Ovo su najbolje kreme protiv strija u trudnoći za trudnice, ali i za mlade mame! Lista 6 najboljih krema koje vam mogu pomoći!

 

Nastanak strija u trudnoći je potpuno uobičajena pojava kod većine žena. Ipak, dok sa smeškom uživate u porastu stomačića, mogu se desiti neke trajne promene sa kojima nećete biti oduševljene. To su te dosadne i neugledne strije koje ne izgledaju lepo ni vama, a ni ostalima.

Zato, neke dobre kreme protiv strija u trudnoći mogu da vam pomognu. Pored kreme, potrebna je samo jaka želja da ih sprečite i motivacija da posle porođaja izgledate lepo kao nekada, ili bolje nego ikada.

Izdvojili smo 6 najboljih krema za strije u trudnoći koje ublažavaju vidljivost strija i pomažu koži da izgleda zdravo i lepo!

U tekstu saznajte koje su njihove važne karakteristike, kako deluju i kakve rezultate ove kreme za strije daju. 

 

Zašto i kako nastaju strije u trudnoći?

 

Strije su tanke i smežurane linije na pojedinim delovima našeg tela, gde se koža najviše rasteže. Posebno su uobičajene u periodu trudnoće, zbog veoma čestih hormonskih promena i rastezanja kože. 

Zapravo, tokom trudnoće, hormoni razmekšavaju kolagen zbog bolje i lakše rastezljivosti kože kada stomak raste, jer je bebi u stomaku potrebno mesta da može pravilno da raste tokom 9 meseci.

U tom slučaju, elastičnost kože se smanjuje, elastična vlakna pucaju, a srednji sloj kože se naglo rasteže.

Pored hormona, i genetika ima presudnu ulogu na pojavu strija tokom trudnoće. Ukoliko je vaša majka imala strije, velika je šansa da ćete ih i vi imati. Takođe, u toku trudnoće dolazi i do naglog dobijanja na težini, a to je još jedan od razloga zašto nastaju strije u trudnoći.

Kao treći faktor koji utiče na njihovu pojavu su i neadekvatna nega kože, suva koža, kao i starost trudnice (godine). Lakše podnose mlađe sa 25-30 godina, nego starije žene koje zatrudne sa oko 40.

Kako bi koža omekšala i povratila hidriranost, bila prirodno elastična, za strije najbolje pomažu kreme, bez obzira da li se one pojavile u toku trudnoće ili ne. Pisali smo o nekim dobrim poznatim kremama za strije.

 

Kada nastaju strije u trudnoći?

 

Strije tokom trudnoće se najčešće javljaju posle nekoliko nedelja trudnoće. Tačnije, najčešće se javljaju između 13. i 21. nedelje trudnoće. Ali ne mora da znači da se ne mogu javiti ranije. Kao prvi znak da se strije polako stvaraju, a koji se može primetiti u tom periodu je svrab oko područja na kojem koža postanje tanja (tamo gde se širi).

Prvi stadijum pojave strija u trudnoći su u stvari crvene strije. Crvene strije u trudnoći su upozorenje za trudnice da krenu na vreme sa pravilnom negom. Pravilna nega podrazumeva da se krene sa korišćenjem preparata protiv strija i to svakodnevno.

Istina, kod nekih trudnica strije su mnogo više upečatljive, dok kod drugih trudnica nisu.

Od čega to zavisi?

Veruje se da žene sa tamnijim tenom imaju manje šanse da imaju strije od onih trudnica sa svetlijim tenom. Ipak, to ne znači da će kod ovih drugih strije postati još manje upečatljive tokom sunčanja. Naprotiv, desiće se suprotno.

Takođe, na to utiču i tip kože, tj. trudnice koje imaju suvu kožu biće podložnije strijama. Meka i dobro hidrirana koža ima bolju sposobnost prilagođavanja od suve i dehidrirane kože. Osim tipa kože, na pojavu strija u velikoj meri utiču i godine trudnice, kao i prethodna nega kože pre trudnoće. 

 

 

Gde se najviše pojavljuju strije u trudnoći?

 

Tokom trudnoće strije se mogu pojaviti na stomaku, na grudima, butinama, zadnjici i rukama u predelu nadlaktica. Najčešće se javljaju na stomaku, jer je koža na tom delu tela najviše podložna smanjenju elastičnosti i većoj rastegljivosti.

Naravno, kada se strije pojave, one će se razlikovati od trudnice do trudnice. Borba protiv strija u trudnoći nije laka, ali je važno da se preduzmu preventivne mere, da to budu prirodne metode za smanjenje strija, kako bi se na bezbedan način ublažila njihova vidljivost. 

 

Najbolje kreme za strije u trudnoći

 

Hajde sada da nabrojimo kreme za strije u trudnoći koje će vam sigurno pomoći. Nakon nabrajanja, u kratkim crtama spomenućemo kako deluju i kakve rezultate možete očekivati. Za koju god da se opredelite, budite strpljive, istrajne i uporne.

Važno je da se lepo osećate u toku trudnoće, pa koristite kremu koja će vam stvarno prijati.

Ovo je naša lista krema protiv strija u strudnoći:

 • Mustela krema za strije u trudnoći,
 • Šaljićev melem – krema protiv strija u trudnoći,
 • Happy mama krema protiv strija u trudnoći,
 • Sebamed krema protiv strija u trudnoći,
 • Guam krema za strije,
 • Azeta Bio organska krema protiv strija.

 

Mustela krema za strije u trudnoći

 

Mustela krema za strije u trudnoći sprečava pojavu strija i smanjuje vidljivost postojećih. Poboljšava izgled kože, povećava njenu elastičnost, hidrira je i regeneriše. 

Ima umirujuće i hranljivo dejstvo na kožu, ali istovremeno je štiti od mogućih upalnih procesa. Mustela je krema za strije u trudnoći koja ne sadrži sulfate, parabene i hipoalergene je formule.

Mustela krema za strije u trudnoći se preporučuje da se koristi i u periodu trudnoće i nakon porođaja. Može se koristiti od prvog meseca trudnoće, pa do mesec dana nakon porođaja. Zato se često naziva i Mustela 9 Meseci krema protiv strija.

Tačan naziv kreme je Mustela Maternite Stretch Marks cream. Tekstura je gušća, nemasna i  glatka. Bele je boje, brzo i lako se upija u kožu i ne ostavlja tragove. 

Prodaje se u plastičnoj tubi bele boje i postoje dva pakovanja. Veće pakovanje od 250ml i manje pakovanje od 150ml.

Mustela Maternite Stretch Marks cream je dermatološki testirana i bezbedna je za bebu. Može se koristiti i tokom dojenja. Ipak, ako ste se porodile carskim rezom, ne preporučuje se upotreba kreme u prvim danima.

Sadrži peptide avokada, ulje avokada, ši puter, koncentrat ulja marakuje i japansku soforu. Ovi prirodni sastojci poboljšavaju elastičnost kože, umiruju je i održavaju je mekom i glatkom.

Pisali smo detaljnu recenziju za Mustela krema protiv strija u trudnoći sa iskustvima korisnica.

 

Šaljićev melem – krema protiv strija u trudnoći

 

Šaljićev melem – krema protiv strija u trudnoći je poznat i prirodan preparat koji je pogodan za sve tipove kože. Koristi se jer uklanja strije na stomaku u trudnoći, ali i na drugim delovima tela koji su podložni njihovoj pojavi. 

Intenzivno regeneriše kožu, podstiče njenu elastičnost i hidrataciju. Čuva prirodnu vlažnost kože, blago je neguje i održava mekom, blistavom i zdravom.

Preporuka za Šaljićev melem je  da se koristi od 6-tog meseca trudnoće, a može da se koristi i posle porođaja. Način korišćenja melema je stvarno jednostavan. Preporučuje se tuširanje toplom vodom, a potom nanošenje melema na problematična područja tela.

Šaljić Striet melem se prodaje u beloj bočici u količini od 200ml. Tačan naziv je Šaljić Striet prirodni melem za strije. 

Miriše prijatno i osvežavajuće. Lagane je teksture, u vidu melem-kreme i ne sadrži parabene i sulfate. Sadrži maslinovo i ricinusovo ulje koja su zaslužna za izgled mekane, nežne i glatke kože.

Pisali smo recenziju za Šaljić Striet prirodni melem za strije sa detaljnim sastavom, dejstvom i iskustvima.

 

Happy mama krema protiv strija u trudnoći

 

Happy mama krema protiv strija u trudnoći je preparat koji redukuje strije na zadnjici u trudnoći, ali i na ostalim delovima tela. 

Povećava elastičnost kože, ima hranljivo, regenerativno i umirujuće dejstvo na kožu. Tonira kožu i istovremeno sprečava nastanak ožiljaka u trudnoći. Podstiče proizvodnju kolagena i elastina pri čemu koža izgleda glatko, nežno i zdravo.

Happy mama krema za strije se preporučuje svim tipovima kože nakon četvrtog meseca trudnoće. Može da se koristi svakodnevno. Ne zapušava pore, lako se nanosi i brzo upija u kožu. 

Prodaje se u kutiji svetlo narandžaste boje, a na kutiji je mandarina. Krema je dostupna u količini od 150ml.

Happy mama krema protiv strija u trudnoći sadrži:

 • afrički puter (shea butter),
 • ulja masline i badema,
 • ekstrakte kamilice i nevena,
 • etarska ulja lavande, mandarine i geranijuma,
 • kolagen i elastin,
 • pantenol i vitamin E.

Redovnom upotrebom ublažiće se vizuelni efekti već postojećih strija na butinama, zadnjici i drugim kritičnim delovima tela. Koža je vlažna i omekšana i shodno tome izgleda zdravo, negovano i lepo.

 

 

Sebamed krema protiv strija u trudnoći

 

Sebamed krema protiv strija u trudnoći je krema koja uspešno redukuje strije na grudima u trudnoći, kao i na butinama, stomaku i zadnjici.

Sadrži prirodne sastojke i to ulje avokada, ši puter i ekstrakt tigrove trave. Ne sadrži parabene, alkohole, mineralna ulja i komponente životinjskog porekla

Tačan naziv kreme je Sebamed Anti-Stretch Mark Cream. Prodaje se u beloj plastičnoj tubi u količini od 200ml. Fino se razmazuje, brzo se upija u kožu i ne ostavlja tragove na površini kože i na odeći. Preporučuje se svim tipovima kože.

Sebamed Anti-Stretch Mark Cream može da se koristi u periodu trudnoće, kao i posle porođaja. Takođe, može da se koristi i tokom dojenja na grudima, ali samo uz odgovarajuću negu i higijenu.

Posle redovne upotrebe Sebamed krema protiv strija u trudnoći utiče da koža bude mekana, zategnutija i lepša. Vidljivost strija je ublažena, a koža je elastična, glatka i zdrava.

Pisali smo recenziju za ovu kremu – Sebamed krema protiv strija.

 

Guam krema za strije

 

Još jedna krema za strije tokom trudnoće koju možete da isprobate je Guam krema za strije. Poznata je i kao Guam krema za zatezanje i učvršćivanje kože tela i protiv strija.

Guam krema zateže i učvršćuje kožu na telu, a posebno na grudima. Podstiče proizvodnju kolagena i elastina, pri čemu je koža sklona elastičnijem i lepšem izgledu, odnosno ujednačena je, tonirana i sa manje vidljivih strija.

Vraća koži njenu prirodnu vlažnost, regeneriše je i ima hranljivo i umirujuće dejstvo. Tonira kožu, učvršćuje je i pruža joj duboku hidrataciju koja joj je potrebna kako bi izgledala meko i glatko. Guam krema za zatezanje protiv strija sprečava opuštanje kože, posebno kože dojki koje su sklone rastezanju zbog formiranja mleka. 

Guam krema za strije se preporučuje u periodu trudnoće, ali i posle porođaja. Korišćenje se preporučuje i posle operacije (povećanja grudi).

Brzo se apsorbuje u kožu i ne ostavlja masne tragove nakon korišćenja. Inače, prodaje se u plavo-narandžastoj tubi u količini od 250ml. Tačan naziv kreme je Guam Crema Rassodante Seno-Corpo.

Sadrži ekstrakt morskih Guam algi, bršljan, vitamin E, vitamin C, peptide pšenice, lactic acid ili mlečnu kiselinu i ekstrakt bukve. Svi ovi sastojci podstiču zatezanje kože, njenu elastičnost i hidrataciju i poboljšavaju tonus. 

Pisali smo recenziju tako da više možete pročitati na linku – Guam krema za strije i zatezanje kože posle porođaja.

 

Azeta Bio organska krema protiv strija

 

Poslednja, ali ne i manje značajna krema za strije u trudnoći je Azeta Bio organska krema protiv strija. Ova krema za borbu protiv strija u trudnoći učvršćuje, obnavlja tonus i elastičnost kože, kako tokom tako i nakon trudnoće

Može da se koristi i tokom dojenja, jer je formula potpuno bezbedna i dermatološki testirana. Nije komedogena, a to znači da ne zapušava pore.

Tačan naziv kreme je Azeta Bio Organic During-Pregnancy Anti Stretch Mark Cream. Bogate je i kremaste teksture koja se lepo razmazuje na koži. Prodaje se u roze-ljubičastoj bočici sa pumpicom u količini od 150ml. Preporučuje se svim tipovima kože.

Krema pomaže da se smanje i uklone crvene strije u trudnoći, kao i one bele i ljubičaste. Duboko hrani i hidrira kožu, čineći je elastičnom, zategnutom i mekom. Zarad boljih rezultata preporučuje se da se koristi od prvih meseci trudnoće i to dva ili tri puta dnevno.

Azeta Bio organska krema protiv strija može da se koristi posle dijete za mršavljenje, kada je potrebno da se koži povrati tonus i hidriranost. Ovo nije krema za mršavljenje, jer kreme za mršavljenje imaju drugu ulogu (pisali smo o njima). Međutim, zbog navedenog se koristi nakon dijete za mršavljenje kada dolazi i do rastezanja kože. 

 

Šta ako posle porođaja ostanu strije?

 

Nabrojali smo vam kreme protiv strija u trudnoći koje preporučujemo da isprobate. Međutim, kod nekih žena dogodi se da ipak one ostanu!

Znajte da strije ipak neće nestati preko noći. Borba protiv strija u trudnoći je dug proces i morate biti uporne i istrajne.

 

 

Postoji šansa da strije na neki način ostanu prisutne na vašem telu i nakon porođaja. Tada je važno da i dalje nastavite sa dobrom negom kože protiv strija i da uvedete nove navike. Koristite prirodne kreme protiv strija, ali i druge preparate za uklanjanje strija (ulja, melemi, losioni…). Pored toga, trebalo bi i da kožu svakodnevno mažete običnim losionom za telo, možda nekim gelom za negu kože, bebi uljem, mlekom za telo i slično.

Vežbanje je takođe jedna od opcija koju možete da praktikujete posle nekoliko meseci od porođaja. Iako neće uticati da strije nestanu, utiče na to da telo bude zategnuto,ako imate celulit da ga smanjite, ali i da strije budu manje vidljive.

Ishrana je takođe važna. U međuvremenu, redukujte ishranu i pijte svakodnevno mnogo tečnosti. 

Uvek možete da odete u kozmetički salon na tretmane za ublažavanje strija. Na primer, lasersko uklanjanje strija možda može malo da vam pomogne. Ipak budite oprezne, jer ovo nije prirodna opcija za borbu protiv strija, nije uvek bezbedna i dosta je skupa.

 

Za kraj!

Nadamo se da vam se dopala naša lista preporuka krema protiv strija u trudnoći i da smo vam tekstom pomogli oko odabira.

Da li ste probale neke od pomenutih krema protiv strija u trudnoći? Ukoliko jeste, podelite sa nama svoja iskustva, mišljenja i utiske u komentarima ispod teksta.

 • Ako ste koristile ove kreme protiv strija u trudnoći ocenite zvezdicom na skali od 1 do 5 i dodajte predloge za nove. Do tada, hvala vam na čitanju i pažnji.