Borba da se spreči opadanje kose sa korenom može biti veoma duga. Zato u ovom tekstu otkrivamo uzroke i najbolja rešenja (preparate) za opadanje kose iz korena.

 

Ako dok češljate kosu na češlju primećujete gomilu kose na njoj, sigurno se pitate – otkud!? Em je odvod u tuš kabini je takođe pun dlaka sa vaše glave.

„Da li je to znak ozbiljne bolesti?“ „Koji je uzrok?“ „Hoće li to prestati?“

Svi smo se nekada suočili sa opadanjem kose, to je istina. A neki se sa time suočavaju redovno. Opadanje kose se može dogoditi tokom kupanja, ili prilikom češljanja, ili dok sušite kosu, i sve to je sasvim normalno.

Evo zašto!

Stručnjaci kažu da je normalno da u proseku gubimo 50-100 vlasi dnevno. Doduše, sigurno nećemo brojati dlake koje nalazimo po stanu, kupatilu ili četki za kosu.

Ali ako primetite da vam kosa opada više nego obično, ili ako primetite neke promene na glavi (opadanje na temenu), ili vidu pečata (kosa opada na pečate), ozbiljno proređivanje – to jeste možda razlog za brigu.

Ne očajavajte! Gomila ljudi se bori protiv ovog problema.

Ali da biste se izborili, mi u ovom tekstu otkrivamo zašto kosa opada sa korenom, kako ojačati slabu kosu i koji preparati za opadanje kose sa korenom “rade”.

 

opadanje kose muskarci Vlasilan

 

Opadanje kose sa korenom uzrok

 

Složićemo se da je opadanje kose jednako neprijatno o kome god uzroku da se radi. Ali važno je da znamo da se na neke uzroke opadanja kose iz korena može uticati, a na neke, nažalost, ne. 

Opadanje kose sa korenom može biti gotovo privremenog, bezazlenog, karaktera, ali može posredi biti i nešto ozbiljno.

Nenad je svoj problem opadanja kose rešio jako brzo i to prirodnim putem, a koristio je jedan prirodni šampon protiv opadanja kose. Otkrio nam je kako mu je tačno pošlo od ruke da oporavi svoju kosu, smanji opadanje i ojača je, pa smo njegovu priču podelili u celosti na linku https://kozmetickimagazin.com/kako-sam-zaustavio-opadanje-kose-licno-iskustvo/.

Sada slede najvažniji i najčešći uzroci!

 

Genetika kao uzrok opadanja kose

Ovo je onaj uzrok opadanja kose sa korenom na koji ne možemo uticati. Na veliku žalost, nismo samo sa kosom u problemu kada genetika umeša prste. Praktično, na svim poljima ona može značajno doprineti nekom stanju.

Ako vam je kosa tanka, slaba, retka, osvrnite se oko sebe. Pogledajte svoje najbliže. Ako od vaših neko ima taj problem, to je to. Velika je verovatnoća da je uzrok opadanja vaše kose upravo genetika. 

 

Neadekvatan tretman kose

Opadanje kose sa korenom može biti rezultat i agresivnog tretiranja kose. Farbanje kose ili neki hemijski tretmani, poput minivala, mogu značajno uticati na koren kose. Odnosno, mogu korenu kose naneti veliku štetu. 

 

Nedostatak vitamina i protetina

 

Znate da kažu da zdravlje na usta ulazi. To važi i za zdravlje kose, kako ne bi opadala iz korena. Kosa je svojim najvećim delom sačinjena od proteina. To bi značilo da ako ne unosite dovoljno proteina i vitamina za kosu, ona će biti slaba. A kosa ako je slaba, njeno opadanje u tom slučaju nije ništa čudno.

 

Hormonski disbalans 

Znale ste da hormonski disbalans može napraviti pravi “cirkus” u organizmu. Najučestalija pojava su bubuljice na licu kao posledica hormonskog disbalansa. Međutim, ni opadanje kose sa korenom nije retka pojava kao posledica ovoga, hormonskog disbalansa.

Poremećaj u radu štitne žlezde, menopauza, trudnoća, sve to može dovesti do opadanja kose sa korenom. A to se dešava zbog pada estrogena.

 

Hemioterapija i ostali razlozi

Hemioterapija, nažalost, vrlo često dovodi do potpunog gubitka kose. Ali, dobra vest je da posle toga kosa počinje sasvim normalno da raste, bez pratećih problema.

Uz sve ovo navedeno, postoje i ostale mogu dovesti do opadanja kose sa korenom. Čak i upala vlasišta, seboroični dermatitis, gljivične infekcije u kosi i na temenu glave, neretko dovode do opadanja kose sa korenom. 

Zbog raznolikosti problema, važno je da se pre potrage za rešenjem identifikuje uzrok opadanja kose sa korenom. Jedino tako se opadanje kose može uspešno rešiti.

 

Zašto je koren kose slab?

 

Koren dlake se zapravo, stručnije, naziva folikul dlake. Koren dlake je ono što ćete videti na vrhu dlake kada je iščupate. Podseća na belu lopticu, a ta bela loptica ide pod kožu. 

Što je koren kose zdraviji, to će biti teže iščupati ga. Otud i odgovor na pitanje zašto je važan koren kose.

Kao deo korena postoji deo koji se zove dermal papilla, a to je glavni snabdevač dlake krvlju. Na taj način dlake uzimaju hranu iz korena kose. Dermal papilla stvara nove dlake, tako što uzima hranljive sastojke i stvara nove ćelije, koje kasnije postaju dlake.

Sva važnost korena kose je baš u ovome što smo sada rekli. Ako je koren kose slab, to bitno utiče na čitavo zdravlje kose.

Koren kose može biti slab prvenstveno zbog loše ishrane i loše nege kose. Da bi koren kose bio jak, neophodno je da nam ishrana bude bogata vitaminima i proteinima, kako bi sve neophodno za zdrav koren kose funkcionisalo kako treba.

Takođe, da se ne bi oslabio koren kose, morate izbegavati da tretirate kosu uređajima na bazi toplote. Ili da pokušate bar da napravite veći razmak između dva farbanja kose. Dakle, da biste očuvale koren kose, ključna su ishrana i adekvatna nega kose.

 

Simptomi opadanja kose sa korenom

 

Postoje više simptoma odnosno oblika opadanja kose sa korenom. Naravno, svi su neprijatni. Ali važno je da znate da prepoznate ono alarmantno opadanje kose iz korena i svakako razlog zašto kosa opada sa korenom.

 

Opadanje kose iz korena pečati

Ovakvo opadanje kose na pečate je vrlo stresno, ali se zapravo i vrlo često događa. To znači da kosa opada samo na pojedinim delovima glave. Uzroci su najčešće stres (opadanje kose zbog stresa) ili alopecia areata. 

 

Opadanje kose u pramenovima

Ovakvo opadanje kose u pečatima je takođe vrlo stresno. Kod opadanja kose na pečate dešava se da čitav pramen kose opadne iz korena. Ovakvo opadanje kose se često dešava kod žena.

Ako to primetite, a da niste na hemioterapiji ili na nekoj drugoj terapiji koja je agresivna, obavezno što pre posetite svog lekara. 

 

Sezonsko opadanje kose

Kada u proleće ili u jesen primetite da vam opada kosa iz korena, a to nije slučaj u ostalim mesecima, znaćete da je taj gubitako kose simptom sezonskog opadanja kose iz korena. Sezonsko opadanje kose nije alarmantno i uglavnom ne ostavlja posledice.

 

Opadanje kose na temenu

Opadanje kose na temenu uglavnom pogađa muškarce. Dakle, ako primetite da je kosa opala iz korena, sa temena glave, to je nesumnjivo simptom hormonskog opadanja kose, koje se uglavnom dešava muškarcima. 

Kosa opada iz korena i tu je cela priča završena. Neće opet porasti. Ali na ovo se može uticati preventivno, negom.

Sve gore navedeno su znaci, odnosno simptomi, opadanja kose iz korena. Kada primetite ove simptome, uz ova objašnjenja, biće vam jasnije da li je vreme za paniku ili postoji rešenje.

 

 

Kako ojačati koren dlake?

 

Ako ste primetili da vam kosa pojačano opada u poslednje vreme, da je lomljiva, tanka, slaba, shvatite to kao upozorenje da se na vreme spreči opadanje kose sa korenom.

Četka za kosu će vas prva upozoriti. Ako je puna posle svakog češljanja, jasno vam je da vam je oslabljen koren kose.

Glavni uzrok opadanja kose iz korena je slab koren dlake. Da bi koren kose bio jak, on mora biti hidriran, nahranjen. 

U nastavku teksta pisaćemo o tome kako ojačati slabu kosu, odnosno kako ojačati koren dlake.

Na veliku sreću, moguće je ojačati koren kose prirodno i tako sprečiti opadanje kose prirodnim putem. Postoji čitav niz rešenja za slabu kosu, koja su zaista delotvorna. Mogu poslužiti preparati za opadanje kose sa korenom, ali i još dosta toga.

Kada sve primenimo, ali ipak primetite da nema još uvek rezultata, onda treba malo “pogurati” taj proces jačanja korena kose. Jačanjem korena kose rešavamo problem opadanja kose sa korenom.

Zato ćemo sada ući u tematiku malo detaljnije.

 

Opadanje kose sa korenom rešenja

 

Od uzroka opadanja kose, zavisi kako će se to rešiti. Preparati za opadanje kose sa korenom su dobro rešenje, ali ne uvek u samom startu problema. Recimo, ako kosa iz korena opada iskljuičivo zbog nedostatka vitamina. 

Ako je uzrok opadanja kose neki hormonski disbalans kod žena ili trudnoća, onda tu nema nekog rešenja u smislu tretmana ili terapija za prestanak opadanja kose. Tu se čeka da se organizam navikne na stanje.

 

Šampon protiv opadanja kose iz korena

Uvek je preporučljivo da kosu negujemo na adekvatan način i da joj tako pomognemo da se izbori sa opadanjem. Zbog toga koristimo preparate za opadanje kose sa korenom, a tu spadaju i preparati za rast kose, kao i drugi preparati protiv opadanja ili za rast kose (serumi za rast kose).

Prirodni šamponi za opadanje kose ili šamponi za brži rast kose su uvek dobar izbor i uvek dobro rešenje. Prirodni šamponi će negovati kožu glave na pravi način.

 

Vitamini i ishrana protiv opadanja kose iz korena

Ako kosa opada iz korena zbog nedostatka vitamina, onda je jedina terapija unošenje više vitamina. Ti vitamini se mogu nadoknaditi nekim suplementima, a naravno i ishranom.

 

Lečenja uzroka kao rešenje protiv opadanja kose iz korena

Rekli smo da kosa sa korenom može da opada zbog nekog zdravstvenog problema. U tom slučaju rešenje je da se leči uzrok, a ne posledica. Dakle, lekar će lečiti zdravstveni problem, i samim tim će rešiti i opadanje kose iz korena.

 

Medicinski tretmani protiv opadanja kose sa korenom

I medicina se potrudila da nam da rešenje za opadanje kose iz korena. Pa tako postoje razni medicinski tretmani lečenja, poput lečenja kortikosteroidima kada se mora korigovati i ishrana, terapije estrogenom, lekovi poput Minoksidila i Tretinoina, itd.

 

Preparati za jačanje korena dlake

 

Kada treba da se oslonimo samo na ishranu da bismo rešile neki problem, prilično smo nepoverljive, a i nestrpljive. Priznajte da uvek tražite rešenja koja će vam probleme rešiti brzo. Naročito kada su ti problemi estetske prirode, poput opadanja kose sa korenom.

Zbog toga su nam uvek neka prva rešenja preparati za jačanje korena dlake, odnosno preparati za opadanje kose sa korenom.

O takvim preparatim slušamo na tv-u, čitamo na internetu, slušamo od bliskih ljudi. Pa ćemo sada i mi nabrojati nekoliko aktuelnih preparata.

 

Losioni protiv opadanja kose iz korena

Preparati kao što su losioni protiv opadanja kose su takođe sinonim za nešto prirodno. Tako bi trebalo biti. Losioni mogu da se naprave kod kuće, od raznih biljčica koje možete naći u prirodi, a mogu se i kupiti.

Uglavnom se losioni nakapavaju po vlasištu, a zatim temeljno utrljavaju u kosu i nakon toga ispiraju. 

 

PROČITAJTE VIŠE – POVEZANE TEME

 

Šamponi protiv opadanja kose sa korenom 

Svakako najefikasniji preparati za opadanje kose sa korenom su šamponi protiv opadanja kose sa korenom. Oni su se pokazali kao odlični borci protiv gubitka kose ili njenog slabljenja (takođe i jačanja korena). 

Kada birate šampone, uvek je bolje da on bude prirodan. Sve što sadrži sulfate, parabene, ili druge sastojke koji nisu organskog porekla, može samo naškoditi korenu kose.

 

 

PROČITAJTE VIŠE – POVEZANE RECENZIJE

 

Kapsule protiv opadanja kose sa korenom 

Preparati za opadanje kose sa korenom, poput kapsula su takoreći vitamini ili hrana za kosu. Na taj način se bore protiv opadanja kose iz korena. Kapsule protiv opadanja kose sadrže vitamine, i na taj način hrane koren kose čineći ga jačim.

Kapsule se piju sa dosta tečnosti. Iskustva su raznolika, ali kao i sa svim vitaminima i kapsulama treba vremena da bi počeli da daju rezultate.

 

PROČITAJTE VIŠE – POVEZANO

 

Maske za jačanje kosu korenom

Preparati, kao što su maske za kosu su prirodni lek i za rast kose, i za njeno jačanje. Kako bi vam ona pomogla važno je da vodite račina o sastavu maske za kosu. Kada vam je koren kose oštećen, ne smete ga još više oštetiti nekim sastojcima koji ne dolaze iz prirode. 

 

Melem protiv opadanja kose iz korena

Kada kažemo “melem”, asocijacija nam je nešto što dolazi iz prirode. To, doduše, nije nužno. Melemi protiv opadanja kose iz korena pokazali su se kao solidno rešenje. Uglavnom se koristi u kombinaciji sa nekim šamponima za rast kose. 

 

Kako sprečiti opadanje kose sa korenom?

 

Sada, kada je jasno zašto kosa opada se korenom, kako to možemo lečiti, red je da se osvrnemo i na to kako, odnosno čime i kako sprečiti opadanje kose iz korena. 

Na kraju ovog teksta konkretizovaćemo, tačnije završićemo sa konkretnim preparatima protiv opadanja kose iz korena.

 

Vlasilan šampon protiv opadanja kose

Vlasilan šamponi su potpuno prirodni šamponi protiv peruti i opadanja kose. Deluju uz pomoć potpuno prirodnih i bezbednih aktivnih sastojaka. 

Čitav tretman se sastoji od formule A i formule B Vlasilan šampona. Tretman je iskombinovan tako da temeljno čiste kožu glave, uklanjaju perut, višak sebuma, jačaju koren dlake i eliminišu sve uzroke koji dovode do opadanja kose iz korena. 

Osim što sprečavaju opadanje kose, Vlasilan šampon B podstiče rast nove kose. Jačajući samu strukturu dlake, kosa postaje lepša, jača i zdravija iz samog korena.

Pisali smo recenziju za Vlasilan.

 

 

Afrodita šampon od kamilice i lipe

Afrodita šampon od kamilice i lipe se koristi za slabu kosu. Namena Afroditinog šampona sa kamilicom je jačanje slabe i tanke kose. Afrodita šampon od kamilice i lipe sadrži prirodne sastojke, kojima je zadatak da umire osetljivo vlasište i da ojačaju kosu. 

Pisali smo recenziju za ovaj Afroditin šampon sa kamilicom, kao i utiske za Afrodita šampon sa koprivom i pantenolom.

 

Revuele maska za rast kose

Revuele maska za rast kose je maska za slabu kosu koja u svom sastavu ima ljutu papričicu. Namenjena je za jačanje korena dlake, kako bi se sprečilo gubitak, kidanje ili opadanje kose. Takođe, koristi se i za obnovu strukture dlake. 

Revuele Hot Therapy maska za kosu nije preporučljiva onima koji imaju neka ozbiljna oboljenja kože glave, kao i onima koji imaju neke povrede na glavi.

Pročitajte recenziju i iskustva za ovu Revuele masku – Revuele maska za rast kose.

 

Marbo šampon protiv opadanja kose

Marbo šampon protiv opadanja kose u svom sastavu ima prirodne sastojke odnosno lekovito bilje. Sadrži vitamine i minerale koji imaju zadatak da ojačaju koren dlake i tako spreče opadanje kose iz korena. 

Pisali smo nekoliko recenzija za Marbo preparate:

Marbo aktivator, iskustva

Za rast kose Marbo šampon

 

Za kraj!

 

opadanje kose muskarci Vlasilan

 

Trudili smo se da ovoj temi pristupimo vrlo ozbiljno i posvećeno. Opadanje kose iz korena nije samo estetski problem, već može biti i ozbiljan zdravstveni problem. 

Ako vam je tekst bio koristan, ocenite ga i podelite sa prijateljima. A ako imate iskustva sa opadanjem kose ili preparatima, pišite nam.