Ako na glavici bebe vidite žute naslage, radi se o temenjači. Postoji razna kozmetika koja može pomoći, a prva pomoć je uvek šampon za temenjaču.

 

Ono što trebate znati je da temenjača bebi ne stvara nelagodan osećaj. U veoma retkim slučajevima javlja se svrab, ali to je zaista retko. Žute naslage na glavici bebe, ispod kose, nisu alarm za paniku jer je to temenjača.

Zato postoji način da se ovog estetskog problema rešite jednostavnim putem.

 

Kada se javlja i kako izgleda temenjača kod beba?

 

Ako govorimo o tome kada se javlja temenjača kod beba u najvećem broju slučajeva se javlja u prvim mesecima bebinog života, a to je negde između 2. i 6. nedelje od rođenja bebe. Najčešće je to u prva tri meseca.

Temenjača se stručno naziva infatilni sebeoreični dermatitis, a to je vrsta seboreičnog dermatitisa kod beba i dece.

Javlja se kod beba, odojčadi i kod dece. Iako se često meša sa atopijskim dermatitisom, razlika postoji, a to je da atopijski dermatitis izaziva svrab. To nije slučaj sa temenjačom.

Kod nekih beba se zadržava duže, kod nekih kraće, ali prođe uglavnom do navršenih bebinih 12 meseci. U retkim slučajevima traje i nakon toga.

Temenjaču, odnosno perutanje koje se javlja u vidu temenjače kod beba ćete prepoznati:

 • po masnim ili suvim ljuspicama kojima je prekrivena bebina glava (mogu biti žućkaste i bele),
 • po stvrdnutoj korici na bebinoj glavi,
 • po kožnim ljuspicama, koje mogu manje ili više da se perutaju, ali i da budu masne,
 • po blagom crvenilu na koži.

Temenjača na glavici bebe najčeće izgleda kao žućkasta naslaga ispod mekane bebine kose, ali je dobra stvar da ne utiče na rast kose bebe.  Ako su naslage na temenu tvrđe, onda kosica tu trenutno neće rasti. Vremenom, kada se temenjača ukloni, kosa će nastaviti normalan rast.

 

Kako nastaje temenjača kod beba?

 

Ako se temenjača pojvila na glavici bebe, nije u pitanju briga, ne higijena ili strah da ne dovoljno računa o bebi. Naprotiv, postoje drugi razlozi zbog kojih se temenjača javlja, a kod bebe je to normalna pojava.

Tačan razlog pojave temenjače zapravo nije potpuno poznat, ali se pretpostavlja da je u najvećem broju slučajeva preterano lučenje sebuma. 

Kada postoji pojačan rad lojnih žlezda onda dolazi do veće produkcije sebuma na koži i folikulima dlaka. Mrtve ćelije koje se nalaze na glavi teže se suše, pa samim tim teže mogu da otpadnu. Na taj način se talože i stvaraju žućkaste naslage.

Kao neki uzroci pojave temenjače i pojačanog lučenja lojnih žlezdi izdvajaju se:

 • hormoni koji su od majke prešli na bebu,
 • nasledni faktor,
 • neadekvatni šamponi i sapuni,
 • ishrana (alergija ne utiče),
 • gljivična infekcija (gljivica Malassezia furfur).

Neka mišljenja su izdvojena da hormoni prelaze od majke na bebu, još u toku drugog stanja, kao i da se u organizmu bebe zadržavaju do nekoliko meseci. Zato se to predstavlja kao razlog preteranog lučenja lojnih žlezdi i razlog stvaranja temenjače kod beba.

Kada je u pitanju genetika, jasno je. Ako neko u porodici imao temenjaču, ili sklonost ka mašćenju kože postoji mogućnost da će se bebi javiti temenjača.

Što se tiče kozmetike, ni tu nema dileme. Neki previše jaki agresivni šamponi sa neadekvatnim sastojcima mogu podsticati rad lojnih žlezdi te uticati na pojavu temenjače.

Gljivica malassezia furfur se može razviti i razmnožavati, pa tako i izazvati stvaranje temenjače. Može se javiti ukoliko je majka u trudnoći koristila antibiotike.

 

temenjaca u kosi bebe

 

Gde se može pojaviti temenjača kod beba?

 

Pored glave (gde se najčešće pojavljuje temenjača, odnosno infantilni seboreični dermatitis), ovo stanje se može pojaviti i na drugim delovima tela.

Pored temena javlja se i na:

 • obrvama (čelo, pa i lice),
 • iza ušiju,
 • oko nosa,
 • na pregibima (ispod pazuha, oko vrata, svuda gde su nabori kože),
 • na pelenskoj regiji.

Na nekim delovima može biti bez naslaga, a u tom slučaju će se odraziti kao blago crvenilo ili iritirana koža. Uglavnom se ne povezuje sa temenjačom jer se ona očekuje na temenu, ali obratite pažnju, ako beba ima temenjaču na temenu, ona se možda proširila i na druge delove tela.

 

Koliko traje temenjača kod beba?

 

Temenjača kod beba može potrajati do nekoliko meseci, ali najčešće nestaje do prvog rođendana. Nekada se može desiti da traje i duže, mada retko. Uklanja se u većini slučajeva ručno, ali ponekad može nestati i sama od sebe nakon nekog vremena.

Nema potrebe čekati da se sama očisti, jer može da potraje. Zato je veoma bitno tretirati temenjaču odmah, nakon što se pojavila, da se ne oduži.

Ne treba čakati da se pojave žute naslage, jer se teže uklanjaju. Odmah nakon što primetite prve tragove krenite sa nekim tretmanom skidanja temenjače.

Imajte u vidu sledeće. Bez obzira na to što ste možda krenuli na vreme, ona se može iznova vraćati. To ne treba da vas brine jer će nakon nekog vremena ona svakako nestati. Brojna istraživanja pokazuju da se temenjača povlači u periodu od 6 do 12 meseci.

 

Kako se skida temenjača kod beba?

 

Najbitnije kod temenjače je da postoje sredstva koja će vam zajedno sa masažom bebinog skalpa pomoći da je uklonite i rešite problem.

Navodimo vam šta sve može pomoći da se temenjača ukloni, a to su:

Što se tiče preparata, to su:

 • ulje za temenjaču,
 • kreme za temenjaču,
 • šamponi za temenjaču kod beba.

Ulje za temenjaču će pružiti hidrataciju skalpu, pa će se nataložena temenjača opustiti. Na taj način ulje utiče na njeno lakše skidanje. Ulja koja koristite za skidanje temenjače je potrebno ispirati nakon tretmana.

Kreme za temenjaču nanose se lokalno, na površini kože. Kao i ulja, kreme utiču na razlaganje, omekšavajući je. Takođe se nakon tretmana većina krema ispira.

Šampon za temenjaču kod beba se koristi za pranje bebine glave i kose, koja u sebi ima ljuspice i naslage, te na taj način utiče na uklanjanje temenjače.

Pored ovih preparata, pedijatar vam može reporučiti i:

 • medicinske šampone protiv temenjače,
 • medicinske kreme protiv temenjače.

Medicinski šamponi u sebi sadrže antimikotike koji se koriste za uklanjanje gljivica. To je čest slučaj i sa medicinskim kremama protiv temenjače, da sadrže antimikotike i deluju na gljivice. Pored toga, kreme kao tretman za temenjaču mogu sadržati i kortikosteroide.

 

Da li se temenjača kod beba sme ljuštiti?

Temenjaču kod beba ne trebate grebati, ljuštiti ili silom skidati. Dovoljno je da nakon kupanja kupkom za bebe, a onda korišćenjem nekih preparata ili bez njih, mekanom četkom za bebe lagano češljate mesto na kome se temenjača pojavila.

Pored četke sa mekanim četkinjama, možete koristiti i mekanu četkicu za zube koja je isto za malu decu namenjena. Ali, sa njom budite jako nežni.

Ukoliko pokušate da silom “grebete” temenjaču sa bebinog temena, možete oštetiti bebinu nežnu kožicu. Ukoliko se ošteti može biti preosetljiva, ali takođe i podložna razvoju različitih bakterija.

Postupak koji biste trebali upražnjavati kada je uklanjanje temenjače u pitanju je:

 • bebinu kosu operite šamponom protiv temenjače,
 • dok je kosica još uvek vlažna, laganim češljanjem bebi četkom (ili mekanom četkicom) i masažom prelazite preko delova zahvaćenih temenjačom,
 • ukoliko je potrebno možete naneti bebi ulje ili kremu i ostaviti da deluje,
 • kada se temenjača povuče, preventivno operite bebinu glavicu jednom u dva do tri dana tim nežnim šamponom, da se ne povrati nakupljanje ljuspica.

 

temenjaca na glavi kod beba

 

Najbolji šamponi za temenjaču kod beba

 

Šampon za temenjaču kod beba može biti specijalan, ali i običan nežan bebi šampon. U suštini, šampon protiv temenjače uvek trebate koristiti laganim masažnim pokretima kada perete bebi kosu. Ukoliko oni ne daju rezultate, pedijatar vam može preporučiti specijalne šampone protiv temenjače ili neki drugi preparat.

Kada su u pitanju specijalni šamponi za temenjaču kod beba, često medicinski, to su šamponi koji u sebi mogu sadržati minerale na bazi sumpora ili salicilnu kiselinu, pa je veoma je bitno koristiti ih na način i uz preporuku pedijatra.

Navodimo u nastavku koji su šamponi za skidanje temenjače kod beba dali najbolje rezultate prema mišljenju mnogih roditelja, a našem detaljnom istraživanju.

Najbolji šamponi za temenjaču kod beba su:

 1. Dr Pilar šampon & kupka za bebe,
 2. Mustela za temenjaču,
 3. VZK beby šampon protiv temenjače,
 4. BabyMed šampon za bebe i za temenjaču,
 5. La Roche Posay Lipikar Syndet za temenjaču.

Zbog čega su dobri, šta sadrže i kako se koriste, pročitajte u nastavku.

 

Dr Pilar šampon & kupka za bebe

Dr Pilar kupka & šampon za bebe i decu je inovativni blagi biljni šampon. Može se koristiti i kao kupka za kupanje, ali i kao šampon. U kombinaciji sa uljem za bebe, može se koristiti i kao šampon za skidanje temenjače.

Nije potrebno koristiti drugi i odvojen šampon, već je sasvim moguće u kratkom roku skinuti temenjaču s abebine glave uz pomoć ulja i Dr Pilar šampona.

Benefiti koje ima po bebinu kožu i kosu prilikom upotrebe su:

 • savršeno skida svu nečistoću sa kože i kose;
 • omekšava kožu i olakšava skidanje ljuspica;
 • kroz jedno šamponiranje (maximalno dva) nadražena koža postaje umirena;
 • sprečava iritacije;
 • umiruje nadraženu kožu;
 • sprečava isušivanje kože;
 • obnavlja kožu i omogućava da ostane zdrava;
 • stvara prirodni zaštitni sloj i štiti je od štetnih spoljašnjih uticaja.

Dr Pilar šampon & kupka je blag i prijatan šampon. Odgovara bebama sa normalnom kožom, ali i bebama i deci sa osetljivom, koja je osetljivija na skalpu pogotovo kada se pojavi temenjača.Pogodan je za bebe odmah po rođenju, ali i za nešto starije od po nekoliko meseci. Takođe, mogu ga koristiti deca i odrasli.

Kombinacija sastojaka koji čine ovu formulu je inovativna, organskog porekla i na biljnoj bazi. Glavni sastojci su: ekstrakt nevena, ekstrakt ovsa, hidrolizovani pšenični protein, bisabolol i alantoin.

Sklop ovih sastojaka čini Dr Pilar kozmetiku zdravim i potpuno bezbednim izborom za bebe i decu. Sastav je bez sulfata, bez parabena, bez ftalata, bez aditiva i sintetičkih boja i mirisa, ne sadrži silikone, ne izaziva alergijske reakcije i formula je koja ne nadražuje oči sapunicom.

Koristi se jednostavno. Postupak:

 • ukoliko je u pitanju tuširanje, malo iscedite na dlan, protrljajte i utrljajte nežno po kosi vaše bebe, pa ostatak pene nanesite i po telu. Nakon toga isperite je čistom i toplom vodom;
 • za kupanje u kadici možete napraviti penu za kupanje. Dodajte malo šampona u kadicu napunjenu vodom, a zatim promućkajte da se napravi pena. Bebu istrljajte tom vodom, a kada završi sa bućkanjem isperite je toplom čistom.

Šampon dolazi u beloj ambalaži. Na prednjoj strani oslikani su naziv šampona i Dr Pilar kozmetike. Količina je 250 ml.

Detaljnije o ovom šamponu možete saznati na sajtu Dr Pilar. Proizvodi se u manjim i ograničenim količinama, te se može nabaviti samo preko interneta, na sajtu Dr Pilar. Ovo je link na kome se može kupiti https://doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/.

 

Dr Pilar sampon kupka

 

Mustela za temenjaču (Mustela šampon protiv temenjače)

Mustela pena šampon za temenjaču kod beba predstavlja blagi pena šampon koji se koristi za uklanjanje temenjače. Pogodan je za bebe mlađe od 3 meseca, a može se koristiti čak i kod prevremeno rođenih beba.

Mustela šampon protiv temenjače se koristi za:

 • uklanjanje temenjače,
 • sprečavanje ponovnog nastanka masnih žutih ljuspica kod beba.

Nežni sastojci koje sadrži neguju bebinu nežnu kožu i kosu. To su:

 • avokado – blagotvoran za kožu, ali i kosu takođe. U svom sastavu avokado ima vitamin A, E i D koji kožu štite i hidriraju. Takođe avokado sadrži i masne kiseline, proteine, beta karoten. Svi ovi sastojci su veoma dobri za kožu.
 • salicilna kiselina – uklanja mrtve ćelije sa kože, smanjuje upale i otklanja crvenilo,
 • koko glukozid – blagi suffikant za čišćenje kože, veoma je nežan za kožu i kosu, nežno čisti i uklanja nečistoće.

Mustela šampon pena se koristi kao i drugi šamponi i to:

 1. potrebno je šampon naneti na mokru kožu,
 2. nežnim masažnim pokretima utrljati,
 3. ostaviti da deluje 1 do 2 minuta,
 4. detaljno isprati vodom.

Mustela za temenjaču je šampon pena je formula bez suza. To znači da u kontaktu sa bebinim očima ne izazivaju suze i peckanje, jer ne sadrži sapun. Takođe nema jak miris, a kosu ostavlja mekanom i lepom. Ne sadrži parabene, ftalate i fenoxietanol.

Mustela penasti šampon za temenjaču je beloj ambalaži sa tamno plavim slovima. Zanimljivo je jer ima pumpicu kao i druge pene, pa je lak za doziranje. U ambalaži je 150 ml šampona.

 

VZK baby šampon protiv temenjače

VZK šampon protiv temenjače kod beba (Lilly brend) koristi se za uklanjanje žutih ljuspica, ali isto tako i za prevenciju pojave istih.

U pitanju je blag bebi šampon sa lepim i prijatnim mirisom. U svom sastavu VZK baby šampon protiv temenjače sadrži:

 • Glycerin – ovlaživač koji doprinosi povećanoj mogućnosti zadržavanja vlage,
 • Pantenol – ima protivupalno dejstvo i regeneriše i obnavlja nežnu kožu bebine glave,
 • Aloe vera – veoma blagotvorna za kožu, neguje je, obnavlja i čini glatkom.

Ovaj šampon za skidanje temenjače kod beba mogu koristiti i bebe od prvog dana. Nežna formula štiti nežnu kožu glave bebe i kosu čini mekanom i glatkom. Šampon je dermatološki testiran. Ne sadrži sulfate, parabene i boje.

Nanosi se na bebinu mokru kosu, a zatim se ispira vodom. Praktično, koristi se kao i drugi šamponi.

VZK baby šampon protiv temenjače je u ambalaži od 200 ml. Ambalaža je bela, sa dozerom, a prepoznaćete je po tome što ima bebu i logo VZK Baby Shampoo for Cradle Cup.

 

BabyMed šampon za bebe i za temenjaču

BabyMed šampon šampon je običan šampon za bebe, ali koji je prilagođen raznim problemima tako da odgovara osetljivoj bebinoj koži. Iz tog razloga se slobodno sme koristiti za skidanje temenjače.

Mogu ga koristiti i deca, ali i odrasli sa osetljvim vlasištem. U pitanju je medicinski šampon.

BabyMed šampon za bebe i za temenjaču se preporučuje:

 • koži koja je osteljiva,
 • koži skolonoj ekcemima i atopijskom dermatitisu,
 • kosi koja je krhka i nežna,
 • kod temenjače.

Ovaj šampon ima pH vrednost 5,5 tako da neguje kožu glave koja je osetljiva. Prilagođen je bebama od prvog dana života.

U svom sastavu BabyMed šampon ima:

 • ulje semenki borovnice – ovo ulje je antioksidans i kožu čini čvršćom. Borovnica vlaži i neguje kožu, a takođe pomaže u lečenju ekcema, psorijaze i obnavlja ćelije;
 • ekstrakt ovsa – zahvaljujući svojim hranljivim sastojcima ovas utiče na lečenje iritirane kože, a odlično se pokazao i u lečenju atopijskog dermatitisa;
 • avenanthramide – antioksidans koji ima veliko protivupalno dejstvo, a odličan je i kod mnogih alergijskih reakcija.

Ne sadrži sapune, sulfate kao ni parabene. Ima prijatan miris, a formula je bez suza.

Babymed šampon za bebe i protiv temenjače je u beloj ambalaži sa blago ljubičastim poklopcem. U boci je 200 ml šampona. Naziv je ispisan ljubičastim i zelenim slovima i on glasi BabyMed šampon za bebe.

 

La Roche Posay Lipikar Syndet šampon za temenjaču

La Roche Posay Lipikar Syndet je šampon za temenjaču kod beba. Pored temenjače koristi se još i za:

 • kožu sklonu atopijskom dermatitisu,
 • suvu i veoma osetljivu kožu,
 • dugotrajnu hidrataciju,
 • smirivanje svraba.

Pored toga, šampon je namenjen i odraslim osobama i deci sa veoma suvom kožom. La Roche Posay Lipikar Syndet AP+ šampon je ustvari šampon za telo, ali je prilagođen i za kosu (i protiv temenjače) i lice, jer ne peče oči.

U svom sastavu La Roche Posay šampon za temenjaču ima:

 • Karate butter – tj. shea buter je veoma hranljiv za kožu, a ima i protivupalno dejstvo.
 • Niacinamide – podstiče izgradnju kreatina, koji kožu održava zdravom i čvrstom. Smanjuje crvenilo na koži.
 • Aqua Posae Filiformis – specijalno dizajniran sastojak koji je odličan za kožu sklonu atopijskom dermatitisu.

Dolazi u beloj ambalaži, a u pitanju su dve količine i različite ambalaže. Jedna je u tubi od 200 ml sa plavim poklopcem. Tuba podseća na kremu, a velikim slovima je istaknuto da je u pitanju Lipikar Syndet AP+.

Takođe, La Roche Posay Lipikar Syndet postoji i u pakovanju od 400 ml. Ambalaža je veća, a takođe bele boje. Pored količine, razlika je u dozeru (ima plavi dozer, nije tuba). Na ambalaži je takođe istaknuto da je u pitanju Lipikar Syndet AP+.

 

Šampon za temenjaču zaključak

Temenjaču kod beba ne treba pustiti da sama od sebe prođe. Pogotovo ne kada smo vas upoznali kako i na koje sve načine možete pomoći bebi.

Šampona za temenjaču ima dosta, kao i drugih preparata, ali njihova delotvornost svakako nije ista.

Da li ste možda koristili neki od pomenutih šampona? Ili možda neki drugi? Jesu li rešili problem temenjače kod vaše bebe?