Ukoliko se na koži bebe pojavi osip, treba koristiti pravi lek za ojed kod beba. Otkrivamo da li je krema Daktanol za ojed kod beba preporučljiva i zašto.

 

U nastavku je sveobuhvatni vodič i na jednom mestu svi odgovori za Daktanol krem – kada sme da se koristi za lečenja gljivičnog ojeda kod beba, kada ne, kakva su iskustva i još dosta toga.

 

Šta je Daktanol krema?

 

Daktanol krema je medicinski lek u formi kreme, koja se koristi za lečenje gljivičnih i bakterijskih infekcija kože. Kao takav, spada u grupu lekova antimikotika. 

Antimikotici kreme su zapravo vrsta leka u obliku kreme, koje se često primenjuju u terapiji kod lečenja gljivičnih infekcija. Mogu se koristiti kod odraslih, ali i kada je u pitanju gljivični ojed kod beba. Imaju lokalnu primenu, tj. mažu se isključivo tamo gde je kože oštećena.

Iz svog lekovitog dejstva, koriste se kao lek za ojed kod beba, ali uz preporuku pedijatra. Daktanol se koristi i kao krema za ojed i kao krema za svrab kože.

Treba imati u vidu da Daktanol spada u grupu jačih lekova, te se ne preporučuje kod novorođenčadi odmah po rođenju. Kada beba napuni nekoliko meseci, ili ima već godinu – dve, onda Daktanol krem može da se koristi kao krema za ojed kod beba i ako je za to pedijatar da svoje mišljenje.

Prema uputstvu, za decu se Daktanol krema preporučuje tek kada napune 2 godine. Pisali smo zaseban članak o preventivi protiv ojeda – Koji je pravi lek za ojed kod beba.

 

Zašto se sve koristi Daktanol krema?

 

Najvažnije smo rekli – Daktanol krema koristi se za ukoliko se pojavi gljivični ojed na koži. Najvažnije od svega je što se koristiti za lečenje kožnih infekcija, pa je poznata i kao Daktanol krema za svrab.

Pored kožne infekcije i gljivičnog ojeda, Daktanol krem se koristi za lečenje infekcija i na drugim delovima tela. Ostala primena je najčešće kod:

 • infekcija na noktima,
 • za infekciju na stomaku, preponama,
 • gljivična infekcija na šakama, stopalima,
 • infekcije na kosmatom delu glave (predeo kapilicijuma ili iznad čela)
 • iza ušiju, gde je koža nežna i tanka, pa se lako može pojaviti crvenilo, upala, oštečenje ili infekcija.

 

 

Iz navedenih razloga, ova Daktanol krema kao lek za ojed kod beba se koristi jer uništava gljivice koje stvaraju infekciju, uključujući osip i ojed kod beba. Pored toga što pomaže da se izleči infekcija, Daktanol krem za ojed kod beba čini da se smanji upala na koži koja je zbog toga nastala.

 

Zbog čega se može pojaviti infekcija na koži i kako se manifestuje?

Infekcija se najčešće manifestuje kao gljivična infekcija, ali često i kao sekundarna bakterijska infekcija. Može se javiti i kod odraslih, ali veoma lako i kod beba i dece (gljivični ojed kod beba, kao osip).

Sekundarna infekcija kože predstavlja infekciju koja se može pojaviti u toku lečenja ili nakon što se izleči. Razlozi su uglavnom reakcija imunolškog sistema, korišćenje antibiotika, hemijski sastav preparata i mnogi drugi.

Kod beba ojed i osip mogu biti: od toplote i znoja na preponama, pelenskoj regiji, oko vrata, zatim od urina ili stolice iz mokre pelene, zatim od sastava bebi šampona, kupke, omekšivača za veš, od trenja, od garderobe i slično.

U bilo kojem slučaju veoma lako može doći do iritacije ili nekog ojeda po koži, što je kod malih beba čest slučaj.

 

Ojed kod beba kako lečiti

Kada je u pitanju ojed i osipu kod beba, važno je istaći da postoji više vrsta. Mogu se pojaviti na različitim delovima tela i za bebu su svakako neprijatni. Međutim, osip i ojed kod beba se leči, najčešće pomoću masti i krema za ojed kod beba.

Bebe imaju jako nežnu i osetljivu kožu, koja se prilagođava sredini i spoljašljim faktorima iz okruženja. Zbog toga što je osetljiva podložna je iritacijama i infekcijama. Vremenom koža bebe postaje otpornija i kontaktu sa mikroorganizmima razvija svoj imuni sistem. 

Najčešći razozi za osip kod beba su:

 • toplota, pregrevanje i znojenje,
 • alergije,
 • trenje od odeće,
 • vlaga i mokraćna kiselina u peleni kada beba piški,
 • bebina stolica u peleni,
 • sastav bebi kozmetike (hemikalije, kao potencijalni iritansi),
 • mirisni dodaci u šamponima i kupkama,
 • tkanina – odeća, posteljina, peškirići…,
 • virusne i bakterisjke infekcije.

U zavisnosti od uzroka, osip kod beba se može pojaviti na različitim mestima. Najviše pogađa lice, vrat, ispod pazuha, trbuh, ruke, noge, područja gde su nabori (noge, ruke, guza), ponekad stopala i pelenska regija.

 

 

Daktanol krema za ojed kod beba kada ne treba koristiti

 

Daktanol krem za osip kod beba ne smete koristiti na svoju ruku, tj. samostalno bez saveta pedijatra. Koliko god da ste čule kako je dobar lek i ima pozitivnih iskustava na forumima, najbolje zbog zdravlja svoje bebe da pitate pedijatra za mišljenje i da li se slaže. 

Odnosno, da li preporučuje Daktanol kremu kao terapiju za ojed vaše bebe.

Daktanol krem svom sastavu sadrži mikonazol, kao glavni aktivni sastojak. Iako je najbolji i najefikasniji sastojak kreme, može izazvati preosetljivost na nežnoj koži vaše bebe. Pored toga, možda će neki od pomoćnih supstanci kreme izazvati neželjene reakcije kod vaše bebe. 

O pomoćnim sastojcima biće više reči u zasebnom delu teksta.

Sa druge strane, ukoliko već mažete kremom bebi osip, a primetite bilo kakve reakcije tokom terapije Daktanol kremom, prekinite sa upotrebom. Možda je beba alergična na neki od sastojaka ili je preosetljiva, pa joj sastav ne prija. 

To ćete primetiti ako se na bebinoj koži manifestuje recimo dodatno crvenilo, kao jača i proširena lokalna iritacija, kao osip i aknice koji se šire, ako se beba češe jer je svrbi, pecka i slično. Tada obavezno prestanite da ga mažete i konsultujte se sa pedijatrom šta dalje.

 

Daktanol krem za ojed kod beba upotreba

 

Daktanol krema za ojed kod beba mora se nanositi prema uputstvu za upotrebu, tj. kako vam je objasnio pedijatar.

Daktanol krem za osip i infekciju na koži (kod odraslih i kod dece može, za bebe samo ako pedijatar preporuči) – postupak:

 • operite ruke pre mazanja;
 • čistim rukama nanosite na po koži najviše 2 puta dnevno, u tankom sloju;
 • utrljajte nežnim pokretima, ali dobro da se upije u kožu;
 • utrljati na inficirana mesta (na mestima zahvaćena osipom);
 • maže se jednom ujutro na čistu kožu i jednom uveče;
 • nakon korišćenja dobro operite ruke;
 • terapija traje od 5 do 7 dana, a trebalo bi potom još 7 dana nakon što se povuče infekcija sa kože, kako bi se sprečilo ponovno pojavljivanje (kod dece preko 2 godine).

Ako stavljate bebi Daktanol kremu na lice, pazite na oči i izbegavajte taj predeo oko očiju (kapke, podočnajke). Nanesite samo preko osipa, gde je koža oštećena. Ukoliko slučajno dođe u kontakt sa očima, obavezno se dobro mora isprati čistom vodom.

Nakon nanošenja Daktanol krema obavezno se moraju dobro oprati ruke (da ne bi došlo do širenja infekcije na drugim delovima tela ili zbog slučajnog kontakta sa očima).

 

Daktanol za ojed kod beba - cista beba

 

Dodatni saveti za upotrebu Daktanol krema za ojed kod beba

Nije naodmet spomenuti još nekoliko saveta za upotrebu:

 • koristiti sopstveni peškir, zarad bezbednosti drugih;
 • bebi navucite uvek čistu garderobu nakon mazanja krema;
 • često menjajte presvlake i posteljinu deci i bebi tokom terapije Daktanol kremom;
 • češće perite odeću, peškire i posteljinu, koja direktno dodiruje kožu;
 • ne nanositi blizu očiju, na očne kapke, kao i u nos;
 • ne sme se gutati Daktanol krem – nije za oralnu upotrebu (Daktanol oralni gel može);
 • utrljava se tamo gde je koža oštećena – zbog osipa, infekcije, kao i sasvim malo na okolna područja;
 • ukoliko ste namazali više nego što je potrebno, isperite kako ne bi došlo do iritacije kože zbog prekomerne primene krema,
 • ako zaboravite da namažete, nemojte stavljati više mase zbog potencijalne iritacije;
 • krema se ne koristi češće nego što je potrebno;
 • pelensku regiju ili predeo zahvaćen ojedom/osipm operite toplom vodom i blagim bebi šamponom ili kupkom.

Šampon ili kupka koju ćete koristiti mora biti proverenog sastava. Odnosno, preparat kojim kupate ili nanosite na kožu vašoj bebi mora biti što prirodnijeg sastava – organskog, na biljnoj bazi i bez štetnih i opasnih sastojaka koji mogu da naškode ili da dovedu do dodatne iritacije. Važno je da kvalitet kozmetike za negu kože vaše bebe stavite na prvo mesto.

Preporučujemo bebi šampon Dr Pilar, koji je bezopasan i zdrav za osetljivu bebi kožu. Dr Pilar je ujedno i šampon i kupka. Ovo je izuzetno kvalitetan biljni šampon, obogaćen visokom koncentracijom organskih sastojaka biljnog porekla, koji svojim umitujućim i hidratantnim dejstvom pravilno neguje kožu.

Može se koristiti svakodnevno, jer nežno i temeljno čisti bebinu kožu i kosu, istovremeno negujući je. Umiruje je ukoliko je nadražena, ne izaziva iritacije, niti pospešuje širenje. Čini kožu i kosu zdravim, istovremeno mirisnim, čistim, nežnim i mekanim na dodir.

Svi sastojci su blagotvorni i pažljivo odabrani, tako da odgvaraju bebinoj koži. To su: ekstrakt nevena i okstrakt ovsa, hidrolizovani pšenični protein, bisabolol i alantoin. Ne sadrži štetne sastojke – sulfate, parabene, ftalate, aditive, parfeme, veštačke voje, alergene, iritanse, silikone.

Dr Pilar šampon-kupka može da se nabavi na sajtu Dr Pilar kozmetike, direktno od proizvođača. Pravi se u manjim i ograničenim količinama, pa se ne može kupiti nigde sem na njihovom sajtu, onlaj. Nema ga u apotekama, drogerijama i drugim prodavnicama. Link je https://doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/.

 

Dr Pilar kupka i sampon

 

Daktanol krem da li se može koristiti u trudnoći?

 

Daktanol krem se može koristiti u trudnoći, ali isključivo na preporuku lekara. Ovo je važno da svaka majka zna, jer upotreba Daktanola sa drugim lekovima može pojačati njihovo dejstvo ili izazvati neželjene reakcije.

Odnosi se na:

 • lekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi,
 • lekove za snižavanje šećera u krvi,
 • lekove za kontrolu konvulzivnih napada (epilepsija, grčenje mišića).

Isto važi i ako dojite bebu, ukoliko planirate trudnoću, kasni vam ciklus i sumnjate na trudnoću (ili ako očekujete pozitivan rezultat testa na trudnoću). Konsultujte se sa lekarom obavezno.

 

Daktanol krem opis

 

Daktanol krema za ojed nije masna, homogene je mase i lepo se utrljava u kožu. Belo – žućkaste je boje i nalazi se u zatvorenoj (zapečaćenoj) ambalaži. Količina je 30 g.

Pakovanje je u obliku tube i aluminijumsko je, lakirano. Tuba ima plastični zatvarač bele boje. Na gornjoj strani zatvarača se nalazi manji oštri deo (kao trn) koji treba da probuši zapečaćen deo.

Kutija u koju je upakovana tuba je kartonska, pravougaona. U njoj se pored Daktanol krema nalazi i medicinsko uputstvo za ovaj lek.

Daktanol postoji u dva oblika proizvoda – kao Daktanol oralni gel i kao Daktanol krem. Proizvođač Daktanola je Galenika.

Daktanol oralni gel za bebe može da se koristi za oralnu upotrebu, tj. sme beba da ga guta. Daktaol gel mogu da koriste bebe starije od 6 meseci, jer pomaže ukoliko se pojavi sor na jeziku od mleka.

Daktanol krem (Daktarin krem) se koristi isključivo na koži i nije za oralnu upotrebu.

 

Daktanol krema za ojed kod beba iskustva

 

Možete čuti i pohvalna i loša iskustva za Daktanol krem. Imajte u vidu da Daktanol nije preporučljiva krema za decu mlađu od 2 godine.

Ukoliko je ipak koristite za vašu bebu, onda neka bude uz podršku pedijatra.

Slede iskustva za Daktanol krem:

 1. Jedna majka je podelila na forumu iskustvo da je od pedijatra dobila preporuku za Daktanol kremu za gljivičnu infekciju na guzi bebe, koja je nastala zbog pampersa. Beba je imala nešto manje od godinu dana. Pošto se ojed povukao pohvalila je lek.
 2. Jedna mama takođe je zadovoljna bila ovom kremom. Ojed se kod njene bebe pojavio 2 meseca nakon porođaja. Ona je na svoju ruku kupila Daktanol i smatra da je pomogao njenoj bebi, jer se osip smanjio za nekoliko dana. 
 3. Dakanol kremu za ojed kod beba koristila je još jedna mlada mama po preporuci pedijatra. Ojed je imala po guzi. Pre mazanja Dakanola obavezno je prala bebu, a izbacila je i vlažne maramice.
 4. Nekoliko sličnih iskustava – majke su koristile po preporuci pedijatra Daktanol, ali samo po dan-dva, koliko je trebalo da se gljivični ojed povuče, a zatim su prešle na kreme na bazi nevena.
 5. Još nekoliko majki dobilo je od pedijatra preporuku da pored Daktanol krema koriste i kreme na bazi cinka – Sudokrem krema (kreme ili masti sa cinkom), kao i pantenol. Pavlovićeva mast ide tek kada se izleči ojed.
 6. Sada smo izdvojili isustvo majke koja nije uspela da pomogne bebi staroj 6 meseci da izleči ojed Daktanol kremom. Između stalog, probala je nekoliko druguh, ali ni one nisu dale retultate.
 7. Zbog sastava, jedna majka nije smela da maže ojed svojoj bebi Daktanolom, iako je to bila preporuka pedijatra. Pročitala je da je to to krem za decu stariju od 2 godine i odustala, a zatim promenila pedijatra.
 8. Još jedna mama nije uspela da smanji ojed na preponama svog malog sina. Izbacila je vlažne maramice i promenila pelene, ali se osip nije povlačio.

 

Daktanol za ojed kod beba neželjene reakcije

 

Prekomerna upotreba Daktanol krema za ojed može da prouzrokuje neželjena dejstva, ali isto tako i preosetljivosti ili reakciju kože na neki glavni ili neki od pomoćnih sastojaka. 

Dešava se zbog jačeg hemijskog sastava, koji se sastoi od sintetičkih sastojaka, odnosno medicinkog sastava i sastojaka koji nisu prirodnog porekla. 

Ponekad neželjena dejstva Daktanol krema mogu biti:

 • osećaj žarenja i peckanja na koži,
 • blago zapaljenje kože,
 • manja promena boje kože,
 • dodatna iritacija,
 • svrab,
 • osip,
 • osećaj toplote,
 • koprivnjača,
 • crvenilo kože,
 • kontaktni dermatitis,
 • druga specifična reakcija preosetljivosti.

 

 

Daktanol krem sastav

Kompletan sastav Daktanol kreme izgleda ovako:

 • mikonazol-nitrata (sadrži 2% mikonazola ili 1 gram kreme ima 20 miligrama mikonazol-nitrata) – mikonazol u sastavu kreme uništava gljivične infekcije, ali može da izazove neželjena redjstva ili iritaciju na koži;
 • parafin, tečni, laki – mineralno ulje, omogućava da se krem lako zatmazuje po koži; 
 • cetostearilalkohol – koristi se za omekšavanje kože i zgušnjavanje kreme, ali može da izazove kožne iritacije (kontaktni dermatitis); 
 • parafin, čvrsti – iako se ćesto koristi u kozmetici, može da zatvori pore i teško se razrađuje. Dodatno, zbog toga što je derivat nafte ne preporuluje se kao sastojak u kozmetici; 
 • butilhidroksianizol (E 320) – stabilizator, jer održava postojanost kozmetike (da ne dođe do promena boje, mirisa, teksture). Može da izazove iriraciju kože i iritaciju očiju; 
 • benzojeva kiselina (E 210) – benzojeva kiselina se koristi u kozmetici zbog toga što ima umirujuća svojstva, pomaže kod smirivanja kožnih iritacija i sprečava nove upale. Ali, veće koncentracije ili prečesta upotreba kod osetljive kože mogu dovesti do pucanja ili isušivanja, zatim do crvenila, do svraba ili alergija. 
 • polisorbat 60 – Polisorbat 60 predstavlja veštački – sintetički sastojak u Daktanol kremi, koji se mahom u kozmetici koristi za poboljšanje teksture proizvoda i da stvori osećaj prijatnosti na koži. Smatra se slabim senzibilizatorom, ali bi ipaki mogao biti potencijalni nadraživač kože (slab). U sastojku je prisutan etilen oksid, u manjoj koncentraciji, ali koji može biti toksičan, izazvati kožnu itiraciju ili alergiju.
 • sorbitanstearat 60 – koristi se u kozmetičkim preparatima za negu kože kao emulgator i stabilizator. Može da izazove kožnu iritaciju ako je u sastavu u veoj koncentraciji (iznad 5%).; 
 • voda, prečišćena.

 

Zaključak!

Ukoliko vaša beba ima ojed, nikada nemojte sami donositi odluke koji je najbolji lek za ojed kod beba. Konsultujte se sa pedijatrom oko Daktanola za ojed kod bebe jer za zdravlje i bezbednost vaše bebe bitno da čujete stručno zdravstveno mišljenje.

Uvek možete koristiti prirodnu bebi kozmetiku jer je prirodna kozmetika beznedna i zdrava, umirujuća i nežna, što savršeno odgovara osetljivoj dečijoj koži. 

Daktanol je medicinki lek i pažljivo se mora koristiti. Izdaje se na recept i preporučuju ga lekari.

Mi se nadamo da smo vam ovim vodičem pomogli i dali sve odgovore da znate da li je Daktanol krem dobar lek za ojed kod beba.

Kakva su vaša iskustva? Da li je vaša beba imala ojed? Kako ste uspeli to da rešite i da izlečite?

Da li ste koristili Daktanol ili neku drugu kremu, mast ili lek?

Podelite u komentaru ispod članka vaša iskustva i ocenite recenziju zvezdicama.

Hvala. ♥