Da li rešenje protiv bubuljica tražite u medicinskim preparatima? Ako je tako, obavezno pročitajte recenziju za Duac gel za akne.

 

Bez obzira na godine, akne mogu da budu estetski problem. Ukoliko uzmemo u obzir i to da se najčešće javljaju na licu, samopouzdanje može biti poljuljano.

Dobra vest je ta da postoje preparati koji deluju protiv akni. Da li postoje neželjena dejstva, šta sve sadrži, ali i kakva su Duac gel iskustva, pročitajte u nastavku.

 

Šta je Duac gel za akne?

 

Duac gel za lice je zapravo lek za akne, te otuda i njegov naziv gel za uklanjanje bubuljica. U pitanju je preparat, gel za lice i kožu koji deluje protiv akni i bubuljica.

Akne predstavljaju upalne čepiće na koži koje se javljaju kao posledica zapušenih pora. Mogu se javiti u bilo kom životnom dobu ali se najčešće javljaju u pubertetu i tokom dvadesetih godina. 

Međutim, često su problem masne kože pa se osobe sa ovakvim tipom isto često tokom celog života susreći sa bubuljicama.

 

Kako deluje Duac gel na akne?

 

Duac gel za bubuljice deluje tako što smanjuje upalni proces na koži koji dovode do formiranja bubuljica na licu. Smanjujući upalni proces samim tim smanjuju se bubuljice. 

Duac gel deluje na akne tako što:

 • smanjuje akne,
 • otklanja bakterije koje uzrokuju akne,
 • reguliše tj. smanjuje stvaranje masnoće na koži,
 • smanjuje mogućnost pojave novih akni, mitisera i čepića na koži.

Dobra strana gela je to što sprečava nastanak novih akni pa na duži vremenski period štiti kožu od pojave istih. 

 

Duac gel za akne na licu

 

Ko sme da koristi Duac gel za akne?

 

Duac gel za bubuljice zapravo smeju koristiti svi koji imaju problema sa bubuljicama na koži. Ovo se odnosi na to ukoliko su akne blagog do umerenog intenziteta.

Svi odrasli i adolescenti stariji od 12 godina mogu koristiti lek. Na način koji je naveden u uputstvu, a koji ćemo vam kasnije objasniti.

Kako Duac gel za akne predstavlja lek, upotrebu određuje doktor. Najčešće dermatolog. Ukoliko sami kupite gel u apoteci, onda je tu uputstvo koje detaljno objašnjava ko sme koristiti gel.

Marija i Ivona su se odlučile za prirodnu alternativu i tako uspele očiste da svoje lice od bubuljica. Koristile su jedan prirodni biljni tretman – gel za bubuljice i losion za čišćenje lica, a to im je pomoglo da uživaju u čistom i zdravom licu bez bubuljica i akni. Pročitajte kako i njihove utiske https://kozmetickimagazin.com/ovo-je-proizvod-koji-cisti-lice-od-bubuljica/.

 

Kome se ne preporučuje Duac gel?

 

Svakako da postoje određene osobe kojima se upotreba Duac gela ne savetuje. Mi vam navodimo ko ne bi trebalo da koristi gel. 

Duac gel za bubuljice se ne preporučuje:

 • ukoliko ste alergični na bilo koji od sastojaka,
 • ukoliko planirate izlaganje suncu jer može ostaviti fleke na koži,
 • osobama koje izmaju izrazito suvu kožu jer će lek doprineti isušivanju kože,
 • ukoliko je koža oštećena,
 • kod trudnica i dojilja se primenjuje jedino ukoliko je doktor preoručio upotrebu leka,
 • deca mlađa od 12 godina, bez obzira na to da li su u pubertetu ili ne.

Takođe, Duac gel se ne sme koristi u kombinaciji sa nekim drugim sredstvima protiv bubuljica. Takođe se ne preporučuje ukoliko već koristite neki drugi antibiotik, jer gel sadrži jedan antibiotik a to je klindamicin.

Pisali smo detaljnije u recenziji o Klindamicin gelu i losionu.

 

Duac gel za akne upotreba

 

Kako je u pitanju medicinski preparat veoma je bitno koristiti ga na način koji je propisan.

To podrazumeva sledeću upotrebu:

 • samo na koži,
 • ne upotrebljavati na iritiranim delovima kože,
 • efekti su vidljivi u periodu od 4 do 6 nedelja,
 • ne duže od 12 nedelja.

Duac gel upotreba postupak:

 1. umijte se i očistite lice dobro, da bude čisto,
 2. dobro osušite lice ili deo kože gde ćete naneti gel,
 3. jednom dnevno nanositi gel, najbolje uveče,
 4. malu količinu gela je potrebno lagano utiljati na mesto zahvaćeno aknama, ali i oko akni.

Veoma je bitno napomenuti da se gel ne nanosi samo ciljano na bubuljice, već i na predeo oko bubuljica. Na taj način će efekat biti kompletan. Ukoliko se nanosi samo na predeo gde je bubuljica, efekat može izostati.

Obavezno dobro isprati ruke nakon nanošenja Duac gela.

 

Na kojim regijama se sme mazati Duac gel za bubuljice?

 

Kako se akne mogu javiti na različitim delovima tela, bitno je znati na kojim delovima tela možemo koristiti Duac gel za akne.

Akne se mogu javiti pa se gel može koristiti:

 

Mere opreza prilikom upotrebe Duac gela za bubuljice

 

Postoje određene mere opreza. Bitno ih je znati pre nego što odlučimo da koristimo ovaj gel za bubuljice.

Posebne mere opreza kada je primena Guac gel u pitanju su:

 • ne nanositi na ustima, oko očiju, kao i na usnama,
 • ne nanositi na oštećenim delovima kože (ekcem, posekotine, opekotine, rane…)
 • ne koristiti ukoliko imate previše suvu kožu jer će je on dodatno osušiti,
 • ne kombinovati sa drugim lekovima za bubuljice, ali ni sa preparatima koji isušuju akne (sapuni, sredstva sa alkoholom za čišćenje lica, ostali kozmetički preparati za čišćenje kože)
 • ukoliko dođe do pojave teške iritacije prekinuti upotrebu,
 • ne koristiti ukoliko odlazite u solarijum ili se izlažete suncu,
 • pazite da ne dođe u dodir sa garderobom, peškirom ili sa posteljinom jer izbeljuje tkanine (isto se odnosi i na kosu).

 

Neželjena dejstva Duac gela

 

Kada se koristi Duac gel za akne onda treba reći i da može doći do pojave neželjenih dejstava. Kod upotrebe bilo kog preparata, bilo da je u pitanju medicinski ili organski, može doći do pojave nekih efekata.

Neželjena dejstva koja se mogu javiti kod upotrebe Duac gela su:

 • alergijska reakcija na koži,
 • stomačni grčevi,
 • osećaj peckanja kože, perutanje kože oko bubuljice, svrab kože i teranje na češanje,
 • suva koža i isušivanje kože oko bubuljice,
 • pojava osipa, ali veoma retko,
 • crvenilo kože,
 • širenje ili pogoršanje stanja akni.

Bilo koji od ovih efekata mogu se javiti, ali se neki javljaju češće dok neki veoma retko. Ukoliko se pojavi bilo koji od ovih simptoma, preporuka je javiti se svom lekaru.

 

Duac gel za akne iritacija kože

 

Duac gel za akne očekivani rezultati

 

Svi očekujemo da će preparat koji koristimo dati rezulčtate, pa tako i ako se koristi  Duac gel. Ali je veoma bitno biti konzistentan kada je primena ovog sredstva u pitanju.

Pravilna primena Duac gela za akne može do vesti do sledećih rezultata:

 • nakon 4 do 6 nedelja doći će do poboljšanja stanja na koži,
 • kod akni koje su blaže i nisu u pitanju jake upale, rezultati se mogu javiti i ranije,
 • ima duže a ne trenutno dejstvo, što znači da je koža određeno vreme nakon upotrebe zaštićena od pojave novih akni, mitisera i bubuljica.

 

Duac gel za akne iskustva

 

Koliko su korisnici zadovoljni govore iskustva za Duac gel, ali i kritike. A vi pogledajte, možda vam neka mogu mnogo pomoći.

 

Pozitivna iskustva

Lidiji je samopouzdanje bilo zaista poljuljano. Pubertet, škola, stres, uticali su da se na njenom licu pojave crvene bubuljice koje su bile veoma primetne. Ni jedan puder nije mogao da ih pokrije. Probala je svašta što su joj drugarice savetovale, ali nije bilo poboljšanja. Otišla je kod dermatologa i on joj je prepisao Duac gel. Njoj je zaista pomogao, ona je zadovoljna i preporučuje svim svojim vršnjacima.

 

Sanja nije imala bubuljice u pubertetu i nije verovala da je moguće dobiti ih kasnije. Mođutim, javile su joj se oko 30-te i nikako nije mogla da ih ukloni. Svašta je probala, ali uglavnom nije bilo rezultata. Kada ih je bilo, bili su kratkortajni. Drugarica joj je rekla za Duac gel za akne i ona je rešila da proba. Koristila je po uputstvu gel i nakon dve nedelje njeno lice je bilo drugačije. Upale su se smirile, a i ona takođe.

 

Veljko već dugo ima problem sa bubuljicama. On je bio kod dosta dermatologa, ali sve što su mu davali nije davalo rezultate. A onda je doktor opšte prakse preporučio Duac gel za bubuljice Koristio je veoma kratko gel kada je video prve rezultate. To je bilo iznenađujuće. Malo se njegova koža više sušila dok je koristio gel, ali ga to nije sprečilo da nastavi sa korišćenjem. I on je zadovoljan.

 

Anonimna korisnica je zadovoljna Duac gelom. Ona još od puberteta ima bubuljice, koža joj je već u ožiljcima. U poslednje vreme su se bubuljice smanjile, nisu toliko izražene, ali su i dalje tu. Ona je u apoteci dobila savet da proba gel. Nije očekivala čudo. Međutim, nakon samo nedelju dana primetila je da deluje. Ona je terapiju do kraja ispoštovala, a ono što joj je posebno drago je to što se sada bubljice više ne javljaju, iako je prošlo 2 meseca od upotrebe.

 

Negativna iskustva

Gaga ima drugačije iskustvo, u odnosu na prethodna. Ona ima akne, najviše na bradi i vratu. Kada joj je dermatolog prepisao Duac gel za akne odmah je krenula sa terapijom. Onako kako je on naglasio, jednom dnevno, uveče. Međutim, već nakon prve upotrebe, kada se ujutru probudila videla je da su joj oči natekle. Proverila je uputstvo i videla da je to upozorenje da prekine sa upotrebom. Tako je i uradila. Verovatno je alergična pa savetuje svima da se pre upotrebe upoznaju sa sastavom da se ne desi i njima isto što i njoj.

 

Srđan nije zadovoljan Duac gelom. Razlog je taj što je njegova koža veoma osetljiva, puna akni. Kada je počeo da koristi od prve upotrebe javilo se crvenilo. Ali je on nastavio da koristi i nakon 3 dana on je imao jaku upalu na licu od gela. Morao je da prekine jer ga je koža pekla. Postala je suva i perutala se. Možda je ovo deo procesa ali on svakako neće nastaviti sa upotrebom, to je sigurno.

 

Sara ima jako izražene pore, akne su po nekad prisutne, uglavnom u PMS-u, na čelu i obrazima. Ona savetuje svima da budu oprezni kada je Duac gel za bubuljice u pitanju jer je ona dobila nakon upotrebe jako suvu kožu. Njena koža nije bila takva ranije. Zato skreće pažnju da je gel možda dobar kod jakih upaljenih bubuljica. Ali da običnim bubuljicama nikako ne prija, bar ne njoj.

 

Duac gel sastav

 

Kada je u pitanju potpuna lista sastojaka bitno je videti šta sve sadrži. U pitanju je lek i nakon nanošenja, naša koža ga apsorbuje.

Pored aktivnih sastojaka a to su klindamicin i benzoil peroksid, celokupna lista sastojaka izgleda ovako:

Karbomer, Dimetikon, Dinatrijum-laurilsulfosukcinat, Dinatrijum-edetat, Glicerol, Silicijum-dioksid, Poloksamer 182, Voda, Natrijum-hidroksid.

Iz ove liste izdvajamo dobre sastojke, a to su:

 • Glicerol – tj. glicerin je dobar sastojak jer je u pitanju ovlaživač pa kožu hidrira.
 • Silicijum-dioksid – koristi se za skupljanje masnoće i viška sebuma sa kože.
 • Poloksamer 182 – ovaj sastojak daje koži mekan i gladak izgled.
 • Natrijum-hidroksid – još jedan siguran sastojak koji se u kozmetici koristi za regulisanje PH vrednosti između proizvoda i kože.

Sastojci koji nisu poželjni su sledeći:

 • Dimetikon – silikon koji se nalazi u Duac gelu. Silikoni nisu poželjni sastojak u proizvodima za negu.
 • Dinatrijum-laurilsulfosukcinatsurfikant koji se u kozmetici koristi za čišćenje kože, ali može da izazove iritacije očiju i sluzokože.

 

Aktivni sastojci Duac gela

 

Aktivni sastojci Duac gela su:

 1. klindamicin
 2. benzoil-peroxid

Klindamicin se u Duac gelu nalazi kao 1% ovog antibiotika. Antibiotik kao i drugi antibiotici imaju antibakterijsko dejstvo. To znači da klindamicin uklanja bakterije sa kože.

Benzoil-peroksid pored toga što uklanja mrtve ćelije sa kože, smanjuje i uklanja akne i bubuljice. Takođe deluje tako što uklanja bakterije sa kože.

Detaljnije informacije o antibakterisjskom gelu benzoil peroksid smo pisali u recenziji

 

Duac gel cena

Pitanja kolika je cena za Duac gel za akne i gde se može nabaviti veoma su česta. Gel se može nabaviti u apotekama. Ceza za Duac gel je oko 800 dinara.

 

POVEZANE RECENZIJE:

 

Ostale informacije o Duac gelu 

Duac gel proizvodi brend Stiefel iz Irske. Gel je u aluminijumskoj tubi, zapremine 25 grama. Tuba je bele boje sa plavim detaljima. 

Gel je bele do žućkaste boje. Guste je teksture pa je bitno lepo naneti ga i ne nasositi više nego što je preporučeno.

Duac gel za lice i akne je potrebno čuvati van domašaja dece. Koristi se najduže 2 meseca nakon otvaranja, ili u suprotnom do isteka datuma naznačenog na pakovanju.

 

Duac gel za akne zaključak 

Akne su nešto što niko ne voli. Svi bismo bili spremni da svašta probamo samo da nestanu. Ali je veoma bitno biti pažljiv, pre svega ako su lekovi u pitanju. Treba ih koristiti ih isključivo po uputstvu.

Da li ste probali Duac gel za akne? Kako se vi borite sa aknama i bubuljicama? Podelite sa nama vaša iskustva, uriske i komentare u poljima ispod teksta.