Novi dan i nova strija je tu, uff! Krajnje je vreme da stanete na put pojavi novih strija na koži. Pročitajte predloge kako ukloniti strije uspešno

Strije dolaze tiho i neosetno, ali ostavljaju vrlo primetne ožiljke. Ugrožavaju estetski izgled kože što deluje razočaravajuće, pa je teško ostati imun i tolerantan na njihovu pojavu. 

Odbraniti telo od strija ne može biti brzo, ali postoje pouzdane metode za to. Istražili smo i došli do efikasnih rešenja kako ukloniti strije na učinkovit način. 

 

strije ceuleks

 

Šta su strije?

 

Kada govorimo o strijama, najčešće ih opisujemo kao promene na koži u vidu linija. Iako apsolutno ne smetaju zravlju kože, itekako smetaju oku posmatrača. Pomenute linije podsećaju na ožiljke, a to su ustvari paralelni procepi kože. 

Koža se sastoji od tri sloja:

 • površinski deo kože se naziva epidermis, 
 • srednji sloj je dermis
 • donji potkožni sloj. 

Dermis kože čine vezivna vlakna čijim pucanjem nastajuju strije. Pod pritiskom masnog tkiva i naglog rastezanja kože dolazi do popuštaju vezivnih vlakna. Kada koža dosegne svoj maksimum u istezanju onda dolazi do pucanja vezivnih vlakna i nastanka strija.

 

Gde se pojavljuju strije?

 

Žene su osetljive na izgled celog tela. Teže da održe liniju, da im koža bude glatka i zategnuta. Kada dođe do promena na koži izazvanih pojavom strija, stradaju mnogima omiljene regije tela.

Strije se mogu pojaviti na bilo kojem delu tela koji trpi veće promene u vidu povećanja telesne mase i mišića. Strije se najčeše pojavljuju na zadnjici, stomaku, butinama i grudima. 

Mogu se pojaviti usled naglog rasta i razvoja tela, pa se tako javljaju strije u pubertetu, ili pak u toku drugog stanja (strije u trudnoći). Ponekad zbog naglog razvoja tela profesionalni sportisti ih mogu dobiti na nadlakticama, ili leđima.

Ubrzani rast i razvoj dece, odnosno u periodu od puberteta pa do adolescencije, može doći do pojačanog istezanja kože i uzrokovati pojavu pubertetskih strija. I u tom slučaju strije se mogu pojaviti na leđima.  

Zbog svega toga potrebno je pravovremeno negovati kožu, a Kika nam je otkrila svoju tajnu kako to ona radi. Kika nema više celulit, a nema ni strije jer koristi jedan preparat koji istovremeno radi dve stvariSKIDA CELULIT I SMANJUJE STRIJE. Pročitajte njeno iskustvo i šta joj pomoglo https://kozmetickimagazin.com/magicno-resenje-koje-skida-celulit-iskustvo/.

 

Kako izgledaju strije?

 

Pojavom strija uočićete crvene linije na koži, koje vremenom menjaju boju, dok ne postanu bele. Mlade strije su crvenkaste boje, dok sazrevanjem, odnosno vremenom poblede. 

Strije su uvek svetlije od boje kože pa su i uočljivije. Strije ne menjaju svoju boju sunčanjem, pa tako možete na plaži primetiti preplanulu devojku kojoj se naziru bele linije, odnosno strije.

Na samom početku mogu biti iritirajuće jer mogu izazvati svrab, ali kasnije to prestaje.

Strije su najčešće horizontalne ili vertikalne linije čija dižina dostiže do nekoliko centimetara, a širina može biti par milimetara. Iako su vrlo uočljive, one se mogu i pod rukom osetiti. 

Kad bi prešli jagodičnim delom prstiju preko njih osetili biste ispupčenja i udubljenja, odnosno reljefni usek kože. 

 

 

Koji su uzroci nastanka strija?

 

Obično smo svesni razloga zašto su nam se pojavile strije, pa se pitanje kako ukloniti strije češće ponavlja. Mada, nije na odmet da pomenemo potencijalne uzročnike. 

Postoji nekoliko razloga nastanka strija. U većini slučajeva to je naglo dobijanje na težini i širenje kože razvojem mišića. U najvećem broju slučajeva nastaju u trudnoći ili usled ubrzanog povećanja telesne težine

Pojava i izgled strija zavisi i od tipa kože, odnosno njene strukture i elastičnosti. Ovo su najčešći razlozi za nastanak strija:

 • Trudnoća – Trudnoća nosi sa sobom razne hormonske promene koje utiču na omekšavanje vlakna pa su podložnija pucanju. Pored toga, u trudnoći kako beba raste koža se rasteže i dolazi do nastanka strija, a na to dodatno utiče i sklonost gojenju.  
 • Kilaža – Kada se brzo dobijaju kilogrami, koža trpi pritisak masnih naslaga. U tim situacijama vezivna vlakna popuštaju i pucaju, pa dolazi do pojave strija. 
 • Genetske predispozicije – Nasledni faktor ima veliki uticaj na izgled i stanje organizma. Pored izgleda, karakteristika, bolesti, i drugih predispozicija, sklonost ka nastanku strija se takođe može naslediti. 
 • Ubrzan rast i razvoj – Od puberteta do perioda adolescencije telo se ubrzano razvija i raste. Mišići počinju da jačaju i da se šire pa dolazi do maksimuma rastezanja kože koja puca i pojave strija.
 • Profesionalni bilderi – Slični uzroci nastanka strija su i kod osoba koje se profesionalno bave bodibilderom, kada usled jačanja mišića dođe do pucanja kože.

 

Kako ukloniti strije prirodnim putem?

 

Ukoliko se pitate kako ukloniti strije, onda je već kasno, znači da su se pojavile. Ali, to nek vas ne zabrinjava previše jer postoje načini da im uspešno umanjite vidljivost

Strije su promene za koje je preventivno delovanje najbolji lek, ali kada prevencija izostane, na red dolazi pronalaženje najboljeg leka za uklanjanje strija. Tretmanom strija možete ublažiti njihov izgled i dovesti ih do minimuma.

Na nastanak strija definitivno ne možete biti spremni, osim ukoliko ste trudnica. Obazrive trudnice znaju šta ih čeka i mogu se pripremiti za dolazak strija i koliko toliko im onemogućiti nastanak i širenje

Preventivno možete delovati tako što ćete:

 • pokušati da kontrolišete telesnu težinu;
 • unositi više tečnosti, odnosno više vode tokom dana;
 • baviti se fizičkom aktivnošću i vežbama koje utiču na istezanje tela;
 • unositi namirnice koje su bogate vitaminima, najviše vitaminom E, vitaminom C i vitaminom A;
 • masirati kožu kako bi se podstakla bolja cirkulacija i pospešila elastičnost, preporučuje se masaža štipkanjem kože;
 • upotrebljavati kozmetiku koja je bogata kolagenom i podstiče elastičnost kože;
 • koristiti prirodne tretmane koji mogu pomoći suzbijanju strija.

Prirodni tretmani za uklanjanje strija su dostupni svima. To se odnosi na namirnice koje uglavnom imamo u kući, a čijom upotrebom možemo ublažiti strije i sprečiti pojavu novih. Izdvajamo nekoliko interesantnih.

 • Masaža ricinusovim uljem može pomoći u uspostavljanju elastičnosti kože. Potrebno je svakodnevno utrljavati ricinusovo ulje na regije tela zahvaćene strijama.
 • Kokosovo ulje je bogato vitaminom E i vitaminom A, pospešuje proizvodnju kolagena, i jača vezivna tkiva. Takođe se preporučuje svakodnevna masaža.
 • Maslinovo ulje se često koristi u nezi kože. Bogato je omega 3 masnim kiselinama i vitaminima koji odlično deluju na umanjenje strija na koži. Preporučuje se svakodnevno nanošenje na čistu kožu.
 • Limunov sok je popularan protiv lečenja strija. Nanosi se direktno na strije i blagom masažom se lako aprorbuje u kožu. Nakon toga sledi ispiranje kože.
 • Napravite piling od sećera, soli i kokosovog ulja i tokom tuširanja tretirajte mesta na kojima se nalaze strije, potom isperite.
 • Aloja vera gel obiluje vitaminima E i C i može se samostalno nanositi kao melem protiv strija. 

 

 

Celuleks gel protiv strija

 

Celuleks gel je jedan od najdelotvornijih prirodnih preparata za ubalžavanje vidljivosti celulita i strija, odnosno gel koji pomaže sprečavanje nastanka novih

U pitanju je prirodni preparat zasnovan na biljnoj bazi koji ne sadrži štetne supstance. Uspešno suzbija celulit, umanjuje strije i pruža elastičnost koži. Obzirom da celulit uvek prati strije, ovim preparatom možete ubiti dve muve jednim udarcem

Vrlo brzo i lako se aprorbuje u kožu i prodire direkno do srednjeg sloja kože dermisa, ojačavajući vezivna tkiva i sprečavajući njihovo kidanje. Koža postaje otpornija i izdržljivija, a strije vidno umanjene. Redovnom primenom onemogućava stvaranje novih strija čineći kožu elastičnom i hidriranom.

Pisali smo recenziju za Celuleks gel  prirodni preparat protiv celulita i strija,  koja prenosi iskustva mnogobrojnih korisnica. Pročitajte!

 

strije ceuleks gel iskustvo

 

Šaljićev melem protiv strija

 

Verovatno ste čuli do sada za Šaljićev melem za strije. Dugo je prisutan na tržištu i postao je poznat po efikasnom uticaju na strije. Napravljen od prirodnih sastojaka, bez parabena i sintetičkih boja. Pospešuje elastičnosti kože, neguje je i hrani dubinski aktivnim sastojcima.  

Šaljićev melem za strije koristile su mnoge trudnice, ali svakako pre upotrebe poželjno je proveriti listu sastojaka, za slučaj da Vam neki ne odgovara. Pogodan je za upotrebu na svim tipovima kože i može se koristiti svakodnevno. 

Pročitajte iskustva trudnica i način upotrebe u recenziji za Šaljićev melem za strije.

 

VZK krema za strije

 

VZK krema protiv strija je mešavina bademovog ulja, vitamina E i kakaoa koji aktivno deluju na sužavanje i smanjivanje strija. Krema je guste i veoma masne teksture, što omogućava koži potrebnu hidrataciju i veći stepen istegljivosti. 

Tokom upotrebe potrebno je sačekati neko vreme pre oblačenja, jer masna tekstura može ostati na garderobi. Najbolje je nanositi je dva puta dnevno, ujutru i uveče, na deo kože obuhvaćen strijama. 

Pročitajte recenziju i iskustva o VZK kremi protiv strija da saznate više o ovoj veoma zdravoj kremi za strije (VZK). 

 

Hedera Vita buter protiv strija

 

Hedera Vita buter koristi se za prevenciju nastanka strija, ali i za uklanjanje postojećih. Aktivni sastojci Hedera Vita butera su arganovo ulje i vanila. Ulje argana regeneriše ćelije i strukturu kože, čineći je elastičnom i hidriranom. Pored toga daje buteru masnu teksturu koja se brzo upija u kožu. 

Ulje argana omogućava buteru da prodre u dubinske slojeve kože, dok na površinskom sloju zaglađuje i hrani kožu.

Eterično ulje vanije deluje antibakterijski i štiti kožu od iritacija i negativnih uticaja okoline. Sadrži vitamin B koji je odličan borac protiv iritacija na koži. 

Hedera Vita buter dolazi u mini pakovanju od 100 ml, a najefikasniji je ako se koristi dva puta dnevno, nakon pranja kože Hedera Vita sapunom.

Recenzija za Hedera Vita argan i vanila buter  otkriva sve tajne ovog preparata protiv strija. 

 

Mustela krema za prevenciju strija 

 

Mustela krema za prevenciju strija inspirisana je trudnicama koje pojava strija gotovo nikad ne zaobilazi. Obzirom da su ciljna grupa upravo buduće mame i porodilje, napravljena je od prirodnih sastojaka koji ne ugrožavaju plod niti izazivaju alergije. 

Udruženi sastojci avokado, ši buter i pčelinji vosak, osnažuju vezu između vlakna i povećavaju rastegljivost kože. Ostavljaju kožu mekanom i vlažnom, bez osećaja zategnutosti i neprijatnosti. 

Obzirom da je namenjena za rani period materinstva, cilj joj je da spreči nastanak strija, pa je poženjo upotrebljavati je na početku trudnoće. Dolazi u tubi od 150 ml i 250 ml, izuzetno blagog prijatnog mirisa. 

 

 

Pored ove kreme za prevenciju strija u toku trudnoće pisali smo i o tome koje su kod nas najbolje – kreme protiv strija u trudnoći!

 

Eucerin ulje protiv strija

 

Eucerin ulje koristi se za negu kože zahvaćenu strijama. Negova primena savetuje se i preventivno, naročito trudnicama. Bogato je vitaminom E i biljnim uljima suncokreta, jojobe, badema, makadamije, susama i kakao puterom. Svi zajedno maju ulogu u očuvanju zaštitne barijere kože duboko vlažeći i ulažavajući iritacije.

Jedini sastojak koji je manje poželjan u Eucerin ulju za strije je prisustvo parfema, koji daje blag miris. Ulje je ređe koezistencije i brzo se upija u kožu, ne ostavjajući tragove na garderobi. 

Masažnim pokretima tokom tretmana kože Eucerinovim uljem podstiče se cirkulacija i koža postaje omekšana, umirena i otpornija na nastanak strija. 

Pisali smo recenziju za Eucerin ulje protiv strija.

 

Sebamed krema protiv strija

 

Sebamed krema za strije formulisana je za negovanje kože koja je podložna nastanku strija usled nagle istegljivosti. Nanosi se već pri pojavi prvih strija masažnim pokretima na koži. 

Sadrži ulje avokada i ši buter koji deluju površinski i dubinski ojačavajući strukturu kože. 

Ulje avokada sadrži omega 6 i omega 3 masne kiseline i druge hranljive materije koje hidriraju i hrane kožu. Ši puter obiluje esencijalnim masnim kiselinama koje  podstiču proizvodnju kolagena, čiji nedostatak u koži prouzrokuje nastanak strija.

Sebamed krema protiv strija dermatološki je testirana, ne sadrži parabene i mineralna ulja, mada sadrži parfem koji je potencijalni iritant. Dolazi u plastičnoj tubi zapremine 200 ml. 

 

Da zaključimo…

 

strije ceuleks

 

Strije ruže izgled naše kože i mogu nam izazvati neprijatno osećanje, ali mi ih možemo dovesti do nevidljivosti. Tekst kako ukloniti strije nudi vam nekoliko saveta čijom primenom bitno možete zaustaviti njihovu pojavu.

Pišite nam još neki način kako ukloniti strije i neke svoje preparate ili prirodne recepte ukoliko ih primenjujete.

Molim Vas dajte ocenu tekstu o strijama i preparatima protiv strija ako ste ih koristili.