Krema za bebe je obavezna. Saznajte kakve bebi kreme postoje, po čemu se razlikuju, koje probleme rešavaju i koje su najbolje kreme za bebe.

 

Najbolje kreme za bebe služe tome da neguju i dodatno omekšaju kožu malih beba, a u nekim situacijama i reštiti problem poput crvenila, iritacije, suvoće, ojeda i drugih postojećih ili potencijalnnih problema.

 

Zašto je važno za bebe da koriste kreme?

 

Bebina koža je veoma nežna i osetljiva. Zato je veoma bitno negovati je na pravi način. To ne mora značiti upotrebu mnogih preparata za negu kože, već samo pravilnih. 

Kada je nega bebine kože u pitanju, nekada manje može značiti više. To podrazumeva da nekada previše kozmetike može samo da produbi problem. To dalje znači da treba koristiti adekvatnu kozmetiku, namenjenu konkretnim potrebama kože.

Zato, ukoliko se na koži bebe pojavi neka promena postoje mnoge kreme za bebe koje mogu pomoći. Isto tako postoje i kreme koje mogu zaštiti bebinu kožu da do problema uopšte i ne dođe. Preventivno!

Postoje kreme koje mogu samo negovati bebinu kožu, ali i takve koje mogu sprečiti pojavu nekih promena. Tako da pored što neguju kožu, mogu je i zaštititi.

Kakave sve kreme za bebe postoje i koje su najbolje, navodimo nastavku koji sledi.

 

Kakve sve kreme za bebe postoje?

 

U zavisnosti od problema koji rešavaju, koje sastojke sadrže, ili jednostavno da li su namenjene za negu nekih delova bebine kože, bebi kreme mogu biti:

 • bebi krema za lice,
 • krema za hidrataciju i negu kože,
 • pantenol krema za bebe,
 • krema za zaštitu od sunca za bebe,
 • kreme sa kortikosteroidima za bebe,
 • kreme za ojed kod beba,
 • kreme za palenski ojed,
 • kreme za pelensku regiju,
 • kreme za ekcem kod beba,
 • krema za atopijski dermatitis kod beba,
 • kreme za bebe protiv crvenila,
 • kreme za bebe sa cinkom,
 • kreme za bebe protiv komaraca.

 

Bebi krema za lice

Koža na licu beba je veoma tanka i kao takva podložna je isušivanju. Najbolje kreme za lice za bebe može nadoknaditi vlažnost i zaštiti njenu kožu od mogućih iritacija.

Bebi krema za lice se koristi za:

 • hidrataciju bebine kože na licu,
 • zaštitu od iritacija,
 • omekšavanje bebine kože posle umivanja, kupanja i slično.

Kada se biraju kreme za lice za bebu veoma je bitno voditi računa o sastojcima. Uvek birajte najbolju i onu koja sadrži prirodne sastojke i koja je organska.

Veoma je bitno da krema za negu bebine kože lica ne sadrži jake alergene (recimo pčelinji vosak, neka mineralna ulja, ulje suncokreta, ulje susama…). Iako pojedini od navedenih sastojaka jesu dobri za kožu, ponekad mogu biti alergeni.

Ukoliko ste vi alergični na neki sastojak u kremama, obratite pažnju da krema za lice koju nanosite bebi ne sadrži isti jer postoji verovatnoća da i ona dobije alergijsku reakciju.

Najvažnije je da bude nežna i blaga, jer su samo takve najsigurnije za negu bebine kože lica. Vodite računa da su dermatološki testirane, takođe.

 

krema za bebe za lice

 

Krema za hidrataciju i negu kože (najbolja krema za bebe za telo)

Krema za bebe za telo je vrsta hidratantne kreme koja će koži bebe pružiti dovoljno vlažnosti i hidratacije, te je očuvati mekanom i glatkom. U svom sastavu najčešže sadrže neven i kamilicu.

Krema za hidrataciju i negu kože de treba koristiti odmah nakon tuširanja bebe i to je najispravnije. Razlog je što su pore na koži tada otvorene pa će koža lakše upiti hranljive sastojke.

Što se tiče načina upotrebe, kremu za telo za bebe je potrebno laganim masažnim pokretima utrljati po celom telu, a hranjivi sastojci će njenu kožu omekšati i hidrirati.

Najbolje kreme za hidrataciju i negu kože trebaju biti lagane, nemasne i lakoupijajuće teksture. Kada se biraju takve najbolje kreme za bebe za telo bitno je da iste ne sadrže parfeme, jake mirise i aditive, parabene ili alkohole. Ovi sastojci mogu dodatno iritirati ili oštetiti bebinu nežnu kožu.

 

Pantenol krema za bebe

Pantenol kreme za bebe su kreme koje se pre svega koriste za hidrataciju bebine kože. Pantenol je glavni sastojak u takvim kremama, o on sam po sebi vezuje dosta vlage i na taj način hidrira kožu.

Pantenol je u stvari vitamin B5. Pored toga što ima moć hidratacije, pantenol ima jaka antiinflamatorna svojstva. Ta svojstva su protivupalna, pa pantenol krema za bebe može biti i krema koja se koristi kod pelenskog osipa.

I još jedno dosta značajno svojstvo pantenola jeste da omekšava kožu. Tako da, pantenol kreme za bebe rade sledeće:

 • kožu hidriraju,
 • imaju protivupalno dejstvo i
 • omekšavaju kožu.

 

Najbolje kreme za zaštitu od sunca za bebe

Kreme za zaštitu od sunca za bebe, po pravilu, trebaju imati visok SPF faktor. Kada se bira krema za zaštitu od sunca za bebu neka faktor bude najmanje 30, a poželjno je da bude i 50.

Moramo naglasiti da se kreme za bebe za sunčanje razlikuju od krema za sunčanje kod odraslih. Sastav, odnosno dejstvo nije isto. Prilagođene su bebama i deci, tj. najmlađem uzrastu. Glavna razlika je što kreme za sunčanje za odrasle u sastavu imaju manju koncentaciju cink oksida i sa titan-dioksida, koji štite od UVA i UVB zraka.

Što se tiče načina upotrebe, jako je bitno kako se koristi. Krema za zaštitu od sunca za bebe se mora koristiti na pravilan način. To podrazumeva da kremu nanesete na bebinu kožu ranije (ne neposredno pre izlaska na sunce, već pre topga), kako bi se lepo upila u tanku kožu bebe. Na taj način će nežna bebina koža biti zaštićena.

Krema za sunce za bebe obavezno se nanosi na bebinoj koži u razmaku od najviše 2 sata, a zatim ponavljajte sve vreme. Uverite se da ste kremu lepo razmazali i pazite da ne dođe u kontakt sa bebinim očima.

Postoje neke preporuke da ukoliko beba još uvek nema 6 meseci ne treba koristiti kreme za zaštitu od sunca za bebe. U tom slučaju bebinu kožu štititi na druge načine. To podrazumeva nošenje odgovarajuće odeće i obavezan hlad u kojem će beba boraviti, ukoliko je izlažete vrućinama.

Mada, znajte da izlaganje vrućinama i visokim spoljašnjim temperaturama nije dobro, tj. nije zdravo za njenu kožu koja je po nekoliko puta tanja nego koža kod odraslih. Bebina koža nema prirodno još uvek razvijenu zaštitnu barijeru, kao što imaju odrasli.

Da sumiramo za ovaj tip krema, krema za zaštitu od sunca za bebe se koristi:

 • za zaštitu bebine kože od štetnih sunčevih zraka,
 • preventivno protiv pojave opekotina od sunca,
 • preventivno kako bi se izbegle neke komplikacije na koži (opekotine, osip, pečati, crvenilo).

 

krema za bebe za sunce

 

Najbolje kreme sa kortikosteroidima za bebe 

Krema sa kortikosteroidima za bebe se koriste po preporuci pedijatra, jer se smatraju vrstom leka. Ukoliko se recimo koriste kao krema lek za ojed kod beba, veoma je bitno koristiti ih na način i u količini koja je propisana.

Mogu se koristiti u sledećim situacijama:

 • kod upala na koži,
 • kod ekcema,
 • kod crvenila na koži.

Kortikosteroidi predstavljaju vrstu leka koji neke kreme za bebe sadrže. Kao lekovi kortikosteroidi se koriste:

 • za eliminisanje upala,
 • za smanjenje upalnih stanja.

Bebina koža, isto kao koža odraslog čoveka ima ulogu da zaštiti telo od spoljnih neželjenih uticaja. Ona zadržava viruse i ostale strane čestice da dođu u direktan kontakt sa telom.

Sa druge strane, prekomerna upotreba kortikosteroida može dovesti do istanjivanja bebine kože te na taj način uticati na slabljenje njene zaštitne uloge. Zato je naglasak na tome da se kreme sa kortikosteroidima koriste u skladu sa savetom lekara.

 

PROČITAJTE VIŠE:

 • Elocom krema – da li je za bebe i da li je bezbedna za upotrebu

 

Kreme za ojed kod beba

Kada su kreme za ojed kod beba u pitanju, postavlja se pitanje gde se ojed pojavio. U zavistnosti od toga razlikuju se:

 • kreme za pelenski ojed,
 • kreme za ojed na drugim delovima tela.

Ojed kod beba se može javiti na pelenskoj regiji, a o tim kremama ćemo vam naknadno pisati. Međutim, ojed i osip mogu se javiti i na drugim mestima (delovima tela) kod beba. To su najčešće delovi gde postoje pregibi, kao što su delovi ispod pazuha, na vratu, na nekim delovima nogica, ali i na licu.

Ojed kod beba se najčešće javlja u toplom periodu. Može biti bolan i neprijatan za bebu.

Sve skupa, krema za ojed kod beba se koristi:

 • za uklanjanje simptoma ojeda,
 • za ublažavanje upale,
 • za uklanjanje neprijatnih osećaja.

Kreme za ojed kod beba najčešće sadrže cink oksid, lanolin, prirodna ulja, ali to mogu biti često i sasvim nežne bebi kreme koje imaju neven u sastavu.

 

PROČITAJTE VIŠE:

 

Kreme za pelenski ojed

Kreme za pelenski ojed su vrste krema koje se koriste:

 • prevntivno, štiteći bebinu kožu i onemogućavajući da do ojeda ili osipa ne dođe,
 • za uklanjanje već nastalog ojeda ili osipa (pelenskog).

One kreme se koriste za pelensku regiju u svom sastavu imaju uglavnom sastojke koji neguju bebinu kožu, omekšavaju i štite. Uglavnom sadrže sastojke kao što su cink oksid, aloja, lanolin, glycerin itd.

Kada birate kreme za pelnski ojed onda obratite pažnju da iste ne sadrže jake mirise, parabene, alkohole. Ovi sastojci mogu još više nadražiti bebinu već nadraženu kožu. Pisali smo preporuku za pojedine kreme za pelenski osip i ojed kod beba.

Ukoliko sami birate kremu za pelenski ojed onda se uverite da je prirodna i organska. Ako pelenski ojed potraje i ne vidite poboljšanje, najbolje je da bebu odvedete kod pedijatra. 

 

Kreme za pelensku regiju 

Kreme za pelensku regiju nisu isto što i kreme za ojed, bilo da se radi o pelenskom ili drugom ospu. Zato, da ne dođe do zabune, znajte da razlika između krema za pelenski ojed i krema za pelensku regiju postoji. Zapravo, krema za pelensku regiju koristi kako bi kožu bebe hidrirala, navlažila i zaštitila od pojave ojeda ili osipa.

Zaštitna funkcija ustvari znači da krema za pelensku regiju štiti pelesku regiju od mogućih iritacija koje se mogu pojaviti pod dejstvom pelene, u kojoj je vlažna sredina. Na taj način bebina tanka koža je zaštićena i negovana.

Svaka krema za pelensku regiju u svom sastavu mora da sastojke koji neguju bebinu kožu. Takođe uverite se da je ova krema prirodna i da sadrži organske sastojke. 

Pojedine kreme za pelensku regiju uglavnom imaju antibakterijska i antigljivična svojstva, pa zahvaljujući ovim svojstvima štite bebinu kožu.

Najpoznatija krema za pelensku regija koju mnogi roditelji koriste je Pavlovićema mast-krema. Pisali smo recenziju o njoj – Pavlovićeva mast za šta je sve dobra.

 

Krema za ekcem kod beba

Ukoliko na bebinoj koži primetite crvenilo praćeno suvom i grubom kožom, nekada i plikčiće, velika je verovatnoća da je beba dobila ekcem. Ekcem može biti neprijatan za bebu jer koža zateže i svrbi.

Krema za ekcem kod beba se koristi za:

 • ublažavanje neprijatnog osećaja koje ekcem izaziva,
 • hidrataciju delova kože na kojima se javila suvoća i neprijatan osećaj,
 • sušenje ekcema i sprečavanje ponovnog nastanka ekcema.

Veoma je bitno da krema za ekcem kod beba ne sadrži sintetičke mirise, boje, parabene, ftalate jer ovi sastojci mogu dodatno iritirati bebinu kožu. A to svakako ne želite.

Takođe, obratite pažnju da krema za ekcem kod beba bude prilagođena veoma osetljivoj koži i da im odgovara, jer ćete na taj način izbeći neželjena dejstva.

Za ekcem se pored krema nekada mogu koristiti i hidratantna bebi mleka za telo. Pisali smo preporuku za nekoliko mleka za tela za bebe.

 

Krema za atopijski dermatitis kod beba

Atopijski dermatitis je neka vrsta ekcema, a na koži bebe može se uočiti kao:

 • suva koža,
 • koža koja se ljušti,
 • crvenilo i otok,
 • jak svrab,
 • kvrge na koži.

Atopijski dermatitis svaka beba veoma lako može dobiti. Uzrok može biti nasledni faktor ili alergije. Koji god da je uzrok u pitanju, roditelji se trude da uklone neprijatan osećaj sa kože bebe.

Krema za atopijski dermatitis pomaže u ublažavanju simptoma. Ciljano se nanose na delovima koji su zahvaćeni atopijskim dermatitisom.

Kreme za atopijski dermatitis neće rešiti problem, jer isti predstavlja hronično stanje. Ali će svakako ublažiti simptome i olakšati tegobe bebi.

 

Kreme za bebe protiv crvenila 

Crvenilo na bebinoj koži može da se javi na svim delovima tela. Najčešće se javlja na licu, vratu, ispod pazuha. 

Uzroci mogu biti različiti. Tako se crvenilo na ovim delovima može javiti ako je previše toplo, ali i kao neka alergijska reakcija (alergija na mleko, na namirnice koje majka jede, na prašak…).

Koji god da je uzrok u pitanju (sem alergije), kreme za bebe protiv crvenila ublažavaju vidljivo crvenilo na koži, a nakon nekog vremena i uklanjaju. Pomoći će da se ublaži crvenilo, ali isto tako hraniti bebinu kožu i negovati je. Njihova zaštitna uloga doprinosi sprečavanju ponovne pojave crvenila na koži.

 

kreme za crvenilo kod beba

 

Naglasićemo da ovo nije slučaj ukoliko je u pitanju alergija, jer crvenilo pojedini alergeni mogu dodatno pogoršati i kreme mnogo ne pomažu. U tom slučaju potrebna je pomoć pedijatra.

 

Krema za bebe sa cinkom

Cink oksid je sam po sebi veoma blagotovoran za kožu jer se koristi za lečenje i sprečavanje mnogih problema sa kožom.

Kreme koje u svom sastavu imaju cink oksid se koriste:

 • kod pelenskog osipa,
 • za ublažavanje crvenila i iritacija,
 • za stvaranje zaštitne barijere na koži,
 • pružanje vlage koži,
 • za omekšavanje kože.

Kada birate kreme sa cink oksidom obratite pažnju i na ostale sastojke koje ista sadrži. Izbegavajte kreme koje u svom sastavu pored cink oksida ima sastojke koji mogu iritirati bebinu kožu ili je isušiti.

 

PROČITAJTE VIŠE:

 

Krema za bebe protiv komaraca

Svaki roditelj želi da kožu bebe zaštiti od ujeda komaraca, ali je pritom veoma bitno da krema za bebe protiv komaraca bude prirodna, organska.

Konkretno, krema za bebe protiv komaraca se koristi za zaštitu bebine nežne kože od ujeda komaraca. Nekad se može desiti da beba od ujeda komarca dobije alergijsku reakciju, pa je to još jedan razlog zašto kreme za bebe protiv komaraca uvek treba imati pri ruci.

Ove kreme uglavnom sadrže eterična ulja koja odbijaju komarce, pa tako štite jedan duži period. Mogu biti lepljive nekada, ali je važno da se ne ispiraju nakon što se namažu na kožu, mradi efikasnog dejstva naravno. Takođe je bitno da se lako nanose i razmazuju.

Neke kreme za komarce pored spomenutih insekata odbijaju i druge insekte, što je još jedan plus. Na taj način zaštitiće bebu od mušica, buba i drugih insekata.

 

Dr Pilar šampon-kupka za bebe

Pre nanošenja bilo koje kreme, koža vaše bebe mora biti čista. Kupanje u toploj kupki ili kupanje šamponom je za bebu pravi užitak, a ujedno i svakodnevna rutina koja će joj učiniti san prijatnijim.

Kada birate šampon, kupku i drugu kozmetiku za bebe važno je da čitate deklaracije. Tu su istaknuti sastojci koji su ukupnom sastavu proizvoda, a koji su upravo ključni za zdravlje kože vaše bebe. Važno je da budu zdravi i bezbedni za bebinu kožu.

Naša preporuka je Dr Pilar 2 u 1 kupka & šampon. Radi se o šamponu vrhunskog kvaliteta, koji duguje upravo sastojcima. 

Dr Pilar šampon-kupka je proizvod za kupanje (2 u 1 – i šampon i kupka), a koji mogu koristiti i bebe i deca. Koža novorođenčadi je osetljiva, tanka, nežna i često suva. Sklona je iritacijama, nadražajima, kao i čestim ojedima. Zato je bezbednost sastojaka na prvom mestu, a Dr Pilar šampon-kupka po tome prednjači i može se sa ponosom pohvaliti organskim inovativnim sastavom, sa visokom koncentracijom aktivnih sastojaka na biljnoj osnovi.

Proizvodi koje koristite za kupanje ili tuširaneje vaše bebe bi trebalo biti proverenog kvaliteta, organski i bez sintetičkih-veštačkih sastojaka. Dr Pilar kupka-šampon ne sadrži alergene, aditive, parabene, sulfate, ftalate i druge slične štetne sastojke. Zahvaljujući organskom sastavu i visokoj koncentraciji aktivnih supstanci biljnog porekla – ekstrakt nevena, ekstrakt ovsa, hidrolizovani pšenični protein, bisabolol i alantoin, dejstvo šampona je blagotvorno.

 • čini da koža vaše bebe bude zdrava, lepa, mekana i nežna na dodir;
 • čuva je od iritacija,
 • umiruje i štiti da ne dođe do dodatnih nadražaja;
 • hidrira je, neguje, štiti od isušivanja;
 • dodatno obnavlja.

Sve detaljnije informacije o Dr Pilar kozmetici i njihovoj šampon-kupki možete saznati na sajtu brenda. Proizvod se ne može naći u apotekama, prodavnicama ili drogerijama, već se može poručiti jedino na internetu i to na sajtu Dr Pilar. Posetite link https://doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/.

 

Dr Pilar kupka-sampon

 

Najbolje kreme za bebe zaključak

Zarad zdravlja kože bebe i nejnu pravilnu negu, dobro je znati kakve sve bebi kreme postoje. Odnosno – kako da ih razlikujete, čemu su namenjene i kada (u kojim prilikama) mogu pomoći.

Organske – biljne su najbolje kreme za bebe, kao i one koje u svom sastavu imaju visoku koncentraciju zdravih, prirodnih sastojaka. One su bezbedne i najbolji izbor, to je sigurno. A znamo da vi uvek birate najbolje za svoju bebu.