Ukoliko želite lepršavu i dugačku kosu poput konjske grive, postoji šampon koji nudi rešenje! To je Konjski šampon za rast kose! Sveobuhvatna recenzija i upotreba.

 

Konjski šampon je dostupan na našem tržištu godinama unazad. Ukoliko ste ga koristile, znate da ovo nije šampon za životinje, odnosno da se ne radi o šamponu za konje. Ipak, moramo priznati da ima zanimljivu istoriju nastanka vezanu za ove lepe i plemenite životinje.

Otkrićemo još dosta o ovom šamponu za negu ljudske kose, zašto je tako poseban, kakva su iskustva korisnika i u čemu se krije njegova tajna!

Ukoliko pak niste probali Konjski šampon, sigurni smo da ćete kroz recenziju proceniti da li to želite. Još bolje, procenićete da li je Konjski šampon uopšte preparat za vas.

Prenosimo sve što treba da znate o Konjskom šamponu, kako deluje, kome se preporučuje, kako se pravilno koristi, da li je prirodnog sastava, iskustva i sve ostalo.

 

rast kose opsti

 

Šta je i zašto se koristi Konjski šampon?

 

Konjski šampon je višenamenski preparat za negu kose, koji se zapravo koristi za dubinsku negu i oporavak kose koja ima neki problem. Postoji Konjski šampon za životinje, koji u stvari nosi isti naziv, ali se u ovoj recenziji radi u upotrebi šampona za ljudku kosu. 

Veza izmeđi njih postoji, ali o tome ćemo u drugom delu recenzije.

Kada je reč o Konjskom šamponu za rast kose, on rešava i nekoliko zasebnih problema, a koji su svakako u neposrednoj vezi sa njenim zdravim i ponovnim rastom.

Konjski šampon je poreklom ruski šampon, čiji je zadatak da smanji gubitak kose i pomogne njen ponovni rast. Koristi se istovremeno kao šampon protiv opadanja kose, ali i kao šampon za rast kose.

 

 

Pored podsticanja rasta zdrave, stimuliše dubinski oporavak kose. Međutim, to nije sve (a videćete i zašto), jer ima još nekoliko namena – ukupno 5:

 1. deluje protiv peruti u kosi i seboreje na glavi,
 2. koristi se za svakodnevnu upotrebu protiv opadanje kose i rast nove zdrave,
 3. ubrzava oporavak suve i oštećene kose,
 4. smanjuje elektricitet kose,
 5. poboljšava kvalitet dlake i podstiče raste kose kod muškaraca.

Radi se o preparatu za rast kose za koji se može reći da je 2 u 1, jer je ujedno i šampon i regenerator. 

Međutim, naglasićemo da ovo nije potpuno priordni šampon, već koncentrat. Ukoliko ste ljubitelji prirodne kozmetike koja provereno pomaže za rast kose i protiv gubitka, možda vam ovo neće odgovarati.

Svetlana i Mila su se opredelile za prirodne šampone i prirodnu kozmetiku. One su podelile svoja iskustva sa nama i rekle šta im je pomoglo da zaustave opadanje kose. Dugo su pokušavale da da pronađu odgovarajući šampon, a pošto su sada uspele otkrile su nam. Njihova iskustva i šta im je pomoglo da zaustave opadanje kose i imaju dugu zdravu kosu pročitajte u tekstu na linku https://kozmetickimagazin.com/ovo-je-sampon-koji-zaustavlja-opadanje-kose/.

 

Konjski šampon za rast kose vrste

 

Kao što možete videti, postoji ukupno pet namena ovog ruskog šampona. Međutim, ovde se ne radi o samo jednom preparatu, već o 5 različitih vrsta konjskih šampona istog brenda ZooVip.

To su:

 1. žuti konjski šampon, za rast kose, protiv peruti i seboreje na glavi,
 2. svetlo zeleni konjski šampon, za svakodnevnu upotrebu protiv opadanje kose i podsticaj rasta nove zdrave kose,
 3. roze konjski šampon, za oporavak suve i oštećene farbane kose,
 4. plavi konjski šampon, koji smanjuje, odnosno skida elektricitet kose,
 5. tamno zeleni konjski šampon, za negu i podrasticaj rasta kose kod muškaraca.

Svi oni se razlikuju po nameni, tipu kose za koji se preporučuju, nalepnici na ambalaži i delimično u sastavu.  Osnovna funkcija za svako od njih je ista – svi manje ili više imaju za cilj da pomognu u zaustavljanju opadanja kose i podsticaju rasta nove zdrave. 

 

Kome se preporučuje korišćenje Konjskog šampona?

 

ZooVip Konjski šampon se preporučuje svim svima ukoliko primete da imaju neki od navedenih problema. Bilo da se radi o opadanju kose, obnovi i jačanju vlasi, peruti ili seboreji, ovaj preparat pogodan je za upotrebu.

Preporučuje se ako:

 • želite da podstaknete rast kose, da je progustite kako bi postala sjajna i bujnija,
 • želite da vam kosa bude jaka, zdrava i otporna,
 • ako vam se kosa proredila pa želite da smanjite opadanje, odnosno zaustavite gubitak kose,
 • ako imate suvu kožu glave i potrebna vam je hidratacija vlasišta,
 • ukoliko vam je kosa oštećena, a želite da je omekšate i hidrirate,
 • ako želite da se rešite uporne peruti ili sloja masnih ljuspica na vlasištu, zbog čega vam se između ostalog brže masti kosa,
 • da poboljašte strukturu i građu dlake, kako bi vam kosa bila kvalitetnija.

 

Zašto se naziva konjski šampon – kratka istorija?

 

Konjski šampon jeste prvobitno bio namenjen samo konjima, za negu i jačanje konjske grive, kako bi dlaka povratila sjaj, elastičnost i zdrav izgled.

 

 

Mogao se kupiti samo u veterinarskim apotekama i prodavnicama specijalizovanim za životinje. Pošto se odlično pokazao za negu konja, za sjaj i vraćanje vitalnosti konjske grive i dlake, zavladalo je veliko interesovanje ljudi da se šampon nađe i u ljudskoj upotrebi. Jedan od razloga tada bio je teško rešiv problem opadanja kose i peruti, ali i potencial da je ovaj šampon postao prirodni lek za rast kose

Zato se došlo na ideju da farmaceuti naprave verziju šampona i da se konjski šampon koristi za negu ljudske kose. Odnosno, da se formula šampona potpuno prilagodi čoveku i za ljudsku upotrebu, koja neće štetno uticati na kosu i njen koren, na vlasište i neće oštetiti prirodnu pH vrednost kože.

 

Konjski šampon za rast kose – opis i karakteristike

 

Konjski šampon proizvodi ruska firma Veda, a naziv brenda tj. linija ovih priznaćete specifičkih šampona za kosu je ZooVip. Na naše tržište se uvozi iz Rusije.

Svi ZooVip Konjski šamponi dostupni su u identičnim duguljastim belim ambalažama, poput flaše. Zapremina svih vrsta je 500 ml, odnosno pola litra.

Na policama ćete ih lako uočiiti i naravno prepoznati željeni, jer je za svaki od njih drugačija etiketa (folija sa opisom namene – žuti, zeleni, roze, plavi…).

Svi su univrzalni šamponi, što je zaista sjajno pa ih mogu koristiti svi. Pogodni su i za žene i za muškarce, a mogu ih koristiti i deca. 

Na ambalaži je istaknuto da je svaki istovremeno i šampon i balzam, i to jeste, ali se radi o koncentratu šampona. Zbog toga, Konjski šampon ima veoma gustu i kremastu teksturu, koju je za ljudsku upotrebu potrebno razrediti (postoji tačno uputstvo za upotrebu).

Miriše prijatno (u zavisnosti od dodatih sastojaka). Međutim, originalni konjski šampon ne miriše prijatno, tj. šampon za konjsku dlaku ovog brenda ZooVip koji nema lep miris, ali u osnovi ima isti sastav kao šampon za ljudsku dlaku.

Na svim tubama naznačeno je da poseduje hologram o kvalitetu.

 

Žuti konjski šampon protiv peruti i seboreje za rast kose

Konjski šampon protiv peruti i seboreje je šampon formulisan za rast kose, s tim što ima sastojke koji pomažu protiv peruti i seboreje na glavi. Preporučuje se osobama koje imaju masnu kosu, problem sa pojačanim perutanjem kose i seboroičnim dermatitisom.

Nalepnica na ambalaži po kojoj se razlikuje od ostalih ZooVip konjskih šampona je žute boje, na kojoj je slika konja i naziv brenda Zoo Vip. Na ruskom jeziku ispisana je funkcija ovog šampon regeneratora – protiv peruti i seboreje za rast kose.

Ovaj žuti konjski šampon za masnu kosu, protiv seboreje i pojačanog perutanja ima zadatak da posepeši rast kose, ali tek pošto reši drugi problem. Ptvo treba da se efikasno izbori protiv seboroičnog dermatitisa na koži glave i protiv peruti.

Univerzalan je i dostupan u ambalaži od 500 ml. Cena je oko 1.100 dinara.

 

Svetlo zeleni konjski šampon, za čestu upotrebu i rast kose sa kolagenom i lanolinom

Radi se o ZooVip konjskom šamponu za rast kose, koji se prepoznaje po zelenkastoj foliji zalepljenoj na ambalaži. Može se koristiti svakodnevno, pošto je zbog lagane formule pogodan za često pranje kose koja se ubrzano masti. Preporučuje se osobama sa masnim tipom kose i može se koristiti svakodnevno.

Sadrži kolagen u svom sastavu, koji je moćan sastojak za jačanje i gustinu kose, a takođe podstiče i rast zdrave kose. Kolagen u Konjskom šamponu regeneriše kosu i podstiče njen rast, ojačava je i obnavlja celom dužinom (od korena do vrhova kose). Lanolin je prirodno sredstvo za negu kose, jer sprečava isušivanje, hidrira je i čini kosu mekanom na dodir.

Ovaj svetlo zeleni ZooVip konjski šampon za rast kose je dostupan u ambalaži od 500 ml, a cena se kreće oko 1.000,00. Takođe, univerzalan je pa mogu da ga koriste i muškarci i žene. 

Tuba ima svetlo zelenu foliju (između zelene i žute) na kojoj je po sredini oslikan konj u pokretu. Zatim, istakut je naziv brenda i namena – za čestu upotrebu i podsticaj rasta kose. Takođe je šampon i balzam.

 

Plavi konjski šampon za rast kose sa uljem nara i nane

Plavi konjski šampon specifičan je po svom dejstvu, a to je da smanji pojavu elektriciteta na kosi. Osnovna namena mu je svakako da pospeši rast i smanji opadanje kose, a kako dodatna funkcija izdvaja se onemogućavanje naelektrisanosti dlake. 

Preporučuje se osobama sa osetljivom kosom i osetljivim temenom glave. Glavnu ulogu imaju eterično ulje nara i nane, koja opuštaju kosu, deluju na vlasi relaksirajuće i osvežavajuće, a takođe i koji pomažu da se skine elektricitet sa dlake.

Plavi konjski šampon je takođe univerzalan. Prepoznaje se po plavoj foliji tube zapremine 500 ml. Cena se kreće oko 1.100,00 dinara.

Ulje nara ima zaštitnu ulogu, jer hrani kosu, hidrira je i regeneriše kada je suva. Dodatno, ulje nara je prirodni antioksidant jer štiti kosu od napada slobodnih radikala. Nana je prirodni regenerator za kosu i stimulator rasta zdrave kose. Pogodna je za suvo vlasište jer sprečava isušivanje kože, a kosu ojačava i vraća joj sjaj.

 

Konjski šampon i regenerator za suvu i oštećenu farbanu kosu

Radi se o Konjskom šamponu u roze ambalaži, koji je namenjen za suvu, oštećenu i farbanu kose. Zajedničko sa ostalim ZooVip Konjskim šamponima jeste to što pospešuje rast kose i ojačava slabu kosu.

Pored osnovne namene koja je kod svih ista, razlikuje od prethodno navedenih po dodatnim a to su popunjavanje dlake, nega i jačanje slabe, suve i tretirane kose. Preporučuje se svima koji imaju suvu kosu, bilo zbog gubitka na kvalitetu ili zbog raznoraznih tretmana (stilizovanja, farbanja). 

Svakako suvoj kosi nedostaje hidratacija, pa je u tom slučaju preporuka da se povremeno korisiti ovaj roze ZooVip šampon. I on se koristi kao šampon 2 u 1, odnosno kao šampon i regenerator. 

Prepoznaćete ga tako što je ambalaža obmotana foze folijom na kojoj je oslikan konj. Opis proizvoda na ruskom jeziku “šampon i regenerator”, naziv brenda, kao i namena takođe su istaknuti na prednjoj strani roze folije. Zapremina ovog konjskog šampona za negu suve, oštećene i farbane kose je 500 ml, kao i svi prethodni.

Takođe, radi se o univerzalnom šamponu tako da ga mogu koristiti svi. Žene su podložnie suvoj i oštećenoj kosi, ali ga mogu koristiti i muškarci sa ovim problemom. U tom slučaju, naglasićemo da ga mogu koristiti i žene i muškarci.

Cena za ovaj šampon je oko 1.100,00 dinara.

 

Tamno zeleni konjski šampon

Zeleni konjski šampon je još jedan ruski preparat namenjen svima sa osetljivim vlasištem. Preporučuje se muškarcima, ali i svima koji žele da pojačaju kvalitet svoje kose, odnosno da ojačaju strukturu dlake.

Ovaj konjski šampon prepoznaje se po tamno zelenoj nalepnici na ambalaži. Na njoj je oslikan konj, brend ZooVip, ruski natpis za šampon i regenerator, namena kao i kome se preporučuje.

Pored osnovnog sastava, sadrži propolis, kolagen i smolu breze. Zapremina je 500 ml. Način upotrebe se za ovaj razlikuje (odnos 1:10).

Propilis je sve češći sastojak u kozmetici za negu kose, a posebno u šamponima za rast. Koristi se zbog toga što prirodno pospešuje rast dlake. Smatra se prirodnim antibiotikom, a takođe vraća kosi sjaj, elastičnost i mekoću na dodir.

Kolagen isto ojačava kosu, popravlja kvalitet i pomaže da dobije na gustini, plus podstiče i rast kose. Breza je poznata po svojim lekovitim svojstvima protiv ćelavosti i za rast kose. Pored toga utiče na bolji kvalitet vlasi i na zdravlje kose.

Ovaj šampon trenutno nije dostupan u slobodnoj prodaji na našem tržištu.

 

Kako se pravilno koristi Konjski šampon za rast kose?

 

Kada je u pitanju način upotrebe konjskog šampona, princip nije isti kao drugi šamponi. Navikli smo da se šamponi za pranje kose uglavnom isto koriste, međutim za ZooVip konjski šampon nije tako. 

Iako u opisu stoji 2 u 1, kao šampon – regenerator, Konjski šampon je napravljen kao koncentrat. 

Ukoliko se koncentrat nanese na kožu glave može se pojaviti jača reakcija, pa se u tom sličaju oni razblažuju sa vodom. Razmera za pravilnu upotrebu, bez ikakvih posedica po vlasište ili kosu je odnos 1:5.

Da pojasnimo:

 • 1 – to je jedna doza šampona u zatvaraču od tube,
 • 5 – to je doza od 5 čašica vode, najbolje isto od zatvarača šampona.

Napravljen je kao koncentarat i neophodno ga je prilikom upotrebe razblaživati. Razmera se pravi, bez obzira koju vrstu šampona koristite, u rasponu 5:1, gde većinski deo zapremine obuhvata voda.

 

Postupak – tačan način upotrebe Konjskog šampona

Postupak pranja kose je isti za sve gore navedene Konjske šampone:

 • u 1 čep sipati šampon i prebaciti u drugu posudicu,
 • u posudi gde ste sipali jedan zatvarač šampona dodajte ukupno 5 čepova tople vode,
 • dobro pomešati šampon i vodu da se sjedine u rastvor,
 • prvo šamponiranje – utrljati šampon u kosu, samo malo koliko da se dobro kosa nakvasi, pa zatim dobro isprati topom vodom,
 • drugo šamponiranje – ponovo utrljati u kosu, da se napravi pena i da deluje,
 • sačekati oko pet minuta da šampon odstoji na glavi, a folikuli dvaka poprime sve sastojke i da kosa omekša,
 • na kraju, dobro isprati šampon sa glave.

Tokom pranja kose, prethodno napravljeni rastvor šampona u odnosu 1:5 uvek se nanosi iz dva puta. 

Treba ga koristiti najviše dva puta nedeljno, jer se kosa brzo može zasititi sastojaka.

Dodatno, nakon istrošene tube treba napraviti pauzu sa korišćenjem istog, barem na 3 – 4 meseca.

 

Kada treba početi sa redovnom upotrebom Konjskog šampona?

Sa korišćenjem ZooVip konjskog šampona možete početi čim primetite neki nedostatak, odnosno uočite neki od navedenih problema. Takođe, dovoljno je da primetite kako usporeno raste ili opada više nego uobičajeno.

Važno je da se ne preteruje sa upotrebom šampona, već praktikovati redovnu nedeljnu rutinu pranja kose (dva do tri puta).

 

Razlika između ZooVip Konjskog šampona za ljudsku upotrebu i Konjskog šampona za negu konjske grive?

Svaki od ovih 5 šampona ubačeni su dodatni sastojci, odnosno biljni ekstrakti prema tipu kose i rešenju problema za koji je konkretan šampon predviđen. 

Sa druge strane, ZooVip Konjski šampon za životinje ne sadrži dodatke niti biljne ekstrakte, a nema ni prijatan miris. Takođe, preparat za životinje je jedan, a za ljudsku upotrebu postoji 5 različitih.

Zbog toga i postoje ove dve osnovne razlike između originalnog konjskog šampona za životinje i konjskog šampona za ljudsku upotrebu:

 • namena – namenjeni su konkretnim rešenjima,
 • dodaci – dodatni ekstrakti i biljni dodaci, kako bi pospešili dodatno dejstvo šampona i dali mu prijatan miris.

 

Zoo Vip Konjski šampon iskustva

 

Jako mnogo utisaka ima kada su u pitanju ZooVip konjski šampon iskustva korisnika. Ima pohvalnih poput komentara da je hit šampon, oduševljenja poput “poludela za šamponom za konje”. Ali, isto tako ima i onih skromnih, polurazočaranih utisaka do potpuno razočaranih iskustava koji opravdavaju frazu “marketinški trik”.

Imajući u vodu da je šampon prisutan puno godina kod nas, ne treba začuditi da ima dosta i pohvala i kritika. A iskustva uvek najviše govore o bilo kom kozmetičkom preparatu, pa tako i o ovom Konjskom šamponu.

 

 

Pohvale

Pre nego što krenemo sa konkretnim primerima, mnogo žena se izjasnilo da je ovaj šampon dobar i da su zadovoljne. Bez navođenja nekih posebnih situacija, saglasne su većinom da je Konjski šampon dobar i da potpomaže u rastu kose.

 

Još nekoliko iskustava govori u prilog tome za period kada se mogu očekivati vidljivi rezultati. Opadanje kose je smanjeno, a kosa je počela zdravije da raste, a vidljivi efekti su bili primetni za mesec dana od početka redovne upotrebe šampona. Ovo su slučajevi gde opadanje kose nije preterano izraženo, poput alopecije ili poremećaja usporenog rasta kose, već gde se to javlja zbog nekih manjih problema.

 

Najviše iskustava i generalno, dobrih utisaka ima svetlo zeleni konjski šampon, ali i žuti. Svetlo zeleni koriste ga uglavnnom devojke zbog toga što, pored obećanja da kosa raste brže on može povećati i volumen kose. Pogodan je za svakodnevno pranje kose, dugo traje i prija devojkama sa retkom, mekanom i tankom kosom, kao i tipu kose koja se brže masti.

 

Jedna korisnica zadovoljna je Konjskim šamponom zbog toga što joj se kosa nije brzo zasitila korišćenjem istog. U pitanju je svetlo zeleni konjski šampon. Smatra da je dobar, da joj odgovara i da joj pomaže prilikom rasta kose.

 

Još jedna devojka napisala je javno kako je zadovoljna i da su kritike nepravedne. Ona se odlučila takođe za svetlo zeleni, a posle nekoliko meseci korišćenja zadovoljna je. Još nešto, ona ga ne razblažuje tokom korišćenja, već pere kosu kao svakim drugim šamponom. Prvo ga nanese u maloj količini, zatim ispere pa stavi regenerator. Treći korak je ponovo šamponiranje, bez razblaživanja. Ostavi ga potom kao masku da stoji oko 5 minuta, a posle toga ispere toplom vodom.

 

Žena koja je podelila pozitivno iskustvo kaže da je dugo imala suvu i gustu kosu, koja se teško obuzdava. Počela je da koristi plavi konjski šampon. Kosa joj se transformisala, u pozitivnom smislu. Mekana je, svilena, lepo pada, deluje i veoma joj se dopada.

 

Još jedna korisnica rekla je da je veoma zadovoljna šamponom. Koristi Konjski šampon sa lanolinom i kolagenom i sviđa joj se. Ne smeta joj što je koncentrovan, pošto ga razblažuje i malo koristi. Kosa joj je postala lepa, mekana i konačno oživljena.

 

Ćerka jedne starije godpođe napisala je kako je njena majka koristila ovaj šampon, zbog problema sa opadanjem kose. Međutim, smatra da je posle jedne flaše efekat bio vidljiv jer je kosa njenoj majci manje opadala.

 

Jedna žena napisala je da je i ona koristila zeleni konjski šampon, zbog toga što je pododan za svakodnevnu upotrebu. Koristila ga je preko zime i boca joj je trajala 4 meseca. Primetila je kako joj je porasla nova kosica, tzv. baby hair. Takođe, bila je ukroćena, stabilna, nije se lomila niti kidala. Imala je volumen i primetno je porasla. Nezgodna joj je bila samo upotreba i to zbog razblaživanja. Nakon što je prestala da ga koristi kada je napravila pauzu, dobila je perut i ono najgore, uvijala joj se kosa i postala čupava. Ubrzo je ponovo počela da ga koristi.

 

Kritike

Najveći broj kritika za ovaj šampon vezan je za sastav. Takođe, nemilosrdni su i prema nameni ovog šampona, jer se na stranim sajtovima može naći sve što se i na domaćim piše, a to je da je ovaj Konjski šampon nerazblažen pogodan za konjsku dlaku i grivu.

 

Takođe, što se tiče sastava, brojsna istraživanja dokazala su da Konjski šampon nema prirodni sastav i zato radije biraju prirodne šampone. Odnosno, da su supstance sadržane u njemu veštačkog porekla. Takođe, pojedine su poznate po isušivanju ili mogućim kožnim iritacijama. Zbog lošeg prevođenja deklaracija u Bosni i Hercegovini, ovaj šampon bio je zabranjen.

 

Ima i dalje dosta korisnica koji ne veruju da su ovi šamponi pogodni za ljudsku upotrebu. One nikad nisu ni želele da isprobaju koncentrat koji je kako navode – za životinje. Smatraju da se za ljudsku upotrebu isključivo trebaju koristiti šamponi za ljudi, dok životinje treba da koriste kozmetiku za životinje. Ne treba mešati “babe i žabe”.

 

Jedna korisnica piše iskustvo za plavi. Kupila je Plavi konjski šampon i nije bila zadovoljna. Očekivala je da će joj kosa biti lepša u tom letnjem periodu kada ga je koristila. Ali, pošto nije izbegavala ga je i na kraju jedva potrošila. Trajao joj je predugo zbog razblaživanja.

 

Još jedna devojka rekla je kako misli da su generalno ok šamponi, ništa posebno jer ne primećuje da ima dužu kosu. Međutim, smatra da je miris onog koji je kupila veoma veoma grozan (barem njoj). To je roze konjski šampon.

 

Korisnica koja isto misli da je sve oko ovog šampona kampanja kaje se što ga je kupila. Misli da se ne razlikuje od drugih, da ništa ne radi, da ne vredi uloženog novca i da neprijatno miriše. Nije rekla koji je koristila.

 

Konjski šampon sastav

 

Sastav Konjskog šampona čine sastojci koji su isti za sva pet šampona. To su sledeći:

 • prečišćena voda,
 • magneziumlauretsuleat natrium hlorid,
 • hidrolizat keratina,
 • kokoglikozid,
 • gliceril oleat,
 • glicerin,
 • dietanolamid,
 • masne kiseline kokosovog ulja,
 • alkilamidopropilbetain,
 • hidroksiletil dimonium hlorid, 
 • D-pantenol,
 • katran breze,
 • konzervans,
 • parfem.

Svi ZooVip Konjski šamponi sadrže ove navedene sastojke. Odnosno, osnovni sastav je isti za sve, kao i za šampon za životinje. Razlikuju se samo pojedini sastojci, a radi se o ekstraktima prirodnih ulja.

 

Konjski šampon detaljnije o sastojcima

Spomenuli smo da je Konjski šampon koncentrat i da se mora razblažiti vodom prilikom upotrebe. Razređivanje je obavezno kada se koristi kao šampon za ljude jer je koncentracija sastojaka u šamponu, bez razređivanja, pogodna samo za konjsku dlaku. 

Ljudski nivo pH vrednost kože i kose kreće se od oko 4,5 do 5,5. Normalna pH vrednost dlake konja je oko 7,5. Zbog toga, koncentracija sastojaka je odgovarajuća za konjsku, bez razblaživanja, a za ljudsku kožu i kosu to je visoka koncentracija. Zato je opasno koristiti šampon bez razređivanja. 

Detaljnije o sastojcima:

 • prečišćena voda, 
 • magneziumlauretsuleat natrium hlorid – hemijsko jedinjene i koristi se u šamponima i kupkama zbog toga što omekšava kožu i kosu, manje iritira od sulfata i podogan e za osetljiviju kožu;
 • hidrolizat keratinahidrolizat keratina deluje kao ovlaživač i sprečava isušivanje, 
 • kokoglikozid – prirodni sastojak koji se dobija iz kokosa, olakšava da se sastojci šampona rastvore i sjedine sa kosom i kožom glave;
 • gliceril oleatgliceril oleat sastojak koji regeneriše kosu i pomaže da vrati prirodni sjaj, ne izaziva kožne iritacije ali može izazvati blago peckanje očiju ukoliko dođe u kontakt;, 
 • glicerin – hidrira kožu i kosu, 
 • dietanolamid – jedinjenje koje se u kozmetičkim preparatima dodaje da lakše napravi penu;
 • masne kiseline kokosovog ulja – zasićene masne kiseline kokosovog ulja jačaju kosu i daju joj sjaj, ali zbog prirodno velike koncentracije ne treba preterivati u sastavu jer kosa može brzo da se zasiti i postane suvlja i kruta; 
 • alkilamidopropilbetain – koristi se u proizvodima za negu kose kao sredstvo za površinsko uklanjanje nečistoća;
 • hidroksiletil dimonium hlorid – koristi se u šamponima i balzamima, kao i u kondicionim tretmanima za jačanje suve, slabe i oštećene kose, poznat je kao potencijalni alergent i može biti toksičan u većim količinama; 
 • D-pantenol – provitamin B5, pojačava elastičnost kose, sprečava lomljenje, čini da kosa izgleda zdravo, živahno i elastično;
 • katran breze – koristi se kao sastojak u šamponima jer pomaže oko efikasnog čišćenja kose i vlasišta, uklanja prljavštinu sa kože glave i kose, skida višak sebuma, ojačava koren slake i smanjuje perut;
 • konzervans – za produžavanje roka trajajnja;
 • parfem – veštački mirisni dodatak, ali potencijalni alergen. 

 

rast kose opsti

 

Konjski šampon cena i gde kupiti?

 

Cena za ZooVip konjski šampon se razlikuje po prodajnim objektima. Odnosno, nije u svim apotekama i prodavnicama ista. Redovna cena se najčešće kreće oko 1.500 – 1.600 dinara, a ponegde košta i oko 2.000,00. 

Nekada se može naći i dosta povoljnije, a to je kada su rasprodaje ili akcije. Tako da, ponekad cena za konjski šampon može biti manja i kretati se oko 1.000 dinara.

Može se kupiti u apotekama ili drogerijama, jer je dostupan u slobodnoj prodaji u gotovo svim bolje opremljenim radnjama. Može se kupiti i preko interneta, odnsno naručivanjem preko sajtova apoteka i preko većih poznatih kozmetičkih kuća.

Takođe, konjski šampon može da se kupi u veterinarskim apotekama ili veterinarskim sajtovima, pošto svakako ZooVip u svom asortimanu ima i šampon za konje. Možete očekivati da je cena u veterinarskim radnjama čak i povoljnija nego na drugim mestima.

 

Nadamo se da vam je recenzija o Konjskom šamonu bila korisna i zanimljiva, i da ćete lako proceniti da li je neki od navedenih šampona za vas. 

Podelite sa nama vaša iskustva ako ste da koristile i napišite u komentarima ispod teksta kako ste zadovoljne, da li vam je pomogao. Ocenite recenziu zvezdicama. Hvala na čitanju. ♥