Bolne akne i bubuljice koje su višegodišnji problem, mogu relativno brzo nestati sa lica ako koristite Benzoil peroksid gel. Koje su prednosti gela i koje rizike nosi pročitajte u narednim redovima recenzije. 

 

Da li vam je zaista potrebna medicinska pomoć antibiotika kao što je Benzoil peroksid gel za akne ili je možda bolje da razmotrite alternative u vidu prirodnih preparata za ćišćenje lica od bubuljica? Zaključite sami u recenziji za Benzoil peroksid gel za lice.

 

Šta je benzoil peroksid gel krema?

 

Benzoil peroksid gel krema pripada grupi antibakterijskih lekova koji se koriste u lečenju akni. Aktivna supstanca gela je upravo benzoil peroksid, jedinjenje koje ima antibakterijsko dejstvo. U pitanju je gel za akne i medicinski preparat koji deluje na bakterije kao uzročnike akni i bubuljica.

Benzoil peroksid kao glavnu aktivnu supstancu pronaći ćete pod raznim nazivima. Najčešći nazivi su:

 • Benzac AC gel, 
 • Galderma, 
 • Benzaknen gel,
 • Benzacnen gel. 

 

Zašto se koristi benzoil peroksid gel?

 

Akne su kožna oboljenja koja bitno ugrožavaju zdravstveno stanje kože. Benzoil peroksid gel se koristi kao pomoćno sredstvo za lečenje kože koja je zahvaćena aknama i bubuljicama. 

Upalni procesi nastali pod dejstvom bakterije, izazivaju pojavu akni, pa se Benzaknen gel koristi za sprečavanje razmnožavanja i eliminaciju bakterija. Takođe, benzoil peroksid gel krema ima mogućnost da otčepljuje zatvorene pore i ublažava upalu. 

To je lek i antibiotik, za razliku od prirodnih preparata. Sanja je sa nama podelila svoje utiske o jednom prirodnom tretmanu za bubuljice, koji joj je pomogao da BRZO I POTPUNO PRIRODNO OČISTI LICE OD AKNI. Pročitajte Sanjino iskustvo u tekstu na linku, a videćete i kako ona sada izgleda – https://kozmetickimagazin.com/postoji-nacin-da-se-konacno-resite-upornih-akni-i-bubuljica-iskustvo/.

 

Benzoil peroksid 2,5 %, 5 %, 10 % – značenje 

 

Galderma gel krema na bazi Benzoil peroksida sadrži procentualne oznake na koje je veoma važno obratiti pažnju. U pitanju su stepeni jačine, odnosno procenat benzoil peroksida koji gel sadrži. 

Pronaći ćete Benzoil peroksid gel za akne sa sledećim oznakama i evo šta one znače:

 • 2,5 % benzoil peroksid (najslabija jačina gela sa 2,5 % benzoil peroksida u sastavu. Može se dogoditi da kod komplikovanijeg stanje kože ne bude dovoljno delotvoran.)
 • 5 % benzoil peroksid (gel krema sa 5 % aktivne supstance benzoil peroksida)
 • 10 % benzoil peroksid (najveći procenat benzoil peroksida zastupljen u gelu. Može se dogoditi da zbog svoje jačine izazove iritacije na nežnoj i osetljivoj koži.)

 

Prednosti Benzoil peroksid gela za lice i kako deluje 

 

Bakterije su glavni uzročnik pojave akni i bubuljica pa je njihovo uklanjanje prvi korak ka izlečenju akni. Benzoil peroksid gel za bubuljice ima snažno antimikrobno dejstvo. On apada i eliminiše bakterije koje stvaraju upalne procese na koži, a koje dovode do nastanka akni. 

Benzoil peroksid gel krema otčepljujući zapušene pore umiruje zapaljenske procese i oslobađa kožu bakterija. Razgrađivanjem viška sebuma koji je zapušio pore i odstranjivanjem mrtvih ćelija kože ovaj antibiotik Benzac AC gel, omogućava novoj mladoj koži da se regeneriše.

 

 

Ko sme da koristi benzoil peroksid gel za bubuljice?

 

Benzoil peroksid gel za lice namenjen je osobama koje imaju problema sa aknama i bubuljicama. Preporučuje se za lečenje ženama i muškarcima, ali isključivo da farmaceut ili lekar imaju uvid u to. 

Osobe koje nemaju druga oboljenja kože sem akni, mogu isto koristiti Benzacnen gel kao tretman protiv akni. 

 

Ko ne sme da koristi benzoil peroksid i koje su kontraindikacije?

 

Kako su akne pojava koja može zadesiti gotovo sve uzraste i osobe oba pola, nije preporučljiva upotreba Benzoil peroksid gel kreme svima. 

Kontraindikacije su češće kod osoba sa osetljivom kožom. Veća je i verovatnoća da osobe svetlijeg tena iskuse nadražaje na koži prilikom korišćenja Benzoil peroksid gela za akne.

Galderma Benzoyl peroxida gel se ne preporučuje osobama:

 • koje imaju alergijske reakcije na benzoil peroksid ili neku drugu supstancu koja se nalazi u sastavu benzoil peroksig gel kreme;
 • koje imaju suvu i osetljivu kožu;
 • koje imaju ožiljke, ekcem, opekotine i ogrebotine ili druge iritacije na koži.

Pre upotrebe obavestite lekara ukoliko ste neki od sastojaka prepoznali kao mogući alergen. Pored koristi koje pruža benzoil peroksid gel, postoje i rizici prilikom izlaganja kože istom. 

Upotreba Benzoil peroksid gel kreme može dovesti do pojave kontraindikacija, i to u vidu:

 • perutanja kože,
 • crvenila,
 • osipa,
 • pojave bola,
 • plikova,
 • kao svrab,
 • otežano disanje,
 • plitak dah,
 • otok lica, usana, jezika ili drugih delova tela. 

 

Da li se Benzoil peroksid gel za akne sme koristiti sa drugim lekovima ili terapijama?

Kombinovanje Benzacnen gela sa drugim lekovima ili terapijama za tretman akni i bubuljica nije naročito preporučljivo. Najbolje i najbezbednije je koristiti ga samostalno. 

Dozvoljeno je istovremeno da se upotrebljava Benzoil peroksid gel za bubuljice i drugih lekova jedino uz dozvolu lekara. 

Ukoliko imate drugu medicinsku terapiju obavezno obavestite svog lekara kako bi imao uvid u tačnu terapiju koju koristite. Beznačajno i nepotrebno je koristiti više preparata, a može dovesti i do neželjenih reakcija. 

 

Da li se može benzoil peroksid gel krema koristiti u trudnoći?

Tokom perioda trudnoće, kao osetljivog stanja, ne savetuje se primena benzoil peroksid gela. Izuzetak se pravi u slučaju da je Benzaknen gel gotovo neophodan i to isključivo uz dozvolu lekara. 

Ukoliko ste trudni ili panirate trudnoću obavestite vašeg lekara o tome pre nego što počnete sa upotrebom Benzaknen gela.

 

Da li se sme koristiti Benzoil peroksid gel tokom dojenja?

Ako dojite bebu izričito je važno da se konsultujete i tražite mišljenje lekara pre nego što se upustite u korišćenje benzoil peroksid gela. 

U slučaju da vam je u periodu dojenja neizbežan Benzoil peroksid gel za akne, oprezno treba rukovati i nanositi gel. Benzac AC gel se ne sme nanositi u predelu grudi, niti na bilo koje mesto gde bi beba mogla da bude u kontaktu sa gelom. Veoma je važno nakon upotrebe temeljno oprati ruke kako bi se izbegao slučajni kontakt sa bebom.

Iako ne postoje jasni rezultati negativnog uticaja na bebu, pojedini slučaji istraživanja koje se sprovelo na životinjama pokazuje da mladunče može imati smetnje u razvoju. 

 

Kako se koristi Benzoil peroksid gel za bubuljice?

 

Benzoil proksid gel je lokalni gel, namenjen isključivo za spoljašnju upotrebu na koži. Uvek započnite lečenje sa gelom jačine 2,5 % benzoil peroksida. Ako koža pokaže dobru toleranciju na ovu jačinu, vremenom će vam dermatolog verovatno povećati jačinu, zavisno od stanja kože. 

Pre nanošenja potrebno je da uklonite ostatke šminke i nečistoće sa lica detaljnim umivanjem. Potom dobro osušite kožu kako bi bila spremna za dejstvo Benzaknen gela. 

Benzoil peroksid gel za lice se nanosi vrhovima prstiju u vidu tačaka, odnosno direktno na aknu, izbegavajući zdrav deo kože. Blago utapkajte gel kako bi se bolje apsorbovao. Nakon nanošenja Benzaknen gela, sapunom operite ruke, dobro zatvorite tubu i odložite je. 

 

Benzoil peroksid gel upotreba (način upotrebe)

Kako biste izbegli potencijalne neprijatnosti izazvane alergijskim reakcijama na Benzaknen gel, savetujemo vam da pratite postupak upotrebe Benzoil peroksid gela. Korak po korak! Pridržavajte se ovih pravila ukoliko vam lekar ili farmaceut nisu drugačije prepisali.

 1. Pre upotrebe operite ruke i dobro ih osušite.
 2. Očistite lice sredstvom za čišenje lica ili ga operite sapunom i potom osušite nežnim peškirom.
 3. Jednom dnevno vrhom prsta nanesite tanak sloj gela isključivo na kožu zahvaćenu aknama, ne dodirujući zdravu kožu. Ostavite da deluje dva sata, potom isperite Benzoil peroksid gel za akne i osušite kožu. 
 4. Nanesite laganu, nemasnu hidratantnu kremu koja ne sadrži ulja kako ne bi zatvorila pore. 

Ovakvog postupka upotrebe držite se tri dana. Ako nakon tri dana nema alergijskih reakcija, nanesite Benzaknen gel uveče pre spavanja u tanjem sloju i ostavite da deluje preko noći, bez ispiranja. 

Posle sedmodnevnog tretmana ukoliko koža pokaže dobru podnošljivost, nema znakova neželjenih reakcija, crvenila i ljuštenja kože, počnite sa primenom gela dva puta dnevno. Nanesite Benzaknen gel u tanjem sloju ujutru i uveče, na čisto i suvo lice i bez ispiranja. 

 

Da li se može ostaviti Benzoil peroksid gel krema da deluje tokom noći?

Jedno od najčešće postavljenih pitanja upravo se odnosi na večernji tretman gela. Kao što smo prethodno napomenuli, Benzoil peroksid gel za akne se može ostaviti da deluje preko noći, ukoliko ste ga dovoljno testirali. 

To se odnosi na to da budete sigurni da neće benzoil peroksid gel izazvati neželjene reakcije tokom višečasovnog dejstava, jer ste ga prethodno probali tokom dana. 

 

 

Moguće reakcije tokom upotrebe benzoil peroksid gela

 

Prvih nekoliko dana, pa čak i nedelja moguće je da osetite blagu napetost na koži usled primene benzoil peroksid gela. Ako promene nisu intenzivne, već zadrže blag nivo, radi se o mogućim reakcijama na Benzaknen gel. 

Možete očekivati sledeće reakcije kože tokom upotrebe Benzoil peroksid gela za lice:

 • blag svrab i crvenilo;
 • malo ljuštenja kože;
 • osećaj peckanja.

Hidratantna nežna krema ili losion mogu pomoći u ublažavanju iritacija. Ako vam zasmetaju ove reakcije kože, možete redukovati broj nanošenja benzoil peroksid gela tokom dana. Umesto dva puta dnevno, nanesite Benzoil peroksid gel jednom ili jednostavno napravite pauzu u korišćenju nekoliko dana. Kada se stanje kože smiri nastaviti sa tretmanom. 

Za veće i dugoročnije iritacije obavezno prestanite sa upotrebom i javite se lekaru za savet. 

 

Koliko dugo treba koristiti Benzoil peroksid gel?

 

Kako i koliko brzo ćete primetiti poboljšanje, zavisi od stanja u kojem se nalazi vaša koža. Mesec dana svakodnevne redovne upotrebe je optimalni vremenski period kada bi trebalo da se uoče promene. 

Može se koristiti i nekoliko meseci kako bi se postigao maksimalni efekat. Ali definitivno od 4 do 6 nedelja rezultati se moraju postići.

Ukoliko su rezultati izostali nakon jednomesečnog korišćenja, potrebno je prekinuti upotrebu benzoil peroksid gela i potražiti drugo rešenje. Obratite se lekaru za savet kako dalje nastaviti. Izuzetci su dozvoljeni jedino u slučaju da vam lekar sugeriše drugačije. 

 

Kada prekinuti sa upotrebom benzoil peroksid gela?

Gorepomenute reakcije na Benzol peroksid gel za lice su najčešće blage i kratkotrajne. U tom slučaju nema mesta za brigu. 

Međutim u slučaju da dođe do ozbiljnijih alergijskih reakcija kao što su oticanje, pojava plikova, jake iritacije, upaljena i bolna koža odmah prekinite sa korišenjem gela. 

 

Da li se sme nadoknaditi propuštena terapija?

Često se događa da se usled nedostatka vremena preskoči terapija, odnosno preskoči se tretman Benzoil peroksid gelom. U tim situacijama nikako ne duplirajte dozu. Kada se setite da ste propustili nanošenje, uzmite redovnu dozu benzoil peroksid gela. 

Nikada nemojte udvostručiti količinu kako bi nadoknadili propušteno jer nećete postići brže i bolje rezultate. Naprotiv, ovo se ne savetuje jer može izazvati kontraindikacije. 

 

Šta ako se nanese više nego što je dozvoljeno?

Ako se dogodi da iz nekog razloga nanesete veću količinu benzoil peroksid gela od preporučene, može doći do pojave jače iritacije kože. U tom slučaju umijte lice, odnosno operite deo kože koji je tretiran kako bi uklonili naslage gela. 

Za slučaj da ovim putem niste sprečili pojavu iritacije, prekinite dan-dva sa upotrebom gela kako bi se koža umirila. Potom nastavite sa redovnim i odmerenim korišćenjem Benzoil peroksid gela za bubuljice. 

 

Mere predostrožnosti tokom upotrebe benzoil peroksid gela 

 

Budite obazrivi prilikom korišćenja Benzaknene gela tako što ćete se detaljno raspitati o merama koje bi trebalo poštovati. Pročitajte mere predostrožnosti kako bi tretman bio bezbedan i efikasan. 

 • nanosite ga isključivo na kožu koja je zahvaćena aknama;
 • ne stavljajte benzil peroksig gel blizu predela oka, usana i nozdrva; 
 • ne koristite gel na ogrebotinama, opekotinama, otvorenim ranama i koži zahvaćenoj ekcemom;
 • budite obazrivi kada koristite Benzacnen gel na osetljivim delovima kože, kao što je vrat;
 • izbegavajte izlaganje suncu i solarijumu jer zraci mogu dovesti do jake iritacije;
 • koristite kreme sa zaštitnim faktorom i zaštitite se garderobom tokom upotrebe gela;
 • izbegavajte dodirivanje kože rukama i kosom

 

Koju kozmetika se može koristiti tokom terapije benzoil peroksid gelom?

 

Obzirom da je Benzoil peroksid gel krema medicinski preparat odlikuju ga jače hemijske supstance koje u dodiru sa drugom kozmetikom mogu izazvati nadražaj kože. Najbolje je koristiti prirodnu kozmetiku, odnosno preparate na prirodnoj biljnoj bazi. 

Možete koristiti kreme za sunačanje kada izlazite napolje po suncu, odnosno to bi trebalo da budu kreme sa zaštitnim faktorom. 

Ali, svakako pokušajte da svedete na minimum upotrebu kozmetike i šminke tokom tretmana.

Sat vremena nakon nanošenja Benzoil peroksid gela možete koristiti laganu hidratantnu nemasnu kremu da hidrirate i opustite kožu. 

Izbegavajte korišćenje:

 • kozmetike koja sadrži alkohol jer ima nadražujuće dejstvo i može izazvati isušivanje kože;
 • grubih pilinga jer mogu izazvati bolna oštećenja kože i upalne procese;
 • jakih sredstava za čišćenje lica jer imaju agresivno dejstvo na kožu koja je u osetljivom stanju;
 • masne i teške kozmetičke preparate jer mogu zapušiti pore.

 

Benzoil peroksid gel krema – neželjeni efekti 

 

Benzoil peroksid gel krema  može pomoći mnogima u lečenju kože zahvaćene aknama i bubuljicama. Međutim, nije strano da se mogu pojaviti i neželjeni efekti. 

Neželjeni efekti nastaju kao reakcija organizma koji se prilagođava gelu. Iako se često mogu proći bez medicinske pomoći jer su blagi i kratkotrajni, ponekad je potrebna i reakcija lekara. 

Uobičajeni neželjeni efekti prilikom upotrebe Benzoil peroksid gela za lice:

 • svrab i peckanje kože;
 • suva i nadražena koža;
 • crvenilo i osip;
 • ljuštenje kože;
 • otok i pojava plikova;
 • otežano disanje;
 • oticanje lica i delova tela.

Važno je da se upoznate sa mogućim neželjenim reakcijama koje Benzoil peroksid gel za akne može izazvati, ali ne dozvolite da vas to zabrinjava. Stvar je individualna i možete proći bez ikakvih neprijatnosti. 

 

Kako pravilno čuvati benzoil peroksid gel?

 

Pored pravilnog načina upotrebe, neophodno je da se pridržavate i pravilnog čuvanja Benzoil peroksid gela. Ne koristite gel ukoliko je pakovanje oštećeno ili je istekao rok upotrebe. Evo saveta za prikladno čuvanje gela. 

 • Kada završite sa korišenjem dobro zatvorite poklopac kako vazduh ne bi ulazio, niti se sadržaj prosipao i cureo. 
 • Čuvajte na hladnom, suvom i tamnom mestu, na temperaturi do 25⁰C. 
 • Držite ga podalje od domašaja dece, najbolje u ormariću koji se zaključava ili je na adekvatnoj visini. 

 

 

Da li benzoil peroksid gel kremu mogu koristiti deca 

Tokom puberteta pojava akni i bubuljica retko zaobilazi decu, što se manifestuje pojavom pubertetskih bubuljica na licu. Iako često su u pitanju blaža stanja, može se dogoditi da zatreba medicinska nega. 

Benzoil peroksid gel krema je bezbedna za upotrebu kod dece starije od 12 godina. Međutim, nije dozvoljeno korišćenje bez konsultacije lekara. 

U slučaju da je neophodno koristiti gel kod dece, pridržavajte se načina upotrebe koji je lekar prepisao. 

 

Kako izgleda Galderma benzoil peroksid gel krema

 

Benzoil peroksid gel za akne nalazi se u plastičnoj tubi sa poklopcem na odvijanje. U pitanju je bela tuba sa plavo-zelenim naznakama koja se pakuje u pripadajuću kartonsku kutiju. Naziv Benzoyl Peroxide Gel BP Benzac AC naglašen je na ambalaži, a u donjem desnom uglu je i naziv proizvođača Galderma. 

Na ambalaži ćete pronaći i informacije koje se odnose na procenat benzoil peroksida u gelu. U pitanju su vrednosti od 2,5 %, 5% ili 10 % benzoil peroksida. 

Gel je glatke teksture, bele boje a dostupan je u tri količine:

 • 15 g,
 • 20 g,
 • 60 g.

 

Galderma benzoil peroksid gel krema sastav 

Galderma gel za bubuljice i akne na bazi benzoil peroksida u sastavu ima sledeće sastojke. Pročitajte koji su i kako deluju na kožu.

Docusate sodium – koristi se kao površinski aktivno sredstvo za čišenje i poboljšava rastvorljivost drugih sastojaka u vodi. 

Disodium edentate – koristi se da bi se produžio rok trajanja preparata, a ostalim sastojcima omogućava lakšu apsorpciju. Ocenjen je kao iritant, jer uklanja zaštitnu barijeru kože i čini je osetljivijom i ranjivijom na UV zrake i toksine.

Poloxamer 182– čisti kožu i ubija bakterije, sprečavajući njihov rast i razmnožavanje. Daje koži gladak izgled, a rastvarajući se u vodi pretvara se u gel. 

Carbomer 940– je hemijska supstanca kojase koristi kao zgušnjivač proizvoda. Često se koristi u gelastim formulama zbog koezistencije koju stvara u dodiru sa vodom. 

Propylene glycol– je veštački proizveden aklohol koji se u kozmetici koristi kao ovlaživač i rastvarač. Bezbedan je za korišćenje u dozvoljenim koncentracijama, ali je često uzrok pojave iritacija na koži pa je vrlo nepoželjan. 

Acrylates copolymer– koristi se kao stabilizator, vezivno sredstvo i sredstvo za povećanje viskoznosti gela. Akrilatne kopolimerne perlice su ustvari mikroplastika koja se koristi u kozmetičkim preparatima. Ima svojstvo da upije višak ulja, ali koja se izričito savetuje za izbegavanje. 

Glycerol – je alkoholno jedinjenje koje može biti prirodnog izvora životinjskog ili biljnog porekla, a može se proizvesti sintetički. Koristi se da bi ozbezbedio koži glatkost i dobar je ovlaživač kože. 

Silicon dioxide – deluje kao sredstvo protiv zgrudnjavanja i kao abrazivno sredstvo. Poboljšava mazivost gela i odlikuju ga dobroupijajuća svojstva.

Sodium hydroxide – koristi se za kontrolu nivoa pH vrednosti gela. Dozvoljen je u određenim granicama, dok u većim koncentracijama može biti toksičan i iritantan. 

Purified water – Prečišćena ili destilovana voda koja se zbog visokog stepena čistoće koristi u raznim preparatima za negu i lečenje kože.

 

Benzoil peroksid gel za akne cena

 

Odgovor na pitanje gde kupiti benzoil peroksid je da se kupuje u apoteci. Samo tamo. On, kao i svi drugi medicinski preparati bilo da je u pitanju gel ili krema na bazi benzoil peroksida, a koji spadaju u red antibiotika, nabavljaju se u apotekama.

Tako je kupovina najsigurnija kada su u pitanju lekovi.

Cena za Benzaknen gel je oko 400 – 500 dinara.

 

Dodatni saveti tokom upotrebe Benzoil peroksid gela 

 

Tokom korišćenja Benzoil peroksid gela za lice važno je spomenuti da može doći do određenih reakcija na koje bi trebalo obratiti pažnju. 

 • Benzoil peroksid gel krema ima svojstvo da izbeljuje garderobu, peškire, posteljinu i druge tkanine sa kojima dolazi u kontakt. Ukoliko na jastučnici ili peškiru primetite promenu boje, znajte da to dolazi od gela.
 • Izlaganje suncu i ultraljubičastim zracima tokom upotrebe gela može biti nadražujuće jer je benzoil peroksid gel vrlo osetljiv na sunčevu svetlost. Tokom tretmana izbegavajte izlaganje suncu i veštačkim ultraljubičastim zracima, zaštitite kožu koja je tretirana i koristite kreme sa zaštitnim faktorom koje nisu masne. 

 

Benzoil peroksid gel iskustva

 

Odabrali smo nekoliko šarenolikih iskustava korisnika koji otkrivaju koliko su zadovoljni upotrebom benzoil peroksid gela za lice. 

 

Pozitivna iskustva

Svoje iskustvo prenosi nam devojka koja ima kombinovani tip kože. Kada je prvi put nanela Benzoil peroksid gel za akne i ostavila da deluje tokom noći osetila je jako peckanje. Jedva se suzdržala kako kaže da ne napravi ožiljke od češanja po licu ili se umije. Obzirom da je očekivala ovu nelagodu, bila je uporna u tretmanu. Nakon tri nedelje akne su se ublažile, a nove bi ubrzo bile sasušene pre nego što postanu velike i bolne. Sada povremeno koristi gel po potrebi.

 

Pozitivna ocena stiže i od devojke sa masnom kožom i proširenim porama koje se vrlo lako začepljuju. Počela je sa korišćenjem 2,5% benzoil peroksid gela dve nedelje, a onda prešla na 5% koji je koristila 3 nedelje. Nakon pet nedelja koža se transformisala, postala je čistija i glatka, a  pore su bile vidno sužene. Preporučuje dobru hidratantnu kremu tokom trajanja tretmana. 

 

Momak koji ima kombinovanu kožu sa veoma masnom T zonom godinama se bori sa aknama. Tokom upotrebe Benzoil peroksid gel kreme koža je burno reagovala, pa je nanosio minimalne doze i umesto dva puta dnevno, gel je koristio samo uveče. Imao je jako crvenilo i iritacije, ali je istrajao u nameni. Uspeo je da nakon mesec dana mnogo poboljša stanje svoje kože. Bolne bubuljice su brže izlazile na površinu i sušile se. Nastaviće da koristi gel do potpunog izlečenja. 

 

Negativna iskustva

Neprijatno iskustvo upotrebom gela imala je devojka koja je pretrpela velike iritacije kože. Koristila je Benzoil peroksid gel kremu dve nedelje i sve vreme nadražaj nije jenjavao. Koža oko akni je bila crvena, upaljena i počela je da se ljušti. Prestala je sa upotrebom jer joj nikako nije prijao ovaj gel za akne. 

 

Još jedna devojka navodi da joj Benzoil peroksid gel za bubuljice ništa dobro nije doneo. Koristila je 2,5 % benzoil peroksid gela tokom noći. Nije pretpostavila da će joj koža tako burno reagovati. Prva tri dana nije bilo nikakve reakcije, a onda je odjednom počelo isušivanje kože. Pojavile su se nove bubuljice koje bole i svrbe. 

 

Momak u doba adolescencije koristio je Benzaknen benzoil peroksid gel kremu. Smatra da je ovo daleko od izvanrednog preparata. Uspeo je da ukloni po neku aknu, ali vrlo, vrlo sporo. Zapitao se da li je za to zaslužan gel ili su prirodno nestale. Takođe, gel je dosta isušio kožu, pa je kvalitetna hidratantna krema jedva uspevala da nadoknadi gubitak vlage. 

 

Slične i povezane recenzije:

 

Preparati na bazi benzoil peroksida

 

Sada kada ste se opširno upoznali sa dejstvom Benzoil peroksida, predstavićemo vam dva preparata koji se baziraju na benzoil peroksidu. Izdvajamo: 

 • Duac gel,
 • Dercome Clear suspenzija (Acnefug gel).

 

Duac gel

Duac gel je lek koji se koristi za lečenje blagog do umerenog stanja kože zahvaćene aknama, dok kod teških oblika akni biće potrebniji jači preparat. Dva aktivna sastojka su Benzoil peroksid i klindamicin. Benzoil peroksid ima antibakterijska dejstva, a klindamicin pripada grupi antibiotika.

Duac gel deluje tako što ubija bakterije koje uzrokuju ili pogoršavaju akne. Pored toga razgrađuje gornji sloj odumrle i stare kože i otčepljuje pore. 

Neželjeni efekti koji se mogu očekivati usled upotrebe Duac gela su najčešće crvenilo, perutanje i svrab. Ukoliko se iritacija ne smiri, preporučuje se prekid upotrebe, a tokom tretmana je poželno koristiti hidratantne kreme. 

Značajne rezultate možete očekivati nakon 2-4 nedelje korišćenja, a posle tromesečnog tretmana savetuje se pauza od dve nedelje. Duac gel nije preporučljivo koristiti sa drugim antibioticima osim ako vam dermatolog nije drugačije preporučio. 

 

Acnefug gel (Dercome Clear suspenzija)

Dr. Wolff je Dercome liniju zamenio Aknefug linijom za tretman akni. Dercome Clear suspenzija sada se naziva Aknefug Oxid Wash suspenzija za kožu koja se koristi se lečenje akni blagog do umereno teškog oblika. 

Kao glavni sastojak koristi benzil peroksid u vrednosti od 5,33 g sa vodom, što odgovara količini od 4 g čistog benzoil peroksida. Obavezno se konsultujte sa lekarom pre nego što počnete da primenjujete ovaj lek. 

Pridržavajte se načina upotrebe koji vam je odredio dermatolog. Acnefug gel se najčešće koristi dva puta dnevno, ujutru i uveče. Nanosi se na čistu i suvu kožu, a nakon tri minuta delovanja se ispira.

Aknefug Oxi Wash suspenzija na bazi benzil peroksida može izazvati iritacije kože naročito sa suvoj i osetljivoj koži. U tom slučaju smanjite dozu ili na kratko prekinite sa upotrebom. Ako se stanje ne poboljša kontaktirajte svog lekara. 

Lečenje akni pomoću Dr. Wolff Aknefug suspenzije traje od 4 do 12 nedelja, a rezultati bi trebalo biti primetni nakon mesec dana. Pakuje se u beloj tubi sa poklopcem u vidu kapice, zapremine 100 g. 

 

Zaključak

Benzoil peroksid gel krema ima snažno dejstvo u uklanjanju bakterija i čišenju lica od bolnih akni i bubuljica. Iako je vrlo uspešan u nameni Benzoil peroksid gel može uzrokovati kontraindikacije koje mogu pogoršati stanje.

Da li ste koristili Benzoil peroksid gel u lečenju akni ili neki od dva pomenuta preparata?

Koju kozmetiku vi koristite za tretman akni?

Hvala na čitanju, nadam se da smo vam približi benzoil peroksid gel i da više nemate nedoumica. Molim vas da u nastavku ocenite recenziju.