Izdvojili smo najkvalitetnije i najbolje kupke za bebe kojima možete kupati vašu bebu. Preporučujemo pet sjajnih kupka za bebe.

 

Kada biramo preparate za negu kože naše bebe, postoje stvari na koje je bitno obratiti pažnju. Sastav je nešto što moramo lepo istražiti. Ali i mnoge druge stvari.

Zaista nije svejedno šta koristimo za kupanje naše bebe. Odabirom neke od dole navedenih kupki za bebe, sigurno nećete pogrešiti. Navodimo vam u nastavku zbog čega.

 

Kako izabrati kupku za bebu?

 

Svi se slažemo da bebe imaju svoj karakterističan miris, onaj koji nas smiruje i puni ljubavlju. Ali, kada biramo kupku za bebe, moramo obratiti pažnju na neke od sledećih stvari:

 • sastav (da budu organske, na biljnoj bazi, bezbedne kupke),
 • miris (da ne sadrže jake mirise),
 • sa ne nadražuju oči ako se koriste i kao šampon (tj. 2 u 1 kupka šampon),
 • da imaju oznaku nekog sertifikata koji garantuje kvalitet,
 • da budu ph neutralne.

Kada je sastav u pitanju, tu pre svega moramo obratiti pažnju da bebi kupka ne sadrži neke hemijske supstance koje mogu nadražiti bebinu osteljivu kožu. Neki sastojci kao što su alkoholi, mogu isušiti ili iritirati bebinu kožu.

Zato moramo izbegavati kupke koje ih sadrže. Kupke za bebe ne trebaju sadržati sulfate, parabene, konzervanse, prafine. Zato je bitno čitati sastav.

Miris je nešto na šta takođe trebamo obratiti pažnju. Miris treba biti blag, a nikako jak. To je to dokaz da kupka za bebe možda sadrži jake parfeme ili sintetičke arome koji takođe nisu pogodni za bebinu kožu, pošto mogu izazvati alergijaske reakcije.

Ako je na ambalaži kupke koja (je i ujedno i šampon za bebe) naznačeno da ne nadražuje oči (“bez suza”), to je plus. Birajte samo takve kupke, jer beba ima osetljive oči. Ako dođu u dodir sa hemikalijama koje nadražuju, to ih može iritirati.

Kupka za bebe mora biti dermatološki testirana. To dokazuje da je bezbedna za negu bebine kože.

 

Koliko često treba koristiti bebi kupke?

 

Pre svega dobro je napomenuti koliko često trebamo kupati našu bebu. Na ovu temu postoji more tema na forumima gde roditelji izlažu svoja iskustva i argumente. Ali da ne biste tamo satima pretraživali, na jednom mestu smo izneli najvažnije činjenice i odgovore na sva pitanja.

Svakako je dobro znati da se bebe razlikuju i da ne postoje tako strogi kretirujmi kada je ova tema u pitanju. A takođe i da se sva ta pravila često menjaju.

U prvim danima se čak preporučuje samo brisanje bebe mokrim sunđerom ili peškirom. A zatim se do prvog rođendana peporučuje da se beba kupa dva do tri puta nedeljno. Međutim, preporuka je da ipak bebu kupate ili oplaknete svake večeri, svakodnevno, jer će tako biti osvežena, čista i lepše će spavati.

Ukoliko uzmemo u obzir preporuku koliko često trebamo kupati našu bebu onda je sasvim ok toliko često i koristiti kupke za kupanje beba.

Svaki put kada bebi menjamo pelene, možemo samo čistom vodom oprati deo ispod pelena. Uopšte nije potrebno ni neophodno koristiti sredsva za pranje beba. Jer bi ta prekomerna upotreba uticala da bebina koža postane zaista suva.

Prilikom kupanja, potrebno je veoma malo sredstva staviti na dlan, a  zatim polako umasirati. Nakon toga se treba potruditi da bebinu kožu lepo isperemo od ostataka kupke.

 

najbolja kupka za bebe ispiranje

 

Da bi se sprečila suvoća bebine kože mogu se koristiti mleka za negu tela kod beba.

 

U kom periodu se preporučuje korišćenje kupke za bebe?

 

I kod ovog pitanja postoje mnoge teorije i činjenice koje govore za sebe. Ali ako se pitate kada ćete krenuti da koristite kupke za bebinu kožu onda postoje određeni saveti koje bismo trebali znati.

U prvim danima života, kada se preporučuje samo brisanje bebe sunđerom, nije uopšte neophodno koristiti kupke. Teže će se skinuti sa bebine kože i postoji mogućnost da se sapunica malo zadrži na bebinoj koži.

Nakon nekoliko nedelja, i to između 4-te i 6-te nedelje žitvota, možemo početi da korsitimo blege kupke za negu bebe, ali isto tako i šampone za bebe i nežne kupka-šampone. 

 

Osnovna razlika između šampona i kupke za bebe

 

Šampon za bebe je pre svega namenjen samo za negu bebi kose. Ima takvu pH vrednost i sastav koja više odgovaraju održavanju kose nego tela. Zato treba praviti razliku između šampona i kupke za bebe.

Kupke za bebe imaju drugačiji sastav i kada ih biramo trebamo obratiti pažnju na iste. Bebina koža gubi vlažnost mnogo brže nego koža odraslih. Zato je bitno da kupka za bebe sadrži sastojke koji nadoknađuju vlažnost, a to ponekad šamponi za bebe ne sadrže.

Takođe, kupke za bebe trebaju biti hranljive i hidratantne, idealno bi bilo birati bezbednije i organske kupke za bebe. One sadrže bezopasne aktivne hranljive sastojke koji neće oštetiti nežnu kožu naše bebe.

Sa druge strane, treba naglasiti da postoje i 2 u 1 kupka šamponi. Takve kupke su u isto vreme šampon i kupka, a one su posebno formulisane i prilagođene da se u isto vreme koriste kako za negu kože bebe, tako i za nežnu bebinu kosicu.

Takođe, postoje i uljane kupke za bebe, kao i kupke koje su nešto više penušave. To su penušave kupke za bebe.

Da sumiramo. Postoje:

 • obične kupke za bebe,
 • ujedno šampon i kupka za bebe,
 • uljane kupke za bebe,
 • penušave kupke za bebe, poput pena za kupanje.

 

Penušava kupka za bebe

 

Kada beba malo poraste, kupanje postaje zabava i za bebe, ali i za roditelje. Za razliku od kupanja kada je beba zaista mala većina roditelja brine da li dobro kupa bebu, da li je pravilno drže i tome slično, tu nema mnogo uživanja.

Tada na red dolaze kupanje u kadi i penušave kupke za bebe. To su kupke koje daju dosta mehurića, tako da beba uživa u svojoj rutini održavanja čistoće. Uglavnom je zabavno i za mame i tate, a ponekad i za širu rodbinu.

Penušava kupka za bebe treba biti formulisana tako da bebinu kožu ne isušuje, jer beba provodi malo više vremena u kadici sa penom. Ne bi bilo dobro ukoliko kupka sadrži neke hemikalije. Sastav i je i ovog puta presudan.

Za penušave kupke je upravo bitno da sadrže hranljive sastojke. U dužoj igri, bebina koža će nakon izlaska iz kade biti čista, mekana i nahranjena.

 

najbolja kupka za bebe

 

Uljana kupka za bebe

 

Uljane bebi kupke su preparati za kupanje, ali nisu zaista uljane teksture. U pitanju je nemasna, bistra formula koja se korsiti za kupanje bebe.

Uljane kupke za bebe sadrže ulja koja neguju nežnu bebinu kožu. Blagotvorne su i odlične za suvu kožu, kao i za kožu bebe koja zahteva samo dodatnu hidrataciju.

Takođe, uljane kupke su specifične, pa se neke mogu koristiti za atopičnu kožu i kožu sklonu dermatitisu.

Ovakve kupke za bebe se može uvesti za negu bebine kože u periodu kada bebi kupanje postane zabava, a mogu se koristiti kao dodatak prilikom kupanja u kadi. Uljane kupke ostavljaju bebinu kožu mekom i glatkom.

 

Koje su najbolje kupke za bebe

 

Za razliku od naših mama koje nisu imale mnogo izbora kada su kupke za bebe u pitanju, mi zaista imamo veliki izbor. Ali to po nekad može biti izvor dileme kako odabrati onu koja će biti zaista dobra za kožu naše bebe. 

Zato vam navodimo nekoliko najboljih kupki za bebe danas.

Najbolje kupke za bebe su:

 1. Dr Pilar kupka-šampon,
 2. Mustela Multi-Sensory penušava kupka,
 3. La Roche Posay Lipikar Syndet Ap+,
 4. Bioderma Atoderm Huile de douche,
 5. Baby Sebamed Bubble Bath.

 

Dr Pilar kupka-šampon

Dr Pilar šampon-kupka je 2 u 1 preparat za kupanje i negu bebine kože. Može se koristiti i kao kupka, ali i kao šampon (i za kosicu i za telo). Pogodna je za jako male bebe (novorođenčad), ali i za malo starije bebe koje su već uzrasta od nekoliko meseci.

Zašto da Dr Pilar kupka bude vaš izbor za negu bebine kože? U nastavku sledi dosta razloga.

Pre svega – radi se o potpuno organskoj kupki i bezbednom preparatu za negu kože. Svi sastojci koje sadrži su biljnog porekla, biorazgradivi i ekološki prihvatljivi prema svetskim standardima.

Mogu je koristiti i deca, bilo starija, bilo mlađa. Namenjena je za normalan tip kože, ali odgovara i deci sa osetljivom kožom kao i suvom kožom.

Jako je prijatna i nežna za kupanje, prijatnog opuštajućeg i osvežavajućeg mirisa, a ujedno i veoma kvalitetna. Efekat je taj što ujedno radi dve stvari – skida nečistoću sa kože i kose, dok istovremeno neguje i štiti je od isušivanja, crvenila i iritacija.

Sastav je ono što odlikuje i izdvaja Dr Pilar kupku od drugih preparata, posebno onih za bebe i decu. Radi se o organskom preparatu, zbog inovativne formule koja je specijalno dizajnirana da bude na bezbednoj organskoj osnovi i na biljnoj bazi.

Sampon kupka Dr Pilar

Dr Pilar kupka-šampon ima specijalan biljni sastav koji čine:

 • ekstrakt nevena – umiruje, vlaži kožu i osvežava je;
 • ekstrakt ovsa – hidrira je, štiti od iritacija, a ukoliko postoje iritacije ublažava ih;
 • hidrolizovani pšenični protein – sprečava isušivanje, stvara prirodni zaštitni sjoj na koži, čini kožu čistom, mekanom i glatkom;
 • bisabolol – umirujuće dejstvo ima, čuva prirodnu vlažnost kože, sprečava isušivanje, čini kožu mekanom;
 • alantoin – obnavlja kožu i daje joj zdraviji izgled, čuva vlažnost i sprečava da dođe do iritacija ili isušivanja.

Tokom kupanja ne iritira bebinu kožu, već je čini čistom, hidriranom, glatkom i mirisnom. Posle kupanja koža je mekana i nežna na dodir, nije suva i nije iritirana.

Kosicu ne isušuje, već je čini sjajnom, lepršavom, čistom i mekanom. Ukoliko beba tokom pranja kose otvori oči i pena dođe u kontakt sa njom, ne nagriza, te nema peckanja, suza i iritacija očiju.

Ostale karakteristike:

 • Dr Pilar je hipoalergena kupka & šampon;
 • neguje i štiti bebinu nežnu osetljivu kožu;
 • pogodna je za suvu kožu;
 • sprečava od isušivanja;
 • prijatnog je mirisa,
 • penušava je, ne iritira oči, ne pecka (formula bez suza);
 • pogodna za bebe (za bebe od 0+), kao i decu svih uzrasta.

 

Dr Pilar kupka sampon

 

Dr Pilar kupka sampon

 

Mustela kupka za bebe

Mustela Multi-Sensori penušava kupka je namenjena normalnom tipu bebine kože. Mustela kupka za bebe se može koristiti i za kosu i kožu bebe. Ono što je dobro jeste da ne isušuje kožu.

Mustela Multi-Sensori penušava kupka u svom sastavu ima organski avokado. Avokado se nalazi u mnogim preparatima za negu osetljive kože. Avokado smiruje iritacije i stvara zaštitinu barijeru na koži.

Proizvođač navodi da je u pitanju penušava kupka za bebe koja se može svakodnevno koristiti i kod novorođenčadi, pa i kod preveremeno rođenih beba.

Mustela je francuski brend. Mustela kupka za bebe je u pakovanju od 200ml. Dermatološki je ispitana i bezbedna za kožu bebe, to potvrđuju sertifikati koji poseduje. Ne sadrži parabene i sulfate. Formula je bez suza.

 

La Roche kupka za bebe

La Roche Posay Lipikar Syndet Ap+ je gel-kupka za pranje za bebe, ali takođe i za sve koji imaju:

 • veoma suvu i osetljivu kožu,
 • atopijski dermatitis,
 • za bebe koje još uvek imaju temenjaču na glavici.

Ne sadrži sapune, parabene i bez mirisa je. U sastavu je karite buter i niacinamide. Karite ili shea buter ima mnoge blagodeti za kožu, i to pre svega kožu hidrira i umiruje. Niacinamide podstiče izgradnju kolagena koji kožu čini zdravom i otpornom.

La Roche kupka za bebe se koristi za negu bebine nežne kože. Kožu neguje ali i smanjuje iritiacije na koži, ukoliko one postoje. Nanosi se na vlažnu kožu bebe, laganim masiranjem, a zatim je potrebno detaljno isprati vodom. Formula je bez suza.

La Roche Posay Lipikar Syndet Ap+ se nalazi u tubi od 200 i 400 ml. Tuba je bele boje sa plavim dozerom. Lako se dozira.

 

Bioderma uljana kupka

Bioderma Atoderm Huile de douche je uljana kupka za bebe. Ova uljana bebi kupka je namenjena nezi veoma suve kože, pa je u pitanju kupka za bebe za suvu kožu. Bioderma bebi kupka, takođe:

 • dubinski hrani kožu,
 • smiruje iritacije,
 • pogoduje svima koji imaju suvu kožu.

Nije namenjena prevremeno rođenim bebama, a deca i starije bebe je mogu svakodnevno koristiti. Dubinski hidrira kožu i ostavlja je mekom i glatkom.

U svom sastavu ima biljne biolipide i vitamin PP, kao i patentiranu formulu Barrier Snik Therapy: 

 • biljni biolipidi iz kokosovog oraha i suncokreta povećavaju otpornost kože,
 • vitamin PP obnavlja kožne barijere,
 • Barrier Snik Therapy je formula protiv bakterija koje izazivaju iritacije na koži.

Bioderma uljana kupka za bebe postoji u pakovanju od 200 ml i 1 litra, kao veliko pakovanje za celu porodicu. Boca je providna, sa plavim dozerom.

 

najbolja kupka za bebe

 

Sebamed bebi kupka

Baby Sebamed Bubble Bath je penušava kupka za bebe. Preporučuje se upotreba nakon otpadanja pupčane vrpce. Ono što je dobro kod Sebamed kupke za bebe je to što je pH vrednost 5,5 (kao kod odraslih) koji utiče na pravilan razvoj bebinog zaštitnog kiselog omotača kože, kao i na vlažnost kože.

Baby Sebamed Bubble Bath ne sadrži veštačke boje, kao ni druge štetne supstance. Formula je bez suza tako da ne nadražuje oči ako stupi u kontakt sa istim.

U sastavu su ekstrakti lekovitog bilja, koji nežnu bebinu kožu umiruju, štite i hidriraju. Sebamed kupka za bebe nije formula koja dosta peni, ali obezbeđuje kompletnu negu bebine kože.

Sebamed kupka za bebe je u beloj ambalaži. Postoji u pakovanju od 200 ml i sa plavim poklopcem je. Ali, dostupna je i u tubi od 500 ml koja ima plavi dozer.

 

Za kraj

Uvek pre kupovine preparata za vašu bebu obratite pažnju na sastav, da ne sadrži alkohole, sulfate, parabene, konzervanse, ftalate i druge opasne sastojke. Treba da bude potpuno bezbedna za bebinu kožu. Informišite se, to danas nije teško.

Znamo da birate najbolje za vašu bebu. Zato smo vam naveli najbolje bebi kupke. U nadi da ćemo vam pomoći u izboru, jer more preparata nekada zna da bude problem.

Koju kupku za bebe koristi vaša beba? Da li ste neku od gore pomenutih probali?

 • Podelite sa nama vaša mišljenja i iskustva, a voleli bi i da ostavite komentar sa utiskom ispod teksta. Hvala na čitanju!

 

POVEZANI TEKSTOVI: