Tokom trudnoće nije preporučljivo koristiti bilo kakvu kozmetiku, već samo proverenu. Otkrivamo koji su to kozmetički preparati za bubuljice u trudnoći i kako da ih izabetete.

 

Iako je trudnoća za svaku buduću majku blaženo stanje, žene se u trudnoći često sreću sa brojnim nelagodnim stanjima. Tako nekada i akne ne zaobilaze buduće mame.

 

Šta su trudničke bubuljice (ili trudničke akne)?

 

Trudničke bubuljice su bubuljice koje se pojavljuju onda kada žena ostane u drugom stanju. Javljaju se kod trudnica u najvećem broju slučajeva na koži lica (čelo, brada, linija kose, linija vrata). Mada, nije isključena pojava i na drugim delovima tela (na vratu, na dekolteu, na leđima…) 

Iako razloga za pojavu trudničkih akni ima nekoliko, bubuljice u trudnoći su najčešće izazvane hormonskim promenama. One ne moraju uvek biti “ozbiljan” problem, ali se nekada i to može očekivati.

Koliko će stanje i njihov razvoj biti alarmantan zavisi svakako od tipa kože, odnosno od toga koliko je koža sklona mašnjenju i zapušavanju pora.

Sanja je sa nama podelila svoje utiske i ispričala kako je ona uspela da se reši bubuljica. Ovaj problem nju je mučio godinama, ali je ipak uspela da nađe način da ih konačno očisti sa lica. Zato sada ima čisto lice, bez bubuljica! Kako izgleda Sanja i šta joj pomaže pročitajte u tekstu na linku https://kozmetickimagazin.com/postoji-nacin-da-se-konacno-resite-upornih-akni-i-bubuljica-iskustvo/.

 

Kada se pojavljuju bubuljice u trudnoći i kada nestaju?

 

Akne u trudnoći zapravo mogu da se pojave bilo kada, ali najčešće se pojavljuju u ranoj fazi trudnoće. Prve bubuljice na licu u trudnoći mogu se primetiti negde oko šeste nedelje trudnoće. Uglavnom se vide kao sitnije mrlje ili manje bubuljice, a to je otprilike negde posle mesec i po dana od začeća

U praksi, najćešće izbijaju u toku prvog i drugog trimestra. Kada na red dođe treći trimestar mogu se desiti dva scenarija:

 1. ili da se akne pogoršaju (da više izbiju, kada se hormoni još više povećavaju),
 2. ili da bubuljice nestanu.

Treba spomenuti da se lako može desiti i da neke trudnice muče muku sa bubuljicama tokom cele trudnoće, upravo zbog povećanog nivoa androgenih hormona u toku trajanja svih devet meseci trudnoće. 

Što se tiče pitanja kada nestaju, bubuljice u trudnoći mogu da se povuku (nestanu) ili tokom trećeg trimestra ili posle porođaja, kada se hormoni vrate na svoju početnu vrednost. 

Ipak, dešava se i da se bubuljice uopšte ne pojave u trudnoći. Ako one tokom prvog ili drugog trimestra ne izbiju, zaista je mala šansa da će se uopšte pojaviti.

 

Koji su najčešći uzroci za bubuljice u trudnoći?

 

Spomenuli smo da ima više razloga za akne u trudnoći, a kao glavni su naravno hormoni. Tj. povećan nivo hormona u prvom ili drugom trimestru trudnoće. S tim u vezi, to je i jedan od razloga što se bubuljice na licu u ranoj trudnoći pojavljuju češće nego kada je trudnoća već zamakla.

Pored hormona, ostali razlozi mogu biti nepravilna nega lica, ukoliko ste pre trudnoće imali akne, povećano znojenje i mašnjenje kože. Takođe, utiču i imunološki sistem žene u toku drugog stanja, ishrana, stres (povećan nivo hormona stresa), višak tečnosti koja se ne oslobađa iz tela, nakupljanje toksina u organizmu i nemogućnost izbacivanja, itd.

Pošto su hormonske promene najvažniji i najčešći razlog, objasnićemo u kratkim crtama šta znači povećan nivo hormona.

Tokom trudnoće telo žene prolazi kroz ogromne promene. Viši nivo hormona dovodi do većeg lučenja sebuma na koži, tj. do veće proizvodnje prirodnih ulja na licu koja se sakupljaju i potom dovode do zapušavanja pora, samim tim i razvoja akni. 

Veća proizvodnja androgenih hormona (muških hormona) kod žena u trudnoći dovodi do bržeg rasta lojnih žlezdi koje luče sebum. Kada je njihov rast pospešen dolazi do prekomerne proizvodnje sebuma, a ukoliko se pore zapuše i dođe do razvoja bakterija ili upale na koži, mnogo lakše će doći do stvaranja a onda i izbijanja akni i bubuljica u trudnoći.

 

Da li je svakoj trudnici pojavljuju bubuljice u trudnoći?

 

Ukoliko se pitate da li svaka trudnica ima ovih problema (da li se svakoj trudnici dešava da dobije bubuljice u trudnoći), zaista je teško predvideti i dati precizan odgovor. Nije moguće predvideti ko će se 100% “patiti” sa aknama, a ko ne. 

Ipak, važno je da znate da postoje neki indikatori koji mogu ukazati na to ko će imati većih, a ko manjih problema. Tako da, lako se možete prepoznati i znati šta da očekujete. Ako imate sreće, može se desiti da nećete uopšte imati bubuljice u trudnoći!

Ohrabrujuće je i to što se lako može desiti da, ukoliko vam se na licu tokom prvog trimestra trudnoće uopšte ne pojave akne, šansa je velika da se do kraja trudnoće neće ni desiti. Tj. jako su male šanse da u drugom ili trećem trimestru dođe do razvoja bubuljica u trudnoći.

Međutim, ukoliko je vaša koža sklona aknama ili problematična situacija je drugačija:

 • ako ste pre trudnoće imali problema sa bubuljicama ili vam se koža brzo masti pa znate da su vam bubuljice lako izbijale i pre nego što ste bili trudni, možete predvideti scenario u toku drugog stanja;
 • isto je i ako su vam se pojavljivale akne pre ili na početku menstrualnog ciklusa. U tom slučaju možete ih očekivati i dok ste trudni.

 

Kako ukloniti akne u trudnoći?

 

Akne u trudnoći obično nestaju kada se nivo hormona normalizuje. Moguće je i tokom same trudnoće odabirom kvalitetne i namenske kozmetike (kozmetičkih preparata).

 

kozmeticki preparati za bubuljice u trudnoci

 

Najčešće se to dešava u trećem trimestru, ali nekada i relativno brzo posle porođaja.

Da li su bezbedni ili ne znaćete i po iskustvima drugih trudnica, po sastojcima, ali i ako vam dermatolog preporuči neki. 

Ono što bi u širokom luku trebalo izbegavati jesu lekovi i neprovereni hemijski tretmani. Sa druge strane, pojedini mogu biti nebezbedni po zdravlje vaše bebe. Recimo, urođeni deformiteti nekada mogu da budu izazvani lekovima koje majka pije u trudnoći, a ne bi trebalo. 

Od preparata za negu lica su uvek najbezbedniji prirodni preparati za akne i bubuljice.

Konkretno, to su kozmetički preparati za bubuljice u trudnoći koji u sastavu imaju azelaičnu kiselinu (azelainsku kiselinu jer može smanjiti otok i crvenilo). Zatim benzoil peroksid ako je u malim količinama, ali i preparati koji sadrže glikolnu kiselinu i mlečnu kiselinu.

Što se tiče lekova, klindamicin se smatra bezbednim (klindamicin gel i klindamicin losion).

Što se tiče biljaka, savetuje se izbegacvanje esencijalnih ulja. Umesto njih, ekstrakti biljaka su dobra zamena. Ali, svakako je preporuka je da se koristi što prirodnija kozmetika koja u svom sastavu ima organske sastojke i prirodne sastojke biljnog porekla. 

Recimo: organsko maslinovo ulje, suncokretovo ulje, ši buter, pčelinji vosak, ulje jojobe, zeleni čaj, nana, maslačak, kamilica, kopriva, aloja vera, cink oksid, Niacinamid (vitamin B3), vitamin C, ulje semenki grožđa, voćne kiseline i druge.

 

POVEZANO:

 

Koji su preporučljivi preparati za bubuljice u trudnoći?

 

U nastavku navosimo nekoliko proverenih kozmetičkih proizvoda koje možete koristiti za čišćenje lica, umivanje, kao i sušenja bubuljica. Radi se o gelovima, losionima, toniku i kremi za lice.

Izdvojili smo listu od 5 preparata:

 • Aknolin prirodni tretman protiv akni
 • Artistry Cleanser gel,
 • Evdermia Caladerm losion za čišćenje lica,
 • Uriage Hyseac 3 Regul krema za lice,
 • Afrodita Clean Phase Hydra tonik.

 

Aknolin tretman protiv bubuljica

Ukoliko imate ozbiljnih problema sa licem i bubuljicama u trudnoći u više navrata smo spomenuli da su prirodna rešenja dugoročno najefikasnija.

Naravno, daju i trenutne rezultate, ali dugoročno gledano oni i posle tretmana ostaju vidljivi. U tome leži caka njihove efikasnosti.

Aknolin predstavlja biljni preparat, odnosno prirodni tretman koji svojim sastojcima efikasno pomaže da se lice očisti od bubuljica, ali isto tako pomaže i da se one više ne pojave kada se lice komplet očisti. Ako je vaša koža masna odgovaraće vam, ali isto tako i ako imate neki drugi tip.

Obzirom na visoko kvlalitetne sastojke u sastavu i na njihovu visoku koncentraciju u preparatu, od Aknolina možete očekivati sledeće:

 • čisto lice i sasušene bubuljice,
 • umanjeno lučenje sebuma i manje masnu kožu,
 • osvežena i umirena koža, bez crvenila i upala,
 • dubinski očišćene pore, bez viška sebuma,
 • negovana i lepa koža, sa sve manje bubuljica redovnom upotrebom.

Aknolin, kao tretman se sastoji od dva proizvoda. To su Aknolin losion za čišćenje kože i Aknolin gel za sušenje bubuljica.

Koriste se zajedno da bi ceo tretman bio potpun i dao očekivane efekte.

 • za lice bez bubuljica i mitisera možete koristiti Aknolin gel,
 • za lice bilo čisto i nemasno, pore očišćene i koža zaštićena možete koristiti Aknolin losion.

Aktivni sastojci u Aknolin gelu su esktrakt semena biljke tamarinda, ekstrakt kore primorskog bora, ekstrakt kore hrasta, ulje čajevca, ekstrakt bukovače i cveta livadskog ljulja, vitamin B5, diglicerin, alantoin i aloja vera.

Što se tiče sastojaka Aknolin losiona, radi se o sledećim: ekstrakt ploda mandarine, ekstrakt kore primorskog bora, ekstrakt kore hrasta, ulje čajevca, ulje semena pamuka, vitamin E, alantoin i aloja veru.

Tretman treba koristiti svakog dana, idealno dva puta dnevno – jednom ujutru i jednom uveče. Način upotrebe je sledeći:

 • nanesite losion na tupfer i temeljno očistite kožu, celo lice,
 • nakon toga naneti gel na konkretnu bubuljicu i umasirati (možete ga naneti i na celo lice, ako ih ima više tj. ako su mnogobrojne),
 • ostaviti gel da se osuši i da deluje.

Aknolin tretman dolazi u braon bočicama. Tuba Aknolin gela ima prskalicu i poklopac, a zapremine je 25 ml. Aknolin losion je u klasičnoj bočici sa otvorom na nakapanje i plastičnim zatvaračem. Količina je 150 ml.

Odlični su kao preparati za bubuljice u trudnoći, ali i kao kozmetički proizvodi za svakodnevnu negu kože, bez obzira na stanje.

 

aknolin gel i losion pre i posle 3

 

Pročitajte, pisali smo recenziju i iskustva za Aknolin.

 

Artistry Essentials Gel za čišćenje lica

Radi se o esencijalnom gelu za bubuljice koji dolazi od Artistry kozmetike. Ovo je nežan gel koji trudnice smeju korisiti, a koji im može pomoći da sa površine kože zasuše vidljive bubuljice.

Artistry Cleanser gel ima 3 osnovne funkcije – čisti, tonira i osvežava lice. To je i osnovna namena zašto se ovaj gel zapravo korisiti.

Pored toga što pomaže da koža postane čistija i hidrirana, on skida šminku i ostavlja kožu lica čistom, mekanom, svežom i umirenom. Pomaže da se reguliše mašnjenje kože i ublažava ubrzanu proizvodnju sebuma, što dovodi do manjeg sakupljanja nečistoća na licu.

Može se koristiti dva puta dnevno, jednom ujutru posle ustajanja i jednom kao večernja nega. Radi se o masažnom penastom gelu. Način upotrebe je sledeći:

 • operite ruke toplom vodom i ostavite tako navlažene dlanove,
 • isipajte malo gela među dlanove i protrljajte, da se napravi pena,
 • umasirajte svuda na predelu lica i na vratu, posebno liniju brade i vrata,
 • nakon toga isprati dobro mlakom vodom i nežno obrisati mekanim čistim peškirom.

Iako je blago penaste formule, on ne sadrži sulfate tako da pena neće irititari ili dovesti do isušivanja kože. Sastojci koje sadrži, a koji su bezbedni u trudnoći su krastavac, aloja vera, vitamin C, organski ekstrakt trešnje i ekstrakt perilla lista.

Pun naziv je Gel Cleanser essentials by ARTISTRY™. Dolazi u zelenoj tubi sa belim poklopcem, a zapremina je 125 ml.

 

Evdermia Caladerm losion

Evdermia Caladerm losion je sredstvo za čišćenje lica i bubuljica u trudnoći, koji se najsigurnije korisiti po savetu dermatologa. On jeste pogodan za masnu kožu koja je problematična i sklona aknama, utom sadrži većinu sastojaka koji se smeju koristiti u trudnoći (azelaična kiselina, pantenol, čajevac…).

Preporuka da se konsultiuje dermatolog jer je salicilna kiselina u sastavu, koje ima jako malo, ali ipak je prisutna.

Dejstvo ovog losiona ogleda se u tome što odgovara masnoj koži, smanjuje lučenje sebuma nakon upotrebe i pomaže da iritacija bude smanjena. Konkreno, bubuljice. Može se koristiti na licu, na ramenima i na području dekoltea.

Takođe, pomaže da koža postane lepša i obnovljena (regenerisana), da ne ostanu bubuljice, da lice bude hidrirano, elastično i da se smanji crvenilo, ukoliko se pojavi od upale.

Koristi se najviše dva puta u toku dana. Potrebno je da se nanese na tupfer i očisti temeljno problematični deo kože, gde ima bubuljica. Idealna je upotreba ujutru i uveče, nakon čega se očišćeno lice ne ispira.

Pun naziv je Evdermia Caladerm lotion i dolazi u plavom pakovanju zapremine 200 ml.

 

Uriage Hyseac 3 Regul krema za lice

Uriage Hyseac 3 Regular krema je specijalna krema koja se preporučuje za negu lica protiv bubuljica. Zbog pojedinih sastojaka smatra se bezbednom za upotrebu u trudnoći.

Prvenstveno je namenjena za negu masne i problematične kože, ali se koristi često i kao tretman uklanjanja akni.

Dejstvo kreme je jako specifično, upravo zbog sastojaka koji pomažu da se koža oporavi i očisti od bubuljica. Dakle, ojačava kožu, pomaže da se smanje upale i čini da ne dođe do zapušavanja pora. To dalje smanjuje mogućnost od nastanka novih upala, iritacija, svraba lica, peruranja, kao i izbijanja akni ili mitisera.

Od sastojaka sadrži termalnu vodu, ekstrakt sladića, voćne kiseline i pirokton olamin. Dolazi u belo-zelenoj tubi sa zelenim poklpcem. Količina u pakovanju je 40 ml, a pun naziv je Uriage Hyseac 3 Regul krema za lice.

Potrebno je koristiti dva puta dnevno, jednom ujutru i jednom uveče. Pravila upotreba podrazumeva da se nanese na celo lice, ne samo na problematične delove, već svuda.

Lice prethodno mora biti čisto i suvo. Treba izbegavati podočnjake i kompletno područje oko očiju jer je tu koža najtanja.

 

Afrodita Clean Phase Hydra tonik

Afrodita Clean Phase Hydra tonik predstavlja sredstvo za čišćenje lica, koje je zapravo odlična prevencija protiv stvaranja akni. Ukoliko imate suvu kože odgovaraće vam najviše, ali isto tako će prijati ako imate i neki drugi tip jer se radi o jako laganom i osvežavajućem toniku za lice.

Osnovne funkcije zbog kojih se našao na našoj listi su sledeće:

 • pomaže da koža povrati hidrataciju, 
 • pomaže da se umiri od upale, oteklina i da se umanje iritacije na licu,
 • pomaže da se koža regeneriše, bude zdrava, lepa i čista.

Dodatna prednsost kada je u pitanju Afrodita Clean Phase Hydra tonik je to što ima dvojaku upotrebu. Može se koristiti kao sprej za lice, tako što se naprska, ali i kao klasično sredstvo za čišćenje lica (na tupfer). 

Glavni sastojci su aloja vera, glicerin i alantoin. Pun naziv je Afrodita Clean Phase Hydra solution tonic with aloe vera, a količina u ambalaži sa prskalicom iznosi 100 ml.

Pisali smo recenziju za ovaj tonik, pročitajte – Afrodita Clean Phase Hydra tonik.

 

Bubuljice u trudnoći prevencija

 

Prevencija za bubuljice u trudnoći je pravilna nega kože lica i odabir kvalitetnih preparata. Nega kozmetičkim preparatima u trudnoći radi prevencije može izgledati ovako:

 • uvek dobro očistite problematične regije lica nežnim sredstvom za čišćenje lica (linija vilice i brada kako vam ne bi izbijale bubuljice na vratu i bradi),
 • preparati za bubuljice u trudnoći i sredstva za čišćenje lica bi trebalo biti lagana i nežna (losioni za čišćenje lica, losioni za bubuljice, tonici, micelarne vode),
 • idealno je da sredstvo za čišćenje lica bude bez ulja (nemasno), bez sapuna koji stvaraju pene i bez alkohola (iako postoje losioni koji se smatraju bezbednim u trudnoći, ako u sebi imaju visok procenat alkohola, savetujemo da ih izbegavate),
 • umivajte se dva puta dnevno i obavezno posle znojenja,
 • brišite lice nežno tapkanjem peškirom koji samo vi koristite i menjajte ga svakodnevno,
 • nakon umivanja možete nanositi hidratantnu kremu (sastojci koje može imati su zeleni čaj, hijaluronska kiselina, kokosovo ulje)
 • dva puta nedeljno se umijte toplom vodom i blagim prirodnim sapunom koji ne peni mnogo, a koji samo vi koristite,
 • izbedavajte pilinge, maske za lice i adstrigense (sredstva koja se koriste za brže stezanje površine kože) jer ponekad mogu dodatno da iritiraju kožu, što onda može dovesti i do pogoršanja bubuljica u trudnoći,
 • izbegavajte i prekomerno čišćenje lica ili “trljanje” kože, jer ovi postupci mogu dodatno da je iritiraju ili da još više stimulišu rad lojnih žlezdi (češće mašnjenje kože),
 • ako vam se bubuljice pojavljuju oko linije kose, redovno perite kosu – laganim šamponom za svakodnevno pranje kose ili jednom u dva dana,
 • izbegavajte da nanosite kreme ili pomade duž linije kose na granici sa licem,
 • sklanjajte kosu sa čela da vam ne bi izbijale bubuljice na čelu,
 • ukoliko imate dužu kosu vežite je, da vam ne bi izbijale bubuljice u trudnoći i na leđima,
 • nikada ne stiskajte akne, niti cedite bubuljice. Isto važi i za mitisere iz razloga što pored iritacije postoji šansa od stvaranja ožiljaka po licu. U tom slučaju nađite neki provereni preparat protiv mitiseera,
 • izbegavajte kozmetiku koja glasi za iritanse – masne kreme, masna kozmetika, puderi, masnije kreme za sunčanje i ulja za sunčanje, korektori za lice i bubuljice,
 • za sunčanje koristite nemasne kreme sa zaštitnim faktorom (najmanje SPF 30) i zaštitinim UV filterima (na bazi cink oksida, titanijum dioksida),
 • ako koristite šminku i pudere, potrebno je da budu nekomedogeni i da ne stvaraju akne, 
 • skidajte šminku sa lica pre odlaska na spavanje,
 • koristite samo proizvode za negu lica na bazi vode, nemasne i nekomedogene (jer je tako manja šansa da će se akne uopšte pojaviti),
 • ne dirajte lice rukama (izbegavajte naslanjanje obraza na dlan ili na prste, kao i da dodirujete predmetima lice, telefonom recimo),
 • uska odeća ili šeširi ponekad mogu da predstavljaju problem jer podstiču znojenje, a to dalje može doprineti stvaranju akni,
 • menjajte često jastučnice i posteljinu,
 • pijte dosta tečnosti, a najbolje da to budu voda i čajevi.

 

Kozmetika i tretmani protiv akni koji nisu bezbedni u trudnoći

Postoji rizik da upotreba pojedinih preparata i lekova koji se koriste protiv bubuljica mogu naškoditi razvoju bebe, dok je plod još u stomaku majke kada se formira tokom perioda drugog stanja.

 

lekovi za bubuljice u trudnoci

 

Iz sličnog razloga ne preporučuju se preparati za bubuljice u trudnoći koji u svom sastavu imaju recimo salicilnu kiselinu, benzoil peroksid u većim količinama, hidrokinon kreme, kozmetiku sa konzervansima, retinol (vitamin A) i druge.

Nebezbedni tretmani su:

 • lekovi iz grupe retionida se ne koriste u trudnoći, posebno ako imaju u sastavu jedinjenje izotretinoin koji može da bude opasan i kontraindikovan u trudnoći, ali i supstance slične ovom leku. Takođe, zabranjeni su u trudnoći iz razloga što se preko kože apsorbuju u majčin i bebin krvotok, a kasnije i u majčino mleko,
 • hormonske terapije (hormon estrogen, lekovi koji imaju supstancu flutamid),
 • lek Spironolakton, koji je diuretik,
 • određene vrste antibiotika kao što su tetraciklini za različite infekicije (doksiciklin, supstanca minociklin u lekovima i drugi),
 • antibiotik eritromicin, za koji se po nedavnim istraživanjima i studijama došlo do rezultata da izaziva urođene anomalije ploda (fetusa).

 

Zaključak – da li se bubuljice u trudnoći mogu zaustaviti?

Bubuljice u trudnoći se mogu zaustaviti i očistiti, a to se najefikasnije postiže odabirom dobrih kozmetičkih preparata na prirodnoj i biljnoj bazi, kao i pravilnom negom kože. 

U pojedinim slučajevima mogu biti od pomoći i pojedini medicinski preparati, koji su neka vrsta topikalnog leka jer se nanose direktno na kožu. Njih možete pronaći u formi krema, gelova ili masti (nisu oralni lekovi, to treba izbegavati). 

Neki dolaze na recept, a nekada su i preporuka dermatologa ukoliko je situacija ozbiljna. Uglavnom se mogu nabaviti bez svega toga, ali je preporuka uvek da se opredelite da to budu prirodni preparati za bubuljice u trudnoći.

Zarad zdravlja i sigurnosti vaše kože, samim tim što ćete znati koje sastojke možete da mažete, uvek je preporuka da birate preparate za bubuljice u trudnoći sa prirodnim sastojcima.

Tako ćete smanjiti sve šanse da opasne materije ili one koje nisu preporučljive naškode vašoj bebi (ali i da još više pogoršaju bubuljice).