Ulje za bebe lepo miriše i korisno je za bebinu kožu. Saznajte čemu tačno ulja za bebe služe, koja koristiti, kakva treba izbegavati i koja su bebi ulja najbolja.

 

Mekana koža vaše bebe koja je istovremeno i veoma osetljiva, odmah po rođenju zahteva posebnu negu. Zato je bitno pažljivo birati bebi kozmetiku. 

Isto tako je bitno doneti odluku šta ćemo sve koristiti od bebi kozmetike, čija je ponuda na tržištu velika.

Što se tiče ulja za bebe, ono se pretežno koristi za hidrataciju. Naravno, koristi se i za negu kožu bebe, a istovremeno će obezbediti da ona zadrži svoju optimalnu vlažnost. 

Kada možete krenuti sa korišćenjem bebi ulja i u kojim sve situacijama, otkrivamo u nastavku. Takođe preporučujemo 5 provereno dobrih ulja za vašu bebu.

 

Kada treba koristiti bebi ulje?

 

Preporuka je da bebi ulje ne koristite odmah nakon rođenja vaše bebe, barem ne prvih mesec dana.

U prvim nedeljama nakon rođenja, bebina koža je posebno osetljiva. Postepeno se skida sirasti maz koji ostaje na koži bebe po rođenju, a kada se on ispere kupanjem koža postepeno formira svoj prirodni zaštitni omotač.

U prvim nedeljama, tj. u prvih mesec dana pustite da se bebina koža prilagodi spoljašnjoj sredini – posteljini, vazduhu, toploti, garderobi, prašku, kozmetici… 

Ako je vaša beba prevremeno rođena onda taj period treba biti duži od mesec dana.

Što se tiče upotrebe, bebi ulje možete koristiti za:

 

ulje za bebe

 

POVEZANO:

 

Prednosti masaže bebi uljem

 

Postoji više prednosti koje ima bebi ulje i koje se odnose direktno na kožu vaše bebe. 

Takođe ima i onih koje se odnose na samu masažu, uspostavljanje odnosa i bliskosti putem dodira sa sa bebom. Kroz masažu i nežan dodir majke beba će se umiriti. Tako će imati pravi mali ritual opuštanja.

Prednosti masaže bebi uljem odnose se na:

 • pružanje i održavanje vlažnosti kože vaše bebe,
 • hranljive sastojke koji se nalaze u uljima, a koje hrane bebinu kožu,
 • koža bebe postaće mekana i mirišljava,
 • opuštanje bebe laganom masažom za bolji san,
 • povezivanje sa bebom na osnovu nežnih dodira.

Ukoliko uvedete ritual masaže vaše bebe bebi uljem, najbolje bi bilo da to bude pre spavanja i nakon kupanja kupkom za bebe, odnosno bebi šamponom. Na taj način beba će se opustiti i biće spremna da lakše zaspi, a zatim i da mirno spava u toku noći.

Kada masirate vašu bebu vi uspostavljate blizak kontakt sa njom. Ostvarujete kontakt očima koji je veoma bitan za razvoj prve komunikacije bebe sa okolinom. 

Takođe, masaža bebe će uticati na razvoj mozga vaše bebe, to su mnoga istraživanja pokazala.

Kroz kontakt roditelja sa bebom u toku masaže beba prepoznaje emocije na licu roditelja i na taj način razvija svoju emocijonalnu inteligenciju. A ona je jako bitna za ceo život.

Masažom ćete se povezati sa vašom bebom i ona će se osećati voljeno i smireno. Takođe, može pomoći bebi koja se oseća uznemireno tako što će je smiriti. Može pomoći kod varenja, uklanjanju bolova kod nicanja zubića.

 

Koja ulja su najbolja za bebe?

 

Ovde govorimo o uljima na prirodnoj bazi. To što su prirodna ne znači da odmah trebate posegnuti za njima. 

Neka prirodna ulja nisu dobra za kožu, a kasnije vam objašnjavamo koja treba izbegavati.

Ona prirodna ulja koja su provereno dobra za kožu vaše bebe su sledeća, a koja se često mogu naći u kupovnim kozmetičkim uljima su:

 1. Kokosovo ulje – pogoduje osetljivoj bebinoj koži. Predstavlja prirodni izvor vlažnosti za kožu vaše bebe.
 2. Jojoba ulje – bezbedno je za bebe, čak i ukoliko se na koži pojavi ekcem. Pokazalo se kao delotvorno u lečenju problema sa kožom.
 3. Ši maslac – veoma pogoduje suvoj koži i odličan je za negu bebine kože. Ovde mislimo na čisti ši maslac.
 4. Ulje kamilice – ulje kamilice neguje kožu bebe zahvaljujući masnim kiselinama koje sadrži. Štiti kožu od oštećenja, umiruje je i ima protivupalno dejstvo.
 5. Ulje semenki grožđa – ima jako protivupalno i antioksidativno dejstvo. Štiti kožu bebe i pomaže koži da bude zdrava.
 6. Bademovo ulje – bogato vitaminom E veoma je blagotvorno za kožu bebe jer je štiti i čini zdravom.
 7. Ulje boražine – poželjno i kod veoma osetljive bebine kože. Umiruje kožu jer je bogato masnim kiselinama.
 8. Ulje šipka – sadrži esencijalne masne kiseline koje hidriraju kožu, među kojim je najpoznatija linolna kiselina.
 9. Ovseno ulje  – ulje ovsa će umiriti kožu koja je iritirana i pomaže kod mnogih problema sa kožom.
 10. Vazelin – odličan za hidrataciju i zaštitu bebine nežne kože.

Ukoliko birate neka od ovih ulja za masažu bebe obavezno proverite da li su čista, da li sadrže neke dodatke. Ukoliko sadrže proverite da li su prirodnog porekla i organski.

 

POVEZANO:

 

Koja ulja treba izbegavati?

 

Ako koristite ulja za masažu kože vaše bebe, pogotovo ako želite eterična ulja, morate znati da postoje neka koja ne pogoduju koži vaše bebe. Iako su možda zdrava ulja u pitanju, to ne znači da odgovaraju bebinoj nežnoj, mekanoj i veoma osetljivoj koži.

Neki proizvođači ulja su ipak odlučili da neka ulja ipak budu sastavni deo njihovih preparata. Samo se nalaze u manjim koncentracijama, svakako. 

Prirodna ulja koja se ne preporučuju za masažu kože bebe su:

 1. Maslinovo ulje – iako je u pitanju veoma zdravo ulje kako za kožu tako za ishranu, ono se ne preporučuje za masažu kože bebe. Sadržaj oleinske kiseline u maslinovom ulju je visok pa može iritirati bebinu kožu.
 2. Sojino ulje – neka istraživanja pokazuju da ovo ulje može dovesti do ozbiljnih iritacija i oštetiti zaštitnu barijeru bebine kože.
 3. Ulje čajevca – iako ima antibakterijska svojstva ovo ulje može iritirati kožu vaše bebe.
 4. Ulje suncokreta – iako se pokazalo kao dobro ulje za kožu, neka istraživanja pokazuju da može oslabiti zaštitnu funkciju kože kasnije, ukoliko se koristi za masažu bebe.
 5. Ulje slačice – može imati toksični efekat.
 6. Ulje avokada – sadrži masnu oleinsku kiselinu koja može iritirati bebinu kožu.
 7. Ulje od kikirikija – kao veliki alergen kikiriki u ovom ulju može izazvati iritacije i alergijske reakcije ako ga koristite na koži vaše bebe.
 8. Ostala eterična ulja – koncentrovana ulja koja ne treba koristiti za negu bebine kože.

 

Najbolja kupovna ulja za bebe

 

Ako se pitate koje je najbolje ulje za bebe koje možete kupiti, evo spiska za vas. U pitanju su ulja određenih brendova koja su provereno dobra. 

U nastavku dajemo odgovore šta sve ova ulja sadrže i zašto su dobra za kožu vaše bebe.

Najbolja kupovna ulja za bebe prema našem izboru su:

 1. Mustela ulje za bebe,
 2. Pavlogal ulje za bebe,
 3. Johnson ulje za bebe,
 4. Nevea baby ulje,
 5. Chicco ulje za bebe.

 

Mustela ulje za bebe

Mustela ulje za bebe je namenjeno je odojčadima, pa čak i preveremeno rođenim bebama. Preporučuje za normalan tip kože kao i za suvu, kakva je bebina. Sve skupa koristi se za:

 • hidrataciju kože,
 • stvaranje zaštitnog površinskog sloja,
 • zaštitu kože od alergijskih reakcija,
 • smirivanje kožnih iritacija.

Mustela ulje za bebe ima avokado u sastavu. Tačnije, kao glavni sastojak navodi se ulje avokada jer stvara zaštitni sloj na bebinoj koži. Iako ga prema pojedinim studijama treba izbegavati, Mustelino je razblaženo i zastupljno u manjoj (bezbednoj) koncentraciji.

Pored avokada sadrži ulje koštica nara i ulje suncokreta koja imaju ulogu hidratacije. Dobra strana preparata je što ne sadrži parabene, ftalate i fenoksietanol. 

Mustela ulje za bebe dolazi u providnom pakovanju od 100 ml. Svetlo žućkaste je boje i na ambalaži je dozer koji olakšava doziranje.

 

Pavlogal ulje za bebe

Pavlogal ulje za bebe mogu koristiti bebe od rođenja jer je na ambalaži naznačeno da odgovara i tek rođenim bebama (od 0+).

Pavlogal bebi ulje se koristi za:

 • čišćenje bebine kože od nakupljenih naslaga (od drugih kozmetičkih preparata, bebi pudera, mleka po prevojima, zaštitnih krema),
 • pružanje vlažnosti kože,
 • sprečavanje isušivanja,
 • sprečavanje pojave ojeda,
 • za masažu bebine kože.

U svom sastavu Pavlogal ulje za bebe sadrži dva ključna sastojka. Prvi je pantenol, koji hidrira bebinu kožu i štiti je od oštećenja. Drugi je ekstrakt kamilice, koji neguje i umiruje iritiranu bebinu kožu.

Dostupno je u beloj ambalaži od 200 ml, sa plavim poklopcem i etiketom nežno roze boje. Ime brenda Pavlogal je u tamno plavoj zastavici. Poklopac je običan, a ulje veoma tečno, pa obratite pažnju prilikom doziranja da ne iscuri previše.

 

Johnson ulje za bebe

U okviru Johnsons linije ulja za bebe postoje 4 vrste ulja, a to su:

 1. Johnson’s CottonTouch ulje,
 2. Johnson’s bedtime ulje,
 3. Johnson’s baby ulje,
 4. Johnson’s Aloe vera ulje. 

Johnson’s CottonTouch ulje

Johnson’s CottonTouch ulje je nežno ulje na bazi čistog pamuka. Koristi se za zaštitu osetljive kožu bebe, kao i za masažu bebe od prvog dana. Ovo ulje može se koristiti i za tretiranje temenjače kod beba. 

Johnsons CottonTouch ulje je u providnoj ambalaži. Etiketa je zeleno bele boje i sa belim poklopcem. U ambalaži je 300 ml ulja.

Johnson’s bedtime ulje

Drugo, Johnson’s bedtime ulje se koristi za negu bebine kože, hidrataciju nežne bebine kože i za opuštanje pre spavanja. Sadrži prirodna esencijalna ulja koja opuštaju i relaksiraju bebu, pa tako utiču na brži i lakši san.

Johnson’s bedtime ulje je u providnoj ambalaži od 300 ml, sa etiketom ljubičaste boje.

Hidratantno Johnson’s baby ulje

Treće, klasično hidratantno Johnson’s baby ulje je namenjeno:

 • svakodnevnoj nezi bebine osetljive kože,
 • održavanje vlage bebine osetljive kože,
 • zaštiti kože od isušivanja.

U providnoj je ambalaži od 300 ml sa roze etiketom i istom bojom poklopca.

Johnson’s Aloe vera ulje

Johnson’s Aloe vera ulje obogaćeno je aloja verom, koja služi da neguje osetljivu kožu novorođenčadi. Pored toga ono hrani kožu i dugotrajno je hidrira. Koristi se za:

 • negu kože bebe,
 • zaštite od isušivanja,
 • zadržavanje nekoliko puta više vlažnosti u koži.

Prepoznaćete ga po providnoj ambalaži sa zelenom etiketom na prednjoj strani bočice i isto takvim zelenim poklopcem. Što se tiče količine, Johnson’s Aloe vera ulje je takođe u ambalaži zapremine 300 ml.

 

Nivea baby ulje

Ukoliko volite proizvode brenda Nivea, za bebe postoji i Nivea bebi ulje. To je Nivea Baby Delicate Caring Oil. Radi se o veoma blagom ulju koje je prolagođenbo za osetljivu kožu. 

Ovo ulje za bebe se koristi za:

 • negu bebine osetljive kože,
 • za negu iritiranih predela,
 • za intenzivnu hidrataciju,
 • za osećaj mekane kože na dodir,
 • za nežnu masažu,
 • opuštajući osećaj tokom masaže, 
 • za negu majčine kože pre porođaja (u toku trudnoće), kao i posle.

Bebinoj koži pruža celodnevnu hidrataciju. Kao glavni sastojak Nivea Baby ulja iskorišćen je prirodni badem. Badem sadrži u visokom procentu vitamin E koji hrani kožu i omekšava je. U sastavu je ulje pšeničnih klica koje se veoma lako apsorbuije u kožu te je tako trenutno omekšava.

Nivea baby ulje prepoznaćete po providnom pakovanju od 200 ml. Ambalaža i ulje su providni, dok je poklopac svetlo plavi (običan, nema dozer). 

Na prednjoj strani ambalaže je zalepljena etiketa i na njoj oslikan plavi medvedić. Nivea logo i oznaka da je preparat za bebe su ispisani u plavo-ljubičastom krugu.

 

Chicco ulje za bebe

Ukoliko koristite Chicco kozmetiku postoje dva različita ulja za bebe, a to su:

 1. Chicco ns ulje za bebe,
 2. Chicco bm ulje za bebe.

Chicco natural sensation ulje za bebe je u manjoj ambalaži od 100 ml sa pumpicom. Koristi se za:

 • masažu bebine kože,
 • negu bebine nežne kože,
 • dubinsku i dugotrajnu hidrataciju.

U sebi sadrži prirodna ulja badema i pirinča. Ova ulja posebno odgovaraju suvoj koži, te je na taj način štite od isušivanja. Ulje badema je bogato vitaminom E tako da povećava otpornost bebine kože, a ulje pirinča ima visoka hranljiva i hidratantna svojstva.

Drugo, chicco baby moments ulje je u većoj ambalaži od 200 ml. Umesto pumpice ima obični poklopac. Ovo ulje se koristi za:

 • masažu bebine kože,
 • u toku kupanja, ako se doda vodi,
 • za čišćenje temenjače kod beba tako što se stavlja na mestima zahvaćenim temenjačom.

U svom sastavu ima ulje pirinča koje neguje i hidrira kožu.

 

Dr Pilar šampon-kupka za bebe

Da bi koža bebe pravilno upila sve sastojke iz bebi ulja ona mora biti čista i sveža. Poželjno je da bebu pre spavanja okupate i osvežite da lepše spava. Idealan šampon ili kupka pre masaže i opuštanja je Dr Pilar kupka & šampon za bebe.

Radi se o izuzetno kvalitetnom, prijatnom i blagom bebi šamponu, karakterističnom po tome što ima jedinstveni sastav na biljnoj bazi. Mogu ga koristiti i bebe i deca. Namenjen je za normalan tip kože za i za osetljivu, ali odgovara i bebama sa suvom i izuzetno osetljivom kožom.

Sastav sadrži:

 • ekstrakt nevena – neven ima antibakterijsko i antimikrobno dejstvo, nežno čisti i neguje kožu, sprečava isušivanje, stvara zaštitni sloj na koži, štiti oči od peckanja i crvenila, kožu čini mekanom i nežnom na dodir, a kosu svilenom i lakom za češljanje, daje prijatan cvetni miris šamponu;
 • ekstrakt ovsa – sadrži ekstrakt ovsa, koji je pogodan i za najosetljiviju kožu; u šamponima i kupkama za bebe se koristi jer nežno čisti i neguje kožu, kao i osetljivo vlasište. Bitan sastojak ovsa je saponim zbog čega se dodatno koristi u kozmetici, odnosno u proizvodima kao što su kupka-šampon (kombinuju se u 2 u 1 proizvod – i kao kupka i kao šampon). Takođe, zahvaljujući ovom sastojku šampon dobro peni. Testoran je na alergije (ne dovodi do alergijskih reakcija), već pomaže da koža sačuva vlažnost, da bude zaštićena i da nema iritacije.
 • hidrolizovani pšenični protein – u bebi kozmetici (šamponima i kupkama) pokazali su se kao veoma korisni. Šamponi ili kupke koji imaju u sastavu hidrolizovani pšenični protein čine kosu mekanom, sjajnom i daju joj volumen. Ne isušuju, već održavaju prirodnu vlažnost kose i čine otpornijom. Isti uticaj imaju i na kožu – štite kožu, stvaraju zaštitni površinski film i neguju, sprečavaju iritacije, hidriraju, omekšavaju i čine glatkom, mekanom i baršunostom na dodir.
 • bisabolol – bisabolol je savršeni sastojak za nežnu i osetljivu kožu. Radi se o organskom sastojku jer je biljnog porekla, koji ima primenu u mnogim kozmetičkim proizvodima zbog svojih benefita. Koristi se jer ublažava iritacije, umiruje kožu ukoliko je nadražena. Pogoda je za negu suve i osetljive kože jer smiruje iritacije i štiti od spoljašnjih uticaja.
 • alantoin – alantoin je sastojak organskog porekla, jer se dobija iz gaveza. U kozmetici se koristi jer ima prirodna umirujuća dejstva. Ne izaziva alergijske reakcije, niti bilo kakve neželjene efekte. Blagodeti koje ima u kozmetičkim proizvodima su: vraća elastičnost kože i kose. omekšava i vraća sjaj kosi, obnavlja kožu. Takođe, značajan je sastoja za hidrataciju jer sprečava da dođe do isušivanja (da koža postane suva ili hrapava na dodir, da svrbi ili da se peruta).

U svom sastavu ne sadrži parabene, sulfate, ftalate, silikone, veštačke boje, sintetičke mirise, iritanse ili alergene. Sastojci su isključivo na biljnoj bazi. Svi sastojci u šamponu su organskog porekla. Potpuno je bezbedan, ne izaziva alergijske reakcije, niti bilo kakve promene na koži.

Ostale katakteristike koje su bitne za bebi šampon-kupku:

 • ne iritira oči;
 • hipoalergen je;
 • prijatno miriše;
 • lepo i bogato peni;
 • mogu ga koristiti bebe svih uzrasta (i novorođenčad).

Detaljnije informacije o Dr Pilar šampon-kupki možete pogledati na njihovom sajtu, gde se proizvod može i poručiti. Link je https://doktorpilar.com/kupka-sampon-za-bebe-i-decu/.

 

Dr Pilar kupka-sampon

 

Koliko je bebi ulje bezbedno za novorođenčad?

 

Iako su ulja za bebe vrsta mineralnih ulja, ona jesu bezbedna za kožu vaše bebe. Za razliku od nekih krema, ulja su brzoupijajuća.

Koža bebe će ih lakše upiti, pa samim tim i hranljive sastojke koje ulja sadrže.

 

ulje za bebe masaza

 

Eterična ulja nisu bezbedba jer su jaka, mogu izazvati iritaciju kože ili povećati njenu prirodnu osetljivost. Ujedno, često su nerazblažena i nisu prilagođena osetljivoj koži maih beba.

 

POVEZANO:

 

Pre nego što se odlučite da neki proizvod probate, dobro je pregledati njegov sastav da budete sigurni da li je bezbedan za upotrebu.

Korisno je da pogledate i rok trajanja, tj. period od-do kada se preporučuje korišćenje.

Zato pre nego što se odlučite da uključite bebi ulje sačekajte nekoliko meseci (3-4), ili bare, prvih mesec dana.

Ne posežite za više preparata u isto vreme. Neka vaša beba razvija prirodnu barijeru i otpornost.

 

Kada ste vi počeli sa korišćenjem bebi ulja? Da li pomaže vašoj bebi ili ne vidite neke rezultate?

Podelite sa nama vaša iskustva i utiske. Nadamo se da vam je članak pomogao, a ukoliko jeste podelite ga i vi nekom kome takođe može biti koristan.