Ovo su brendovi prirodne kozmetike, koji su prema našem mišljenju kvalitetni, delotvorni i zaslužuju da budu na listi top 7! Za neke znate, a za neke ne!

Koža kao najveći organ tela može da apsorbuje čak između 60 – 70 % onoga što na nju nanesemo, bilo kroz šminku, kozmetiku, pa čak i kroz garderobu. Zaista ta činjenica treba naterati svakog od nas na razmišljanje o tome šta zaista stavljamo na svoju kožu i kakve se sve hemikalije nalaze u tim proizvodima.

Ako nanosimo nešto što nije bezbedno jasno je da nismo pažljivi prema sebi. Ne čitanjem sastava i nanošenem bilo čega na svoje telo, lice, pa i kosu zaista može biti prvi korak ka ozbiljnim problemima kože. Neki od njih mogu biti u direktnoj vezi sa kožnim bolestima upravo izazvanim od strane materija i hemikalija koje se nalaze u proizodima za negu kože.

Sastojci koji su manje ili više štetni u kozmetici i kozmetičkim preparatima su: ftalati, hemikalije, kancerogene materije, pesticidi, reproduktivne toksini, endokrine razarači, mikročestice plastike, odmašćivači, parabeni, parafine, sulfati i mnoge druge površinski aktivne materije.

 

Zašto je važna prirodna i organska kozmetika

 

Sve više potrošača i korisnika postaje svesno znanja i dobrobiti koje nam daju prirodni i organski proizvodi. A onda, kada jednom to shvate i počnu da ih koriste, zaista se rađa sve jača želja za istraživanjem i isprobavanjem zdravijih sastojaka, odnosno da se isprobava nova prirodna kozmetika.

E sad, u celoj ovoj priči postavlja se jedno pitanje – da li “prirodna kozmetika” znači isto što i „organska kozmetika”.

Šta to znači kada ugledamo oznake na etiketi kada je u pitanju lepota?

Znajte sada sledeće – ako na etiketi piše prirodni to zaista ne znači da se radi o prirodnoj kozmetici (od sastojka samo iz prirode). Mnogi kozmetički brendovi i proizvođači u celokupnom sastavu imaju samo jedan ili dva prirodna sastojka, te na osnovu toga sebi dodele epitet prirodnog brenda.

Tako da, činjenica da mnogi brendovi svoju kozmetiku nazivaju “prirodnom kozmetikom” ne znači ništa ponekad. Posebno ako se INCI sastoji od jednog ili dva zdrava ili prirodna sastojka. Organska kozmetika sarži sastojke organskog porekla, vezbednih za upotrebu, te se svrstava u prirodnu kozmetiku.

 

Na šta je potrebno obratiti pažnju kada se kupuje prirodna kozmetika

 

Prilikom kupovine prirodne kozmetike zaista morate obratiti pažnju na mnogo faktora. Naravno, sastav je na prvom mestu i olakšavajuće je ako znate šta koji sastojak znači.

Ukoliko ne znate svaku informaciju možete pronaći na internetu ili čitati recenzije za konkretne kozmetičke proizvode.

Takođe, još nešto možete bez obaveze da znate kako se koji sastojak tumači.

Da bi znali koja kozmetika nije štetna nije to uvek odgovor “organska” koji stoji na etiketi. Dakle, pogledajte šta sve još piše na etiketi. Neki od kvalifikatora na koje trebate obratiti pažnju i koji su pokazatelji da se radi o prirodnoj kozmetici, organskoj, zdravim i bezbednim proizvodima za negu kože su:

  • proizvodi su za vegane,
  • bez GMO,
  • ekološki bezbedni i sigurni (ne zagađuju životnu sredinu),
  • kozmetika bez okrutnosti – bez agresivnih testiranja, nije testirana na životinjama,
  • bez aditiva, bez veštačkih mirisa ili boja,
  • bez štetnih hemikalija, iritanata i bez konzervanasa,
  • pažljivo izabrana formula prirodnih i organskih sastojaka.

 

Najbolji brendovi prirodne kozmetike – naš izbor

 

Ako volite prirodnu kozmetiku i negu kože, pogledajte koje smo kozmetičke brendove prirodne i organske kozmetike izdvojili za vas. Za neke ste znali, a za neke možda i niste.

 

Ovotaris

 

Ovotaris je najbolji domaći brend potpuno prirodne kozmetike koji je za kratko vreme kvalitetom svojih proizvoda osvojio tržište i region. Ovaj domaći brend organske kozmetike prisutan je na tržištu više od 5 godina, ali se istakao po svojim inovativnim formulama koje su bogate prirodnim supstancama.

Ovotaris je najbolji brend kozmetike na biljnoj bazi, a na listi omljenih proizvođača našao se zbog više stvari. Za jednu smo još malopre rekli, a to da je jako bitna za svaki kozmetički proizod. Dakle – potpuno prirodni sastav, organski sastojci, biljna uljam zdrave i neškodljive materije. 

Ovotaris kozmetika za negu lica i tela je poptpuno bezbedna za svakog korisnika ili korisnicu, ali još važnije – delotvorna. Aktivni sastojci dubinski prodiru u kožu, deluju, aktiviraju ćelije kože i pomažu joj da izgleda čvrsto, lepo, negovano i zdravo.

Još jedna stvar po čemu je Ovotaris drugačiji od mnogih, slobodno možemo reći svetski poznatih brendova, a po rangu kvaliteta gotovo isti (a od pojedinih daleko bolji) je što proizvode ograničene serije proizvoda. U saradnji sa vrhunskim tehnolozima osmišljaju nove ideje i formule kakve niko drugi nema i koje su bezbedne za kožu i životnu okolinu. 

U preparatima koriste organske supstance poput hladno ceđenih prirodnih ulja i ekstrakta biljaka, koje ne iritiraju i potpuno su bezbedne. Ne koriste hemijske dodatke i veštačke sastojke, već isključivo prirodne materije i sirovine koje pružaju vrhunski prirodni tretman i najbolju negu kože.

Takođe, ne dodaju se veštačke boje, veštački mirisi ni aditivi. Svi proizvodi su prirodni, a to znači da u njima nema silikona, sulfata, parabena, konzervanasa. 

Ne sadrže parfeme, bezbedni su za životnu okolinu, ne sadrže mineralna ulja i nisu testirani na životinjama. Ovotaris prirodna kozmetika je biološki ispravna, ekosertifikovana i nije korišćena zarad testiranja i isprobavanja na životinjama.

Kombinacija vrhunske tehnologije i starih recepura, uključujući i savremene inovacije kreira vrhunski kvalitet proizvoda brenda Ovotaris. Malim serijama koje prave oni čuvaju kvalitet, samim tim i jaku aktivnu koncentraciju biljaka i svih drugih organskih materija koje koriste u proizodnji svojih proizvoda.

Iz ponude izdvajaju:

najbolji preparat protiv celulita

proizvodima za negu lica i protiv bubuljica,

kozmetika za bore i podočnjake

proizvodi za negu kose,

kozmetika za povećanje grudi i usana,

preparati za negu tela (za gljivice na noktima, protiv celulita).

 

Hedera Vita

 

Hedera Vita je još jedan brend iz Srbije i firma koja se duži niz godina bavi proizvodnjom prirodne kozmetike. Dolaze iz Loznice i široj javnosti poznati su po svojim kozmetičkim proizvodima i prirodnoj kozmetici.

Na tržište su se pojavili 2011. godine plasirajući samo jednu linjiu proizvoda, a to su sapuni. Međutim, ideje i želje se nisu zadržale samo na prirodnim sapunima već je Hedera Vita razvila svoju proizodnju, pa sada imaju i više nego duplo veći asortiman.

Danas broje više od 150 različitih vrsta proizvoda za negu kože i kose, odnosno za lice, telo, za kosu i namenjeni su svima. Tu su šamponi za kosu, kreme, tonici za lice i drugi proizvodi za negu lica, proizvodi za negu i zaštitu tela i slično. Imaju linije za žene, za muškarce, kao i za decu.

U prirodnoj kozmetici Hedera Vita ne mogu se naći veštački proizvodi poput aditiva, veštačke boje, mirisi, konzervanasi, parabeni i drug slični štetni sastojci.

 

Logona

 

Logona je jedan od poznatijih inostranih brendova prirodne kozmetike sa tradicijom dugom nešto više od 40 godina. Potiče iz Nemačke i prema mnogima zaista je sinonim za kvalitet. Jako je cenjena kozmetika ne samo kod nas, već svuda u svetu. Na domaćem tržištu je brend Logona prisutan jako dugo (više od 15 godina).

Pažnju prilači svojim mnogobrojnim linijama proizvoda i šampona za negu kose, lica i tela, koje prate linije za sve tipove i stanja kože (ili kose). Sastav je bogat lekovitim biljkama, prirodnim darovima i lekovitim sastojcima iz okoline koja nas okružuje. Verujući u moć biljaka i konstantno istraživanje doveli su ovaj brend do zavidne pozicije na tržištu u svetu prirodne kozmetike.

Logona organska kozmetika nije oduvek nosila naziv kakav danas ima i nije oduvek bila kozmetika. Osnivač brenda svoj put plasiranja zdravih i prirodnih proizvoda, duboko verujući u moć biljaka, započeo je sedamdesetih godina XX veka. U ostvarivanje svoje misije krenuo je otvorivši prodanicu zdrave hrane. Prodavali su začine, lekovite biljke i uvoznu prirodnu kozmetiku. 

Međutim, osnivač nije bio zadovoljan kvalitetom prirodne kozmetike i rešio je da popuni ovaj “prazan prostor” na tržištu tako što će on proizvoditi prorodnu kozmetiku. Potraga za lekovitim biljkama se isplatila te je prvobitni brend “Lorien-goods” prerastao u vodeći brend, danas prepoznatljivog naziva Logona.

 

Royal Balm

 

Royal Balm je prirodna kozmetika, koja svoje poreklo vuče iz jugoistočnog dela Srbije. Tačnije, sa livada i pašnjka u podnožju planine Rtanj.

Kozmetika je zapravo brend jedne skladne porodične firme u kojoj glavnu ulogu ima dama, danas sertifikovana fitoterapeutkinja. Otkrivši svoju ljubav prema lekovitom bilju, gajenju i čuvanju od bilja izumiranja, ona je svoju životu misiju posvetila prirodi, a svu ljubav usmerila ka očuvanju prirodne tradicije i prirodnih lepota. 

Kada se spoje ljubav i zadovoljstvo nastane i proizvod, te je tako i nastala ideja za proizvodnjom prirodne kozmetike Royal Balm, kao nečega što je lepo, zdravo i bezbedno za kožu i zdravlje.

Negujući tradiciju, u kombinaciji sa savremenim modernim tehnologijama nastali su proizvodi prirodnog porekla i vrhunskog kvaliteta. Ova kozmetika za negu lica (kreme, tonici, serum za lice, ulja) ne sadrže veštačke dodatke, niti veštačke boje, mirise i bilo kakve agresivne sastojke. Za proizvodnju se koristi organski uzgajana i prirodom „storena“ trava, cveće i lekovite biljke, koje se maksimalno korite u kozmetičke svhe.

Pored proizvodnje, spomenuli smo da su posvećeni čuvanju biljaka, kao i stvaranju najpovoljnijih uslova za rast i očuvanje lekovitih biljaka. Sa tim u vezi je širenje i istrajanje trava i bilja sa podnožja planine Rtanj. Posebna briga je posvećena očuvanju zaštićenih vrsta bilja sa našeg balkanskog podneblja i staranju uslova za razvitak, u čemu zapravo leži jedna od najvećih vrdnosti ovog brenda prirodne kozmetike.

Royal Balm kozmetika sadrži sastojke prirodnog i organskog porekla, poput prirodnih esencijalnih ulja, ekstrakte lekovitih biljaka, zatim zdrave i sveže biljke sa lekovitim moćima, kao i namirnice domaćeg i organskog porekla koje leče i neguju kožu. Kozmetika je kontrolisana i napravljena sa ciljem pomaže celom čovekovom biću, preko kože pa do zdravlja. 

 

Biotherm

 

Glavni sastav kozmetike Biotherm se smatra revolucionarnim otkrićem kada je u pitanju nega kože, kao rešenje za kožne probleme i osetljive regije lica. Ovo nije slučajno naravno, već je veliku popularnost ovaj brend stekao samo zbog jednog sastojka, koji je ujedno i najvažnii.

Svetski poznatu slavu Biotherm brenda doneo je plankton, odnosno termalni plankton koji se nalazio u termalnoj izvorskoj vodi. Ova mineralna voda bogata termalnim planktonom nalazi se u podnožju francuskih Pirineja, koja se koristila u procesu proizvodnje Biotherm kozmetike.

Otkriće planktona i svih benefita koje može da ima za kožu smatralo se revolucionatnim otkrićem. Biotherm kozmetika koja je u svom sastavu imala ovaj sastojak smatrala se apsolutnim rešenjem za sve kožne probleme. Plankton nazivaju “ključ za zdravu kožu” ili “moćan podmlađivač kože” zbog čega je i dobio titulu revolucionarnog sastojka.

Biotherm je zapravo prvo bio mali francuski proizvođač i brend prirodne kozmetike za negu kože, koji je osnovao francuski biolog. Slau je stekao otkrivši javnosti tajne termalnog planktona. Sada i tada se termalni plankton nalazio u gotovo svim Biotherm proizvodima.

Međutim, brend je danas u vlasništvu L’Oreal kompanije. L’Oreal je kupio Biotherm od njegovog osnivača sedamdesetih godina prošlog veka i sada već dobro poznat brend pretvorio u međunarodni. Svetsku slavu stekao je osvajanjem kompetnog evropskog, američkog i azijskog tržišta.

Ovaj francuski brend danas nudi čitav asortiman različitih proizoda za negu kože, odnosno rešenja za lice i telo. Proizvodi su prilagođeni svima, u zavisnosti od tipa kože, brige i načina života.

Nisu samo namenjeni ženama, kao nežnijoj i lepšoj polovini, već imaju čitave kolekcije proizvoda za muškarce. Zbog neverovatnog dejstva i prednosti planktnona na zdravlje i izgled kože, zajedno sa organskim sastavom, ovaj svetski brend može se svrstati u prirodnu kozmetiku.

 

Nikel

 

Nikel je prema mnogim iskustvima poznat i pod nazivom “čarobni brend”. Popularni hrvatski proizvođač Nikel i hratski brend prirodne kozmetike od nedavno je prisutan i na srpskom tržištu. 

Nikel kozmetika je inovativna kozmetika, formulisana prema sopstvenim farmaceutskim receptima i od prirodnih sastojaka. Ispravnost kozmetike je dermatološki dokazana i potvrđena.

Kao spoj tradicionalnig znanja, stručnosti dame osnivača farmaceuta, zajedno sa savremenom tehnologijom proizvodnje, nastala je Nikel kozmetika. Ovu prirodnu kozmetiku prate kvalitit, ali stalne preventivne kontrole. Svaki proizvod ima svoj sertifikat, listu sigurnosti i sertifikaciju su od strane ovlašćenih ustanova.

Proizvode iz svojih linija za negu lica (proširene pore, bubuljice, bore…), kao i tela (za hidrataciju, tuširanje, za celulit…). Nikel kozmetika nije testirala na životinjama. Mirisi i boje su produkt isključivo prirodnih supstanci, koji se dodaju kao i mirisni sastojci i boje. Sastojci i biljke koji se koriste u proizvodnji dobijeni su sa domaćeg, odnosno hrvatskog podneblja.

 

Alverde

 

Alverde jekozmetički brend iz DM-a, najvećeg drogerijskog lanca Evrope. Zapravo, Alverde je prvi kozmetički proizvod koji je ovaj nemački lanac razvio. 

Nastao je 1989. godine i u početku svoje karijere Alverde je bio naziv brenda i proizvoda za kupanje i tuširanje, proizvoda za negu tela, zatim za paste za zube, proizvoda za bebe, kao i šminku. Međuim, ubrzo se paleta proizvoda proširila i na druge linije, pa tako danas imaju bogatu kolekciju i linije za kompletnu negu celog tela.

Alverde se može pohvaliti prirodnim i biljnim sastavom svojih proizvoda. Kozmetika ne sadrži sintetičke dodatke, kao ni konzervanse. To su ekološki proizvodi i nisu testirani na životinjama. 

Deklarišu se kao prizvođač veganske kozmetike. Dakle, u sastavu nema sastojaka životinjskog porekla. Kozmetika je okrenuta proizvodima koji se mogu dobiti iz prirode, organskog i biljnog porekla.

Linije proizvoda sastoje se od proizoda za negu kože – najviše za lice: pene za čišćenje lica i umivanje, kreme, esencijalna ulja, kreme, micelane vode i mnogi drugi. Tu su Alverde proizodi za negu tela, kao i za kosu. Kao prirodna kozmetika inspirisana prirodom Alverde ne sadrži mineralna ulja, veštačke boje, aditive, konzervanse, sintetičke dodatke i isušivače kože (ili kose), kao ni parfeme, odnosno veštačke mirise.

 

Zaključak!

 

Briga o koži, ali i kosi je svakako jedan od načina da se telu, našoj koži, obezbedi dugoročno zdravlje i lepota. Samim tim mladost i samopouzdanje su nezaobilazni.

Zato smo sada izdvojili ove brendove koji su posvećeni nezi kože i kose, posvećeni očuvanju prirodne lepote koja je danas i najcenjenija.

Nabrojani kozmetički brendovi pored toga što poštuju standarde u industriji lepote i posvećeni su dobrobiti kože, zdravi su i za našu planetu. Odnosno, nisu zagađivači i nemaju štetne sastojke u sebi. Prirodna kozmetika asocira na apsolutnu svežinu i potpunu čistoću, što je izdvaja kao vrhunsku u moru brojne kozmetike kakva je danas prisutna na tržištu.

Prirodni i organski proizvodi su u svom sastavu bogati vitaminima, esencijalnim masnim kiselinama, uljima koji pogoduju koži. Zatim sadrže biljke i minerale koji leče, osvežavaju i obnavljaju našu kožu, bez ikakve štetnosi po životnu sredinu.