Ukoliko imate problem sa opadanjem kose sa temena glave, odgovor na pitanje kako zaustaviti opadanje kose na temenu nalazi se u nastavku teksta. 

 

Kada opadanje kose na temenu počne ozbiljnije da ugrožava naše raspoloženje i izgled potrebno je pronaći rešenje kako gubitke kose svesti na minimum.

Svi smo svesni kako izgleda lepa, zdrava i negovana kosa, naročito smo svesni šta nam pruža. Pored dobrog izgleda gusta i bujna kosa nam uliva samopouzdanje i sigurnost. Upravo sve to sa početkom opadanja vlasi i odnosi sa sobom.

Muškarci i žene na različite načine reaguju i nose se sa problemom opadanja kose, ali uvek je potreban predlog za rešenje i podstrek više. Zato Vam u nastavku nudimo utešan tekst koji će Vam pomoći da zaustavite opadanje kose temena glave, koje se najviše javlja kod muškaraca.

 

opadanje kose muskarci Vlasilan

 

Uzroci opadanja kose na temenu 

 

Kada razmišljamo o potencijalnom uzročniku gubitka kose, trebalo bi uzeti u razmatranje više faktora. Nekada razlog za opadanje kose na temenu glave može biti vrlo očigledan, dok se nekada krije u nama nepoznatim uzročnicima. 

Opadanje kose sa temena glave kao prvi korak ima upravo otkrivanje pravih razloga koji dovode do proređivanja kose, pa na kraju i totalnog gubitka kose. 

Nenad je imao problem sa opadanjem kose, ali je uspeo da spasi svoju kosu od gubitka! Ispričao nam je KAKO JE USPEO I ŠTA MU JE POMOGLO, a MOŽE POMOĆI I VAMA! U tekstu https://kozmetickimagazin.com/kako-sam-zaustavio-opadanje-kose-licno-iskustvo/ možete pročitati kako je on uspeo da zaustavi opadanje kose, za samo mesec dana!

Izdvojili smo neke od najčeših faktora rizika koji utiču na postepeno ili naglo opadanje kose na temenu glave. 

 

Nasledni faktor kao uzrok opadanja kose na temenu

 

Gubitak kose je često određen genetikom. Neretko ćete biti u prilici da se uverite da ukoliko je jednom roditelju retka kosa na temenu, da se to odražava na njegove potomke u sličnom periodu života. 

Borba protiv naslednog opadanja kose na temenu često ide težim putem, ali sve je više medicinskih i tehnoloških metoda koje umnogome mogu odložiti gubitak kose.

 

Pogoršano zdravstveno stanje i medikamenti kao razlog gubitka kose na temenu

 

Nije nepoznanica da promene u zdravstvenom stanju mogu uticati na pojačano opadanje kose sa temena glave. Osobe koje boluju od dijabetesa, povišenog krvnog pritiska, nepravilnog rada štitne žlezde, kao i osobe na hemioterapiji češće su izložene gubitku kose najviše na temenu glave. 

Takođe, pojedine grupe lekova koje leče ove, ali i druge bolesti izazivaju slabljenje folikula dlake delujući agresivno na njih.  

 

Infekcija vlasišta kao razlog opadanja kose na temenu

 

Za opadanje kose temena glave razlog može biti i infekcija vlasišta. Infekcija može biti gljivična ili bakterijska, a za posledicu ima proređivanje i gubitak kose. Ove vrste infekcija mogu biti bolne, vrlo neprijatne, propraćene svrabom, crvenilom i perutanjem. Deluju direktno na dlaku što dovodi do odumiranja i opadanja.

 

Alopecija areata ili bolest opadanja kose

 

Za proređivanje kose na temenu razlog možemo potražiti i u bolesti koja se naziva alopecija areata. To je stanje organizma koje usled bolesti imunog sistema napada folikule dlake i dovodi do proređivanja i opadanja kose. 

Ovo stanje može izazvati totalni gubitak kose na vlasištu. Prepoznavanje simptoma na vreme i preventivno delovanje u nekoj meri može pomoći i odložiti gubitak kose i njeno opadanje.

 

Opadanje kose na temeu zbog emocionalno lošeg stanja i stresa

 

Stresne situacije i pogoršano emocionalno stanje utiče na celokupni zdravstveni sistem čoveka, a samim tim i na zdravlje kose. Psihički loše stanje uzrokovano iznenadnim jakim stresom ili nizom stresnih situacija negativno utiče na rast kose, zaustavljajući ga. tada retka kosa na temenu glave nije iznenađujuća. 

To dovodi do kasnijeg opadanja kose, što uključuje i opadanje kose na temenu. Nakon izloženosti stresnoj situaciji može proći i par meseci nakon čega će kosa početi da se proređuje. 

 

 

Nepravilna ishrana i dijete kao razlog opadanja kose na temenu

 

Još jedan uzrok opadanja kose na temenu možemo naći u nepravilnoj ishrani i kao posledicu držanja rigoroznih dijeta. Opšte je poznato da izgledamo onako kako se i hranimo. Pored nezdrave ishrane i prekomernog unosa hrane, na zdravlje i izgled kose mogu se odraziti i stroge dijete i vitaminski siromašna ishrana. 

Praktikovanje iscrpljujućih dijeta koje se zasnivaju na smanjenom unosu ugljenih hidrata, vitamina i gvožđa deluje tako što vlasištu onemogućava pravilno funkcionisanje i ishranu. Odsustvo hranljivih materija dovodi do oštećenja korena dlake, a kasnije i slabljenje i opadanje vlasi na temenu.

 

Hormonski disbalans kao uzrok opadanja kose na temenu

 

Znamo da hormonska neravnoteža može izazvati veliki broj poremećaja u pravilnom radu celokupnog organizma. Za opadanje kose na temenu razlog se može kriti i u poremećaju rada hormona. Do toga dolazi kada se smanji lučenje estrogena-hormona koji podstiče rast kose, a istovremeno poveća lučenje androgena- hormona koji utiče na opadanje kose. 

 

Opadanje kose na temenu kod žena

 

Opadanje kose ne pošteđuje ni muškarce ni žene, mada se čini da žene ove promene mnogo teže prihvataju. Žene koje imaju problem sa opadanjem kose na temenu se trude da na razne načine to prikriju. Opadanje kose na temenu kod žena je veliki estetski problem, a prikrivanje, borba za gustu kosu i rast kose je neophodna kako bi se obezbedio minimum sigurnosti. 

Evo najčešćiih razloga gubitka kose kod žena.

  • Posle porođaja – Za vreme drugog stanja, opravdano se događaju razne promene u organizmu, vidljive i nevidljive. Jedna od njih je i opadanje kose na temenu kod žena. Tokom perioda trudnoće dolazi do povećanog lučenja hormona estrogena koji čuva kosu. Nakon porođaja dolazi do smanjenja hormona, odnosno vraćanja organizma u normalu. Tada počinju da opadaju sve vlasi koje nisu opale normalnim putem za vreme trudnoće.
  • Bolesti – Gubitak kose kod žena često je znak neke bolesti koja napada telo. Bilo da su u pitanju imuno bolesti, policistični jajnici, anemije ili bolest štitne žlezde, kod žena je usled obolevanja česta posledica proređivanje kose. Pored toga postoje i infekcije glave, psorijaza i seboroični dermatitis koji bitno ugrožavaju stanje kose.  
  • Menopauza – Verovatno ste do sada više puta čuli da je opadanje kose kod žena povezano sa periodom menopauze, koji prati niz hormonalnih promena. Tokom godina smanjuje se proizvodnja estrogena, a povećava proizvodnja testosterona. Pod tim uticajem folikul dlake se stanjuje, slabi i dolazi do proređivanja kose. 
  • Lekovi – Pomenuli smo da upotreba lekova može imati uticaj na ponašanje vlasišta. Žene često koriste kontraceptivne pilule za koje se navodi da mogu biti razlog opadanja kose kod žena. Utiču tako što pogoršavaju stanje kose i podstiču opadanje. 
  • Nepravilna nega kose – Možda se na prvi mah čini da je neadekvatna nega kose nedovoljan uzrok opadanja kose, to itekako nije istina. Korišćenje hemijskih tretmana, preterano stilizovanja kose termičkim aparatima kao i kozmetika puna hemijskih supstanci slabe vlasi i podstiče kidanje i opadanje kose. 

 

Opadanje kose na temenu kod muškaraca

 

Čini se da muškarci na šmekerski način pokušavaju da prekriju vrlo očigledno opadanje kose na temenu. Istina je da to većina vidi kao neki fizički nedostatak i poprilično su osetljivi na ćelavost. Za razliku od žena, kod kojih opadanje može biti vrlo obilno, ali ipak ne potpuno, kod muškaraca može doći do potpunog gubitka kose. 

Za opadanje kose kod muškaraca na temenu, uzročnike možemo tražiti među sledećim faktorima rizika:

  • Androgena alopecijaJedan od najčešćih uzroka za opadanje kose kod muškaraca na temenu prepisuje se androgenoj alopeciji. Kao što i sam naziv kaže krivca treba tražiti u muškim hormonima čija neravnoteža uzrokuje proređivanje kose kod muškaraca još u mladalačkim danima. Iako androgena alopecija pogađa i žene, muškarcima se češće dijagnostikuje. Muški polni hormoni odnosno androgeni, usled smanjenog i uneravnoteženog lučenja i mogu dovesti do sužavanja i slabljenja folikula dlake. Vlas postaje sve slabija i dolazi do tanjenja i opadanja.
  • StarostStaros je takođe usko povezana sa gubitkom kose, upravo jer tokom godina orgnaizam  počinje da se menja. Andropauza je stanje slično menopauzi kod žena, kada prirodni putem dolazi do opadanja kose na temenu kod muškaraca. U tom slučaju nije potrebno delovanje drugih faktora, svakako će doći od blagog do umerenog opadanja kose. 
  • Ostali faktori rizikaKao i gore pomenuti uopšteni faktori koji utiču na opadanje kose, mogu biti i uzrok za proređivanje kose kod muškaraca. Infektivne bolesti kože glave, opšte zdravstevno stanje, stres, nasleđe i dr. takođe često se navode kao razlog opadanja kose kod muškaraca. 

 

Kako zaustaviti opadanje kose na temenu? 

 

Kada dodje do pojačanog opadanja kose, preispitajte preparate za kosu koje koristite. Jedan od najbitnijih preparata za sprečavanje opadanja kose je svakako šampon protiv opadanja kose. 

Sastojci u šamponima su jako bitni, a to mogu biti kopriva za kosu, hajdučka trava, beli kuk, menta, hamamelis, pantenol, biotin, ulje lavande, makadamija ulje, kokosovo ulje i duga prirodna ulja. Zato je i šamon za opadanje kose na temenu rešenje za ovaj problem kako kod muškaraca, tako i kod žena.

U tom slučaju trudite se da koristite šampone kojima je to i namena – da zaustave opadanje kose i stimulišu rast. A korak bliže cilju bićete ukoliko odaberete prirodni šampon protiv opadanja kose.

Pročitajte u nastavku kako zaustaviti opadanje kose na temenu i koji se šamponi i preparati za opadanje / rast kose preporučuju.

 

 

Šta je još rešenje za opadanje kose na temenu? 

 

Za opadanje kose na temenu rešenje treba traziti u uzročniku. Nakon ustanovljenog razloga za gubitak kose traga se za odgovarajućim rešenjem za sprečavanje opadanja kose na temenu. Nekada je potrebno vrlo malo da se stanje popravi, dok je u nekim situacijama poseta lekaru neodložna. 

Predlažemo neka rešenja koja mogu pomoći u zaustavljanju i sprečavanju opadanja kose na temenu.

 

Prirodna kozmetika za negu kose

Za negu kose najbitnije je okrenuti se prirodnoj kozmetici, odnsono brendovima prirodne kozmetike. Preparati za negu kose mogu sadržati razne hemijske supstance koje u cilju postizanja rezultata mogu štetno delovati na zdravlje kose. 

Najčeše isušuju vlas, utiču na slabljenje korena pa je kosa podložnija opadanju ili usporavaju rast dlake. Posebno ukoliko ste primetili pojačano opadanje kose nikako nemojte dodatno pogoršavati stanje korišćenjem jačih preparata za kosu kao što su šamponi sa sulfatima, regeneratori sa jakim konzervansima i parabenima, farbe za kosu i sl.

Kozmetika, kao što su šamponi protiv opadanja kose, zasnovani na prirodnoj bazi blagi su za kosu. Pored toga što prirodna kozmetika ne oštećuje, bogata je vitaminima za kosu. Plus, ona uspešno može oporaviti kosu, ojačati koren i dlaku. 

 

Zdrava ishrana 

Pravilan način ishrane, pored proteina i ugljenih hidrata posebno je važan dovoljan unos namirnica bogatim vitaminima, mineralima i omaga masnim kiselinama. Vitamini E, C, B, potom gvožđe, cink, belančevine i omega tri masne kiseline sadrže dovoljno hranljive vrednosti neophodne za pravilan i zdrav rast i ravoj kose. 

Pojačajte unos voća, povrća i ribe i to će se odraziti na izgled Vaše kose. Pojačana hidratacija je važna karika u zrdavlju kose, zato obavezno povečajte unos vode i drugih tečnosti. 

 

Relaksacija

Kao što je stres jedan od uzroka opadanja kose, relaksacija je jedan od predloga rešenja kako možete osloboditi telo i kosu napetosti. Pokušajte što više da regulišete stres, odnosno pronađite način da se opuštate i napunite pozitivnom energijom. 

 

Vlasilan šampon protiv opadanja kose

 

Za sve koji teže prirodnom šamponu protiv peruti, Vlasilan je odličan izbor. Vlasilan je šampon za negu kose na bazi potpuno prirodnih i biljnih mešavina. Takođe, Vlasilan je šampon bez sulfata, silikona i parabena. Vlasilan šampon za opadanje kose proizvodi se u dve formule, Vlasilan A i Vlasilan B šampon. 

Vlasilan je odličan šampon protiv opadanja kose za muškarce, kao i za žene, jer pomaže da se smanji opadanje kose na temenu, a redovnim šamponiranjem potpuno zaustavi. Pročitajte skustva mnogobrojnih korisnica u recenziji za Vlasilan šampon za kosu.

Vlasilan A šampon za zaustavljanje opadanja kose, kao primarnu funkciju ima sprečavanje gubitka kose. Pored toga dubinski čisti kosu i kožu glave nežno delujući, pružajući kosi hidrataciju i htanljive materije. Bitna karakteristika ove prirodne formule je i da uspešno uklanja perut i umiruje kožu glave. Sadrži kakao puter, ulje pšeninih klica, alantoin, kamilicu, hamamelis, lavandu, ulje shea drveta i dr. 

Vlasilan B šampon koristi se za jačanje korena dlake i čitave strukture vlasišta. Efikasno obnavlja i regeneriše oštećenu kosu i podstiče rast nove kose. U sastav Vlasilan B šampona ulazi takođe kakao puter i ulje pšeničnih klica, ali i ekstrakt svile sa jezera Komo, ulje makadamije, arniku, koprivu, hajdučku travu i rastavić.

 

 

Nerilex šampon za opadanje kose

 

Nerilexs je medicinski šampon koji se preporučuje osobama koje žele da zaustave opadanje kose, uključujući i opadanje kose na temenu. Takođe, može pomoći i onima koji žele da se oslobode peruti. Nerilex šampon protiv opadanja kose je dugo godina prisutan na našem tržištu, a proizvod je domaće kompanije “Zdravlje kozmetika”.

Šampon za opadanje kose na temenu utiče ciljano na koren dlake, čineći ga otpornijim i jačim. Osnažen koren dlake duže vremena obezbeđuje pravilan rast kose, a temeljno čišćenje oslobađa kosu masnoća i prljavština zarobljenih u porama. 

Kakav je sastav ovog medicinskog preparata i koje su detaljnije karakteristike otkriva recenzija za Nerilex šampon protiv opadanja kose.

 

Rigenforte šampon za sprečavanje opadanja kose

 

ESI Rigenforte medicinski šampon poreklom iz Italije namenjen je svim tipovima kose koja se bori protiv opadanja kose i proređivanja vlasi. Kao aktivni sastojci se navode kofein, pantenol i arganovo ulje koji stimulišu rast kose, čineći je zdravom i jakom. Ne sadrži parabene, sulfate i veštačke boje i veoma blago deluje na kožu glave.

Rigenforte šampon protiv opadanja kose pruža kosi vlažnost i sprečava gubitak hidratacije. Nakon upotrebe kosa je savršeno čista i osvežena, a možete ga koristiti svakodnevno.

Detaljnije pročitajte u opširnoj recenziji za Rigenforte šampon za rast i opadanje kose.

 

Vichy šampon protiv opadanja kose

 

Vichy Dercos šampon koristi se za zaustavljnje opadanja kose i stimulaciju rasta nove kose. Deluje na strukturu dlake tako što održava gustinu i debljinu, čineći vlasište snažnim. Preporučuje se osobama sa suvom i uspucalom kosom kojoj je potrebna revitalizacija. Mogu ga koristiti i muškarci i žene.

Vichy šampon za opadanje kose ne sadrži parabene i dermatološki je testiran. Ocenjen je kao hipoalergenski preparat, pa je mogućnost iritacija svedena na minimum. U sastav šampona našao se i Aminexil koji podstiče mikrocirkulaciju i tako koren dlake snažno drži pričvršen, stimimulišući rast. 

Više o ovom preparatu pročitajte u recenziji za Vichy šampon protiv opadanja kose.

 

Allin šampon za opadanje kose

 

Allin šampon protiv opadanja kose sadrži beli luk, lavandu i koprivu kao glavne sastojke. Hranljivi sastojci prodiru od korena do vrha celom dužinom dlake, oporavljajući je od oštećenja. Koristi se za sprečavanje opadanja kose, uklanjanje peruti i eliminisanje neprijatnog svraba. 

Kao veoma delotvoran pokazao se i u rastu nove zdrave kose. Allin šampon ima i antibakterijsko dejsto ostavljajući kosu i kožu glave istom. Redovnom upotrebom primetićete da je opadanje kose vidno odloženo i usporeno, a rast ubrzan.

Pisali smo i recenziju o Allin šamponu protiv opadanja kose pa preporučujem da pročitate.

 

Alpecin losion protiv opadanja kose

 

Alpecin Liquid losion namenjen je za tretman kose sklone opadanju. Losion Alpecin jača zaštitnu barijeru kose, odlaže prevremeno opadanje kose i tako produžava njen rast. 

Alpecin medicnski losion sadrži kofein, pantenol, cink, mentol i ostale sastojke koji udruženo deluju na stimulaciju rasta kose i sprečavanju njenog opadanja na temenu. Alpecin losion je dermatološki je testiran, i može se koristiti svakodnevno. 

Preporučuje se upotreba dva puta dnevno umasiranjem u teme. Opširnije o losionu pisali smo u recenziji za Alpecin losion za opadanje kose.

 

Da zaključimo…

 

opadanje kose muskarci Vlasilan

 

Opadanje kose na temenu može biti vrlo loše iskustvo i izazvati niz neprijatnosti. Obzirom da su i muškarci i žene veoma osetljivi na ovaj problem, dobro je znati da u velikom broju slučajeva rešenja ima. 

Koji je vaš način za sprečvanje gubitka kose na temenu?

Ako ste koristili neki od pomenutih preparata molim vas ocenite ih u nastavku ili nam napišite šta ste vi probali.