Ukoliko želite zdravu, jaku i sjajnu kosu, potrebno je da vaša kosa ima vitamine. Predstavljamo koji su vitamini za kosu najvažniji i koji su najbolji suplementi za kosu.

Vitamini unose život i smanjuju napetost vlasišta koja čini da kosa izgleda nezdravo. A njihovo odsustvo donosi niz komplikacija, te je za vašu kosu onda potrebna vitaminska injekciju u vidu suplemenata.

Njihovo visočanstvo VITAMINI imaju nespornu moć da spreče nastanak i leče mnoge bolesti koje napadaju ljudski organizam. Kao nosioci zdravlja i lepote, vitamini su zaduženi i za izgled kose, kože i noktiju. Nalaze se u raznim namirnicama koje su svima dostupne, ali i preparatima koji bitno će prometini način na koji izgleda vaša kosa. 

 

vlasilan zene model

 

Koji su najvažniji vitamini za kosu?

 

Usled neredovne i nepravilne ishrane može doći do deficita vitamina u organizmu, pa je potrebno uneti ih kroz suplemente koji cijano deluju na ugrožena područja. Kada je reč o kosi, temeljno su istraženi vitamini koji unapređuju kvalitetet kose. Uspostavljanjem balansa vitamina u telu, kosi se obezbeđuju svi potrebni uslovi za zdrav rast i razvoj.

Kao najvažniji vitamini za kosu i brži rast kose označeni su vitamini A, B, C, D i E o kojima ćemo u nastavku reći nešto više. 

 

 

Vitamini za kosu su obavezni sastojak prirodne kozmetike i prirodnih šampona za kosu. Svoja iskustva o oporavku kose posle opadanja i njenom ponovnom rastu podelile su Svetlana i Mila. One su nam ispričale kako su uspele da im kosa ponovo postane gusta i duga. U početku su pokušavake sa raznim drugim preparatima da reše ovaj problem, ali kako nije bilo pomaka prešle su na prirodnu kozmetiku. Njihova iskustva i šta im je tačno pomoglo oko rasta kose pročitajte u tekstu na plavom linku https://kozmetickimagazin.com/ovo-je-sampon-koji-zaustavlja-opadanje-kose/.

 

Vitamini za rast kose

 

Slaba, tanka i retka kosa zahteva više paznje i vrlo često nije dovoljna samo kozmetička nega. Spor rast i loš kvalitet kose mogu biti uzroci i manjka nekog vitamina u organizmu. Vitaminska hrana dokazano utiče na rast kose, stvaranjem novih folikula, ubrzavajući sam proces rasta i osnažavajući vlasište. Kao dobra preventiva dokazali su se vitamini za kosu i brži rast kose.

Najveći uticaj na rast kose imaju vitamini za rast kose iz B grupe, koji se ocenjuju i kao najzaslužniji vitamini za kosu i brži rast, odnosno za bujnu i zdravu kosu. Tu prednjače sledeći vitamini za rast kose:

  • niacin, 
  • biotin i 
  • folna kiselina. 

Kao nerazdvojni saučesnici i vitamini za kosu i brži rast, u rastu kose spominju se i vitamini C i E. Spomenutim vitaminima za kosu ovo je samo jedna od uloga u pravilnom razvoju vlasišta.

 

Vitamini protiv opadanja kose

 

Iako postoje vitamini koji direktno utiču na folikul dlake kako bi obezbedili rast kose, mnogo je onih koji imaju višenamensku funkciju. S tim u vezi, kompleks B vitamina i C vitamin su i vitamini protiv opadanja kose. Pored podržavanja rasta kose deluju i na zaustavljanje opadanja kose. 

Vitamin A jedan je od vitamina koji su takođe zaslužni za zaustavljanje proređivanja vlasišta. Hranljivim supstancama ojačavaju i leče koren dlake kako bi sprečili dalje propadanje koje dovodi do opadanja. Iste sposobnosti se prepisuju i vitaminu D, koji čuva folikule i odlaže proces opadanja kose. 

 

Vitamin A za kosu

 

Višestruke su prednosti koje ima vitamin A za ljudsko telo. Pored uticaja na pravilno funkcionisanje imunog sistema, poznat je pozitivan uticaj koji ima na negu suve kose. Vitamin A se preporučuje za oporavak i hidrataciju suve kose, jer pomaže lojnim žlezdama da proizvode sebum i tako očuvaju vlažnost folikula. 

Manjak vitamina A u organizmu direktno se odražava na smanjeno lučenje sebuma, što je jasni pokazatelj suve i beživotne kose. To uzrokuje oštećenje folikula dlake što ubrzava proces opadanja. Upravo zato se vitamin A često koristi za sprečavanje gubitka kose. Kosa kojoj nedostaje prirodno ulje i vlažnost gubi sjaj, pa se upotrebom vitamina A nadomešćuje izgubljen sjaj kose. 

Vitamin A je u namirnicama sadržan u dva oblika i najčešće ga ima u mesu, voću i povrću. Najbolje je unositi ga u dovoljnim količinama putem hrane, ali ukoliko se pokaže potreba mogu se koristiti i suplementi za kosu sa dodatkom vitamina A. U tom slučaju neophodno je precizno odrediti dozu jer višak vitamina može izazvati neželjene efekte. Što se kose tiče, prevelika koncentracija vitamina A u telu može dovesti do gubitka kose. 

 

Kompleks vitamina B za kosu

 

Kada kažemo “Kompleks vitamina B” mislimo na čitavo udruženje vitamina koji pripadaju ovoj grupi. U pitanju je čak osam vrsta vitamina koje čine ovaj kompleks. To su B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B12. 

Poznato je da se kompleksu B vitamina pridaje izuzetan značaj u funkcionisanju čitavog organizma, pa ga nazivaju i eliksirom zdravlja. Izdvojićemo najbitnije vitamine B grupe koji imaju uticaj na stanje i izgled kose.

 

Vitamin B3 – Niacin

 

Vitamin B3 ili drugačije poznat kao Niacin štiti kosu od oštećenja i obnavlja ćelije. Direktno utiče na stimulaciju cirkulacije vlasišta, pa je poznat sastojak preparata koji se koriste za lečenje opadanja kose. Cirkulacija pomaže rast nove kose jer doprema kiseonik u koren vlasišta i jača ga. 

Zato se niacin smatra jednim od bitnijih vitamina za očuvanje zdravlja kose. Može se pronaći u ribi, mlečnim proizvodima, mahunarkama, šargarepi i dr. 

 

Vitamin B5 – Pantenonska kiselina

 

Pantenonska kiselina je naziv za vitamin B5, a ukoliko niste čuli za ovaj naziv, sigurno ste čuli za pantenol. Pantenol je provitamin koji ulazi u sastav vitamina B5. Mnogi kozmetički  preparati za negu kose se hvale sastojkom pantenola. 

Nedostatak vitamina B5 može prouzrokovati oštećenja na folikulu dlake, što dovodi do urušavanja zdravlja vlasišta. To direktno utiče na gubitak kose jer dlaka postaje isušena, istanjena i slaba. Vitamin B5 utiče na zadržavanje vlage u kosi, što daje volumen i gustinu vlasištu i čini ga otpornijim na lomljenje. 

 

Vitamin B7 – Biotin

 

Biotin ili vitamin B7 važan je vitamin B grupe jer ima čitav niz pozitivnog delovanja na organizam. Jedna od grana njegovo efikanog delovanja je upravo uticaj na rast i izgled kose. Biotin ima sposobnost da utiče na proizvodnju keratina koji je bitan faktor očuvanja zdravlja kose.

Biotin čini dlaku gušćom, snažnijom, elastičnijom i otpornijom. Pod dejstvom biotina dolazi do regeneracije i rasta kose, sprčevajući proređivanje. Prirodno izvorište biotina je u šargarepi, jajima, sirevima, bananama, spanaću, bademima  i sl. 

 

Vitamin B9 – Folna kiselina

 

Folna kiselina je još jedan vitamin B grupe,a nosi oznaku B9. Čuvena folna kiselina sadrži hranljive materije koje utiču na rast kose. Odgovorna je za zdravlje i razvoj ćelija koje se nalaze u kosi, koži i noktima. 

Folna kiselina sprečava promene na folikulima dlake koje dovode do smanjenja rasta i opadanja kose.  Zato vitamini protiv opadanja kose formulisani u obliku tablete protiv opadanja kose često sadrže folnu kiselinu.

 

Vitamin B12 

 

Vitamin B12 je još jedan vitamin B grupe koji ima ulogu u sprečavanju opadanje kose. Tačnije nedostatak ovog vitamina dovodi do nepravilne nege ćelija folikula dlake što rezultira opadanjem kose. 

Unošenjem suplemenata koji sadrže B12 može se zaustaviti gubitak kose. Takođe nedostatak ovog vitamina može doprineti nastanku sedih vlasi pre vremena. 

 

Vitamin C za kosu

 

Kada pomislite na vitamin C prva asocijacija je snažan antioksidans pun korisnih supstanci za celokupan ljudski organizam. Upravo tako vitamin C deluje i na kosu. 

Vitamin C za kosu ima zaštitnu funkciju u sprečava oštećenja tkiva i ćelija kose uzrokovanih uticajem spoljašnje sredine. Mnogo je negativnih faktora koji utiču na lomljenje, isušivanje, tanjenje i kidanje kose. Tako da je jedna od uloga vitamina C da očuva zaštitnu barijeru kose. 

Za vitamin C navodi se da neguje kožu glave i sprečava pojavu peruti. Pored toga, manjak vitamina C se povezuje i sa poremećajima na folikulu dlake, što rezultira opadanjem kose. Još jedna uloga ovog vitamina je i da dovodi do sinteze kolagena, odnosno da pospešuje rast nove kose. Shodno tome, vitamin C održava prirodni sjaj i izražava boju kose, a možete ga naći u brojnim kozmetičkim preparatima (kako za negu kože, tako i za negu kose).

 

 

Vitamin D za kosu

 

Nezaostavni vitamin za kosu je i vitamin D zbog svojih brojnih hranljivih supstanci. Nizak nivo vitamina D povezuje se sa pojavom proređivanja kose. Početno pojačano opadanje kose, usled nedostatka ovog vitamina odražava se na gubitk kose. 

Evo kako.

Vitamin D deluje tako što stimuliše nastanak novih folikula i obnavlja stare folikule dlake kako bi nastavili sa rastom kose. Mnogi stručnjaci smatraju da je D vitamin usko povezan sa gubitkom kose, jer se u folikulu dlake nalaze takozvani receptori za ovaj vitamin. Odsustvo vitamina D smanjuje životni vek folikula dlake, što dovodi do trajnog gubitka kose. 

Glavno izvorište vitamina D je sunčeva svetlost. Potrudite se da svakodnevno provedete makar po nekoliko minuta na suncu, međutim nemojte preterivati jer možete dobiti kontra efekte. Ukoliko previše vremena provodite u zatvorenom, preporučuje se uzimanje vitamina D u suplementima za kosu.

 

Vitamin E za kosu

 

Vitamin E je još jedan moćan vitamin za kosu i antioksidans koji naširoko deluje na ceo organizam, pa tako umanjuje oksidativni stres vlasišta. Najvažnija odlika vitamina E pored antioksidativne je i funkcija sprečavanja prevremenog starenja. Njegovo korisno dejstvo ogleda se u nezi i zaštiti strukture kose iznutra, ali i spoljnoj zaštiti kutikula dlake. 

Između ostalog vitamin E za kosu deluje tako što pospešuje cirkulaciju vlasišta, što dovodi do značajnog rasta kose. Hidratantna moć još jedna je bitna odlika vitamina, pa kosi obezbeđuje vitalnost, vlažnost, umiruje i oporavlja rascvetale krajeve. 

Visoka koncentracija vitamina E se može pronaći u pšeničnim klicama, suncokretu, bademu, lešniku, avokadu i dr. Takođe, kroz aktivne supstance u šamponima ili suplementima može biti dodatak kozmetike za negu kose.

 

PROČITAJTE: Preporučene recenzije:

 

Suplementi za kosu 

 

Kada zapne unos vitamina putem ishrane, pored šampona sa vitaminima i kozmetike, znajte da postoje i razni suplementi koji mogu nadomestiti ovaj nedostatak. Tako se izdvajaju vitamini za kosu u obliku tablete za rast kose, kapsule za kosu, kapsule za opadanje kose i sl. 

Odabrali smo neke od najefikasnijih suplemenata za kosu (tablete za kosu).

 

Natural Wealth vitamini za kosu

 

Natural Wealth je svetski poznata linija dijetetskih preparata, koja u svom asortimanu ima više od 50 suplemenata za celokupno zdravlje organizma. Natural Wealth vitamini za kosu čine kombinaciju vitamina i minerala neophodnih za pravilan rast kose, kože i noktiju. Posebno se savetuje upotreba vitamina osobama sa pojačanim opadanjem kose.

Glavni sastojak ovih vitamina za rast kose je protein soje koji popravlja oštećenja strukture vlasi čineći kosu osetno ojačanom i otpornijom. Pored toga deluje na zadržavanje vlažnosti dlake, što joj omogućuje sjaj i glatkoću. 

U sastavu Natural Wealth vitamina za kosu se nalaze i suvi prah mrke alge, vitamini B grupe, B6, B12, niacin, biotin, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, cink, selen, jod i dr. Udruženi zajedno utiču na sprečavanje opadanja kose i podstiču rast nove kose. 

Natural Wealth vitamini za kosu nalaze se u ambalaži nalik teglice sa žutom etiketom, u obliku većih tableta. Ukupno ima 60 tableta za jačanje kose, a dnevno se uzima jedna uz obrok ili nakon obroka. Nemojte ih uzimati na prazan stomak jer mogu izazvati nelagode. 

 

Solgar vitamini za kosu

 

Solgar formula za kosu, kožu i nokte je brižljivo odabrana mešavina hranljivih supstanci, vitamina i minerala koji poboljšavaju zdravlje kose, kože i noktiju. Kao aktivni sastojci u Solgar vitaminima za kosu se navode MSM, prah crvene alge, vitamin C, L-lizin, L-prolin, cink i bakar.

MSM (Methylsulfonylmethane) je sumporno jedinjenje koje se koristi u lečenju mnogih bolesti, a odlične rezultate je postiglo u podsticanju rasta zdrave kose. Možete ga pronaći u namirnicama kao što su luk, riba kelj, jaja i dr u manjim količinama. 

Solgar vitamini za kosu ne sadrže šećer i so i pogodni su za vegeterijance. Tablete se nalaze u bočici braonkaste boje, a ima ih 60. Uzimaju se dva puta dnevno uz obrok, najbolje ujutru i uveče. 

 

Merz vitamini za kosu

 

Merz Spezial dražeje čine kombinaciju vitamina, minerala i mikronutritijenata u cilju poboljšanja opšteg stanja i izgleda kose, kože i noktiju. Sastav dražeja čine: Vitamin C, kompleks vitamina B kao što su B1, B2, B6, B12, niacina, folna kiselina, biotin, gvožđe i cink. 

Vitamin za kosu Biotin daje vitalnost i čuva zdravlje kose, dok vitamini B grupe obnavljaju ćelije strukture kose. Merz vitamini za kosu i brži rast se piju dva puta dnevno, ujutru i uveče po jedna dražeja. U pakovanju Merz vitamina za kosu se nalazi 60 dražeja što je dovoljno za mesec dana upotrebe. Nakon toga rezultati bi trebalo da budu vrlo očigledni u pogledu rasta i kvaliteta kose, ali i izgleda kože i noktiju. 

 

Livsane vitamini za kosu i nokte

 

Livsane vitamini za kosu i nokte su vitaminski dodaci ishrani čiji je cilj povoljni uticaj na zdravlje kose i noktiju. Ovi vitamini za kosu obogaćeni su kompleksom B vitamina, kao i mineralima – cinkom, bakrom i selenom. 

Cink je ocenjen kao izuzetno bitan mieral neophodan za pravilan rast dlake. Nedostatak cinka u organizmu može prouzrokovati gubitak kose, pa je potrebno uneti ga kroz suplemente kako bi se sprečilo opadanje kose. Pored toga Cink ima i antibakterijska i antigljivična dejsta, a često se njegovo odustvo povezuje sa pojavom peruti.

Bakar kao mineral za kosu između ostalog deluje stimulativno na pojavu melanina u organizmu što se direktno odnosi na pigmentaciju kose. Takoreći, mineral za kosu bakar održava prirodnu boju kose.

Livsane vitamini za kosu i nokte nalaze se u kapsulama, a pakovanje sadrži 60 kapsula. Dnevno se pije jedna kapsula uz čašu vode. Livsane vitamini za kosu su pogodni za vegane, ali njihova upotreba se ne preporučuje osobama mlađim od 18 god.

 

 

Fitoval kapsule za kosu

 

Fitoval kapsule za kosu su mešavina medicinskog kvasca koji obiluje vitaminima i minerala koji podstiču prirodan rast kose. Kapsule za kosu sadrže sve vitamine B grupe, između ostalog i folnu kiselinu, cistin i biotin. Od minerala su prisutni gvožđe, cink i bakar. 

Upotreba Fitoval kapsula za kosu se savetuje svima koji primećuju prekomerno opadanje kose ili smetnje u procesu rasta kose. Preporučuje se osobama sa osetljivnom, krhkom i lomljivom kosom kako bi podstakli obnavljanje strukture vlasi i ojačali kosu. Tokom dva meseca uzimanja kvalitet kose je poboljšan, istanjena kosa postaje osvežena, sjajna i dobija na volumenu.

U pakovanju Fitoval kapsula za kosz dolazi 60 kapsula, a preporučuje se jedna kapsula dnevno. 

 

Rigenforte kapsule za kosu

 

Rigenforte kapsule, preparat kompanije ESI, namenjene su za poboljšanje zdravlja kose i noktiju. Pun sastav kapsula čine: L-metionin, L-cistein, pantotenska kiselina, vitamin E, cink, vitamin B6, bakar, folna kiselina, selen i D-biotin. 

Rigenforte kapsule su interesantnog izgleda, odnosno sadržaja, jer jedna kapsula sadrži u sebi 4 manje tabletice. Dve tabletice sadrže sumporne aminokiseline i vitamine kao što su vitamini B i vitamin E, dok druge dve tabletice sadrže sumporne aminokiseline i minerale selen, bakar i cink i dr.

Rigenforte kapsule za kosu imaju produženo oslobađajuće dejstvo što se odnosi na postepeno oslobađanje nutritijenata u organizmu. Svaka tabletica se rastvara u različito vreme kako bi što bolje delovala. U pakovanju se nalazi 30 kapsula, a uzima se jedna tokom dana. 

 

Da zaključimo…

 

vlasilan zene model

 

Nekada kosi nedostaje malo da bi bila zrdava, sjajna i jaka, a to malo se najčeše krije svakodnevnoj ishrani bogatoj vitaminima. Kada tu zakoči, rešenja ipak ima. Vitamini za kosu i njen brži rast su spakovani u suplementima koji nadoknađuju propušteno.

Da li ste koristili nekada suplemente ili vitamine za kosu i brži rast kose? Kakvi su vaši utisci?

Imate li iskustva sa nekim od pomenutih suplemenata za kosu i kako ih ocenjujete?