Uljane kupke za bebe razlikuju se od običnih kupki. Sve o uljanim bebi kupkama – šta su tačno, kakve postoje, po čemu se razlikuju od običnih i koje su najbolje.

 

Svaki roditelj želi da pronađe najbolji proizvod za svoju bebu. Kada biramo preparate za negu bebine nežne kože prva stvar na koju trebamo obratiti pažnju je sastav. Toga smo svi svesni. Biramo biljne sastojke i zdravu kozmetiku za našu bebu.

 

Šta su uljane kupke za bebe?

 

Uljane kupke za bebe su kupke koje se koriste za negu bebine kože, a koje u sebi sadrže ulje. Da! 

Međutim, to ne znači da su uljane kupke i masne kupke, poput ulja.

Mogu sadržati jedno ili više ulja, te biti pravi melem za bebinu kožu. Razlog je taj što su ulja bogata masnim kiselinama pa pogoduju bebinoj nežnoj koži.

Uljane kupke za bebe pogoduju jako suvoj i osetljivoj bebinoj koži, ali su u suštini dobre za svaki tip. Svojim sastojcima pomažu da bebina koža da zadrži hidrataciju, plus neguju je u trenucima kada se beba kupa.

Uljane kupke imaju par karakteristika po kojima se izdvajaju:

 • doprinose održavanju vlažnosti bebine kože,
 • neguju kožu i jačaju njenu odbambenu sposobnost,
 • hrane kožu,
 • smanjuju iritacije na koži,
 • kožu čine mekanom i glatkom.

Uljane kupke su kao i ostale kupke normalne teksture, ne maste kožu i ne ostavljaju uljani trag na koži bebe. 

 

Razlika uljanih kupki u odnosu na obične i penušave kupke za bebe?

 

Za razliku od običnih kupki ove uljane kupke u sebi sadrže različita ulja, te se kao razlika može navesti sastav. Uljane kupke za bebe imaju bogatu teksturu pa bebinu kožu hidriraju, za razliku od nekih običnih kupki za bebe koje mogu kožu bebe dodatno isušiti.

Pisali smo o dobrim običnim kupkama za bebe.

Što se tiče penušavih kupki, neke od razlika su sledeće. Penušave kupke za bebe su one kupke koje predstavljaju posebno zadovoljstvo za bebe koje su malo veće, odnosno decu, pa umeju da uživaju u kupanju. 

Penušave kupke se razlikuju u odnosu na uljane kupke jer kada se stave u vodu prave više mehurića. I za razliku od nekih uljanih kupki, obavezno se ispiraju. Pojedine uljane kupke se ne ispiraju.

 

Da li je uljana kupka zdrava za bebe i decu?

 

Uljane kupke za bebe i decu predstavljaju pravo bogatstvo smešteno u bočici. Ulja su puna mnogih vitamina i hranljivih sastojaka pa duboko prijaju koži.

Ono što uljana kupka daje bebi je skup hranljivih sastojaka koji prodiru kroz kožu, hraneći je dubinski.

Ulja koje uljane kupke sadrže takođe su mirisna, te podstiču sva bebina čula. Na taj način imaju umirujuće dejstvo i bebu pripremaju za miran i lep san.

Svakako, kada birate uljanu kupku za bebe obratite pažnju na listu sastojaka i ako ste u mogućnosti birajte biljne, odnosno organske uljane kupke za bebe.

 

Kada početi sa upotrebom uljanih kupki za bebe?

 

Što se tiče perioda kada ih treba koristiti ili kada bi trebalo početi sa upotrebom, to je individualno. Imajte u vidu da pojedine uljane kupke nisu uvek pH neutralne, a takođe ne možete znati kako će koža bebe reagovati i da li joj prija.

Preventivno, upotreba uljanih kupki se ipak ne preporučuje od najranijih meseci, posebno ne od rođenja bebe, već prema navedenoj potrebi ili ako je od strane proizvođača istaknuto da sme.

 

beba dete se kupa

 

Bebe se u toku prvih meseci života kupaju specifično (prvih par nedelja zbog pupka). Ne mogu još uvek da sede i da uživaju u penici koju im priredite tako da nema potrebe ni sa korišćenjem odmah.

Ukoliko je naglašeno od strane proizvođača da ih mogu koristiti najmlađa novorođenčad, onda sa upotrebom uljane kupke možete krenuti i od najranijeg uzrasta bebe.

 

Za kakvu kožu se preporučuju uljane kupke za bebe?

 

Kao što smo već napomenuli uljane kupke za bebe su pre svega dobre i pogoduju suvoj koži. Međutim, to svakako ne znači da ih ne možete koristiti ako je koža bebe normalna, ili ako ne primećujete da je suva.

Takođe, uljane kupke za bebe se preporučuju:

 • ukoliko je koža bebe osetljiva,
 • ukoliko na bebinoj koži postoji iritacija,
 • ako se na koži bebe pojavio atopijski dermatitis ili ekcem.

Ukoliko se na bebinoj koži pojavio ekcem, što je u današnje vreme veoma česta pojava, onda će pedijatar preporučiti terapiju. Nekada u ovim situacijama uljana kupka može biti od koristi.

 

Kako se koriste uljane kupke za bebe?

 

Uljane kupke za bebe se ne koriste na potpuno isti način kao sve kupke za bebe.

 1. PRVOneke se rastvaraju u vodi a neke ne, pa se koriste na drugačiji način.

Ukoliko se rastvaraju u vodi onda je potrebno:

 • naliti dovoljno vode za kupanje bebe,
 • dodati nekoliko kapi uljane kupke,
 • razmutiti vodu pa tek onda krenuti sa kupanjem bebe.

Ukoliko se direktno nanose na telo, uljane kupke se koriste ili tokom kupanja ili tokom tuširanja. Način upotrebe je sledeći:

 • nekoliko kapi uljane kupke utrljati nežnim masažnim pokretima na bebinu kožu,
 • dobro isprati bebino telo vodom.
 1.    DRUGOKoriste se različito s obzirom na to da li se ispiraju ili ne, pa tako imamo:
 • one koje se obavezno ispiraju nakon blage masaže,
 • one koje se ne ispiraju.

Nakon korišćenja bilo koje od uljanih kupki za bebe veoma je bitno kožu bebe ne trljati peškirom grubo, već samo upiti vodu laganim pokretima. Na taj način se smanjuje mogućnost iritacije bebine nežne kože.

 

POVEZANE TEME:

 

Koje su najbolje uljane kupke?

 

Za najbolje uljane kupke može se reći da su to one sa organskim sastojcima, proverenim, testiranim, hipoalergenim sastojcima. To su organske uljane kupke za bebe. Uvek birajte takve, jer su za bebe najbezbednije. Tu neće biti greške.

U nastavku navodimo 7 najboljih uljanih kupki. To su:

 1. Dr Pilar kupka-šampon;
 2. Mustela uljana kupka za bebe,
 3. Bioderma uljana kupka za bebe,
 4. Eucerin uljana kupka za bebe,
 5. Mixa uljana kupka za bebe,
 6. Uriage uljana kupka za bebe,
 7. Bekutan uljana kupka.

 

razne uljane kupke za bebe

 

Dr Pilar kupka-šampon

Dr Pilar je 2 u 1 preparat za negu bebi kože – i kupka i šampon. Radi se o proizvodu visokog kvaliteta karakterističan po tome što je „kozmetika na bazi bilja“.

U svom sastavu ima aktivne sastojke poznate biljnog i organskog porekla, koji su u kozmetici daleko poznati po svojoj efikasnosti – ekstrakt nevena, ekstrakt ovsa, hidrolizovani pšenični protein, bisabolol i alantin.

Dr Pilar kupka i šampon je 2 u 1 proizvod – može se koristiti kao šampon i kao kupka. Odgovara potrebama cele porodice – bebama, deci, ali i odraslima.

Namenjena je za bebe i decu sa normalnim i osetljivim tipom kože. Bezbedna je i ukoliko je koriste bebe, odnosno deca sa problematičnom ili suvom kožom.

Ono što Dr pilar kupku-šampon izdvaja od drugih kozmetičkih proizvoda je sastav i visoka koncentracija aktivnih sastojaka. Treba istaći da su svi aktivni sastojci su biljnog porekla, biorazgradivi i ekološki prihvatljivi prema svetskim standardima. Zdravi su i bezbedni za osetljivu kožu, nisu štetni, niti izazivaju alergijske reakcije ili iritacije.

Glavni aktivni sastojci koje Dr Pilar kupka šampon sadrži su ekstrakt nevena i ovsa, hidrolizovani pšenični protein, bisabolol i alantin. Svoju efikasnost u pogledu nege bebi kože daju svojim zajedničkim dejstvom tako što:

 • umiruje i omekšava kožu;
 • pružaju celodnevnu zaštitu;
 • vraća i održava prirodnu vlažnost;
 • čuvaju od iritacija i isušivanja;
 • ekstrakt ovsa je antioksidans koji dodatno neguje kožžu;
 • čine kožu ćcrstom, otpornom i zaštićenom na spoljašnje uticaje;
 • umiruju kožu ukoliko je skolna iritacijama;
 • dodatno je obnavljaju;
 • nežno čiste o ostavljaju kožu i kosu mirisnim, mekanim, glatkim i nežnim na dodir.

Dr Pilar šampon kupka je prijatnog i osvežavajućeg biljno-cvetnog mirisa, prelepo peni, ne iritira oči i hipoalergena je. Ne sadrži opasne sastojke, alergene, sulfate, , ftalate, sintetičke mirise, veštačke bojeparabene kao ni druge sintetičke sastojke koji mogu biti iritansi ili na bilo koji način potencijalno opasni po zdravlje kože.

Dolazi u beloj duguljastoj ambalaži sa poklopcem na otvaranje. Količina je 250 ml.

Dr Pilar kupka i šampon može se poručiti direktno na sajtu proizvođača. Nema je u prodavnicama, apotekama i drogerijama, već se može poručiti samo na sajtu Dr Pilar kozmetike. Za više informacija i naručivanje posetite sajt na linku: https://doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/.

 

Dr Pilar kupka i sampon

 

Mustela uljana kupka za bebe

Mustela je francuski brend koji na tržištu postoji dosta dugo. Uljana kupka o kojoj je reč namenjena je za kožu sklonu ekcemima, a koža na kojoj je ekcem je suva i veoma često izaziva svrab. Ovog brenda to je Mustela Stelatopia ulje za kupanje.

Mustela uljana kupka za bebe na koži ostavlja osećaj mekoće i umiruje iritiranu kožu, a koristi se za nekoliko namena:

 • čišćenje tj. pranje bebine kože,
 • zaštitu bebine osetljive kože,
 • smirivanje bebine kože zahvaćene ekcemom.

U sebi Mustela uljana kupka za bebe sadrži:

 • ulje avokada – kožu hidrira i omogućava da koža zadrži vlažnost,
 • ulje suncokreta – sadrži vitamin A i vitamin E koji su veoma blagotvorni za kožu,
 • ulje slatkog badema – sadrži omega 3 masne kiseline i cink koji pomažu očuvanju zdravlja kože,
 • ekstrakt kamilice – smanjuje iritacije na koži.

Mustela Stelatopia ulje za kupanje se koristi tako što se u vodi rastvori 2 do 3 kapi ulja, a onda nežnim masažnim pokretima izmasira telo bebe tokom kupanja. Nakon kupanja, potrebno je bebu isprati čistom vodom.

Nalazi se u beloj ambalaži, sa običnim poklopcem i u pakovanju je 200 ml ovog ulja za kupanje.

 

Bioderma uljana kupka za bebe

Bioderma u svojoj ponudi ima uljanu kupku za celu porodicu, a može se naći u velikom pakovanju od 1 litra. Ambalaža je providna i sa dozerom. Na pakovanju je naznačeno da je u pitanju Bioderma Atoderm ulje za tuširanje.

Bioderma uljana kupka za bebe se preporučuje i koristi se za:

 • suvu kožu,
 • iritiranu kožu,
 • atopijsku kožu,
 • osetljivu kožu.

Blaga formulacija ove kupke se preporučuje celoj porodici, jer neguje i umiruje kožu. U isto vreme hrani je i hidrira. Kao uljana kupka za suvu kožu, ona nije za prevremeno rođene bebe, ali je pogodna i prolagođena za bebe od prvog dana rođenja.

U svom sastavu Bioderma Atoderm ulje za tuširanje sadrži:

 • biljne biolipide koji smanjuju iritacije i povećavaju otpornost kože,
 • vitamin PP – tj. vitamin B3 ili niacin, koji hidrira kožu i obnavlja epidermis,
 • specijalni patent koji povećava otpornost kože.

Kada je upotreba Bioderma uljane kupke za bebe u pitanju onda se preporučuje svakodnevna upotreba. Nanosi se direktno na kožu, umasira, a zatim lepo ispere. Omogućava otklanjanje osećaja zatezanja suve kože.

 

Eucerin uljana kupka za bebe

U beloj ambalaži sa poznatim logom brenda Eucerin nalazi se Eucerin AtopiControl ulje za kupanje.

Eucerin AtopiControl ulje za kupanje se koristi:

 • za negu i čišćenje iritirane atopijske kože,
 • za povećanje odbrambene sposobnosti kože,
 • za ublažavanje svraba,
 • za negu izrazito suve kože.

Kada je u pitanju način upotrebe, naglašeno je da se Eucerin uljana kupka za bebe preporučuje bebama starijim od 3 meseca, a mogu je koristiti i odrasli. Koristi se kao dodatak redovnoj kupki. Nanosi se na kožu, nežno umasira na telo, a zatim ispere.

U svom sastavu Eucerin uljana kupka za bebe sadrži:

 • Omega 3 masne kiseline – veoma su blagotvorne za kožu, pružaju dubinsku hidrataciju,
 • Omega 6 masne kiseline – deluju protiv upale na koži i smanjuju iritacije.

Ambalaža ove uljane kupke ima dozer i sadrži 400 ml kupke za bebe.

 

Mixa uljana kupka za bebe

Mixa uljana kupka za bebe je ustvari Mixa Baby Atopiance ulje za kupanje i tuširanje ovog poznatog francuskog brenda. Koristi se za kožu bebe koja ima atopijske promene, kao i za kožu koja zateže i svrbi. U svom sastavu ne sadrži parfeme ni parabene pa pogoduje osetljivoj koži.

Mixa uljana kupka za bebe:

 • neguje kožu bebe,
 • pogodna je za odrasle, decu i bebe,
 • umiruje iritiranu bebinu kožu,
 • kožu štiti od novih oštećenja stvarajući zaštitni sloj na koži.

U svom sastavu ima 8 vrsta masnih kiselina koje su veoma blagotvorni za kožu, jer smanjuju iritacije i povećavaju odbrambenu sposobnost kože. Pored masnih kiselina sadrži:

 • glicerin koji kožu omekšava,
 • pantenol koji ima umirujuće dejstvo.

Moguća je svakodnevna upotreba, a pored kože, služi i za pranje kose. Kožu ostavlja mekanom i nahranjenom, a kosi savršeno prija jer je omekšava. Ne ostavlja mastan trag na kosi.

Mixa uljana kupka je u providnoj ambalaži od 250 ml i ima dozer svetlo ljubičaste boje.

 

Uriage uljana kupka za bebe

Uriage je poznat brend koji u beloj ambalaži sa dozerom plave boje ima kupku koja je namenjena svim tipovima kože. To je Uriage Bebe uljana kupka.

Iako je namenjena svim tipovima kože, posebno pogoduje suvoj i osetljivoj koži. Mogu je koristiti kako deca, tako i odrasli i to svakodnevno za negu celog tela. Kao uljana kupka za suvu kožu preporučuje se i za negu pelenske regije kod beba.

Uriage uljana kupka za bebe:

 • kožu dubinski hidrira,
 • neutrališe osećaj svraba,
 • stvara na koži zaštitni sloj,
 • preporučuje se ukoliko je koža bebe sklona atopijskim promenama.

Nanosi se svakodnevno za negu celog tela. Blagom masažom je potrebno utrljati a zatim detaljno isprati. Nakon tuširanja se ne preporučuje trljanje peškirom već samo blago utapkavanje.

U svom sastavu ima dva bitna sastojka:

 • shea butter u svom sastavu ima mnoge masne kiseline i vitamine. Utom, on u ovoj uljanoj kupki neguje kožu čineći je glatkom i mekanom;
 • pored shea butera u sastavu je još i Uriage termalna voda koja je veoma pogodna za negu kože.

Ambalaža u kojoj se nalazi Uriage Bebe uljana kupka je u obliku boce, a zapremina je 500 ml (pola litra).

 

Uljane kupke za bebe zaključak 

Uljane kupke za bebe se, kao što smo već videli, preporučuju za suvu i osetljivu kožu, ali i onda kada beba ima atopijski dermatitis ili kožu sklonu ekcemima. 

Pored toga, one svakako pogoduju i ostalim tipovima bebine kože. Možete ih probati i koristiti ako je koža bebe normalna, ali i ukoliko je osetljiva ili suva.

Nisu preporučljive od prvog dana rođenja (nisu 0+), ali postoje i one koje jesu pa ćete to znati tako što je informacija naglašena na ambalaži.