Ampule za kosu su veoma važan preparat za dubinsku negu, jačanje i oporavak kose. Otkrivamo po čemu su tako posebne i koje su od svih najbolje.

 

Koji god problem sa kosom da imamo, da li se radi o opadanju kosu, ili možda kosi koja se prečesto masti, priznaćete da postoje mnogi preparati koji obećavaju rešenje problema. To su šamponi za kosu, serumi za kosu, maske za kosu, preparati za rast kose, ali i za oporavak kose, kao i mnogi drugi proizvodi.

Ampule su jedan od njih. Predstavljaju koncentrovani rastvor koji se koristi u različite svrhe, a naravno to znači u zavisnosti od težine problema – opadanje kose, rast, suva i slaba, perut i slično.

Ali da li zaista svi ti ppreparati „rade“ i dea pomažu kada je potrebna pomoć kosi, postavlja se pitanje. Ili još važnije – kako odabrati najbolji u moru preparata?

 

revlasin opsti 1

 

Šta su ampule za kosu?

 

Ampule za kosu su male bočice napunjene koncentrovanom tečnošću, koje se koriste za razne tretmane kose. Mogu trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja, a najčešće su napravljene od izdržljvih i prilagođenih materiijala kao što je staklo ili od plastika.

Jedna ampula obično sadrži od 5 do 15 ml koncentrovane tečnosti, što zavisi od proizvođača.

Ono što je karakteristično jeste to što se ampule koriste za brzo delovanje kada je neki problem sa kosom u pitanju.

Kao i većina preparata za kosu, karakteristike osnovnog sastava su bitne uvek. Važi isto i za ovaj preparat. Ampule za kosu mogu da sadrže organske i biljne sastojke, koji su svakako uvek poželjnija varijanta. Ali nije uvek slučaj da bude ovako.

Ponovimo opet za svaki slučaj – sve što dolazi u dodir sa našim telom, prodire i unutar njega. Kroz kožu. Zato je važno da preparat za kosu koji koristite bude prirodnog porekla.

Devojka po imenu Nina imala je veliki i dugotrajan problem sa svojom kosom. Bila je suva, oštećena i hitno joj je bio potreban oporavak. Umesto kozmetičkih tretmana, koristila je preparate, koji joj nisu mnogo pomogli. Zato je počela da koristi jedan prirodni tretman ili set za negu i oporavak kose. Ubrzo, kosa joj je bila potpuno oporavljena i zdrava, mekana i bez suvih krajeva. Celo Ninino iskustvo možete da pročitate u tekstu na linku https://kozmetickimagazin.com/resenje-za-oporavak-suve-i-ostecene-kose-licno-iskustvo/.

 

Kakve mogu biti ampule za kosu?

 

Ampule pre svega možemo podeliti na dve grupe:

 1. vodene ampule za kosu – emulzije koje pogoduju suvoj, oštećenoj, ali i masnoj kosi,
 2. uljane ampule za kosu, koje služe više za oporavak suve i oštećene kose.

Vodene ampule zbog svoj tečnog vodenog rastvora predstavljaju vrste ampula za kosu koje se ne ispiraju, a kao takve odgovaraju masnoj kosi. U tom smlislu, vodene su često ampule za masnu kosu. Sa druge strane, uljane su nekada masnije i zgodnije su da se koriste kao ampule za oporavak suve kose.

Kada govorimo o tome kakve još vrste ampula za kosu mogu postojati, onda tu mislimo i na probleme koje iste rešavaju.

Tako razlikujemo sledeće vrste ampula za negu kose, kada je u pitanju njihova namera da reše problem. Najčešće su to:

 • ampule za kosu protiv opadanja,
 • ampule za rast kose,
 • ampule za obnavljanje kose,
 • ampule za masnu kosu,
 • ampule koje stimulišu rast kose,
 • ampule za suvu i oštećenu kosu,
 • ampule za farbanu kosu,
 • ampule za kosu protiv peruti.

 

razlicite ampule za kosu

 

Kako se koriste ampule za kosu?

 

S obzirom da ampule predstavljaju tretman za negu kose koji je drugačiji od ostalih tretmana, moglo bi se reći jači – koncentrovaniji, sasvim logično je da se one i koriste na drugačiji način.

Ampule se mogu koristiti počevši od toga da tretman traje nekoliko dana, pa sve do nekoliko nedelja. To svakako zavisi od proizvođača koji ih plasira na tržište, kao i od načina upotrebe koji oni preporučuju za postizanje najboljeg mogućeg efekta. 

Ali, veoma ih je bitno koristiti po uputstvu proizvođača.

Uopšteni postupak za upotrebu izgleda ovako:

 1. ampulu za kosu je najpre potrebno otvoriti pre nanošenja na kosu (neke ampule se nanose direktno na kosu, a neke ne odmah, već je kod takvih potrebno sadržaj ampule rastvoriti pa tek onda naneti na kosu),
 2. ampula se nanose na vlažnu i na čistu kosu, koja je osušena delimično peškirom (iako ovo nije propisano pravilo, u praksi se većina ampula koristi na ovaj način),
 3. nije preporučljivo više ampula koristiti kombinovano, tj. više različitih brendova odjednom, jer može biti kontraproduktivno po zdravlje kože glave i kose.

 

Ko treba da koristi ampule za kosu?

 

Veoma je bitno napomenuti da se ampule za negu kose koriste samo ukoliko postoji konkretan problem sa kosom. Nema potrebe da se koriste u suprotnom.

Spomenuli smo malopre, koji od navedenih problema kože glave i kose zaista zahtevaju primenu ovih koncentorvanih tečnosti u vidu almpula za kosu. 

Zašto je to tako?

Tako da se ampule koriste ukoliko imate:

 • dugotrajno ili prekomerno opadanje kose,
 • problem sa vlasištem (perut, svrab),
 • kosu koja raste veoma sporo,
 • veoma suvu i oštećenu kosu,
 • problem sa veoma čestim mašćenjem kose.

Ampule kao mini koncentrat, u sebi sadrže aktivne sastojke koji nekada imaju brže dejstvo u odnosu na dejstvo drugih preparata za kosu. Kao najčešći sastojci ampula za kosu izdvajaju se:

 • hijaluronska kiselina,
 • keratin,
 • mlečne kiseline,
 • različita eterična ulja, 
 • proteini, 
 • amino kiseline.

 

Najbolje ampule za kosu

 

Prilikom odabira ampula za kosu i odluke koje su najbolje za vas, veoma je bitno obratiti pažnju na sastojke. Ali isto tako je bitno upoznati se sa dejstvom, samim tim i posle koliko vremena možemo očekivati željene rezultate.

U nastavku smo izdvojili 9 brendova koji imaju u svom asortimanu ampule, za koje mi smatramo da jesu među boljim ampulama. To su:

 1. Vichy ampule za kosu
 2. Rigenforte ampule,
 3. Ampule za rekonstrukciju kose KYO,
 4. Fitoval,
 5. Farcom ampule,
 6. Alfaparf Semi Di Lino ampule,
 7. Pantene ampule za kosu,
 8. Structural ampule za kosu,
 9. Kerastase ampule za rast kose.

 

Vichy ampule za kosu

 

Vichy Dercos je kompletna linija proizvoda protiv opadanja kose. Što se tiče ampula, ona obuhvata dve vrste ampula za kosu:

 1. Vichy Dercos Aminexil Clinical 5 – ampule protiv opadanja kose za žene i
 2. Vichy Dercos Aminexil Clinical 5 – ampule protiv opadanja kose za muškarce.

 

Vichy Dercos Aminexil Clinical 5 ampule protiv opadanja kose za žene

Vichy ampule za kosu za žene su tretman protiv opadanja kose koji se nalazi u ampulama. Prepoznaćete ih po kutiji bele boje sa crvenim detaljima, na kojima je nacrtana ampula.

Puni naziv je Vichy Dercos Aminexil Clinical 5. Ovo 5 ne predstavlja broj ampula u kutiji već predstavlja 5 aktivnih sastojaka koje jedna ampula sadrži. Inače, u kutiji je 21 ampula.

Vichy Dercos Aminexil Clinical 5 ampule za kosu protiv opadanja koriste se jer:

 • jačaju koren kose,
 • kosu čini otpornijom,
 • smanjuje opadanje kose,
 • smanjuje mikroneravnotežu vlasišta.

Vichy Dercos Aminexil Clinical 5 tretman za žene se koristi u dva slučaja:

 1. ako se koristi za intenzivnu negu onda se preporučuje 1 ampula dnevno u periodu od 6 nedelja,
 2. ako se koristi preventivno za održavanje kose zdravom onda se koriste 3 ampule nedeljno.

U oba slučaja ampula se aplicira na tačno koren kose uz pomoć veoma dobro osmišljenog aplikatora, na čisto vlasište. Kosa može biti suva ili vlažna prilikom nanošenja ampule. 

Sadržaj ampule je potrebno dobro umasirati u kosu i kožu glave, laganom masažom kako bi se osigurala bolja apsorpcija aktivnih sastojaka.

Vichy Dercos Aminexil Clinical 5 sadrži:

 • aminexil – molekul koji utiče tako što proširuje krvne sudove i omogućava bolji protok krvi u folikule.
 • Arganin – sastojak koji štiti kosu i oporavlja strukturu dlake.

Pisali smo recenziju o ovim ampulama za kosu – Vichy ampule protiv opadanja kose.

 

pet ampula za kosu

Vichy Dercos Aminexil Clinical 5 ampule protiv opadanja kose za muškarce

Vichy Dercos Aminexil Clinical 5 tretman za muškarce je vrsta tretmana u koncentrovanim ampilama, koji sadrži isto 21 komad ampula protiv opadanja kose. Vichy ampule za muškarce razlikuju se od ženskih i po ambalaži – upakovani su u crnoj kutiji sa crvenim delovima.

Vichy Dercos Aminexil Clinical 5 ampule za kosu protiv opadanja:

 • zaustavlja opadanje kose,
 • kosu oporavlja,
 • jača vlasište.

Koristi se na isti način kao i Vichy Dercos Aminexil Clinical 5 tretman za žene.

 

Rigenforte ampule za kosu

 

Rigenforte ampule predstavljaju koncentrovani losion za kosu koji se nalazi u ampulama, a koji se koristi za konkretno problem gubitka kose.

To je tretman koji ima ima 12 ampulica u kutiji, sa aplikatorom i bočici tamno zelene boje. U svakoj je sadržano 10 ml rastvora koji se nanosi na suvu kosu.

Od sastojaka koji ima izdvajaju se biotin i matične ćelije. O dejstvu i konkretno načinu upotrebe ampula detaljnije možete pročitati u recentiji o njima – Rigenforte ampule.

 

Ampule za rekonstrukciju kose KYO

 

KYO je italijanski brend koji u svojoj ponudi ima ampule za rekonstrukciju kose. Ove vrste bočica ampula su staklene, providne, a u pitanju su ampule za obnavljanje kose sa keratinom u sastavu.

Mogu se kupiti u kutiji – tj. u celom pakovanju sve, ali i pojedinačno (ili nekoliko). Jedna kutija sadrži 12 ampula. Jedna doza tj. jedna ampula sadrži 10 ml koncentrovane tečnosti. Tečnost unutar ampula je žućkaste boje.

Od sastojaka ove ampule sadrže:

 • visoko koncentrovani protein keratina koji je veoma bitan za zdravlje naše kose. Keratin prodire u kosu, dubinski deluje.
 • morski kolagen – još jedan protein koji kosu čini jačom i elastičnijom. Gubitak kolagena dovodi do pucanja kose.

Ampule za rekonstrukciju kose KYO:

 • koriste se za oštećenu kosu,
 • obnavljaju, tj. rekonstruišu kosu,
 • čine kosu jačom i elastičnijom.

Ampule za rekonstrukciju kose KYO se koriste tako što se laganim pokretima umasiraju u teme glave. Ovo su ampule za kosu koje se ne ispiraju. Kosu ne ostavljaju masnom. Za potpuno dejstvo potrebno ih je koristiti 2 do 3 puta nedeljno.

 

Fitoval ampule

 

Fitoval ampule za kosu ne postoje. To su ustvari Fitoval kapsule za rast i protiv opadanja kose. Fitoval kapsule dolaze u narandžastoj kutiji sa dosta crvene boje. U pakovanju tj. u jednoj kutiji ima je 60 kapsula.

Fitoval kapsule za kosu predstavljaju sklop vitamina i minerala koji se koriste:

 • protiv opadanja kose,
 • za brži rast kose,
 • za jačanje korena kose,
 • za regeneraciju kose.

Pisali smo detaljnu recenziju o njima – Fitoval kapsule za kosu iskustva i da li pomažu.

U pakovanju ih ima 60, a po uputstvu se koristi po jedna kapsula dnevno. Ne preporučuje se osobama ispod 15 godina. Kapulu je potrebno uzimati između obroka ili nakon obroka uz dosta tečnosti.

Fitoval kapsule za kosu u sebi sadrže kompleks vitamina B, folnu kiselinu, ali i mnoge minerale. Sastojci svojim dejstvom podstiču rast kose, dok u isto vreme i regenerišu kosu od korena do vrha.

 

Farcom ampule za kosu

 

Farcom ampule nazivaju se Farcom Herbal shots i postoje dve vrste:

 1. Farcom Herbal shots ampule za farbanu kosu,
 2. Farcom Herbal shots jednonedeljne ampule za kosu.

 

Farcom Herbal shots – ampule za farbanu kosu

Ove ampule ćete prepoznati po kutiji koja je bele boje sa dosta roze boje i raznih detalja. Kutija sadrži 3 ampule, a svaka ampula 10 ml tečnosti.

Farcom Herbal shots za farbanu kosu se koriste za:

 • oporavak i negu farbane kose,
 • tretiranu i suvu kosu,
 • oštećenu kosu.

Ampule se mogu koristiti na 2 načina:

 1. Sadržaj ampule pomešati sa istom količinom vode i napraviti kompaktnu smesu. Tu smesu naneti na mokru kosu, nakon pranja. Ostaviti da deluje 2 minuta, a potom isprati.
 2. Sadržaj ampule (1/4 za dugu kosu) aplicirati na suvim delovima kose i ne ispirati.

Farcom Herbal shots ampule za farbanu kosu u sebi sadrže ektrakt pamukovog semena koji prirodno štiti kosu. U sastavu je jer je bogat proteinima, vitaminom B, pa kosu hrani i čini hidriranom.

 

Farcom Herbal shots jednonedeljne ampule

U beloj kutiji sa dosta zelene boje naći ćete Farcom Herbal shots jednonedeljne ampule i to 3 komada od 10 ml.

Farcom Herbal shots jednonedeljne ampule se koriste:

 • za intenzivnu negu kose,
 • za sprečavanje opadanja kose,
 • za oštećenu kosu.

U sastavu ove ampule za obnavljanje kose sadrže pantenol koji neguje kosu, da bi nakon tretmana postala zdravija, sjajnija i mekša.

Ove ampule su jednokratne (samo za jednokratnu upotrebu), a to praktično znači da se koriste jednom nedeljno. Nanose se na mokru glavu i na mokroj kosi, laganom masažom i ne ispiraju se.

 

Alfaparf Semi Di Lino ampule za kosu

 

Alfaparf je italijanska kozmetika koja u okviru svoje linije za negu kose ima dve vrste ampula za kosu:

 1. Alfaparf Semi Di Lino uljane ampule za kosu i
 2. Alfaparf Semi Di Lino vodene ampule za kosu.

 

Alfaparf Semi Di Lino uljane ampule

Alfaparf Semi Di Lino uljane ampule su u beloj kutiji u kojoj je 12 ampula, što sa druge strane predstavlja kompletan tretman. 

Jedna ampula sadrži 13 ml tečnosti. Tečnost uljanih ampula je plave boje.

Ove uljane ampule za kosu se koriste:

 • za obnavljanje kose,
 • za mekoću i sjaj kose,
 • za sve tipove kose.

Alfaparf Semi Di Lino uljane ampule se upotrebljavaju na sledeći način:

 1. najpre je potrebno uobičajeno oprati kosu,
 2. sadržaj ampule sipati na vlažnu kosu i ostaviti da deluje,
 3. dobro isprati.

Jedna ampula se može koristiti i za dva pranja.

Alfaparf Semi Di Lino uljane ampule sadrže omega 3 i omega 6 masne kiseline koje veoma pogoduju kosi. Utiču na taj način što regenerišu i jačaju kosu, a onu koja je oštećena, suva i slaba čine mekšom i sjajnijom.

 

Alfaparf Semi Di Lino vodene ampule za kosu

Alfaparf Semi Di Lino vodene ampule imaju potpuno istu namenu kao i uljane ampule. Koriste se za regeneraciju i oporavak oštećene kose, te predstavljaju ampule za suvu i oštećenu kosu.

Ove Alfaparf vodene ampule se nalaze u potpuno istoj kutiji kao i uljane, ali je sadržaj nežno ljubičaste boje za razliku od uljanih.

Razlika u odnosu na uljane je u tome što se vodene ampule za kosu ne ispiraju, već se koriste tako što se nakon pranja kose sadržaj ampule utrlja u kosu. Zbog vodenog rastvora pogodne su i za kosu koja se češće masti, tj. kao ampule za masnu kosu (ne maste kosu).

 

Pantene ampule za kosu

 

Pantene ampule nose naziv Pantene Repair&Protect ampule za kosu. Nalaze se u kutiji zlatne boje. 

Unutar kutije su 3 ampule, koje su takođe zlatne boje. Ampule su u ambalaži od plastike, lako se otvaraju i apliciraju. Svaka ampula je u ambalaži zapremine 15 ml.

Kao što i sam naziv Repair&Protect kaže, Pantene ampule za kosu koriste se za:

 • oporavak oštećene kose,
 • za zaštitu kose od oštećenja,
 • za negu kose.

Imaju slično dejstvo kao maska za kosu i šampon o kojima smo pisali recenzije:

U svom sastavu Pantene Repair&Protect ampule za oporavak i obnavljanje kose imaju antioksidanse kao zaštitu, koji direktno utiču na dlaku i njenu strukturu.

Uputstvo za upotrebu:

 • ampule se nanose na prethodno opranu i mokru dlaku,
 • sadržaj se aplicira celom dužinom kose, od korena ka vrhovima,
 • ostavi se da deluje 1 minut, a zatim je potrebno kosu isprati, 
 • postupak ponavljati jednom ili dva puta nedeljno, u zavisnosti od potreba i oštećenja kose.

Nakon potpunog tretmana koji podrazumeva korišćenje ampule jednom do dva puta nedeljno kosa bi trebalo da postane hidrirana, zdravija, jača i opornija na oštećenja.

 

Structural ampule za kosu

 

Još jedan italijanski brend koji u svojoj ponudi ima ampule, koje nose naziv Structural Restructuring Emulsion za obnavljanje suve i oštećene kose.

Structural ampule za obnavljanje suve i oštećene kose nalaze se u kutiji plave boje. Jedna kutija sadrži 12 ampula, a jedna ampula sadrži 7 ml tečnosti.

Structural Restructuring Emulsion ampule koriste se za:

 • regeneraciju suve kose,
 • negu oštećene kose,
 • farbanu kosu.

U pitanju je uljana emulzija u ampulama. Nije tipičan koncentrat, već nešto blaža formula.

Postupak za upotrebu je specifičan:

 • nanose se na čistu vlažnu kosu kap po kap,
 • ostavi se da deluju 15 min, 
 • na kraju je potrebno lepo isprati kosu.

 

Kerastase ampule za kosu

 

Kerastase je francuski brend koji obuhvata širok spektar proizvoda za negu kose. Kutija u kojoj se nalaze Kerastase Genesis Ampoule je sjajno roze boje. Unutar kutije upakovana je 10 tuba ampula.

Kerastase ampule se koriste:

 • protiv opadanja kose,
 • za jačanje dlake,
 • za zaštitu kose od spoljašnjih oštećenja.

Ampule predstavljaju specijalno dizajnirani koktel koji u sebi sadrži Aminexil, čuveni đumbir i ostale sastojke koji povećavaju otpornost dlake čineći je debljom.

Za potpuni tretman koriste se jednom dnevno ujutru ili uveče, u periodu od 6 nedelja (toliko traje tretman). Pravilna upotreba izgleda ovako i jednostavna je – nanose se na vlasište, na suvu dlaku i ne ispiraju se.

 

Revlasin za oporavak suve i oštećene kose

Revlasin predstavlja inovativni premium preparat za negu i zdravlje kose. Revlasin je tretman za kosu, koji za razliku od ampula koje su pretežno za jednokratnu upotrebu, mnogo duže traje. Sastoji se od tri preparata – Revlasin šampon, Revlasin maska i Revlasin serum za oporavak suve, oštećene i slabe kose.

 

revlasin iskustvo

 

Glavna karakteristika ovog tretmana je da sadrži visoku koncentraciju najkvalitetnijih supstanci biljnog porekla pretežno iz uvoza iz Nemačke i Austrije.

Fokus je sada na Revlasin serumu, koji je po koncentrovanom inovativnom i organskom sastavu najsličniji ampulama. Ali, razlikuje ga organski sastav i biljno poreklo supstanci. To su ulje šipka, ulje grožđa, ulje papaje, arganovo ulje i ulje avokada.

Revlasin serum za kosu pomaže da se kosa oporavi, povrati sjaj i vitalnost, svilenkast izgled, kao i da rascvetali krajevi postanu obnovljeni, te da na taj način kosi pruži odgovarajuću UV zaštitu.

 

Zaključak

 

revlasin opsti 1

 

Kada kosa zahteva dodatnu negu, sa velikom koncentracijom aktivnih sastojaka, ampule su kao mali kokteli za kosu. Kao i kod svih drugih preparata za kosu, najvažnije je da budu što prirodnije, sa što više organskih i biljnih sastojaka (koliko je to moguće).

Da li vi koristite neke ampule ili ste ih koristili u proteklom periodu? Kakva su vaša iskustva sa ovim ili drugim ampulama? Da li ste neke od gore navedenih probali i da li ste bili zadovoljni?