Kopriva za kosu ima niz prednosti i često je glavni sastojak u šamponima. U tekstu otkrivamo zašto je sve dobra i koji je šampon sa koprivom najbolji.

Kopriva za kosu je biljka i dar majke prirode koja zaista ima brojne blagodeti za kosu, ali i za celokupno naše zdravlje.

Za koprivu se sa pravom može reći da je prirodni tonik ili vitaminska bomba. Zadivljujuće moći i ogromnu korist kopriva pruža kako za jačanje imuniteta (za celokupno zdravlje), tako i za jačanje kose (za podsticanje duže, gušće i zdravije kose). 

Najvažnije od svega je što kopriva zaista pomaže da se smanji opadanje kose, a svojim aktivnim dejstvom podtiče rast nove zdrave kose. Zbog toga se sve više može naći u preparatima za negu kose, kao što su šamponi sa koprivom.

 

 

 

vlasilan zene model

 

Kopriva za kosu benefiti

 

Za negu kose i u kozmetici se uglavnom koristi list koprive kao i njen koren, a koji su između ostalog bogati mineralima kao što su gvožđe, kalcijum, magnezijum, cink i drugi. Zajedničkim delovanjem ojačavaju folikule dlaka, daju kosi snažan podsticaj za brži oporavak i rast. Takođe, mogu zaštititi kosu i njeno vlasište od oštećenja spoljašnjih radikala, odnosno od štetnih spoljašnjih faktora.

Ako se pitate zašto baš kopriva za kosu i kakve su koristi, sledi odgovor. To su osnovna i veoma važna 3 razloga:

 • poboljšava cirkulaciju krvi u vlasištu, zbog čega koren kose dobija više minerala, hranljivih sastojaka i kiseonik, pa postaje jači, otporniji i čvršći;
 • sadrži snažne antioksidante koji čuvaju kosu od oštećenja i pucanja;
 • može inhibirati (sprečiti) uticanje DHT hormona na gubitak kose, koji je zapravo često odgovoran za ćelavost, gubitak kose ili smanjenje folikula dlaka, kako kod muškaraca tako i kod žena.

Međutim, to nisu svi razlozi zbog kojih se kopriva za kosu može koristiti. Postoje niz dodatnih benefita koje ova čudesna i blagotvorna biljka ima za kosu. Najvažnije prednosti zbog kojih se kopriva koristi za oporavak kose su:

 • pomaže u ponovnom rastu zdrave kose,
 • pomaže protiv gubitka i opadanja kose,
 • podstiče bolju cirkulaciju vlasišta,
 • pomaže protiv peruti (smanjuje pojavu peruti u kosi),
 • za masnu kosu (reguliše uvećano mašnjenje kose),
 • dubinski čisti masno vlasište,
 • smanjuje iriraciju vlasišta i zaustavlja svrabež glave,
 • ojačava strukturu dlake,
 • za jačanje korena kose,
 • vraća kosi sjaj,
 • čuva prirodnu boju kose,
 • ojačava i oživljava rascvetale krajeve kose.

 

 

Svoja iskustva o oporavku kose posle opadanja i njenom ponovnom rastu podelile su Svetlana i Mila. One su nam ispričale kako su uspele da im kosa ponovo postane gusta i duga. U početku su pokušavake sa raznim kućnim metodama i raznovrsnim drogerijskim preparatima da reše ovaj problem, ali kako nije bilo pomaka prešle su na prirodnu kozmetiku. Njihova iskustva i šta im je tačno pomoglo pročitajte u tekstu na plavom linku https://kozmetickimagazin.com/ovo-je-sampon-koji-zaustavlja-opadanje-kose/.

 

Hranljive vrednosti koprive

 

Listovi koprive, kao i koren sa stablom imaju brojne hranljive vrednosti. Tbog toga se više od 1000 godina kopriva koristi u alternativnoj medicini. Sve veću primenu kopriva za kosu ima i u prirodnoj kozmetici.

Kada je u pitanju nega kose, kopriva ima snažna anti-inflamatorna, protivupalna i antibakterijska svojstva, čiji je prioritet očuvanje zdravlja vlasišta. Takođe kopriva sadrži izuzetno visok nivo minerala i vitamina potrebnih kosi, a ovo su najvažniji:

 • kopriva je bogata proteinima, vlaknima, mineralima (kalcijum, kalijum, silicijum, sumpor, magnezijum, gvožđe, cink, fosfor, natrijum),
 • bogata je masnim kiselinama – linolna, linolenska, palmitinska, stearinska i oleinska kiselina, koje ojačavaju kosu, 
 • sadrži flavonide i vitamine (A, B, C, K),
 • u listovima tamnozelene boje su biljni pigment hlorofil, karoteniodi, antocijanini i drugi fitonutrijenti, odnosno biljna jedinjenja.

 

Kopriva protiv opadanja kose

 

Bilo da je u pitanju opadanje kose kod žena ili je veći gubitak kose poput alopecije, opadanja kose u pečatima i slično, onda je kopriva za kosu definitivno bezbedan način da to smanite ili zaustavite. Zahvaljujući bogatstvu minerala kao što su magnezijum, kalcijum, gvožđe i vitaminima sadržanim u lišću, korenu i stablima, kopriva se koristi za oporavak kose. Ona je prirodan put da svoju kosu učinite sjajom, otpornom i zdravom.

Kopriva je od davnina poznata kao biljka koja rešava problem gubitka kose, samim tim i oporavak kose koprivom tako što stimuliše rast zdravije i gušće kose. Zapravo, kopriva za kosu je jedan od nastarijih prirodnih tretmana u borbi protiv gubitka i opadanja kose. 

Bogata je antioksidansima, flvonidima, vitaminima i drugim biljnim organskim jedinjenjima koji deluju na vlasi poput štita, braneći je od napada slobodnih radikala i oštećenja koja mogu izazvati.

Kopriva se kao prirodni lek može naći u mnogim kozmetičkim preparatima za negu kose, svakako najčešće kada je u pitanju šampon protiv opadanja kose. U tom slučaju, dobra masaža vlasišta tokom pranja kose šamponom u čijem je sastavu kopriva se veoma efikasno bori protiv opadanja i gubitka kose.

Kopriva za kosu može biti i u sastavu drugih preparata kao što su losioni za kosu, maske, a može se koristiti i hladno ceđeno ulje od koprive, koje je veoma lekovito. U borbi protiv gubitka kose kopriva se svakako može i interno konzumirati u vidu vitamina za kosu, kapsula, ali i kroz čaj od koprive.

 

Da li je dobra kopriva za rast kose?

 

Hiljadama godina unazad kopriva se koristi i za rast zdrave, lepe i sjajne kose, zbog toga što stimuliše rast nove i zdrave kose. Može se koristiti tako što se kosa ispira koprivom, kao što se nekada učestalije radilo. Danas je kopriva svoje značajno mesto zauzela u svetu lepote i kozmetike, pa sve veću primenu ima u prirodnoj kozmetici. Odnosno, kopriva se sve više može videti kao glavni sastojak u preparatima za rast kose, kao što su šamponi za rast kose.

Kopriva pored toga što smanjuje gubitak kose, ona je odličan prirodni lek koji pomaže prilikom ponovnog rasta kose. Za lekovita svojstva koja kopriva ima za kosu zaslužni su njeni listovi, bogati silicijumom i sumporom, zbog čega ona dodatno vraća kosi sjaj i čini da bude zdravija. Bogata je i masnim kiselinama, gvožđem, magnezijumom i cinkom, koji su zaslužni da neguju folikule dlaka i podstaknu rast kose.

Redovnom upotrebom preparata sa koprivom, odnosno pranjem kose šamponom od koprive ili ispiranjem glave čajem od koprive, kosa postaje jača, sjajnija i negovana. Moć koprive koju ima na kosu ogleda se upravo sposobnosti da je obnovi, nakon čega postaje zdravija i vitalnija.

 

 

Kopriva protiv peruti u kosi

 

Kada je u pitanju perut i masna kosa, uzajamna povezanost između ova dva stanja postoji. Kopriva za oporavak kose može pomoćii i kod dubinskog, odnosno temeljnog čišćenja masnog vlasišta, bilo da je u pitanju perut u kosi ili ubrzano mašćenje kose.

Kopriva za kosu je jedan od najefikasnijih prirodnih metoda protiv peruti u kosi. Može se korisiti kao tretman za uklanjanje suve peruti (belih ljuspica) na više načina, a samo neke od prirodnih metoda su:

 • ispiranje vodom u kojoj je sveža kopriva prethodno obarena,
 • masaža vlasišta sušenim cepkanim listićima koprive,
 • redovna masaža glave sveže skuvanim i izdrobljenim listovima koprive,
 • masaža vlasišta lekovitim uljem od koprive,
 • pranjem kose i tretmanima putem šampona protiv peruti.

Kopriva zahvaljujući mineralima, vitaminima i biljnim masnoćama pomaže da se teme glave dubinski očisti od masnoće i peruti. Tako ujedno smanjuje iritaciju osetljive kože i eliminiše svrab glave.

Bilo koja od pomenutih metoda koprivom za kosu je veoma efikasan tretman protiv peruti. Takođe, prirodne metode uključuju i upotrebu kozmetike i preparata za negu kose sa koprivom. Naveću primenu u lečenju peruti ima šampon protiv peruti sa koprivom u sastavu.

 

Šampon sa koprivom 

 

Kada je ona u sastavu preparata za negu kose, kao što je šampon sa koprivom, ona takođe ima brojne prednosti za kosu i njeno vlasište. Pored sprečavanja gubitka kose i zdravog rasta, neizostavno je umirivanje iritiranog vlasišta, koje može biti posledica peruti. 

Redovnom upotrebom i šamponiranjem kose šamponom od koprive, perut u kosi se značajno može smanjiti, pospešiti ponovni rast zdrave kose i smanjiti opadanje kose. Kada birate preparate za negu kose, oslonite se se na sastav i birajte prirodne sastojke. Prirodni šamponi bez sulfata, parabena i silikona su uvek bolje i zdravije rešenje za vašu kosu.

Moramo naglasiti i sledeće!

Ukoliko imate previše suvo vlasišta onda se ne preporučuje uvek kopriva. Razlog je veća količina minerala – sumpora i silicijuma, koji mogu dodatno isušiti vašu kožu na, ionako, osetljivom vlasištu.

 

Vlasilan šampon za kosu sa koprivom

 

Vlasilan je potpuno prirodni šampon sa koprivom u sastavu, koji su mnoge korisnice ocenile kao najboljim prirodnim šamponom za negu kose. Zahvaljujući koprivi u svom sastavu on se koristi kao šampon koji pospešuje rast kose, smanjuje gubitak kose, pomaže oporavak vlasi i dubinski isti kožu i dlaku od masnoće ili peruti.

Vlasilan je zapravo prirodni tretman za negu i jačanje kose koji se sastoji od dve formule, tj. dva prirodna šampona za kosu. Vlasilan A je šampon za opadanje kose i protiv peruti, a Vlasilan formula B je šampon koji stimuliše rast nove, zdrave kose i jača koren dlake.

Karakterističan je po izuzetno velikoj koncentraciji prirodnih aktivnih sastojaka, koji obećavaju rezultate za jako krako vreme.Redovnom upotrebom Vlasilana prvi rezultati se mogu primetiti za samo četiti nedelje, za već narednog meseca kosa će biti regenerisana – jaka, bujnija, sjajnija i zdravija.

Pisali smo recenziju i iskustva za Vlasilan – Vlasilan, najbolji prirodni šampon protiv peruti i opadanja kose!

 

 

Sastav Vlasilan šampona za rast kose u koji ulazi i kopriva su: kakao buter, ulje pšeničnih klica, ekstrakt svile sa jezera Como, babasu ulje, makadamija ulje, arnika, hajdučka trava, rastavić.

 

Kopriva za bolju cirkulaciju vlasišta

 

Još jedna velika prednost koprive za kosu i vlasište je što ona ima moćnu prirodnu sposobnost dilatacije krvnih sudova na površini kože. Dilatacijom, odnosno povećanjem – proširenjem krvnih zidova dolazi do jačanja krvnih sudova, pa se tako i poboljšava cirkulacija. Dodatno, na taj način folikuli dlaka dobijaju više hranljivih materija, vitamina, ali i kiseonika. Sve značajno utiče da kosa postane jača, gušća i zdravija.

 

Kopriva za sjajnu kosu

 

Kopriva za kosu zahvaljujući vitaminima i mineralima čuva prirodnu boju kose. Bilo da je u sastavu preparata za negu kose ili kada se koristi samostalno za ispiranje glave, ona čuva prirodnu boju kose i zadržanja njen prirodni sjaj.

Oporavak kose koprivom podrazumeva da ona postaje hidrirana, svilenkasta i mekana, lepa i zdrava, ujedno zavodljiva.

Recenzija za šampon sa koprivom o kojima smo pisali:

 

vlasilan zene model

 

Da li ste koristili neki od navedenih šampona od koprive? Kakva su vaša iskustva kada je u pitanju nega kose i kopriva za kosu?

Podelite sa nama vaša iskustva u komentaru i kakvi su vaši utisci o koprivi, kao i o šamponu koji ste koristile.