koja mogu biti spasonosna. 

 

vlasilan zene model

 

Razlozi za opadanje kose kod žena!

 

Žene dosta ulažu u izgled svoje kose, neguju je raznom kozmetikom, boje i stilizuju. Iako izgleda trenutno lepo, na dugoročne staze može oštetiti kosu. 

Sve ovo, ali i mnoge druge neželjene bilo urođene, stečene, ali i prirodne promene mogu dovesti do gubitka kose.

Navešću vam neke od najčeših razloga koji dovode po proređivanja i opadanja kose.

 • Genetske predispozicije ( Genetika ima veliki uticaj na izgled kose. Ukoliko roditelji imaju problem sa prekomernim gubitkom kose, velika je verovatnoća da će se to preneti i na njihove potomke).
 • Hormonski disbalans (Hormoni igraju bitnu ulogu u očuvanju zdravlja kose. Hormonska neravnoteža izaziva promene i kosa pod tim uticajem počinje da opada.)
 • Loše zdravstveno stanje ( Dosta bolesti utiču na opadanje kose, to može biti bolest štitne žlezde, hemioterapija, imunobolesti, ali i infekcije skalpa i dr).
 • Stres (Stresne situacije su vrlo jak okidač koji može uzrokovati gubitak kose, bilo da je stalna izloženost stresnim situacijama ili jak emocionalni stres).
 • Period menopauze ( Menopauza je karakteristična po brojnim promenama u organizmu. Neke od  tih promena utiču na slabljenje i opadanje kose).
 • Postporođajni sindrom ( Nakon porođaja telo se polako vraća u normalu. Kosa koja je bujala za vreme trudnoće i nije prirodno opala, počeće naglo da opada sve dok se ne uspostavi ravnoteža).
 • Nepravilna nega kose ( U velikom procentu ova nemarnost može dovesti do oštećenja i na kraju gubitka kose. Prečesta upotreba toplotnih aparata preti da trajno ošteti kosu i na kraju možete ostati bez nje).
 • Kozmetički i hemijski preparati ( Farbe za kosu i hemijski tretmani mogu ozbiljno ugroziti zdravlje kose.  Jaka kozmetika za negu kose, puna je hemijskih supstanci koje ne rade u korist kose, već protiv nje).
 • Nepravilna ishrana ( Loš izbor hrane može uticati na ceo organicam, ali i na kosu. Nedovoljan unos vitamina, proteina, masnih kiselina dovodi do lošeg kvaliteta kose).

 

Opadanje kose kod žena u menopauzi 

 

Samo spomen reči “menopauza” kod žena izaziva promenu raspoloženja. Kada dodje period menopauze koji je očekivan i neizbežan, dešava se čitav niz fizičkih i emocionalnih promena. Iako neke od njih ne možemo da kontrolišemo, postoji ipak mnogo toga što možemo učiniti za sebe i svoje telo. 

Jedna od karakteristika menopauze je opadanje kose, koje pored izmene raspoloženja u ovom periodu može izazavati dodatni stres. U periodu menopauze dolazi do hormonskih promena koje utiču na stanje kose. 

Naime, počinje prirodno da opada nivo hormona estrogena što direktno utiče na folikul dlake. Smanjenjem estrogena, dolazi do slabljena folikula i on više nije u stanju da proizvede novu vlas. Pored toga, dlake ne dobijaju dovoljno hranljivih materija, pa postaju tanke, suve i lako opadaju. 

Ukoliko se ove promene u menopauzi udruže sa dodatnim faktorima rizika za opadanje kose, gubitak kose biće progresivniji. To se odnosi na svakodnevni stres, problem štitne žlezde ili druge bolesti, loše životne navike kao što su nepravilna ishrana i fizička neaktivnost u ovom dobu. 

Svetlana i Mila su imale problem sa opadanjem kose, ali su uspele da to reše. One su podelile svoja iskustva sa nama i ispričale KAKO SU SPASILE SVOJU KOSU OD DALJEG OPADANJA! Pročitajte i vi njihova iskustva i šta im je POMOGLO – https://kozmetickimagazin.com/ovo-je-sampon-koji-zaustavlja-opadanje-kose/.

 

Opadanje kose kod žena posle porođaja 

 

Postporođajno opadanje kose je jedino opadanje kose koje žena može donekle spokojno sačekati. To je zato što je to prirodna i normalna pojava. Trudnoća, drugačije nazivana drugo stanje, u potpunosti i jeste drugačije stanje organizma od uobičajenog. Prati ga čitav spektar promena koje se događaju našem telu, koži i kosi.

Najupečatljivije su hormonske promene koje kontrolišu niz situacija. Tokom trudnoće, hormon estrogen sve vreme raste. Jedna od promena koju uzrokuje je brži rast kose i njena gustina. Estrogen čuva dlake od opadanja, odnosno ojačava ih i produžava vreme rasta.

Neposredno nakon porođaja, količina estrogena opada, pa se događaju situacije koje ne treba da Vas zabrinu. Naime, sve dlake koje tokom trudnoće nisu prirodnim odlivom opale, sada će početi da opadaju. Pojačano opadanje kose kod žena počeće nekoliko nedelja nakon porođaja i može trajati par meseci. 

Ovo je vrlo očekivana situacija, i nema mesta za brigu. Već nakon par meseci Vaša kosa će se vratiti u normalno stanje i prekomerno opadanje će prestati. 

No, ako se opadanje kose nastavi i godinu dana nakon toga, tada  je vreme za reakciju. Hormonski balans se može vratiti na više prirodnih načina, a jedan od njih je i Intimo tea čaj za žene.

 

 

Opadanje kose na temenu kod žena

 

Pogled u ogledalo teško može otkriti opadanje kose na temenu. Ipak, to postaje vrlo očigledno, naročito drugima. Kod žena, opadanje kose najčešće počinje opadanjem dlaka sa temena. Oko popularnog cveta na temenu stvara se proređen krug koji je nekada teško zamaskirati.

Razni su uzroci zašto kosa opada baš na temenu, a na drugim delovima glave nema pojačanog opadanja. Genetika, zdravstveno stanje, hormonske promene, stresne situacije, životne navike u vidu neadekvatne ishrane, pojačanog konzumiranja alkohola i dr mogu uticati na stanjivanje kose na temenu.

 

Opadanje kose na pečate kod žena

 

Jedno od najneprijatnijih gubitaka kose kod žena je opadanje kose na krugove. Ovakav vid opadanja kose izazvan je alopecijom. Alopecija je autoimuna bolest ćelija koja deluje agresivno na folikul dlake. Ipak, napomenućemo da se češće dešava kod mušaraca nego kod žena.

Kosa opada u vidu pečata koji se mogu i preklapati, a mogu biti odvojeni krugovi. Iako vremenom na ovim mestima kosa može opet porasti, obavezno se posavetujete sa lekarom. Najpre je potrebno otkriti prave uzročnike slabljenja dlake i pristupiti lečenju.

 

Opadanje kose kod žena od stresa

 

Svakodnevno se susrećemo sa problemima i neprijatnostima koje se trudimo da rešavamo u hodu. Svi oni ostavljaju manje ili veće posledice po naš organizam. Međutim, postoje stresne situacije, izazvane jakim stresom koje se mogu odraziti i na gubitak kose. 

Usled snažnog stresa koji smo doživeli zbog bolesti ili gubitka bližnjeg, gubitka posla, selidbe, razvoda i slično nakon nekoliko nedelja možemo primetiti pojačano opadanje kose. Stres ima snažan negativni uticaj na celokupno zdravstveno stanje organizma, pa tako i na gubitak kose. 

 

Opadanje kose kod žena od farbanja

 

Slobodno mežemo reći da je danas prava retkost pronaći ženu koja ima prirodnu boju kose, da se nijednom nije farbala, blajhala ili šatirala. Bojenje, odnosno farbanje kose je hemijski tretman koji agresivno deluje na kosu, menjajući joj pigment. Tako oštećuje dlaku, oduzima joj prirodna ulja i proteine čineći je slabom. 

Ukoliko se farbate vrlo retko, izvlačite poneki pramen ili farbate samo koren kose, svakako nećete u velikoj meri oštetiti kosu. Ako ipak farbate kosu mesečno, celom dužinom, koristite jake farbe ili izbeljujete je, velika je mogućnost da će doći do pojačanog opadanja kose. Folikul dlake je oslabljen, dlaka istanjena i suva, pa će preremeno opasti. 

Pokušajte da sprečite gubitak kose tako što ćete koristiti farbe bez amonijaka i ređe farbati kosu. Pored toga kosu perite prirodnim šamponima i šamponima namenjenim za farbanu kosu. 

 

Opadanje kose kod žena od peglanja

 

Isti slučaj kao kod farbanja kose, čak je i teže pronaći ženu koja ne koristi termičke aparate. Vrlo su popularni jer obezbeđuju brzo i lako stilizovanje kose. Kada kažemo termički aparati mislimo prvenstveno na upotrebu fena, prese za kosu, stajlera, toplotnih četki za oblikovanje kose i dr. 

Ne možemo reći da su bezopasni, ali njihov uticaj zavisi i od učestalosti korišćenja. Uticaj termičkih aparata na kosu ukoliko je čest, može biti vrlo negativan.   

Jaka temperatura gori dlaku, isušuje joj prirodnu vlažnost i ulja. Kosa postaje oslabljena, suva i bez sjaja. Krhka dlaka je sklona lomljenju i kidanju, a sve to dovodi do opadanja kose. 

 

Kako sprečiti opadanje kose kod žena 

 

Iako opadanje kose ne poznaje polne razlike i podjednako pogađa i muškarce i žene, ipak su žene te koje teže podnose gubitak kose. Zato su odlučnije su u nameni da ga spreče i zaustave. 

Ono što je utešno to je da rešenja u najvećem broju slučajeva ima. Jedino se zahteva upornost i strpljenje. 

Problem opadanja kose kod žena može se uspešno sprečiti ukoliko počnete da delujete na vreme. Evo par smernica koje vam mogu pomoći u borbi za sprečavanje opadanja kose. 

 • Prvo odbacite kozmetiku koja sadrži silikone, parabene i druge štetne supstance. Okrenite se prirodnim preparatima i prirodnim šamponima za kosu koji će ojačati koren kose i regenerisati dlaku.
 • Smanjite upotrebu aparata za stilizovanje na minimum, jer pregrejavaju, isušuju i slabe vlasište.
 • Izbegavajte hemijske tretmane koji agresivno deluju i slabe kosu.
 • Počnite sa upotrebom pakovanja, hranljivih maski ili maski od kućnih namirnica koje rade odličan posao oporavka kose. 
 • Koristite četke sa širokim proredom i ne kidajte, ne lomite dlake grubim češljanjem, niti stezanjem kose u rep. 
 • Obogatite ishranu vitaminima, proteinima, gvožđem i ostalim mineralima koji pospešuju rast kose i čine dlaku otpornijom na oštećenja. 

 

 

Kako izlečiti opadanje kose kod žena 

 

Ukoliko se na vreme ne spreči oštećenje i opadanje kose, problem može uzeti maha i dovesti do nekontrolisanog gubitka kose. Tada trepa posegnuti za ozbiljnijim rešenjem, a poželjno je potražiti i savet stručnjaka.

 

Kozmetika u službi očuvanja kose

 

Kozmetičke kompanije su toliko napredovale pa proizvode preparate koji mogu uspešno izlečiti gubitak kose. Na tržištu se nude šamponi protiv opadanja kose koji obiluju aktivnim supstancama i deluju direkno na koren dlake. 

Šamponi su se pokazali kao favoriti među kozmetičkim preparatima protiv opadanja kose kod žena. Često uz šampone se nude i regeneratori za kosu koji imaju ulogu da hidriraju i omekšaju kosu i tako olakšaju češljanje. 

Koriste se takođe ampule, kao još jedan preparat protiv opadanja kose koji dolazi u malim bočicama. Pored njih svoje mesto pronalaze i losioni koji ciljano deluju na zaustavljanje proređivanja vlasišta.

Maske za kosu su takođe dobar izbor jer postoje razni načini primene istih. Pozitivno utiču na jačanje vlasišta i suzbijaju prevremeno opadanje dlaka. 

 

Metode koje se koriste u lečenju opadanja kose

 

Kao i kozmetičke kompanije, lečenje opadanja kose posebno je napredovalo u pronalasku tretmana koji mogu pomoći protiv gubitka kose.

Zavisno od razloga opadanja kose, Vašeg opšteg stanja, postoji nekoliko metoda koje se mogu sprovesti. 

 • Mezoterapija kose – ubrizgavanje malih količina koktela koji utiču na stimulaciju rasta dlake i sprečavaju opadanje kose.
 • Laserska terapija – Terapija laserima koji prodiru dublje u ćelije folikula dlake i podstiče cirkulaciju i obnavljanje folikula dlake, kako bi opet bio aktivan.
 • PRP tretman vlasišta – PRP je bezbolan tretman koji se koristi u cilju pospešivanja rasta i jačanja kose. Ovim postupkom se u kožu glave ubrizgava krvna plazma koja produžava fazu rasta kose, a rezultati su vidljivi nako nekoliko meseci.
 • Transplatacija kose – Transplatacija kose podrazumeva uzimanje folikula dlake na mestima gde ih ima i njihovo presaljivanje na deo glave kde je kosa proređena ili totalno opala.
 • Karboksiterapija – Nakon samo par tretmana karboksiterapije zaustavlja se opadanje i proređivanje kose. Nastavak tretmana omogućava osnaživanje i zalečivanje folikula dlake ubacivanje posebnog gasa koji pruža ishranu od korena dlake.
 • Fotobiostimulacija kose – U pitanju su svetlosni efekti koji utiču na kosu tako što stimulišu ćelije iz sopstvenih izvora. Utiču na regeneraciju i obnavljanje oštećenih delova i produžavaju period rasta dlake.

 

Vlasilan šampon protiv opadanja kose

 

Jedan od najboljih šampona protiv opadanja kose je prirodni Vlasilan šampon. Kolekcija Vlasilan šampona se sastoji od dva šampona, a to su Vlasilan A formula i Vlasilan B formula. 

Vlasilan A formula šampon koristi se protiv opadanja kose, peruti i za dubinsko uklanjanje nečistoća i viška sebuma. Vlasilan B formula se koristi za podsticanje rasta, obnavljanje i oporavak kose. 

Udruženim korišenjem obe formule uspešno ćete zaustaviti opadanje kose, ukloniti perut, obnoviti strukturu dlake i stimulisati rast nove i jake kose. Vlasilan šamponi su napravljeni od 100% prirodnih sastojaka koji obezbeđuju negu i zaštitu dlake. ne sadrže parabene, veštačke mirise, silikone i sulfate koji štete zdravlju kose.

Predlažem vam da pročitate iskustva korisnica i detaljnu recenziju za šampon Vlasilan protiv opadanja kose. 

 

 

Vichy ampule protiv opadanja kose

 

Za razliku od šampona, ovoga puta Vichy nudi ampule protiv opadanja kose. U pitanju su Vichy Dercos Aminexil Clinical 5 ampule za opadanje kose kod žena. Ove ampule deluju direktno na urgožene regije dlake, ojačavaju koren i potpomažu rast nove kose. 

Bogate su koncentracijom aktivnih sastojaka koji omogućavaju dodatno hranjenje i regeneraciju kose.  Redovnom upotrebom smanjiće opadanje kose, a možete ih koristiti na suvoj ili vlažnoj kosi. 

Dolaže u pakovanju koje broje 21.ampulu, mada možda možete kupiti i na komad. Pisali smo opširnu recenziju i iskustva korisnica za Vichy ampule, koja Vam daje odgovore na sva pitanja vezana za Vichy ampule protiv opadanja kose. 

 

Nerilex šampon protiv opadanja kose

 

Kada govorimo o Nerilex šamponu protiv opadanja kose, nije na odmet da pomenemo da se radi o starom, dobro poznatom Nirel šamponu sa novim nazivom. Nerilex šampon ja proizvod domećeg brenda i prisutan je unazad nekoliko godina na našem tržištu.

U pitanju je medicinski šampon za opadanje kose, što ga odlikuje raznim hemijskim supstancama i razlikuje od prirodnih šampona. Medicinski šamponi su jači i nekada sadrže neke nepopularne sastojke. 

Nerilex šampon za opadanje kose, zbog svoje duge tradicije stekao je naklonost mnogih korisnika koji su imali problema sa opadanjem kose.

Pročitajte temeljnu recenziju za Nerilex šampon i otkrijte kakva su iskustva osoba koje su ga probale, zašto ga hvale, ali i šta mu zameraju. 

 

Fitoval losion protiv opadanja kose

 

Fitoval dermatološki losion koristi se kod prekomernog opadanja kose. U pitanju je losion koji sprečava gubitak kose i podstiče rast nove kose. Ono što bi trebalo da znate je da ovaj losion daje bolje rezultate ukoliko se koristi sa Fitoval šamponom protiv opadanja kose.

Fitoval losion sadrži Eskulin i Ksimeninsku kiselinu koje stimulišu mikrocirkulaciju i tako deluju direktno na folikul dlake. Kako deluje Fitoval losion, kakve rezultate možete da očekujete, ali i tačan način primene pročitajte u recenziji o Fitoval losionu koju smo pisali za vas. 

 

Alpecin losion protiv opadanja kose

 

Alpecin Liquid losion za opadanje kose je medicinski losion koji ima za cilj da spreči prekomerno gubljenje kose. Kao jedan od aktivnih sastojaka navodi kofein koji je zadužen za jačanje korena dlake i smanjenje proređivanja kose.

Međutim, pored dobrih aktivnih sastojaka Alpecin losion protiv opadanja kose u svom sastavu ima i neke nepoželjne supstance koje možda mogu biti potencijalni iritanti. 

Opisali smo detaljno Alpecin losion u recenziji koja otkriva prednosti i mane ovog losiona, pa savetujem da je pročitate. 

 

Zaključujemo…

 

vlasilan zene model

 

Kosa ženama pruža više i nego što mogu da zamisle. Koliko im znači mnoge shvate tek kada počinju da ostaju bez nje. 

Srećom nauka i tehnologija su napredovale, pa su detaljno istražile ovaj bolan problem. 

Nadam se da je ovaj tekst za opadanje kose kod žena proširio vidike vezan za ovaj problem i da je dao jasne savete kako da sprečite gubitak kose.

 

POVEZANE RECENZIJE:

 

Otkrijte nam kojim metodama i preparatima zaustavljate opadanje kose. Ukoliko ste koristili pomenute kozmetičke preparate, molim Vas u nastavku ih ocenite.