Strije su nemila pojava na koži mnogih žena. Da li postoji rešenje kada su u pitanju crvene strije i zašto se one uopšte pojavljuju? Otkrivamo u nastavku kako ukloniti crvene strije!

Crvene strije opet nisu nešto na šta ćemo biti ponosni. Već ćemo se na sve načine truditi da ih uklonimo ili bar manje uočavamo.

U nastavku sledi više o tome kako!

 

strije ceuleks

 

Šta su crvene strije?

 

Crvene strije su jedna vrsta strija koja se javlja na različitim delovima tela. Strije se uglavnom javljaju na stomaku, butinama, grudima, ali neretko i na rukama.

Strije mogu biti crvene, ljubičaste i bele. Boja strija u stvari govori o njihovoj starosti. Crvene i ljubičaste strije su „mlađe“ u odnosu na bele. Bele strije su u stvari ožiljci koji ostaju kada ne preduzmemo adekvatno rešenje i rešimo se crvenih i ljubičastih strija.

Crvene strije opet nisu nešto na šta ćemo biti ponosni. Već ćemo se na sve načine truditi da ih uklonimo ili bar manje uočavamo.

Mnoge žene se suočavaju sa ovim izazovom. Mogu biti rezultat naglog širenja kože u trudnoći, ukoliko dođe do naglog gojenja, ili mršavljenja. Takođe, mogu se javiti ukoliko se neko aktivno bavi bodibildingom pa mišići rastu, koža se rasteže i puca.

 

Zašto se poavljuju crvene strije?

 

Strije nastaju kao rezultat naglog širenja kože, kada dolazi do pucanja iste. Crvene strije su u stvari popucali kapilari ispod prve površine kože. Dakle, nisu površinske već se javljaju na drugom sloju kože.

Razlozi pojave crvenih strija su promene koje nastaju uglavnom izazvane promenama u kilaži. Koža se rasteže više nego uobičajeno i kao rezultat toga javljaju se kao ispucali ožiljci na koži.

Uglavnom veliki broj trudnica doživi razočarenje kada se sa porastom stomačića pojave i vidljivi tragovi na koži. Ukoliko dođe do nagle promene u kilaži, takođe će se pojaviti strije, koje će najpre biti crvene i ljubičaste boje. Nakon toga, postaće bele.

Adolescenti takođe mogu dobiti vidne tragove na svojoj koži ako dođe do naglog rasta. A kao što većina nas zna, u pubertetu se najviše raste.

Fizički izgled je mnogima veoma vežan, a u današnje vreme mnogi vole da izbacuju fotografije iz teretane. Ako preterate sa „pumpanjem“ mišića, strije će biti nešto što ne biste voleli da objavite na društvenim mrežama. 

Zato oprezno i ne preterano.

Postoji način da za manje od mesec dana ublažite vidljivost strija, potpuno prirodno. U tekstu na linku možete pročitati kako je to uspela jedna mlada mama https://kozmetickimagazin.com/kako-sam-uklonila-strije-za-manje-od-mesec-dana/.

 

Gde se najviše pojavljuju crvene strije?

 

Pojava crvenih strija je uobičajna na stomaku. I ukoliko je razlog trudnoća ili možda samo promena kilaže, strije će se javiti na stomaku.

Neretka pojava strija je na unutrašnjem delu butina. Takođe i na samim butinama se javljaju strije ako se koža rasteže više nego obično.

U trudnoći dolazi do povećanja grudi, a i nakon trudnoće prilikom dojenja. Kada mleko stalno dolazi i odlazi stalno se povećava i smanjuje obim grudi. Kao rezultat toga, dolazi do pojave strija.

Ruke su one koje će dobiti svoje ožiljke ako stalno menjaju obim. Kada na primer idemo u teretanu i stalno radimo vežbe za mišiće ruku. Ukoliko preteramo, dobićemo strije.

Kada dolazi do naglog rasta u pubertetu strije se mogu pojaviti i iznad kolena.

Dešava se da se crvene strije pojave i na zadnjici što može biti jako uznemiravajuće za nas žene, pogotovo ako se letnja sezona približava.

 

 

Kako ukloniti crvene strije?

 

Ono što može biti ohrabrujuće kod crvenih strija je to da postoji način da se crvene strije ublaže, tj. manje vide jer su „mlađe“. Kako postaju „starije“ i svetlije boje teže se uklanjaju, jer su u pitanju ožiljci.

Postoje brojne metode za ublažavanje crvenih strija. Od onih blažih do nekih malo radikalnijih koje dosta brže daju rezultate.

Ja sam uvek više na strani prirode i probam najpre prirodne metode. Ako one ne daju rezultate onda razmišljam o nekim preparatima. 

 

Tretmani za uklanjanje crvenih strija

 

Postoje mnogi salonski tretmani za uklanjanje crvenih strija. Ne može se reći da će biti zaista uklonjeni, ali ono što će tretmani sigurno doprineti jeste manja vidljivost istih.

 

Mezoterapija

 

Mezoterapija je jedan vid terapije koji možemo koristiti u salonima a koja daje dobre rezultate. Mezoterapija podrazumeva ubode iglicama na problematičnoj regiji gde je koža zahvaćena strijama.

U pitanju je bezbolna metoda koja povećava elastičnost kože, obnavlja i regeneriše ćelije. Koža je nakon tretmana regenerisana i obnovljena a strije su mnogo manje vidljive.

 

Tretman dermolorelima

 

Slično kao i mezoterapija deluje i tretman dermorolerima. Ovaj tretman podrazumeva obnavljanje kože i ublažavanje vidljivosti strija.

 

Laserski tretmani

 

Laserski tretmani se takođe vrše u salonima lepote. Laserski tretman podrazumeva prodiranje toplotne energije preko laserskih zraka. Na taj način podstiče se stvaranje kolagena i elastina tako da koža postaje elastičnija.

To dovodi do manje vidljivosti strija, jer je upravo neelastična koža podložnija pucanju i stvaranju strija. Ali kod laserske terapije najpre moramo znati da ne odgovaraju svakom tipu kože pa je veoma bitno posavetovati se sa dermatologom pre tretmana.

 

Karboksi terapija

 

Ovaj tretman je takođe dosta popularan i podrazumeva ubrizgavanje ugljen dioksida u regiju zahvaćenu strijama. U svaku striju se ubrizgava ugljen dioksid koji podstiče regeneraciju kože. To dovodi do ublažavanja vidljivosti crvenih strija.

 

Hemijski piling

 

Ovaj piling dovodi do dubinskog čišćenja kože, podsticanja cirkulacije što dovodi do ublažavanja vidljivosti strija.

 

Hirurške metode

 

Ovo je jedna od najradikalnijih metoda jer podrazumeva uklanjanje viška kože. Primenjuje se samo u slučaju da je došlo do naglog gubitka kilograma pa koža visi.

 

Ulja u borbi protiv strija

 

Među uljima najpre možemo iskoristiti ona koja su nam već verovatno dostupna u kući. Na prvo mesto maslinovo ulje. Možemo ga preventivno blago utrljavati u kožu ili uopšte u regiju zahvaćenu strijama. Rezultat će biti hidrirana koža, manje podložna pucanju.

Od ulja takođe možemo koristiti kokosovo ulje, bademovo ulje, ricinusovo ulje, ulje jojobe, arganovo ulje, ulje pšeničnih klica, shea maslac. Sva ova ulja su svakako dobra za kožu, hidriraju je i nećemo imati neželjenih rezultata sem možda garderobe koju je teže oprati.

Pisali smo recenziju za Eucerin ulje protiv strija.

 

Piling u prevenciji nastanka strija

 

Piling je jako dobra metoda uklanjanja mrtvih ćelija sa naše kože. Od pilinga možemo koristiti šećer, tako što ćemo koži pokvasiti, naneti šećer i blago masirati. Rezultat će biti povećana cirkulacija, što će obnavljati našu kožu.

Kao piling možemo iskoristiti i kafu, koja će dati zaviden rezultate i kod celulita, a i kod tretiranja strija. Takođe i morska so nam može poslužiti za piling i rezultat neće izostati  nakon upornog praktikovanja pilinga tela.

 

Preparati za uklanjanje crvenih strija prirodnim putem

 

Ono što je prednost savremenog doba jeste da postoje mnogi proizvodi koji mogu rešiti mnoge naše probleme, pa tako i problem sa strijama. Prirodni preparati protiv strija definitivno mogu pomoći da se resiti crvenih strija (o pojedinim metodama koje smanjuju strije prirodnim putem smo i pisali).

Ono što je kod proizvoda za strije zanimljivo jeste da su oni uglavnom namenjeni prevenciji. Zato se uvek ističe da je bolje delovati preventivno, da do stirja ne dođe nego retroaktivno.

Ukoliko koristimo neke preparate protiv strija preventivno, oni će dovesti do veće elastičnosti kože pa ćemo tako smanjiti mogućnost nastanka strija. Jer ukoliko koža nije hidrirana, suvija je i podložnija pucanju.

Preparati protiv strija koji su namenjeni pre svega prevenciji ali i ublažavanju vidljivosti strija su kreme za strije, kreme protiv strija u trudnoći, masažna ulja za strije, melemi protiv strija i slično.

Izdvajamo sada:

  • Celuleks
  • Strijet Šaljić melem
  • Eucerin ulje za negu tela protiv strija
  • Mustela krema za prevenciju strija
  • Sebamed krema protiv strija
  • Weleda ulje za masažu trudnica protiv strija
  • Guam krema protiv strija
  • Mustela serum za korekciju strija
  • Avon losion protiv strija i celulita

 

Preparati za strije

 

Postoje mnogi preparati za ublažavanje strija koji mogu pomoći da se vidno ublaže i postanu mnogo manje vidljive.

 

Celuleks

 

Celuleks gel za celulit

 

Celuleks je podednako namenjen borbi protiv celulita i protiv strija. Ovaj prirodni preparat će u velikoj meri ublažiti strije, zahvaljujući formuli koja se sastoji od visoke koncentracije prirodnih sastojaka. To pokazuju iskustva mnogih žena. 

Prirodni preparat za borbu protiv strija u velikoj koncentraciji sadrži mnoge aktivne sastojke, kao što su bršlan, divlji kesten. Nakon nanošenja i upotrebe koža postaje elastičnija i manje podložna pucanju.

Pisali smo recenziju i iskustva za Celuleks.

 

Šaljić melem protiv strija

 

Šaljićev melem protiv strija koriste mnoge trudnice i pokazao se kao veoma delotvoran. Ne mogu se svi preparati koristiti u trudnoći, tako da je to njegova prednost.

Šaljić melem se može nabaviti u mnogim apotekama, ali ono što je apel mnogih žena na forumima je da se potraži original melem iz same proizvodnje. Kažu da se dosta razlikuje i delotvorniji je nego melem koji kupujemo u apotekama.

Pisali smo recenziju za Šaljićev melem protiv strija.

 

Eucerin ulje za negu tela protiv strija

 

Eucerin ulje za negu tela protiv strija je namenjeno prvenstveno suvoj koži i koži koja je podložna pucanju. U periodu kada se koža dosta rasteže, bitno je koristiti adekvatnu negu kako ne bi došlo do pucanja kože.

Eucerin ulje protiv strija upravo neguje kožu jer sadrži ulja jojobe, badema i suncokreta kao i prirodni vitamin E. Pogodno je i može se koristiti i u trudnoći.

 

Mustela krema za prevenciju strija

 

Kao dokazano efikasna, Mustela krema za prevenciju strija je još jedno rešenje za strije koja se može koristiti u trudnoći. Sadrži mnoge prirodne sastojke među kojima avokado peptide, pčelinji vosak i ši buder koje neguju kožu.

Nakon upotrebe koža je elastična i negovana. 

 

crvene strije mazanje

 

Sebamed krema protiv strija

 

Osim što pomaže u prevenciji nastanka strija, Sebamed krema protiv strija dovodi do redukcije već nastalih strija. Nakon upotrebe strije smanjuje se vidljivost strija.

Zahvaljujući prirodnim sastojcima ulja avokada i ši butera koža dobija na elastičnosti i manje je podložna pucanju. Ono što je dobro kod ove kreme je da ne ostavlja tragove na odeći.

 

Weleda ulje za masažu trudnica protiv strija

 

Još jedno ulje pogodno za korišćenje u trudnoći će svakako prijati koži. Weleda ulje za masažu trudnica protiv strija dovodi do povećane elastičosti kože i poboljšava teksturu iste.

Sadrži ulje badema i pšenične klice koje obiluju vitaminom E i na taj način kožu čini elastičnijom.

 

Guam krema protiv strija

 

Guam krema protiv strija ima dvostruki efekat jer zateže kožu i preventivno deluje kod pojave strija.  Sadrži aktivne sastojke koje kožu čine elastičnijom. Sadrži bršljan, vitamin E, vitamin C kao i mnoga ulja.

 

Mustela serum za korekciju strija

 

Mustela serum za korekciju strija sadrži malo drugačiju formulu u odnosu na Mustela kremu protiv strija. Sadrži aktivne sastojke koji koži obezbeđuju dodatnu elastičnost.

Na taj način se koža koja je već pokrivena strijama regeneriše i strije postaju manje vidljive. 

 

Avon losion protiv strija i celulita

 

Još jedan način kako se rešiti crvenih strija jeste Avon losion namenjen smanjivanju strija. Avon losion protiv strija i celulita deluje i na strije i na celulit. To je prednost jer je u pitanju proizvod 2 u 1. 

Veoma je pogodan za korišćenje jer kožu ostavlja osveženom i mekom. A nanosi se dva puta dnevno. Najbolje je naneti ga ujutru i uveče nakon tuširanja.

 

Ostali preparati o kojima smo pisali recenzije i iskustva, a smanjuju strije su:

 

Crvene strije iskustva

 

Jedna devojka se dugo pitala kako se rešiti upornih strija. Ona taj problem nije imala ni kao devojka, a ni u trudnoći. Tek nakon porođaja, stomak je bio prekriven crvenim strijama. To je nju veoma zabrinulo. Nije imala baš dosta vremena za sebe, pa je odlučila da proba Šaljićev melem jer je čula od drugarice. Ovaj melem je dao rezutate. Nakon duže upotrebe crvene strije su postale manje vidljive, i jedva primetne.

 

Jedna tridesetdvogodišnja mama je podelila svoje iskustvo sa crvenim strijama. Kako navodi, u trudnoći joj se strije nisu podjavile. Međutim kako je bila izričita da će dojiti svoju bebu, nakon nekoliko meseci primetila je da su joj grudi prekrivene strijama. Znala je da je to rezultat stalnog „punjnenja“ i „pražnjenja“ mleka, i ostali su tragovi. Nije želela da maže ništa jer joj je dojenje bilo na prvom mestu. Nije nezadovoljna jer nisu na nekom veoma vidljivom mesu. Nakon dojenja mazala je Celuleks i bila je zadovoljna jer su strije postale manje vidljive.

 

Tinejdžerka koja je bila inače opsednuta svojim izgledom, bila je veoma razočarana jer je uočila na bokovima crvene strije. Istraživala je i došla do mnogih preparata. Odlučila je da proba Mustela kremu protiv strija jer je pročitala da deluje. Njene strije su bile „mlade“ i brzo su se skoro sasvim nestale. Rezultat je oduševio ovu devojku i vratio joj poljuljano samopouzdanje.

 

Mlada mama je bila zadovoljna svojim izgledom pre trudnoće. Međutim, u trudnoći je dobila par kilograma viška a pored toga i strije po stomaku i grudima. Bila je veoma razočarana i rešila je da svoj problem i reši. Nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja da se reši upornih strija, od drugarice je čula sa Celuleks. Nakon mesec dana upotrebe strije su bile njena prošlost jer je na vreme delovala. Veoma teško su bile uočljive i ona bi Celuleks svima preporučila.

 

strije ceuleks

 

Crvene strije kao noćna mora mnogih žena jesu uporan estetski problem. Nadamo se da Vam je ovaj tekst otkrio nešto što niste znali o crvenim strijama. A i mnoge preparate koji Vam mogu pomoći da rešite ovaj problem.

Ako ste i vi imale crvene strije i uspele da prevaziđete ovaj problem, podelite sa nama iskustva. Hvala i ocenite preparate zvezdiom.