Mycoseb šampon za kosu je jedan od najpoznatijih šampona protiv gljivica, gljivičnih infekcija i peruti u kosi. Detaljno uputstvo za ovaj šampon i proverena iskustva!

 

U recenziji za Mycoseb šampon izdvojili smo sve važne informacije koje su značane za ovaj preparat. Kada pomaže, kada ne; kada se koristi i kada ga ne treba koristiti; koliko dugo sme da se koristi; da li se upotrebljava samostalno ili sa drugim šamponom i još dosta toga.

Mycoseb je stari i poznat šampon za kosu, pa ima i dosta iskustva posle njegove upotrebe. Jedno vreme nije bio dostupan na tržištu. Međutim, sada ponovo jeste i može da se nabavi bez recepta. 

Zato, u nastavku recenzije pročitate sve važne informacije, uključujući i provereno najbolja iskustva za Mycoseb šampon za kosu.

 

perut Vlasilan opsti

 

Šta je Mycoseb šampon i zašto se koristi?

 

Mycoseb je šampon je šampon za lečenje kožnih problema vlasišta. Može da se tretira i kao šampon protiv peruti, jer njegovo destvo uključuje uklanjanje peruti i smanjenje seboroičnog dermatitisa.  Zahvaljujući svom medicinskom dejstvu koje ima protiv gljivica i infekcija Mycoseb šampon za kosu je lek. 

Godinama unazad se koristi u prevenciji protiv peruti, seboroičnog dermatitisa i gljivičnih infekcija vlasišta. Zbog svog specifičnog sastava (ketokonazol u aktivnom sastavu) koristi se kao prevencija protiv peruti, ali i za lečenje raznih gljivičnih infekcija koje mogu zahvatiti kožu glave. Zbog svog aktivnog sastava ljudi ga znaju i kao ketokonazol šampon.

Spomenula sam lekovito i medicinsko dejstvo, a to direktno znači da Mycoseb šampon spada u red medicinskih šampona. Pritom, jak i specifičan sastav šampona (koji ću spomenuti u zasebnom delu recenzije) prilagođen je navedenim potrebama:

 • lečenje gljivičnih oboljenja kože glave i kose,
 • prevencija od stvaranja ili širenja peruti,
 • za oslobađanje od peruti,
 • za eliminisanje konstantnog i nepriatnog svraba,
 • u težim slučajevima protiv seboroičnog dermatitisa.

U nastavku sledi detaljnije o ovom medicinskom šamponu, tj. na na koji način se koristi, kako tačno pomaže, ko ga ne sme koristiti i još dosta toga. 

Ukoliko i vi pokušavate da nađete rešenje protiv peruti, a čuli ste da Mycoseb šampon za kosu može pomoći, u narednim delovima recenzije ćete saznati baš sve o njemu. Obavezno pročitajte jer ćete lakše proceniti da li vam zaista treba (odgovara) ili ne!

 

Zašto je Mycoseb medicinski šampon?

 

Mycoseb ili ketokonazol šampon nije prirodni šampon za kosu. Rekli smo prethodno da je medicinski šampon protiv peruti i gljivičnih oboljenja vlasišta. Nekoliko je razloga zašto se smatra medicinskim preparatom. 

U svom sastavu ima ketokonazol, koji spada u antimikotike. Antimikotici su grupa lekova koji deluju protiv gljivičnih infekcija kože, jer ih uništavaju i deluju preventivno.

Zbog toga što je ketokonazol vodeći sastojak u Mycoseb šamponu, ovaj preparat se smatra medicinskim šamponom. On uništava gljivice u kosi, oporavlja vlasište i sprečava ponovno pojavljivanje gljivičnih infekcija u kosi.

Za razliku od medicinskih šampona, protiv peruti su se odlično pokazali i prirodni šampni za masnu kosu protiv peruti, a da zaista može su potvrdili Kristina i Dejan. Oni su sa nama podelili iskustva i rekli kako su uspeli da se za manje od mesec dana reše peruti. Sada im je koža zdrava, a perut više nemaju. Kako su uspeli i ŠTA IM JE POMOGLO možete da pročitate klikom na link https://kozmetickimagazin.com/kako-se-resiti-peruti-u-kosi-licna-iskustva/.

 

Ko treba da koristi Mycoseb šampon za kosu i kada?

 

Mycoseb šampon nije šampon za svakodnevnu i redovnu upotrebu. To je medicinski šampon protiv peruti i šampon namenjen za lečenje gljivičnih oboljena na vlasištu. Zbog gljivica se takođe može bog stvoriti perut u kosi, svrab glave ili teža vrsta iritacije vlasišta. 

Upotreba Mycoseb šampona se preporučuje samo ukoliko je došlo do navedenih stanja, odnosno:

 • ako se pojavila perut u kosi,
 • za svrab glave, koji ukazuje na potencijalno gljivično oboljenje,
 • ukoliko je došlo do gljivičnih infekcija vlasišta,
 • u slučaju da se imate seboroični dermatitis glave (masne ljuspice kože na vlasištu ili u predelu ušiju).

 

 

Mogu da ga koriste i žene i muškarci, a takođe i deca u pubertetu.

 

Gljivična oboljenja na vlasištu i kosi – glavni razlog pojave

 

Gljivične bolesti se manifestuju na površini kože i mogu zahvatiti veći deo tela, odnosno mogu se pojaviti bilo gde. Mahom zahvataju područa koja su zatvorena, često vlažna, gde koža ne može pravilno da diše (stopala, pete, nokti na nožnim pristima, pazuh…). 

Međutim, kako su glivična oboljenja zarazna i lako se prenose, ona pogađaju i druge regije, pa se tako veoma lako mogu pojaviti i takozvane gljivice u kosi. Uzrok za pojavu infekcije vlasišta i gljivica je najčešće gljivica Malassezia. Kada se radi o kožnom oboljenju seboroični dermatitis, ono je takođe usko povezano sa iritacijama koje izaziva ova gljivica. Dodatno, može se lako prošitiri ukoliko dođe do širenja gljivice Malassezia.

Infekcija kože glave često zahvata celo vlasište, pa se kao krajni rezultat pojavljuju gljivice u kosi i njih obavezno treba lečiti adekvatnim preparatima. Ugavnom se koriste medicinski šamponi protiv peruti, prilagođeni da eliminišu i spreče ponovno stvaranje gljivica. 

 

Kome se ne preporučuje Mycoseb šampon?

 

Mycoseb šampon za kosu ne biste trebalo da koristite ako znate da ste preosetljivi ili alergični na neki od sastojaka šampona. Alergije na ketokonazol ili druge pomoćne sastojke su učestale, a mogu se i naknadno pojaviti. Iz tog razloga, ukoliko niste sigurni da li ste alergični na ketokonazol šampon proverite sve pre nego što odlučite da ga koristite. 

Ostali tzv. pomoćni sastojci u Mycoseb šamponu su sledeći:

 • texapon NSO (natrijum-lauretsulfat 27%),
 • texapon SB 3 KC (dinatrijum-lauretsulfosukcinat 40%),
 • comperlan COD (Kokamid DEA 80,5%),
 • tagat L2 (PEG-20 glicerillaurat),
 • lamequat L/NP (Laurildimonijum hidroksipropil hidrolizovani kolagen 35%),
 • blue Edition, Dragaco 0256194,
 • nipagin M natrijum (Natrijum-metilparahidroksibenzoat),
 • hlorovodonična kiselina, koncentrovana,
 • natrijum-sulfit, bezvodni,
 • natrijum-citrat, pentaseskvihidrat,
 • eritrozin E127 C.I. 45430,
 • voda, prečišćena.

Ukoliko ste alergični ili osetlivi na neki od ovih sastojaka, nemote da koristite Mycoseb šampon za kosu.

 

 

Mycoseb šampon za decu

 

Mycoseb šampon jeste za decu, ali ne za sve uzraste. Znajte da deca koja su mlađa od 12 godina ne smeju koristiti Mycoseb šampon za kosu.

Dozvoljeno je da ga koriste isključivo odasli i deca starija od 12 godina.

 

Da li se Mycoseb koristi kao šampon za psorijazu?

 

Mycoseb nije šampon za ekcem ili psorijazu, jer to su kožni problemi koje ne rešava ovaj šampon. Postoji šampon za psorijazu namenjen baš tom problemu.

 

Da li je Mycoseb šampon protiv opadanja kose?

 

Mycoseb šampon nije preparat koji može da smanji opadanje kose. On se i ne koristi kao šampon za opadanje kose, jer nema destvo koje može uticati na gubitak, prorešivanje ili na smanjeno opadanje kose.

Ako se pitate zašto ovo spominjem, moram reći da je i te kako bitno. Poznato je da se usled širenja seboreje na glavi može dogoditi postepeno opadanje kose (u početku manje, a moguće je i pojačano). 

U tom slučaju, Mycoseb šampon za kosu se svakako može koristiti da smanji i zaustavi perutanje kože. Ali, ketokonazol šampon ne može da se koristi kao šampon proiv opadanja ili gubitka kose. Sa druge strane, postoje šamponi koji se istovremeno mogu koristiti i kao šampon za perut i kao šampon protiv opadanja kose.

 

Mycoseb šampon uputstvo za upotrebu?

 

Mycoseb šampon mora da se koristi isključivo prema uputstvu za upotrebu. Upotreba ne sme trajati duže od četiri nedelje, kao terapija. Može se koristiti samo preventivno, ali na potpuno drugačiji način u odnosu na upotrebu tokom trajanja terapije.

Takođe, može da se koristi za pranje cele kose (šamponiranje i uklanjanje nečistoća sa cele kose), ali i samo za područja koja su zahvaćena gljivicama (ljuspicama, perutanjem i slično). Veoma je važno da voda ne bude vruća, već mlaka i prijatna.

Umesto šamponiranja Mycoseb-om može i da se koristi neki drugi šampon. Ali, on bi trebalo da je prirodan, ili običan. Idealno je da bude prirodnog biljnog sastava ili šampon bez sulfata.

 

Terapija Mycoseb šamponom

 

Kada je u pitanju terapija, Mycoseb šampon upotreba pravilno izgleda ovako:

 • šampon se nanese na prethodno pokvašenu kosu i dobro utrljava na vlasište (posebno tamo gde su određene regije zahvaćene gljivičnom infekcijom ili seborejom),
 • utrljati i sačekati 3 do 5 minuta, kada se mora isprati sa glave,
 • dobro oprati kosu i vlasište, da se šampon skroz ispere, 
 • postupak se ponavlja jednom u 3 – 4 dana (tj. tri ili četiri puta nedeljno, nikako češće od preporučene doze kada se koristi kao terapija lečenja).

Dok vam traje terapija možete očekivati da će se perut smanjiti, odnosno da će se sebreja zalečiti. Ukoliko imate problem sa infekcijom, seboroičnim dermatitis ili svrabom, možete očekivati da će se i ovi problemi smanjiti. Šampona koristite njaviše od 2 do 4 nedelje (kao terapiju).

Prilikom korišćenja ne treba sipati mnogo jer je dosta jak, dobro peni i lepo se utrljava u kosu. Važno je da kosa bude dobro pokvašena. Zbog toga se veoma sporo troši.

 

Da li se tokom terapije kosa pere Mycoseb šamponom ili drugim šamponom?

 

Može i jedno i drugo: 

 • Pranje samo Mycoseb šamponom! – Kosu možete pokvasiti samo vodom, pa jednom našamponirati Mycoseb šamponom. Ostale korake pratite prema uputstvu. Između dana kada perete kosu ovim šamponom možete da koristite običan šampon. Nemojte jedino da koristite druge medicinske šampone protiv peruti. Koristite prirodne i šampone bez sulfata.
 • Pranje i drugim šamponom (prvo običan, pa zatim Mycoseb) – Važno je da taj šampon nije agresivan, da ne sadrži silikone, sulfate i parabene. Idealno je da bude prirodni šampon. Prvo operete kosu običnim ili prirodnim šamponom, pa zatim nanesete Mycoseb prema uputstvu. Za vreme terapije izbegavajte maske za kosu, regeneratore, sprejeve za raščešljavanje, ulja i druge preparate za kosu.

 

 

Preventiva Mycoseb šamponom

 

Nakon dve do četiri nedelja terapije, Mycoseb šampon za kosu može da se koristi kao peventiva. Odnosno, da se nanosi kako bi sprečio ponovno stvaranje peruti ili seboreje na glavi. Ali, mora se koristiti ograničeno tj. jednom nedeljno ili jednom u 10 – 15 dana. 

Nema potrebe da se koristi češće od preporučene upotrebe, zbog toga što su sastojci ketokonazol šampona jaki i prekomerna upotreba možda može izazvati neželjene reakcije. Kosa se pere na isti način kao i tokom terapije – utrljati na kosu, ostaviti 3 do 5 minuta da deluje šampon, a nakon toga isprati kosu.

Preporuka je da se posle terapije nastavi upotreba Mycoseb šampona, kao preventivna mera. Nagli prestanak korišćenja može dovesti do ponovne pojave problema, odnosno da se perut ponovo vrati. Ili da se seboroični dermatitis nedovoljno zaleči.

 

Da li je dozvoljeno pranje kose Mycoseb šamponom dva dana uzastopno?

 

Ne bi trebalo. Možete nadoknaditi jedan tretman ukoliko u toku terapije iz nekog razloga preskočite jedno pranje kose Mycoseb šamponom. Ali, svakako nije preporučljivo da to bude dan za danom (da nije svakodnevno).

Terapija obuhvata najviše 3 do 4 pranja nedeljno, a traje od dve do četiri nedelje. Ukoliko iz nekog razloga preskočite jedno pranje (propustite, ne stignete, zaboravite…) trebalo bi da to pranje nadoknadite što pre (recimo posle dva dana).

Ono što nikako ne smete raditi jeste da duplo koristite šampon kako biste nadoknadili propušten tretman. Recimo, nemote da perete kosu Mycoseb šamponom dva puta dnevno, niti ujutru i uveče, ne koristite više šampona nego što je vašoj kosi potrebno i slično.

 

Da li je preporučljivo koristiti Mycoseb šampon sa drugim preparatima za kosu?

 

Za vreme korišćenja Mycoseb šampona nije zabranjeno da se koriste drugi preparati za kosu. Ali, svaki novi kozmetički proizvod koji stavite na kosu za vreme korišćenja ovog medicinskog šampona, zapravo povećava šanse da će sastojci iz drugih preparata iritirati vlasište ili usporiti uklanjanje gljivičnih infekcija.

To se konkretno odnosi na drogerijske maske za kosu, balzame i regeneratore, zatim sprejeve, ulja i kapi za kosu, farbe za kosu i slične proizvode koji se nanose direktno na vlasište, odnosno na koren kose. Međutim, velika je mana što posle Mycoseb šampona kosa nije lepršava, mekana i lagana. Nedefinisana je, škripi malo pod prstima i ponekad blago isušena. 

U tom slučaju, ako baš morate onda koristite samo pomalo masku za kosu, i to samo pri krajevima da oblikujete frizuru. Kada ona malo odstoji obavezno isperite masku sa kose, ali pazite da ne dođe u dodir sa kožom. Izbegavajte teme glave i nemote stavljati ništa tu. Možete samo malo na krajevima staviti pakovanje, da hidrirate kosu i da je malo regenerišete. 

Idealno je da maska za kosu bude prirodnog sastava, bez silikona, veštačkih aditiva i parfema, bez sulfata, parabena, mineralnih ulja i drugih aditiva koji otežavaju kosu ili mogu da povećaju iritaciju.

 

Da li je dozvoljeno koristiti Mycoseb šampon u toku terapije drugim lekovima?

 

Ukoliko trenutno pijete neke lekove možete da koristite i Mycoseb šampon za kosu, ali isključivo prema uputstvu za upotrebu. Mada, nije poznato da je bilo ikakvih indikacija u kombinaciji sa drugim lekovima. 

Ipak, ako ste na terapiji trebalo bi obavestiti lekara koji vam je prepisao određeni lek o tome da ćete uskoro početi sa upotrebom Mycoseb šampona. A da li ćete ga obavestiti zavisi od vas samih. Ipak, preporuka je da se lekar obavesti zarad vaše lične zdravstvene sigurnosti. 

Ukoliko koristite pojedine hormonske lekove, bilo bi poželjno (možda čak i obavezno) da kažete lekaru vaše planove oko korišćenja Mycoseb šampona. Ovo naravno nije bez razloga, jer će možda biti potrebno da privremeno smanjite dozu leka tokom perioda korišćenja Mycoseb-a. Zato se bolje konsultujte sa doktorom oko medikamenata koje ćete uzimati ili ste već uzimali tokom korišćenja ovog leka – šampona.

 

Da li se Mycoseb šampon sme koristiti u trudnoći i tokom dojenja?

 

Postoje šamponi i preparati koje ne bi trebalo koristiti u toku trudnoće ili tokom dojenja. Ukoliko se pitate da li trudnice smeju da koriste Mycoseb, odgovor je da mogu.

Trudnice ili mame tokom dojenja bebe mogu da koriste Mycoseb šampon protiv peruti i gljivičnih infekcija kože glave. Mada, kako su trudnoća i postporođajni period specifična stanja žene (često se piju i hormoni) konsultacija sa doktorom ili ginekologom je poželjna.

 

Mycoseb šampon neželjena dejstva

 

Nuspojave ili neželjena dejstva se mogu očekivati kod svih lekova. Kada je u pitanju Mycoseb šampon neželjena dejstva koja se mogu povremeno ispoljiti su: manje ili veće infekcije korena kose, manji gubitak kose, opadanje ili proređivanje (zbog seboreje), sušenje vlasišta, osećaj suve i zategnute kože, peckanje, kraće crvenilo, kosa može postati ili suvlja ili masnija, manja promena boje kose, kao i druge slične reakcije. 

Ovi neželjeni efekti se ponekad manifestuju, ali dosta retko i ne kod svakog. Ako se manifestuju, obavezno bi trebalo da se javite lekaru.

Neželjena destva do kojih takođe može doći, ali zaista retko, su iritacija očiju, akne, upaljena koža, perutanje i ljuspice po vlasištu, osip, poremećaj čula ukusa i velika osetljivost kože.

Ukoliko tokom pranja kose Mycoseb šamponom kojim slučajem dođe do kontakta sa očima, obavezno istog trenutka mora da se dobro ispere lice. Može se desiti blaža ili jača iritacija očiju, kao i peckanje.

Takođe, ukoliko slučajno progutate šampon tokom ispiranja kose imajte u obzir potencijalna neželjena dejstva, pa se za svaki slučaj obratite lekaru radi preventive. Ketokonazol je u mnogim lekovima za oralnu upotrebu zabranjen, pa se dodatno savetuju mere opreza. U preparatima za kosu nije, zbog toga što je upotreba dermalna (na koži).

 

 

Mycoseb šampon za telo i za kupanje

 

Glivične infekcije poput Tinea (pityriasis) versicolor se mogu manifestovati i na telu, u vidu beličastih ili smeđih fleka na koži. Izaziva ih takođe gljivica Malassezia, a pojavljuju se na telu uglavnom posle sunčanja, dužeg izlaganja suncu, ili poneka kada se znojimo zbog velikih vrućina. 

U tom slučaju Mycoseb šampon za telo može da se koristi, ali ne za tuširanje već namenski protiv gljivica ili za uklanjanje fleka. Koristi se tako što se nanosi samo na deo kože zahvaćen gljivicama.

Mycoseb šampon za kupanje se ne koristi kao klasična kupka za tuširanje, već prema uputstvu. Ukoliko imate gljivice na vratu, leđima ili gljivičnu infekciju na leđima, pravilnom upotrebom se mogu dobiti očekivani efekti. 

Mycoseb se nanosi tokom tuširanja, jednom dnevno. Nakon nanošenja ostaviti da odstoji par minuta, a zatim dobro isprati. Ovako treba ponoviti najviše pet dana (ne sme više od toga).

 

Kako se čuva Mycoseb šampon i koliki je rok trajanja?

 

Mycoseb šampon protiv peruti tretirajte kao lek, pa ga čuvajte na bezbednom mestu i van domašaja dece. Bezbednosi radi! Ako ga držite u kupatilu vodite računa da je na mestu gde ga mala radoznala deca ne mogu dohvatiti. 

Idealno je da se čuva na sobnoj temperaturi, na višljim policama i obavezno u svom originalnom pakovanju. Rok trajanja Mycoseb šampona je dve godine.

 

Mycoseb šampon opis (ambalaža, gustina, boja, miris)

 

Mycoseb šampon je netipičnog izgleda za klasične šampone za kosu. Ima crvenkasto rozikastu boju, koja se presijava na narandžasto. Veoma je redak i viskozan, ali stvara dosta pene. Miriše prijatno, blago i najviše podseća na običan lagani ženski parfem.

Proizvođač Mycoseb šampona je srpska farmaceutska kompanija Hemofarm Vršac. Prvobitno je ambalaža bila bele boje za klasičnim natpisima bez nekog posebnog dizajna. Na tržištu je sada dostupna nova ambalaža istog šampona.

Mycoseb šampon za kosu je upakovan u plastičnu tubu bele boje, zapremine 100 ml. Na beloj flašici je po sredini odštampan inovativni dizajn, sa narandžasto – crno – plavim krugom po sredini. Crnim slovima napisan je veliki naziv Mycoseb, kao i oznaka da se radi o dermalnoj upotrebi. Narandžastim slovima naznačen je ketokonazol u sastavu – u 1 gramu šampona je 20mg ketokonazola. 

Bočica je zatvorena belim okruglim rebrastim poklopcem. Kada se otvori umesto klasičnog otvora nalazi se praktična kapaljka, za kontrolisano sipanje iz plastičnih bočica.

Kutija za Mycoseb je sličnog inovativnog dizajna kao bočica šampona – narandžasto – plave boje sa natpisima po površini pakovanja. U kutiji se nalazi jedna tuba šampona i kompletno uputstvo za upotrebu.

 

Da li je Mycoseb šampon za masnu kosu i da li smanjuje ubrzano mašnjenje kose?

 

Mycoseb šampon nije šampon za masnu kosu. To je šampon koji pomaže protiv stvaranja peruti, seboroičnog dermatitisa, eliminiše svrab i bori se protiv gljivičnih oboljenja na temenu glave. 

Iako su perut i masna kosa u bliskoj vezi, Mycoseb šampon protiv peruti ne može uticati na regulisanje lučenja sebima (ne smanjuje mašnjenje). Odnosno, ne umanuje prekomerno lučenje sebuma zbog čega se i kosa brže masti.

Može uticati na povlačenje seboreje i na eliminisanje masnih ljuspica na temenu glave. Jedino na taj način Mycoseb može malo uticati da se kosa manje masti.

 

Da li Mycoseb šampon pomaže protiv vitiligo?

 

Vitiligo predstavlja oboljenje kože koje se manifestuje depigmentacijom, odnosno pojavom svetlih ili belih mrlja po koži. Prilikom izlaganja suncu taj deo kože ne tamni, već ostaje u vidu bele mrlje. 

Vitiligo nije gljivično oboljenje i razlikuje se od gljivične infekcije Pityriasis versicolor. Mycoseb šampon nije namenjen za lečenje kožnog oboljenja kao što je vitiligo, upravo zbog toga što ne spada u gljivične infekcije. Vitiligo nema perutanja kože, iritacija, svraba i sličnih simptoma kao u ostalim slučajevima. Mycoseb nije lek koji može pomoći kod depigmentacije i ne može povratiti pigment kod viltiga. 

 

Koji šampon koristiti posle terapije Mycoseb šamponom?

 

Posle terapije Mycoseb šamponom koristite biljne šampone proverenog sastava. Kao što sam napomelula više puta, birajte šampone bez sulfata, jer sulfati isušuju kožu i kosu. 

Silikoni mogu biti teški na kosi, a konzervansi iritirati vlasište ako je koža osetljiva ili nadražena. Idealni su lagani i retki šamponi, kakvi su najčešće prirodni šamponi protiv peruti.

Čitajte sastav na poleđini ambalaže. Neki sastojci koje izdvajamo, a lekoviti su: aloa vera, kopriva, beli luk, hajdučka trava, ruzmarin, lavanda, kamilica, čajevac, majčina dušica i drugi slični.

Ne koristite druge medicinske šampone, koji takođe imaju jači sastav. Zaboravite i na guste šampone, parfemisane, kao i drogeriske preparate jer mogu nadražiti već iritirano vlasište.

 

Mycoseb šampon iskustva

 

Mycoseb je odavno prisutan na tržištu i poznat je. Zbog toga su i isustva mnogobrona, a ima kako zadovoljnih korisnika tako i onig ogorčenih! Nije moguće preneti baš sva iskustva i utiske, ali smo izvojili sva ona naznačanija iskustva za Mycoseb šampon i to kako zadovoljnih korisnika tako i zamerke.

 

 

Pozitivna

 

Zaista ima mnogo pozitivnih iskustava i zadovolnih žena koje su koristile šampon za kosu Mycoseb. Takođe i muškaraca. On pomaže protiv peruti, smanjuje je, ali je dosta jak i treba biti obazriv kada je upotreba u pitanju.

 

Jedna žena koristila ga je na preporuku dermatologa. Bila je zadovolna pošto je posle jedno mesec dana i videla finalne rezultate. Koristi ga povremeno i to preventivno, kako joj se ne bi ponovo pojavila perut. 

 

Još jedna korisnica je bila zadovoljna. Imala je dosta peruti i nesnosan svrab, češala se stalno jer nije znala kako da kontroliše niti zaustavi. Posle okvirno dva meseca pokušavanja da nađe šampon koji će da zaustavi taj svrab, čula je za Mycoseb i dala mu šansu. Koristila ga je prema uputstvu, a posle nekoliko pranja glava je više nije svrbela. Perut se u međuvremenu takođe smanjila. Prestala je da ga koristi kao terapiju, ali jednom mesečno opere kosu ovim šamponom kako bi se zaštitila od ponovne pojave kako peruti tako i svraba.

 

Žena koja je isto zadovoljna jer je smanjila perut podelila je svoje utiske. Ona godinama ima problem sa peruti i pokušavala je dugo da je se reši. Svrbelo je teme i redovno se mučila sa belim ljuspicama. Njene muke su se završile kada je počela da koristi Micoseb šampon, prema uputstvu. Sada ga koristi preventivno, samo jednom ili dva puta mesečno zajedno sa drugim preparatima za negu kose.

 

Žena koja je koristila Mikoseb šampon, ali ne prema uputstvu, podelial je svoje iskustvo. Imala je perut zbog gljivica i odlučila da proba Mycoseb. Njoj jeste pomogao, ali ga je ona na svoju ruku koristila oko tri meseca samo po dva puta mesečno. Druge preparate za kosu nije u međuvremenu koristila.

 

Dečko koja duže vreme koristi Mycoseb šampon kaže da mu se uvek rado vraća kada se problem sa peruti vrati. Najviše ima perut na temenu, ali pored toga javlja se svrab. Koristi ga prema uputstvu, pa prekine sa upotrebom kada završi terapiju, ali kako se njemu iznova i iznova vraća perut, mora uvek da ga ima kući. I svaki put mu pomogne, doduše trenutno i to na po par meseci.

 

Jedna blogerka podelial je na svom blogu iskustvo. Ona je zadovoljna šamponom pošto joj je Mycoseb pomogao da očisti masne naslage i sloejve masnoće koji su svakodnevno talože na njenoj glavi. Ova ima osetlivu kožu i kosa joj je dosta tanka. Ne masti se brzo niti sporo, već normalnom brzinom. Pošto joj smetaju mnogi šamponi i preparati za kosu, mora strogo da bira šta koristi. Zbog neadekvatnoh šampona na njenom temenu talože se slojevi, pa zbog toga dobija masnu perut, svrbi je glava, masnija joj je kosa i ne miriše prijatno.

Šampon je svakako počela da koristi po savetu dermatologa. Koristila ga je tačno prema uputstvu, a nakon četiri nedelje smanjila upotrebu. Uglavnom ga je koristila sa drugim šamponima, ali ne uvek. Kombinovala je. Bilo je dana kada je prvo oprala kosu običnim šamponom, pa odmah zatim Mycoseb, a bilo je dana i kada je samo Mycosebom šamponirala kosu. Najvažnije od svega je to što su se njoj slogevi i masna perut povukli, a kosa je nastavila normalno da se masti. Iako zna da nije blag šampon i da malo isušuje kosu, ona je svesno počela da ga koristi. Zato koristi i masku za kosu, zarad hidratacije, i to samo na krajevima koji se najviše suše.

 

Devojka koja je imala takođe problema sa perutom i perutanjem vlasišta zadovoljna je bila Micoseb šamponom. Priznaje da je dosta jak ali joj je pomogao da smanji perutanje.. Perut je imala zbog prečestog menjanja šampona. 

 

Žena koja godinama koristi Mycoseb zbog blaže seboreje zadovoljna je jer uspeva da je drži pod kontrolom, odnosno da se ne proširi. Kako seboreju ne može da izleči u potpunosti, važno joj je da postoji šampon koji može spečiti pogoršanje. Ona Mikoseb šampon ne koristi sa drugim preparatima, već isključivo samostalno  to jednom u dva dana. Ne koristi ga sa balzamima ili pakovanjima za kosu, pošto smatra da nema nikakvog efekta ako se nanose posle šamponiranja drugi preparati. Preporučuje da se izbegnu sve maske i regeneratori, barem dok se koža glave ne oporavi i smiri iritacija.

 

Sličan je slučaj sa još jednom majkom, koja je svojoj šestogodišnjoj ćerki šamponirala kosu Mycoseb šamponom, kako bi joj smanjila bele ljuspice na glavi. Ona joj je ovim šamponom na preporuku lekara oprala kosu samo dva puta (jednom nedeljno) i bele ljuspice su se počele da se povlače. Ipak, u uputstvu samog leka jasno piše da ovo nije šampon za decu mlađu od 12 godina.

 

Momak koji je na forumu podelio svoje iskustvo je sledeće. On ima seboreju na glavi više od deset godina. Probao je silne medicinske šampone i sve ih koristio samostalno, ali nije mnogo dalo rezultata. Isto je bilo i za Micoseb šampon, sve je bilo prividno. Međutim, počeo je da koristi šampon u kombinaciji sa kremom (antibiotik koji maže) i tek tada je uspeo da zaleči seboroični dermatitis. Tom kombinacijom – šampon jednom ili dva puta nedeljno, plus utrljavanje kremom, on uspeva da seboreju drži pod kontrolom da se više ne širi.

 

Zamerke

 

Što se tiče zamerki oko Mycoseb-a, naviše ih ima zbog toga što korisnicima kosa počne da opada ubrzo nakon što počnu sa korišćenjem šampona. Uglavnom posle dva – tri pranja kose Mikoseb šamponom kosa počne više da opada. Iako je za osetljivu kožu dosta je jak, pa ne odgovara svima. Takođe, moguća je i uvećana pojava peruti.

 

Korisnica koja je zbog gljivičnih infekcija na preporuku počela da koristi Micoseb imala je dodatni problem. Posle završene terapije ocenila je da joj nije mnogo pomogao šampon, stanje je bilo isto, a novina je bila opadanje kose. Morala je da promeni šampon.

 

Jedna majka na svou ruku kupila je šampon za kćerku, koja je imala samo oko četiri godina. Na svu sreću, reakcija nije bilo! Ona je rekla kako se stanje popravilo na bolje, ali ipak ja lično smatram da kao majka ona nije bila obazriva, niti da je mislila dovoljno na zdravlje svog deteta. Deca imaju veoma nežnu i osetljivu kožu, a jaki šamponi poput Mycoseb mogu biti opasni za nežnu i glatku dečiju kožu.

 

Još jedna devojka nije uspela da se reši gljivica iako je koristila šampon. Glava je mnogo svrbela jer su se gljivice širile, a ubrzo su se i na njenim leđima poavile fleke. Po preporuci dermtologa dobila je nekoliko preparata, uključući i recept za šampon Mycoseb. Nakon što je započela tretman stanje se u prvih nekoliko dana smirilo, a onda odjjednom naglo pogoršalo. Umesto da se reši gljivica, imala je još veći problem. Morala je da pod hitno prekine sa upotrebom ovog šampona.

 

Još jedna korisnica koja je koristila Mycoseb bukvalno žali što ga je kupila. Za vreme kućne izolacije zbog Korona virusa njena koža postala je osetljivija nego inače, pa je na preporuku drugarice kupila šampon. Pročitala je brojne pohvale, malo se raspitala (nedovoljno) i procenila da će i njoj pomoći da smanju perutanje glave. Počela je sa upotrebom prema uputstvu, ali posle dva ili tri pranja primetila je kako joj kosa opada više nego inače. Prestala je zbog toga da ga koristi, ali je loše bilo to što joj je kosa i dalje opadala. Takođe, primetila je kako se osušila, kidala i izgubila elastičnost. Definitivno joj nije odgovarao i bio je prejak za nju.

 

Nekoliko devojaka očekivalo je da će im Mycoseb pomoći oko manjeg ili sporijeg mašnjenja kose, ali nije.

 

Na forumima su korisnice ostavljale svoje pozitivna iskustva za Mycoseb, i to kada su ga koristile za telo. Neke su imale fleke po leđima, na dekolteu, na vratu, pojedine su se žalile na perutanje, rapidno širenje i slično. Na preporuku lekara koristile su određene kreme za mazanje i šampon Mycoseb, ali i svesno ušle u priču da lečenje gljivica jako dugo traje. Ipak, efikasno je jer su redovnom terapijom uspevale da reše svoje probleme.

 

perut Vlasilan opsti

 

Mycoseb šampon cena

 

Mycoseb šampon cena je oko 600 dinara, ali se u nekim apotekama može nači za nešto veću cenu (700 – 750 dinara).

Za kupovinu Mycoseb šampona nije potreban lekarski recept jer je bezbedan za upotrebu. Kupuje se u apotekama bez recepta. Ukoliko postoji potreba lekar ga svakako može prepisati na recept.

Većina bolje snabdevenih apoteka prodaje Mycoseb šampon. Prodaja se vrši širom Srbije, Bosne i Hercegovine, kao i Crne Gore. Nije dostupan preko interneta (onlajn u apotekama), barem ne bočica novijeg dizana. Samo ga ima u bolje snabdevenim privatnim apotekama. Takođe, Mycoseb možda može da se nađe i u nekim državnim apotekama.

 

Nadam se da je vam je naše uputstvo za Mycoseb šampon protiv peruti bilo korisno i da smo dali odgovor na sva pitanja, značajna za preparat. Ukoliko ste ga koristili podelite sa nama iskustvo i recite nam da li vam je pomogao. 

Ukoliko niste, nadamo se da smo vam pomogli da procenite hoće li vam odgovarati. Volela bih da ostavite vaš komentai i da ocenite zvezdicama ovu recenziju i Mycoseb šampon.