Ako vam slaba, suva i oštećena kosa šalje signale da joj je potrebna pomoć, odaberite najbolji šampon za oporavak kose. Predlažemo 9 najboljih!

 

Danas je gotovo nemoguće sresti osobu čija kosa ne trpi neki vid oštećenja. Čak i ukoliko nije izložena nikakvom namernom negativnom uticaju, ipak joj je potrebna dodatna nega. 

Konkretno hranljiva i hidratantna nega. Takvu negu zasigurno možemo pronaći u šamponima za suvu kosu, u prirodnim preparatima za negu kose, ali i u šamponima za oporavak kose

Totalni oporavak kose zavisi od niza preduzetih mera, ali i do stepena oštećenja. Sve je više onih koji se pitaju kako oporaviti kosu od blanša ili peglanja. Ono što je definitivno sigurno je da bez kvalitetnog šampona za revitalizaciju kose nije moguće započeti oporavak kose. 

Da li je od tanke, suve, beživotne i lomljive kose moguće doći do zdravih i jakih pramenova, ili nam preti upotreba makaza?! 

 

revlasin opsti 1

 

Šta je šampon za oporavak kose?

 

Šampon za oporavak kose je prvi preparat za kojim posežemo kada želimo da izmenimo rutinu nege kose. U pitanju su posebno formulisani šamponi koji pored higijenskog tretmana čišćenja vlasišta imaju ulogu u regeneraciji i jačanju kose. 

Šampon za oporavak kose radi na popravljanju oštećenja pružajući kosi dozu hranljivih supstanci i hidratacije koja ima za cilj da ojača vlas i učini je otpornijom. Šamponi za regeneraciju kose sadrže aktivne supstance koje imaju umirujuće i revitalizujuće dejstvo, odnosno obnavljaju strukturu vlasi. 

Pored toga, karakteriše ih i zaštitna funkcija jer štite ranjivo vlasište od daljeg oštećenja. 

Na tržištu postoji mnogo šampona za oporavak oštećenja kose, bez obzira na uzrok, i mi smo izdvojili devet. Takođe, prenosimo vam iskustvo za jedan od njih. Nina je imala jako oštećenu kosu kojoj je bio potreban hitan oporavak. Umesto tretmana, počela je da koristi jedan prirodni šampon za negu i oporavak svoje kose. Ubrzo, pomogao joj je da spasi, ojača i potpuno oporavi kosu, a celo Ninino iskustvo možete da pročitate u tekstu na linku https://kozmetickimagazin.com/resenje-za-oporavak-suve-i-ostecene-kose-licno-iskustvo/.

 

Zbog čega je sve kosi potreban oporavak?

 

Oštećenje kose je mnogo više od rascvetalih i suvih krajeva. Najčešće znamo kako je do toga došlo, ali nekada situacija nije najjasnija. Mnogo je razloga koji mogu dovesti do pogoršanja zdravlja kose.

Na mnoge faktore rizika svesno utičemo, međutim postoje i momeniti kada ne vladamo situacijom i završimo na kraju sa izuzetno oštećenom kosom. Bez obzira na uzrok, ipak dosta toga možemo učiniti kako bi očuvali zdravlje kose. 

Kada prepoznamo uzrok problema, poželjno je da odmah, bez odlaganja započnemo oporavak kose. Ovo su neki od najčešćih razloga zašto je kosi potreban oporavak.

 • Suva i oštećena kosa kao posledica neadekvatne nege – slaba higijena i nebriga oko kose mogu dovesti do lošeg kvaliteta kose.
 • Opadanje kose – na pojavu gubitka kose utiče mnogo činilaca koji slabe vlasište, pa je proces oporavka kose potrebno započeti što hitnije šamponima protiv opadanje kose.
 • Perutperutanje kože glave i stvaranje peruti takođe dovodi do niza iritacija vlasišta koje zahtevaju regeneraciju kose.
 • Farbanje kose – boje za kosu narušavaju zaštitnu barijeru dlake i agresivno deluju, pa se nakon tretmana blajhanja i bojenja kose preporučuje pojačana nega recimo i šamponom za farbanu kosu, kako bi se kosa oporavila.
 • Hemijski tretmani – postoji niz hemijskih tretmana koji samo trenutno ulepšavaju kosu, dok je na duže staze ostavljaju krhkom, lomljivom i dehidriranom. Preporučuju se i šamponi za oštećenu kosu.
 • Stilizovanje termmičkim aparatima – česta upotreba prese i stajlera za oblikovanje kose na visokim temperaturama ostavlja oštećenja na kosi i čini je ranjivom, suvom i iskrzanom.
 • Pogrešan izbor kozmetike – iako kozmetika za kosu služi da nam pomogne pri održavanju nege kose, često je puna hemijskih supstanci koje mogu dodatno ugroziti i iritirati vlasište. Preporuka je uvek da se koristi prirodna kozmetika.
 • Negativni uticaj spoljašnje sredine – štetni UV zraci, ili čak hladan vetar i toksini iz okoline mogu umnogome pogoršati stanje kose.
 • Stresne situacije – jedan od najčešćih unutrašnih faktora koji utiče na stanje kose je stres, pa je neophodno umiriti vlasište i dodatno ga nahraniti kako bi se oporavilo (opadanje kose zbog stresa).
 • Hormonski poremećaji i neka medicinska stanje – određena oboljenja mogu se odraziti i na zdravlje kose, pa je i u ovoj situaciji proces oporavka kose nužan.

 

Najbolji šamponi za oporavak kose

 

Šampon za oporavak kose je prvi preparat na borbenoj liniji koji se koristi u cilju regeneracije i oporavka stanja kose. Ukoliko pogrešite sa izborom šampona, teže ćete doći do dobrih rezultata, a nekada i dodatno možete pogoršati stanje.

Pri odabiru šampona za oporavak kose uvek birajte one koji su bazirani na prirodnim sastojcima i koji ne sadrže štetne materije. Totalni oporavak kose zavisi od stepena oštećenja, ali jedino prirodni šamponi za oporavak kose su najbliži ovom cilju.

Olakšaćemo vam izbor i predložiti neke od najboiljih šampona za oporavak kose od oštećenja. 

 Najbolji šamponi za oporavak kose:

 1. Revlasin šampon za suvu i oštećenu kosu,
 2. Vlasilan šampon protiv opadanja i za rast kose,
 3. Argan šampon za oporavak kose,
 4. Šampon za rekonstrukciju i oporavak kose Revuele Keraplex 3D,
 5. Hedera Vita šampon za oporavak i regeneraciju kose,
 6. Loreal Arginine Resist šampon za jačanje kose,
 7. Moroccanoil Moisture Repair šampon za oporavak kose, 
 8. Šampon za oporavak kose SHEA MIRACLES Šea puter, 
 9. Marbo šampon.

 

Revlasin šampon za suvu i oštećenu kosu

 

Ovotaris prirodna kozmetika je domaći kozmetički brend čiji su preparati bazirani na mešavini prirodnih sastojaka. Proizvodi Ovotaris kozmetike koriste punu snagu biljaka koje su od vitalnog značaja za negu i zaštitu kose i kože. Jedan od njih je i Revlasin šampon za suvu i oštećenu kosu koji ciljano deluje na oporavak kose. 

Prirodni šampon za oporavak kose Revlasin namenjen je za regeneraciju suve i oštećene kose. Sadrži visok procenat hranljivih supstanci koje efikasno poboljšavaju zdravlje kose, a koje su isključivo prirodnog porekla. 

Hijaluronska kiselina, d-pantenol, agranovo ulje, ricinusovo ulje, ekstrakt koprive samo su neki od sastojaka šampona. Udruženim delovanjem obezbeđuju najbezbedniju i potpunu negu oštećene i suve kose. 

Revlasin šampon formulisan za potrebe krhke kose, kao i farbane jer dubinski hrani kosu od korena do vrha. Tako osnažava vlas i sanira oštećene krajeve. Redovnom upotrebom dlaka postaje popunjenija, ojačana i svilenkasta. 

Prirodni šampon Revlasin preporučuje se isvima koji žele da kosi pruže prirodno zdravu negu. Revlasin čini set od tri proizvoda: šampon, maska za kosu i serum za ispucale krajeve. Posebno je pogodan za farbanu, hemijski tretiranu i kosu koja je često izložena stilizovanju pomoću termičkih aparata.

 

 

Vlasilan šampon protiv opadanja i za rast kose

 

Vlasilan šampon za oporavak kose je takođe proizvod brenda Ovotaris. Vlasilan šamponi ne sadrže sulfate, silikone i parabene, već su bazirani na biljnim sastojcima prirodnog porekla. Vlasilan prirodni šampon možete pronaći u dve formule i to:

 • Vlasilan formula A,
 • Vlasilan formula B.

Vlasilan A šampon prodire duboko u koren kose i jača ćelije folikula dlake. Aktivnim supstancama prirodnog porekla hrani vlas i sprečava opadanje kose. Pored toga, Vlasilan šampon protiv opadanja kose uspešno eliminiše perut, nečistoće i višak sebuma, ostavljajući kosu osveženom, jakom i lepršavom. 

Vlasilan B šampon ima regenerišujue dejstvo na tanku i lomljivu kosu. Lako se apsorbuje u strukturu dlake, ojačavajući je od korena do vrha. Obnovljenim vlasima omogućava produženi period rasta i stimuliše rast nove, mlade kose. Redovnom upotrebom beživotna kosa postaje rasterećena, vitalna i elastična. 

Vlasilan šamponi za oporavak kose imaju nežno i umirujuće dejstvo pa su pogodni za svakodnevno pranje i kod osoba sa osetljivom kožom i kosom. Dobro pene, prijatnog su mirisa, a mogu ih koristiti i žene i muškarci. 

Pisali smo sva iskustva za Vlasilan šampone. Možete ih pročitati u tekstu Vlasilan recenzija iskustva.

 

 

Argan šampon za oporavak kose

 

Argan šampon za oporavak kose proizvod je turske kozmetičke kompanije Fonex Kozmetik. Zahvaljujući formuli sa arganovim uljem, Argan šampon je specijalno kreiran za negu i oporavak suve i oštećene kose. 

Arganovo ulje bogato je omega 6, omega 9 masnim kiselinama i vitaminima koji podstiču rast zdrave kose. Uspešano se bori protiv slabe i suve kose direktno utičući na koren dlake. Takođe, štiti kosu od štetnih uticaja i daje joj snagu, elastičnost i sjaj. 

Pored arganovog ulja kao aktivnog sastojka, Argan šampon sadrži i vitamine koji učestvuju u regeneraciji kose i omogućavaju dubinsku hidrataciju vlasišta. Delujući duž cele dlake, šampon vlaži i hrani kosu, što uspešno dovodi do revitalizacije ispucalih i suvih krajeva. 

Pun naziv je Ceylin Proffesional Argan šampon za negu i oporavak kose. On se pakuje u zlatnoj boci sa crnim poklopcem i etiketom. Ambalaža je zapremine 375 ml i sadrži sve potrebne informacije.  Pakovanje je vrlo elegantnog dizajna i naglašava moć zlatnog arganovog ulja. 

 

Šampon za rekonstrukciju i oporavak kose Revuele Keraplex 3D

 

Revuele brend u okviru Keraplex kolekcije proizvodi preparate za negu i oporavak kose koji su zasnovani na bazi keratina. Jedan od preparata je i Revuele Keraplex 3D šampon koji je namenjen za obnavljanje kose koja je hemijski, termički i mehanički tretirana. 

Revuele Keraplex šampon se preporučuje za oporavak kose koja je pretrpela oštećenja farbanjem, hemijskim tretmanima, peglanjem i uvijanjem. Pa ukoliko se pitate kako oporaviti kosu od blanša, odgovor je Revuele Keraplex šampon.

Šampon za rekonstrukciju i oporavak kose Revuele Keraplex 3D sadrži specijalne sastojke koji oporavljaju tretiranu kosu, a to su:

 • Keratrix – prodire u strukturu dlake, obnavljajući zaštitnu funkciju vlasi i oporavlja oštećenja na kosi,
 • Amisol trio – ima zaštitnu funkciju, sprečava negativan uticaj hemijskih i toplotnih tretmana,
 • Baobab tein – ojačava i revitalizuje lomljivo i slabo vlasište.

Revuele šampon deluje tako što nežno čisti oštećenu kosu, ostavljajući je zdravom i sa tankim slojem zaštitnog filma na površini vlasi. Šampon se preporučuje za tretman na svim tipovima kose, a posebno je naglašen period od mesec dana korišćenja kako bi rezultati bili povoljniji. 

 

Hedera Vita šampon za oporavak i regeneraciju kose 

 

Šampon za oporavak i regeneraciju kose sa uljem divlje ruže namenjen je za oštećenu kosu kojoj nedostaje vitamina. Hedera Vita šampon deluje tako što apsorbuje vitamine i minerale u strukturu vlasi i time započine proces regeneracije vlasišta. 

Pored hranjenja i vlaženja vlasi, Hedera Vita šampon na nežan način uklanja nečistoće sa kose, ostavljajući je sjajnom, glatkom i elastičnom. 

Ulje čileanske ruže, ili drugačije poznatije kao ulje divlje ruže ima visok sadržaj vitamina, minerala i esencijalnih masnih kiselina. Ovi sastojci imaju posebnu ulogu u regeneraciji oštećene kose.

Hedera Vita šampon za regeneraciju kose sa uljem čileanske ruže pakuje se u plastičnu ambalažu od 200 ml. Prijatnog cvetnog mirisa i bledo roze boje. Ne sadrži sintetičke konzervanse i pogodan je za svakodnevnu upotrebu. 

 

Loreal Arginine Resist šampon za jačanje kose 

 

L’oreal Paris Elseve Arginine Resist X3 je tačan naziv šampona za jačanje kose sklone lomljenju i krzanju. Ovaj ojačavajući šampon u nazivu nosi oznaku X3, koja se odnosi na sadržaj tri ključna sastojka i to:

 • Arginin – podstiče rast i regeneraciju kose direktno ojačavajući koren vlasišta,
 • Biotin – hrani i jača vlasište, čineći ga otpornijim na oštećenja,
 • Vitamin B5 – sprečava isušivanje, odnosno gubitak prirodne vlage, ostavljajući kosu elastičnom i mekom.

Loreal Arginine Resist X3 šampon za jačanje kose deluje na vlasište tako što taloži arginin i hranljive sastojke od korena do vrhova vlasi. Ovim procesom aktivira mikrocirkulaciju i započinje obnavljanje kose celom dužinom. 

Kakva su iskustva korisnika preneli smo vam u recenzija za Loreal Arginine Resist šampon za jačanje kose.

 

Moroccanoil Moisture Repair šampon za oporavak kose 

 

Moroccanoil Moisture Repair šampon dizajniran je za potrebe suve i oštećene kose. Šampon je obogaćen arganovim uljem i keratinom koji imaju antioksidativno, hidratantno i hranljivo dejstvo na kosu. 

Maroccanoil Moisture Repair šampon za oporavak kose posebno se preporučuje za tretman farbane i hemijski tretirane kose jer je bezbedan za boju, odnosno ne podstiče ispiranje. Pored toga, tretiranoj kosi vraća izgubljenu vlažnost i omekšava je. Redovno upotrebom kosa deluje zdravije, osetno mekše i sjajnije.

Još jedan benefit Moroccanoil šampona je visok procenat masnih kiselina i proteina, a izostanak sulfata i parabena. Svetlo plava boca sa belim poklopcem sadrži 250 ml šampona. Šampon lepo peni i uklanja nečistoće, a nežan i puderast miris se zadržava na kosi nakon pranja. 

 

Šampon za oporavak kose SHEA MIRACLES Šea puter 

 

Mešavina sirovog ši putera, hranljivog bademovog ulja i vitaminskog meda karakteriše Shea Miracles šampon za oporavak i negu kose. Ova bogata formula deluje blago na vlasište, intenzivno ga hrani i hidrira, istovremeno pružajući mu visoku zaštitu od negativnih uticaja okoline. 

Šampon za oporavak kose Shea Miracles Šea buter namenjen je za veoma oštećenu i suvu kosu. Česta upotreba šampona omogućava brzu revitalizaciju vlasišta i sprečava cvetanje i lomljenje krajeva. 

Shea Miracles šampon sa šea puterom je kremaste teksture, sedefaste boje i nalazi se u plastičnoj boci sa pumpicom zapremine 300 ml. Ambalaža je tamno braon boje, sa svetlo bež etiketom na kojoj se nalaze pomenuti naziv šampona i aktivni sastojci. 

Pumpica odlično radi i higijenski je vrlo praktična. 

 

Marbo šampon 

 

Još jedan prirodni šampon za jačanje i obnavljanje kose je Marbo šampon 03, preparat domaće proizvodnje. Marbo šampon je namenjen osobama koje se bore protiv opadanja kose usled lošeg kvaliteta dlake. 

Marbo šampon protiv opadanja kose i za njen rast namenjen je za negu i jačanje korena dlake, kako bi se sprečilo proređivanje i oštećenje kose. Pored toga, koristi se za farbanu kosu koja je oslabljena, podložna suvoći i tanjenju. 

Kombinacija lekovitih biljaka sadržanih u Marbo šamponu deluje regenerativno, antioksidativno i higijenski blago na vlasište. Podsticanjem mikrocirkulacije koren dlake ojačava se i pričvršćuje, a istovremeno se stimuliše i rast nove kose.

Naša recenzija za Marbo šampon prenosi vam iskustva korisnika i otkriva kakve rezultate možete da očekujete. 

 

Šampon za oporavak kose zaključak

Iako smo skloni da biramo najbolje za svoju kosu, nekada radimo upravo suprotne stvari. Trudimo se da nam kosa izgleda lepo, stilizovano i uredno, a to najčešće dovodi do maltretiranja i urušavanja njenog zdravlja. Zato, pažljivo birajte preparate za negu kose.

 

POVEZANE RECENZIJE:

 

revlasin opsti 1

 

Slaba, suva i oštećena kosa vapi za negom koju najbolje pruža šampon za oporavak kose. Zato na vreme obratite pažnju na znake koje vam šalje kosa i odaberete najbolji šampon za oporavak kose.

Pišite nam u komentarima koji šampon za regeneraciju i obnavljanje kose koristite.

Molim vas ocenite recenziju i podelite sa nama ukoliko imate iskustva sa nekim od gore pomenutih šampona.