Scholl Fungal nail tretman za nokte je poznatiji tretman za oporavak noktiju od gljivične infekcije. U nastavku slede sva pitanja i odgovori u vezi tretmana.

 

Gljivice na nogama mogu nastati iz mnogo razloga. Vlažna sredina im pogoduje pa gljivice možete dobiti ukoliko ste bosonogi išli po bazenu, ukoliko delite grickalicu za nokte sa nekim ko gljivice ima.

Svakako, brzo se prenose. Ako vi već imate atletsko stopalo, a to su gljivice na stopalima, velika je šansa da će se gljivice pojaviti i na noktima. Srećom, postoji proizvod koji vam može pomoći, a to je Scholl Fungal tretman za nokte. Radi se o tretmanu u formi olovke za nokte, iz koje se na nokatnu ploču nanosi (maže) tečnost koja daje određeni efekat.

 

stopalin sprej i sapun

 

Scholl Fungal nail upotreba (zašto se koristi?)

 

Scholl Fungal nail je tretman koji se koristi kod blaže gljivične infekcije noktiju. Izgleda u obliku olovke koji sa donje strane ima četkicu, pa je poznat pod nazivom Scholl olovka za gljivice.

Gljivice na nogama ćete prepoznati po promenama na samom noktu, a koje mogu biti u obliku:

 • žutih mrlja na noktima,
 • belih fleka na površini nokta,
 • deformiteta na noktima koji postaju suvi i lomljivi,
 • neravnina na samom noktu koji deluje grubo.

Ukoliko primetite bilo koji od ovih poromena na naktu, najbolje je da odmah reagujete i krenete sa tretmanom gljivica na nogama.

Scholl Fungal nail se koristi za:

 • uklanjanje ranih znakova gljivičnih infekcija na noktima,
 • sprečavanje širenja gljivične infekcije,
 • preventivno, da do pojave gljivičnih infekcija ponovo ne dođe.

Scholl olovka za gljivce se koristi isključivo kod lakšeg oblika gljivične infekcije, a to podrazumeva:

 1. da gljivice ne traju duže od 2 godine,
 2. da promena nije zahvatila ceo nokat već samo delove nokta (diskoloracija noktiju),
 3. da simptomi ne postoje na više od 2 prsta tj. nokta, ali je preporuka da jednu okovku koristite za jedan nokat.

 

blaza gljivicna infekcija nokta

 

Ko može da koristi Scholl olovku za nokte, a ko ne?

 

Scholl olovka za gljivice na noktima može se koristiti u sledećim slučajevima:

 • blaga gljivična infekcija (koja ne traje duže od 2 godine, nije zahvatila ceo nokat, nokat nije pukao),
 • isključivo preko nokatne ploče ako je u pitanju infekcija, ne na kožu,
 • kod belih ili žutih noktiju, neravnih noktiju, diskoloracije nokta (promena boja na noktu na pojedinim delovima),
 • ako nije došlo do lomljenja ili pucanja nokta, dakle isključivo na čitav nokat, 
 • mogu deca ukoliko je u pitanju blaga gljivična infekcija,
 • na noktima na rukama, ukoliko je gljvična infekcija zahvatila iste.

Scholl Fungal nail tretman nije preporučljiv u sledećim slučajevima:

 • diskutabilno je za dijabetečare, zbog njihovog problematičnog stanja dijabetesno stopalo, odnosno infekcije koja zahvata i kožu (stopalo). Preporuka je savet lekara,
 • atletsko stopalo (gljivična infekcija stopala, tj. kože na stopalima),
 • ne sme se nanositi direktno na kožu, ako se nokat podigao ili je inficirano meso ispod nokta,
 • ne sme se nanositi na kožu između prstiju niti na prstima,
 • za trudnice i dojilje u zvaničnom uputstvu nema nikakvih naznaka da li mogu da koriste ili ne, ali je preporuka da se posavetuju sa ginekologom koji vodi trudnoću, odnosno sa lekarom opšte prakse ukoliko su dojilje,
 • ne za više noktiju istovremeno,
 • ne koristiti na druge delove tela,
 • ne sa lakom za nokte, ne sme se raditi nadogradnja, gel-lak, iscrtavanje i slično tokom tretmana,
 • ako je u pitanju zamakla gljivična infekcija, odnosno gljivice na noktima koje kod osoba traju u kontinuitetu više godina, koje su obuhvatile ceo nokat,
 • ako tražite preparat koji možete koristiti za više noktiju istovremeno, kao i za obolelu ili infekcijom zahvaćenu kožu na stopalu, između prstiju.

Pre korišćenja medicinskih sredstava, iskustva su pokazala da biljni kao i organski preparati mogu poslužiti kao pomoć u smanjenju tegoba, kao što su gljivice na noktima, uvećano znojenje nogu ili neprijatan miris stopala.  O tome svedoči i Jovana. Ona je sa nama podelila svoje svoje utiske i rekla kako je uspela da se izbori sa velikim blamom zbog problema u kome se našla. Šta je njoj POMOGLO možete pročitati u tekstu na plavom linku – https://kozmetickimagazin.com/lak-nacin-protiv-neprijatnog-mirisa-nogu-ona-koristi-ovo/.

 

Od čega se sastoji Scholl Fungal nail tretman za nokte?

 

Obzirom da je pitanju tretman 2 u 1, to praktično znači da postoji set koji se sastoji iz više delova, ali i da je neophodno koristiti ga na način koji je predviđen.

Scholl Fungal nail 2 in 1 je tretman koji se sastoji od:

 • 5 turpija za jednu upotrebu i
 • rastvora za uklanjanje gljivica.

Turpije koje se koriste jednokratno su specijalno dizajnirane i namenjene otklanjanju površinskih delova nokta. Na taj način uklanja se inficirani deo te se trenutno popravlja izgled nokta. Turpija ustvari priprema nokat za rastvor jer uklanjajući gornje delove nokta pomaže da rastvor lakše dopre do gljivične infekcije.

Rastvor je tečnost (kao lek) koja dubinski deluje i pomaže u neutralisanju gljivica koje su uzrok promene izgleda i strukture nokta. Rastvor deluje svojim sastojcima na taj način što omekšava nokat i hidrira ga. Na taj način, svi sastojci prodiru lakše do gljivica.

 

Scholl Fungal nail uputstvo za korišćenje

 

Kada je Scholl Fungal nail tretman u pitanju veoma je bitno ovaj tretman koristiti na pravi način. Ukoliko ga pravilno koristimo rezultati će biti vidljivi.

Scholl tretman za nokte se koristi u dve faze, i to:

 1. Prva faza – ili faza lečenja u trajanju od 4 nedelje.

Upotreba ima sledeći način:

 • jednom nedeljno koristite higijensku turpiju za uklanjanje povrišinskog dela nokta (za turpijanje),
 • nakon upotrebe turpiju odložiti, ne vraćati, jer je namenjena samo za jednu upotrebu,
 • svakodnevno tokom druge, treće i četvrte nedelje nanosite rastvor,
 • sačekajte da se tečnost osuši 5 min (pre nego što obujete čarape, pre odlaska na spavanje).

Nakon 4 nedelje pređite na fazu broj 2.

 1. Druga faza – to je faza zaštite u trajanju od 9 meseci.

Izgleda ovako:

 • jednom nedeljno koristite tečnost tako što ćete naneti rastvor na oboleli nokat,
 • jednom mesečno seći nokat (nikad do kože, već na dužini od 2-3 milimetara).

Ukoliko primetite da je nokat povratio svoju prirodnu boju, ili da se gljvična infekcija povukla, druga faza ne mora trajati punih 9 meseci.

Možda vam je ovo previše dugi period za celokupan tretman, ali budite istrajni jer svaka gljivična infekcija je uporna. Ukoliko ne budete dosledni, može se vratiti.

 

Koliko traje Scholl Fungal nail tretman (koliko traje jedno pakovanje)?

 

Ukoliko se pitate da li će vam jedno pakovanje tretmana Scholl Fungal nail biti dovoljno za jedan tretman, odgovor zavisi od toga koliko nokta tretirate. U suštini, neki prosek je mesec dana jedno pakovanje (za jedan nokat) – u prvoj fazi, a u drugoj fazi koja je duža biće vam potrebno verovatno dva pakovanja (isto za jedan nokat).

Sve navedeno opet zavisi od više stvari, a više o svakoj sledi u nastavku.

Ako tretirate jedan nokat, onda će vam jedno pakovanje biti dovoljno za ceo tretman, naročito prvu fazu lečenja. Jednostavno je zašto – u jednom pakovanju je 5 turpija. Jednu turpiju koristite jednom nedeljno, pa onda odložite. Kako faza u kojoj korisite turpiju traje 4 nedelje, to znači da će vam jedna turpija ostati nekorišćena i nju sačuvajte za narednu fazu zaštite.

Što se tiče rastvora koji se nalazi u ambalaži od 3,8 ml on će uglavnom biti dovoljan za prvu fazu, tj. trajaće 4 do 5 nedelja. Koliko će tačno potrajati rastvor zavisi od sledećih stvari:

 • koji nokat tretirate, da li palac, mali prst ili neki drugi,
 • da li je u pitanju odrasla osoba ili dete.

 

Koliko često koristiti Scholl Fungal nail tretman za nokte?

 

Scholl tretman za gljivice na noktima se mora koristiti svakodnevno u prvoj fazi, tj. tokom prve 4 nedelje. Turpije se koriste jednom nedeljno tokom prve faze, a rastvor svakog dana i to po jednom dnevno. Najbolje je uveče pred spavanje, a posle tuširanja. Važno je da koža, tj da stopala i nokti budu potpuno suvi. Nakon te prve faze, odnosno posle 4-te nedelje nema potrebe više da se nastavlja turpijanje.

 

tretman za nokte protiv gljivica turpija

 

Što se tiče toga koliko često treba koristiit tretman u drugoj fazi, odgovor je narednih devet meseci. Za turpijama nema potrebe, ali se rastvor nanosi na nokat narednih devet meseci po jednom nedeljno. Takođe je potrebno da konti budu čisti i suvi. Tretman zahteva i jednom mesečno seckanje noktiju.

Ukoliko za period koji ukupno traje nešto duže od 10 meseci ne izraste novi nokat ili se infekcija ne ukloni, sačekajte još malo da se prirodno dese promene. Ako ni toga nema, tj. ako ni posle 12 meseci infekcija ne prođe i ne izraste skroz zdrav nokat, tretman olovkom ne treba da ponovo koristite već se možete posavetovati sa lekarom za drugi lek protiv gljivične infekcije noktiju.

Postoje gelovi, masti i kreme protiv gljivica, zatim druge olovke formulisane protiv gljivične infekcije, tretmani u vidu laka za gljivice (koji su veoma slični olovkama po načinu nanošenja na nokat), antigljivični i antibakteriski sapuni za stopala, kao i sprej za stopala.

Takođe, možete potražiti i neko prirodno sredstvo protiv gljivica na nogama ili tretman sa prirodnim sastojcima za uklanjanje gljivičnog problema na noktima.

 

Da li je Scholl Fungal olovka za 1 nokat ili se može koristiti za više različitih u isto vreme?

 

U uputstvu se navodi da je Scholl olovka za gljivice na noktima namenjena za najviše 2 nokta. Ali, nije istaknuto ni da se treba koristiti na dva ili više nokta, jer NE TREBA. Posebno ne na svim noktima, jer se lako može desiti da se gljivična infekcija proširi.

To isto važi i za dva različita nokta, ne treba da se koristi za više noktiju istovremeno, već samo za jedan. Četkica lako može preneti infekciju na druge nokte.

Tako da, ako koristite za više noktiju, ili ako samop za 2 nokta, u toj prvoj fazi tretmana trebaće vam više od jednog pakovanja Scholl Fungal tretmana. Što zbog turpija, što zbog rastvora.

 

Da li inficirani (zaraženi) nokat otpada nakon tretmana?

 

Odgovor na ovo pitanje da li inficirani nokat otpada posle Scholl Fungal nail tretmana zanima mnoge, jer postupak otpadanja nokta često može biti bolan i veoma nelagodan.

Zapravo, Scholl Fungal nail nakon tretmana ne izaziva otpadanje nokta već podstiče zdrav nokat da sam izrasta. Tačnije, zdrav nokat koji je bez gljivične infekcije.

Kako nokti na nogama rastu dosta sporo, morate biti strpljivi i pratiti uputstva. Bitno je da se on odreza na navedeni način kako bi se gljivice tretirale pravilno i kako ne bi došlo do širenja istih.

Nokat može otpasti ukoliko je gljivična infekcja bila velika, ali u tom slučaju se tretman ne sme koristiti. Tj. ne sve dok ne izraste novi i ako je isto zahvaćen promenom.

 

Da li se Scholl olovka za nokte sme koristiti za kožu ispod noktiju?

 

Kako je navedeno u uputstvu, Scholl olovka za gljivice se koristi isključivo kao tretman za nokte (po površini nokatne ploče, ne ispod, niti na koži).

Ne treba se koristiti kod ostalih gljivičnih infekcija koja se javljaju na koži, kao ni na stopalima. Zato se ne preporučuje upotreba za kožu ispod noktiju.

 

Scholl Fungal nail iskustva

 

Neki korisnici nisu bili zadovoljni kada su probali Scholl Fungal nail olovku za gljivice na noktima, već je njihovo iskustvo je negativno. Ali nasuprot takvima postoje mnogi koji su bili zadovoljni jer su svoj problem rešili. Slede Scholl tretman za gljivice na noktima iskustva.

 

Pozitivna iskustva

Dana je imala problem sa gljivicama na stopalima, tj sa atletskim stopalom. Ona je ovaj svoj problem rešila na drugi način, ali je primetila da joj se boja nokta promenila. Srećom, samo kod jednog nokta i ne cele nokatne ploče, već samo deo je bio problem. Kako je imala iskustva sa brendom jer je koristila Scholl sprej za manje znojenje stopala, odlučila je da proba Scholl Fungal nail za nokte. Nakon nekoliko tretmana boja na noktu je počela da se popravlja. Zadovoljna je jer je ovaj brend vodio računa o tome da se gljivice ne prošire i stavio turpije za jednokratnu upotrebu.

 

Slavica nikada nije imala problem sa gljivicama, ali je negde u menopauzi primetila da su dva nokta počela da menjaju boju. Rešila je da proba Scholl tretman za nokte jer joj je prijateljica preporučila. Nije se ni jednog trenutka pokajala jer se stanje popravilo već nakon 2 nedelje upotrebe. Slavica je zadovoljna.

 

Mlada modna blogerka je bila razočarana kada je videla da su joj nokti promenili boju. Otišla je kod dermatologa a on je dijagnostifikovao gljivice. Bila je sigurna da ih je pokupila u kozmetičkom salonu. Videla je dosta pozitivnih komentara i rešila da proba. Dosledno je koristila preparat i nije odustajala. Iako u početku nije bilo baš značajnijih pomaka, nakon nekog vremena, videla je rezultate. Zato svima savetuje da obavezno urade tretman do kraja, da nikako ne odustaju.

 

Sara je gljivičnu infekciju noktiju pokupila na moru. Pored noktiju, gljivice su bile prisutne i na stopalima. Rešila je da odmah deluje jer zna koliko mogu biti uporne i dosadne. Kupila je dva različita proizvoda, jedan za nokte, tj. ovu olovku, a drugi za stopala. Oba je koristila baš onako kako uputstvo nalaže. Zadovoljna je rezultatima.

 

Miloš je na bazenu radio kao spasilac i dobio je gljivice na noktima. Nije ni znao da se nešto dešava, ali mu je kolega skrenuo pažnju na zadebljanja koja je dobio. Devojka mu je kupila Scholl Fungal nail i rekla da će mu pomoći da se reši gljivica, nije želela da i ona dobije. Zato je ona bila upornija od njega i pomagala mu oko tretmana. Miloš je bio zadovoljan jer su se nokti do kraja sezone oporavili, a on je nosio papuče jer nije želeo da se gljivice vrate.

 

Negativna iskustva

Srđan nije hteo da sakrije svoje nezadovoljstvo i jasno je naglasio da Scholl olovka za gljivice na noktima kod njega nije dala rezultate. On je imao gljivice na noktima dosta dugo. Svašta je probao pa kad je čuo za ovaj nije hteo da preskoči. Međutim, nakon 3 nedelje upotrebe on nije video ni najmanji pomak, a prva faza je bila na izmaku. On je odustao.

 

Ni Maja nije bila oduševljena Scholl Fungal tretmanom za gljivice. Imala je gljivice na noktima i to su 4 nokta na jednoj nozi su promenila boju. Maja je rešila da proba ovaj tretman jer joj je drugarica preporučila. Nije bila zadovoljna jer ne već tokom prve nedelje upotrebila skoro sve turpije, a nije videla neki pomak. Morala je da kupuje još jedan preparat pa je odlučila da odustane. Probaće neko drugo prirodno sredstvo protiv gljivica.

 

Još jedan nezadovoljan korisnik se javio jer smatra da period koji je potreban kod Scholl Fungal tretman za nokte nije razuman, po njemu. Toliko vremena trošiti, gotovo godinu dana, a ne videti odmah rezultate naterao ga je da odustane. Nije ispoštovao period upotrebe, ali je ipak bio nezadovoljan. Umesto toga, potražio ne neko drugo brže rešenje.

 

Scholl Fungal za gljivice na noktima sastav

 

Sastojci su ono što će vam ukazati da li je možda upotreba nekog proizvoda opasna za naše zdravlje. Zato vam navodimo celokupnu listu sastojaka za Scholl Fungal nail tretman. Zatim detaljno objašnjavamo pojedinačno.

Svi sastojci su:

aqua, isopropanol, glycerine, citric acid, urea, d-panthenol, xanthan gum, sodium benzoate, pentaerythrityl tetra-di-t-butyl hydroxyhydrocinnamate (antioxidant). Ukratko o svakom:

 • Isopropanol ili izopropil alkohol – jak alkohol, koji kada se nađe u proizvodima za nokte pomaže za čišćenje nokta, dezinfekciju, a u ovom slučaju u ubijanju gljivica i eliminisanju bakterija. Ukoliko dođe u kontakt sa kožom može da je isuši, stvori crvenilo i dovede do peckanja i iritacija. Koliko će biti zavisi od koncentracije koja je u proizvodu.
 • Glicerin – kao ovlaživač nokte vlaži i sprečava lomljenje noktiju.
 • Citric acid – deluje protiv gljivica i utiče na prosvetljenje nokatne ploče.
 • Urea – omekšava i hidrira nokte tako da omogućava da lek prodre u nokatnu ploču.
 • D-panthenol – još jedan sastojak koji hidrira nokat i smanjuje mogućnost da do pucanja nokta dođe,
 • Xanthan gum – omogućava ugušćivanje teksture tečnosti.
 • Sodium benzoate – konzervans, veštački sastojak, ali bezbedan za upotrebu.
 • Pentaerythrityl tetra-di-t-butyl hydroxyhydrocinnamate – sintetički dodatak koji deluje kao antioksidans. Siguran je za upotrebu, a koristi se pretežno da bi se osigurala postojanost drugih sastojaka.

Sastojci nisu opasni, ali isto tako nisu ni prirodni. Verujemo da znate da postoje prirodni preparati koji sadrže prirodne sastojke, te da su prednosti takvih daleko veće po pitanju zdravlja.

 

Da li se Scholl Fungal za gljivice može koristiti na rukama?

 

Scholl Fungal tretman za gljivice na noktima se najčešće u praksi koristi za nožne prste. Ali, svakako da se može koristiti i na rukama, ukoliko su se gljivice pojavile na noktima na rukama.

 

ruke gljivice nokti

 

Ukoliko koristite Scholl Fungal nail na rukama, veoma je bitno nakon tretmana ne dirati hranu. Zato je najbolje naneti uveče, pre spavanja.

Isto ne trebate mazati lak na nokte za sve vreme trajanja tretmana. Ovo se odnosi kako na običan lak u boji, tako i na manikir, gel-lak, iscrtavanje, nadogradnju i slična estetska ukrašavanja noktiju.

 

Da li Scholl Fungal tretman odgovara dijabetičarima?

 

Dijabetičari često mogu imati probleme sa noktima. Veoma često im se pojavljuju komplikacije ispoljena na stopalima, prepoznatljiva pod nazivom dijabetesno stopalo, a koje izazivaju mnoge promene na stopalima poput rana.

Ako imate dijabetes, savet je da pre nego što odlučite da probate Scholl Fungal nail o tome najpre pitate lekara. Postoje tretmani, melemi i kreme formulisane za problem dijabetesno stopalo, kao i oni tretmani koji se u ovim situacijama ne smeju primenjivati.

Zato se upotreba u slučaju dijabetesa navodi kao mera opreza i bolje je uzeti u obzir nego koristiti na svoju ruku.

 

Da li School olovku mogu koristiti i deca?

 

Preporuka je da Scholl olovku za nokte mogu koristiti i deca, ali samo ukoliko zaista postoji gljivična infekcija noktiju. Ne koristiti ako se pojavila gljivična infekcija na stopalima, već isključivo na noktu, kao i kod odraslih osoba.

 

Scholl Fungal tretman za nokte opis

 

Scholl Fungal nail olovku za nokte se nalazi u žuto-plavoj kutiji koja je dizajnirana tako da se vidi proizvod koji se sastoji od turpija i rastvora. Na ambalaži je naznačeno da je u pitanju Scholl Fungal nail 2 in 1 tretman.

Na kutiji je slika nokta sa gljivičnom infekcijom, kao i slika zdravog nokta. Unutar kutije je 5 plavih turpija na kojima je naziv brenda Scholl. Tečnost ima aplikator sa četkicom, kao mala olovkica je i providan je.

U pakovanju je 3,8 ml tečnosti. Sam rastvor nema specifičan miris i ne peče kada se nanese na nokat. Ali, može da izazove svrab ili peckanje ako dođe u kontakt sa kožom oko nokta.

 

Scholl Fungal nail tretman mere opreza

Kao mere opreza se navode sledeće:

 • izbegavajte kontakt sa očima ili sa kožom – znači nanosi se isključivo na nokat,
 • ako se pojavi iritacija prekinite upotrebu odmah,
 • turpija je namenjena za jednokratnu upotrebu, ne koristite je više puta,
 • isključivo je za spoljnu upotrebu,
 • ne nanositi na otvorene rane, niti na slomljenim (napuklim) noktima,
 • čuvati dalje od dece,
 • nakon tretmana savetuje se obavezno pranje ruku, nije prirodnog sastava i gljivice se veoma lako prenose ili šire.

 

stopalin sprej i sapun

 

Scholl olovka za gljivice na noktima zaključak

Znamo da vam nekada borba sa gljivicama, žutim notima i generalno stopalima izgleda kao da se borite sa vetrenjačama. Najbitnije je da se ne predajte lako i da sa rešavanjem ovog problema započnete na vreme.

Pored mnogih preparata postoje i prirodni preparati koji sadrže prirodne, biljne, bezbedne i organske sastojke, koji na zdrav i bezbedan način dubisnki rešavaju problem sa gljivičnom infekcijom.

Nadamo se da vam odgovori na mnoga gore navedena pitanja znače. Na taj način se detaljno upoznajete sa nekim proizvodom pre nego što odlučite da probate.