Ako se pitate da li lek za gljivice na noktima postoji, ili ako sumnjate da će vam išta pomoći, znajte da pomoći ima. Otkrivamo proizvode koji zaista deluju, da ne lutate i tražite.

 

Gljivice mogu biti zaista veliki problem. To je mnogima poznato, naročito onima koji su nekada imali ovaj problem. 

Gljivična infekcija noktiju na nogama je najčešća infekcija noktiju. Javlja se kod veoma velikog broja ljudi.

 

stopalin sprej i sapun

 

Zašto nastaju gljivice na noktima?

 

Gljivice na noktima koje su poznate i kao onihomikoza, koje izazivaju gljivice, kao što i sama reč kaže. 

Mogu biti različite gljivice u pitanju. Uglavnom su one koje izazivaju i atletsko stopalo.

To su gljivične infekcije: 

Gljivice se na noktima javljaju kada za njih postoji pogodno područje koje je pogodno za razvoj. To je uglavnom vlažna sredina. Gljivice lako zahvataju nokat i kožu ispod nokta.

Neke infekcije mogu biti ozbiljnije i bolne. Uglavnom nisu, ali svakako utiču na izgled noktiju. 

Gljivična infekcija na noktima uglavnom dovodi do promene boje nokta, te isti izgledaju neuredno.

 

Prevencija protiv gljivica na noktima i stopalima

 

Kada je prevencija pojave gljivice na nogama u pitanju onda je na prvom mestu higijena stopala. Takođe, higijena stopala treba da obuhvati i adekvatnu higijenu noktiju.

Kako bismo sprečili pojavu gljivica na stopalima i noktima, potrebno je:

 • obezbediti da stopala budu čista, tj. redovna higijena stopala,
 • obezbediti da stopala budu suva ukoliko se prekomerno znoje,
 • nositi kvalitetnu kožnu obuću koja će omogućiti da koža diše,
 • izbegavati direktan kontakt sa površinama koje mogu biti izvor gljivične infekcije (bazeni, javna mesta, svlačionice).

Pre korišćenja medicinskih sredstava, iskustva su pokazala da biljni preparati mogu poslužiti kao pomoć u smanjenju tegoba kao što su gljivice na noktima, uvećano znojenje nogu, kao i neprijatan miris stopala.  O tome svedoči i Jovana. Ona je sa nama podelila svoje svoje utiske i rekla kako je uspela da se izbori sa velikim blamom zbog problema u kome se našla. Šta je njoj POMOGLO možete pročitati u tekstu na plavom linku – https://kozmetickimagazin.com/lak-nacin-protiv-neprijatnog-mirisa-nogu-ona-koristi-ovo/.

 

Gljivice na noktima simptomi

 

Simptomi tj. kako prepoznati gljivice na noktima je od presudne važnosti. Ukoliko se odmah primeni adekvatna terapija može pomoći da se spreči širenje gljivica na noktima nogu.

Tako da, ukoliko se pojavi gljivična infekcija na stopalima, na primer, atletsko stopalo, potrebno je odmah reagovati. U većini slučajeva, ukoliko se atletsko stopalo ne leči, dolazi do proširenja infekcije i na noktima.

Ukoliko primetite bele, ili žućkaste mrlje na noktima, potrebno je odmah reagovati i početi sa lečenjem. To većina ljudi ne primeti, ali upravo su to simptomi gljivične infekcije noktiju.

 

nokti gljivicna infekcija

 

Kao simptome gljivične infekcije izdvajamo:

 • bele ili žućkaste mrlje na noktima,
 • zadebljanje nokatne ploče,
 • promena boje nokta,
 • urastanje nokta ili zanoktice.

  

Prevencija i kako ukloniti gljivice na noktima?

 

Postoje mnogi načini za uklanjanje gljivica na noktima. Neki su manje, a neki više delotvorni.

Sa druge strane, postoje preparati za uklanjanje gljivica, a masti i kreme su najzastupljeniji lekovi za ove probleme. Isto tako postoje i neke prirodne, alternativne metode.

Mi vam ovde navodimo šta sve možete od preparata probati, kada su gljivice na nogama u pitanju.

To su sledeći preparati:

 • krema protiv gljivica na noktima,
 • mast gel protiv gljivica na noktima,
 • olovka protiv gljivičnih infekcija noktiju,
 • lak za gljivice na noktima,
 • antibakterijski sapun protiv gljivica,
 • sprej za gljivice na noktima i stopalima.

 

Krema protiv gljivica na noktima

Krema protiv gljivičnih infekcija noktiju je obično gušće teksture. Ovakve kreme su posebno namenjene upravo borbi protiv gljivične infekcije, bilo da je infekcija zahvatila nokte ili neku drugu regiju tela.

Postoji krema kao lek za gljivice na noktima koja je striktno namenjena gljvičnoj i bakterijskoj infekciji, ali i druge koje se mogu koristiti višenamenski. Zato bitno najpre tačno utvrditi o kojoj gljivičnoj infekciji se radi.

Krema se nanosi ciljano na nokte koji su zahvaćeni gljivičnom infekcijom. Ukoliko želite da rezultat ne izostane, bitno je kremu nanositi striktno po uputstvu.

 

Mast gel protiv gljivica na noktima

Mast gel protiv gljivica na noktima se takođe često ima primenu kao lek za gljivice na noktima. Ovakav proizvod uglavnom se koristi za predeo koji je zahvaćen gljivicama, to je u ovom slučaju nokatna ploča.

Mast je drugačije teksture u odnosu na kreme, jer je providne strukture, lako se razmazuje, ali kada je gljivična infekcija noktiju u pitanju, onda može biti teži za nanošenje.

Kada se aplicira potrebno je ciljano naneti na masta koja su zahvaćena gljivicama. Nanošenje rukom može biti neprecizno. 

 

Lak za gljivice na noktima

Kada je u pitanju lak za gljivice na noktima, i on može da se koristi kao lek za gljivičnu infekciju noktiju. Ali, pre svega da naglasimo da nije u pitanju lak za nokte u bojama. Jer, on se ne preporučuje kada je gljivična infekcija noktiju u pitanju. 

Lak u boji zatvara nokat i gljivice se u takvoj sredini lakše šire.

Lak za gljivice na noktima je upravo je jedna vrsta leka koja se koristi protiv gljivica na noktima. Odlično kod laka za gljivice na noktima je što postoji četkica koja veoma precizno aplicira lak na mestima koja su zahvaćena gljivičnom infekcijom.

Na taj način ne dolazimo u kontakt sa sadržajem laka, pa je smanjena mogućnost da do širenja gljivica dođe.

I lak se kao i ostali preparati protiv gljivica nanosi po uputstvu – maže se preko nokatne prloče jednom do dva puta dnevno.

 

Olovka protiv gljivičnih infekcija noktiju

Olovka koja podseća na marker je vrsta leka koji se koristi za gljivične infekcije noktiju. Tačnije, to je još jedan preparat koji može pomoći da se reši problem sa gljivicama na noktima.

Odlična stvar kao kod laka, jeste mogućnost nanošenja olovke veoma precizno na mestima zahvaćenim gljivicama. To će, takođe, smanjiti mogućnost da se gljivice prenose na druge delove koji nisu zahvaćeni gljivicama.

Sve olovke koje se koriste protiv gljivične infekcije je potrebno koristiti po uputstvu i ciljano.

 

Sprej za gljivice na noktima i stopalima

Sprej za stopala koji postoji protiv gljivica na noktima i stopalima je još jedan u nizu preparata koje možete koristiti u ove svrhe.

Sprej se nanosi raspršivanjem, pa sam po sebi zahvati možda veću površinu nego što je zahvaćena gljivicama. Tako da se ponekad smanjuje mogućnost ciljanog nanošenja ovog preparata.

Ali to ne smanjuje efikasnost.Sa druge strane pošto je često tečne formule lako se može utrljati ciljano.

Sprej za gljivice na noktima i stopalima je veoma efikasan i kada je neprijatan miris u pitanju jer ga efikasno otklanja i ublažava.

 

sprej gljivice nokti

 

Antibakterijski sapun protiv gljivica

Iako sama reč kaže da je u pitanju sapun koji se kao preparat koristi protiv bakterija, on u mnogim slučajevima može doprineti uklanjanju gljivičnih infekcija noktiju i stopala. Održava stopala čistim, i to je njegova glavna prednost.

A pritom, može delovati na to da do pojave bakterija na ovom delu tela ne dođe. 

Uglavnom se koristi u kombinaciji sa nekim drugim preparatima. Isto tako dovodi do trenutnog olakšanja ukoliko postoji iritacija izazvana gljivičnom infekcijom.

 

Lek za gljivice na noktima – preporuka proizvoda

 

U nastavku vam navodimo najbolje preparate protiv gljivica na noktima. 

To su oni koji su dali najbolje rezultate i mnogima pomogli da se reše upornih gljivica na noktima, a koji mogu biti i estetski ali i bolni problem.

Najbolji proizvodi su:

 1. Stopalin sprej i sapun protiv gljivica na noktima i stopalima,
 2. Canesten krem za gljivice na noktima,
 3. Eveline za gljivice na noktima,
 4. Daktanol krema za gljivice na noktima,
 5. Scholl Fungal tretman za gljivice na noktima,
 6. Mycosan za gljivice na noktima.

 

Stopalin sprej i sapun protiv gljivica na noktima i stopalima

 

Stopalin sprej i sapun protiv gljivica na noktima i stopalima predstavljaju celokupan biljni i organski tretman protiv gljivca. U pitanju je biljna kozmetika brenda Ovotaris.

Prilikom korišćenja najpre se savetuje korišćenje sapuna. Stopalin sapun se koristi za higijenu stopala, ali pored higijene stopalima pruža i dodatnu negu zahvaljujući svojim aktivnim biljnim i inovatinvim organskim sastojcima. 

Stopalin sapun doprinosi:

 • uklanjanju gljivica sa noktiju i stopala,
 • smanjenju prekomernog znojenja,
 • uklanjanju neprijatnog mirisa,
 • uklanjanju gljivične infekcije atletskog stopala.

U svom sastavu Stopalin sapun sadrži palmino ulje, jojoba ulje, kakao, ulje semenki grožđa, žalfije, čajevca, ulje lavande i ruzmarina. 

Stopalin sapun protiv gljivica na noktima i stopalima se nalazi u beloj kutiji i sapun je težine 65 grama.

Nakon upotrebe Stopalin sapuna potrebno je u potpunosti osušiti stopala, a zatim naprskati Stopalin sprej za potpuni tretman gljivica na noktima i stopalima.

Stopalin sprej doprinosi:

 • uklanjanju gljivica na noktima i stopalima,
 • regeneraciji oštećene kože i noktiju,
 • ulklanjanju neprijatnih mirisa nogu i obuće.

Stopalin sprej dolazi u bočici sa raspršivačem od 100 ml, a u sebi sadrži biljku rusu, palmarosa ulje, ulje ricinusa i čajevca. Svi ovi sastojci neguju stopala i doprinose sprečavanju ponovne pojave gljivica. 

 

 

Canesten krem za gljivice na noktima

 

Canesten krem je poznata krema za gljivice na noktima, koja se koristi uopšteno kod gljivičnih infekcija kože. Može se koristiti i ukoliko je koža ispucala.

Canesten krem sadrži aktivnu supstancu klotrimazol koja predstavlja antimikotik koji u stvari predstavlja lek protiv gljivica.

Lek Canesten krem se koristi kod gljivične infekcije na noktima 2 do 3 puta dnevno, u trajanju maksimalno 4 nedelje. Ukoliko ne dođe do poboljšanja stanja potrebno je obavestiti svog lekara.

Canesten se nanosi na prethodno čista i suva stopala, tj nokte. Krema se nalazi u ambalaži od 20 grama.

Nakon nanošenja kreme na mestima koja su zahvaćena gljivicama potrebno je dobro oprati ruke od ostataka kreme.

Pisali smo recenziju za Canesten kremu.

 

Eveline za gljivice na noktima

 

Eveline kozmetika u svojoj ponudi ima Eveline lak za gljivice na noktima. Ovo je odlično jer omogućava lako nanošenje.

Eveline za gljivice na noktima se koristi:

 • preventivno da do pojave gljivica na noktima ne dođe,
 • ukoliko su se gljivice već pojavile na noktima.

Eveline za gljivice na noktima se nanosi ciljano na nokte i poboljšava izgled nokta zahvaćenog gljivicama. Lak obnavlja nokte i podstiče regeneraciju nokatne ploče. Takođe, prosvetljava boju nokta.

Ukoliko se koristi preventivno, nanosi se na nokat na kome nema laka u tankom sloju. Takođe, može služiti kao baza za nanošenje drugog laka.

Ukoliko se koristi kod već postojeće gljivične infekcije noktiju nanosi se svakodnevno tokom 4 dana. A zatim je potrebno Eveline lak ukloniti odstranjivačem laka bez acetona. Nakon toga još jednom ponoviti tretman.

Više o ovom laku možete pročitati u recenziji koju smo pisali – Eveline lak protiv gljivičnih infekcija noktiju

 

Daktanol krema za gljivice na noktima

 

Daktanol krema za gljivice na noktima koristi se ukoliko se pojave gljivice na stpalima i noktima. Koristi se isključivo za spoljašnu upotrebu. Pored noktiju, koristi se i kao lek za ojed kože kod malih beba i dece.

Daktanol krema za gljivice na noktima nalazi se u tubi od 30 grama. Ukoliko postoji gljivična infekcija noktiju onda je potrebno kremu nanositi 1 do 2 puta dnevno. Krema se nanosi na čist i suvi nokat koji je zahvaćen infekcijom.

Ovaj lek je potrebno koristiti i nakon povlačenja gljivica sa noktiju preventivno još 10 dana. Daktanol krema je bele boje i nanosi se u tankom sloju.

 

Scholl Fungal tretman za gljivice na noktima

 

Scholl Fungal tretman za gljivice na noktima obuhvata jednokratnu turpiju i lak protiv ljivica na noktima.

Ovaj tretman je namenjen pre svega blagim infekcijama noktiju jer iste efikasno otklanja.

Turpija iz ovog tretmana uklanja spoljne površinske delove noktiju. Na taj način omogućava da drugi deo tretmana tj lak jednostavnije prodre u deo koji je zahvaćen gljivicama.

Lak ustvari predstavlja tečnost koja omekšava i hidrira nokat. Na taj način aktivni sastojci koji regenerišu nokat lakše prodiru i leče gljivice na noktima.

Celokupni treman se sprovodi u dve faze, tako da:

 • prva faza podrazumeva četvoronedeljni tretman i to na sledeći način.

Jednom nedeljo je potrebno korsititi turpiju, i odložiti je nakon upotrebe. Odmah nakon korišćenja turpije nanosi se tečnost na nokat i ostavlja da se osuši, oko 5 minuta.

 • Nakon toga sledi druga faza koja traje 9 meseci. 

U toku tog perioda potrebno je samo nanositi tečnost na nokat, tj. aplicirati lak jednom nedeljno.

Pravilna upotreba će ukloniti gljivice sa noktiju, ali će i preventivno delovati da do pojave tj. povratka gljivične infekcije ponovo ne dođe.

Pisali smo za Scholl Fungal nail uputstvo i detaljnu recenziju, sa odgovorima na brojna pitanja – Scholl Fungal nail olovka za gljivice na noktima.

 

Mycosan za gljivice na noktima

 

Mycosan za gljivice na noktima je tretman koji obuhvata 10 jednokratnih turpija i tečnost koja se nonosi na noktima zahvaćenim gljivicama.

Mycosan za gljivice na noktima deluje:

 1. kod umerenih gljivičnih infekcija noktiju,
 2. neguje nokat,
 3. štiti nokat od pojave gljivičnih infekcija.

Kotisti se prema svrsu upotrebe, a ima ih dve:

 • Prvo – Ukoliko Mycosan koristimo preventivno protiv gljivične infekcije onda je potrebno jednom dnevno na nokat.
 • Drugo – Ukoliko Mycosan koristimo kod već postojeće gljivične infekcije noktiju onda je potrebno naneti 2 puta dnevno tokom 4 nedelje. Zatim posle toga ide 1 dnevno dok ne izraste nokat koji je zahvaćen infekcijom.

Pisali smo recenziju – Mycosan lak za nokte protiv gljivica – da li zaista sprečava gljivice!?

 

Lek za gljivice na noktima zaključak

 

stopalin sprej i sapun

 

Za koji god tretman da se odlučite, nećete pogrešiti. Bitno je da obavezno preduzmete nešto kada je gljivična infekcija noktiju na nogama u pitanju.

Gljivice neće proći same od sebe, već će se, naprotiv, lako i brzo proširiti. Ali kada birate preparat koji ćete koristiti uvek je bolje birati prirodnu kozmetiku.