Pročitajte – zašto se koristi Triderm krema, da li je dozvoljena za bebe prilikom ojeda, uputstvo za upotrebu i kakva su iskustva.

 

Triderm krema je vrsta leka u obliku masti i kreme, a može se koristi u različite svrhe. Ova krema leči gljvične i bakterijske infekcije na koži.

Kremu Trdierm možemo koristiti i za lečenje određenih upalnih procesa na koži. U sebi sadrži 3 aktivne supstance, jer je u pitanju višenamenska lek-krema: antibiotik, antimikotik i  kortikosteroid.

 

Zašto se koristi Triderm krem ?

 

Kada govorimo o tome zašto se koristi Triderm krema onda se pod tim podrazumeva sledeće. Koristi za smanjenje upalnih reakcija na koži, a takođe smanjuje i svrab ukoliko je došlo do reakcija na bakterije ili gljivice.

Pošto je ujedno antibiotik, antimikotik i sadrži kortikosteroide, jasno je da se može koristiti kako za infekcije izazvane bakterijama, tako i za nešto dublju infekciju koja je izazvana gljivicama.

 

Triderm krema opis

 

Na našem tržištu postoji Triderm krema koja dolazi od proizvođača Schering Plough. Krema je u maloj duguljastoj aluminijumskoj tubi bele boje, sa nekoliko crvenih detalja i natpisom. Ambalaža sadrži 15 grama kreme.

Na kutiji je crnim slovima ispisan naziv leka tj. Triderm Cream. Takođe je naznačeno da je krema namenjena samo za dermatološku upotrebu, odnosno isključivo je namenjena za upotrebu na koži.

Krema Triderm je bele boje, jednoličnog je izgleda. Dosta lako se razmazuje. 

 

Kada se sme koristiti Triderm krema i ko sme?

 

Triderm krem se sme koristiti samo u situacijama ako se pojavi iritacija i svrab na koži. Kako predstavlja lek koji se koristi protiv gljviica i bakterija, može da se koristi u slučaju pojave infekcija koje iste izazivaju.

Pošto je Triderm krema lek, ne savetuje se upotreba bez prethodne konsultacije sa stručnim licem pošto je kortikosteroid i antibiotik.

U suštini, Triderm kremu isključivo koristimo kod pojave:

 • gljivičnih infekcija,
 • bakterijskih infekcija,
 • kandidijaze koju izaziva Kandida.

Smeju da je koriste odrasli, kao i deca starija od 2 godine (bebe starije od 24 meseci).

Što se tiče beba, generalno nije preporučljiva upotreba u redovnim ili svakodnevnim okolnostima. Iako se često za nju može doboto preporuka od strane pedijatra kao lek protiv ojeda, treba znati da krema Triderm dosta jaka u odnosu na otpornost bebine kože, koja je osetljiva i neotporna.

Za bebe je idealno koristiti kreme ili kozmetiku namenjenu bebama, koja je blaga i sa formulom specijalno prilagođenoj potrebama njene nežne, tanke i osetljive kože. Radi se o bezbednom šamponu, čak o onda kada je koža nadražena, iritirana, ako ima ojed ili osip, kao i ukoliko je suva, crvena ili ako se peruta.

U situacijama kada beba ima ojed, osip, crvenilo ili bilo koju drugu kožnu reakciju, birajte i šampone koji će im pomoći da ublaže iritaciju. Naša preporuka su šamponi i kupke na biljnoj bazi kao što je Dr Pilar 2 u 1 kupka & šampon za bebe.

Radi se o sjajnom bebi šamponu na našem tržištu koji mogu koristiti i bebe i deca. Beznedan je i za najmlađe bebe, ali i za decu svih uzrasta.

Dr Pilar šampon-kupka je specifičan po svom inovativnom sastavu na biljnoj bazi i koji ne sadrži veštačke, opasne i sintetičke sastojke (bez parabena je, bez sulfata, bez silikona, bez aditiva i alergena, bez ftalata).

Glavne karakteristike koje ima su da omekšava kožu, čineći je glatkkom, nežnom i mekanom na dodir. Ukoliko je došlo do iritacija umiruje je, oporavlja i štiti da ne dođe do širenja. Sprečava isušivanje, hidrira je i čuva prirodnu vlažnost kože, kose i vlasišta.

Detaljnije informacije o ovoj šampon-kupki možete saznati na sajtu Dr Pilar kozmetike, putem koga se može isti i poručiti. Link je sledeći  https://doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/.

 

Dr Pilar kupka-sampon

 

Kada se ne sme koristiti Triderm krema?

 

Ima i onih situacija kada se ne sme koristiti. Triderm krem nije dozvoljeno koristiti u sledećim slučajevima:

 • ukoliko ste alergični na neki od sastojaka,
 • kod boginja,
 • ako posle vakcine izbije reakcija na koži,
 • ako imate bakterijsku, virusnu ili gljivičnu infekciju koja se ne leči ovakvim kremama,
 • kod herpesa,
 • kod sušenja akni,
 • ako imate kožni problem rozocee,
 • ukoliko je potrebno koristiti zavoj i prekrivanje određenog dela kože,
 • perioralni dermatitis (to je osip koji se širi na koži oko usta i koji se dosta peruta).

Takođe se ne preproučuje upotreba na velikim površinama kože. Ako se krema aplicira na većem delu tela i na više mesta, onda će lakše doći do veće apsorpcije sastojaka.

 

Mere predostrožnosti kod korišćenja Triderm kreme

 

Kada kažemo mere predostrožnosti, to se odnosi na preventivu i dodatno da o nekim stvarima moramo voditi mnogo više računa. Tako je i kada je u pitanju korišćenje Triderm kreme.

Tu se pre svega misli na:

 • koristi isključivo za lečenje problema na koži (dermalna upotreba, mazanje),
 • strogo izbegavati kontakt sa očima,
 • ukoliko dođe do pojave neke neželjene reakcije, obavezno morate obavestiti lekara,
 • ako se koristi duže na većim površinama, apsorpcija će biti veća,
 • poseban oprez se savetuje kada je u pitanju mazanje kod dece,
 • ako se lek koristi kod beba ili kod dece mlađe od 2 godine, onda se savetuje upotreba isključivo po preporuci pedijatra (ne samostalno).

 

Zvanično – da li je Triderm krema za bebe i decu?

 

Krema Triderm je vrsta krem-leka koja je namenjena odraslima i deci starijoj od dve godine.

Ali, ako želite da je koristite za ojed ili osip koji se pojavio kod vaše bebe onda je neophodno da oko toga konsultujete lekara. Ukoliko se složi, znajte da se upotreba ne preporučuje u periodu dužem od 5 do 7 dana. Tako generalno važi i ako je koristitie za bebu (dete) ukoliko ono ima 2 ili više godina.

Što se tiče dece i beba, na nekim delovima tela se zaista ne savetuje njeno nanošenje. To su:

 • teme glave (ako beba ima temenjaču)
 • na genitalnom i rektalnom delu,
 • na nadraženoj koži, kao ni na oštećenoj koži,
 • na otvorenim ranama koji se mogu pojaviti u kožnim naborima, na zglobovima i između prstiju.

 

Da li je Triderm krema za ojed i da li se sme koristiti kao lek za ojed kod beba?

 

Prema zvaničnom uputstvu za ovaj krem, nije istaknuto da je krem za ojed. Međutim, istina je da se nekada prema iskustvima može videti da ipak ima primenu za ojed (u praksi je roditelji koriste nekada za bebe). Ali, prema uputstvu krema Triderm to nije.

Tako da, zvanično – Triderm krema se za bebe ne preporučuje u slučaju da se pojavi pelenski ojed, jer nije specijalno formulisan preparat ili krem za osip ili ojed. Od medicinskih preparata se Elocom krema za bebe češće prepisuje, zatim Daktanol za ojed, kao i druge kreme ili masti.

Ipak, ukoliko je pedijatar dozvolio ili prepisao upotrebu Triderm kreme za ojed u predelu ispod pelena, onda morate sami da odlučite da li ćete ga poslušati i pratiti njegove savete.

Uvek imajte u podsvesti sledeće.

Koža ispod pelena zahteva posebnu negu kremama za pelensku regiju, a ako se pojavi pelenski ojed ili osip onda se mora pažljivo tretirati i zalečiti. Njega izazivaju nekada i pelene, pogovo one nekvalitetne, jer ne dozvoljavaju da koža diše.

Zato je naša preporuka da uvek birate prirodne i proverene kreme ukoliko se pojavi reakcija na koži ispod pelena (pelenski ojed ili osip). Pisali smo o nekoliko krema za pelenski osip ili ojed koje su se prema iskustvima roditelja pokazale kao efikasne.

 

Kako se koristi Triderm krema za bebe?

 

Kada je u pitanju način upotrebe Triderm kreme, čak i onda ako je koristite za bebe, važno je da se uvek pridržavate uputstva. Krema je namenjena samo za spoljnu upotrebu, tj. za mazanje po površini kože.

Spomenuli smo da je treba mazati najduže od 5 do 7 dana, ne preko toga da ne bi nastala dodatna oštećenja. Takođe, preporučuje se upotreba najviše dva puta dnevno, sa obaveznim razmakom 6 do 12 sati između nanošenja.

Ukoliko pedijatar za bebu dozvoli korišćenje Triderm kreme onda kada postoji neki od navedenih problema, onda se praktikujte da nanošenje obavezno bude ispravno. To podrazumeva:

 • da se maže na čistu kožu,
 • koža treba biti suva,
 • krema se aplicira na mestima koja su zahvaćena promenom, u tankom sloju, laganim utrljavanjem.

Kada se Triderm krem koristi za starije, onda se takođe nanosi 2 puta dnevno. Ukoliko treba duže, onda će stručno lice odrediti dužinu primene. Postoji preporuka da se ne koristi duže od 3 do 4 nedelje.

 

Triderm krem neželjena dejstva

 

I kod primene Triderm kreme može doći do nekih neželjenih reakcija ili promena. Neželjena dejstva koja se mogu primetiti, posebno ako je koža jako osetljiva, su:

 • crvenilo,
 • promena boje kože,
 • slabija pigmentacija,
 • peckanje,
 • svrab,
 • ljuštenje kože,
 • bockanje,
 • plikovi,
 • otok.

Bitno je znati da su neželjeni efekti pre izuzetak nego pravilo. To znači da se retko javljaju.

Kada su deca ili adolescenzi u pitanju postoji još nešto. Primena kortikosteroida koji se apsorbuju u kožu, a što jeste Triderm krem, može dovesti do nekih neželjenih reakcija. Neka za zabeležena u dužem vremenskom periodu:

 • usporeni rast,
 • poremećaj rada nadbubrežne žlezde,
 • odloženo povećanje telesne mase (težine).

 

Čuvanje Triderm kreme

Triderm krema mora da se čuva u originalnom pakovanju. Na ambalaži je istaknut rok uporebe tj. vreme do kada je moguće upotrebiti kremu.

Krem je potrebno čuvati van domašaja dece i da to bude na temperature do 25 stepeni.

Otvoremu kremu je potrebno upotrebiti 3 meseca nakon prvog otvaranja. Nakon isteka roka, ne sme više da se maže i potrebno je ambalažu odložiti po uputstvu. 

 

Šta ako se propusti ili namaže više od preporučene doze?

Ukoliko ste zaboravili da namažete Triderm krem, a približava se sledeći termin mazanja, onda nemojte tada da je nanosite na kožu. Nakon propuštenog slobodno nastavite sa sledećim mazanjem, klasično u redovnom treminu.

Ukoliko ste je koristili više nego što je trebalo ili što je preporučeno, onda prestanite to da radite. Ako ima reakcija, obavezno razgovarajte sa medicinskim licem. Uzimanje veće doze ili apsorbovanje na većoj površini kože može dovesti u nekim slučajevima do promena na koži, jer se sastojci iz krema dosta lako i brzo upijaju u kožu.

 

Sastav Triderm kreme

 

Krema Triderm je lek i on spada u grupu kortikosteroida. Glavna aktivna supstanca je betametazon dipropionat. Pored toga, Triderm sadrži antimikotik (to je klotrimazol), kao i antibiotik (to je gentamicin).

Celokupan sastav Triderm kreme je:

Tečni parafin; Beli parafin; Propilenglikol; Cetostearilalkohol; Makrogol cetosteariletar; Benzilalkohol; Natrijum-dihidrogenfosfat; Fosforna kiselina (za podešavanje pH); Natrijum-hidroksid (za podešavanje pH); voda.

Detaljnije o svakom:

 • Tečni parafin kao i beli parafin su naftni derivati. Parafini nisu poželjni u kozmetičkim proizvodima.
 • Cetostearilalkohol je vrsta alkohola koji ne iritira kožu i ne isušuje je.
 • Makrogol cetosteariletar se koristi kao lek za ekceme, suvu i osetljivu kožu.
 • Benzilalkohol je veliki iritant i može izazvati mnoge iritacije i svrab.
 • Natrijum-dihidrogenfosfat se koristi u proizvodima za negu kože. Nije štetan sastojak.
 • Fosforna kiselina u sastavu Triderm kreme iako se koristi za podešavanje pH vrednosti, a može biti jak iritant.
 • Natrijum-hidroksid je još jedan jak alkalni sastojak u kremi koji može izazvati jake iritacije i opekotine.

 

Triderm mast

Triderm mast ima iste aktivne supstance kao i Triderm krema, pa je i upotreba gotovo identična. Tako da se Triderm mast koristi u slučajevima kao i krem:

 • protiv gljivične infekcije na koži,
 • za suzbijanje bakterijske infekcije.

Međutim, između masti i kreme ima razlika. Zapravo, razlikuju se u tome što krema u sastavu ima veću koncentraciju sastojaka u odnosu na mast.

Takođe, za razliku od Triderm kreme tekstura Triderm masti je gušća. Međutim, dosta je glatka i nešto između bele boje do svertlo-žućkaste.

Kada je Triderm mast u pitanju, konzistencija je masnija zbog toga što je mast.

 

Triderm krema zaključak

Primena Triderm kreme je široka kada su u pitanju kako odrasli, tako i deca. Ali, pridržavajte se uputstva i neprekidno pratite stanje kože.

Krem kao lek nekada daje brza rešenja, ali su ona invazivna za razliku od nekih prirodnih preparata koji su bezbednija i zdravija varijanta, posebno na duge staze.

Da li ste i u kojim slučajevima koristili Triderm krem ?